maanantai 10. helmikuuta 2014

#304: Simulaattoriratsastusta

Nyt on vuorossa vähän erilaista postausta, sillä kävin lauantaina kokeilemassa ensimmäistä kertaa ratsastussimulaattoria Equstomissa! Laitehan hankittiin kyseiselle tallille jo silloin, kun siellä Champin kanssa olimme, mutten koskaan saanut aikaiseksi kokeilla sitä vierestä seuraamista kummemmin. Ehkä olin jopa vähän epäileväinen: voiko jollakin laitteella tosiaan saada vinkkejä omaan istuntaan?

Lauantaina siis kävin simulaattorin kyydissä. Kyseessä on hevosen kokoinen ja hieman sen näköinen kapistus, jolla on suitset päässään ja satula selässään. Simulaattorin nimi on Equstomissa Simppa, sillä täytyyhän jokaisella hevosella nimi olla! Simulaattori toimii niin, että sen selässä, kyljissä ja suun kohdalla on jonkinlaisia antureita, jotka mittaavat erilaista analytiikkaa ratsastajan istunnasta ja apujenkäytöstä. Testissä, jonka itse tein, mitattiin käynnissä, ravissa sekä molemmissa laukoissa ratsastajan painon jakautumista, lantion liikettä sekä ohjien käyttöä. Näistä ohjelma sitten piirsi eräänlaisen graafin ja opettaja antoi palautetta korjauksista jne.
 
Alkutilanne. Pahoittelen, että sumensin naamat, en vain näyttänyt kovin edustavalta.. :D
Tarkastelua takaapäin.
Pään oikealle paikalle -harjoitus!
Aloitimme kokeilun ihan vain sillä, että hain rentoutta omaan istuntaani. Mulla on varsinkin käynnissä ollut nyt viimeisen syksyn aikana vaikeutta rentoutua lonkista täysin, minkä vuoksi olen hieman jäykkä. Minkki (eli simulaattioriratsastuksen opettaja) neuvoi ottamaan jalustimet jalasta ja kuvittelemaan jotain ihan muuta kuin sitä, että istuisin simulaattorin kyydissä. Vähitellen rentoudun, mutta lähdin keinumaan lantiolla liikaa poikittaissuunnassa. Tämän sain korjattua aktivoimalla molemmat kyljet.

Käynnissä laitoimme molempien istuinluideni alle pienet, pehmeästä vaahtomuovista valmistetut pallot. Niiden kanssa hetken oltuani pääsin paljon syvemmälle satulaan ja lonkat pääsivät joustamaan paremmin. Minkki korjasi istuntaani myös hieman taaksepäin satulassa, mikä osaltaan myös auttoi oikean liikeradan löytämiseen. Oli muuten hassua istua koulupenkissä, kun olen melkein vuoden vain ihan estepenkissä matkustellut! 

Suurin korjaus tuohon lonkan liikkumattomuuteen käynnissä saatiin yhden harjoituksen avulla, jonka aion nyt jakaa tähän teille. Eli ideana oli laittaa kädet ns. ristiin ja sitten takaraivon taakse, minkä jälkeen leukaa tuli kallistaa taaksepäin niin paljon, että pään paino oli "kokonaan" käsien varassa. Niska tuli päästää aivan rennoksi, jolloin pää tuntui ikään kuin kelluvan käsien päällä. Minkki pyysi mua tekemään muutaman kerran aivan ajatuksenomaisen pienen liikkeen leuka edellä alaspäin, aivan kuin refleksinä. Tuon liikkeen aikana atlasnikama jossakin korvien välissä pään sisällä aktivoituu, mutta näin maallikkona en osaa sen enempää kertoa sen toiminnasta. 
 

 
Kun pää oli rento, piti kädet varovasti laskea alas ja samalla kallistaa pää alaspäin, kuitenkin niin, että leuka jäi ylös (ei siis tuijottaa hevosen niskaa!). Tällöin pää jäi oikeaan asentoon, ranka oli suorana ja lonkka pääsi liikkumaan - näin pienestä korjauksesta johtuen! Minkki kertoi, että lonkan liikkumattomuutta tai muita siihen liittyviä "ongelmia" ei oikein pysty korjaamaan lonkasta itsestään lähtien (syistä joita en muista), mutta muun kropan korjauksilla siihen voidaan vaikuttaa. Eli välillä 1+1 onkin kaksi, eikä välttämättä jotain muuta..

Ravissa lonkka liikkui ihan hyvin, ehkä juuri perusteellisen käyntikorjauksen ansiosta. Ongelmana tässä oli kuitenkin se, että liikuin ehkä hieman liikaa ylöspäin, en siis joustanut tai tukenut täysin keskivartalostani oikeista kohdista. Minkki antoi hyvän kirja päähän -esimerkin ja piti kirjaa kirjaimellisesti pääni päällä, jolloin tunsin, jos liikuin ylöspäin. Ero kropassa oli niin suuri! Jousto sivusuunnassa väheni ja istunta tuntui heti jotenkin helpommalta. Yritin saada tunteesta kiinni ja jatkaa sitä myös ilman kirjaa. 
 
Toinen esimerkki oli vesipullo-efekti, jossa veden pinta pysyy paikallaan, vaikka pulloa kallistettaisiin. Eli vaikka lantio liikkuu esimerkiksi laukan tahdissa, ei pään asento saa muuttua. Tämä on tietysti hyvin selvä asia, mutta se on vaikea tehdä oikein niin, että koko kroppa pysyy tiiviisti paketissa ilman minkäänlaista jännittyneisyyttä. Laukassa aloitinkin heti toteamalla, että tässä olen ainakin todella jäykkä lonkistani, mutta Minkki kumosi väitteen heti. Totesimmekin, että vanhoja, itsellä oletettuja tapoja jää herkästi ylläpitämään vain sillä, että yhä kuvittelee olevansa esimerkiksi jäykkälonkkainen tai kovakätinen. Silloin ei tavasta ainakaan pääse eroon, vaan toteuttaa sitä juuri kuten ajattelee. Esimerkkinä ratsastukseen: ei pidä ajatella, että hevonen ei saisi vaihtaa laukkaa, vaan pitää ajatella hevosen jatkavan oikeassa laukassa - muuten istunta kyllä kertoo hevoselle, että vaihto olisi vuorossa!
 
 
 

 
Istun ehkä hivenen verran kokonaisuudessaan oikealla, mutta ero maasta katsottuna ei ollut näkyvä. Oikea puoleni on alaselässä ja sen alueella muutenkin huomattavasti vasenta isompi, eli lihaksisto on epätasapainossa, mikä varmasti osaltaan aiheuttaa vinouksia. Siksi oheisluukunta on tärkeää: joitakin korjauksia, esimerkiksi hienosäätöä istuntaamme voimme tehdä hevosen selästä käsin, mutta suurin työ tulee tapahtua ilman hevosta. Ei vinoa ihmistä saa suoraksi hevosen selässä, jos kroppa ei siihen lihaksistollisesti pysty.

Simulaattoriratsastustani ennen seurasin myös muutaman muun ratsastusjakson ja sain paljon hyviä näkökulmia omaan tekemiseeni. Pitää kuitenkin muistaa, että simulaattori on kone, ei elävä hevonen. Myös nämä nyt tehdyt korjaukset voivat pitää paikkaansa vain muutaman kuukauden, minkä jälkeen vastassa on varmasti uusia ongelmia, joita on korjattava eri tavoin. Oli kuitenkin ihan huippua käydä jälleen Equstomissa tällaisessa "syväanalyyysissä" ja haluaisinkin mennä jollekin liinatunnille päivittämään istuntaa myös hevosen selästä käsin, jos rahatilanne ja aika sallii. Ratsastussimulaattori osaa muuten myös kaikki kouluratsastusliikkeet, kuten piaffen ja passagen sekä laukanvaihdot! Aika näppärä kone, etten sanoisi.
 
Oletteko te kokeilleet ratsastussimulaattoria jossakin tai haluaisitteko kokeilla?

46 kommenttia

 1. Mä olen päässyt kokeilemaan simulaattoria vuosi takaperin ja tykkäsin tosi paljon! Ihan mahtava keksintö tuollainen :D

  VastaaPoista
 2. Voi vitsi niin siistin kuulosta! Toivon et pääsen jonain päivänä itekkin kokemaan ton, ois tosi mielenkiintosta. Kivan analysoivasti kirjotit, jee- mielenkiinto vaan kasvoi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mee ihmeessä kokeilee, jos vaan mahdollisuus! Oli aika hauska ;)

   Poista
 3. Tosi mielenkiintosta ! Ois aika kiva päästä itse joskus kokeilemaan ! Hyvin kirjoitettu postaus ! :)

  VastaaPoista
 4. Kiva postaus! Haluaisin kokeilla ja ehkä joskus kokeilenkin...

  VastaaPoista
 5. Vähä kiva!:D mää en oo koskaan ollu tommosessa, enkä tiiä missä niitä on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa on ainakin kaksi, kannattaa googlata :)

   Poista
 6. Olisi todella kiva päästä tuommoista kokeilemaan :) Paljon tuo maksaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En toisesta paikasta tiedä, mutta Equstomissa on tietääkseni 100€/tunti, toki isommalle ryhmälle jaettuna kustannus on pienempi :)

   Poista
 7. Suositteletko kokeilemaan tollasta? Näyttää ainakin kivalta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla, jos haluaa istuntapainotteista katsausta ratsastukseen tai kokeilla just jotain vaihtoja tai passagea, miltä tuntuisi :)

   Poista
 8. Voi vitsi! Tallilla on Sellanen kysely lappu et jos haluis kesällä lähtee tollaselle kurssille! Pitää kattoo jos sellaselle lähtis:) suositteletko? Paljon toi maksoi?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa lähteä! Equstomissa on 100€/tunti, mutta oltiin sen verran isolla porukalla että saatiin halvemmalla per henkilö :)

   Poista
 9. Mukava, perusteellinen postaus! Olen jo pitempään haaveillut pääseväni tuollaiseen simulaattoriin mutta täällä pohjoisemmassa nuita ei aivan joka nurkalla ole. Minkä hintainen oli tuo simulaattori?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä paljon simulaattori maksaa, mutta veikkaisin sen olevan monia tuhansia euroja. Yksi tunti on mielestäni 100€ :)

   Poista
 10. ite kävin muutama viikko takaperin tuolla samaisella paikalla. oli hyötyä!

  VastaaPoista
 11. voi vitsit, haluisin itsekkin päästä kokeileen tota! :)

  VastaaPoista
 12. tosi mielenkiintoinen postaus erilaisesta asiasta :) nyt himottas päästä kokeilemaan tota!

  VastaaPoista
 13. Olisi kyllä kiva joskus kokeilla!! Vielä kun simulaattoriheppa osaisi hypätä, niin olisi perfect! :D:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mun mielestä heppa osaa hypätä, siis ei välttämättä toi, mutta joku muu varmasti ;)

   Poista
 14. voisitko laittaa kuvan, miten toi "kädet ristiin, leuka taakse" juttu tehdään. en oikeen tajunnu tekstistä :) itelläniki on lonkan kanssa ongelmia :/

  VastaaPoista
 15. Haluaisin kokeilla simulaattoria! Se ei kuitenkaan ole ainakaan vielä mahdollista.

  VastaaPoista
 16. Voitko kertoa mistä saan varattua ajan? :) ois tosi kiva tulla kokeilemaan, toi on vielä niin lähellä!

  VastaaPoista
 17. Tosi mielenkiintoinen postaus! :) Itsekin olen simulaattorilla kerran ratsastanut, ratsastus oli melko lyhyt mutta antoisa :D

  VastaaPoista
 18. Mua pelottaa mennä simulaattoorin ratsastamaan, koska pelkään saavani niin kamalaa feedbackia, esim. istunnasta, miten istun ihan väärin eikä asiaa voi korjata ja joudun lopettamaan ratsastuksen jonkun tuollaisen takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ei kannata pelätä, tuskin mikään on niin pahasti pielessä ettei korjata pysty! :)

   Poista
 19. Pirkanmaalla, Kangasalla on myös simulaattori. Tavelan kartano, Kaupin ratsastuskoulu, suosittelen lämpimästi. :-)

  VastaaPoista
 20. En oo kokeillut, mut ehdottamasti haluisin! :)

  VastaaPoista
 21. Mielenkiintoista !! :)

  Mulla olisi takataskussa porukoilta saatu lahjakortti 60min tuntiin tollasessa simulaattorissa. En ole vielä saanut sitä käytettyä, mutta tässä lähiaikoina voisi kyllä ottaa itseä niskasta kiinni ja varata ajan !

  VastaaPoista
 22. Meidän seura järjesti tänne Itä-Suomeen simulaattorin ja oli kyllä tosi mukava! Huomasi itsekin omat virheet paljon helpommin ja nyt jälkeen päin on helpottanut ratsastustakin :)

  VastaaPoista
 23. Ootko käynyt ratsastuspilateksessa, ne on kuulemaan kans tosi hyviä. Itse menen kokeilemaan tässä lähiaikoina siis aika o varattu jo (olen kylläkin harrastuksen uudelleen aloittaja, mutta myös kokeneemmat ratsastajat on tykännyt käydä siellä ja suositellut niitä.)

  VastaaPoista
 24. Onko simulaattori hevosella iso ravi vai ihan normi ? :D miten voisi verrata normi ratsastukseen

  VastaaPoista
 25. Oi, pitkään haluttanut käydä tuommoista testaamassa, mutta kun täällä pohjoisessa asun, en ole saanut tilaisuutta kokeilla. :/ Olisi tosiaan tosi kiva tietää mitä virheitä istunnasssa ja kuulla ammattilaiselta miten korjata niitä. Kerran kävin klassisen ratsastuksen tunnilla, jossa sain kivalla harjoituksella tietää, että kallistun enemmän oikealle. Ei tarvinnut kuin ottaa toinen jalustin jalasta ja lähteä keventelemään ja jossain vaiheessa tietenkin vaihtaa jalustinjalkaa.;) Oli selvästi helpompaa itsellä keventää oikealla jalalla kuin vasemmalla. :)

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat