torstai 6. elokuuta 2015

#586: Kaiken kaikkiaan loistava viikonloppu

Viime viikkoisen kisaviikonloppumme toinen päivä sisälsi esteratsastusta, tällä kertaa suuntanaan Tampere. Lauantaina olimme siis koulukisoissa, joista voitte lukea enemmän edellisestä postauksesta. Tampereen sunnuntaiset estekisat kisattiin aluetasolla ja hyppäsin niissä vain yhden luokan tasolla 110cm. Aluksi tuntui vähän typerältä ajaa yhtä luokkaa varten kahden tunnin matka suuntaansa, mutta se osoittautui oikein hyväksi vaihdoehdoksi. 

Estekisoihin valmistautuminen ei sujunut aivan yhtä loisteliaasti kuin vastaava edellisen päivän koulukisarupeamaan. Olin edellisen yön viettämässä kavereideni läksiäisiä, joten unta ei kertynyt kovin montaa tuntia ja tallille herättiin vasta sitten, kun lähtöön oli aikaa tunnin verran. Jäivät siis helmikorvakorut laatikon pohjalle! Onneksi olimme pakanneet edellisenä iltana kaiken kuntoon, eikä tallilla ollut muuta hommaa hevosen kuntoonlaiton lisäksi. En millään jaksanut rueta väkertämään harjaan sykeröitä, joten päädyimme laittamaan Champille taivutusletit. Ratkaisu oli huono, sillä epämääräisten tupsujen kanssa ruuna näytti lähinnä koinsyömältä nelijalkaiselta, jota olisi pidetty ihan jonain muuna kuin ratsuna. Virheistä oppii!

Viisi ensimmäistä kuvaa c. Hanna Heinonen, kiitos!

Aikataulumme oli laskettu melko tiukaksi, joten paikalle saavuttuamme kävin näyttämässä hevosen rokotustodistuksen kansliassa ja kiiruhdin varustamaan hevosen valmiiksi. Kenttää kasteltiin luokkien välissä, joten ravailin ja laukkailin maneesissa ennen radankävelyä. Kun rataan sai tutustua, jätin Champin hoitajan käsiin ja lähdin kävelemään radan. Siinä ei ollut oikeastaan mitään kummallista, mutta Salon sujuviin teihin nähden muutamat linjat pistivät kyllä mietityttämään.. Järkevää tietä oli yhdelläkin linjalla lähes mahdoton saada, mutta sen sai ratkaistua koukkaamalla pystyn jälkeen reippaasti oikealle saavuttaakseen suoran lähestymisen trippelille. Muutenkin linjoissa ja sarjassa oli hieman ahtaat välit, joten sujumisen sijaan hevosta piti ratsastaa paremmin ylös.

Radankävelyn jälkeen hyppäsin takaisin kyytiin ja aloitin verryttelyhypyt ristikolla. Muutaman toiston jälkeen nostimme esteen pystyksi, jonka jälkeen siirryin okserille. Champ oli aavistuksen verran väsyneen oloinen, mutta aika rento ja yhteistyökykyinen. Verryttelystä ei siis ole sen kummempaa sanottavaa - mitään mainittavaa ei tapahtunut.


Kisoissa pääsee moikkaamaan tuttuja ja tällä kertaa paikalla oli Kaprin (eli mun entisen ylläpitohevosen) omistaja. Oli kiva nähdä sekä ratsastajaa, että hevosta pitkästä aikaa :)Itse rata sisältää sen sijaan yhtä jos toista mietittävää. Yritin pitää hevosen hereillä odotteluni ajan ravaamalla ja laukkaamalla kenttää ympäri. En ratsastanut päin "jännittäviä" esteitä, vaan kiertelin ja kaartelin ympäriinsä, jolloin Champ ei kiinnittänyt varsinaisesti huomiota mihinkään erikoiseen. Lähtömerkin saatuani ruuna oli todella menossa ja se steppaili paikallaan odottaen lupaa lähteä laukkaan. 

Ensimmäiselle esteelle ratsastin vähän turhan paljon eteen, mutta muuten ongelmaa ei ollut. Kakkoselle muistin edetä kaarteen läpi (jes!), mikä kostautui hieman kolmannelle, jonne olisin saanut tulla aavistuksen kauempaa. Neljäs este oli vesimattopysty, joka meni täysin ongelmitta. Seuraavissakaan esteissä ei mitään sanottavaa, kunnes tultiin ensimmäisen vaiheen viimeiselle esteelle eli kahden askeleen okseri-pysty -sarjalle. Jouduin ratsastamaan kaksi viimeistä askelta ennen sarjaa eteen, mikä oli todellinen ajatuskatkos itseltäni. Näin ollen jo valmiiksi ahdas sarjaväli jäi entistä ahtaammaksi ja tulimme b-osan käytännössä katsoen paikaltaan ponnistaen tasajalkaloikkaa yli. Champ oli onneksi kiltti ja kiipesi puomien yli ilman kosketusta. 


Näin pääsimme toiseen vaiheeseen ja ratsastamaan aikaa! Unohduin kiittelemään ruunan kilttiä hyppyä sarjan jälkeen, joten menetin jo tuossa vaiheessa aikaa. Suurin virhe oli kuitenkin esteelle numero 11, jonne Champ teki melko ilmavan hypyn, jonka vuoksi menetin tasapainoni ja rojahdin lähestulkoon hevosen kaulalle alastulossa. Olin suunnitellut kääntäväni tiukasti kahdennelletoista, mutta itseni keräily vei sen verran aikaa, etten päässyt toteuttamaan suunnitelmaani. Viimeinen este oli sarja, jonne yritin taas ottaa hevosta hieman kiinni suuremman eteenratsastuksen jälkeen, jottei väli olisi koitunut meidän kohtaloksi. 

Kaiken kaikkiaan olin äärettömän tyytyväinen hevoseen ja vähemmän tyytyväinen itseeni. Champ oli selkeästi päättänyt, että lajinvaihto ei todellakaan tule kysymykseen - paras siis mennä puhdas suoritus ;) Ruuna tsemppasi loistavasti niissä tilanteissa, joissa se olisi voinut vielä kuukausi sitten heittää hanskat tiskiin ja sanoa, että yhteistyö loppuu tähän. Loppujen lopuksi olimme tuloslistalla ensimmäiset ei-sijoittuneet, kun yhdeksän ratsukkoa sijoittui. Harmittihan se hetken verran, mutta toisaalta olin enemmän kuin onnellinen puhtaasta suorituksesta.

Näiden kolmen seuraavan kuvan c. Tiia-Sanda Näkki, kiitos!Hetken verran jo mietin osallistumistani 120cm-luokkaan, mutta hautasin ajatuksen pian. Champ oli hypännyt edellisen luokan hyvin, joten päätin pysyä suunnitelmassani. Jos ensimmäinen luokka olisi syystä tai toisesta mennyt huonosti, olisin voinut mennä korjaamaan virheitäni seuraavaan luokkaan. Nyt ruuna kuitenkin tuntui vähän väsyneeltä, joten mielestäni oli oikeutettua jättää kisaaminen siihen ja antaa hevoselle palkinto hyvästä tsemppauksesta. Kerkeäähän niitä luokkia kisata sitten syksymmällä.

Nyt meillä on vuorossa pieni kisatauko, sillä lähden maanantaina Saksaan ja olen reissussa viikon verran. Champ on tuona aikana vähän kevyemmällä jaksolla, eikä se hyppää kahteen viikkoon mitään. Paluuni jälkeen suunnitelmana olisi osallistua Tuomarinkylän kolmostason kisoihin sunnuntaina, jonka jälkeen kuun viimeisenä viikonloppuna onkin muutto uudelle tallille. Syyskuun kaksi ensimmäistä viikonloppua menevät aluemestaruuksien parissa, joista henkilökohtainen on itselleni kauden päätavoite - jos sellaista voidaan asettaa. Viime vuonna olimme neljänsiä, joten mitallinnälkä on kova. Saa nähdä, päästäänkö me sinne asti!

12 kommenttia

 1. Onnea upeista suorituksista! Teitä on niin ilo seurata ja jännitän teidän tuloksia yhtäpaljon kun ihan tuttujenkin :D Ja Kapri(kin) on niin magee hevonen, ovat päätyneet munkin kameraan yksissä maastaritreeneissä :)

  VastaaPoista
 2. Millaiset askel-lajit Champilla on?:) Onko niissä helppo ja mukava istua?:) Onko ajatuksenasi koskaan ollut tulla Savonlinnan Opera Games kisoihin, esim. ensi kesänä? Olis kiva nähdä teidät siellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun ok vaikea sanoa tuohon mitään, kun oon niin tottunut niihin ettei mulla ole vaikeuksia isfua kyydissä :) savonlinna on aika kaukana meistä, mutta eihän sitä koskaan tiedä!

   Poista
 3. Ettekös hypänneet Niihama Ridingissä? (:

  Onnea hyvästä suorituksesta! Ratsastat hyvin ja hevosta kunnioittavasti, ja Champ selvästi pitää sinusta erittäin paljon! (:

  VastaaPoista
 4. Onnea hyvästä radasta ja sijoituksestakin!:) Olen aivan samaa mieltä tuon anon kanssa joka sanoi että ratsastat hevosta kunnioittavasti jne!
  Ai että Champin ilmeet on taas sulosia, etenkin tuo kolmanneksi viimeinen kuva;)

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat