torstai 5. maaliskuuta 2015

#509: Tallivideopostaus

Monen tunnin puurtamisen, kyyneleiden ja hampaiden kiristelyn jälkeen sain vihdoin aikaiseksi julkaista tämän videopostauksen.. Eikun hetkinen? Aloitetaan ihan alusta!
 
Ensimmäistä kertaa koskaan tein videopostauksen ihan yhden päivän aikana: kuvasimme materiaalin keskiviikkona tallilla illalla Sallan kanssa, minkä jälkeen riensin kotiin ja puursin videon parissa hetken aikaa. Ajatuksena oli alun perin kuvata ihan kokonainen MyDay, mutta syy suunnitelmien muutokseen kuuluu videolta heti aluksi. Tätä videopostausta oli hauska muokata myös jälkikäteen, sillä videoita ei ollut yhteensä kuin reilu sata ja näin ollen materiaalia ei joutunut hirveästi käsittelemään. Kuvasimme videokameran sijaan Canonin järjestelmäkameralla, joten laatukin on heti paljon parempi - sitä jaksaa katsoa pidempään!

Yllätyksekseni videosta tuli lähes puolituntinen, huh! Mukana ei ole kauheasti mitään erikoista, mutta toivon silti, että jaksatte katsoa tämän läpi. Iso hatunnosto kaikille, jotka oikeasti katsovat koko videon alusta loppuun :D
 
Tässä tallipäivässä ei sinällään ollut mitään erikoista (tai sellaista, miksi juuri sitä olisi pitänyt kuvata), joten pääsette näkemään ihan tavallisen arkipäivän tallipuuhia. Samalla saatte hieman tietoa siitä, mitä kaikkea "ekstraa" teen tallilla Champin mahahaavahoidon vuoksi. Ratsastin gramaaneilla ja perustelinkin tuossa videossa hieman sitä, miksi näin. Voin kuitenkin jo heti alkuun sanoa, että mulla ei ole yhtään mitään gramaaneja vastaan silloin, kun niillä mennään ajatuksen kanssa. Ratsastan Champilla gramaaneilla kerran kuukaudessa tai parissa, joten ne eivät meillä kovinkaan aktiivisessa käytössä ole.

Jättäkää ihmeessä kommentteja siitä, mitä mieltä olitte videosta ja millaisia videoita haluatte jatkossa nähdä. Itse suuntaan katseen nyt kohti Helsingin Messukeskusta ja Horse Fairia, sillä lähden sinne tänään jo yöksi. Seuraava postaus tuleekin siksi todennäköisesti vasta ensi viikolla.
 
Mitä tykkäsitte videosta?
 
 

76 kommenttia

 1. Oli tosi kiva video, ja jaksoin katsoa :D

  VastaaPoista
 2. Gramaanit ovat epäreiluimmat apuohjat ikinä, onnittelut niiden valinnasta. Tuli ehkä se vatsahaava niiden kylkiäisenä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän jokainen varuste ole yhtä epäreilu kuin käyttäjänsä. Gramaaneissa ei ole mitään vikaa, jos niitä ei käytä väärin. Kyllä mun mielestä mm. gogue on epäreilumpi, vaikkei siinäkään käyttötarkoituksessaan mitään vikaa.

   Vatsahaavasta en tiedä, Champilla on nimittäin mahahaava. Niissä on kuitenkin eroa ;)

   Onnittelut vielä itse itsellesi ehkä kaikkien aikojen koomisimmasta blogikommentista! Näköjään aina löytyy yksi mielensäpahoittaja.. :D

   Poista
  2. Nyt on ihan pakko kysyä, mitä eroa on maha- ja vatsahaavalla? Vai oliko tämä kommentti siihen, että mahahaava on virallinen nimitys ja vatsahaava ns. kansankielinen nimitys? Kyseleepi tyhmä anomuumi :)

   Poista
  3. Vatsahaava tulee ihmiselle, mahahaava hevoselle. Yksinkertaista!

   Poista
  4. Paitsi että kyllä se ainakin Terveyskirjaston mukaan on ihan mahahaava ihmiselläkin :D Siksi kyselinkin, kun ehdin jo asiaa hiukan googlettaa.

   Poista
  5. Mulle on eläinlääkäri sanonut joskus, että mahahaava on hevosen mahalaukun sisällä ja vatsahaava sitten ilmeisesti jossain muualla. Voin olla väärässäkin, mutta siis vatsahaavassa haavauma on muualla kuin mahalaukussa :)

   Poista
 3. Voi apua noita mun selityksiä... :D

  VastaaPoista
 4. Gramaanien käytön ymmärrän. En siis ole gramaaneja vastaan. Miksi käytit gramaaneja tuolla ratsastuskerralla? Mitä hyötyä havittelit?
  Olen käsittänyt että champ on herkkä suustaan ja helposti kulkee jopa kuolaimen alla. Tällä ratsastuskerralla en valitettavasti nähnyt gramaanien käytöstä mitään hyötyä. Hevonen oli rullattu kuolaimen alle ja taakse, sekä ratsastettuna hyvinkin etupainoiseksi.. Harmi homma. Mielestäni ratsastat paremmin ilman gramaaneja, tosin silloinkin hevosen muoto voisi olla enemmän luotiviivalla vaikka olisikin pidemmässä raamissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Champ on tosiaan herkkä suustaan, tai oikeastaan se on helposti todella tyhjä tai vastaavasti saattaa painaa kädelle/purra kiinni kuolaimeen. Se myös rullaa melko helposti, koska se on malliltaan sellainen hevonen: pitkä selkä, suorat takajalat. Se on samalla todella taipuisa, mutta kuitenkin jäykkä. Etuosa ja takaosa vähän kuin eri paria ;)

   Oot ihan oikeassa, että hevonen oli kuolaimen takana tuolla ratsastuskerralla, mutten sitä sieltä edes yrittänyt nostaa ylös. Gramaanien avulla hevosta voi joissain määrin suoristaa, jumpata jne. eri tavalla kuin ilman gramaaneja. En käytä gramaaneja kuin satunnaisesti, aivan kuten yllä jo kerroin.

   Videolla näit tunnin ratsastuksesta muutaman minuutin pätkän. Sen, mitä haluan gramaanien käytöstä perustella omalla kohdallani, sanoin jo videossa. Mielestäni mun ei tarvitse tätä asiaa sen enempää avata :)

   Poista
  2. Nyt on pakko sanoa ettei hevosen rakenne vaan sen ratsastus ratkaisee rullaako hevonen ja jos gramaaneja käytät niin varmasti rullaa, sillä gramaani on apuohja joka ajattelee taaksepäin, Ei eteen ja alas vaan ainoastaan kuolaimen taakse turvaan paineelta.

   Poista
  3. Enhän mä tarkoittanut, että rakenne johtaa rullaamiseen automaattisesti, vaan että sen rakenteinen hevonen kulkee helpommin kuolaimen takana kuin toisenlainen juurikin siksi, että se on sille helpompaa. Tietysti se ratsastaja siellä selässä tekee sen, miten hevonen lopulta liikkuu. Ratsastajan tekeminen on 95% siitä, miten hevonen liikkuu :) Vähintään.

   Poista
 5. Vautsi miten hieno talli, siis kerrassaan upea mun silmään!! Olispa itelläkin tuollanen oma talli :)

  VastaaPoista
 6. ihan sikapaljon ratsukkoja samaan aikaan kentällä! oon tottunu yksin meneen niin en kyllä osais pujotella tuolla :D

  VastaaPoista
 7. Siis mitä ihmettä! Voiko teidän tallilla vaan mennä kesken tunnin ratsastamaan tuntilaisten sekaan? Meillä menee niin, että jos tunnilla 3-4 ratsukkoa, niin sitten ehkä yksi otetaan sekaan pyörimään ja yleensä tehdään niin, että tää "ulkopuolinen" pysyttelee pääty-ympyrällä, kun muut tekee sitten jotain muuta tehtävää. Tietty jos on iso talli ja paljon tuntitoimintaa, niin yksäritkin haluaa käyttää maneesia ihmisten aikaan, mut kyllä silti näytti aika hurjalta tuo ratsukoiden määrä maneesissa! Ainii, ja kuka piti tuntia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on maneesissa tunnit yleensä 18-21 tallinomistajan pitämänä ja sitten muut voivat varata maneesia miten haluavat. Tuolla tunnilla oli kaksi ratsukkoa, muut kuusi oli ihan vaan itsekseen. Meillä saa olla samaan aikaan kuka vaan, tuntilaisia tietysti väistetään ja juoksuttaa saa vain jos alle kolme muuta ratsukkoa samaan aikaan maneesissa :) tuolla on yksityishevosia melkein 30 niin väkisinkin illalla ruuhkaa. tuntia piti tallinomistaja!

   Poista
 8. Sä teet tosi kivoja videopostauksia ja oot niin ihanan pirteä ja iloinen että aina tulee hymy huulille! :)
  suomenhevostamma.blogspot.fi

  VastaaPoista
 9. tosi kiva postaus! ja vautsi ku on upee talli!:) mikä talli on kyseessä? on varmaa tullu esille aiemmin mutta on voinut mennä multa ohi :P

  VastaaPoista
 10. Sä putsasit noita varusteita hellemmin kuin mitä hoidit Champia... :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jaa, varusteita kun ei voi oikein taputella.. ;D

   Poista
 11. Paljon sulla oli tossa kipossa vettä mihin sulatit pillerit?

  VastaaPoista
 12. Kiva postaus, ihana Champ. Ihmeellisiä vauhkoajia nämä gramaanivastustajat. Itse käytän niitä kanssa harvakseltaan paljon mielummin kuin esim kumppareita. Kauhistuttaa ne ridakoulut jossa jokatoisella on kumpparit. Ne on oikeasti kuin käsijarru päällä ratsastaisi. Mitä teet messuilla, oletko töissä, kuvaamassa??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin messuilla töissä :) Ja joo, apuohjat ovat aina yhtä "ikävät" kuin millaiseksi niiden käyttäjät ne haluavat tehdä.

   Poista
 13. Näkeeks sua la horse fairissa ja mitä teet sielä? Saako tulla moikkaamaan jos näkee? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä menin lauantaina vasta sitten, kun paikka oli suljettu yleisöltä :)

   Poista
 14. Tosi kiva video!! :) Tykkään tällasista pitkistä, esim. usein 9minuutin videopostaus ei riitä mihinkää ;)

  VastaaPoista
 15. ihanaa saada katsoa videopostauksia!Ehkä kuitenkin vähän liian pitkä:DOnks sulla muuten koskaan ollut ratsastuspelkoa?Jos on nii miten oot päässy siitä eroon,itelläni on uskallan muuten kyllä ratsastaa mutta laukka on kauhein mörkö.Kenenkään ei nyt tartte tulla valittamaan että ootpas nolo ku pelkäät ratsastusta tai muuta vastaavaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei ole koskaan ollut ratsastuspelkoa, joten en osaa tuohon vastata sen kummemmin. Eiköhän se lähde pois kun vain harjoittelee varmojen hevosten kanssa :)

   Poista
 16. Minäkin kauhistelin ratsukoiden määrää maneesissa! Itsellä oma talli ja maksimissaan kaks hevosta samaan aikaan kentällä, olisin tuollaisessa väen paljoudessa ihan hukassa :D
  Video oli omaan makuun vähän liian pitkä, tai kun siinä ei oikein tapahtunut mitään niin piti vähän hyppiä, että sitä jaksoi katsoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se oli tällä kertaa tuollainen pidempi :) Kyllä tuohon määrään tottuu!

   Poista
 17. Tosi kiva video oli! :-) ja tämmönen ihan perinteinen perusjuttujen kans on just jees, nykyään ku näitä ei kauheesti nää!

  VastaaPoista
 18. Miksi Champilla on mahahaava? Mistä se on tullut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lue pari postausta taaksepäin, siellä enemmän infoa!

   Poista
 19. Pari kysymystä. Miksi gramaneja käytetään? Käytätkö muita apuohjia? Menit tuossa ratsastuspätkässä ravilaukkaa (sori siltä se näytti) pienen hetken ja kehuit sen jälkeen. Mikä tämän tarkoitus oli? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gramaanit ovat niiden ihmisten väline, jotka eivät osaa ratsastaa hevostaan rennoksi ja notkeaksi, vaan tarvitsevat hevoselle apuvälineen joka pakottaa hevosen siihen haluttuun asiaan ratsastajan vain vedellessä ohjista.

   Poista
  2. ^itse en ainakaan luokittelisi aadaa tähän kategoriaan. Eikä varmaan kannata tehdä noin yksinkertaisia päätelmiä jos ei ole hirveästi tietoa apuohjista :)

   Poista
  3. Gramaaneilla ohjataan hevosta oikeaan muotoon/suuntaan. Itse en suosi mitään apuohjia, mutta tällein Aadan tyylillä se on ihan hyväksyttävää , oikein käytettynä. Eli gramaaneja saisi käyttää korkeintaan kuuri luontoisena. Mutta niitä ei pidä käyttää useana päivänä peräkkäin ja on aina varmistettava viisaammalta taholta onko gramaanit hyvät tietylle ratsukolle ja mille säädöille ne kuuluu. Väärin käytettynä todella huono ja "vaarallinen". Ilen nähnyt miten hevoselle on tullut gramaaneista parantumattoman niskavammat. Kyseinen hevonen on ratsastus koulussa ja käyttää niitä varmaan vieläkin joka päivä 4 tuntia ympäri viikon. Yksi syy miksi en enään kyseiseen ratsastus koulu sun halua mennä enkä todellakaan viedä omaa hevostani sinne. ...pikkainen aiheasta poikkeaminen.... :DD

   Poista
  4. Jooh...ihanasti korjaa kännykkä sanoja ja yhdyssanoja erilleen...

   Poista
  5. Haluaisin vielä aadan vastaukset kysymyksiin :)

   Poista
  6. Ensimmäiselle anonyymille: Gramaaneja käytetään monestakin syystä. Esimerkiksi silloin, kun halutaan lisäjarru maastoon, suoristaa hevosta tai ratsastaa jotenkin muuten niin, että gramaaneista on kyseisessä asiassa hyötyä. Käytän moniakin eri apuohjia Champilla, yleisimmin käytössä on martingaali esteillä ja juoksuttaessa juoksutusnarut. Olen ratsastanut todella monilla eri apuohjilla tämän 15 vuoden aikana: kumipiuhoilla, gramaaneilla, goguella, martingaalilla (niin liukuvalla kuin kiinteällä), tiedemanilla.. Ihan vain muutamia mainitakseni. Videolla tarkoittamassasi kohdassa halusin pienentää Champin laukkaa niin paljon kuin se vain antaa myöten, en varsinaisesti koota (koska siksi sitä ei voi kutsua), mutta kuitenkin niin, että se joutuu vähän mukavuusalueensa ulkopuolelle. Tuossa kohdassa, jossa kiitän, se otti kaksi askelta ennen yhden askeleen enemmän takasilla ponnistaen eli kiitän siitä, joskin askeleen myöhässä.

   Anonyymille kaksi: Sulla on harvinaisen suppea kuva gramaanien käyttäjistä. Kannattaa avartaa mieltään, ottaa lento ja lähteä tutustumaan kv ratsastajien normaaliin tallielämään. Näet varmasti enemmän gramaaneja kuin koko edeltävän elämäsi aikana yhteensä. Mutta toisaalta, sulla taitaa olla jo aika vahva mielipide asiasta, niin turha siitä on ruveta tappelemaan :)

   Anonyymit kolme & neljä: Joo, väärin käytettynä mikä tahansa varuste on vaarallinen :)

   Poista
 20. Kiva video ja jaksoin katsoa loppuun! Muista että suitset otetaan varovasti hevosen päästä pois, ettei kuolain kolahda hampaisiin. Hevosesta ei tunnu mukavalta :( riuhtaisit nimittäin aika rajusti ja huolettomasti suitset champin päästä :)
  Luulin että nimi muuten lausutaan "shamp" mutta teki sanoitte "tsamp" hassua :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Champin nimi lausutaan samalla tavalla kuin se englanniksi lausutaan, vähän kuin yhdistelmä 'chämp' ja 'tshamp' eli siis noiden väliltä.

   Poista
 21. Tosi ihana video tykkäsin paljon. Champ näytää kilttiltä ja Söpöltä kun teit taputuksia. Tykkäätkö ratsastaa champilla vai muilla hevosilla? Sä oot niin nätti ja kaunis. Missä päin tuo talli on? Ihana postaus. Sulla on tosi paras Blogi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti :) Tykkään ratsastaa ihan kaikenlaisilla hevosilla, toki Champ on oma suosikki. Talli on Uudellamaalla.

   Poista
 22. Teen uusimman haasteen blogitallilta niin voisinko vähän lainailla sun banneria siihen?

  VastaaPoista
 23. Jos Aada olis hirveesti pahoinpidelly Champpia niiden gramaanien kanssa, niin uskon että maneesissa ollut valmentaja/tallin omistaja olisi siitä huomauttanut vaikka ei Aadalle tuntia pitänytkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, eiköhän olisi, kun hän muutenkin huolehtii hyvin tallin asioista :)

   Poista
 24. eikö champ päässyt ollenkaan pihalle? :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli se päivällä ulkona, tuo video on kuvattu kuudesta eteenpäin ja hevoset tulevat kuudelta sisälle :)

   Poista
 25. Kun luin näitä kommentteja, moni oli ihmetellyt ratsujen paljoutta maneesissa :D En nyt alkanut laskemaan monta siellä oli, mutta entisellä ratsastustunnillani oli melkeinpä aina 9 tuntilaista meidän tunnilla (eli max. määrä mitä meidän tunneilla saa olla).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, teillä on ollut monta tuntilaista per tunti! :)

   Poista
  2. Jep, mutta onneksi nykyisellä tunnillani meitä on vaan ehkä 5-6 siellä :)

   Poista
 26. Kyllä sitä kans kaikesta löytyy aina valittamista ;) Tärkeintä on kuitenkin itse tietää mitä tekee ja miten tekee. Ja tietenkin tuntea oma hevonen. En näe sun ratsastuksessa/gramaanien käytössä mitään vikaa. Ja tottahan sekin että videolla näkyvät vain pieni osa ratsastusta. Näiden mielensäpahoittajien elämässä ei selvästi ole nähty ikinä muutakuin gramaanien väärinkäyttöä, jolloin ei tietenkään kukaan muu voi osata niitä käyttää oikein ;) kiva välillä nähä näitä pitempiäkin videoita, ja mahtavan näkönen talli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :) Joo, aina löytyy joku, joka pahoittaa mielensä. Se on se nykyajan trendi. Mutta hei, ainakin tietää tehneensä jotain - positiivista tai negatiivista - jos saa ihmisten mielenkiinnon nousemaan!

   Poista
 27. Asuuko Champ Provincian tallilla?! :D ite käyn Ponny oonillani siellä maneesilla välillä kun ponny asustelee Nurmijärvellä nii tosi lyhyt matka Valkjärvelle :) olis kiva nähä joskus! :)

  VastaaPoista
 28. Hei! Tulee ihan oman hepan vatsanhoito-ajat mieleen kun läträsin kanssa Antepsinin kanssa... Sittemmin siirryin Gaviscon nimisen valmisteen pariin, joka on siis samaa kamaa, mutta valmiiksi litkua... Helpotti paljon arkea kun ei tarvinnut joka kerta läträtä... Mutta kiva video ja kaikkea hyvää teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole samaa! Antepsinin vaikuttava aine tekee suojaavaa kalvoa maha- suolikanavan limakalvon pinnalle (jotta haavat paranee, ärsytys vähenee), Gaviscon tekee vaahtomaisen "esteen" mahan sisällön päälle, ettei nousisi ylös ruokatorveen ihmisellä. Gavisconissa on mukana myös vähän alumiiniyhdistettä, joka sitoo vatsahappoja, joka on oikeastaan ainut mistä on hevoselle jotain hyötyä.

   Poista
  2. Ensimmäinen anonyymi: Kiitos kovasti :)

   Toinen anonyymi: Tämä olikin uutta tietoa mulle, kiitti!

   Poista
 29. kylmäätkö champin jalat ratsastuksen jälkeen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyppäämisen/puomien, juoksuttamisen, rankemman maaston ja rankemman sileätyöskentelyn jälkeen joo :) muuten en.

   Poista
 30. Tää ei ollu yhtään liian pitkä!
  Tämmösiä lisää. :3

  VastaaPoista
 31. höh oisin just halunnu nähhä ku putsaa varusteet :D:D

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat