keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

#515: Ratkiriemukas estetreeni

Juuri ennen Horse Fairia tarkoituksenani oli pitkästä aikaa osallistua Piuden estevalmennukseen, mutta valitettavasti tunti peruuntui vielä saman päivän aikana. En silti halunnut jättää hevosta hyppyvapaalle, joten kannoin esteet maneesiin ja treenasin itsekseni sen verran, mitä vain osaamiseltani pystyin.
 
Itsenäinen hyppääminen ei koskaan ole kuulunut omiin suosikkeihini, enkä sitä oikeastaan juuri suosi. Jos hyppään ilman valmentajaa, haluan aina mukaan jonkun toisen ihmisen, joka pystyy tarvittaessa auttamaan hevosen tai esteiden kanssa. Ja tietysti takaamaan sen, että jos jotain tapahtuu, lähtee asiasta tieto heti eteenpäin - enkä jää esimerkiksi moneksi tunniksi tajuttomana makaamaan maneesiin.
 
Sain ylipuhuttua kaverini Janitan auttamaan tuon hyppäämiskerran kanssa ja teimmekin melko poikkeuksellisen ratkaisun: en halunnut vaatia ystävääni kantamaan esteitä puolestani, joten pakotin (kirjaimellisesti) Janitan Champin selkään. Hän käveli ensin ruunan kanssa hyvän tovin ja verrytteli sen sitten mulle valmiiksi. Sillä aikaa sain itse rauhassa kantaa kaikki esteet paikoilleen ja katsoa maasta käsin hevoseni liikkumista. Lopuksi, ennen omaa ratsastustani, kehotin Janitaa hyppäämään pienen ristikon yli Champin kanssa. Ruuna osasi käyttäytyä oikein mallikkaasti!

Pientä ravia..
.. ja normaalimpaa ravia.
Kaikki kuvat ovat tällä kertaa kaappauksia videolta, joten laatu on sen mukainen :/
Pääsin siis itse aloittamaan kunnon ratsastuksen heti selkään kiivettyäni. Janita totesi, että Champ on ihan äärettömän hidas pohkeelle ja painaa kädelle verrattuna hevosiin, joilla hän normaalisti ratsastaa (eli islanninhevosilla). On se vaan kumma, että aina kun joku muu kipuaa hevosen selkään, saan palautteeksi seuraavaa: "se on ihan erilainen selkään kuin miltä se näyttää ulospäin". En sitten tiedä, onko se hyvä vai huono asia - ainakin osaan "feikata" hevosen virheitä piiloon :D
 
Aloitin ratsastuksen tekemällä harjoitusravissa pitkiä temponmuutoksia ravissa: menin ensin pitkään vähän pienempää ravia ja sallin sitten hevosen edetä normaalimmassa tempossa eteenpäin. Videolla tästä on pieniä pätkiä. Mulla oli aikalailla liian pitkät ohjat, mutta koitetaan elää asian kanssa! Champ tuntui yllättävän hyvältä ratsastaa, vaikka sillä olikin estekuolaimet. Olen päällystänyt meidän estekuolaimet sellaisella latexilla, jotta se suojaisi kuolaimia. Champ narskuttaa niitä nimittäin jonkin verran ja varsinkin nyt, kun sillä on niin paksu pehmuste kuolaimen päällä. Halvemmaksi tulee kuitenkin ostaa tuota kuolainteippiä kuin jatkuvasti uusia kuolaimia..
 
Laukassa tein ihan perustyöskentelyä verryttelyksi, joten siitä ei sen enempää. Nopeasti aloitin itse hyppäämisen. Tulin ristikkoa keskihalkaisijalla niin, että nostimme sitä vähitellen "isommaksi": tolppien paikka ei muuttunut, mutta puomien päät olivat varmaan 150cm korkeudessa. Este itsessään ei ollut kuin maksimissaan 90cm korkea, sillä tolppia olisi pitänyt liikuttaa lähemmäs toisiaan korkeuden kasvattamiseksi. Halusin myös pitää maalinjat reilusti irti esteestä niin, että hevonen tekisi ristikolle pyöreitä hyppyjä.
Mä en kestä tuota Champin takajalkatekniikkaa.. Haha :D
Sanoin jo joskus alkusyksystä kaikille tutuilleni, että Champin hypyt eivät tunnu enää samalla tavalla pyöreiltä oksereilla kuin aiemmin. Kukaan ei oikein ollut kanssani samaa mieltä, sillä maasta katsottuna eroa ei juuri ollut. Näin jälkikäteen ajateltuna mahan kipeytyminen on varmasti ollut syy siihen, miksei Champ ole halunnut hypätä yhtä pyöreästi ja selkää käyttäen - mahan on täytynyt olla kipeä hypyissä. Tuo hyppäämisen varominen alkoi näkymään (tai ainakin tuntumaan selkään) myös siltä, ettei hevonen oikein enää ponnistanut esteille tai avannut takaa hypyissä.
 
Pakko sanoa, että tämän hyppykerran aikana tuota ongelmaa ei enää ollut! Kun esteet nousivat, tuli hypyistä niin mageita selkään, että huh! Mulla oli vaikeaa pysyä kyydissä, mutta nautin kyllä täysin siemauksin hyppäämisestä. Oli niin ihanaa huomata, miten kivaa hevosella oli.
 
Ristikon jälkeen aloin hyppäämään kaarevia teitä pienillä korkeuksilla, mutta en selitä niistä sen enempää. Kaiken hyppäämisen näette videolta, sillä Janita kuvasi jokaisen hypyn ja laitoin kaiken materiaalin YouTubeen. Champ oli esteiden jälkeen vähän villi, se muun muassa viskeli päätään kuin mikäkin hurjimus ja vinkui silloin tällöin esteiden jälkeen. Se myös liioitteli aika reippaasti esteiden korkeuksien kanssa, mutta ainakin sillä oli kivaa. En halunnut ratsastaa hevosta kauhean nopeasti esteiden jälkeen ruotuun, joten olin paljon kevyessä istunnassa ja annoin hevosen riekkua. Valmennuksessa tästä olisi kyllä tullut sanomista, heh..
 
Linkki videoon. (kaikki pätkät)
 
Linkki videoon. (viimeinen rata)
 
Pienemmillä esteillä Champ ei oikein keskittynyt, kunhan vain juoksi niiden yli. Kun esteet alkoivat vähän nousemaan, tuli hevosellekin tarve miettiä jalkojensa paikkoja. Lopussa tulin pientä rataa: keskihalkaisijalla pysty reilun metrin korkeudella, siitä kaareva linja 125cm pystylle, lyhyen sivun kautta diagonaalilinjalla olevalle noin 120cm okserille, josta takaisin ensimmäiselle pystylle kaarevalla tiellä.
 
Ensimmäisellä kerralla en oikein päässyt ensimmäiselle esteelle rytmillä, minkä vuoksi jouduin ratsastamaan eteenpäin turhan paljon toiselle pystylle ja hyppy jäi ihan laa'aksi. Pari askelta ennen hyppyä maneesiin tuli sisälle uusi ratsukko, mitä Champ vähän katsoi, eikä siksi keskittynyt kunnolla esteeseen. Tästä johtuen hevonen otti puomin mukaan, mutta skarppasi kyllä hyvin seuraaville esteille. Viimeinen kierros olikin ihan super - hypyt olivat älyttömän teräviä ja tuntuivat hyviltä selkään. Eikä se videoltakaan pahemmalta näyttänyt, vaikka itse sanonkin ;)
 
Tulipas tästä pitkä teksti, vaikka mun piti vain selittää lyhyesti itsenäisestä hyppäämisestä ja kertoa sitten vaikka mitä muuta samaan postaukseen. No, ehkä myöhemmin tulevalla viikolla sitten. Ihana auringonpaiste on nimittäin sallinut meille upeita maastoilusäitä ja olemme ottaneet kaiken ilon irti Champin kanssa pehmeistä hiekkateistä. Voi sitä riemun määrää, mikä tuosta hevosesta lähtee laukkapätkillä!
 
Oletteko te hypänneet viime aikoina itsenäisesti?

12 kommenttia

 1. Todella hienosti meette! Ootte kyllä aivan tajuttoman hyviä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, vaikka eihän tässä mitään kummoisia olla :)

   Poista
 2. Teidän meno on niin upeeta katsottavaa, kun Champ on terve! Hypyt ja muutenkin meininki on niin paljon iloisempaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) kyllä se siltä tuntuu selkäänkin! Vielähän c ei ole ihan terve, mutta vaivaa hoidetaan!

   Poista
 3. voitko tehdä vasruste posteuksen. kaikki hepan avrusteet loimet kans?!

  VastaaPoista
 4. Vau, meette tosi hienosti! Olis kiva saada tietää hyvä valmentaja mulle ja alkaa hyppimään esteitä valmennuksineen! Kun en mä millään shetlannin ponilla ihan jokasesta esteestä ylipääse :D Mutta haluisin niin paljon opetella ratsastaa kunnolla esteitä! Mutta hyvä postaus♥ :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti löydät hyvän ja itsellesi sopivan valmentajan :) tsemppiä treeniin!

   Poista
 5. Jos katsot videoita niin huomaat että champ vetää pään alas aina yksittäisen esteen jälkeen mutta jos on esim linja niin ongelmaa ei ole.Kokeile ens kerralla hypätessä mennä niin että se ei saisi vedettyä päätä alas. Sinä menet yleensä siinä mukana. Laita ylävartalo pystyy heti esteen jälkeen niin helpottuu. ☺☺☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä mä tiedän, ihan tarkoituksella annan sille tilaa olla vähän vapaammin yksittäisten esteiden jälkeen varsinkin tuolloin, kun ei ollut varsinaista treenaamista kyseessä :) toki radalla eri juttu!

   Poista
 6. Tosi kivan näköistä menoa ihania noi Champin ääntelyt :D
  Mistä oot muuten ostanut ne sun ruskeat ratsastushousut, jotka noissa videoissa taiskin olla sulla päällä? Oon itelleni etsinyt sen tapasia housuja, muttei sopivia ole vielä löytynyt mistään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) housut on ostettu joskus mooonta vuotta sitten, joten en muista ostopaikkaa. Esperadonit merkiltään, jossain vaiheessa ainakin Vantaan Horze myi niitä :) mutta tästä on varmaankin 4-5 vuotta, joten varmaksi en osaa sanoa.

   Poista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat