keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

#520: Niclas Aromaan valmennus osa 2

Nyt on tullut postauksia oikein urakalla putkeen, joten käykäähän vilkaisemassa aiemmat postaukset, mikäli ne ovat jääneet välistä! Maanantaina kerroin hieman meidän reilun viikon takaisesta kaksipäiväisestä Niclas Aromaan valmennuksesta lauantain osalta, joten nyt on vuorossa sunnuntain pohdiskelua vähän erilaisemman valmennuspostauksen merkeissä.
 
Kirjoitan yleensä valmennuspostaukset heti valmennusten jälkeen, sillä saan niistä itse eniten irti tuolloin. Kirjoittaessa tulee käsiteltyä hyvin koko valmennuksen sisältö: prosessoin omaa tekemistäni miettiessäni onnistumisia ja epäonnistumisia, katsoessani kuvia ja videoita ja kuunnellessani valmentajan kommentteja uudelleen. Jos en bloggaisi, en varmasti näkisi niin paljon vaivaa valmennusten jälkeiseen analysointiin. Bloggaamisesta on siis jonkinasteinen hyöty tässä kohden, jos ei sorru ylianalysointiin.


 
Bloggaajana toivon myös, että te lukijat hyötyisitte mahdollisimman paljon postauksista. En ole taitava ratsastaja (kaukana siitä!), mutta musta on todella ihanaa, jos joku saa vinkkejä omaan tekemiseensä niistä harjoituksista, joita olemme valmennuksissa tehneet. Videot ja kuvat tukevat tätä: näette, miten asioita ei kannata tehdä ja miten ne pitäisi tehdä, jos onnistumisia tulee. Valmentaudun paljon, yleensä 1-4 kertaa viikossa, joten siksi blogini on kovin valmennuspostauspainotteinen. Ymmärrän hyvin, ettei kaikkia kiinnosta valmennuksista lukeminen ja siksi yritän tehdä väliin kaikkea muutakin mieleistä luettavaa. Mutta ennen kaikkea blogini on itseni näköinen - se kertoo mun hevoselämästä :)
 
Videolla kuuluukin oikein hyvin Niclaksen kommentteja, joten tällä kertaa kokoan alle vain muutamia pääkohtia, jotka jäivät itselläni päällimmäisenä mieleen.
 

 
MILLAISIA HARJOITUKSIA TEIMME
 • Aloitimme tunnin verryttelyhypyillä pystylle ja okserille. Pitkät lähestymiset ja esteet diagonaaleilla, helppoa ja mukavaa alkuun.
 • Ennen varsinaista radanratsastusta kävimme ajan kanssa läpi eri osia radasta.
 • Rata oli aika pitkä, siihen sisältyi viisitoista hyppyä. Teitä oli hyvin monenlaisia: kaarevia linjoja, suhteutettuja teitä, sarjalta yksittäiselle pystylle ja toisin päin. Tekemistä siis riitti!
 • Lopuksi tulimme rataa isompana, noin 120cm korkeudella, mutta lyhempänä versiona.
 
MITÄ NICLAS HALUSI MINUN TEKEVÄN
 • Alkuverryttelystä asti jatkoimme samaa teemaa kuin lauantaina: rentoutta, rauhallisuutta ja pehmeyttä. Vaikuttamisen pitäisi lähteä istunnasta ja käden olla hiljaa.
 • En saanut jäädä ollenkaan hevosen suuhun kiinni ennen tai jälkeen esteiden. Yleensä Niclas suosii pidempää ohjaa, jotta hevonen pääsee vähän pidemmälle kaulalle ja rentoutuu, mutta Champin tilanteessa päädyttiin pitämään ohja lyhyenä: tällöin sain pidettyä oman käteni tasaisempana, enkä lähtenyt tekemään kädelläni niin isoja ohjasotteita.
 • Meidän yhdeksi ongelmaksi koitui sunnuntaina jälleen vesimatto, kun Champ pelkäsi siihen heijastuvaa auringonvaloa. Annoimme sille pari kertaa mahdollisuuden tulla uudelleen nätisti, mutta koska hevonen selkeästi vain pelleili, muistutin sitä kerran raipalla.
 • Kaarteissa mun piti huolehtia siitä, että sujuin tarpeeksi reippaasti eteen. Mulle on vaan niin tyypillistä jäädä vetämään taaksepäin ja odottamaan sitä yhtä askelta lisää.
 
MITEN ONNISTUIN TOTEUTUKSESSA
 • Vaihdoin sunnuntaille kuolaimeksi tavallisen sileäratsastuskuolaimeni eli paksun kolmipalan. Totesimme, että D-rengasnivelmuovikuolain (vitsit mikä sana :D) saa aikaan pelkän jatkuvan vetämisreaktion: hevonen puree kuolaimeen kiinni, enkä uskalla hellittää esteiden jälkeen missään vaiheessa.
 • Kuolaimen vaihdon ansiosta pystyin antamaan Champille kunnolla tilaa hypyn jälkeen jopa työntämällä käden konkreettisesti kunnolla pois tuntumalta ilman, että se edes yritti lähteä kovempaa. Niclas sanoi, että hevonen oikein huokaisi yhdessä vaiheessa ja rupesi todella kuuntelemaan paremmin.
 • Vesimatto-ongelma ratkesi pienen "tappelun" jälkeen, kun käytin kerran raippaa lähestyessäni mattoa. Sen jälkeen Champ hyppäsi muutaman kerran vähän varovaisemmin, mutta sitten hypyt olivat jo suhteellisen rohkeita. Lopputunnista Champ ei välittänyt, vaikka tulin vedelle vähän lähelle tai kauas - se meni sen aivan kuten muutkin esteet.
 • Kerran tuo taaksepäin vetäminen kostautui isommalla radalla ja toin hevosen okserin jälkeiseltä tiukemmalta kaarteelta ihan puolikkaaseen askeleeseen pystylle, jonka Champ selvitti hienosti tasajalkahypyllä. Tämän jälkeen tajusin onneksi ratsastaa kaarteista ulos kunnollisessa laukassa, eikä samaa ongelmaa enää ollut.
 
MIKÄ JÄI POSITIIVISIMPANA ASIANA MIELEEN
 • Ehdottomasti se, että viimeisillä radoilla mulla oli alla ihan eri hevonen kuin vielä kuukausi sitten! Se hyppäsi pyöreitä hyppyjä ja suoritti todella mielellään, vaikka saatoin itse tehdä tyhmiä ratkaisuja.
 • Valmennuksen jälkeen olin todella tyytyväinen, vaikka kaikki ei mennyt alusta asti täydellisesti. Virheistä kuitenkin opitaan ja niitä saakin tulla :)
 
 
Onko tämän tyyppiset valmennuspostaukset mukavampia lukea?

29 kommenttia

 1. Champ on kyllä niin hieno! :) Tykkäsin paljon tälläisestä postauksesta, kivaa vaihtelua!

  VastaaPoista
 2. Tää oli kiva ja jaksoi lukea ��

  VastaaPoista
 3. Tosi kiva postaus! Huomasin että mulla on paljon samoja ongelmia ratsastuksessa ku sulla, olis tosi kiva jos tekisit vielä erillisen postauksen missä kertoisit vielä tarkemmin miksi ja miten korjaat sun ongelmia, voisit vaikka ottaa mukaan myöh vanhempia ongelmia jotka olet jo saanut työstettyä pois, että mahollisimman moni sais vinkkejä omiin ongelmiinsa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei onpa kiva aihe, pitääkin toteuttaa joskus! Kiitos vinkistä :)

   Poista
 4. Miks tuolla valmennuksessa laitetaan hevonen hyppäämään aurinkoon päin, jos se selvästi vielä pelottaa sitä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavuusalueella ei kehity, ei ihminen eikä hevonenkaan.

   Poista
  2. Sille nyt ei paljon voi jos aurinko sattuu olemaan sellaisessa paikassa että osuu johonkin esteeseen. Mitäpä sitten kisoissa pitäisi tehdä jos aurinko onkin väärässä paikassa?

   Poista
  3. Jep, pakko treenata asioita, jotka ovat hankalia. Olisi ikävää maksaa tunneista, joissa tehtäisiin vain pelkästään niin helppoja juttuja, että ainoat kommentit olisivat sitten "hyvä hyvä" :)

   Poista
 5. Kiva postaus ja ootte te vaan kyllä hieno pari! On ihana kuulla, että hevonen tuntuu paljon paremmalta ja luinkin, että vatsahaavan kanssa ootte voittosuoralla :) Kunpa pääsis itsekin aktiivisemmin menemään, ei oo nyt oikein mahdollisuutta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) toivotaan tosiaan että mahahaava olisi parantunut hyvin ensi kontrollissa! Ja toivottavast säkin pääset treenaamaan enemmän :)

   Poista
 6. tää oli tooosi mukava, kun erittelit asioita. normaalia leipätekstiä en jaksa lukea.

  VastaaPoista
 7. Teidän meno näyttää jotenkin tosi helpolle tällä videolla etenkin! Näitä videoita ja tietysti sun ajatuksiakin on aina niin kiva lukea, varsinkin just valmennuksista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Tiia :) joo, viimeinen rata oli jo ihan ok!

   Poista
 8. Mitä kuolainta käytät sileällä ja esteillä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luitko edes koko postausta?? "Vaihdoin sunnuntaille kuolaimeksi tavallisen sileäratsastuskuolaimeni eli paksun kolmipalan. Totesimme, että D-rengasnivelmuovikuolain" eli oletettavasti sileällä paksu kolmipala ja esteillä D-rengasnivelmuovikuolain.

   Poista
  2. Jep näin juuri, tosin nyt esteillä myös tuo kolmipala. Yritän ehkä etsiä 0,5-1cm lyhemmän ja vielä vähän paksumman kolmipalan jostain sovitukseen :)

   Poista
 9. Champerohan on saanut lisää massaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on mun oma pikku syöttöpossu 8) hehe, joo nyt se on aika hyvä! Ei tarviis lihoa eikä laihtua.

   Poista
 10. Tälläisiä postauksia on tosi kiva lukea! Okein mielenkiinnolla luen:)

  VastaaPoista
 11. Voi teijän meno näyttäää niin paljon paremmalta mun silmään verrattuna aikasempii videoihi:) ootte loistava pari!

  VastaaPoista
 12. Tykkään enemmän siitä toisesta tavasta miten kirjoitat valmennuspostaukset :) Mut tää oli hyvää vaihtelua!

  VastaaPoista
 13. Tykkään tosi paljon lukea tätä blogia juurikin noiden valmennuspostauksien takia. Olen aika uskomattoman monta kertaa käyttänyt sinun valmennusvideoilta harjoituksia omissa treeneissä ja pidän jonkin verran jo tunteja ratsastuskoulussa, niin sielläkin soveltaen saattaa joskus olla valmennusvideoista tutuksi tulleita harjoituksia tai teitä :) Jatka samaan malliin!

  VastaaPoista
 14. Musta nää valmennuspostaukset on sun blogin parasta antia, niitä kun ei oo kirjotettu mitenkään huitasemalla vaan oikeasti mietit juttuja ja videot vielä selventää kirjotusta! On myös tosi kiva, kun videolta kuulee valmentajan kommentit. Tää postaus oli kivaa vaihtelua, tee ihmeessä välillä näinkin :)
  Teijän kehittymistä on kyllä ilo seurata ja ei voi kuin ihailla sun motivoituneisuutta tähän lajiin - kun mainitsit tuossa alussa että valmennuksia on 1-4 kertaa viikossa, niin juuri noinhan sen kuuluisi ollakin! Itse ainakin huomaan, että jos edellisestä valmennuksesta on kulunut pidempi aika, tai vaikka vain muutama viikko, niin "taantumista" on jo ratsastuksessa tapahtunut. Toki on monia keinoja oppia, mutta itse myönnän ainakin olevani sellainen ratsastaja, etten todellakaan saa itsestäni yksin ratsastaessa irti samaa, kuin valmentajan silmien alla. Parhaaseen suoritukseen vaan tarviin siihen viereen jonku huutamaan, vaikka sitten tuon Niclaksen "älä tee mitään" :D
  Tsemppiä teille treeneihin, harjoitushan se tekee mestarin :-)

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat