tiistai 1. lokakuuta 2013

#234: Voiko ihanammin päivän enää alkaa..

Jälleen yksi Ypäjän kisaviikonloppu takana, kohta voisin alkaa kutsua paikkaa melkein yhdeksi kodikseni! Meillä oli todella mukava viikonloppu hyvässä seurassa, joskin kylmentynyt sää verotti hieman (kun paleli kellon ympäri jääpuikkona maneesissa, teki välillä mieli mennä kaikki vaatteet päällä saunaan).
 
Harmitti kyllä niin paljon, kun en päässyt taaskaan hyppäämään Pekan kisoihin! Viime keväästä asti mun on pitänyt TeHon kisoihin mennä hevosen kera, mutta esteeksi on tullut joko hevosen terveys tai sitten omat työni. Otan nyt ehdottomaksi tavoitteeksi marraskuun Ypäjäviikonlopun, jos siellä sattuu meille avoimia luokkia olemaan. Vitsailtiin Pekan ja Antin kanssa, että sinne pitää kehitellä luokka "AA Special", jossa voisi sitten hypätä kaikki monivikaiset, mielenvikaiset ja pienilaukkaiset hevoset.. :D


Ypäjän kollaasi ja mun hienot piirustukset...!
Ypäjältä ei ole mitään kuvamateriaalia tuota kollaasia lukuunottamatta, sillä en kylmissäni jaksanut kaivaa kameraa esiin. Sunnuntaina olin lisäksi ilman puhelinta, sillä se hajosi lopullisesti oltuaan ensin kolme viikkoa neonvihreä ja halki näytöstään.. Nyt olenkin ollut kohta neljä päivää ilman kännykkää, mikä on ollut toisaalta todella rentouttavaa, myös erittäin stressaavaa - onko joku yrittänyt tavoitella?
 
Kävimme maanantaina vihdoin Jutin luona Vermossa tarkastuttamassa Champin hampaan. Mulla oli mukana kaikki Hyvinkäältä saatu materiaali molemmilta kerroilta kuvineen ja lausuntoineen, joten ennen Champin suuhun katsomista Juti tarkasteli niitä. Kun pääsimme käsiksi itse hevoseen, oli toimenpiteet heti selvät: Juti halusi vielä uudet kuvat hieman erilailla otettuina, sillä aiemmista kuvista ei pystynyt tarkasti sanomaan hampaan tilannetta. Ennen kuvien ottamista meillä oli jo aavistus diagnoosista: kyseisessä hampaassa on vanha vamma, esimerkiksi murtuma, jonka aika on korjannut itsekseen. Hampaan pinnalla oli paljon hammaskiveä, joka on päässyt tulehduttamaan hammasjuuren, jonka vuoksi vanha vamma on mahdollisesti aktivoitunut.

Kaksi apinaa Vermossa odottelemassa omaa vuoroaan. Oli muuten kylmä!
Nää kuvat ovat nyt sitten kännykkälaatuisia ja todella edustavia, yritän saada jotain oikeetakin materiaalia mahdollisimman pian esille... Tässä Champ ei olisi enää jaksanut odotella ja alkoi syömään narua. Hölmö :D
Uusien kuvien jälkeen saimme vahvistuksen diagnoosille. Onneksi näin! Koska hammas tuntui "kiinteältä" ja ehjältä ulospäin, eikä hevonen ollut aiemmin reagoinut vanhaan vammaan, ei sitä tarvitse huomioida jatkossakaan, mikäli tämä tulehdus saadaan alta pois. Aiemmin saamamme lääkkeet eivät olleet kuitenkaan riittävän tehokkaita tämäntyyppiseen tulehdukseen, joten saimme uuden massiivisen lääkekuurin, kunhan tämä vanha saadaan alta pois. Uuden lääkkeen kesto on 4pv, mutta annos on melkoisen suuri ja kyseessä on todella vahva antibiootti, joten sen pitäisi tehota hyvin tulehdukseen. Mikäli turvotusta tai muuta reaktiota ei hampaassa tai ikenessä enää tule, menemme seuraavan kerran ensi helmikuussa Jutin luokse raspauttamaan Champin hampaat ja kuvaamme samalla tuon kyseisen alueen. Jos vanha vamma ei vaikuta reaktiiviselta, voi elämää tämän jälkeen jatkaa aivan normaalisti "unohtaen" kyseisen hampaan kokonaan. Jos vamma taasen on reaktiivinen, täytyy hampaan poistoa harkita.
 
Uutiset olivat kyllä helpottavia! Saamme jatkaa täysin normaalia liikuttamista ja elämää. Nyt vaan kaikki sormet ja varpaat ristiin, että tämä olisi tällä ohi!
 
Champ on ollut viime aikoina ihan älyttömän hyvä ratsastaa. Se on ollut kevyt kädelle ja pohkeelle, eteenpäinpyrkivä ja miellyttämishaluinen. Oikeastaan voisin muotoilla asian niin, että ratsastus on ollut lähes koko ajan miellyttävää ja jokaisen kerran jälkeen olo on todella iloinen. Olen työstänyt paljon siirtymisiä (huom! ne ovat olleet nimenomaan siirtymisiä, eivätkä askellajin vaihtoja!), avotaivutuksia, väistöjä ympyrällä ja suoralla, vaihtoja ja vastalaukkaa. Paljon olen myös tehnyt reaktiivisuutta parantavia harjoituksia eli laukannut kunnolla eteen - ottanut kiinni - eteen - kiinni jne. Aluksi Champ saattaa eteen ratsastessa vastustella pohjetta mm. pukittamalla tai vaihtamalla laukkaa, mutta kun sen kerran potkaisee eteen vastusteluista huolimatta, ei sen jälkeen tarvitse kuin ajatella eteenpäin ratsastusta ja hevonen toimii loistavasti.
 
Voitteko uskoa, tällaisen UPEAN piirroksen sain sähköpostiini vähän aikaa sitten! Meri oli halunnut piirtää
Champista kuvan ja lähetti sen sitten mulle. Suuret kiitokset, tämä sai aivan älyttömästi ihailia facebookissa! Merin blogiin
pääsee tästä: http://merilli.blogspot.fi/
Huomenna pääsemme vihdoin hyppäämään valmennuksessa ja toivon todella, että saisin paikalle kuvaajan (Susanna vähän lupautui jo, saa nähdä..)! Menemme jälleen jumppaa, sillä Champ on hypännyt viimeksi EsRan aluemestaruuksissa vajaa kuukausi sitten ja sitä ennen rataa kunnolla Tampereen hallikisoissa elokuuna alussa. Niin se aika vaan menee.. Toki olemme menneet paljon kavaletteja ja näiden kahden kisojen välissä jumppatehtäviä, mutta kotona emme ole hypäänneet rataa sitten kesän. Rakentaminen on aina niin työlästä ja yhdelle ratsukolle se tuntuu vähän turhalta.
 
Millaisista estetehtävistä te pidätte?
 
Mutta nyt jatkan tämän iloisen fiiliksen parissa ja valmistaudun nukkumaan, jotta jaksan heräillä aamulla kuudelta tallille ja rientää pirteänä valmennukseen!

25 kommenttia

 1. Eka! :D ihana postaus ja kivoja kuvia :) ♥ ja Wow vähän hieno toi piirrustus, näyttää IHAN Champilta :) Oot kyllä ihana, mun lemppari bloggaaja!

  VastaaPoista
 2. Voi että kun ihana tuo piirrustus, mahtava! Ja mä oon aika kömpelö tehtävien kanssa, joten en nyt sano mitään.. :D

  VastaaPoista
 3. Teilläkään ei ole mennyt tää kausi ihan putkeen sairasteluiden/jonkun muun takia :-( meillä vähän sama homma heppasen kanssa, mutta toivotaan että tulevat kaudet palkitsisivat kaiken menneen huonon :) Itse tykkään jumppiksista kun siinä yleensä pääsee nostamaan korkeutta ilman että iskee rimakammo ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, tiedän niin ton sun tunteen! Toivotaan todella että meillä molemmilla on ehjät kaudet tulevaisuudessa :) ja jumppikset on kyllä ihan superhyviä tuon ansiosta, joskin Champ alkaa aina välillä ylihyppäämään melkolailla ja sitten kuskilla on vaikeuksia pysyä kyydissä :D

   Poista
 4. todela upea piirros! ja ihana blogi!

  elamaonnytt.blogspot.com

  VastaaPoista
 5. piirrustus on kuin kuva! aluksi katsoin että ompa hieno kuva, mutta se olikin piirros :3 Champ on söpö :)

  VastaaPoista
 6. Kattoin tota viiimestä kuvaa että aika hieno enkä edes huomannu että on piirretty mutta sitte luin kommentit ja menin kattoon uuestaan. Tosi hieno! :)

  VastaaPoista
 7. Hahah! Ei se tuota ole piirtänyt, ikivanha photoshoptemppu. Vähän tota tosta ja tätä tästä, että näyttää piirretyltä, sitten muutama pikku muokkaus tonne ja tänne, ettei näytä täysin oikealta ja voíla! Muuttaa taustan ja vähän sitäkin näpertää. Aikamoista on kyllä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä tekniikasta sen kummemmin enkä ole kuvaa itse piirtänyt, joten en osaa sanoa tuohon oikein mitään. Faktahan on kuitenkin se, että tadaa, on oikeasti olemassa lahjakkaita ihmisiä, jotka osaavat piirtää käsin tai koneella vaikka miten hyvin. Ihan vierestä olen päässyt seuraamaan :) eli jospa ei lähdetä ketään haukkumaan ja väittämään "epäaidoksi" ennen kuin tiedetään kyseisen asian faktat? Olisi aika reilua, eikö :)

   Ps. jos kiinnostaa, kannattaa käydä lukemassa piirtäjän blogista myös tuon kuvan osalta hieman taustaa!

   Poista
  2. kyllä valitettavasti kuvan olen piirtänyt ihan itse, mallia tosin katsonut, mutta omin pikku kätösin kuitenkin väsännyt, pahoittelen jos petyit nyt pahasti tästä ettei kaikki ookkaan sellasia että vähän smudgettaa kuvaa ja tekee pari kohtaa niin että piirretlytä näyttää :) ja joo, tausta on vaan muokattu oikeen kuvan taustasta, sumensin sitä vaan kun en jaksanu ruveta näpertämää mitää :)

   Poista
 8. ei toi kyllä näytä piirretyltä, kuvasta toi on vaan muokattu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lue sama vastaus kuin ylempään kommenttiin :)

   Poista
 9. mikän ton jutin oikee nimi on? sorge tyhmä kysymys :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tyhmiä kysymyksiä olekaan :) Jukka Holopainen!

   Poista
 10. Tosi hieno toi piirrustus! Ja oletko oppinut uuden sanan ''reaktiivisuus'', kun käytit sitä niin paljon tekstissäsi? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua voi ei, piti ihan lukee nopeasti toi läpi, että oonko toistanut jotain sanoja liikaa :D en kyllä löytänyt tuon sanan kuin 2x? Ja juu en ole oppinut sitä nyt, olisi melko huolestuttavaa jos olis ylioppilaaksi asti päässyt ilman tuon sanan tietämistä! Välillä toki nousee pintaan jotain ns. epätavallisempia sanoja, esim juuri nyt klinikkareissujen takia opin käyttämään erilaisia termejä hampaista ja saatan niitä selittää sitten kaikille kavereilleni vahingossa koko ajan... :D eli pahoittelen jos liikaa toistamista oli! :)

   Poista
 11. Ei herranjumala toi piirustus! :o

  VastaaPoista
 12. Näin sut ypäjällä mut en kehdannu tulla moikkaamaan! :) Kiva postaus+ hieno piirrustus! :o

  VastaaPoista
 13. Mäkin näin sut ypäjällä tai ainakin olin tunnistavinani sut ku taluttelin hattelin hevosia sielä maneesissa :D

  VastaaPoista
 14. Esiinnytkö sä tuol emmin ja viksun blogissa?

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat