keskiviikko 28. marraskuuta 2012

#109: Keskeneräinen päätös

Monia varmaan kiinnostaa kuulla, mitä solisluulleni kuuluu (olipa tyhmän kuuloinen ilmaisu!). Niille, jotka eivät vielä tiedä: kaaduin hevosen kanssa torstaina ja mulla katkesi oikea solisluu kahdesta kohtaa. Kävin Hollannissa sairaalassa ja he kuvasivat olkapään antaen mukaan kantositeen ja liikuntakiellon 4-6 viikon ajaksi. Käsky kävi myös käydä Suomessa viikon sisällä lääkärissä niin sanotussa kontrollissa, jossa todettaisiin paranemisen aloitus ja se, pitäisikö katkenneita luunpalasia paikkailla leikkauksen avulla.
 
Tänään vuorossa oli lääkäri. Olin maalaillut aivan kauheita mielikuvia siitä, etten pääsisi ratsastamaan moneen kuukauteen ja etten varmasti pystyisi tekemään kädellä yhtään mitään sen jälkeen, kun lueskelin kirjoittamianne kommentteja ja muutenkin tutkiskelin netistä tietoa solisluumurtumista/-katkeamisista. Monilla paraneminen oli vienyt pitkiä aikoja ja kättä pystyi käyttämään normaalisti ehkä vasta puolen vuoden päästä! Voitte arvata, kuinka huonolta tuntui tuolloin. Käsi olisi kuulemma kipeä käytössä vielä paranemisen jälkeen, en pystyisi juoksemaan pitkään aikaan ja niin edelleen. Valmistauduin siis mielessäni vaikka millaisiin sairaslomiin ja liikuntakieltoihin.
 
Lääkärinäni toimi todella ammattitaitoinen olkapään vammoihin perehtynyt mieshenkilö Terveystalosta. Saimme todella asianmukaista ja osaavaa kohtelua kaikin puolin, olenkin tuohon paikkaan todella tyytväinen ja voin sitä kaikille lämpimästi suositella. Varatessaan aikaa lääkäriin äitini oli ilmaissut halukkuutemme mahdolliseen leikkaukseen juurikin siksi, ettei tulevaisuudessa mitään kipuja tms. jäisi.  Heti mentyämme lääkärin puheille painotti hän hollantilaisen lääkärin tapaan, ettei leikkausta 95% solisluumurtumista tarvita ollenkaan ja tämänkin kanssa toimitaan varmasti leikkaamatta. Hän selitti, että leikkausta varten henkilöllä tulisi olla paljon kipuja, selkeät asentovirheet nähtävillä röntgenkuvista ja liikeradat rajoittuneet. Ennen röntgenkuvien katsomista lääkäri kyseli kipujani ja testasi, miten oikea käsi toimii. Sain nostettua käden suoraksi eteeni ja kosketettua päälakeani  paineen tunnusta ja kivusta huolimatta ihan hyvin. Rintalastaan kiinnittynyt luunpala tosiaan on koholla ja "törröttää" ihoa vasten hyvin selvästi ulospäin, mutta muuten mitään turvotusta tai muuta olkapään alueella ei ole enää (vielä viikonloppuna oli, mutta se oli vain verenpurkaumaa).
 
Tässä viime torstaina kuvattu röntgenkuva. Punaisen ympyrän sisällä näätte katkeamiskohdan. Nuo kolme luunpalasta
siis kuuluisivat yhteen, yhdeksi kokonaiseksi kappaleeksi. Toinen asia onkin sitten, että miten ihmeessä..?
 Ennen röntgenkuvia lääkäri piti hyvin todennäköisenä, ettei tätä tarvitse leikata. Katsottuaan kuvia hän kuitenkin alkoi selkeästi miettimään, mitä kannattaisi tehdä. Luu on katkennut niin, että irtonaisen palan pituus on noin kaksi senttimetriä ja se on kahden kiinnittyneen luupalan välissä niin, että olkavarteen (tms) kiinnittynyt luu menee rintalastaan kiinnittyneen luun alapuolelle viistossa ja niiden välissä on tämä irtopala, väliä siis noin 2cm. Koska asentovirhe on näin suuri (näiden kaikkien tulisi siis muodostaa yksi yhtenäinen luu!), saattaa luutuminen olla hidasta tai jäädä kokonaan tapahtumatta. Ensi viikolla on siis toinen kontrolli, jossa otetaan uudet röntgenkuvat ja katsotaan onko luutuminen lähtenyt käyntiin - jos on, leikkausta ei tarvita. Jos solisluuta ei leikata, jää oikea hartiani 2cm vasenta hartiaani lyhyemmäksi ja myös paljon alaspäin.
 
Lääkäri painotti sitä, ettei solisluumurtuma haittaa tulevaisuudessa mitenkään. Hänen mukaansa luu on jopa vahvempi katkeamisen jälkeen, sillä katkenneen kohdan ympärille muodostuu "luupallo", joka on normaalia luuta paljon paksumpi. Ratsastamisessa välillä tapahtuvat äkkinäiset ja kovemmat käsiliikkeetkään eivät siis pitäisi mitenkään sattua tai haitata toimimista.
 
Mutta sitten itse käden tilaan. Olen ihan yllättynyt, kuinka vähän kipuja mulla onkaan ja kuinka paljon pystyn käden kanssa tekemään! Sunnuntaista lähtien olen jo kirjoittanut koneella molemmilla käsillä. Pystyn laskemaan käden suoraksi alas ilman kipuja, nostamaan sen sivulle suoraksi, eteen ns. "ratsastusasentoon", vaihtamaan vaatteet ilman suurempia kipuja, kantamaan kädellä kevyitä tavaroita, liikuttamaan kättä (ei äkkinäisiä liikkeitä) suht paljon ja niin edelleen. En tiedä kuinka paljon sillä saisi vielä mitään tehdä, mutta lääkärin mukaan niin paljon, ettei kipua tunnu. Kipulääkkeet, joita syön, ovat kuulemma normaalin buranan tehoisia ja niitäkin otan vain silloin tällöin - esimerkiksi tänään olen ottanut vain aamulla yhden herättyäni.
 
Heräsin tänään todella oudosta asennosta. Joudun siis nukkumaan istualtani (kauhea tyynykasa selän takana), ja olin nukkuessani nostanut oikean käteni pääni yläpuolelle asentoon, joka lääkärin mukaan pitäisi olla mahdollista tehdä kivuttomasti vasta 4-6 viikon päästä onnettomuudesta. Ja tänäänhän on siis viiden päivä tapahtuman jälkeen. En tiedä, onko kipukynnykseni jotenkin tavallista korkeampi vai onko todella mulle sattunut niin hyvä tuuri, että käsi paranisi nopeampaa tahtia. Pakko kyllä olla kiitollinen joka tapauksessa!
 
Olen jo viime perjantaista lähtien auttanut tallilla (harjaillut, laitellut suojia, suitsia, putsannut tarhoja, nostellut esteitä jne.) joka päivä ja treenaillut itse kotona kunnon ylläpitämiseksi. Tein sunnuntaina 80 vatsalihasliikettä ja kyykkyä, sekä nostelin vasemmalla kädellä painoja. Eilen mulla oli niin kipeänä lihakset, etten yksinkertaisesti pystynyt ja niinpä jätin päivän välistä, mutta tänään sama treeni jatkuu. Kävelin myös kaverini luokse 5 kilometrin matkan lenkkeilymielessä, matkaan meni aikaa 45 minuuttia. Päätin siis kävellä huomenna myös kouluun, sillä matkaa kertyy 3,5km ja sopiva bussi menisi puolitoista tuntia ennen koulun alkamista..
 
Sanni, Nisse ja minä tallissa. Nisse ei vissiin innostunut kuvaamisesta :D

Tässä näätte uuden "hienon" kantositeen, jonka sain mukaan lääkäriltä. Nyt ei paina katkeamiskohtaa ollenkaan!

Tämä kuva on melkein vuoden vanha, juuri ennen wanhojen jatkoille lähtöä otettu. Pitäkää kavereistanne kiinni! :)
Käytiin tänään Sannin ja Janitan kanssa yhdellä yksityistallilla, kun Sanni ratsasti eräällä Nisse-vuonohevosella. Meillä oli Janitan kanssa todella kylmä, joten keksittiin vaikka mitä hulluuksia lämmikkeiksi: juoksimme ympäri kenttää, otimme typeriä valokuvia ja nauroimme paljon. Meillä oli todella hauskaa, onneksi Nisse on terapiaratsu ja näin ollen kesti kaiken hulluttelumme hyvin. Lopuksi päätin kiivetä istumaan ruunan kyytiin muutaman metrin ajaksi, sillä kyseessä on kuitenkin maailman rauhallisin nelijalkainen. Kiipesin kyytiin yhdellä kädellä samalla, kun Sanni auttoi toiselta puolelta ja Janita tuki toiselta, sitten istuskelin muutaman metrin ajan ponin kyydissä, kunnes totesin, että ehkä alas kannattaa tulla ennen kuin joku näkee (herättäisi ehkä huomiota, kun kyydissä on kantosidettä käyttävä ratsastusvarusteeton henkilö?) ja sitten kammettiin mut alas kyydistä niin, että melkeinpä nostettiin alas. Heti kysyttiin, että onhan varmasti kaikki ok, ei satu mihinkään ja muutenkin kysyttiin koko ajan, tarvitsenko apua. On mulla aivan ihania kavereita, muistakaa pitää kavereistanne kiinni! :) Ainoa miinuspuoli, että nyt haluan vielä enemmän  (jos se on edes mahdollista?) takaisin hevosen selkään..
 
Nyt sitten pitäisi vain malttaa parannella kättä ja katsotaan, millaisen päätöksen leikkaamisen suhteen lääkäri antaa ensi viikolla. Huomenna koulussa alkaa uusi jakso, enkä siis voi nukkua totuttuun tapaan enää puoleen päivään asti.. Harmi! Mutta mikä ihaninta, lunta on luvattu tänne eteläänkin noin 25 senttimetriä ja ensi viikolle jopa -20 asteen pakkasia! Aivan ihanaa :) Ja kohta onkin aika aloitella joulukalenteria, johon keksittiin kavereiden kanssa yksi hullunhauska "luukku" jo.. Videointipuuhiin siis, hehheh.
 
Tästä tuli tällainen kauhea selostuspostaus, mutta toivottavasti jaksoitte lukea ja valaisi omaa tilannettani teille kaikille. Laittakaa postausehdotuksia tulemaan, muuten en kirjoita mitään, koska aiheita on vaikea repiä hatusta!

38 kommenttia

 1. Tottakai näitä lukee mielellään! :)

  VastaaPoista
 2. Hyi kamala tuota röntgenkuvaa! :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo vähän se on ällöttävä, onneksi ei mennyt pahemmin :)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. tästä taitaa olla joku postaus jo, ainakin mun ratsastushistoriasta! Mutta se on kyllä kirjoitettu joskus vuosi sitten ja ihan hävettää lukea, en oo osannut yhtään kirjoittaa silloin (saati nytkään, mutta vielä vähemmän silloin) :D

   Poista
 4. Voihan hulluus! Toiv. paranee pian. Tee vaikka perhe postaus tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) ja en ehkä tee perhepostausta, sillä en tiedä haluanko tuoda perhettäni tähän blogiin millään tavalla enempää, sillä siinä mentäisiin ehkä liikaa yksityisyyden puolelle :)

   Poista
 5. Mulla on vasemmasta kädestä murtunut solisluu muistaakseni v. 2010. Rasituskieltoa kädelle oli 6 viikkoa, mutta hevosen selkään menin tottakai jo n. 4 viikon jälkeen ;) Mulla ei oo ainakaan ollu mitään särkyjä tms. kädessä enää ja oli ihan tosi jo ton neljän viikon jälkeen ihan ratsastuskelpoinen, tosin olihan se kantositeestä roikkumisesta johtuen aika "heikko".
  Mulla solisluu luutui väärään asentoon, eli luun päät luutuivat ns. "päällekkäin", ei siten kuin ne kuuluisivat. Tästä johtuen mulla on myös toinen olkapää lyhempi ja jos oon esim. hihattomassa paidassa ja osaa katsoa, niin solisluun kohdalla näkee selvästi "luupatin", joka on siis siitä kun ne luun päät on päällekkäin.
  Kun virhe huomattiin, mulle suositeltiin leikkausta, mutta en mennyt, koska kädestä ei ollu mitään vaivaa. Joskus se särkee hiukan, jos on esim. yöllä ollu painoa kauan sen olkapään päällä, mut muuten on täysin ongelmaton. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on kyllä hankalaa kaikille ratsastajille, nimittäin pysyä pois hevosen selästä :D

   Mulla tulee sama ongelma, jos ei leikata. Niinkun tosta kuvasta näkyy, luut ovat päällekäin ja väliä 2cm suunnilleen. Ja semmonen söpö luupatti (rintalastaan kiinnittynyt luu) näkyy kokonaan, se on jotain reilu 1cm korkeemmalla kuin ihon pinta.

   Tää lääkäri ei osannut vielä viime viikolla päättää, että leikkaako vai ei. Ens ti tosiaan kontrolli ja jos se leikataan, toivottavasti onnistuu. Oon ite ihan kahden vaiheilla, mutta ehkä kuitenkin haluisin leikkaukseen, ei pitäis sitten jäädä vinouksia tms tulevaisuudessa. Riskit tietysti on, mutta toisaalta jos kipuja tai vinouksia jää, voi harmittaa tulevaisuudessa..

   Toivottavasti sulle ei tule mitään kipuja ja pysyy hyvänä lopun elämää, kiitos paljon kommentistasi ja tää auttoi taas vähän miettimään tilannetta lisää :)

   Poista
 6. tee päiväni kuvina postaus :) ?

  VastaaPoista
 7. Esittele oma huoneesi? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on niin pieni ja mitäänsanomaton, ettei siinä kauheesti ole esittelemistä.. :)

   Poista
 8. Tärkeimmät hevoset/ponit sun ratsastusurallas? :))

  VastaaPoista
 9. Pikaisia paranemisia ja voithan sinä tehdä sellaisen postauksen mikä on täynnä vanhoja kisakuvia (;

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta muuten, niitä ainakin riittäisi kun yleensä on ollut kuvaaja mukana :)

   Poista
 10. perusmeikki/arkimeikki? arkilook? :D lempivaatteiden esittely? oman huoneen esittely?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti ehdotuksista, katsotaan jos innostuisin tekemään jotain noista :)

   Poista
 11. Tiedätkö mikä on Nissen oikea nimi? Ratsastelin ja opetin ajolle Nisse nimisen vuoniksen pari vuotta sitten, mutta en kyllä ulkonäön perusteella tunnista vuonista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En yhtään muista, kyllä mä sen olen joskus kuullut :) Voin yrittää selvittää!

   Poista
  2. Nissen oikea nimi on Gnist Varde :) poni asui aikoinaan samalla tallilla jossa käyn ratsastamassa.

   Poista
  3. Siinä tapauksessa on sama poni kyseessä :) terveiset Nisselle!

   Poista
 12. aada! Koska saan nähtyä tekemäsi videopoatauksen kun siihen tulee se juttu ettei sitä näy?:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se ei näy, koska youtube on estänyt sen taustamusiikkien vuoksi. Lataan sen tännä blogiin uudelleen, kunhan menen isäni luokse, sillä video on vain hänen koneellaan ja se on liian iso lähetettäväksi sähköpostin kautta :( Mutta tulossa siis on!

   Poista
 13. tuosta kaatumisesta et voi syyttää kuin itseäsi, mitäs heitit tasapainon pois nuorelta hevoselta, tunnut olevan muutenkin hyvin ylimielinen ja ketä kiinnostaa jos menet moikkaamaan Nina F? ei ketään, ainakaa meitä jotka eivät sinua palvo ja tuntevat paljon parempiakin ratsastajia vaikutusvaltaisempia ihmisiä. kusiko sulla on noussut hattuun? t paljon kv piireissä pyörinyt ja paljon nuoria kouluttanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höh, en ole tietääkseni siitä hevosta syyttänytkään. Jokaiselle sattuu virheitä joskus, aivan alkeiskurssilaisista niille kansainvälisten kenttien kuskeillekin. Tällä kertaa kävi näin ja seurauksena pieni vamma, opettavainen virhe kuskilta, onneksi hevoselle ei sattunut mitään. On harmi, jos olet saanut musta ylimielisen kuvan, sellaista en tietenkään ole halunnut luoda kenellekään.

   En haluakkaan, että kukaan mua palvoisi, se voisi olla hieman ahdistavaa :D Kiinnostavuudesta en tiedä, mutta kerron blogissani yhtä lailla kaikista niistä kerroista, kun menen moikkaamaan vaikkapa serkkuani pienelle yksityistallille. Jokainenhan tietenkin päättää, mitä pitää kiinnostavana ja valitsee sen kautta seuraamansa blogit tai muut kiinnostuksenkohteet. En suosittele blogini seuraamista, jos se herättää sinussa noinkin negatiivisia tunteita - eihän se silloin tarjoa sitä hyötyä, joksi se on luotu: viihdyttämään ihmisiä :)

   On ihailtavaa, että tunnet monia kansainvälisen tason ratsastajia ja olet saanut työskennellä monien nuorten hevosten kanssa alusta alkaen. Itselläni on tähän vielä matkaa, mutta toivon todella pääseväni joskus niinkin pitkälle. Kiitos kommentistasi ja tsemppiä sinulle jatkoon!

   Poista
  2. Voi luoja, joku vissii katkerana huutelee :D Kerrothan toki nimes kun oot niin paljon saanu aikaan, heh!

   Poista
  3. yllättävää että on selitys valmiina, mutta kommenttisi ei muuttanut mieltäni ollenkaan.:)

   Poista
  4. Ensimmäinen ano on vissiin ihminen joka on jäänyt pois jonosta silloin, kun aivot jaettiin. Tollaset ihmiset ei tajuu, että kaikki asiattomat kommentit on säälittäviä ja kertoo vain siitä, kuinka huonosti näillä itsellää menee...! En usko hetkeekään että toi ano on tavannut ainootakaan kv ratsastajaan saati ees istunu hevosen selässä kun tolleen puhuu.... Harmi et hevosurheilu on nii täynnä kusipäisiä ihmisiä joiden äo on suunnilleen 40.

   Aada kai sulla on statcounter? Kato sillä ton anon IP ja laita sil estot tai sitte ilmota tosta eteenpäin, säälittävä tyyppi kyseessä ja ihan varmaa just se ku kommentoi kaikkien blogeihin tollasta.... Hyvin muuten laitoit että tsemppiä jatkoon koska sitä se tarviikin x)

   Poista
  5. Ensimmäinen anonyymi: Mitä tarkoitat tuolla "Yllättävää, että selitys valmiina"? Tokihan pyrin vastaamaan kaikille kommentin lähettäneille, mitään mallivastauksia en ole laatinut ja tällaisia kommentteja kun tulee hyvin harvoin, ei niihin ole mitään rutiinivastausta ole kerinnyt pohtimaan ;) Eikä kommentin ollut tarkoitus muuttaa mieltäsi millään tavoin, psykologithan ovat sanoneet, että ensimmäisen 15 sekunnin aikana muodostettu yleisvaikutelma ihmisestä on yleensä vaikeasti muutettavissa - varsinkaan näin netin välityksellä!

   Ja viimeiselle anonyymille: Kyllä on statcounter ja tuon anonyymin IP-osoite on tiedossani, kuten myös paikkakunta. En näe kuitenkaan mitään syytä tehdä minkäänlaisia toimenpiteitä asian eteen, jos joku haluaa käyttää aikaansa muiden haukkumiseen, heille se ilman muuta suotakoon. Antaa ainakin todella viisaan kuvan kyseisitä henkilöistä :) Kiitos kuitenkin!

   Poista
  6. Joo o tota ekaa... HEvonen voi koska vaan kompastua... Eikä se ole kummankaan vika pakolla! Ja omasta mielestäni blogin kirjoittaja ei tehnyt mitään väärää ja osasi ratsastaa kyllä! Mutta laskeutuminen ei sujunut hyvin! Monella eri nuorella hevoselle itse oon ratsastanut ja välillä ei pysy pakolla hypyssä mukana ja välillä hevonen saattaa menn' nurin ihan tasaisellakin hyvästä ohajstuntumasta huolimatta! Eli ihmiset jotka luulevat todella että nuori hevonen ei mene nurin jos on ohjastuntuma hyvänä ovat väärässä! Hevonen voi koska vain kompastua ja mennä nurin! Oli sitten hevosella hyvä tasa paino tai ei!

   Poista
 14. tee hevosen tai itsesi varuste postaus(ratsastusvaruste)

  VastaaPoista
 15. Toi Nisse Vuonis on ihana otus :) itekkin sillä kerran mennyt ja ihana oli :) Ollut Hessillä missä ite käyn. Rauhallinen otus se kyllä on ja hyvin opetettu :)

  VastaaPoista
 16. Voi että tuituii! Nisse on syntyny vuonotalli Solsikella jossa mä käyn niin oli kiva nähä missä Nisse menee! En ole nähnyt ponia sitten viimeks -07 :')

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat