ChampTämä sivusto kertoo enemmän ensimmäisestä omasta hevosestani Champista. Kyseessä on 11-vuotias puoliveriruuna, jonka löysimme Hollannista toisella hevosenkatselureissulla. Kansainvälisellä 140cm tasolla kilpaillut rautias komistus valloitti sydämeni paitsi ulkonäöllään, myös luonteellaan ja ratsastettavuudellaan.

Virallinen nimi: Champ
Kutsumanimi: Champ, Juntti, Champpi, Pämppis, Herkkusieni...
Rotu: oldenburg (puoliverinen)
Väri: punarautias, läsi ja kolme sukkaa
Säkäkorkeus: n. 166cm
Syntynyt: 26.4.2004

Kilpailutaso: 140cm
Perusratsastustaso: helppo B-A

Omistaja: Hanna-Leena & Asko Mikkonen
Kasvattaja: European Horses Domaine de Courbanton

Isä: Couleur Rubin
Emä: Jesabelle De Baugy
Emänisä: Papillon Rouge

Champin suku ei jätä kylmäksi. Ruunan isä Couleur Rubin on kilpaillut aikoinaan saksalaisen Ludger Beerbaumin kanssa maailman huipulla 160cm radoilla saaden useita sijoituksia Nations Cupista, World Cupista sekä monien kilpailuiden Grand Prix-luokista. Champ on perinyt isältään tämän värityksen aina kolmea sukkaa ja läsiä myöten, kuten myös hyvän hyppytyylin.

Emälinja on mainitsemisen arvoinen, sillä Jesabelle De Baugy-emän isä Papillon Rouge on luultavasti kaikille hevosalan ihmisille tuttu nimi. Ori on sijoitettu kaikkien aikojen "parhaiden oriiden" maailmanlistalla sijalle neljä! Ensimmäisenä tuossa listassa on legendaarinen Hickstead, mutta taakse jäävät monet maailman parhaimmista este- ja kouluhevosista.

Champ on osoittautunut lyhyen yhdessäoloaikamme aikana todelliseksi kultakimpaleeksi. Se on uskomattoman kiltti ja luottavainen, oikea herrasmies. Ruuna nauttii täysin siemauksin saamastaan huomiosta sekä ruoasta, jota se voisi syödä taukoamatta. Kaikki, mikä saattaa edes osittain vaikuttaa syömäkelpoiselta (linnunjyvistä koirankakkaan), päätyy todennäköisesti jotakin reittiä Champin suuhun - eri asia sitten on, kuinka kauan "ruoka" siellä pysyy.

Perusluonteeltaan puuhakas Champ ei haluaisi olla hetkeäkään tekemättä mitään. Kuntoonlaittopaikalla se kyllästyy harjaamiseen viimeistään puolen tunnin jälkeen, taluttaessa kävelemisen sijaan olisi ihanaa syödä jokainen vastaantuleva puska tai imeskellä riimunnarua/taluttajan vaatteita/oikeastaan mitä tahansa. Tarhassa ollessaan ruuna syö yleensä joko lunta, tarhan aitoja tai suojiaan ja se onkin melko edistynyt irroittamaan bootseja jaloistaan. Puuhapete on myös riisunut viereisen tarhan hevosen riimun todistetusti avaamalla lukon siististi, joten melkoinen houdini on kyseessä! Ruunan saa herkkujen avulla ihan millaiseen asentoon tahansa, oli se sitten hevoselle fysiologisesti mahdollista tai ei..

Ratsastaessa Champ on mukavuudenhaluinen, eikä tee mitään ilmaiseksi. Jokainen ruunan selässä käväissyt on todennut, kuinka se onkin vaikuttanut paljon hankalammalta kuin ulospäin on näyttänyt! Ruuna pyrkii nojaamaan seinään, olemaan vino ja laiskottelemaan takajaloillaan minkä kerkeää, mutta vähitellen perusratsastus on parantunut. Tällä hetkellä ruuna osaa puhtaat vaihdot vaikka joka kolmannella, pohkeenväistöt, avot jne. Perusratsastuksessa on vielä paljon matkaa siihen, millaiseksi hevosen tulevaisuudessa haluan. Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa eteenpäin :)

Kaudella 2013 kilpailin Champilla vain nimellisesti erinäisten kavio- ja hammasongelmien vuoksi. Seuraavalla kaudella (2014) pääsimme kilpailemaan alkukauden suhteellisen aktiivisesti ja kesää kohden taas vähitellen enemmän, välissä tuli pieni sairasloma hevosen vatsan vuoksi. Kilpailutaso vakiintui 110-115cm luokkiin. Viime kaudella (2015) kisasimme mahaongelmien vuoksi vähemmän, mutta luokkia oli aina kansallisiin 120cm luokkiin asti. Kävimme myös koulukisoissa, voittaen oman luokkamme. Meneillään olevan kauden tavoitteet ovat kansallisissa 120cm luokissa.
liijoittelijaheppa.. :D68 kommenttia

 1. Vastaukset
  1. Champ on niin söpö !!!!!!! IHANA !!!!!!!!

   Poista
  2. nii munki mielestä

   Poista
  3. Eikö Aada että Champilla on reikäläsi koska siinä on ruskeita palloja siinä läsissä

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. Niinpä! Ei vois parempaa toivookkaan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):)

   Poista
 4. Siiis, ei vois ees unelmoida noin ihanast hepast :) Ooon vähä kade...

  VastaaPoista
 5. Uuuuu! Sä oot kyl onnellinen<3

  VastaaPoista
 6. millo sä siis sait ton ? (::

  VastaaPoista
 7. On kyllä komea hevonen:) Aijotko enää mennä ulkomaille töihin, kun sinulla on oma hevonen? Jos aiot, niin lähteekö Champ mukaan?

  VastaaPoista
 8. Champ on tosi komee heppa. :) Ja vähän siisti suku sillä ;)

  VastaaPoista
 9. Toi näyttää pelottavalta!!!! Mun mielest!!!!!!

  VastaaPoista
 10. Champ on komee heppa! Hitsit, mäki oon syntyny 26.4! (tosin 2000...:'D)

  VastaaPoista
 11. Hieno hevonen on kyllä täytyy myöntää! :)

  VastaaPoista
 12. Maailman söpöin laikku naama<3<3<3

  VastaaPoista
 13. Kyllä on tosi hyvä sukuinen hevonen sulla! Corde ja Almé Z peräti kaksi kertaa. Ja lisäks noi suvussa etummaisina olevat oriit... :)

  VastaaPoista
 14. tosi nätti hevonen ! onne tulevaisuuden treeniin !

  VastaaPoista
 15. onko sen silmä hera mutta se on iiihhhaaannnaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!
  MÄ HALUAISIN SAMANLAISEN POLLEN!!!!! se on ihana!!!

  VastaaPoista
 16. Aivan mahtava hevonen <3 Mäki haluun tollasen joka erottuu massasta jotenkin eikä mitään tavallista tusinapollea. Niiiiiiin persoonallinen. Olen kateellinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitkä on tusinapollet?o.O

   Poista
  2. Mitä tarkoitat sanalla "tusinapolle"? Jokainen hevonen on yksilö. Sitä paitsi hevosen erottuminen massasta riippuu paljon sen omistajasta ja taidoista.

   Poista
  3. No esmes joku perus ruunikko joita on kolmetoista tusinassa.. Jos siis väristä puhutaan, yleisesti sukukaan näillä tusinaruunikoilla ei ole yleensä mikään ihmeellinen. Champ on erikoisen värinen ja sillä on todella upea suku.

   Poista
 17. AIVAN IHANA! itsekkin ostan hevosen mut en oikeen tiiä mitä rotuu! Oon kattellu puoliverisii mut onks ne liian yli vireitä? voisitko vastata! pliide! Haluun hyvän hevosen! :) PS. Toi champin läsi on aivan ihana kun sillä on tollasii pilkkui! Ja sen silmät! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo riippuu täysin siitä, mihin aiot hevosta käyttää. Ei sillä rodula niin paljoa merkitystä ole, vaan luonteella ja taidoilla.

   Poista
 18. Oooii ihana Champ! Varsinki toi sen läsi... <3<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tuo eka kuva siitä on niin paras!<3 t. Sama ano :D

   Poista
 19. Ihana!! Ihanat pilkut tosa läsisää!!

  VastaaPoista
 20. Miks omistajissa ei lue sun nimee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aadan omalla sivulla lukee, että Champin omistaa virallisesti Aadan äiti ja isäpuoli. :)

   Poista
  2. Ja lukeehan se myös tuolla sivulla

   Poista
 21. siiiiiiiisisisissisi vähääää ihanaaa heppaa<a <3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<33< kateelline ilmottautuuuuu

  VastaaPoista
 22. ihana on !! <3 sul paras blogi :)

  VastaaPoista
 23. Voi ku ihana hevonen:) Paljonko Champ maksoi, jos viitsisit sen täällä blogin puolella kertoa?

  VastaaPoista
 24. Tää onki eka kerta ku vilkasen blogiasi:) Sain idean Tiialta. Olisi kiva tuntea sinut tai Tiia:D

  VastaaPoista
 25. Voi että miten ihanan ja kauniin hevosen oot löytäny! Oon suorastaa kade! Hauska läsi sillä kyllä päässä ja suku ei jätä kylmäksi. Huippu hevonen! Onnea vain kisa uralle ja toivotaan että pääsisitte mahdollisimman pitkälle!

  VastaaPoista
 26. Ihana hevonen! Voitko liittyä mun blogiin lukijaksi? hevosfani.blogspot.fi

  VastaaPoista
 27. Onpa kiva kuva tuo liioiteltu hyppykuva. Siinä on ollut kuvaaja oikeaan aikaan oikeassa paikassa juurikin siinä oikealla hetkellä. Näyttää kyllä niin hassulta tuo hevosen peppu kohti taivasta. :D Meilläkin on ponilla ollut kavioissa haurastumista ja nyt viime kesän lopusta yhäkin vielä kavio näyttää ihan hirveältä, vaikka kengityksen avulla on yritetty sitä korjata. Laitettu öljytervaseosta ja katsotaan tuoko apua. Syötetään biotiinia ja sinkki+kupari+rauta-valmistetta. Biotiinia syötetty koko ajan tupla-annoksena. Hauraat kaviot. Eksyinkin sivuillesi googlen kautta kun etsin apua hauraisiin kavioihin ja kengitykseen.

  VastaaPoista
 28. Onpa kiva kuva tuo liioiteltu hyppykuva. Siinä on ollut kuvaaja oikeaan aikaan oikeassa paikassa juurikin siinä oikealla hetkellä. Näyttää kyllä niin hassulta tuo hevosen peppu kohti taivasta. :D Meilläkin on ponilla ollut kavioissa haurastumista ja nyt viime kesän lopusta yhäkin vielä kavio näyttää ihan hirveältä, vaikka kengityksen avulla on yritetty sitä korjata. Laitettu öljytervaseosta ja katsotaan tuoko apua. Syötetään biotiinia ja sinkki+kupari+rauta-valmistetta. Biotiinia syötetty koko ajan tupla-annoksena. Hauraat kaviot. Eksyinkin sivuillesi googlen kautta kun etsin apua hauraisiin kavioihin ja kengitykseen.

  VastaaPoista
 29. Oot todella onnekas tyttö kun sulla on noin upea hevonen!

  VastaaPoista
 30. Tollanen heppa jää vaan kaikkien unelmaksi.. Oon ite halunnut hevosta nyt tämän 5 vuoden ajan..koskakohan saan sen hepan? sitten kun olen aikuinen? huoh...:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse kinunut 11-vuotiaasta lähtien ja ensi vuonna on oma hankinnassa. Silloin kinuamista ja haaveilua takana 14 vuotta ;)

   Poista
  2. Pointsit sulle, Ande! Joissain asioissa, kuten hevosen hankinnassa, odotus usein kannattaa ja se todellakin palkitaan. Toivotan sulle ja tulevalle hevosellesi onnea ja menestystä! Jossulle sanon vaan sen, että aika kuluu melko nopeasti... kyllä se siitä, eiköhän se just sun polle tule joskus vastaan kun on hyvä ja oikea hetki. Tsemppiä!

   Poista
 31. Champ on kyllä hieno heppa! Olen muuten itsekkin asunut Hollannissa ja se on kyllä maa täynnä hevosia, paratiisi ratsastajille!

  whereismymissingpeace.blogspot.com

  VastaaPoista
 32. ihana champ
  ja TOSI TOSI TOSI ULJAS !!!<3<3<3

  VastaaPoista
 33. ihana hevonen ♥♥♥ luin ekaks tosta väri kohdasta "punarautias, läski ja kolme sukkaa" :'D

  VastaaPoista
 34. Millä tallilla Champ asuu jos saan kysyä? Kenties Provincian tallilla? Ite käyn Ponny ponillani välillä siellä maneesilla, ois kiva joku kerta nähä siellä, kun itekin näköjään käyt siellä ridailemassa :) Ponny asustelee Nurmijärvellä, eli aika lähellä Valkjärvee, missä se Provincia sijaitseekin :D

  VastaaPoista
 35. Champ on niin ihana. Et huhu. Mul on vähän erillainen hevonen. Kuinka kauan Aada oot ratsastannu? Mä oon ratsastannu. 5 vuotiaast asti:D

  VastaaPoista
 36. Oii, Champ on tosi hieno hevonen :)!

  VastaaPoista
 37. Miksi Champista ei ole kuvia sukupostissa?

  VastaaPoista
 38. Champ on kyllä maailman ihanin hevonen!!!! Rakastan hevosia ja kaikki on hienoja, mutta tää on kyllä aivan erikoistapaus!!!! Ei vois kyllä kauniimpaa hevosta ollakaan!!!!

  VastaaPoista
 39. Champ on mua kaks päivää vanhempi😂

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat