maanantai 17. maaliskuuta 2014

#317: Ypäjä Winter Show

Jälleen takaisin arjen parissa! Olin Ypäjällä perjantaista sunnuntaihin kisatunnelmissa, kun suuntasimme trailerin nokan kohti vuoden toista kisaviikonloppua. Kyselin teiltä lukijoilta viimeksi, haluatteko pitkät ja selostavat postaukset jokaisesta päivästä erikseen, vaiko kenties yhden tiiviimmän postauksen koko viikonlopusta. Koska viimeksi toteutin jokaisesta päivästä oman postauksensa, on nyt vuorossa yksi ja yhtenäisempi kokonaisuus.
 
En selitä tällä kertaa itse päivien kulkua sen kummemmin, sillä ne sujuivat hyvin samalla kaavalla kuin viimeksikin - herätykset ennen kuutta ja nukkumaan molempina päivinä ennen kymmentä. Väliin hevosen ruokintaa, kävelytystä, hoitamista, letittämistä, kilpailemista, karsinan siivousta, töitä, kavereiden ja tuttujen kanssa juttelemista ja muuta mukavaa. Jälleen kerran oikein onnistunut ja kiva viikonloppu, jonka aikana sain jälleen huomata, miten mukavia ihmisiä kisoissa meillä pyörii!
 
Tällä kertaa en ole saanut ollenkaan kuvia, joten joudutte tyytymään videoihin ja niistä napattuihin screenshotteihin!
Lauantaina koin elämäni suurimman järkytyksen, kun avasin aamuvarhaisella majoituksemme oven aikeinani lähteä ruokkimaan hevonen: lunta! Olin tietysti lukenut säätiedotuksista, että "myrsky tulee" ja että lunta olisi luvassa, mutten todellakaan osannut aavistaa niiden käyvän toteen (kuka voi sanoa luottavansa säätiedotuksiin?). Mun ensimmäinen ilme olisi pitänyt saada videolle! Kun olin päässyt yli ensijärkytyksestä, rupesi koko touhu huvittamaan ja lähdin etsimään autoani kymmenen sentin lumikerroksen alta.
 
Champ viihtyi oikein hyvin Ypäjällä kaikki kolme päivää. Se oli jo paikalle tullessaan ihan lunkisti ja ilmeisesti tunnisti paikan samaksi kuin muutamaa viikkoa aiemmin. On se vaan helppoa, kun hevonen osaa käyttäytyä kisapaikalla kuin kotonaan, eikä stressaa elämäänsä siellä sen enempää. Se ei hirnu tai kaipaa muiden hevosten perään, ei säiky tai kyttää mitään, menee ihan minne tahansa sen haluaa viedä ja käyttäytyy muutenkin hyvin rauhallisesti. Champin hoito sai muuten uuden nimen viikonlopun aikana: sienestäminen! Sana "Champ" on lyhenne herkkusienestä (kuten myös samppanjasta ja lajinsa parhaasta), joten lähtiessäni hoitamaan ruunaa, kysyttiin samalla lähdenkö sienestämään. Hah!
 

 
Lauantaina hyppäsin kilpailuluokkina 100cm ja 110cm. Molemmat olivat lyhyitä ratoja Haimi-hallissa. Luotin lauantaina liikaa aikatauluihin ja olinkin siksi myöhässä metrin verryttelystä, jolloin verryttelyaikani jäi suunniteltua tuntuvasti lyhemmäksi ja pääsin radalle hevosen kanssa, joka ei ollut taaskaan ohjan ja pohkeen välissä. Tuloksena oli tällöin pitkä ja vahva ratsu, joka ei ollut tarpeeksi takajalkojensa päällä ja oli suustaan normaalia jähmeämpi. Oma ratkaisuni on tällöin väärä, kun jään herkästi liikaa vetämään kädellä ja toivomaan parasta - aivan kuten viimeksikin. Muutama lähestymisvirhe tämän vuoksi esteille kolme (liian pienessä laukassa kaarteesta ulos) ja viimeiselle sarjalle, jolle oli pitkä lähestyminen ja omien ajatuksieni mukaan jäin kuin jäinkin taas ratsastamaan takapakkia estettä kohden. Tulos oli kuitenkin nolla ja ruusuke esinepalkintoineen mukaan kotiin.
 
Seuraavaan luokkaan verryttelinkin sitten oikein urakalla, joskaan en niinkään hyppyjä, vaan nimenomaan sileällä ratsastusta. Tein paljon siksak-väistöjä, siirtymisiä käynnistä raviin sekä ravissa ja laukassa eteen-kiinni -ratsastusta. Edellisen luokan lyhyen verryttelyn vuoksi ratsastin nyt ehkä varmistellen jopa liian pitkän verryttelyn, jolloin hevonen pääsi vähän väsähtämään ja oli tämän vuoksi toisella tavalla pohkeen takana. Luokan arvosteluna oli A.2.0 eli perusradalla ratsastettiin aikaa ja virhepisteitä vastaan.
 
 
Halusin korjata edellisen luokan virheitä ja lähdinkin ajatuksella pitkistä teistä ja paremmista lähestymisistä, mutta lopputulos ei välttämättä ollut ihan haettu. Suurin virhe oli tehdä liikaa kaarta esteelle kahdeksan, jolloin askel ei osunut ja hevonen ponnisti isolle okserille melko läheltä. Ratkaisuna olisi ollut joko laukata paremmin kaarteesta ulos tai oikaista kaarretta. Esteen jälkeen taputin hevosta kiitoksena ratsastajan virheen pelastamisesta ja organisoiduin uudelleen vielä viimeisen pystyn yli. Tulos oli puhdas rata, mutta yksi aikavirhe.
 
Sunnuntaina ainoa starttini oli 110cm-luokka arvostelulla 367.1 eli toinen vaihe ratsastettiin aikaa ja virhepisteitä vastaan. Olin jutellut valmentajani kanssa, että voisin nyt ratsastaa vähän tiukemmat tiet ("olla raapimatta varpailla seiniä", kuten Piude lauantain ratsastustani kuvaili) toisessa vaiheessa. Lähdin siis tekemään sujuvaa rataa ja korjaamaan niitä korjaamatta jääneitä virheitä!
 
 
Verryttelin tällä kertaa kaverini Steffin auttaessa esteiden kanssa, kun mulla ei ollut ketään hoitajaa/surevaa omaista mukana. Tein pitkälti samanlaisen verryttelyn kuin edellisen päivän isompaan luokkaan ja hevonen tuntui aika kivalta, eikä touhottanut enää niin paljon omaa innostustaan suuntaan ja toiseen. Hypyt sujuivat ihan hyvin ja lähdin radalle positiivisella mielellä. Se kannatti, sillä rata oli oikeasti aika hyvä! Ainoastaan yksi kuskin virhearviointi perusradan sarjalle, kun varmistelin vähän liikaa sisään sarjan a-osalle, jolloin jouduin pyytämään Champia venymään enemmän b-osalle. Ruunalla on oikeasti todella iso laukka, joten jään helposti varmistelemaan liikaa väleihin mahtumista. Pitääkin ottaa seuraavaksi tavoitteeksi se, etten varmistele niin paljon!
 
Toinen vaihe oli sujuva, mutten lähtenyt kaahaamaan päättömästi tai tekemään minkäänlaisia tappokäännöksiä. Radan ollessa puhdas sijoituin sillä hetkellä toiseksi, joka luokan edetessä tippui lopulta kuudenneksi tilaksi. Olin kyllä enemmän kuin tyytyväinen, kun tuollaisessa jumboluokassa (lähtijöiden tarkkaa määrää en muista, lähtölistassa oli alun perin 75) pääsin palkintojenjakoon ilman varsinaista "hullua aikaratsastusta".
 
 
Sunnuntaina palatessamme kotiin radan purkamisen jälkeen olin kyllä aivan rättipoikkiväsynyt! Halusin kuitenkin urhoollisesti järjestellä vielä kaikki tavarat pois kisakaapista ja muista pussukoista paikoilleen, jottei homma olisi jäänyt seuraaville päiville. Lopulta olin kotona vähän kymmenen jälkeen ja meinasin jättää ruoankin syömättä ihan vain siksi, ettei silmät meinanneet pysyä auki! Oli aivan mahtavan kiva viikonloppu ja vaikka olen aina yhtä innoissani lähdössä töihin/kisaamaan Ypäjälle, on toisaalta helpottavaa ottaa pieni tauko tähän kohtaan ja katsella kilpailemista uudestaan ensi kuun puolella lähikisojen merkeissä.
 
Seuraavaksi on vuorossa Tampereen hevosmessut, joissa olen molempina päivinä aamusta iltaan ja majoitun yön Tampereella. Olen töissä esteluokkien ajan ja muuten varmaankin vietän aikaa seuraillen näytöksiä ja kuolaten kaiken ihanan tavaran perään, joihin mulla ei tule olemaan rahaa.. Huhtikuussa tuskin lähden Ypäjälle yöreissuun (töiden vuoksi), mutta toukokuussa en jätä GP-kauden aloitusta väliin mistään hinnasta!
 
Joko te olette aloittaneet kisakauden / mikä on teidän seuraava kisasuunnitelma?
 

39 kommenttia

 1. Mä laitoin eilen kuvia sun sähköpostiin aadalatti@gmail.com tulikohan perille?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo vastasin nyt, huomasin nimittäin sen vasta äsken! Kiitos :)

   Poista
 2. onnea ! :) Ite alotin vähän reilu kuukausi sitten ja hyvin alkoi kisakausi mullakin; 0vp/1. sija! :) Tosin olen vasta vajaa 13-vuotias ja kisaan vähän epäsäännöllisemmin mutta tällä kaudella tarkoitus olisi aloittaa säännöllisemmin kisailu :)

  http://onlythehorsesandme.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, onnea sulle! :) Siitä se lähtee, tsemppiä kovasti!

   Poista
 3. Ittellä eilen sijotus! Mutta ootko ajatellut siirtyä champin kanssa 120cm luokkiin, kun 110 menee noin hyvin? Mitä korkeutta Champilla on hypätty?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, onnea :) Kyllä mä jossakin vaiheessa kautta varmaankin siirryn 120cm luokkiin, mutta mikään kiire ei ole. Jos heppa pysyy terveenä ja kuski osaa ratsastaa ;) Champ on kisannut kv 140cm Keski-Euroopassa!

   Poista
 4. Mun kisakausi alkoi ja päättyi siihen että tipuin ja mursin mun jalan ja nyt se on 6 viikkoa paketissa :D Mutta kiva että sulla menee hyvin kun teillä jäi viime kausi niin lyhyeksi :)

  VastaaPoista
 5. Heh, jos puomiluokat lasketaan, niin alotin kisakauteni tammikuussa ja puhtaalla radalla palkintojenjakoon... Jos ei lasketa, niin en ole vielä kisakauttani avannut, ja toisaalta tuntuu vähän siltä, että tämä eka vuosi kun kisaan mennään vaan puomeja / raviohjelmaa. Ja ihan koulupainotteisessa ratsastuskoulussa käyn tunneilla, jonka takia en mitään oikeita esteitä hypi... Jos loppuvuodesta vielä sen 40 pääsisi menemään, olisin tyytyväinen mutta en sitten tiedä kannattaako, kun poni, millä oon ajatellu kisata, kuumuu tossa neljässäkympissä jo tunneillakin melko paljon...

  ~ Omppu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. toki puomiluokat lasketaan, kisoissahan nekin on! :) tsemppiä sulle harjoitteluun!

   Poista
 6. Kisakausi alkanu mulla ainakii hyvin!:) ekoissa kisoissa koko ponilla 70 ja 2sija:) sit toisissa kisoissa 60-70cm 1sija:) hyvin alkanu meillä ku mihi ollaa osallistuttu nii siotuttu kummassakii :) ja sit 175cm hepalla pari rataa meni ihan ok siihen nähen että ite oon 159cm ja en ollu koskaan hypännyt hepalla kuin 2 50cm korkeaa estettä..:D ja seuraavaksi kisoihin 5w hepalla että sekin pääsee alottamaa kisauransa :)

  VastaaPoista
 7. Noi teidä radat oli kyllä taas niin kivaa kateltavaa:)! Meillä on vähän venähtäny kaikkie ongelmie takia toi kauden aloitus, katotaa mite lähtee nyt saikun jälkee menee. Tekis kyllä mieli kisaan, mut toisaalta järki sanoo, et ehkä parempi vaa treenata;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. haha mee nyt ihmeessä vaan, samallahan sitä treeniä tulee - niin mäkin aattelen ;D ja joo onneksi meillä on maneesi, olis ihan kauheeta jos ei säiden takia vois kunnolla ratsastaa :(

   Poista
 8. mitä tossa lauantain metrissä sai esinepalkinnoksi? itse en sellaista älynnyt hakea:o

  VastaaPoista
 9. Voitko tehä videopostauksen vaik esim.kuvina? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ai videopostaus vai kuvallinen myday vai häh? :D oon varmaan vähän väsynyt, en ymmärtänyt tätä kysymystä :)

   Poista
 10. Sun ratsastus on kyllä todella siistiä! :) Onnea hyvistä radoista!

  Kisakauteni alkaa ehkäpä nyt maaliskuun lopussa, este ja koulukisoilla :)

  VastaaPoista
 11. Näin sut moneen otteeseen Ypäjällä, mutten kehdannut moikata. Mutta aina kun näin sut, niin sulla oli hymy korvissa ja hehkuit iloa! Olit niiin positiivisen näköinen, etten ole ennen toista nähnyt :) Olis kuitenkin kiva moikata suo noilla Hevosmessuilla, jos eksytään samaan paikkaan. Olis ollut kiva auttaa sua siellä, jos sulla ei kerran mitään apuria paikalla ollut :) Onnea ja menestystä sulle tuleviin kisoihin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. apua, voi kiitos :D kiva etten näyttänyt sitten kamalan väsyneeltä, vaikka välillä (varsinkin aamulla) väsytti :D tuu ihmeessä moikkaamaan!

   Poista
 12. Aina oon ihaillu miten siistiä menoa teillä on mutta mikset ratsasta rohkeammin eteen ? Vähän nussuttelua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tarkoitatko, että miksen ratsasta enemmän aikaa vai miksen ratsasta paremmassa ratatempossa (esim metrin luokassa)? aikaa en ratsasta siksi, etten koe olevani siihen tarpeeksi taitava (ja toisaalta pelkällä rykimisellä esteitä päin ei saa mitään hyvää aikaiseksi) ja paremmassa ratatempossa en ratsasta siksi, etten osaa ja sitä tässä harjoitellaan :D

   Poista
 13. Eikö sua hävetä mammailla jossain 110cm luokassa? Ihan oikeesti, mene jo isompaa. Pelleilyähän toi on mennä tota luokkaa vaikka koko ajan sijotusta tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. haha, ei hävetä :D oon mennyt neljä starttia alue 110cm tasolla koko elämäni aikana ja ne kaikki on viimeisen reilun kahden viikon sisältä (sitä ennen muutama 110-120cm startti vuonna 2011 ja yksi seura 110cm viime marraskuussa). Sijoitukset ei tarkoita sitä, että tasoa kannattaisi vielä nostaa, kun ei noista radoista mikään ollut vielä sellainen priimasuoritus. Champ on niin kauhean rehellinen ja nuo esteet sille vielä kovin pieniä, ettei sitä haittaa, vaikka saatan välillä tuoda sen liian lähelle noissa 110cm luokissa. Jos mennään kansallisiin 120cm luokkiin (alue 120cm on tosi vähän), on esteet oikeasti jo isoja ja okserit pitkiä, jolloin (varsinkaan hallissa) tilaa virheille on vähän. En halua, että hevonen menettää luottamustaan hyppäämiseen tuomalla sen eteen itselleni liian haastavia tehtäviä, se ei olisi reilua kummallekaan :) Mutta kyllä meillä on tavoitteena tällä kaudella siirtyä 120cm luokkiin, ihan sinne kansallisellekin tasolle - jos vaan kuski oppii ratsastamaan ja hevonen pysyy terveenä!

   Poista
 14. Hyvältä näytti! :) sulla on mun mielestä tosi hyvä asenne ja pääset sillä vielä pitkälle. Nöyryys on yks tärkeimmistä asioista, jos haluaa pärjätä korkeella (oli kyseessä mikä laji tahansa). Se että rauhassa rakennat sun ja champin taivalta kohti isoja luokkia on mun mielestä ihailtavaa! Tosi moni (varsinkin nuori varustettuna isolla kukkarolla) haukkaa herkästi liian ison palan ja tuleekin enemmän takkiin kuin niitä hyviä varmoja ratoja, joilla juuri saa sitä luottamusta hevosen ja ratsastajan välille- ja se jos jokin kantaa pitkälle. Omaan tahtiin ja varman päälle vaan nii hyvä tulee! :))
  - Heidi
  P.s. Champ on super <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos paljon kivasta kommentista :) mulla ei onneksi ole pelkoa liian ison rahapussin tuomista eduista, kun tällä opiskelijabudjetilla mennään, haha! ;D

   Poista
 15. Hyvi teil menee! :) ite alotan kisa kauteni ens kuussa! :) meen sellasii "sopivii" ratoja 60-80cm :) mut tavoitteena on joskus päästä 90cm ratoja :)

  VastaaPoista
 16. Meillä ei vielä varsinainen kisakausi ole lähtenyt käyntiin, mutta tammikuussa mulle tuli uusi hevonen ja sen kanssa edetään rauhassa, perse edellä puuhun-taktiikka ei ehkä ole ihan järkevää! Hommasin alueluvan tämän vuoden alusta, joten tutun ja turvallisen ponin kanssa on tarkoitus nyt päästä 80/90 alueluokkiin.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jep, hiljaa hyvä tulee :) tsemppiä treeneihin!

   Poista
 17. heippa, ootko tulossa ens kuussa Lohjan aluekisoihin? :) Champ on hieno<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. en valitettavasti pääse töiden vuoksi :( ehkä huhtikuun lopussa keravalle sitten...

   Poista
 18. oiii, mitkä superit !!!!! mun kisakauteen on tän vuoden puolella kuulunu kaks koulustarttia, joista toisessa olin toinen ihan hyvälläkin radalla, ja toisessa roikuin sijotuksilla vielä tooosii pitkään aivan järkyttävällä radalla!:'D Esteheppa multa löytyy, mutta kun toi on niin hankala, että tarvitaan talvitauon jälkeen aika paljon treeniä.. Alotetaan sitten ku hyvältä tuntuu varmaankin 90-100 cm luokista ja loppukaudesta ois tarkotus kokeilla pari 110cm, oli jo viime kaudella tarkotus, mutta kuski jänisti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mäkin ehkä uskaltaudun jonkun koulujutun menemään tänä vuonna! ja tsemppiä treenaamiseen myös esteillä sinne :)

   Poista
 19. Ypäjälle myös suunnataan täältä päin, mutta kouluratsastuksen merkeissä! PSG ja Va B näillä näkymin luokkina. :)

  Mun silmään radat näytti tosi siististi ratsastetuilta! Ainakin näin tuupparina voin sanoa, hyppäämisestä tuskin mitään tiedän! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitti :D ja kauheesti tsemppiä tuuppaukseen, ite voisin just ja just jonkun he C vääntää ;D

   Poista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat