torstai 10. huhtikuuta 2014

#330: Dream Big

Näin se vaan on, että joka ikinen kevät tämä sama fiilis valtaa mielen ja alan ajattelemaan väkisinkin aikoja, kun olin hevosenhoitajana Belgiassa ja Hollannissa. Tällä kertaa laukaiseva tekijä oli eräs ihminen, joka pyysi vinkkejäni ulkomaille hevosenhoitajaksi lähtemisen suhteen ja äskettäin myös varmistui, että hän paikan tosiaan sai! Olen niin iloinen, että saan auttaa jotenkin - jos ei muuten, niin kokemusten jakamisten suhteen - toisia toteuttamaan unelmansa, kuten itse tein aikoinaan.
 
Mieleen palaavat ne muistot, kun olin kuusitoistavuotiaana jännityksestä pakahtumaisillani nousemassa yksin lentokoneeseen kohti Brysseliä. Se, kun kävelin valtavan lentokentän läpi matkatavaroideni luokse ja luulin eksyväni matkan varrella tuhat kertaa. Se, kun näin Inkun ja Ionutin pitävän "Stephex"-lappua kädessään vastaanottopaikalla ja tajusin, että kaikki on tosiaan totta.. Ne kaikki raadetut työtunnit, kun teki mieli itkeä väsymyksestä, ne kaikki upeat maisemat ja olosuhteet, ne tunteet, kun sait ratsastaa maailman hienoimmilla kisahevosilla. Ja toki myös ne kaikki ihmiset, joiden kanssa pääsin tekemään töitä ja viettämään ikimuistoisia hetkiä.
 
Stephex 2011 ja Erppi-ori
Stephex 2011

 
Nuo kaksi kesää antoivat mulle aivan valtavasti niin ihmisenä kuin hevosharrastajana. Pääsin sisälle todelliseen kilpaurheiluun ja opin valtavasti uutta - toki myös hevosista, mutta ennen kaikkea asenteesta kilpaurheilua kohtaan: kurinalaisuutta, periksiantamattomuutta, perfektionismia ja sitä, että hommaa tehdään täydellä sydämellä tai se ei toimi.
 
Mietin säännöllisin väliajoin lähtöä hevoshommiin Keski-Eurooppaan takaisin. Palattuani Hollannista Suomeen olen saanutkin kahdesti pyynnön palata takaisin, mutta molempina kertoina olen kieltäytynyt hevosen ja opiskelujen vuoksi. Niin monet kerrat olen myös miettinyt, josko lähtisin tekemään hevosenhoitajan töitä ulkomaille ja ottaisin Champin mukaan treenattavaksi ja kilpailtavaksi. Ja joka ikinen kerta olen lopulta päätynyt vastaukseen, joka on hyvin yksiselitteinen:
 
En halua olla ammatiltani hevosenhoitaja ja toisaalta omat taitoni tai resurssini eivät tule koskaan riittämään kilpaurheilussa pärjäämiseen sillä tasolla, jossa haluaisin sitä tehdä, mikäli se olisi ammattini. Vaikka nuo kaksi kesää olivat ehdottomasti yhdet elämäni parhaimmista kokemuksista, opettivat ne myös sen, että haluan opiskella itselleni kunnollisen ammatin, jonka avulla pystyn harrastamaan ratsastusta laadukkaasti tulevaisuudessa ja kilpailla sillä tasolla, jolle taitoni tulevat riittämään.
 
Guttecoven 2012. Haluaisin niin olla samassa fyysisessä kunnossa kuin tällöin! Kun teki reilu 10 karsinaa kahdesti päivässä, ratsasti monta hevosta ja kaikki muu tallityö + hevoshomma siihen päälle päivittäin, pystyi kyllä syömään ihan mitä vaan :D
Guttecoven 2012
Guttecoven 2012
Guttecoven 2012
Jos jostain putkahtaisi esiin ohittamaton tarjous hevoshommissa ulkomailla, en tietystikään kiellä, ettenkö joskus saattaisi lähteä uudelleen määrittelemättömäksi ajaksi muistelemaan vanhoja. Tällä hetkellä mulla on kuitenkin kaikki täällä Suomessa niin hyvin, ettei kaipuuta takaisin kilpaurheilun mekkaan ole, näitä yksittäisiä pilkahduksia lukuun ottamatta. Aika kultaa muistot, se taitaa olla totuus kaikessa.
 
Muistakaa jokainen pitää unelmistanne kiinni, tuntuivatpa ne miten kaukaisilta tahansa! En minäkään olisi vielä vuoden 2011 talvella voinut koskaan edes kuvitella istuvani joskus Talentin kyydissä tai saavani edes sen vertaa vastuuta ihmisiltä, joita arvostetaan ympäri maailmaa. Unelmoikaa, sillä se on edellytys sille, että haaveet voivat toteutua :)

57 kommenttia

 1. tosi kiva postaus ja aivan ihania kuvia! :) tykkään sun blogista muutenkin aivan älyttömästi, oot yks mun suosikkibloggaajista!

  VastaaPoista
 2. Meidän luokalta oli työssäoppimassa kaksi tyttöä Stephexillä ja sen verran rajulta kuulosti tuo toiminta siellä, että enää en sieltä hevosia osta.. Sun versio tallista ja töistä kuulostaa tuhannesti paremmalta, mutta en tiedä sitten mihin tuo on mennyt Ninan lähdön jälkeen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mä tietenkään kerro tänne julkisesti kaikkien luettavaksi kuin pienen pintaraapaisun, jokainen voi päätellä loput itse :)

   Poista
 3. Vitsit oot onnen pekka :)

  VastaaPoista
 4. Moi. Mitä kautta siis sait tälläisen tilaisuuden? Ja mites tuo kommunikointi puoli, tuliko ongelmia? Itse haaveissa myöskin päästä ulkomaille, mutta ei oikein tuo kielitaito ole parhaimmasta päästä.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäisellä kerralla menin Nina Fagerströmin käytävälle Stephexille, kun valmentajani tuntee Ninan ja toisella kertaa Nina pyysi mut Guttecoveniin itse. Kommunikoinnissa ei tullut ongelmia, kun osaa puhua englantia. Plussaa tietysti myös saksa, flaami jne. jos meinaa Keski-Eurooppaan. Rohkeasti vaan harjoittelemaan, tekemällä oppii! :)

   Poista
 5. Hyvä postaus! :) Kauanko olit ratsastanut ennen kuin menit ulkomaille töihin? Itsellä ei vielä ole kauheasti kokemusta (olen ratsastanut tällä hetkellä suunnilleen 3 vuotta), mutta haaveilen parin vuoden päästä pääseväni kesäksi hevosenhoitajaksi ulkomaille. Saa nähdä toteutuuko haave :D!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin ratsastanut vuodesta 2000 eli melkein 11 vuotta ja tehnyt tallia + hoitanut hevosia täällä Suomessakin jo ennen sinne lähtöä. Tsemppiä haaveen toteuttamiseksi! :)

   Poista
 6. ihana postaus aada! vitsi että oon kade ois ittekkin kiva päästä mutta itsellänikin hevonen ja koulu estävät :/

  VastaaPoista
 7. Siis mitä, olit kuustoista? :D Miten ihmeessä sä pääsit tonne?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, täytin kyllä sitten syksyllä 17v :) Ensimmäisellä kertaa suhteilla ja toisella kertaa mut pyydettiin itse sinne!

   Poista
 8. Mitä kautta pääsit tuonne? :) ihan mieletöntä, kumpa itsekkin joku päivä saisi tuollaisen tilaisuuden!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäisellä kerralla menin Nina Fagerströmin käytävälle Stephexille, kun valmentajani tuntee Ninan ja toisella kertaa Nina pyysi mut Guttecoveniin itse. Toivottavasti pääset! :)

   Poista
 9. mä lähden ite saksaan vuodeksi:) samoja juttuja ko sinäkin tekemään!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva, muista nauttia, vaikka rankkaa on varmasti :)

   Poista
 10. Kiva postaus! Itsekin sain nyt 16-vuotis kesäksi hommattua paikan ulkomailta, vaikka se alkujaan etsintä vaiheessa niin järjettömän kaukaiselta ajatukselta kuulostikin... Mutta niinhän se on, unelmista kannattaa pitää kiinni! Itseä vaan jännittää ihan hirvittävästi jo näin etukäteen, kun olen muutenkin niin ujo persoona ja englannin taitonikin on vähän mitä on, puhumattakaan kun siihen yhditetään vielä Irlannin murre... Ja lentänytkin olen vain vuosia sitten, ja nyt pitäisi yksin selvitä yhdillä maailman suurimmista lentokentistä, hui! Mutta uskon sieltä kokemusta rikkaampana palaavani kunhan vain perille pääsen, oli miten oli! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, tsemppiä hirveästi matkaan! Ja muista nauttia, vaikka saattaa tuntua välillä raskaalta. Tekemällä se englantikin paranee, eli sitä ei kannata murehtia etukäteen :)

   Poista
 11. Voi Aada tämä oli ihana postaus! Tällaisena täti-ihmisenä olen erityisen onnellinen siitä, että kerrot, mikset nyt lähde maailmalle, sinä kun olet esimerkkinä monelle nuorelle.

  VastaaPoista
 12. Miksi ratsastit ilman kypärää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otin vain muista mallia, kun kukaan muukaan ei käyttänyt kypärää.. Ei fiksua ei!

   Poista
 13. Huhhuh. Nyt sait kyllä kylmät väreet mulle ainakin tolla viimeisellä kappaleellasi :D Tuollainen mahdollisuus olisi ihan mahtava ja itsekin tarttuisin kyllä sellaiseen jos ei omat hevoset olisi tässä 'rasitteena'. Olisi varmasti mielenkiintoinen ja opettavainen kokemus monelta kannalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tykkäsit :D Kokemuksena on kyllä todella opettavainen!

   Poista
 14. Ihana postaus. :) Itselläkin haaveena lähteä ulkomaille hevosmaailmaa katsomaan, tänä vuonna toivottavasti!

  VastaaPoista
 15. Ihanan tsemppaava ja positiivinen postaus! (:

  VastaaPoista
 16. tosi kiva postaus! varmaan monen unelmia päästä just tollasiin paikkoihin töihin :)

  Kysyisin vielä et kuinka usein kylmäät Champin jalat ja laitatko joka kerta jotku lämpimät kylmäyksen jälkeen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)

   Tämän kysymyksen joku esittikin vissiin edellisen postauksen kommenteissa, eli käy lukaisemassa sieltä vastaus :)

   Poista
 17. Minkä kokoiset Champin lamicellin suojat on?

  VastaaPoista
 18. mikä sai sut tuolloin ratsastaa ilman kypärää ? oliko se se että kaikki muutkin tekivät niin vai ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kenelläkään muullakaan ei ollut kypärää, joten ei sitä tullut edes ajatelleeksi pistää päähän..

   Poista
 19. Hei voisitko tehä päivä videona postauksen jostain ihan sun normipäivästä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun normaalit päivät on niin kamalan tylsiä, ettei niistä saa oikein mitään irti :D aamulla aikainen herätys, töitä, lukemista ja opiskelua, hevosen liikutus ja hoito, nukkumaan..

   Poista
 20. Ääk en ole ollenkaan tajunnut että lähdit myös 16-vuotiaana! Mulle tuli ihan puskista mahdollisuus lähteä eräälle myyntitallille Hollantiin töihin ja en tosiaan usko edelleenkään että tällaista voi tapahtua mulle :D Sulle saa siis varmaan tulla juttelemaan jos vertaistuen tarve iskee jossain vaiheessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mä olin kahtena kesänä :D Toki saa tulla, ihan mielellään!

   Poista
 21. Mulla oli mahdollisuus lähteä kanssa ulkomaille eräälle tallille töihin, mutta tulin sitten siihen tulokseen, että en halua jättää kahta omaa hevostani joten piti kieltäytyä ja jäädä tänne Suomeen. Jos rahaa ois ollu riittävästi niin varmasti olisin lähtenyt ja omat hevoset oisin tietty ottanut mukaan. Ja täytän siis tänä vuonna 17 ja tämä mahdollisuus olisi ollut viime kesnä. Ehkä joskus vielä toivottavasti tällainen mahdollisuus minulle aukeaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, raha on ikävä este monessa suhteessa :( Toivottavasti saat vielä uuden mahdollisuuden!

   Poista
 22. Kui taitava ja kokenut pitää olla et pääsee jonnekkin ulkomaille kilpa/myyntitalleille töihin?

  + mitä kautta voisi hakea töihin semmoisiin mestoihin? c:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää olla kokemusta erilaisten hevosten käsittelystä, tallitöistä, maan kielestä/englannista. Ja ehdottoman tärkeää on asenne ja se, että on valmis oppimaan uutta nöyränä!

   netistä löytyy joitakin sivustoja (en tiedä osoitteita, kun en ole ikinä vieraillut) mistä vapaita työpaikkoja löytyy, suhteilla pääsee myös eri paikkoihin ja toki olemalla itse aktiivisesti yhteydessä eri talleille :)

   Poista
 23. Ihania kuvia ja ihania heppoja♥♥♥ Ai että, nyt tuli kyllä sellanen olo et mä haluuun belgiaan!!!:D ihana postaus ;)

  VastaaPoista
 24. Miten sä pääsit sinne? Kysyttiiks sua vai soitiko sä sinne? Tää ois ihan mahtavaa kokee itekki jos ei vaa oo ihan mahdotonta! Oon vaa luonteenpiirteeltäni sellanen et rupeen heti suunnittelee mun tulevaisuutta :D Mut siis en vaa tiiä mut mitenkä mäki haluun olla jokailta niin uupunu et nukahan heti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha :D Lue noita ylempiä kommentteja, sieltä selviää :)

   Poista
 25. Hehe sorii..:D ps. Aivan ihana postaus!! :)

  VastaaPoista
 26. aijai, mihis kypärä jäi?

  VastaaPoista
 27. Vitsit! Itsekin unelmoin jostakin tollasesta. Mlelkein yhtä paljon, kuin oman hevosen omistamisesta! ;DD

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat