perjantai 20. joulukuuta 2013

Joulukalenterin 20. luukku - "elämäni hevoset"


Tämän joulukalenteriluukun otsikko on hieman yliampuva, sillä en voi yksittäin luetella kaikkia ratsastusharrastukseni kannalta tärkeitä hevosia. Yritin kuitenkin koota tällaiseen postaukseen ne kaikista merkittävimmät yksilöt jokseenkin aikajärjestykseen. Toivottavasti pidätte!
________________
 
Aloitin ratsastamisen pienellä yksityistallilla vuonna 2000. Talli oli siitä ihana, että pienenä tyttönä pääsin puuhastelemaan hevosten kanssa mielin määrin ja tekemään aivan kaikkea hoitamisesta maastoiluun. Sain "hoitoponikseni" pian syötävän suloisen kimon welshponitamma Cindyn, jonka kanssa pääsin puuhastelemaan sen varsinaisen hoitajan (vai olikohan omistajan, en muista enää) opastuksella. Kävin ensimmäisen leirini kyseisellä tallilla ja muistan ikuisesti yhden maastoreissun, jolloin istuskelin Cindyn selässä ilman taluttajaa: kuvittelin olevani prinsessa ja elämä oli ihanaa!
 
Siirryttyäni Solbackan ratsastuskouluun muutamia vuosia myöhemmin hoidin useita hevosia ja poneja erimittaisia aikoja. Aloitin jossakin vaiheessa hoitamaan trakehner-tamma Kapricea, joka oli vähän kiukkuinen tummanruunikko rouva. Olin ensin sen kakkoshoitaja, mutta vähitellen sain enemmän hoitopäiviä ja lopulta tamma oli niin sanotusti vakiohoitohevoseni. Ratsastin sillä niin paljon tunneilla kuin suinkin sain ja hoitelin sitä muutenkin paljon. Päivän kohokohtia olivat ruokakupin putsaus ja varusteiden kiillottaminen.. Voi niitä aikoja! Yhteensä hoidin Kapricea yli kolme vuotta, jonka jälkeen se lähti varsomaan ja lopulta kuoli sille matkalleen.

Sjamira ja minä vuonna 2010
Sjamira. Tein sille aina silloin tällöin letit ja otin siitä "hienoja" kuvia, koska tamma oli niin kaunis mielestäni :)
Kapricen rinnalle vuonna 2007 otin hoitohevoseksi Sjamiran, josta voitte lukea lisää täältä tai täältä (älkää säikähtäkö tuota kirjoitustyyliä, postaus on kolmas ikinä ja vuosi 2011..). "Mirasta" en kerro sen tarkemmin tässä, sillä noissa linkittämässäni postauksissa löytyy aika hyvin informaatiota meidän yhteisestä ajasta. Opin tamman kanssa kuitenkin paljon periksiantamattomuutta ja sitä, että hevoseen voi oikeasti muodostaa luottamussuhteen. Sjamiran hoitamisen lopetin vuonna 2011, kun sain toisen hevosen ylläpitoon. Tamma lopetettiin vuoden 2012 kesällä.
 
Noin puolen vuoden ajan vuokrasin silloisen ratsastuksenopettajani Kristan hevosta Piticelleä, jolta opin paljon ratsastuksellisesti. Hevonen oli vaativan tason kouluratsu, joten kokemattomana, mutta auttamattomasti kouluratsastukseen hurahtaneena tyttösenä nautin hevosen kanssa puuhailusta täysin siemauksin! Pääsin tekemään tamman kanssa sellaisia asioita, joihin normaalit tuntihevoset eivät kyenneet: menin laukanvaihtoja ja passagetahtista ravia. Hevonen oli maailman ihanin myös luonteeltaan ja sain maastoilla sillä ihan itsekseni. Jouluaatto 2010 oli ihana viettää kyseisen tamman kanssa.

Piticelle ja minä vuonna 2010 aattoratsastuksella. Löysin tämän Facebookista.. :D
Vähän huonolaatuisempi kuva, mutta tässä minä ja Piticelle keväällä 2011.
Equstomin ratsastuskouluaikoinani vuosina 2008-2011 menin monilla eri hevosilla, joista kaksi jäi ehdottomasti tärkeimmiksi ratsastusharrastukseni kannalta. Ensimmäinen näistä oli Goldy's Renee eli Reiska, jonka kanssa starttasin paljon koulukisoja helppo B-tasolla ja väänsin niska hiessä kouluratsastusta. Poni ei todella ollut helppo, vaan oikeastaan oikea liimapaperi! Se ei ollut myöskään kiltti hoitaessa, mutta tulin sen kanssa ihan hyvin toimeen ja nautin ponilla ratsastamisesta. Lopulta se myytiin pois ratsastuskoulukäytöstä.
 
Vuonna 2011 koin melkoisen yllätyksen, kun tammikuussa julkistettiin tallimme Tuntiratsastajien SM-kisoihin lähtevät ratsukot. Luin listaa ja totesin oman nimeni löytyvän siltä - hevosella, jolla olin mennyt kerran aikaisemmin.. Okei? Kyseessä oli Rocket Power -niminen puoliveritamma, jolla oli valtava ravi ja jolla ratsastaminen oli ensimmäisten kuukausien aikana yhtä tuskaa. En osannut mennä sillä yhtään ja monesti mietin, miksi juuri mulle laitettiin hevonen, joka vaati niin paljon ratsastajalta - tallilla kun olisi ollut paljon helpompiakin hevosia ja toisaalta kokeneempia ratsastajia.

Renee-poni vuoden 2010 keväällä

Rokki-tamma vuoden 2011 alkukesästä
.. ja tämä oli tulos: Tuntiratsastajien SM-pronssia juniorikoulussa kesällä 2011
Olen kuitenkin erittäin kiitollinen Sannalle hevosvalinnasta, sillä juuri Rokin kanssa opin oikeasti tekemään asioita oikein. Menomme parani huimasti kesää kohden ja matkan varrella osallistuimme muutamiin koulukisoihin, tosin ilman sen kummempaa menestystä. Kesällä 2011 olin ratsastanut tammalla puolen vuoden ajan vähintään kerran viikossa (pieniä poikkeuksia lukuunottamatta) ja tuloksena tästä oli Tuntiratsastajien SM-kisoista juniorimestaruuspronssia kouluratsastuksessa tasolla helppo A. Olin niin onnellinen, sillä se oli oikeasti hyvin meiltä! Rokki lopetettiin tänä vuonna vanhuuden ja jalkavaivojen vuoksi. Rokista voitte lukea lisää tästä postauksesta (2011).
 
Vuoden 2011 loppupuolella koin muutoksen harrastuksessani, kun Königs Kapris KS saapui ylläpitoon Nina Fagerströmin hankittua diilin mulle. Tamma oli vasta kuusivuotias ja se oli varsonut kahdesti, eli se oli lähinnä peruskoulutettu. Aloitimme sen kanssa jatkuvan valvonnan alaisena puomeista ja puolen vuoden yhteiselomme jälkeen hyppäsimme tamman ensimmäisen metrin radan kisoissa. Vaikka Kapri olikin kokematon, eikä mulla ollut aiempaa kokemusta nuorista hevosista, sujui yhteinen taipaleemme todella kivuttomasti ja opin tuona aikana valtavasti ihan kaikesta - hevosen "omistajuudesta", nuorista hevosista, kouluratsastuksesta, esteratsastuksesta, kaikesta. Nyt Kapri asuu ihanassa kodissa ja osallistui tänä vuonna mm. kenttämaajoukkuekatsastuksiin! 

Kapri ja minä viimeisissä yhteisissä kisoissamme Tahkolla alkukesästä 2012
Kapri kesällä 2012, muutama päivä ennen kun se lähti multa pois.
Minä ja Konsta alkusyksystä 2012
Syksyllä 2012 tullessani takaisin Suomeen Hollannista ja ollessani täysin hevoseton (en ollut edes ilmoittautunut tunneille) otin yhteyttä Equstomin opettajaan Minkkiin ja kysyin edes yhtä viikkotuntia, sillä toki halusin ratsastaa ennen oman hevosen saamista. Minkki vinkkasi mulle yhdestä kouluruunasta, joka kaipaisi vuokraajaa ja niinpä aloitin Konstan vuokraamisen. Konstan kanssa kävin sekä tunneilla että ratsastin itsenäisesti muutaman kerran viikossa, joskus enemmänkin. Loppusyksystä aloin "ylläpitämään" Piuden puoliveritamma Cyraa ennen solisluuni katkeamista, jolloin ensin vähensin ja lopulta lopetin kokonaan Konstan vuokraamisen: Cyran päivittäisen ratsastuksen ohella kävin nimittäin kerran viikossa Equstomissa, autoin Jonnan hevosten kanssa niin paljon kuin jaksoin ja sen lisäksi Uotilan ratsastuskoulussa tunneilla.
 
Tärkeinä hevosina mun elämässä ovat olleet myös kaikki entisen Tahko Areenan hevoset, joilla Päivi antoi mun ratsastaa mielin määrin ja kisata aina, kun paikalle pääsin (vuosina 2011-2012). Ratsastin tuolla käydessäni parhaimmillaan kaksitoista hevosta päivittäin ja hyppäsin todella paljon, jolloin sain varmuutta ja toistoja omaan ratsastukseeni. Tuolloin pääsin starttaamaan myös ensimmäiset "isot" luokkani, joista paras oli toinen sijoitus 115cm-luokassa. Tärkeitä ovat olleet myös kaikki ne hevoset Hollannissa ja Belgiassa, joiden ansiosta opin hoitamaan oikeita kilpahevosia.
 
Tahkolla kisasin mm. Igle-nimisellä hevosella parit kisat, v. 2011.
Oho.. Melkein keskellä estettä! Rafina Tahkolla vuonna 2011.
Guttecoven 2012
Lopulta tallipihalla asteli Champ ja sillä tiellä olen onneksi edelleen. Vaikka ratsastusmäärä ja erilaiset hevoset ovat oman hevosen myötä vähentyneet, olen kehittynyt sen kanssa niin paljon, etten olisi koskaan uskonutkaan. Kehitystä on tapahtunut paitsi ratsastajana, myös hevosenhoitajana ja ennen kaikkia ihmisenä. Tekemistä todella riittää ja vaikka olen nytkin niin väsynyt, että voisin nukahtaa samantien (ja kello on neljä päivällä), lähden tästä tallille iloisin mielin. Sellaista se on, jokaisesta hetkestä pitää osata nauttia täysillä!
 
Mikä on teidän "elämänne hevonen"?

29 kommenttia

 1. Elämäni hevonen on suomenhevoseni, joka on minulla ollut jo 8 vuotta! c:
  Koskaan en tule samanlaista löytämään, kuin sellainen ihanuus ♥

  VastaaPoista
 2. Elämäni hevonen tällä hetkellä varmaan olisi entinen hoitohevoseni, kiukkuinen, erikoinen puoliveritamma <3

  VastaaPoista
 3. Miten ihmeessä tuo sinun ja Igen hyppykuva on jotenkin niin tuttu? o: Ihan kuin olisin nähnyt sen jossain Villivarsas! Mut mun elämäni hevonen on meidän ensimmäisen suomenhevos tamma Lotta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakaan ei ole yhtä "päätähteä" urallani, vaan muutama poni ja hevonen jotka ovat avittaneet oikeaan suuntaan kehityksessäni. Maalle muutettuani sain aloittaa ratsastamaan entisellä orilla Shamrock Silent Squadron, joka sytytti kipinän treenaamiseen. Sen jälkeinen oma poni, joka opetti periksiantamattomuutta viimeiseen pisaraan saakka ja tietenkin nykyinen hevonen, joka mahdollistaa kilpailemisen korkeammissa luokissa :)

   Poista
  2. Ihana postaus !!! :)

   Poista
  3. joo se oli vuonna 2012 villivarsassa sen mun blogin esittelyn yhteydessä :)

   ja kiitos kaikille muillekin! :)

   Poista
 4. Elämäni hevonen oli Roosa niminen pieni welsh poni. Kisattiin esteitä ja koulua, usein sijoituttiin. Usein poni myös näytti poninaisuutensa pukeilla.. <33 nykyään Roosa laukkaa vihreillä niityillä.. Kaviokuumeesta tulleen viruksen takia Roosa jouduttiin lopettamaan viime syksynä.
  Vielä ei ole tullut vastaan samanlaista tunnetta kun Roosan kanssa, enkä tiedä että tuleeko se tulemaan ikinä.
  Aina ihanin, Roosa <33

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi ei, toivottavasti tulet saamaan samanlaisen tunteen :(

   Poista
 5. Elämäni hevonen oli poni, joka oli mulla puoli vuotta. Helppo ei ollut ja paljon tehtiin töitä. Lopulta kuitenkin löydettiin vika jonka vuoksi ponilla oli kipua kokoajan. Tämän tiedon kälkeen poni pääsi pois kivuistaan ja tällä hetkellä laukkaa vihreimillä niityillä. Ponin sydän oli täyttä kultaa ja toista sellaista ei koskaan tule vastaan <3

  VastaaPoista
 6. Elli palleroinen ehdottomasti :3

  VastaaPoista
 7. Onko tän konstan virallinen nimi roccicone?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei sehän on meijän tallin konsta :DDTunnistin heti kuvasta, sen verran saman näköiseltä näytti. Asustelee nykyään primus tallilla, tallin omistajan koulutuksessa. Itse en oo vielä päässy kokeilee, mutta ois kyl kiva testata. Ilmeisesti ei oo mikään helppo ravi istua, sen verran isot liikkeet on pojalla ;))

   Poista
 8. Onko Tahko Areenan toiminta loppunnut?

  VastaaPoista
 9. Miten silleen tutustuit Nina Fagerströmiin? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. olin stephexillä töissä Belgiassa kun olin 16v :)

   Poista
 10. kellä kisasit 115cm?:) ihania hevosia oot päässyt kyllä ratsastelemaan, olet onnekas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. lue tuolta "kisakalenteri", siellä on hevosten nimiä :) kiitti!

   Poista
 11. Ihana postaus!! Mun elämän hevonen (tai oikeastaan poni) on shettis Maija, joka opetti minut oikeasti ratsastamaan ja opetti, että hevoset eivät ole aina helppoja ;) Love 4ever Maija <3

  VastaaPoista
 12. Itselle nousi heti muisto pintaan jo edesmenneestä kimosta, herasilmäisestä hoitohevosesta. Kyseistä hevosta hoidin noin kahden vuoden verran, kunnes tuli sitten soitto, että hevonen oli lopetettu. Olin sillon Keski-Suomessa, ja itkuhan siinä sitten tuli. Sen jälkeen kaivoin esille kaikki mahdolliset kuvat ja muistot, ja rakensin kotona kaikelle roinalle oman arkun. Hoitohevoseni opetti päättäväisyyttä ja antoi mulle paljon kokemusta hoitamisesta ja ratsastamisesta. Ikuisesti kunnioittaen ja kiitoksen velassa ollen.

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat