tiistai 6. toukokuuta 2014

#342: Klinikkapäivä

Mulla oli julkaistavana toinen postaus ennen tätä, mutta ajattelin teitä kiinnostavan enemmän kuulumiset klinikalta. Siispä pieni tiivistys siitä, mitä saimme tietää ja miten tästä edetään!
 
Jokaisen kannattaa lukea tätä postausta ennen tuo alempi kisapostaus, sillä siinä selitän enemmän auki syitä klinikkakäynnille sekä Champin vatsan toiminnan viimeaikaista historiaa. Maanantaina kävimme siis Vermon hevosklinikalla kuvauttamassa ruunan vatsasta röntgenkuvat: kolme kappaletta kuvia ja toive selkeästä vastauksesta vatsavaivoihin. Kunpa se olisikin niin simppeliä! No, ainahan voi toivoa.
 
Sain Laaksolta lisää kuvia, kun ihana lukija Saara Hämäläinen oli ottanut niitä vaikka miten paljon! Iso kiitos siis
hänelle, kaikki tämän postauksen kuvat ovat hänen käsialaansa :)

 
Kuvista ei löytynyt mitään merkittävää hiekkakertymää, mutta paksusuolen poikittaisessa mutkassa hiekkaa oli jonkin verran. Muissa kohdin jäljellä oli ns. hiekanjyviä ja eläinlääkäri epäilikin, että aiemmin syöttämäni psylliumkuuri tai chiansiemen olisivat poistaneet hiekkaa tuolta alueelta ja jäljelle olisivat jääneet nuo taaemman alueen hiekat. Toisaalta noinkin pieni hiekkakertymä ei välttämättä aiheuta hevoselle pitkäaikaista löysää vatsaa (ellei hiekkaa tosiaan ole ollut enemmän aiemmin), joten epäilynä oli myös virusperäinen oire - maaliskuun virus olisi jättänyt suoliston ikään kuin kiputilaan, eikä se ole päässyt normalisoitumaan. Nämä olivat siis kaksi vaihtoehtoa ja kolmas oli sitten mahdollisuus vatsahaavaan, mutta sitä ei mietitty vielä sen kummemmin. Toisaalta oireilu voi johtua ihan jostain muustakin, esimerkiksi säilöheinästä (vaikka meidän heinässä ei säilöntäaineita ole, kun se on omista pelloista tuotettu).
 
Otimme Champista vielä kerran verenkuvan, jotta pääsisimme varmuuteen noista veriarvoista. Kaikki tulokset eivät kerenneet valmistua lähtöömme mennessä, joten jätin eläinlääkärille soittopyynnön ja asia varmistunee tänään. 
 

 
Hoito-ohjeet olivat hyvin selkeät: aloitin heti eilen Champille kaksi viikkoa kestävän psylliumkuurin, jossa syötän sille ohjeen mukaisen maksimiannoksen valmistetta joka päivä koko tuon ajan. Samalla lisään säilöheinän lisäksi ruokintaan kuivaheinää niin, että aamulla ja illalla Champ syö kuivaheinää, kun taas päivällä ja "yöllä" säilöheinää. Eläinlääkärin mielestä voisin siirtyä kokonaan kuivaan parin viikon sisällä, mutta haluan ensin kokeilla psylliumin ja puolittaisen kuivan vaikutuksen, sillä meidän talliltamme ei kuivaa heinää saa ja joudun sitä muualta ostamaan - hankinta on vaikeaa, sillä laadukas kuiva heinä on toden teolla kiven alla!
 
Kun psylliumkuuri on loppu, aloitan seuraavana päivänä Pro-Paste -tahnan syötön 12 päivän ajan 5ml päivässä suoraan hevosen suuhun. Se on jokin vatsan hyvinvointia tukeva valmiste, josta en itseasiassa tiedä sen enempää. Jos vielä tämän vajaan kuukauden "tehohoidon" jälkeen vatsa on edelleen löysänä, kehotti eläinlääkäri harkitsemaan vatsan tähystämistä vatsahaavan osalta. Juttelin jo aikaisemmin molempien valmentajieni kanssa ja totesimme, että mikäli vatsa on edelleen löysänä, en varmaankaan tähystä vatsaa ollenkaan, vaan syötän sille suoraan esimerkiksi yhden satsin lääkitystä ja katson sitten tilannetta uudelleen. Paastoaminen kun on monelle hevoselle todella rankka kokemus ja voi itsessään aiheuttaa vatsahaavan, vaikkei sellaista muutoin olisi.
 


 
Periaatteessa mitään selkeää syytä ei siis selvinnyt, mutta toisaalta hoitokeinoja on nyt monia ja näistä lähdetään liikkeelle. Hevonen on koko ajan kuitenkin pirteä ja tekee töitä mielellään, joten liikutan sitä ihan normaalisti lukuun ottamatta estevalmennuksia. Kavaletteja ja puomeja voin mennä, mutta ajattelin jättää esteet siksi aikaa pois, kunnes vatsa on normaali - silloin huomaan eron parhaiten siihen, miltä hypyt tuntuvat selkään. Parhaimmassa tapauksessa hyppytaukoa tulee nämä kaksi viikkoa, toivotaan niin! Tällä viikolla en myöskään rasita hevosta ihan hirmuisella hikitreenillä, sillä hiekan liikkeelle lähteminen voi tuntua ikävältä kovassa treenissä.
 
Loppuviikko tulee olemaan blogin osalta hiljaisempi, sillä luen pääsykokeisiin ja vietämme isäni juhlia sekä äitienpäivää viikonloppuna. Olen ajastanut teille yhden postauksen valmiiksi, jottei blogi hiljentyisi ihan täysin. Palataan taas ensi viikolla! :)

32 kommenttia

 1. Toivottavasti Champ paranee pian!:) Mistä toi sun kisatakki muuten on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin aattelinki, onks se se competition crw exclusive vai joku muu?:) oon meinannu ostaa sellasen mut mietin tota kokoo... Mikä koko sulla on ja mitä oot tykänny? Ja pitääkö koot hyvin paikkansa?

   Poista
 2. Mitä te yleensä teette perheen kanssa äitienpäivänä? :) ja toivotaan että C nyt paranisi ja menisi tällä tehohoidolla ohitse nämä vatsavaivat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ollaan perheen kesken ja käydään syömässä jossain ravintolassa :) jep, toivotaan niin!

   Poista
 3. Mihin pääsykokeisiin luet? :)

  VastaaPoista
 4. Miks et käytä kisoissa valkoistahuopaa?

  VastaaPoista
 5. Näistä postauksista kyllä jotenkin välittyy sun mahtava asenne koko tätä touhua ja Champia kohtaan. Toivottavasti Champ nyt paranee, ja pääsette jatkamaan kisakauttanne.

  Sanoit syöttäneesi Champille chiasiemeniä, huomasitko niiden käytöllä silloin olleen mitään vaikutuksia ja paljonko niitä syötit kerralla? Itse olen nyt syönyt niitä, ja syöttänyt hevoselleni sekä kuullut paljon hyvää niiden käytöstä. Ne voisivatkin ehkä toimia ennaltaehkäisevästi Champille jatkossa? En ole mikään ammattilainen, enkä mitenkään siis pätevä sua neuvomaan, kunhan vain pohdin :) Lisää voi lukea ainakin täältä: http://hunsvotti.fonectanverkkokauppa.fi/product/38/chia-siemenet-5-kg

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos!! :)

   Jep, oon syöttänyt niitä nyt melkein puoli vuotta, ja itse ainakin tykkään että toimivat. Korvasivat meillä pellavaisen ja öljyn. Uskon, että ne pitävät hiekan poissa ainakin joltakin osin ennaltaehkäisevästi, joten en nää syytä, miksen niitä voisi jatkossa syöttää :) Psylliumkuurin aikana niitä ei valitettavasti saa samaan aikaan hevoselle antaa eli nyt meillä on taukoa.

   Poista
 6. Olen vasta alkanut lukemaan sinun blogia kunnolla ja välittyy sun positiivisuus ihan täysillä. Mahtava blogi, ihana ihminen ja ihana hevonen. Kaikkea hyvä teille !

  VastaaPoista
 7. Toivon että Champ parantuisi nyt! Se on kyllä todella magee heppa! Monesti oon nähny teitä kisoissa ja olen ihaillut positiivista asennettasi ja hyvää ratsastustaitoasi :)

  http://team-happy.blogspot.com olisi kiva jos kävisit kurkkaamassa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Kiva kuulla, että oon vaikuttanut positiiviselta :) tuu joskus moikkaamaan! Käyn toki kurkkaamassa blogiisi :)

   Poista
 8. Paranemisia Champille ! :) mihin pääsykokeisiin muuten luet?

  VastaaPoista
 9. Huh! Toivottavasti psyllium auttaisi tai edes Pro Paste, vatsahaava on niin hankala vaiva :/
  Vinkkinä vielä, että meillä vatsan limakalvojen kunnon ylläpitoon on ollut hyvä maitohappobakteerijauhe, kannattaa kokeilla sitten kun Champin vatsa on kunnossa. Ei ainakaan pääse uusiutumaan vaivat niin herkästi :) paljon tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) joo mä syötinkin sille tehobaktia tuossa kun alkoi tämä vatsavaiva, mutta silloin siitä ei ollut apua :(

   Poista
 10. Hei!
  Aloin lukiessani miettimään, oletko hypännyt psyllium-kuurin aikana? Sillä ainakin minä olen kuullut ja jäänyt siihen uskoon, että psyllium-kuurin aikana pitäisi välttää hyppäämistä, sillä kun vatsasta lähtee hiekat liikkeelle voi hyppääminen ärsyttää suolistoa. Itse pidän aina tauon hyppäämisestä, kun hepallani on mennossa psyllium-kuuri.

  Mutta ajattelin vain tuoda hieman mietittävää, että olisiko tällainen mahdollinen. Olen lukeut blogiasi jo kauan ja minusta on mahtavaa miten hienosti sinä ajattelet Champia ja harrastat sen kanssa. :)

  Paranemisia Champille! :)

  VastaaPoista
 11. En ole hypännyt, kuten tekstissä lukeekin eli aion pitää sen ajan taukoa hyppäämisestä :) Samoin pidän ainakin tämän ensimmäisen viikon vähän kevyempää liikuntaa, ts. ei mitään hikijumppaa, jottei liikkeelle lähtevä hiekka ärsytä suolistoa aivan kuten sanoit!

  Kiitos paljon kommentistasi :)

  VastaaPoista
 12. sullapas on kivat mopokädet :D

  VastaaPoista
 13. Toivottavasti Champin vatsa tulee kuntoon! :)

  VastaaPoista
 14. Toivottavasti Champ paranee pian! :)

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat