Nyt on aika ottaa esiin se aihe, josta lupailin kirjoittaa tänne blogiin heti kun kiireiltäni ehtisin. Tämä teksti on kirjoitettu ironiseen sävyyn, joten kaikki tiukkapipot kannattaa nyt löysyttää ja turhan vakava paasaaminen unohtaa kokonaan. Kaikki kommentointi aiheeseen liittyen on kuitenkin erittäin tervetullutta - jaa ihmeessä oma mielipiteesi, mutta vältäthän turhan negatiivista kannanottoa ;) Tämän tekstin tarkoituksena on viihdyttää, ei pahoittaa kenenkään mieltä. Olkaa hyvä!
Näin syksyn lähestyessä monien hevosenomistajien suurimmaksi riesaksi ja päänvaivaksi koitunee kurakelien ja talvikarvan ohella loimittaminen. Talleilla monet huolestuneet kukkahattutädit pohtivat juuri, pitäisikö "äidin kullannupulle" pukea päälle yksi vai viisi toppaloimea vai pärjäisiköhän se kenties ilman - onhan ulkona kuitenkin vielä 20 astetta lämmintä. Mielipiteitä kysytään ystäviltä, tutuilta ja tuntemattomilta. Sosiaalisen median valtakaudella tämä keskusteluaihe on noussut johtavaan asemaan myös erilaisilla keskustelufoorumeilla. Ehkä tunnetuin - tai ainakin skandaalinhakuisin - keskustelufoorumi lienee hevostalli.net, tuo vihreä sivusto, jossa tätä iänikuista loimikeskustelua on jälleen puitu ensi vuoden tarpeiksi asti.
Avasin yhden näistä loimikeskusteluista menneellä viikolla: "SANOKAA ÄKKIÄ: Joko loimet päälle??!!". Otsikko vaatimalla vaati kaikkia loimia vihaavia ja toisaalta rakastavia hevosenomistajia (ja miksei hoitajia, ratsastelijoita tai vaikka sitä sohvalta totoa seuraavaa, vain television välityksellä hevosia nähnyttä miestä) avaamaan ja kommentoimaan loimitusasiaa. Aloitusviesti oli asiallinen. Siinä Piste pyysi mielipiteitä aiheesta, kannattaisiko loimia pukea päälle kahdelle ratsuponille, kun on luvattu +14 astetta ja runsasta sadetta. Lopussa vielä yleismaailmallinen kysymys, joka liitti kaikki mukaan keskusteluun: loimitatteko te jo hevosianne?
Tästä alkoi sota. Jälleen kerran hevosenomistajat jakautuivat kahteen leiriin. Näkyvimmällä kannalla taisivat olla ne, joiden mielestä pelkkä loimi-sana pitäisi kieltää lailla, sillä niiden omistaminen saati hevosilla käyttäminen on syntiä, josta pitäisi tuomita eläintenpitokieltoon. Loimenvastaisten mielestä kaikki loimittajat ovat turhamaisia, höpöttävät turhanpäiväistä ja heiltä pitäisi ottaa loimet pois. Nämä kärkkäästi mielipiteensä esille tuovat ihmiset suorastaan nauravat loimittajille ja viljelevät kirjoituksiinsa sarkasmia ja kyseenalaista kielenkäyttöä. Yleinen mielipide taitaa olla, että koska "suomenhevoset pärjäsivät talvisodassa ilmankin, miksi ihmeessä nyt pitäisi muidenkaan loimittaa?". Toiseksi kaikki jota tapahtuu loimenvastaisille, täytyy automaattisesti tapahtua muillekin: "Meidän suokit ei saa loimia edes talvella päälleen. Lakatkaa tuo hömpötys, varmasti ne karvattomat lv:tkin tarkenisi ilman hölynpölyänne."
Se onkin asian ydin. Miksi pitää loimittaa? Loimia puolustelevat hevosenomistajat sanovat tähän mielipiteensä hyvin yhtenäisenä rintamana: minun kisahevoseni tarvitsee loimen, ettei sen selkä mene jumiin. Minun kilpahevoseni on todella arvokas, joten loimitan sen vaikka varmuuden vuoksi. Huom, kilpahevoseni. KILPAhevonen. Huomattava ero! Todennäköisesti yksikään hevostalli.nettiin eksyneistä anonyymeistä todellisuudessa kuitenkaan omistaa kilpahevosta, josta voidaan puhua silloin, kun se menestyy ammattilaisen käsissä 140cm radoilta ylöspäin tai vaihtoehtoisesti liitelee kouluradoilla interiä. Oli miten oli, loimittajat eivät säti vihollisiaan yhtä kärkkäästi, vaan viljelevät sen sijaan viestiensä sekaan pisteliäitä, jopa henkilökohtaisuuksiin meneviä piilomerkityksiä. Eräskin Ratsastaja oli kommentoinut oman mielipiteensä asiaan: "Ei, niitä teidän puskasuokkejanne ja harrastepuokkejanne EI tarvitse loimittaa kovilla edes kovilla pakkasilla, sillä niille on kasvanut aivan järjetön turkki. Sellainen, jonka kanssa hevosta ei voi talvella liikuttaa ilman sen luokittelemista eläinrääkkäykseksi."
Apua, mitähän tuleman pitää? Tähän ikuisuuskeskuteluun ei näytä tulevan loppua koskaan. Onneksi mukaan mahtuu roppakaupalla maalaisjärjen omaavia ja asiallisesti itseään ilmaisevia ihmisiä, jotka kehottavat itse kutakin loimittamaan hevosiaan tarpeen mukaan. He eivät säti toisiaan tai puolustele ketään saati luule itsestään liikoja. Tai, poikkeus vahvistaa säännön, vai miten se menikään? "Katso sitä hevostasi. Ht.netissä kukaan ei omista mitään muuta kuin mammuttikarvalla varustettuja supersuokkeja, jotka selviävät Siperian aroillakin ilman loimia eivätkä silti koskaan ole ylälinjastaan jumissa."
Halutessasi vinkkejä hevosesi loimittamiseen ei siis ehkä kannata suunnata hevostalli.nettiin, josta mukaansa saa lähinnä kasan hämmentäviä ajatuksia. Keskustelun luettuani minun täytyy siis loimittaa hevoseni, koska sillä voi mennä selkä jumiin vaikka se muuten olisikin kunnossa. Mutta loimittaessani syyllistyn samalla eläinrääkkäykseen. Toisaalta syyllistyn eläinrääkkäykseen myös jättäessäni loimen pois, sillä silloin hevosellani on liian pitkä karva. Jos haluan loimittaa, tulee loimia olla enemmän kuin yksi: "Kaverini loimittaa seuraavasti: fleece, tallitoppis, IKEAn untuvapeitto (kyllä, ei ole vitsi) ja siihen päälle kaulakappaleellinen paksuin mahdollinen talvitoppaloimi. Jalkoihin lämpimät fleecepintelit paksuilla patjoilla." Ehkä minun olisi siis parasta jättää koko hevonen omistamatta ja keskityttävä anonyymien tapaan jakamaan ajatuksiani hevostalli.netissä muiden iloksi?
Oli miten oli, järkevä hevosenomistaja loimittaa hevosensa hevosmiestaitojen mukaan ja niin kuin itse parhaaksi näkee - hevosen ehdoilla. Epävarmassa tilanteessa kannattaa kääntyä sellaisen henkilön puoleen, joka tietää asiasta enemmän ja joka on mahdollisimman lähellä omaa tilannettasi, jotta osaa kertoa mahdollisimman tarkan mielipiteen. Kyseessä voi olla esimerkiksi valmentajasi tai tallikaverisi. Loimittaminen on nykyään niin maaginen sana, että sen ääneen sanominen väärässä paikassa voi aikaansaada kiivaan väittelyn. Varo siis sanan turhaa viljelemistä mm. hisseissä, kaupan kassajonossa tai työpaikan kokouksissa.
Tai mistä sitä tietää, jos yksi ja sama ihminen onkin kirjoittanut kaikki kommentit tuohon topaan, ihan vain iltaa viettääkseen.
Tää oli niin totta! (:
VastaaPoistaJep :)
PoistaHuippu! :D
VastaaPoistaKiitos! :)
Poistatää oli niin hyvä! asiapuhetta :D
VastaaPoistatosiaan sehän riippuu ihan hevosesta, pitääkö se loimittaa. Itse koen loimituksen tarpeelliseksi jos heppa on hikinen ja ilma viileämpi, jos sataa vettä tai alkaa pakkasta olla yli -20, tai jos heppa on klipattu. Tosin en välttämättä pienellä tihkusateella lähde pää kolmantena jalkana viemään hepalle loimea, varsinkin jos se sade menee ohi, ei se siihen kuole.
Toki on näitä kisaheppoja, jotka vaativat paksumpaa loimea (yleensä) ohuen talvikarvansa takia, mutta ne eivät ole samanlaisia kuin suomiputet, joita nollakelillä mielestäni ei tarvitse loimittaa muuta kuin hikisenä tai klipattuna.
Kiitos :) jep, olen samoilla linjoilla kanssasi.
PoistaVitsi, tää oli varmasti sun teksteistäsi parhaimmistoa! Nykyään on kyllä tämä loimituskeskustelu mennyt äärettömyyksiin..
VastaaPoistaKiitos :) jep oon ihan samaa mieltä!!
PoistaIhan vaan oon oppinnut sivusta seuraten tuntsari ratsastajan että yleensä suomessa syntuneet hevoset ei tarttee loimitusta kaikille säille sillä nehän on elääneet ja tottunee sellaisiin suomen sään muutoksiin taas tuonti ratsut ei esim kasvata talveksi pitkää ja lämmintä talvi karvaa joten siis niitä on loimitettava hiukan tarkemmin mutta mieluiten pysyn kohtuu loimitukksessa kun yli loimituksessa.
VastaaPoistaTämäkin on totta :)
PoistaTosi hyvä teksti ja täyttä asiaa. Oon ite sitä mieltä,että loimittaa voi/pitää jos hevonen OIKEASTI sen loimen tarvitsee. Eihän kukaan toinen voi tulla sanomaan "älä nyt loimita,sitä se on suomenhevonen".
VastaaPoistaTotta :)
PoistaTosi hyvä teksti ja täyttä asiaa! :---D
VastaaPoistaKiitos :D
Poistatäyttä asiaa! nauroin :''D
VastaaPoistakiva kuulla :D
PoistaUsein tulee itsekin hihiteltyä vihreällä foorumilla käynnissä oleville loimikeskusteluille, ääripäitä kannattavat vetää hirveet herneet nenään toisen ääripään kommenteista ja toisinpäin.
VastaaPoistaMun mielestä tyhmin yleisin kommentti on "on ne ennenkin pärjännyt/ kyllä se pärjää/ ei se siihen kuole". Pärjääminen ja hyvinvointi on kaksi eri asiaa ja vaikka hevosia nykyään monet inhimmillistää ja lellii kuin lastaan, niin uskon, että useimmilla hevosilla on paremmat oltavat kuin "sotahevosilla, jotka päräsivät ilman loimia".
Toinen asiaan vaikuttava tekijä on kasvava tietoisuus hevosen anatomiasta ja toiminnasta, ne pyritään (tai pitäisi pyrkiä) hoitamaan mahdollisimman hyvin hieronnoilla, kiropraktiikalla, fysioterapialla, you name it. Hevosen hyvinvointiin vaikuttaa niin moni tekijä ja hevosenpitoa on niin monenlaista. Kulttuurieroa nuo loimisodat, sanon minä :-D
Onhan mullaki vuonohevone. Miut loimotan sen vaa jos oikeesti SATAA on pihatossa nii ei tarvii loimee sateella :) ja talvella se saa loimen selkää yli -15 asteen pakkasessa. Ja miten muka on eläinrääkkäyst jos pitää pitkän talvikarvan???? En älyy??? En oo loimittamist vastaan enkä puolella. Kaikki oman mielen ja tarpeen mukaan.
VastaaPoistaKunnon treenissä hevosen karva ei voi olla pitkä, sillä silloin treenaamisesta ei tule mitään. Eläinrääkkäys-vertaus oli lähinnä kärkäs kommentti ;)
Poistaasiaa aada! :D kai jokainen omistaja sen osaa omalla maalaisjärjellä arvioida millon se hevonen sen loimen tarvii ja jos ei nii sit kysyy joltai mut ht.net on ehkä surkein paikka jos asiatietoa tarvii ku kaikki on mukamas nii eri mieltä.. :D
VastaaPoistajep :D
Poistajohan oli piristävä teksti :D !!!
VastaaPoistaKiitti :D
PoistaIhan mahtava teksti. :D
VastaaPoistaJa tää loimitusjuttu nyt on mun mielestä ihan hevosesta aina kiinni. Itse kun paljon olen suomenhevosten ja shetlanninponien kanssa tekemisissä niin niitä ei kovinkaan loimiteta, lisäksi nämä hevoset ovat vähän enemmän semmosia puskaheppoja. :D
Mutta siis mulla ei ole mitään loimitusta vastaan, tietenkin pitää loimittaa jos hevonen sitä tarvitsee. Ja usein hevosenomistaja tietää tarvitseeko loimittaa ja mun mielestä siihen on turha lähteä puuttumaan, paitsi tietysti jos apua pyydetään.
Kiva että tykkäsit :D
PoistaVitsi Aada - toimittaja sinusta tulee :)
VastaaPoistaJanitan kanssa samaa mieltä, yksi parhaista teksteistäsi !
t. isi
Kiitti :D
PoistaJep, oikeassa olet, jokaisen hevosen omistajan kannattaa tsekata sen oman kullan liikutuksen määrä, karvan laatu, kunto ja käyttö ja miettiä loimittaminen sen perusteella. Mutta en kuitenkaan tuomitsisi (kunnollista) loimitusta, sisällä tai ulkona, alle 140cm KILPAhevosilta. Nimittäin kyllä jo nollakeleillä ohut karvainen heppa (oli kyseessä toipilas, alue tai kansainvälisentason ratsu) tarvitsee sen loimen, sillä ne lihakset todella menevät jynkkyyn. Varsinkin klipatut hevoset ehdottomasti tarvitsevat loimen. Osa hevosen omistajista myös hieman "yliloimittaa" hillitäkseen sen mammuttikarvan kasvua :)
VastaaPoistaJa tähän on pakko lisätä, että toivon syvästi, ettei kukaan jätä talvella säännöllisessä liikutuksessa olevaa ratsua klippaamatta. Pitkä karva + hiki ovat nimittäin pitkältä kannalta aika tappava yhdistelmä, varsinkin Suomen -25 pakkasilla.
Jep, näin on :)!
PoistaOikeesti myös suomalaisen on ymmärrettävä se että vaikka keskieuroopassa (tuhansia kilometrejä lähempänä päiväntasaaajaa) hevoset tulevat toimeen ihan eritavalla, kuin vaikkapa -30 asteen pakkasessa. Siksi esimerkiksi suomessa talvea viettävän hevosen klippaus päästä varpaisiin ei kyllä ole eläinystävän teko, jolloin sitten tarvitaan vielä kohtuuttomat määrät loimia ja sekään ei oikeastaan ole riittävää
VastaaPoistaJep. Toisaalta treenatessa klippaaminen on välttämätöntä, sillä paksussa talvikarvassa treenaaminen on todella epämukavaa ja jopa terveysriski hevoselle :)
PoistaOlet kirjoittanut kyllä tämän juuri sopivaan aikaan! Sillä näinä syksyn ensimmäisillä hetkillä aletaan oikeasti miettiä hevosen loimitusta! Minusta hevoset pärjäävät kyllä ilman loimea (rodusta riippumatta) ainakin -15 asteeseen. Tietty jos hevonen on klipattu asia on toisin.... Jos hevonen ei jostain syystä välttämättä kasvatakkaan hirveän paksua talvikarvaa, loimittaminen on jo aiemmin kohdallaan, mutta....
VastaaPoistaPs. Rakastamme lukea blogiasi! :)
Kiva kuulla:)
PoistaMeidän ponilla on sadeloimi kovalla tuulella ja kovalla sateella ja toppis jos pakkasta 15 ja kaulakappale jos 20. Talvella liikutuksen jälkeen tietty fullneckki tai joku kun lihakset lämpimät. Toi tollanen turha panikointi ottaa päähän. EI NE TEIDÄN HEVOSET KUOLE JOS NE ON 1 ASTEEN PAKKASESSA ULKONA ILMAN LOIMEA!!! :D
VastaaPoistawww.koulutuupparit.blogspot.com
Jep, erilaiset hevoset pärjäävät eritavoin :)
Poistamielestäni loimitus on asia, jossa jokainen pysyköön omalla tontillaan niinsanotusti, sillä käsittääkseni loimitus tai loimittamatta jättäminen ei ole edes pätevä syy eläinsuojeluilmoitukseen... olen kanssasi ihan samaa mieltä tuosta tilanteen mukaan harkinnasta ja nimenomaan oman hevosen kohdalla. kukin tuntee oman hevosensa parhaiten, he eivät voi tietää muiden hevosten tilanteista mitään. esimerkiksi monet tähänkin kommentoineet varmaan pyörtyy kauhusta, kun kerron, että hevosellani on tällä hetkellä lämpimässä tallissa (+20 tänään koska oli lämmin päivä) 200g tallitoppis. ja nyt kaikki alkaa hyperventiloimaan, ja miettii miten ne löytäisivät hevoseni tallille jotta voisivat pelastaa sen julmalta kohtaloltaan. mutta mikä ulkopuolisen silmään näyttää rääkkäykseltä, voi olla täysin perusteltu teko. hevoseni on käynyt läpi 4 tunnin ähkyleikkauksen toissaviikolla ja sen seurauksena sillä on aineenvaihduntahäiriö: jalat turpoaa ja se vetää alilämmölle. jos sillä ei ole tätä toppista päällä, se palelee, karvat pystyssä ja korvat aivan jääkylminä. tavallisesti hevosella olisi näillä keleillä ohut puuvillatalliloimi ettei selkä mene vedosta jumiin. eli todellakin, koska ette voi tuntea toisten hevosten tilanteita, huolehtikaa omasta hevosestanne ja antakaa muiden huolehtia omistaan :) aloin esim. nauraa kun luin tätä "kyllä kaikki hevoset pärjää -15 asteeseen asti ilman loimea jos ei klipattu". kaikella kunnioituksella mutta kirjoittaja ei ole varmaan koskaan nähnyt täysiverisen, vanhan hevosen tai ihan vaan keskieuroopasta rahdatun puoliverisen "talvikarvaa:" pitkiä haituvia siellä täällä. ne vilustuvat nollakeleillä tuulesta. ja toisaalta, en tiedä onko sekään hevoselle oikein, että sillä on karva, jolla se pärjää 20 asteen pakkasessa, mutta yöt se seisoo lämpimässä tallissa plussan puolella ja kun sillä on kävelty alkukäynnit, se ui hiessä... miettikää kun menisitte itse salille toppavaatteissa ;)
VastaaPoistaTämä on kyllä totisinta totta oleva teksti! :) Hyvin kerroit asiasi, jokainen pysyköön omalla tontillaan.
PoistaRiippuu täysin hepan karvasta, käytöstä ja tottumukseta. Kanttii kattella onko loimen alla hikinen vai ilman loimea jumissa (; Ei siitä sen kummempaa numeroa kannate tehä.
VastaaPoistaTotta!
PoistaIhan mielen kiinnosta kysyn, mitä loimia ninan kisahepoilla oli päällä niiden ollessa jaboissa HIHS:ssa? :)
VastaaPoistakuka sun ratsastuksen opettaja on ? (:
VastaaPoistaTää oli kyl ihan paras. Itse syyllistyn välillä liialliseen loimituksen miettimiseen ja mua ärsyttää,miks pitää miettiä, kun vois vaa käyttää järkee. Ja tosiaan, mullahan on 2 lv:stä, joita loimitan ainoastaan lenkin jälkeen, kovalla sateella, järkyttävil pakkasil ja sit silloin, kun sille tuntuu :D
VastaaPoistaNiillä on kunnon talvikarvat :)
Enkä ole koskaan ymmärtäny tota viidel loimel loimitusta, kun on tyyliin -5 astetta pakkasta,enkä muutenkaan harrastehevosten loimittamista. Mielestäni, mitä vähemmän loimittaa, sen parempi. Mutta, joo, jokainen tosiaan tavallaan ja ehkäpä niitä loimitustapoja on yhtä paljon, ku hevosenomistajia :)