sunnuntai 4. marraskuuta 2012

#101: Estekisoista ja muista ratsasteluista

HUOM! Lisään kuvat postaukseen huomenna, koska bloggeri ei taaskaan suostunut lisäämään niitä, vaan väitti palvelimessa olevan virhe.. Onko teille sattunut tätä, koska mulle sattuu todella usein ja se on erittäin ärsyttävää! Apuja kaivattaisiin :)

Nyt olen palannut Ypäjältä ja kisoista, joten on taas aikaa postailla blogiin. Kerron seuraavassa postauksessa tarkemmin jotain pientä Ypäjältä kuvien kera, mutta tämä postaus keskittyy menneen viikon ratsastuksiin ja tämänpäiväisiin seuraestekisoihin.
 
Cyra on ollut loppuviikosta koko ajan parempi ja parempi, sillä se sai perjantaina hokit alleen ja pääsi näin ollen tarhailemaan huolimatta säästä. Liika energia on siis kulutettu aamupäivisin tarhassa pois ja ratsastessa on pystytty keskittymään paremmin itse tekemiseen. Perjantaina ennen Ypäjälle lähtöä Piude piti mulle estetunnin, jossa menimme samoja tehtäviä kuin aikaisemminkin ja tarkoituksena oli treenailla hieman tämänpäiväisiä kisoja varten.
 
Ratsastus tuntui helpolta ja Cyra oli paljon parempi varsinkin oikeaan kierrokseen laukassa. Verryttelyn jälkeen otimme pari verkkahyppyä kahdeksikolla pienen kavaletin ja portin yli, joita Cyra oli katsellut kummastellen aikaisemmin. Tammassa on se hauska piirre, että se kyttää kaikkia esteitä, joissa ei ole tolppia reunoilla. Kun esteissä on tolpat, se menee ihan mitä vaan - vettä, laineita, portteja, ihan mitä tahansa. Hollannissa ei varmaankaan ole koskaan hypätty sen kanssa "tolpattomia" esteitä!

  
Mentiin kahdeksan esteen rataa: ensin oli oikeaan kierrokseen lankkupysty, diagonaalilla kapea laatikkopysty, suoralla linjalla vesimatto-pysty ja okseri, toisesta suunnasta lankkupysty ja kaarevalla uralla lainelankkupysty, toisesta suunnasta kapea laatikkopysty ja siitä kaareva tie okserille. Aloitettiin pienemmästä n. 70-80cm radasta, josta nostettiin esteitä lopuksi 100-110cm radaksi. Omassa ratsastuksessa näkyy selkeästi melkein puolen vuoden epäsäännöllinen hyppytauko (vertaa viime kevääseen - hyppäsin 3krt viikossa - nyt kerran kuukaudessa), mutta saatuani itse jutun juonesta kiinni sujuivat kaikki tehtävät hyvin ja olimme todella tyytyväisiä hevoseen. Se on juuri sopiva tulevaan käyttöönsä ratsastuskouluhevosena, sillä se antaa hyvin anteeksi ratsastajan virheet olematta kuitenkaa liian helppo.
 
Lauantaina saavuin Ypäjältä vasta illalla, josta suuntasin tallille puoli kahdeksan maissa. Ratsastin Cyran avuille väistöillä ja askeleenpidennyksillä, pyrin saamaan sen mahdollisimman reaktiiviseksi ja pohkeen eteen. Lopuksi otin pari hyppyä kavaleteilla, jotta kisoja varten jäisi esteasetukset päälle. En mennyt kuin reilun puolen tunnin ajan, sillä tamma väsyi kovin nopeasti ja totesin turhaksi rasittaa sitä enempää. Joka ratsastuskerran jälkeen Cyra onkin aivan litimärkä! Tallilta saavuin kotiin vasta puoli yhdentoista jälkeen, sillä puunasin kaikki hevosen varusteet sunnuntaita varten valmiiksi.
 
Tänään aamulla olikin sitten kisapäivä. Heräilin rauhassa vasta yhdeksän jälkeen ja tallilla olin vasta vaille yksitoista, sillä kisat olivat lähitallillamme ja olin vasta kolmannessa luokassa. Olimme paikalla hyvissä ajoin ja omaan starttiini olikin vielä lähes kaksi tuntia aikaa - Nea tuli poninsa kanssa samalla kyydillä, joten menimme paikalle hänen aikataulunsa mukaan.

Kisakamoja pakattuna aamua varten..


Cyra lauantai-iltana pällistelemässä kameraa
Cyra lauantai-iltana, kännykkäkameralla otettu kuva. Kaikki alla olevat myös otettu kännykällä :)
Matkaan lähdössä!Nea oli Nelsonin kanssa luokassaan 5., poninsa kanssa kerinnyt kolmet kisat käydä ja tuloksena
kolme ruusuketta - ei huono aloitus kymmenvuotiaalta :)
Kisapaikalla oli paljon porukkaa ja miltein sairaalloisesta läheisriippuvuudesta (huomatkaa sarkastisuus..) kärsivä Cyra  oli aivan hermostunut, jos sen Nelson-kaveri katosi näköpiiristä. Se huusi, pyöri, tepasteli ja teki kaikkea muuta paitsi seisoi nätisti paikallaan, joten Janitalla oli täysi työ pitää se kävelemässä siivosti muiden hevosten keskellä. Onneksi olimme paikalla ajoissa, sillä ajan kuluessa tamma rauhoittui koko ajan ja malttoi seisoa nätisti hetkittäin. Saimme sille varusteet päälle ja kiipesin kyytiin puolisen tuntia ennen oman verryttelyryhmäni alkua, jolloin lähdin kävelemään ja ravailemaan tallin hiekkateitä pitkin odotellessani omaa vuoroani. Tamma rauhoittui koko vähitellen lisää ja verryttelyyn päästyämme se oli jo lähes oma itsensä.
 
Verkka sujui normaalisti ilman mitään mainitsemisen arvoista, Cyra ei kyttäillyt mitään eikä sen käytöksessä tai ratsastettavuudessa ollut mitään moittimista. Itse yritin jaksaa ratsastaa hyvin, sillä oma kuntoni oli loppua heti alkuunsa: mulla oli niin paljon päällä, että olin paistua maneesiin! Verryttelyn päätyttyä odottelin pari ratsukkoa ulkona ja sitten olikin vuoroni mennä maneesiin ja siitä radalle. Cyra oli vähän väsynyt ja sen takia aavistuksen hidas avuille, se ei tullut niin hyvin takaisin laukassa kuin olisin halunnut ennen sarjaa (todella lyhyt väli yhden askeleen sarjaksi, tai sitten Cyralla on pieneksi hevoseksi valtava laukka) ja joissain kohdissa en itse ollut tarpeeksi hereillä heti esteiden jälkeen, vaan aloitin ratsastamisen vasta pari askelta esteen jälkeen. Tuloksena kuitenkin rauhallinen nolla-nolla ja koko luokan 10./27. Tarkoitus toteutui ja hevonen saatiin käytettyä uudessa paikassa, näimme miten se käyttäytyi ja alle yksi tasainen ja rauhallinen suoritus. Startin jälkeen Cyra oli aivan väsynyt - se nuokkui silmät kiinni trailerin luona ja odotteli heinää :)
 
Huomenna Cyralla on varmaankin rennompi päivä ja saatan mennä sillä vaikka ilman satulaa. Seuraavat kisat ovat mahdollisesti Eholla 17.11, jolloin tarkoitus startata jo vähän isommissa luokissa, mikäli kaikki sujuu suunnitelmien mukaan.

6 kommenttia

 1. vähän kiva tää postaus ! ite olin kanssa tuolla samassa paikassa kisoissa (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Ai, sepä kiva. Toivottavasti teillä meni hyvin! :)

   Poista
 2. minkä luokan menitte cyran kanssa?

  VastaaPoista
 3. http://enni-heppoilu.blogspot.fi/2012/11/blogi-aanestys-top10-lista.html

  käyppä kurkkaa

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat