maanantai 7. tammikuuta 2013

#141: Ville Vaurion kouluvalmennukset

Olin viikonloppuna sekä lauantaina että sunnuntaina Ville Vaurion pitämillä kouluvalmennus-tunneilla vuonohevosruuna Frosten kanssa. Lauantaina valmennus oli iltapäivällä tallityöpäiväni jälkeen ja kävimme kolmen hengen ryhmässä läpi ihan perusjuttuja saaden hevoset kunnolla vastaamaan kaikkiin apuihin. Naureskelin Villelle, että ryhmässäni oli kaksi kouluratsukkoa sekä sitten minä ja Froste. Kummatkin kouluratsut ovat sirohkoja ja osaavia, toinen menee piaffit ja sarjavaihdot leikiten. No, Froste on osallistunut aikoinaan vuonohevosten Pohjoismaiden Mestaruuskilpailuihin ja voittanut samaisen rodun Suomen Mestaruuden kahdesti. Rotuaan se siis edustaa hienosti!
 
Valmennukset onnistuivat mielestäni hyvin, varsinkin siihen nähden, etten ollut mennyt Frostella reiluun vuoteen ollenkaan. Aluksi hevosen kanssa olikin hakemista siinä, miten sen kanssa tulee toimia oikein ja miten eri avut vaikuttavat siihen. Ruunassa on se hyvä puoli, että esimerkiksi raipan käyttö on sille apu, josta se todella pomppaa takajalallaan ylöspäin sen sijaan, että rynnistäisi kovempaa eteen. Vuonohevosmaiseen tapaan sen rakenne on vankahko ja varsinkin kaulan ja pään liittymäkohta on paksu, joten korkeassa muodossa meneminen on sille haastavaa - sen vuoksi se tykkää liikkua joko eteen-alas tai kaula pitkänä. Pieneksi vuonohevoseksi sen liikkeet ovat yllättävän joustavat ja rankat istua: tunnin jälkeen omat vatsalihakseni olivatkin melkoisen kipeät.
 
Ronja oli kuvaamassa kamerallani tuntia, mutta kamerasta loppui tila hieman ennen tunnin loppua. Tein kuitenkin koostevideon, joka kannattaa katsoa HD:nä!
 
 
 
Lauantain tunnista mulla ei ole sen enempää kerrottavaa, sillä teimme perusjuttuja diagonaaliväistöistä avotaivutuksiin. Sunnuntaina aloitimme tunnin itsenäisen verryttelyn jälkeen takaosakäännöksillä, jonka tarkoituksena oli saada hevonen hyvin kuulolle ulkoavuista. Jatkoimme käyntityöskentelyn jälkeen suoraan laukkaan (joka on Frosten heikoin askellaji) ja teimme siinä avotaivutuksia. Kokeilimme jopa muutaman laukanvaihdon! En todellakaan tiennyt, vaihtaako Froste käskystä ja kuten videolla kuuluukin, ei Villekään siihen uskonut. Saimme kuitenkin yhden puhtaan vaihdon aikaiseksi, mikä oli aikamoinen työvoitto. Ville kehotti ratsastamaan laukanvaihtoa kohden paljon istunnalla laukkaa vasten ja käyttämään raippaa laukan tahdissa tasaisin näpäytyksin hevosen tulevalle sisälautaselle (näin saatiin aikaan takaosan aktivointi ja pomputtava liike), minkä jälkeen annettiin vaihdon avut. Ville itseasiassa opetti mua myös Kaprin kanssa vaihtojen opettamisessa ja hyvinhän tamma ne lopulta oppi :)
 
Laukka-avojen jälkeen teimme sulkutaivutuksia ravissa ja sen jälkeen laukassa niin, että ratsastimme ensin pitkää sivua avotaivutusta ja jatkoimme siitä lyhyen diagonaalin sulkutaivutusta. Tehtävä oli haastava, sillä siinä oli monta "liikkuvaa osaa", mutta samalla se pisti ratsastajan kunnolla töihin ja oli todella opettavainen. Laukkasulut diagonaalilla olivat meille kaikista haastavin tehtävä, mutta saimme kuin saimmekin hyviä pätkiä.
 
Ville käy pitämässä valmennuksia Equstomissa melko usein yksityisratsastajille, joten kysyin, jos voisin tulla mukaan tulevan hevoseni kanssa. Vitsailtiinkin sitten, että meille tulee kunnon valmennusryhmä, kun mukana on ainakin yksi hieno kouluratsukko, yksi ponikouluratsukko sekä sitten esteratsukko.. Heh :)
 
Kuka valmentaja on suosikkinne koulu- tai esteratsastuksessa?

34 kommenttia

 1. Ratsastatko yleensäkin ilman hanskoja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, aika paljon. Nyt oon hävittänyt kaikki kuus paria roecklin hanskoja joten meen ilman tai normaaleilla fleecehanskoilla. Ja kesällä paljon ilman :)

   Poista
 2. Veikko Heikkilä oli todella hyvä valmentaja ja sen avulla moni on pääsyt pitkälle. Tällä hetkellä ite tykkään eniten aluevalmentajastani, Sanna Backlundista :) ps ridaat hyvin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heikkilä on kyllä vaikuttanut laajalla alueella! Kiitos :)

   Poista
 3. Näyttää kyllä vähän koomiselta tuo vuonis tuolla hienojen kouluheppojen seassa. Siis yhtään väheksymättä, todella hieno se on - niin vuoniksesksi kuin ihan hevoseksikin. Ja ratsastat kyllä tosi siististi!

  VastaaPoista
 4. hyvältä näytti toi teidän meno :) Ratsastat tosi siististi!

  VastaaPoista
 5. mitenkä laukanvaihdot tehään? Katselin vanhempia postauksia ja mieleeni heräsi kysymys; miten pääpiirteittäin saat hevosen ratsastettua niin hyvin muotoon? Nättiä ratsastusta! (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laukanvaihdot opetetaan hieman eri tavoin eri paikoissa, mutta tiivistettynä puolipidätteiden ja istunnan avulla aktivoidaan laukka, jonka jälkeen vaihdetaan pohkeiden paikat ja istunta-avut uuden laukan suuntaiseksi.

   Eri hevoset ratsastetaan eri tavoin, sillä ne toimivat erilaisilla avuilla. Lähtökohtana on hyvä vaikutus hevoseen istunnalla ja riittävä tietotaito :)

   Poista
 6. Ville käy meilläkin maaningalla joskus valmentamassa, olisi tarkoitus tämän vuoden puolella päästäkkin Villen valkkaan team-hepalla(:

  VastaaPoista
 7. Minun ehdoton suosikkivalmentajani on ruotsissa vaikuttava Malmström joka käy täällä pitämässä tunteja 2krt kuukaudessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hänestä oon kuullut paljon hyvää, olisi kiva päästä seuraamaan joskus!

   Poista
 8. kuinka vanha toi sun ratsus on?

  VastaaPoista
 9. mikä on sen sun kaverin Emmin blogi??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkotat varmaan http://viksujaemmi.blogspot.com, mutta blogin pitäjää en tunne :)

   Poista
 10. Voi kuinka suloinen tapaus tuo Froste :)

  VastaaPoista
 11. Suosikkini esteillä on Sanna Backlund ja koulussa Elina Korhonen. Söpö toi vuonis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sannan tunnilla oonkin joskus ollut ja oon tykännyt! Ja eikö vaan ;)

   Poista
 12. pääskö se sun mahollinen heppa tarkastuksesta läpi?:) vai oliko se tarkastus jo?

  VastaaPoista
 13. Miten ostotarkastuksessa kävi??!!!

  VastaaPoista
 14. Oot tosi hyvä ridaa:)!

  VastaaPoista
 15. miten kävi ostotarkastuksessa? :)

  VastaaPoista
 16. Voi että ku Frostuliini menee nii nätisti (menispä mullaki) :3 Ja on se vaan sulonen <3

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat