sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

#529: Ei mennyt niin kuin elokuvissa

Tuntuupa hassulta kirjoittaa postausta, sillä oman läppärini ja sohvalla istuskelun sijaan olen pöytäkoneella ja kirjoitan erillisellä näppäimistöllä. Heh, varsin tärkeä informaatio teille :D Mutta kuvastaa hyvin sitä olotilaa, joka mulla on nyt: saavuin nimittäin ihan hetki sitten Tampereen hevosmessuilta takaisin kotiin ja avasin koneen heti kertoakseni hieman meidän perjantaisesta klinikkakäynnistä. Väsymys painaa silmiä toden teolla, joten pahoittelen jo etukäteen, mikäli tässä postauksessa ei ole päätä eikä häntää!

Perjantaina koitti kauan odotettu päivä, kun lähdimme klinikalle Champin toistaiseksi viimeiseen kontrollitarkastukseen mahahaavan osalta. Olin erittäin positiivisin mielin liikenteessä, sillä ruuna oli hypännyt todella hyvin ja ollut muutenkin seesteisempi, pirteä ja kiva ratsastaa. Tuona aamuna fiilikset oli muutenkin korkealla, sillä pääsimme kerrankin lähtemään tallilta ajoissa matkaan. Ajattelin, ettei päivästä voisi tulla mitään muuta kuin mahtava.

Hyvinkäälle päästyämme jouduimme odottelemaan hetken klinikkavuoroamme, mutta pian koitti aika tutkimuksille. Tällä kertaa Champ laitettiin suoraan pakkopilttuuseen tähystystä varten ja kliininen tutkimus tehtiin siitä käsin, ei käytävällä. Aiemmilla kerroilla olemme saaneet yleistutkimuksesta arvosanat "normaali" ja "ei näytä ulkoisesti mahahaavahevoselta", mutta nyt kehuja sateli oikein olan takaa. Paperiin asti kirjoitettiin "hienossa kunnossa" ja klinikan hoitohenkilökunta kävi vuorotellen päivittelemässä Champin hyvää käytöstä. Eläinlääkäri sanoi, että siinä on harvinainen yhdistelmä: hevonen on sekä kaunis, että hyväkäytöksinen. Sanoin, että se osaa olla vieraskorea ;)

Koska mä olen ihan väärällä koneella, ei mulla ole täällä mitään uusia kuvia Champista. Siispä joudutte tyytymään vanhoihin kuviin, kahden vuoden takaa!

Ennen tähystystä pyysin, että Champista otettaisiin verenkuva. Olen pyrkinyt ottamaan sen puolen vuoden välein, jotta pystyn tarkistamaan arvoja konkreettisemmin. Verinäytteistä ei ilmennyt mitään poikkeavaa, ainoastaan valkosoluarvot ja veren proteiini albumiini (tai joku vastaava?) olivat hieman alhaiset johtuen mahahaavasta. Tutkimuslistalla oli myös hiekkaröntgen, koska vajaa vuosi sitten kuvasimme Champin mahan hiekan takia. Silloin hiekkaa oli vähän, mutta ei merkittävästi. 

Kevyen rauhoituksen jälkeen pääsimme tositoimiin eli tähystämään Champin mahalaukkua. Jännittyneenä seurasin, miten haavaumat olisivat parantuneet. No, olivathan ne paremmat kuin viimeksi, mutteivät kuitenkaan poissa. Haavaumat olivat enää hailakan oransseja muutamaa tummempaa pistettä lukuunottamatta, mutta mahanportin alue oli kokonaisuudessaan vähän kirjava eli tasaisen vaalenpunaisen lisäksi välissä oli vaaleampia raitoja. Vaikka parempaan suuntaan oltiin menty, oli tulos silti melkoinen isku vasten kasvoja. 

Keskimäärin mahahaavan parantuminen vie hevoselta oikeanlaisella lääkityksellä noin kuusi viikkoa. Tiedän tapauksia, joissa parantuminen on vienyt pidempään - jopa yhdeksän kuukautta. Eläinlääkäri epäili, että Champilla saattaisi olla jokin tulehdus mahalaukussa, joka estäisi nopeampaa parantumista ja joka vaatisi kortisoni- tai antibioottilääkityksen. Tämä on vähän ristiriitaista siinä suhteessa, että kortisoni voi olla myös yksi mahahaavan aiheuttaja. No, jotta mahahaavalääkitys pääsisi toimimaan kunnolla, olisi ensin poistettava tulehdukset. Siispä eläinlääkäri kysyi, voiko hän ottaa Champin mahalaukusta koepaloja jatkotutkimuksia varten. 


Nämä kaikki kuvat on otettu touko-/kesäkuussa 2013. Huomaa kyllä, että jotain muutosta hevosessa on tapahtunut :D

Koepaloja otettiin kolme. Toimenpide oli todella mielenkiintoinen, sillä siinä tähystysputken läpi työnnettiin pienenpieni vaijeri, jonka päässä oli mikroskooppisen pienet pihdit. Tähystyskameran avulla pihdit laitettiin oikeaan kohtaan ja mahalaukun seinämästä repäistiin pikkuruinen palanen irti. Pala ei todellakaan ollut iso, mutta suurennetulta näytöltä kaikki näytti valtavalta ja vertavuotava mahalaukku melko ikävältä. Yleensä hevoset kuulemma reagoivat palojen irrottamiseen osoittamalla mieltään, mutta Champ ei reagoinut ollenkaan. Se ei varmaan edes tuntenut mitään.. :D

Otimme varmuuden vuoksi siis myös hiekkakuvat, sillä kaikki ylimääräinen mahaongelma voi hidastaa mahahaavan paranemista. Jouduimme odottelemaan röntgeniin pääsyä vajaan tunnin verran, minkä aikana Champin rauhoitus hälveni oikeastaan kokonaan pois. Emme tarvinneet kuitenkaan rauhoittaa ruunaa uudelleen, sillä se seisoi kiltisti laitteiden keskellä pientä ihmettelyä lukuunottamatta (se olisi halunnut maistaa jokaista vempainta, joka oli sen lähellä). Kuvista tuloksena oli se, ettei hiekkaa ollut - ihanaa! 

Lähdimme kotiin siis toistaiseksi hieman epätietoisina. Kahden viikon sisällä pitäisi tulla tulokset koepaloista, jolloin tiedetään, pitääkö lääkintää muuttaa ja lisätä mukaan antibiootteja hoitamaan mahdollista tulehdusta. Siihen asti jatkamme edelleen samalla lääkityksellä kuin ennenkin: kolmesti päivässä Antepsinia 10 tablettia ja puolikas Gastrogard. Jos koepalojen tulokset ovat puhtaat, on meillä seuraava kontrolli kolmen viikon päästä. Jos lääkitystä pitää kuitenkin muuttaa tuloksien tultua, siirrämme me kontrollia samalla eteen päin, sillä muuten uuden lääkityksen aloituksesta kerkeäisi kulua aikaa vain viikon verran.

Nämä kolme viimeistä kuvaa meidän ensimmäisitä yhteisistä kisoista toukokuun lopulta (tai kesäkuun alusta?) 2013 :D


Eläinlääkäri sanoi, että saisin halutessani kisata ihan normaalisti tämän kolmen viikon ajalla, jos jätän kisojen ajaksi Antepsinin pois. Mietin Ypäjän kisoja vielä silloin, kun toivon mahahaavan parantuneen, mutta nyt voin suorilta käsin vetää ne suunnitelmat takaisin ja todeta, että aloitamme kisakauden joko yksi- tai kaksipäiväisesti kuun vaihteessa Riders Innissa tai sitten vasta kesäkuun puolella. En viitsi lähteä hevosen kanssa kolmeksi päiväksi Ypäjälle, sillä se on aina oma stressinsä hevoselle. Varsinkin nyt, kun meillä on ollut viiden kuukauden kilpailutauko, se ei olisi reilua hevostakaan kohtaan.

Perjantaina meillä meni klinikalla odotetun "vajaan tunnin" sijasta siis reilu kolme tuntia matkoineen, joten lukemiset jäivät melko vähiin ennen iltavuoroa töissä. Mieli oli melko maassa, mutta onneksi ympärillä oli paljon ihmisiä, jotka jaksoivat tsempata ja antaa uskoa tulevalle kesälle. Kyllä me täältä vielä noustaan! Champ on nyt niin kiva ratsastaa, etten pysty kuvitella, miten kivaksi se voi tulla sitten, kun maha on täysin kunnossa. Tämä kevät treenataan ahkerasti ja kesällä näytetään sitten muille, mitä ollaan opittu :)

Rentouttavaa sunnuntai-iltaa kaikille!

31 kommenttia

 1. Oliko kallis klinikka reissu? Mitä se makso silloin ekalla kerralla? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka kerta näiden mahahaavajuttujen kohdalla on maksanut jotain 1,2-1,4t väliltä, mutta meillä menee onneksi vakuutukseen :)

   Poista
  2. Onko vakuutus korvannut myös mahahaava lääkkeet?

   Poista
  3. Huh huh kun on kallista!! Hyvä että on vakuutukset... No onneksi Champ on kunnossa sehän on pääasia :)

   Poista
 2. Paranemisia Champille! Toivottavasti törmätään Riders Innissa :)

  VastaaPoista
 3. Jes ihanaa kun ajattelet hevosen parasta. Teet niin oikein!! Eikä sekään ole valitettavasti hevospiireissä enää itsestäänselvyys :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, eipä sitä kannata lähteä kerjäämään verta nenästä tekemällä hätiköityjä päätöksiä :)

   Poista
 4. Heip. Onko teillä analysoitu heinä? Meillä mahahaavan paranemista hidasti aluksi huono heinä jossa korkea PH-arvo, mikä mahalle iso rasite. Heinän vaihduttua analysoituun kuivaan vapaaseen heinään paraneminen edistyi nopeasti. Tsemppiä teille, nuo on vaikeita juttuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistaakseni joskus heinämme analysoitiin, mutta ei nyt ainakaan hetkeen ole. Meidän tallin heinä tulee omilta pelloilta (säilöä) ja jokaisesta paalista pitäisi ottaa omat analyysit, sillä säilöheinässä jokainen paali on vähän erilainen. Kuivaa syötimme Champille reilun puolen vuoden ajan, muttei se syönyt sitä juuri ollenkaan. Mutta kiitos vinkistä, pistän korvan taakse :)!

   Poista
 5. Paranemisia Champille! Näin sut Tampereella pariin otteeseen mutta en saanut itteäni sun luokse juttelemaan. ��

  VastaaPoista
 6. Toivotaan Champille pikaista paranemista!

  Aiheesta poiketen, mitä suojia käytät Champilla maastossa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, toivotaan! Ja käytän Champilla samoja suojia maastossa kuin normitreenissä eli etujalkoihin jännesuojat ja takasiin hivarit :)

   Poista
 7. Voi että, paranemisia Champille! Ostin ensimmäisen oman hevosen itselleni helmikuun alussa ja me käytiin kanssa perjantaina klinikalla vatsantähystyksessä toteamassa että vatsahaava sieltäkin löytyy, ja nyt mennään lääkityksen kanssa eteenpäin... Tosi yleistä tuntuu tuo vatsahaava olevan! Jos tykkäät käydä katsomassa mun blogin niin se löytyy täältä: http://faniunelma.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä teillekin mahahaavan kanssa! Se on juu tosi yleinen vaiva, mutta onneksi hoidettavissa :)

   Poista
 8. Mäkin olin tulossa eilen messuilla sua moikkaan mutta menit jo ovesta pihalle. Mun tuuria :)

  VastaaPoista
 9. Paranemisia kovasti Champille! Ja kiitos kovasti niistä mun ja Kaktun yhteiskuvista :)

  VastaaPoista
 10. Todellakin menee nyt postaustoive blogin aiheen ohi mutta tuli mieleen, että olisi kiinnostavaa kuulla, miten luet pääsykokeisiin! Mainitset opiskelun aina silloin tällöin täällä mutta ymmärrettävästi et koskaan avaa aihetta sen enempää. Joku pieni postaus luku-urakastasi olisi kiinnostava lukea :) miten luet, mitä luet, minne hait ja ennen kaikkea miten ajoitat kaiken mahtumaan esim. viikkoon? Miten aikasi riittää aktiiviseen treenaamiseen Champilla, talleiluun yleensä, töihin, opiskeluun, blogijuttuihin, muihin heppajuttuihin (esim. Kun olet töissä messuilla ja kisoissa) ja vapaa-aikaan yleensä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, faktahan se on, ettei aika riitä :D joko mä nukun vähän, en bloggaa, en lue tai vähennän jostain muusta. Ei mulla oo sellaista vapaa-aikaa oikeastaan yhtään, bloggaaminen on sitä. Paitsi esim just treen viikonloppuna, jolloin en lukenut ollenkaan. Mutta pitäisi kyllä lukea paljon enemmän... :/

   Poista
 11. Näin sut messuilla kun ihastelitte kavereitten kanssa myynnissä olleita keppihevosvarusteita :D hihi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ne oli tosi söpöjä! Mä olen aikoinaan itsekin harrastanut keppihevosia, joten niitä katselee mielellään :D

   Poista
 12. Mä sain sulta nimmarin :)

  VastaaPoista
 13. Onks Champ Provincia tallilla? Minkälainen pohja siel on, oon kuullu vaan huonoo et on tosi huono, ku meinasin et uskaltaisko sitä tulla sinne kisoihin jos sit on huono pohjaa.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Provincian pohja on ihan ok, riippuen vähän mitä siinä halutaan tehdä ja minkälaisen käytön jälkeen. Pohja ei ole mikään huippu enää siinä vaiheessa, kun siinä on ratsastettu monta esteluokkaa, joissa on paljon lähtöjä - ellei sitä lanata välissä paremmaksi. Mutta esimerkiksi itse voin hypätä pohjalla vaikka 140cm esteitä silloin, kun se on hyvässä kunnossa. Kouluratsastajan näkökulmasta pohjassa ei liene mitään sen kummempaa vikaa.

   Mutta kuten valmentajani sanoo, "don't blame the gound, learn how to ride" ;) Tämä siis siihen, kun en olisi itse halunnut hypätä kyseisellä pohjalla enää sen jälkeen, kun siinä oli ratsastettu useampi kilpailuluokka ristikko-100cm tasolla. Mutta ihan samalla tavalla kaikki tämän lähialueen tallit ovat saaneet negatiivista palautetta pohjistaan, vaikka niitä on yritetty miten hoitaa tai uusia. Koskaan ei varmasti ole sitä tilannetta, ettei joku löytäisi jotain valittamisen aihetta :)

   Poista
 14. Oli tosi ihana nähä sut messuilla! Oot niin positiivinen! Onneks sain nimmarin ja yhteiskuvan ;)

  VastaaPoista
 15. Asiaan tarkemmin liittymättä, olen hankkimassa hevosta ja kysyisinkin nyt että mikä vakuutus teillä on ja paljonko maksaa suurinpirtein? Haluaisin suht kattavan vakuutuksen just esim mahahaavan varalta kun ylempänä luin miten tyyristä oli ollut, niin ei tosiaan oo varaa tommosia summia alkaa maksamaan moneen kertaan jonkun tapaturman takia esimerkiksi.. Mutta siis mistä vakuutusyhtiöstä teillä on vakuutus ja mitä siihen kuuluu? :)

  VastaaPoista
 16. Heippa! Oon vähän aikaa vasta (n. puol vuotta) lueskellu sun blogia ja täytyy sanoa kyllä, että yksi parhaista, mitä oon lukenu! :) Oon lueskellu noita vanhojakin postauksia jne. Ja varsinaisestihan laitoin tän viestin koska kyselisin että mistä silloin etsit ylläpitohevosta ( jos etsit )? Itse olen jo jonkin aikaa etsiskellyt sellaista, lähinnä nettiä vaan kolunnut, mutta eipä ole osunut kohdalle. Tuntuu että kovin vähän noita löytyy.. Ja sitten vielä toisena kysyisin, että oiskos sulla jotain vinkkejä ylläpitoheppaa hankkivalle? Kiitos jo etukäteen! :)

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat