torstai 29. marraskuuta 2012

#110: Tallipäivä Equstomissa

Kävin tänään Equstomissa pitkästä aikaa ja otin mukaan kameran, joten luvassa on muutamia kuvia reissulta. En itse esiinny kuvissa, mutta onpahan jotakin uudempaa kuvamateriaalia pitkästä aikaa! Tähän alkuun vielä mainittakoon, että Etelä-Suomeen on luvattu ensi yöksi todella kovaa lumisadetta ja sen takia huomenna pitäisi olla maassa parisenkymmentä senttiä lunta, lauantaina jopa 40cm! Arvatkaahan lähdenkö heti kuvaamaan jouluisia kuvia tallille. Onko teidän kotipaikkakunnallanne jo lunta?
 
Pääsin kaverini Luciannan kyydillä tallille, joten olin paikan päällä parisen tuntia ennen Equfittiä. Olin siis innoissani luvannut mennä jokaiselle keskiviikon tunnille, mutta tajusin toissapäivänä, että tämänviikkoinen tunti olisi viimeinen tältä vuodelta. Noh, koska halusin käydä edes yhdellä, oli mun mentävä sinne eilen. Olkapää ei vihoitellut päivän mittaan yhtään, vaikka ilman kantosidettä meninkin ja sempä takia en nähnyt esteitä pienelle jumppaamiselle.
 
Equstomiin oli tullut joulu!

Kahvion sisustus oli aika punasävyinen :)

Tallia. Kauhean pimeää oli, niin kuin tuolta käytävän päässä olevasta ovesta näkeekin!

Pikselimössöksi mennyt kuva, mutta tässä näätte kuitenkin maneesia.
 
Equfithän on "ratsastajille suunniteltu ryhmäliikuntamuoto, joka kehittää kuntoa ja kehonhallintaa. Jokainen ratsastaja tarvitsee hyviä fyysisiä ja psyykkisiä ominaisuuksia onnistuakseen hevosen kanssa. Peruskestävyys ja kehon hallinta ovat edellytykset hyvälle ratsastussuoritukselle. Ratsastuksessa tarvitaan yllättävän paljon erilaisia fyysisiä ja henkisiä ominaisuuksia, jotta hevosen ja ratsastaja tekisivät saumatonta yhteistyötä. Ratsastajalta vaaditaan kehonhallintaa, aerobista kuntoa ja voimaa, tasapainoa, lihasten joustavuutta ja liikkuvuutta koordinaatiokykyä, rytmitajua, reagointikykyä ja ajoituksen hallintaa. " Tuo teksti on kopioitu suoraan Equfitin sivuilta. Olen käynyt tunneilla muutamia kertoja (alle 10) ennekin, joten perusidea oli tiedossa, vaikka ohjelma olikin muuttunut.
 
En kerro sen tarkemmin tunnin sisällöstä, mutta teimme paljon harjoituksia keskivartalon tukea avuksikäyttäen. Alkulämmittelyn jälkeen työskentelimme esimerkiksi jumppapallojen, kuminauhojen ja ihan vain oman vartalon vastuksemme avulla. Sain ohjeeksi kiinnittää paljon huomiota omiin lonkka-polvi-varvas-linjoihini, sillä pitkäjalkaisena (ja polvivammaisena) polveni kääntyvät helposti esimerkiksi kyykkyyn mentäessä sisäänpäin. Tähän olen saanut fysioterapeutiltakin tarkat kuntoutusohjeet, mutta laiskuuttani en tietenkään ole niitä jaksanut aktiivisesti noudattaa.. Syy polvien sisäänpäinkääntymiselle (ja ajoittain koville polvikivuille) on se, ettei joku ulompi reisilihakseni ole tarpeeksi vahva. Älkää kysykö mikä, sillä en kuollaksenikaan muista! Toisena seikkana mun piti kiinnittää huomiota siihen, että suoliluut pysyvät samalla korkeudella esimerkiksi eri venytyksissä ja harjoituksissa.
 
Lucianna sai kokeilla ennen oman poninsa ratsastusta Susannan kouluhevosta Iiroa.

Iiro näyttää aivan kamalan isolta kun Lucianna vaihtui Suskin tilalle :D

13-vuotias estetuuppari miettii, että mitenkäs tää toimiikaan.. Oli muuten hankalaa kuvata, kun en pystynyt nostamaan
kameraa silmien korkeudelle ja näyttöön ei saa kuvaa (tai en osaa laittaa)!

Taiteellinen instagram-kuva..

Nudde ihmetteli kamerasta lähtevää ääntä ja halusi selkeästi tutkia lähempää lisää!
Paljon Sanna painotti myös yhtä asiaa, joka taitaa monilta ratsastajilta unohtua: vaikka ratsastajat saavat paljon hyötyä harrastuksestaan kehoaan ajatellen, aiheuttaa se myös paljon "ongelmia". Esimerkiksi lanneranka on usein meillä hevosurheilun ystävillä jäykkä, sillä ratsastaessamme sitä ei juurikaan taivutella. Olisi siis syytä tukea muilla liikuntamuodoilla ratsastuksen jättämiä "aukkoja", sillä kun keho on tasaisesti yhtä venyvä joka suunnasta (varmaankin mahdoton tilanne, sillä aina on vinouksia jne.), on hevosen selässä toimiminen tasapainoisempaa.
 
Nyt nämä muutamat viime postaukset ovat keskittyneet ratsastajan kehoon sekä ihmisen fysiologiaan, joten tästä eteenpäin vaihdankin aihetta ja yritän kehitellä jotain muuta. Sain hyviä ideoita edelliseen postaukseen, mutta toki niitä saa laittaa vieläkin tulemaan! Laittakaahan myös ehdotuksia siitä, haluaisitteko jonkin kilpailun tai muun erikoisuuden sitten, kun 900 lukijaa menee rikki.
 
Olen menossa tänään katsomaan Sami Hedbergin stand up-esitystä Helsinkiin, ja luvassa taitaa siis olla nauruntäytteinen ilta. Pidättekö te lukijat kyseisestä viihdemuodosta ja mikäli kyllä, onko teillä suosikkia? Mielestäni Sami ja Niko Kivelä ovat ehkä parhaimmistoa Suomessa. Valitettavasti useimmat keikat ovat ikärajoitettuja, joten kaikki halukkaat eivät sinne pääse. Mutta naurua kaikki sen sijaan saavat täältä blogista. Janita linkkasi mulle tämän ja nauroin jokaiselle "lehtijutulle". Juttuja ei kannata ottaa tosissaan, sillä ne on tehty pilke silmäkulmassa ja sarkastisella otteella, mutta niihin on kyllä käytetty vaivaa ja tekijällä on varmasti ollut hauskaa. Loppuun vielä uusimpia Sami Hedbergin videoita youtubesta:
 
 
Hauskaa ja nauruntäytteistä torstaita jokaiselle! :)

24 kommenttia

 1. "ja näyttöön ei saa kuvaa (tai en osaa laittaa)!" mikä kamera? 60D:ssä saa ainakin - siinä oik. yläreunassa http://tekniikanmaailma.fi/s/f/editor/Canon_EOS_60D_takaa.jpg on tuo nappi minkä kohdalla on punainen pallokin :) ..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katos, se on jännä kun ei ohjekirjoja lue / itse etsi, niinpä näkyi saavan. Kiitos paljon! :)

   Poista
 2. Käyksä joka vuos Hollannissa?
  Tai ainakin aika usein, miks?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon käynyt Hollannissa kaksi kertaa (ellei lasketa mukaan läpiajoja tms nopeita piipahtamisia): molemmat tänä vuonna, ensin kesällä Ninan luona töissä ja sitten nyt hevosenostoreissulla. 2011 olin Belgiassa töissä, sekoitit varmaan sen Hollantiin? Mutta siis ei mulla mitään suurempaa syytä näihin ole ollut, työskenteleminen ja kokemusten hakeminen :)

   Poista
 3. Oi kiva pitkästä aikaa saada vähän kuulumisia equlta! Ja ihana Nudde.. :)

  Mä kävin ratsastusaikoina normaalien treenien ja jumpan lisäks myös pilateksessa, mitä krista suositteli mulle. Se autto ihan hurjasti esim. syvien vatsojen kontrollointiin ja sitäkautta istuntaan. Niinkun tuossa kirjotitkin, niin kyllä lihaskunto ja peruskestävyystreeni tukevat ratsastusta paljon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon monesti ajatellut, että pitäis lähteä pilatekseen. Se todellakin voisi auttaa kaikkiin vinouksiin ja omaan vartalonhallintaan.. Jotenkin on jäänyt vaan kauhean etäiseksi, en tiiä siitä lajista oikeestaan mitään :/

   Poista
 4. Näyttöön saa kuvan kun painaa siitä mistä aloitetaan videointikin. :-) Jos sulla on sellanen kamera missä on videointi mahdollisuus ;-)

  VastaaPoista
 5. Sami Hedbergiä en oo nähnyt livenä, mutta youtubesta oon paljon herran juttuja katsonut :D Mika Eirtovaaran oon nähnyt sekä Ilari Johanssonin, hyviä juttuja heilläkin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikasta ja Ilarista en oo ikinä nähnyt materiaalia, pitää etsiä siis youtubesta :D

   Poista
 6. kemi-tornio alueella ei vielä lunta oo mutta terminen talvi täällä on tullut ihan viimisten kolmen päivän sisällä . Lunta pitäs tulla loppuviikosta. Täällä on satanu vettä sunnuntaihin asti, ja sitten alkanu pakastuun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä, ettei vielä niin pohjoisessa ole, mutta täällä jo parikymmentä senttiä (satoi tässä päivän aikana..)! No, eiköhän sinnekin kohta lumet rantaudu :)

   Poista
 7. oon nähny samin livenä ja voin sanoa että nauroin vedet silmissä ihan alusta loppuun :D toinen lemppari on niko kivelä :)

  VastaaPoista
 8. Mun mielest Sami on ihan paras, nauran aina sydämeni kyllyydest noita sen videoi kattoessa, oisin halunnu mennä katsomaa sen showta, silloo, ku se oli meidän paikkakunnal, mut enpä sit ehtiny lippui ostamaan :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, Sami on huippu! Eiköhän se tule joskus uudelleen, ostat sitten liput :)

   Poista
 9. Kiva blogi sulla! :) Osaatko muuten antaa jotain vinkkejä istunnan treenaamiseen kun aika usein ratsastelen ihan itsenäisesti ja silloin tuppaa istunta vähän jäädä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Hmm, itse pyytäisin jotakin kaveria tai vanhempaa mukaan tallille, sillä jos selität heille esimerkiksi jotain pientä käsien tai pään asennosta, oppivat he nopeasti huomauttamaan sulle esimerkiksi "nyrkit pystyyn" tai "katse ylös". Sellaiseen tarkempaan ja syvällisempään istuntaharjoitteluun tarvitsee yleensä opettajan, ellei ole todella motivoitunut ja kurinalainen treenaaja - silloin apuja saa esimerkiksi erilaisista istuntaharjoitteita käsittelevistä kirjoista :)

   Poista
 10. nää istunta yms postaukset on ollu huippumielenkiintosia! :)

  http://tuupejajenny.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 11. Sinulle on haaste blogissani :) vanniponi.blogspot.fi

  VastaaPoista
 12. ootko aadalatti kik messengerissä? vastaatko jos sulle lähettää jotain? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo oonhan mä! Vastaan tietty, en nyt välttii keskellä yötä mutta aina ku oon puhelimella :D

   Poista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat