Muutama lukijat kyselivät ja ihmettelivät edellisessä postauksessa olleen Funnyn kuolaimia. Tästä ja edellisistä pyynnöistä innostuneena päätin nyt ottaa kameran illalla käteen ja kuvata teille näistä kuolaimista kuvia. Suurin osa jäi kuvaamatta, sillä en viitsinyt niitä kaikista tavallisimpia ja tunnetuimpia kuolaimia kangista oliivikuolaimiin tms teille tänne laittaa, vaan halusin nimenomaan tuoda esille juuri erikoisia ja mulle itselleni vieraampia kuolaimia, sekä niitä, joita täällä usein käytetään.
Muutama sana tästä päivästä alkuun. Päivän ehdoton sana oli olympialaiset ja esteratsastus. Viritin vähän yli yksitoista tietokoneen live-lähetyksen valmiiksi ja heti sen alettua raahattiin kone tallin toimistoon. Siellä sitten katsottiin aina klippauksen, ratsastuksien ja hevosenhoidon ohessa ratoja. Itse on pakko tunnustaa, etten ole kovin aktiivisesti seurannut maailman esteratsastuspuolta, joten kyselin hirveästi Tiinalta eri ratsukoista faktoja. Tiina päivitteli, että nyt mua pitää kyllä sivistää! Tiedän näistä tunnetuimmista ratsastajista sekä maailmanlistan kymmenen parhaan joukosta faktoja melko hyvin, mutta oli kyllä hauska kuulla kaikkea ihan uutta ja sellaista, mitä muilta ei välttämättä kuulisi. Tiina kun sattuu tuntemaan suuurimman osan niistäkin ratsastajista, jotka olympialaisissa hyppäävät :D
Nina kävi ratsastamassa hevoset jo aamupäivästä, joten mulle jäi tänään ratsastettavaksi vain Philippa ja Luzy, jolla vain kävelin puolisen tuntia. Philippa oli ihan super! Tamma on välillä todella herkkä äänille, joten sillä pidetään siksi huppua. Se ei kyttää mitään mitä se näkee, mutta sen sijaan kaikki uudet äänet ulkona saattavat jännittää - tosin ei kisapaikoilla kuulemma. Tänään Philippa oli alusta asti rento ja se toimi hyvin. Tein aluksi paljon ympyröitä derbykentällä ja hain tasaista tahtia raviin, sillä Philippa rupeaa helposti kipittämään varsinkin oikeaan suuntaan taivuttaessa. Tahti löytyi hyvin, eikä kipittämisestä ollut tietoakaan.
Laukassa tein temponvaihteluita ja suoristin hevosta pitkillä linjoilla sekä tein väistöjä ja laukanvaihtoja. Philippa toimi kaikissa tehtävissä hyvin, joten en työskennellyt kuin reilun puolen tunnin ajan. Lopuksi ravasin eteen-alas ja kävelin hetken laukkaradalla. En tietenkään saanut ketään kuvaamaan (en edes pyydä, sillä näillä on todellakin täällä muutakin tekemistä..), joten tässä alla kuva reilun viikon takaa, kun tytöt olivat vielä täällä :)
Mun ilme on todellakin katsomisen arvoinen.. En tajuu, varmaan aina ratsastaessa saadaan maailman typerimmät ilmeet? |
Mutta sitten niihin kuolaimiin! Ajattelin, että tekisin teille tarkat analyysit jokaisesta kuolaimesta ja kertoisin niiden käyttötarkoituksesta täällä ja -vaikutuksesta hevoseen, eli todellakin tarkasti. Tiina olisi auttanut kertomalla, minkälainen mikäkin kuolain on. Hän ei nyt kuitenkaan ole täällä, joten saatte tyytyä pelkkiin kuviin ja pieniin informaatioihin, joita yritän tässä välissä selittää. Lisäksi kello on jo niin paljon, että päätin ladata kuvat tänne vasta huomenna: tässä teille muutamia maistiaisiksi, saatte lisää huomenna.
Jos vaikka saisin silloin paremmin selville, että miten nämä kuolaimet vaikuttavat. Ja jos joku lukija voisi vinkata, miten pystyn laittamaan kuvia vierekkäin? Vai pitääkö nämä kuvat laittaa aina allekkain, kivempi olisi välillä muuttaa nimittäin.
Paljon on tullut positiivista kommenttia myös ulkoasua koskien. Kiva kuulla, että olette tykänneet! Isot kiitokset vielä kerran Riikalle :)
kuvia saa vierekkäin sillä tavalla että kun olet lisänny kuvat postaukseen niin otat siitä kuvasta ns. kiinni ja liutat eripaikkaan ja sit laitat vaan kaks kuvaa vierekkäin =)
VastaaPoistaOkei kiitos, yritän saada onnistumaan :)
PoistaVoinko julkaista ig:ssä yhden noista kuolain kuvista? :)
PoistaTota ylintä meinaan
PoistaTosi kivoja postauksia on tullut. Oon itese aina tykännyt sun blogista. Ratsastat Tosi hyvin!
VastaaPoistaKiitos paljon :)
PoistaMitä eroa on nivelillä ja kolmipaloilla? eli siis miksi kolmipaloja käytetään toisilla hevosilla ennemmin kuin niveliä? :D Ja miten oliivikuolaimet toimii? Anteeksi kun vaivaan sinua, mutta oli vain ihan pakko kysyä. :)
VastaaPoistaHorzen sivuilta: "Kolmipalakuolaimella on tavallista niveltä tasaisempi vaikutus hevosen suussa, eikä sillä ole nivelkuolaimen usein aiheuttamaa hevosen kieltä nipistävää ns. 'pähkinänsärkijä' -vaikutusta."
PoistaSuoraan kopioituna yhden ratsutarvikeliikkeen sivuilta: "Oliivin muoto kuolainrenkaassa antaa kuolaimelle pienen vipuvarren, jonka vuoksi kuolaimella on astetta vahvempi vaikutus. Kolmipalakuolainta pidetään pehmeämpänä kuolaimena nivelkuolaimeen verrattuna. Tämä perustuu siihen, että ohjasotetta tiukentamalla kuolain kääntyy suussa keskiosa kohti kitalakea. Kolmiosaisen kuolaimen keskipalan ollessa leveä ja pyöreä, se ei paina kitalakea yhtä lujasti kuin nivelkuolaimen nivelkohta, joka on melko terävä."
Erilaisilla hevosilla käytetään erilaisia kuolaimia sen mukaan, miten tasaista ja pehmeää/vahvaa kuolainta se tarvitsee. Kuolaimen vahvuuteen vaikuttaa myös sen paino ja paksuus.
Toivottavasti oli joitain hyötyä tästä vastauksesta. Lisää löydät etsimällä ihan netistä :)
Ensinnäkin oot kaunis:) osaisitko neuvvoa että mitkä kuolaimet sopisi ponille joka on vahva kädelle ja jotka auttaisivat poniani laittamaan nenua alas????:)pliis tarviin sun apuuu!!
VastaaPoistaPeräänanto ei lähde hevosella käytettävästä kuolaimesta (joskin voi vaikuttaa siihen, esim. herkkäsuinen hevonen ei siedä usein liikkuvaa kuolainta tms). Kannattaa kysyä sun valmentajalta tai joltain henkilöltä apua, joka on nähnyt teidän menoa ja osaa näin ollen antaa vinkkejä paremmin.
PoistaVahvasuiselle hevoselle kannattaa kokella jotain kuolainta, mihin se ei pysty tukeutumaan helposti. Monet liikkuvat kuolaimet voivat toimia vahvasuisilla hevosilla hyvin :)
Tuon alimman kuvan kolmipala kuparirolleri, mikä kuolain nimeltään?
VastaaPoista