tiistai 18. joulukuuta 2012

#128: Joulukalenterin 18. luukku - ratsastusleirini


Ajattelin tehdä teille tällaisen pienen koosteen kaikista ratsastusleireistäni, joilla olen vuosien mittaan ollut. Nyt alkaa olla se aika, jolloin lapset ja nuoret alkavat varailemaan leirejään ympäri Suomea, joten aihe lienee sopiva ajankohtaansa nähden. En listaa tähän mukaan leirejä, joissa olen toiminut "isosena" enkä myöskään ratsastuskursseja, sillä silloin en saisi postausta ikinä valmiiksi. Tuosta välistä vuodelta 2007 ja 2008 puuttuu kaksi leiriä, sillä mulla ei ole kuvia tallella (eikä muuta todistusaineistoa), mutta olen varma, että kävin Jokihaavistossa kahdesti ja vuonna 2008 myös jollain toisella leirillä.. En vaan kuollakseni muista missä! Joulukalenterin kahdeksastoista luukku aukeaa siis ratsastusleirien merkeissä, olkaa hyvät!
 
Vuosi 2004 - Pian talli
Ratsastin harrastukseni alkuvuodet pienellä maalaistallilla, jossa pääsin kokemaan myös ensimmäisen leirini. Leiri oli ns. päiväleiri, emmekä yöpyneet tallilla, mutta muuten se täytti kaikki normaalin kesäleirin kriteerit. Ratsastustuntien lisäksi ohjelmaan kuului maastoilua, hevosten kanssa puuhastelemista, leirikaste, -kilpailut ja teoriaa. Tällöin pääsin ajamaan ensimmäistä kertaa kärryillä, sillä leirikasteeseen kuului osio, jossa shetlanninponia piti ajaa silmät sidottuna! Leirillä oli mukana myös silloinen paras ystäväni, joten voitte arvata, miten kivaa meillä pikkutytöillä oli.
 
Leirihoitsunani toimi welsh-poni Cindy, joka on jo lopetettu. Muistan aina, kuinka yhdellä maastoreissulla istuin vain silmät kiinni ponin kyydissä ja kuvittelin olevani prinsessa :D


Tässä kuva vuodelta 2004, otettu vanhanaikaisella filmikameralla. Hevonen on arabiruuna Shasman, Pian tallilla oli silloin.


 
Vuosi 2005 - Tahko
Aluksi sanon, ettei tämä talli ole Tahko Areena ja se on tietääkseni jo lopettanut toimintansa. Kyseessä oli pienehkö maalaistalli, jossa vietin ensimmäisen "kodin ulkopuolisen" hevosleirini. Varasimme kaverini kanssa paikan jo hyvissä ajoin talvella, eikä innostus laantunut missään vaiheessa.
 
Leirillä pääsimme kokemaan vaikka mitä aina hurjista maastoretkistä uimiseen hevosten kanssa. Leirikasteeseen kuului trailerimatka, jossa meidät kaikki sullottiin yhteen tilavaan traileriin ja mukaan laitettiin vielä koira ja kukko! Tällä tallilla meno ei ollut turhaa nipottamista, mikä sopi vallan mainiosti nuorille, kokemattomille ja seikkailunhaluisille tytöille.

Kuva vuodelta 2005 - ensimmäisellä omalla digikamerallani! Kuvassa poseeraavat Jessica, Ronja ja Jenny sekä poni Leidi. Leiri oli siis Tahkolla ja en tosiaan muistaisi henkilöiden nimiä, mutta kuvan nimi sattui sisältämään ne :)
 
Vuosi 2006 - Jokihaaviston ratsastuskoulu
Seuraavana vuonna matkasin yksin Jokihaaviston ratsastuskouluun. Meillä oli aika iso leiriporukka, ja oppilaat jaettiin kolmeen eri ryhmään tuntien osalta. En yhtään muista olinko este-, yleis- vai teholeirillä!
 
Koska Jokihaavisto on isohkoo ratsastuskoulu, oli hevosia paljon. Hoitohevosenani toimi eräs poniruuna, jonka nimeä en millään muista (olisikohan ollut joku Simppa?). Pääsimme hyppäämään paljon ja viettämään oikein tehokasta ja opettavaista leiriä, sillä teoriatunnit sisälsivät paljon asiaa ja muistan, kuinka kirjoitin joka tunnista tärkeimmät asiat muistiin sekä seurasin muidenkin tunteja tiiviisti.

En ratsasta tässä kuvassa itse, mutta kyseessä on Simppa (?), jota hoidin Jokihaaviston leirillä 2006. Kuitenkin silloin otettu.
 
Vuosi 2006 - Solsikke
Olin kyseisenä vuonna kahdella ratsastusleirillä, ja toisena oli tämä Solsikke. Talli sijaitsee aika lähellä kotiamme, mutta yövyimme silti muiden leiriläisten seurassa.
 
Solsikessa pääsimme puuhastelemaan paljon hevosten kanssa, mutta ratsastustunneista en saanut juurikaan irti. Maastot olivat kyllä todella ihania ja meillä oli mahdollisuus osallistua yömaastoon - skippasin sen kuitenkin kovan päänsäryn vuoksi. Mukava leiriporukka ja suloiset hevoset tekivät leiristä kuitenkin muistoihin jääneen elämyksen!


Solsikke-leirin (2006) hoitohevoseni Fixi. Sen tunnistaa hauskasta harjan leikkauksesta!Joku kuva Solsikken leiriltä..
 
Vuosi 2007 - Vuohimäen ratsastuskoulu
Pääsin viettämään seuraavaa leirikesää Savonlinnassa, jossa olin tällä kertaa muistaakseni esteleirillä. Tästä leiristä mulla on oikeastaan aika vähän muistikuvia, mutta meillä oli todella mukavaa aikaa ja tallin käytössä oli hienoja hevosia! En todella tiedä, mihin olen hävittänyt kaikki kuvat leiristä, sillä niitä oli vielä jokin aika sitten paljon..

Vuohimäellä meillä oli vähän vakavampimieliset leirikisat, joissa hyppäsin muistaakseni 80cm-luokan ja olin neljäs. Menin jollakin vaikeahkolla hevosella, jolla en ollut aikaisemmin edes hypännyt, joten tuo jäi mieleen! Pikkutyttönä tuntui nimittäin aika isolta asialta :)

Tästä leiristä en löytänyt yhtään kuvia, sillä kuvasin koko ajan vain kännykällä, joka on nyt jossain rikkinäisenä..
 
Vuosi 2008 - Heppahovi
Seuraavana vuonna olin Heppahovissakin leirillä. Talli sijaitsee Kuopiossa ja vaikka se ei ollut ainakaan tuolloin Suomen Ratsastajainliiton hyväksymä, oli se paikkana mielestäni kaikkein mukavin ja leireistä ehdottomasti paras siihen mennessä. Leirin tyyppinä taisi olla esteleiri tai teholeiri, ja otimme leirin aikana kerran tai kaksi myös irtotunteja.

Tallilta jäi mieleen ehdottomasti jokin sika, joka oli tallissa aina vapaana! Nimeä en muista, mutta me pelättiin sitä ihan hirveästi. Toisaalta se oli todella hauska tapaus. Ja Heppahovin leirikasteet olivat ehdottomasti parasta, mitä leirikasteilta pystyi odottamaan. Leirin lopussa oli leirikisat, joissa kilpailtiin sekä esteillä että koulussa. Menin Sulolla luokan helppo C ja Tsaarilla 80cm, kokonaistuloksissa olin neljäs.

Tästäkään leiristä ei ole kuvia, en tiedä minne olen hävittänyt kaikki vuosien 2007-2008 hevoskuvat!

Heppahovissa 2009 Vili-ponilla.

 
Vuosi 2009 - Heppahovi
Vuosi 2009 jäi viimeiseksi hevosleirikesäksi. Menin kouluratsastuksesta innostuneena (olin true kouluratsastaja henkeen ja vereen) uudelleen Heppahoviin, tällä kertaa kouluvalmennusleirille. Ratsastin koko leirin ajan Vili-nimisellä kimolla poniruunalla, joka opetti mulle hirveästi kaikkea. Se toimi samalla leirihoitsunani - siivosimme päivittäin itse hevosten karsinat, harjasimme ne, saimme syötellä niitä ja muutenkin viettää niiden kanssa aikaa.
 
Koska tuolloin tajusinkin ratsastuksesta jo jotakin (muutakin kuin sen, että hevosella voi laukata ja kävellä), oli leiristä mulle todella hyötyä. Teoriatunnit olivat todella opettavaisia ja niissä käsiteltiin esimerkiksi hevosten hierontaa. Kaikki leirikasteet ja muut kuuluivat tietysti kuvioihin mukaan! Leirikisat järjestettiin jälleen sekä koulussa että esteillä, ja vaikka olin kouluvalmennusleirillä, starttasin molemmissa. Mulla on tallella vain koulupuolen tulokset ja starttasin Vilillä helpon B:n ollen toinen reilun 62% tuloksella.
 
Missä te olette olleet leireillä?

27 kommenttia

 1. heh hauska, että olet käynyt vuohimäessä leirillä, sillä itse olen savonlinnasta ja ratsastan siis vuohimäellä :)

  //Tiia

  VastaaPoista
 2. Mä oon ollu kaks kertaa parkanossa, ss-tallin leirillä(käyn siellä tunneilla) ja ponilaaksossa olin viime kesänä :) ponilaaksossa oli kyllä parhain opetus ja hepat :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ponilaaksosta oon kuullut hyvää kanssa :)

   Poista
  2. Musta Ponilaakso on ihan paras! Ratsastan siellä tunneilla ja lemppari on Delhi. Oon ollu kerran leirillä ja meen tänä kesänä uuelleen :)
   (Ja joo tiiän et tää on vanha, mut iha sama...)

   Poista
 3. Mä olin kans Jokihaavistossa, mutta vuonna 2005. Se onkin jäänyt ainoaksi ratsastusleiriksi. :)

  VastaaPoista
 4. Minäkin olin jokkarilla ja simppa asusti jossakin vaiheessa samalla tallilla kuin minun hepat:))!

  VastaaPoista
 5. Kuusiahon tallilla oon ollut, ihan paras paikka!(:♥

  VastaaPoista
 6. Mä olin viime kesänä Kiviharjuntilalla. Siellä oli superkivaa ja ihania hevosia ♥ :)

  VastaaPoista
 7. mä olen ollut vain sysmässä starhill stable nimisessä paikassa, mutta ensivuonna/kesänä menen rautalammille esteleirille ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meinasin joskus mennä just tonne Starhilliin, en sitten tiiä miksen ikinä lähtenyt! :)

   Poista
 8. Mäkin oon ollu jokkarissa:)! 2009. Sillon mun lemppari oli ton ponin näköne Seri-tamma:)

  VastaaPoista
 9. Possu oli Jooseppi :D Mäkin oon ollu neljänä vuonna Heppahovissa ja se on ehdottomasti paras kaikista :)

  VastaaPoista
 10. Onko Tahko Areena lopettannut toiminnan siis onko Päivi lopettannut tuntitoimintansa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aada sanoi postauksessa että tuo paikka ei ollut Tahko Areena vaan joku muu Tahko talli...
   Ja joo vanha tiiän

   Poista
  2. "Aluksi sanon, ettei tämä talli ole Tahko Areena"
   Siellä lukee noin

   Poista
 11. Mä aina ihmettelen miten ihmiset voi muistaa noin huonosti. :D Toisaalta mulla onkin äärimmäisen hyvä muisti, muistan päiväkodista asti monia asioita tosi yksityiskohtaisesti vaikka niistä alkaa olla 20 vuotta aikaa (olen siis 24). Muistan yli kymmenen vuoden takaa _kaverini_ leirien hoitohevosten nimet JA viralliset nimet. Vieläkin. Kaikki turhakin tieto jää päähän..

  VastaaPoista
 12. Kuusiahon talli sijaitsee Puolangalla, Kainuussa. :) os. www.kuusiahontalli.suntuubi.com
  Ps. anteeksi myöhäinen vastaus :D

  VastaaPoista
 13. Mä oon ollut 3 Solsiken leirillä (ratsastan siellä siis :D) ja nyt oon menossa vuohimäkeen :)

  VastaaPoista
 14. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 15. Ite okin joskus Jokihaavistossa, mut mun mielestä ei ollu mitenkääm "maineensa arvoinen" paikka. Solsikessa ratsastin taas 6vuotta elämästäni, solsikessa opin paljon, mutta siellä ei oikein päässyt etenrmään, vaan aikalailla oli samaa koko ajan. Voisiko olla Nisse Fixin alapuolella olecassa kuvassa ? Ainakin näyttää ihan siltä 😊

  VastaaPoista
 16. Ite okin joskus Jokihaavistossa, mut mun mielestä ei ollu mitenkääm "maineensa arvoinen" paikka. Solsikessa ratsastin taas 6vuotta elämästäni, solsikessa opin paljon, mutta siellä ei oikein päässyt etenrmään, vaan aikalailla oli samaa koko ajan. Voisiko olla Nisse Fixin alapuolella olecassa kuvassa ? Ainakin näyttää ihan siltä 😊

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat