perjantai 15. toukokuuta 2015

#546: Helatorstain estetreenit

Eilen ihmiset viettivät vapaapäivää helatorstain merkeissä, joten pääsin jo päivällä Piuden luokse estevalmennukseen. Viimeksi olimme paikalla hevosen kanssa noin vuosi sitten, joten nyt oli korkea aika suunnata kotikentän ulkopuolelle. Kuvasimme tallipäivästä videopostauksen ja julkaisen sen heti, kunhan saan videonmuokkausohjelman toimintaan. Toivottavasti pian!
 
Meidän kotitallimme kenttä on pieni, mutta Piuden kenttä on vielä aavistuksen kapeampi. Se tuo omia haasteitaan ratsastusta ajatellen, varsinkin näin maneesikauden jälkeen: maneesissa kun on ollut sitä tilaa ratsastaa ja "haahuilla". Ahtaalla kentällä jokainen metri on otettava käyttöön, eikä missään kohdassa kannata oikaista - se nimittäin kostautuu niin, ettei seuraavalle esteelle kerkeä valmistautumaan ajoissa. Jos et ratsasta esteen jälkeen kunnolla kaarteeseen ja käytä kaikkea tilaa hyödyksi, et välttämättä pääse koskaan seuraavalle esteelle niin kuin olit suunnitellut. Se taas vaikuttaa siitä seuraavaan esteeseen ja niin edelleen. Oravanpyörä on valmis.
  
En kerro valmennuksesta tällä kertaa kovinkaan paljon näin kirjallisesti, sillä videopostaukseen tulee jonkun verran enemmän videoita ja materiaalia. Lisäksi tuon videonmuokkausohjelman kaatumisesta johtuen en pysty laittamaan kuin yksittäisiä videoita YouTubeen eli tämän postauksen tueksi saatte ainoastaan viimeisen radan liikkuvana kuvana. Sekin lienee tyhjää parempi? Ärsyttävää, miten riippuvainen koko bloggaaminen on yhdestä ohjelmasta..
 
Aloitimme tunnin tulemalla ympyrällä pienen pientä kavalettia laukassa molemmista suunnista. Mun piti katsoa, että hevonen pysyi suorana, kääntyi ulkoavuista ja huolehtia siitä, etten lähtenyt pidentämään laukkaa tarpeettomasti korotetulle puomille. Yritin jo heti alkutunnista kiinnittää huomioni siihen, että vasen jalkateräni osoittaisi paremmin menosuuntaan. Roikuin myös tuttuun tapaan enemmän vasemmalla jalustimella, joten korjailin useaan otteeseen painoa oikeallekin jalalle.
 


Haha, tämä kuva oli pakko laittaa, koska tässä näkyy miten osuin raipan kärjellä mun kypärän lippaan siksi, koska dyykkasin ylävartalolla liikaa :D Ja hei, yhtä aikaa paistaa aurinko ja sataa vettä!

 
Alkuverryttelyhypyt pystylle sujuivat ilman suurempia ongelmia, joskin en ratsastanut sille aina hyvää tietä. Aluksi ongelmana oli juurikin sen tilan käyttö: kun tilaa oli vähän, piti kaikki sentit ottaa huomioon ja ratsastaa korostetun tarkasti. Jos käänsin liian aikaisin, en päässyt pystyn jälkeen tarpeeksi syvälle seuraavaan kulmaan, mikä vaikeutti seuraavalle okserille lähestymistä, koska hevonen ei ollut ajoissa tasapainossa ennen estettä. Ongelmaksi muodostui myös se, että lähdin työntämään hevosta kulmaan oikealla ohjalla vieden kättä vasemmalle puolelle sen sijaan, että käyttäisin vasenta ohjaa ja oikeaa pohjetta. Kun sain tätä korjattua, oli ero ihan valtava: olin oikeasti valmis seuraavalle esteelle jo kulman aikana, en vasta seuraavassa kulmassa.
 
Hyppäsimme pientä rataa, joka oli lopuksi seuraavanlainen: lyhyeltä sivulta kulmankatkaisu-tyyppinen tie kapealle pystylle, lyhyellä diagonaalilla pysty, diagonaalilla okseri, pitkällä lähestymisellä suoralla linjalla okseri, diagonaalilla kulman jälkeen pysty toisesta suunnasta ja siitä lyhyellä diagonaalilla kapea toisesta suunnasta. Ei siis mitään kamalan hankalaa, mutta kuitenkin sitä, mikä on juuri mulle kaikista haastavinta. Jotta esteille pääsi perille, oli oikeasti edettävä sopivassa tahdissa, sillä esimerkiksi ensimmäiselle okserille oli kaarteesta ulos vain kolme laukka-askelta ja este oli lopuksi noin 125cm korkea. Tähän auttoi eilinen  kouluvalmennus, jossa harjoittelimme kuuden metrin laukkavolttia sillä ajatuksella, että voltilta poistuttaessa edessä olisi 130cm este. Siinä sai edetä jo aika hyvin ;)
 
Champin ilme :D
 
Viimeinen ratavideo (linkki videoon)
 
Kuvista ja tuosta yhdestä videosta näette paremmin sitä, mitä meno oli eilen. Aluksi Champ oli vähän jännittynyt, aivan kuten se vieraissa paikoissa aluksi saattaa olla. Se ikään kuin vielä vähän "käpertyy" itseensä, johtuen varmasti mahahaavan aiheuttamista kipumuistista. Tämä näkyy siinä, että vaikka hevonen on menossa ja ulkoisesti jopa härveltää liikaa (Jonnan sanoin: metromato!), ei se kuitenkaan ime esteille ihan samalla tavalla kuin kotona, eikä reagoi avuille normaalisti. Esimerkiksi edestä se on tyhjä ja toisaalta pohkeelle hidas, mutta äärimmäisen herkkä kannukselle. Koko ajan tunnin edetessä hevonen muuttui paremmaksi ja lopussa se oli ihan superhyvä.
 
Viimeisestä radasta saimme pelkästään kehuja ja sain taas itselleni sellaisen flown, miltä esteratsastuksen pitäisi tuntua. Esteet olivat 120+cm korkeudella, muutama vähän isompi ja kapea pysty taisi olla 115-120cm. Ensi viikolla yritämme uudelleen mennä Piuden luokse tai treenaamme kotimaneesissa, riippuen jälleen kuskeista ja aikatauluista.
 
Joko te pystytte ratsastamaan ulkona pelkässä t-paidassa/topissa? :)

46 kommenttia

 1. vautsi!! käyks salilla? aikamoinen haba :) cool!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En käy :D mä vaan istun sohvalla ja syön roskaruokaa ja sitten käyn tallilla ja joskus lenkkeilen.. En ymmärrä mistä mulle tulee toi "haba" :D

   Poista
  2. Kato aada toi 8 alimmainen kuva. haba!

   Poista
  3. Joo mut en tiedä mistä se on tullut :D

   Poista
 2. olisiko mahdollista jos tekisit vaikka ihan paintilla jonkunsortin ratapiirrokset noista teidän valmennuksissa käytetyistä radoista? Olisi helpompi hahmottaa millaista tehtävää olette suorittaneet kun on kkuva naaman edessä pelkän tekstin sijaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin yrittää muistaa tehdä:)

   Poista
  2. eikö valmennuksessa tehdyt tehtävät ole ns. valmentajan omaisuutta? sähän maksat siitä että "pääset" tekemään niitä, niin mitähän mieltä valmentajasi on siitä että jaat niitä ilmatteeksi netissä?

   Poista
  3. Tää on vähän kaksipiippuinen juttu, kun sen voi tulkita halutessaan myös ilmaisena mainostilana. Mun valmentajat tietää, että kirjoitan blogia ja he tätä lukevatkin välillä eli ei mitenkään ole jäänyt heiltä tiedostamatta. Ainakaan vielä ei ole tullut sanomista, 3,5v kuitenkin tätä tehnyt :)

   Poista
 3. Miksette mene isompia esteitä kuten 130-140 :D haha läppä hienosti meette niin sujuvasti noita pikkkusia, vois nostaa 145 jopa ja ei mitään ongelmaa...!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun taidot ei ole sillä tasolla että niin isoa voisin ratana hypätä. Toki yksittäisiä menisi :)

   Poista
 4. voi onko siellä todella jo noin kesäistä et ihan voikukat kukkii?:o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo on, melkein 20 astetta ollut muutamina päivinä! <3

   Poista
 5. Joha o kaponen kenttä! Mutta tosiaan sitä osaa sitten arvostaa, kun pääsee isolle kentälle ratsastaa. Ainiin, toivoisin muuten, että pääsette joskus Champin kanssa Amateur touriin hyppäämään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, isommalla kentällä onkin sitten tilaa :)

   Poista
  2. Kentän koko on 22 x 45 m, eli sinne mahtuisi sisään lyhyt koulurata ;)

   Mut joo, katselin jo viime viikolla siellä noin 110 cm esteitä että hemmetti ne näyttää isoilta ja tää oikeen korostuu, kun kenttä on pieni. Piti oikein mennä itse viereen seisomaan ja todeta ettei ne nyt ihan niin isoja ole miltä näyttää :D Saatan siis pyörtyä huomenna jos ne esteet on edelleen teidän jäljiltä :D

   Poista
  3. Pienellä kouluradalla oliskin jännä hypätä rataa :D eikä ne niin isoja olleet, et siis pyörry ;)

   Poista
 6. Apua miten isoja esteitä, noihan on melkein Piuden korkuisia! :D Itse en oo vielä kokeillut ratsastaa t-paidassa, oon vaan mennyt ohuilla pitkähihaisilla :) Tosi hienolta näytti teidän meno! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) ja ei ne nyt niiin isoja olleet, haha :D

   Poista
 7. HUH miten tätä sennua huimaa tuo estekorkeus ja se, ettei sulla ole turvaliiviä. Itse en hyppää edes kavaletteja ilman :D Käytätkö koskaan hypätessä turvaliiviä? Ja toki on jokaisen oma päätös käyttääkö :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En käytä, koska se tekee mun mielestä istunnasta epävakaamman. Toki nykyään on olemassa todella huomaamattomiakin turvaliivejä, mutta kun olen tottunut johonkin, on vaikea lähteä muuttamaan tapoja. Mulla on kyllä Racesafen palaturvaliivi, koska aikoinaan hyppäsin aina sen kanssa. :)

   Poista
 8. Miksi champilla tulee joskus kieli ulos? o:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on sillä jäänyt tavaksi, taustalla varmaan jokin trauma (esim sen pahat hammasongelmat tms). :)

   Poista
 9. Niin miten äitisi putsaa kypäräsi?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulemma ensin putsaa kostealla Viledan ikkunaliinalla ulkoa, harjaa kevyesti ja käsittelee jollain suojasuihkeella, mokalle tarkoitettua mitä käytetään kenkiinkin. Sisältä pesee kevyesti saippuavedellä :)

   Poista
 10. Mahtavia hyppyjä ja hienoja kuvia!

  VastaaPoista
 11. En kyllä tosiaankaan ole voinut vielä ratsastaa pelkällä t-paidalla, takilla meen vieläki :D

  VastaaPoista
 12. Kiva postaus :) Nuo Champin jalat viimeisimmissä yhteiskuvissa, xd ihanat <3

  VastaaPoista
 13. Oulun korkeudella mennään vielä fleece+takki yhdistelmällä. Eilen teki mieli laittaa jopa pitkikset ratsastushousujen alle :D Mutta teidän meno näyttää hyvältä! Toivottavasti pääsette pian kisoihinkin :)

  VastaaPoista
 14. Torstai aamuna n. 7 aikaa tallilla oli tosi kylmä mut sitte rupes lämpenee. Yks syy oli varmaa se ku sai viedä sillasta hirveen isoo suokkia tarhaa mikä vie mua ympäriinsä sitä pihaa tuoreen ruohon takia :D Kyl me sitte lopulta päästiin perille :D

  VastaaPoista
 15. Tosi kiva postaus! Ihanan kesäisiä ja muutenkin hienoja kuvia. :) ♥

  VastaaPoista
 16. Olipas paljon hienoja kuvia!:) ja meette Champin kanssa niin hienosti ja toivottavasti maha paranee nyt kokonaan, ainakin meno näyttää niin hyvältä ettei mikään näytä vaivaavan. :)

  VastaaPoista
 17. Haha! Nauratti ääneen toi "varsinkin maneesikauden jälkeen.." Meillä päin maneesit on niin pieniä, ja kentät on sitten oikeasti isoja, että ollaan ihan onnessamme kun pääsee pois hallista, isolle kentälle 😃

  VastaaPoista
 18. Miten yrität päästä eroon tuosta sukeltamisesta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinkuin mä olen monesti täällä sanonut, se lähtee ihan omasta päästä: muistaa katsoa vähän yläviistoon ja aktivoida vatsalihakset ponnistuksessa. Siinä se korjaus :)

   Poista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat