maanantai 23. maaliskuuta 2015

#518: Niclas Aromaan valmennus osa 1

Toissa viikon lauantaina ja sunnuntaina pääsin hyppäämään jälleen Niclas Aromaan valmennukseen Hongisojalle. Muistatte varmaan, kun kerroin viimeksi valmennuksesta pitkät pätkät. Silloin olin valmennuksessa vain yhtenä päivänä - tällä kertaa pääsin mukaan sekä lauantaina että sunnuntaina. Viikonloppu oli kaikkinensa hyvin tehokas, oppia tuli taas paljon lisää. Kerron valmennuksien annista kahdessa eri postauksessa, jottei yhdestä tule hirvittävän pitkää.
 
Lauantaina aloitimme työskentelyn sileätreenillä. Niclas halusi, että annan Champin edetä paljon enemmän eteen. En saanut ajatella kädellä yhtään taakse ja muodon piti antaa olla sellainen kuin hevonen sillä hetkellä vaihtoehdoksi tarjosi. Mun piti ajatella kääntäminen ja vaikuttaminen lähtökohtaisesti pohkeesta ja istunnasta, ei kädestä tapahtuvaksi. Aluksi Champ lähinnä vain pinkoi kovaa selkä alhaalla, mutta vähitellen se uskalsi ravata vähän pidemmällä askeleella ja rentouttaa kaulaansa ja selkäänsä pidemmäksi. Sain käskyksi tehdä paljon voltteja ja ympyröitä, joilla tuo sama tempo pitäisi säilyttää niin, että hevonen pysyisi kuitenkin yhtä rentona.
 
Kaikkien kuvien c. Salla, kiitos!


 
Tämä vei aikansa, sillä Champ ei olisi halunnut rentoutua millään. Hyppykuolaimellani hevonen puree helposti kiinni kuolaimeen ja jännittää leukansa, jolloin rentoutuminen on entistä haastavempaa. Se kostautuu hypyissä: en uskalla rentouttaa kättä ikinä estettä lähestyessä, jolloin hevonen vetää entistä enemmän estettä kohden ja joutuu huonoon paikkaan alkaen monien tällaisten toistojen jälkeen varomaan hyppäämistä, koska siitä tulee sille epämiellyttävää. Esteen jälkeen sama juttu: en uskalla antaa hevoselle tilaa, vaan pidätän heti esteen jälkeen, jolloin hevonen jo valmiiksi ryntää isompaan laukkaan ja vastustelee apuja. Oravanpyörä on valmis.
 
Ravissa tein vielä työskentelyä, jossa istuin harjoitusravissa ja ravasin eteen isosti, minkä jälkeen hidastin ravin ihan pieneksi ja sitten taas pyysin isompaa ravia. Tarkoituksena oli, etten saanut tehdä siirtymisiä käden kanssa, vaan ensisijaisena apulähteenä oli istunta. Aluksi Champ ei halunnut hidastaa ollenkaan, vaan jännittyi niskastaan ja vastaavasti eteen ratsastaessa se tippui laukalle. Tarkoitan tässä juuri tippumista, sillä kyse ei ollut nostosta - se siirtyi laukkaan, koska sen oli helpompi tasapainottaa itseään siinä kuin ravata tasapainottomasti isommin eteen. Toistojen jälkeen tämäkin onnistui siedettävästi.
 

 
Laukassa tehtävä oli sama kuin ravissa eli saada hevonen mahdollisimman rennoksi, pidemmälle kaulalle ja laukkaamaan eteen. Heti alusta asti tämä oli meille helpompaa, mikä johtui varmasti paitsi siitä, että hevonen oli paremmin avuilla ravityöskentelyn jälkeen, mutta myös siitä, että laukassa Champ rentoutuu usein muutenkin nopeammin.
 
Verryttelyhyppynä tulimme ravista pientä pystyä diagonaalilla, jonka edessä oli ponnistuspuomi. Ensin ravista muutaman kerran, sitten laukasta. Videolla kuuluu hyvin ohjeistusta, joten en selitä tähän sen kummemmin. Sain kuitenkin olla tarkkana siitä, että uskalsin ratsastaa kaarteesta asti tarkoituksenmukaista laukkaa ja pitää käden rentona, jotta pääsin perille asti ja sain ponnistuspaikan hyväksi. Niclas oli älyttömän tarkka siitä, että paikan tuli olla juuri eikä melkein priima - muuten pääsi korjauskierrokselle.
 

 
Jatkoimme hyppäämistä viiden esteen jumppasarjalla, jossa pystyjen välissä oli maapuomit niin, että periaatteessa välit olivat in-and-out-väleillä. Champ oli kamalan menossa! Se kiirehti väleissä melko paljon eteen ja sitten kun sain sitä rauhoittumaan, yritti se valua oikealle ensimmäisissä hypyissä. Oikeassa kierroksessa tullessamme kaikki sujui hyvin, mutta vasemmassa kierroksessa haasteita oli enemmän. Mun piti kunnolla tukea hevosta oikealla pohkeella kaarteesta ulos, jotta se hyppäsi ensimmäisetkin hypyt suoraan. Samalla piti kuitenkin varmistaa, ettei hevonen kaatunut sisälle kaarteessa vasenta pohjetta vasten.
 
Champ olisi halunnut hypätä enemmän eteen kuin ylös, mutta toistojen kautta se rupesi ponnistamaan enemmän myös ylöspäin. Vaikka hevonen olisi halunnut kiihdyttää välissä vauhtiaan, neuvoi Niclas ratsastamaan sisään ihan normaalissa laukassa - ei suinkaan pienessä, kuten olisin itse tilanteen ratkaissut. Mun piti myös huolehtia siitä, että pysyn itse kädellä vakaana linjan aikana, enkä rupeaisi nostamaan hevosta esteistä yli. Esteet olivat kahta reunimmaista lukuun ottamatta lopuksi reilun metrin korkuisia, joten ihan juosten niitä ei olisi pääsytkään välien ollessa hieman lyhyitä. Hyvää jumppaa hevoselle!
 
Champ the kamerabongaaja! "Heii kuulin kameran äänen, nyt ne ottaa musta kuvia!"
"Äitiiii ei me voida vielä minnekää lähtee, kun toi kamera kuvaa mua!!"


"Kato nyt kun oon niin komee, et kaikki haluu vaan kuvata..."
 
 
Koska jouduimme tekemään useita toistoja tehtävässä, joka toi hevosia enemmän juuri kootummaksi, hyppäsimme lopussa pientä radanpätkää. Tuossa oli ajatuksena se, että hevonen ajattelisi enemmän taas eteen sen sijaan, että se menisi taaksepäin. Rata oli hyvin yksinkertainen: diagonaalilla pysty, toisella diagonaalilla okseri ja siitä pitkällä sivulla vesimatolta okserille kuusi laukka-askelta. Champ hyppäsi joka kerta vesimaton ongelmitta, kerran se vähän katsoi ensimmäistä okseria, kun siihen paistoi aurinko ikävästi. Kertaakaan se ei kuitenkaan pysähtynyt tai tuntunut siltä, että se olisi edes ajatellut tekevänsä niin. Videollakin kuuluu, kuinka se vinkui esteillä ja oli menossa.
 
Kuten alussa sanoin, oli mulla vaikeuksia päästää hevosta laukkaamaan rennommin ja ylipäänsä hellittää ja tehdä kädellä vähemmän. En ymmärrä, miten se voikaan olla niin haastavaa! No, sunnuntain valmennuksessa mulla oli käytössä eri kuolain ja silloin meno oli lopuksi todellakin eri näköistä: hyppäsimme 120cm korkeudella olevaa rataa, jossa viimeinen okseri taisi olla jotain 125cm korkeudella. Tosin ei tuokaan valmennus sujunut tasaisesti hyvin, mukaan mahtui pieni vesimattoepisodi.. Mutta siitä lisää myöhemmin!
 
Oletteko te hypänneet jumppatehtäviä viime aikoina?

23 kommenttia

 1. Noi Champin vinkunat on niin ihania! :'3

  VastaaPoista
 2. Voiei, ihana Champ! Onko kukaan valmentaja koskaan kommentoinut tätä Champin vinkumista ja "pukittelua" esteeltä laskeutuessa? Hyvin näytti menevän joka tapauksessa! Välillä kyllä mietin, että meneekö sulta niskat nurin kun varsinkin vasempaan kierrokseen innarin lopussa Champ aina laskeutuessaan heitti takajalat ylös-sivulle-minne lie aina heittikään. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin ihan samaa että eikö niskat kärsinyt yhtään? :D

   Poista
  2. En mä edes tunne sitä sen kummemmin selkään enää, siihen on tottunut :D aluksi oli kyllä vaikeuksia! Tai siis toki se takajalkojen heittäminen heiluttaa omaa tasapainoa, muttei niin paljon, että olisi enää vaikeaa olla kyydissä.

   Kerran mulla on niskaan sattunut, taisi olla viime syksynä. Ei sekään pahasti, vähän oli jumissa seuraavana päivänä :)

   Poista
 3. Eikä toi maneesi on niin ihana!! :D Tosi kivoja kuvia ja Champin vinkumiset on hauskat :Dd

  VastaaPoista
 4. Tykkään kovasti lukea näitä valmennuspostauksia! Tuntuu että näiden lukemisesta ja etenkin videoista saa aivan hurjasti irti, vaikka itse olen pelkkä tuntiratsastaja ja kilpailen vain koulua :D Mutta silti se on tosi antoisaa kun näistä pystyy seuraamaan mitä asioita korjaatte ja mikä on lopputulos. Kiitos siis kun teet näitä postauksia! Lisäksi teidän kehitystä on muutenkin kiinnostavaa seurata, oot hurjan rohkea ratsastaja ja ootte Champin kanssa niin sopiva pari.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten ihana kuulla, kiitos todella paljon kommentistasi! Tällaista palautetta on mukava saada. Tulet varmasti myös jatkossa näkemään valmennuspostauksia tämän blogin puolella :) tsemppiä sulle kouluratsastuksen pariin!

   Poista
 5. Mulla on oman menevän hevosen kans just sama ongelma! Jään helposti vain pitämään hevosta kädellä, vaikka pitäisi antaa hevosen edetä. Sitten kun ite himmailee ja kerii hevosta pakettiin, ei tahdo paikat osua millään kohdilleen. Ärsyttävintä tässä on, että vaikka ongelman tiedostaa siitä on tosi vaikea oppia pois!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, toi on tosi ärsyttävää, että vaikka itse tietää mitä pitäis muuttaa niin ei silti vaan onnistu! Mutta meillä on ainakin siitä hyvä lähtökohta että tiedostetaan noi virheet :D tsemppiä treeniin!

   Poista
 6. Moi! Olen lukenut blogisi kaikki postaukset ja katsonut kaikki youtubekanavasi videot. Oot vaan niin ihana ja hyvä ratsastaja. Champ on hirveän söpö ja komea. Mulla olisi yksi kysymys, voisitko vastata siihen. Eli onko mielestäsi väärin ratsastaa/ajaa 27 vuotiaalla hyväkuntoisella ponilla? Poni on täysin terve ja iloinen, mutta mulle tullaan aika usein sanomaan että ponia ei saisi enää liikuttaa.
  Voisitko katsoa uuden blogini?
  pikkuprinssijaprinsessat.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti :) vaikea sanoa näin netin välityksellä, kannattaako ponia liikuttaa vaiko ei. Jos se on terve ja liikkuu mielellään, kevyt liikunta on varmast parempi vaihtoehto kuin seisominen - se ehkäisee vanhuuden vauvojen syntymistä :) kannattaa kysyä asiaa joltakin ammattilaiselta, joka tuntee ponisi!

   Poista
  2. Vanhuuden vauvat :D Hihi.

   Poista
 7. Mitä mieltä niclas oli champista?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä vissiin jo edelliseen niken valmennuspostaukseen tästä laitoinkin, mutta hänen mielestään Champ on laadukas estehevonen ja sitä laadukkuutta ei kannata pilata kiirehtimällä asioiden kanssa sieltä mistä aita on matalin :)

   Poista
 8. Mikä satula sulla on champilla? Ja hyvännäköistä kyllä tuo teidän meno! (:

  VastaaPoista
 9. Hyvältä näyttää! Millon muuten teet ne linkkaa blogisi- esittelyt? ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) teen sen varmaankin ensi viikon loppupuolella, tällä viikolla se ei mahdu postausaikatauluun! Liikaa muita juttuja kerrottavana ;)

   Poista
 10. Champ on kyllä ihana :D <3!
  Juu me hypättiin kanssa juuri maanantaina.

  VastaaPoista
 11. Champ on kyllä omaa luokkaansa, hieno ja välillä hassu heppa! :D mielettömän upeeta menoa, ihmettelen vain että miten se vinkuu tuolla tavalla, tai niinku miten se tekee sen vinkuvan äänen? :D

  VastaaPoista
 12. Lueskelen vähän myöhässä näitä postauksia, mutta aivan pakko tulla sanomaan että minulle tulee Champista aivan mieleen joku nuori, vasta kaapistatullut homo joka kulkee tuolla kylillä kaulahuivi kaulassa ja pikkurilli pystyssä :D Joka esteen jälkeen kun se heittää nuita takajalkoja hypyssä tulee mieleeni vaan pikku homppeli-Champ :D

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat