keskiviikko 21. marraskuuta 2012

#105: Estevalmennus

Eilen ja tänään hypättiin Cyralla ja Sallilla, tarkoituksena ottaa vähän erilaisia tehtäviä ennen kuin lähden Hollantiin ja sen takia en pääse Cyralla muutamaan päivään ratsastamaan. Onneksi tallilla on ihmisiä, jotka ovat avuksi silloin, kun itse ei pääse paikan päälle! Sain myös tänään kuvaajan paikan päälle, joten saatte videota esteiltä tänne blogiin, jes :)
 
Maanantaina Piude rakensi meille neljän esteen "radan", jossa oli yksi kaareva pysty-pysty-linja kolmella laukka-askeleella ja yksi kaareva pysty-okseri-linja neljällä laukka-askeleella. Lisäksi toiselta pystyltä oli mahdollista jatkaa okserille neljällä laukalla ja molempia diagonaalilla olleita pystyjä hypättiin yksittäisenä. Alla olevista videoista näätte tarkemmin, sillä tätä oli vaikea selittää. Hyvin simppeleitä harjoituksia, mutta vaati hieman ratsastamista, sillä välit eivät olleet "ihanteelliset" kummallekaan hevoselle - Cyralla on pieni ponilaukka ja Sallilla valtava hevoslaukka. Molemmilla oli siis töitä välien kanssa!
 
Ensimmäinen estepäivä sujui ilman sen suurempia ongelmia Cyran kanssa, se oli samanlainen kuin ennekin ja teki juuri sen, mitä siltä pyysin. Cyrassa on se hyvä puoli, ettei sitä juurikaan haittaa lähetä/kaukaa hyppyyn lähteminen, sillä se pystyy suoriutumaan näppärillä etujaloillaan lähes mistä vaan. Kun sitä katsoo karsinassa, ei ajattelisi sen kykenevän hyppäämään vaivatta 110-120cm rataa sellaisella fiiliksellä, ettei esteet edes tunnu isoilta! Mutta niin se vaan yllättää.. Ainoa suurempi huomautus oli, etten saanut paineistaa liikaa (eli tehdä pidätteitä samalla, kun ratsastan painetta hevoseen jalalla = hevonen "kuumuu" ja kaikille se ei sovi) vaan mun tuli sallia laukka rennolla kyynärvarrella pitäen tietenkin tuntuma, ei niinkään ratsastaa jalalla eteenpäin. Mulla ei ollut kannuksia ollenkaan kumpanakaan hyppypäivänä, ja en niitä oikeastaan tarvinnut.
 
 
 
 
Mutta en selitä sen enempää ensimmäisestä päivästä, sillä siitä ei ole videoita. Tänään (tiistaina) jatkettiin samalla aiheella ja samoja tehtäviä, tosin hieman eri versioina. Cyra tuntui hieman enemmän vinolta vasemmalle tänään, se pyrki kaatumaan oman vasemman lapansa päälle eikä millään meinannut kuunnella vasenta pohjetta. Omasta alitajunnasta tuli siis seuraava korjausliike: ratsasta hevosta pehmeäksi sisäkyljestä käyttämällä vasenta pohjetta ja asettamalla vasemmalle, säilyttäen ulko-ohjan tuntuma. Näin ei kuitenkaan olisi kuulunut tehdä, vaan Piude ohjeisti suoristamaan hevosen ulko-ohjalla suoraksi sen sijaan, että yrittäisin käyttää saman puolen apuja. Näin laukka ei "kuollut" kaarteissa ja lähestymiset onnistuivat paremmin oikeisiin kohtiin.
 
Toinen tänään huomautusta aiheuttanut asia oli omat jalat: jos puristin pohkeella liikaa ennen esteitä, protestoi Cyra potkaisemalla hieman jalkaa vasten. Kun itse pidin jalat rentoina hevosen kylkiä vasten ratsastamatta painetta, ei protestia tullut. Cyra ei siis pukittele ilkeyttään tai siksi, että olisi jostain kipeä, vaan se protestoi välillä ratsastajan pohjetta - esimerkiksi laukanvaihdoissa, mikäli jalka menee liian taakse tai vaihto tulee liialti kannuksen avulla.
 
Hyppäämisestä jäi molemmilta päiviltä superpositiivinen mieli, sillä oli kiva pitkästä aikaa päästä hyppäämään kunnolla. Latasin teille kolme videopätkää eri tehtävistä, joten näätte vähän menoa liikkeessä. Esteet olivat noissa videoissa noin 100-120cm korkeudella riippuen esteestä, okseri oli isoin ja yksi pysty oli metrissä, muut n. kympissä. Tosiaan mikään este ei isolta tuntunut ja olin ihan yllättynyt, kuinka näppärästi tamma suoritti kaikki tehtävät! Cyra on aivan täydellinen hevonen tulevaisuutensa käyttöön pienessä ratsastuskoulussa, jossa ratsastajille tarjotaan mahdollisuus kansallisiinkin luokkiin osallistumiselle. Se ei ole liian haastava ja toimii hyvin istunta-avuilla, mutta toisaalta se ei ole liian automaatti ja opettaa ratsastajalle oikeita asioita. Koulussa se ei mikään liikeihme ole, mutta teknisesti se osaa paljon vaativia asioita. Esteillä ei kapasiteetti lopu ratsastuskouluoppilaita ajatellen :)
 
Mitäs piditte tällaisesta vähän tarkemmasta treeniselostuksesta? Teenkö näitä jatkossakin? Lähden huomenna hetkeksi pois Suomesta ja palaan takaisin lauantaina, joten postausta ei siltä väliltä oletettavasti ole tiedossa. Saa nähdä, mikäli iltaisin jaksan avata koneen ja kirjoittaa teille jotain pientä. Määränpäässä lämpöasteita on luvattu lähemmäs kymmenen ja aurinkoista aina lauantaihin asti, joten sään pitäisi ainakin suosia! Onko teillä millaisia loppuviikon suunnitelmia?
 
Loppuun laitan muutaman kuvan, joita otimme tallilla kaverini kouluprojektia varten.. Aika hauskoja tuli, vaikka pimeää olikin jo :)

 

19 kommenttia

 1. Hienosti menitte :) Upeita kuvia !

  VastaaPoista
 2. Hienoi kuviii!!! Mä ainakii tykkäsin täslläsesta postauksesta:)

  http://petranjavaninblogi.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 3. Tosi kiva postaus! Tee vaan näitä jatkossakin :)

  VastaaPoista
 4. Mikä on kyseinen ratsastuskoulu, jossa mahikset päästä menemään jopa kansallista? :)

  VastaaPoista
 5. Kiva blogi, ainut miinus on että kirjotat usein eri hevosista, en pysy yhtään mukana mikä on mikäkin hevonen ja millaisessa käytössä sinulla, olisi kiva jos olisi vaikka yksi esittelysivu missä on tämänhetkisistä liikutettavistasi pieni esittely...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on kyllä totta, voisin tehä jonkun tässä nyt kun on aikaa :)

   Poista
 6. Ihana, kun on nuo videot. Tosi kiva blogi! Alanpa seurailemaan. =)

  VastaaPoista
 7. Olen jo jonkin aikaa seurannut blogiasi ja koukussa olen. Kirjoitat monipuolisesti ja erityisesti tämä yksityiskohtainen treenipostaus oli kiva. Saan innoitusta ja vinkkejä omaankin ratsastukseen. Noi ulkomaanpostaukset ovat olleet myös mielenkiintoisia. Mukavaa Hollannin matkaa!

  VastaaPoista
 8. täälänen postaus oli hyvä :)

  VastaaPoista
 9. Ymmärrätkö sä mitä noi ihmiset sulle aina sanoo englanniksi? Ja muutenkin kiinostaisi kuulla, että onko koskaan ulkomailla heppaillessa tullut tilanteita jossa tuntuu että et iha ymmärrä? Mitä teet sillon? Ja onko aina helppo ilmaista itseään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tän piti tulla siis ulkomailla postaukseen... :DDD

   Poista
  2. Joo ymmärrän kyllä, tosi perus englantia on! On tullut tietty paljon tilanteita, etten jotain ymmärrä, mutta silloin selitetään muilla tavoin (elekieli, kiertoilmaisut jne) :)

   Poista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat