maanantai 28. syyskuuta 2015

#610: Ammattilaisen ratsastama

Huh, miten paljon motivaatiota ja energiaa omaan ratsastukseen voi saada yhdeltä viikonlopulta! Olen tainnut hehkuttaa tätä jo monen viikon verran täällä bloginkin puolella, mutta menneenä viikonloppuna pääsin siis pitkästä aikaa Niclas Aromaan valmennuksiin miehen saapuessa valmentamaan kahden päivän ajaksi kotitallillemme. Kiitos ihanalle Erikalle näiden valmennusten järjestämisestä! En malttaisi odottaa seuraavan kuun lopulle uutta kertaa varten..

Mulla on ihan hirveästi ajatuksia mielessä ja samalla väsymys painoi silmiä kiinni tätä tekstiä aloittaessani, joten jaan tekstin suosiolla kahteen osaan ja kerron tässä postauksessa vain lauantaista. Suunnitelman mukaisesti Nikke kapusi hevoseni selkään tuona päivänä ja hyppäsi sillä hieman. Halusin jo viime keväänä, että Nikke olisi ratsastanut Champilla valmennusten yhteydessä, mutta valitettavasti emme tuolloin enää päässeet mukaan ja kesällä valmennuksia ei täällä järjestetty. Onneksi nyt kaikki järjestyi ja ilmeisesti näitä on myös jatkossa melko tasaisesti.

Syitä läpiratsastukselle oli monia: ensinnäkin, Champin selässä ei ole käynyt kukaan ammattilainen muistaakseni lopputalven jälkeen. Se oli siis todellisessa läpiratsastuksen tarpeessa, sillä mä en ole tarpeeksi taitava ratsastaakseni tuollaista hevosta rehellisesti koko kropan läpi. Toisekseen, Nikke osasi antaa mulle enemmän vinkkejä niin ratsastuksellisesti kuin esimerkiksi varusteisiin liittyen, kun hän oli ensin kokeillut hevosen selästä käsin. Halusin myös antaa Champille mahdollisuuden hypätä ammattilaisen kanssa, sillä mun kanssa se joutuu jatkuvasti korjaamaan virheitäni ja sitä kautta sen itseluottamus voi kärsiä. Loistava plussa oli tietysti myös se, että pääsen näkemään maasta käsin hevoseni liikkumista ja hyppäämistä eli havainnoida ja oppia uutta siitäkin näkökulmasta. 

Ennen Niken ratsastusta kävelin Champin kanssa hyvän tovin ja liikutin sitä hieman ravissa sekä laukassa. Kun edellinen ratsukko lopetti, vaihdettiin kuskien paikkaa ja minä pääsin vuorostani maahan seuraamaan ammattilaisen ratsastusta. Kaiken kaikkiaan mielenkiintoista ja opettavaista! Julkaisen tämän postauksen yhteydessä joitakin kuvia (vaikka asetukset olivatkin pimeään halliin vähän vääränlaiset) sekä videopätkiä sieltä täältä ratsastuksen ajalta. Tuo video on pituudeltaan noin 20 minuuttia, joten sen lataaminen kestää aika pitkään ja vaikka aloitin sen jo eilen, ei valmista vielä ole tullut. Pitkä video on siis luvassa myöhemmin tänään! EDIT: Video lisätty.
Estekuvista suurin osa on valitettavasti epätarkkoja, kun en kerinnyt selittämään kuvaajalle, miten mun kameralla kannattaa kuvata :)
Nikke aloitti Champin kanssa ravissa hakien hevosta aktiivisemmaksi takaa. Hän vaati, että hevonen työskentelisi takajaloillaan paremmin ja sitä kautta tasoittuisi edestä. Champin ongelmahan on se, että se on takaa kovin suorajalkainen ja sitä pitäisi osata ratsastaa paljon tehokkaammin takaa eteen kuitenkaan käymättä yhtään sen kimppuun. Samalla se on todella pehmeä edestä eli käden kanssa pitäisi osata olla rauhallinen, hevosen liikkeitä myötäilevä ja ennen kaikkea tasainen. Vaikka ruuna osaakin olla vähän jätkä, on se kuitenkin Niken mukaan joissain asioissa (kuten suunsa kanssa) hyvin herkkä ja siksi se ahdistuu, jos sen kimppuun käydään.

Mulle tämä on todellinen ongelma. Jotta saisin hevosta aktiiviseksi takaa, lähden ratsastamaan siihen hirveästi painetta ja näin ollen samalla pitämään edestä kädellä. Tässä yhtälössä takajalat eivät aktivoidu rehellisesti, hevonen painuu kuolaimen taakse painetta karkuun ja siitä tulee äärimmilleen virittynyt vieteri, joka ei uskalla hengittää ja joka juoksee ratsastajan apuja karkuun hirveää kyytiä. Vaikka tätä ei tietenkään haluta, ei takajalkojen hitautta silti saa sallia: mun pitäisi vain opetella ratsastamaan se oikeasti läpi. Jos jätän hevosen takaa hitaaksi ja annan sen kulkea etupainoisesti kilometrin mittaisena, ei lopputulos ole yhtään sen parempi.

Nikke käytti ravin työstämiseen reilusti aikaa, varmasti yli puoli tuntia. Champ joutui oikeasti töihin, sillä hevosen piti antaa periksi ja tehdä töitä kunnolla. Esimerkiksi se, että ratsastaja taivuttaa hevosta sisään tai ulos, ei saisi aiheuttaa hevosessa minkäänlaista jännitysreaktiota, vaan hevosen tulisi edelleen olla pehmeä edestä ja tukeutua ratsastajan käteen tasaisesti jatkaen samassa tahdissa. Sama pätee siihen, kun hevosta ratsastetaan eteen tai sitä lyhennetään. Kaikessa lähtökohtana tulee olla hevosen tasaisuus ja rentous. Champ ei aluksi hyväksynyt takajalkojen aktivoimista, vaan tarjosi kaikkea töltistä laukkaan (se muuten tölttää puhtaasti - askellajikisat, täältä tullaan!). Lopulta ruuna antoi periksi ja näytti ainakin omaan silmääni todella kivalta, sillä se liikkui koko kroppansa läpi tyytyväisenä korvat tötteröllä.

Laukassa ongelmia ei tainnut olla niin paljon, sillä Nikke ei käyttänyt siihen niin paljon aikaa. Toki suurin työ tehtiin jo ravissa ja koska hevonen oli jo antanut periksi, ei sitä tarvinnut työstää enää niin paljon. Vaikka askellaji vaihtui, vaati Nikke Champilta edelleen samat asiat. Työskenteleminen laukassa on muutenkin kokonaisuutena ruunalle helpompaa kuin ravissa. Maneesiin oli laitettu yksi vesimattoeste, jota Champ yritti tuijotella jo sileän ratsastuksen aikana, mutta Nikke käytti siihen aikaa ja ratsasti kärsivällisesti sen vierestä niin pitkään, että ruuna uskalsi hengittää ja rentoutua.

Lopuksi pari yhteiskuvaa Champista ja Erikan neljävuotiaasta Aaposta!
Tässä kohden mulla kävi jo ensimmäinen ahaa-elämys. Kun Champ on jännittynyt jostain, käyn yleensä heti sen "kimppuun" ja vaadin sitä esimerkiksi sisäpohkeella ja ulko-ohjalla menemään lähemmän "pelottavaa" asiaa. Näissä tilanteissa hevonen tietysti vain jännittyy lisää. Paineistamisen sijaan mun pitäisi vain jatkaa ratsastamista ja antaa hevosen hengittää itse, jolloin se ei koe todennäköisesti asioita niin uhkaavina. Nämä ovat niin itsestäänselviä asioita, mutta niiden näkeminen konkreettisena auttaa sisäistämisessä kummasti ;)

Hyppäämisen Nikke aloitti pienellä ristikolla. Hän tuli sitä suoralla linjalla ja siirsi hevosen käyntiin hypyn jälkeen ennen samalla linjalla olevaa okseria. Muutaman hypyn jälkeen ratsukko jatkoi okserille ja tätä toistettiin muutaman kerran nostaen esteitä välillä korkeammaksi. Sitten siirryimme vesimatolle, jossa Nikke otti tarkoituksella ennen estettä siirtymisen käyntiin kävellen sitten esteen luokse. Hän toisti tämän muutamaan otteeseen hypäten ensin muut esteet, siirtäen ennen vesimattoa käyntiin, käyden esteen edessä voltin verran ja tuli sitten sen uudelleen. Tämän jälkeen esteellä ei ollut mitään ongelmaa. Ruuna selkeästi odotti, että ratsastaja olisi tehnyt kuten mulla on tapana eli paineistaa hevosta estettä kohden ja tehdä siitä sille entistä epämiellyttävämpi. Kun näin ei ollut, uskalsi hevonenkin hengittää ja hypätä sen ilman mitään ongelmaa. Kirjoitan tästä lisää seuraavassa postauksessa, sillä siellä ongelma tuli esiin mun ratsastamana kertaalleen. Mutta ai että, millainen ahaa-elämys tähänkin asiaan liittyi!

Lopuksi Nikke hyppäsi pientä rataa: pysty-okseri -linja, josta vesimattopystylle diagonaalilla. Siitä kaarevan uran kautta okserille, josta diagonaalilla jälleen yksittäinen pysty ja toisella diagonaalilla pysty-okseri -sarjalle. Tästä matka jatkui vielä viimeisen linjan, joka oli kaareva tie vesimattopystyltä punaiselle okserille. Esteet olivat lopussa noin 110-120cm korkeudella.

Se ero, mikä tuossa yhden ratsastuskerran aikana tapahtui, oli uskomaton. Kun katsotte tuota viimeistä rataa, voitte nähdä ihan toisenlaisen hevosen. Champ hyppää paljon pyöreämmin: sillä on aikaa ponnistaa, hypätä ja laskeutua hypystä eli se ei kiirehdi sieltä alas. Ennen esteitä se on rauhassa, mutta menossa esteelle. Se on tasapainossa, etenee, tekee asiat kuin itsestään. Se on kauttaaltaan rennompi aina ylälinjasta asti, jos vertaatte videoihin, joissa mä ratsastan - myös esteiden edessä. Videon lopussa kuulettekin kommentit Nikeltä. Kun kysyin, nostammeko esteitä vielä, Nikke totesi, ettei se ole tässä tilanteessa tarpeellista: "Se teki ne nyt niin hyvin, että mä luulen, ettei se aja sitä asiaa tässä tilanteessa. Se menee ne isot sitten kun tarvii. Se teki kaiken ilman, että mun piti periaatteessa tehdä mitään. Se on se varmuus, mikä sen pitää saada, ja sitten se kyllä pystyy hyppäämään." Nikke myös totesi, että satula oli hänelle huono, eikä hän kokenut pystyvänsä hyppäämään sillä isompaa ilman, että siitä saattaisi olla myös hevoselle enemmän "haittaa".


Linkki videoon (pelkkä viimeinen rata + Niken kommentit).


Linkki videoon (kaikki videot).

Varmasti ärsyttävää kun totean, että selitän seuraavassa postauksessa tarkemmin, mitä kaikkea oivalsin oman ratsastukseni jälkeen. Tiivistettynä kuitenkin lopputulos: mun pitää uskaltaa antaa Champille paljon enemmän tilaa, pitää käsi pehmeänä ja sallia sen laukata esteitä kohden ja niiden jälkeen. Silloin se ei tappele tuntumaa vasten ja sillä on paljon enemmän aikaa hypätä. Nikke totesikin, että jos jään tekemään liikaa, ei Champ hyppää niin hyviä hyppyjä kuin mitä se hyppää silloin, kun se saa tilaa ja sen tekemiseen luotetaan. Tämänhän voi nähdä jo pelkästään kisoissa. Kun jännitän itse ja otan hevosen pakettiin lähtömerkin saatuani, heittää Champ jo siinä vaiheessa pyyhkeen kehään ja ahdistuu tilanteesta. Kaiken sen sijaan mun pitäisi yksinkertaisesti hengähtää, päästää käsi eteen ja antaa hevosen hoitaa tilanteet. Samoja asioita, mitä mulle on aina sanottu, mutta nyt ne taas tajuaa eri tavalla. Mutta tästä lisää seuraavassa postauksessa!

Mä olen oikeasti niin iloinen ja voisin tuijottaa tuota viimeistä ratavideota monta tuntia putkeen. Näen videolla tyytyväisen hevosen, joka rakastaa sitä hommaa, mitä se on tekemässä. Jos Champ osaisi puhua, se olisi varmasti sanonut: "Vihdoin täällä selässä on joku, joka tajuaa sen, mitä me ollaan tekemässä!". 

35 kommenttia

 1. Oi hienoa champpi! :) hienon näköstä menoa, eiköhän se teilläkin ala sujumaan! :) mut aiaiai tais nyt ruunaan sattua kun sitä noin kovaa taputellaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti! No eikös, varmasti hirveissä kivuissa ;)

   Poista
 2. Vitsit, että Champ näyttää hyvältä tuossa videossa! Ja voin vaan iloita mukana, kun saat ahaa -elämyksen jostain asiasta, tietää miten mahtavaa se on, kun ymmärtää miten asiat pitäisi tehdä entisen sijaan! Sitten vielä se, että osaa toteuttaa sen ajatuksen :D mutta sehän ei tule kuin toistojen myötä. Kauhee hinku päästä itsekin kunnolla ratsaille, ja ihan suorastaan masentaa katsella näitä muiden treenivideoita. Mutta onneksi on edes näitä katseltavia, niin saa kulutettua tylsää aikaa sairastellessa! :D Tsemppiä teille taas treeniin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä rupesinkin miettii, että miks yhtäkkiä oot ruennu kommentoimaan eri blogeihin näin paljon, mut sit muistin ton luettua, et ainiin oot "sairaslomalla" ;D

   Ja Aada: Champ näytti videolla tosi hyvälle! Oli ilo katsoa noin hyvää ratsastusta

   Poista
  2. Heidi: Se toteutus onkin se haastavin, heh! Monta kertaa joudun varmasti lyömään vielä päätä seinään :D

   Tosi harmi, että sun selkä meni niin pahasti. Toivottavasti se paranisi nopeasti ja ennen kaikkea täyteen kuntoon niin, että pääsisit takaisin hevosten selkään ja treenaamaan mahdollisimman pian. Uskon, että hinku ratsastamaan on hirveän kova! Välillä jos joutuu olemaan muutamankin päivän ratsastamatta ja samalla pääsee näkemään hyvää ratsastusta muualla, tulee sellainen hinku selkään, ettei tosikaan :D

   Anonyymille: Eikö vain - hyvää ratsastusta seuraa mielellään :) kiva että pidit!

   Poista
 3. Hyvii hypyi. Ja aika hienost ratsastaa. Ja hyvä video.:D

  VastaaPoista
 4. Hienon näköisesti Niclas hyppää Champilla! Vaikka ootkin hyvä ratsastamaan niin jännäst noi valmentajat tai kilparatsastajat saa kaikki hevoset menemään hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa se, niin ne hevoset vain rupeavat suorittamaan ihan eri tavalla :)

   Poista
 5. Tosi hienoa, että uskallat pyytää apua läpiratsastukseen! Ratsastat minunkin mielestäni hyvin, mutta itse olen ainakin saanut aina tosi paljon apua siitä, että joku minua taitavampi on käynyt hevosteni selässä. Champ näyttää tosi hyvältä videolla, hieno esimerkki siitä, etteivät ne hevoset siitä rikki mene, että tehdään töitä ja vaaditaan asioita, kunhan se tehdään johdonmukaisesti ja niin, että hevonen pysyy rentona. Tiedän tasan tarkkaan muuten tuon tunteen, kun tietää että pitäisi vaan tyynesti ja rennosti ratsastaa kohti vesimattoa, vaikka tietää että hevonen katsoo. :D Edellisen kyylähevosen kanssa tuli kyllä opittua, ettei liika paine auta oikein mihinkään.

  Lopetettuani itse bloggauksen, en ole jaksanut kauheasti muidenkaan blogeja lukea, mutta täällä vierailen kyllä säännöllisesti, vaikka en usein kommentoikaan. Paljon tsemppiä teille jatkoon (ja sulle opiskeluihin), molemmissa on paljon potentiaalia päästä vaikka mihin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaisa! Mun mielestä läpiratsastus on kyllä tarpeen, nyt pääsi vain väli venymään tarpeettoman pitkäksi.. Pakkohan se on "nöyrtyä" ja todeta, etteivät omat taidot riitä pitämään tämän tyyppistä hevosta riittävän hyvin avuilla :) ja mitä vesimattoon ja rentona ratsastamiseen tulee - se on ihan hirveän vaikeaa!!

   Mä olen kaivannut blogiasi, se oli yksi ehdottomista suosikeistani! Mutta mukavaa silti, että välillä teitä näkee samoissa kisoissa tai jossakin, missä olen töissä, niin näen menoasi uuden hevosesi kanssa. Se on kyllä tosi kiva tapaus!

   Kiitos vielä ja tsemppiä myös teille hirmuisesti :)

   Poista
 6. Upeasti Nikke ratsastaa! Miksi Champ ei vinkunut Niken kanssa hypätessä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö ratsastakin! Malttakaa odottaa seuraavaan postaukseen, siellä löytyy vastaus tuohonkin ;)

   Poista
 7. Niclas on taitava. Juuri kannustettiin häntä kisoissa Saksassa ja teki kyllä siistejä ratoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva, että olet ollut paikan päällä siellä suunnassa :)

   Poista
 8. Miksi Champ vaahtoaa :OO

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi hevoset ylipäänsä hikoaa: ne tekee hommia :)

   Poista
 9. On kyllä tosi hienon näköistä! Nämä on just niitä mielenkiintoisimpia postauksia, kakkososaa odottaen!

  VastaaPoista
 10. Minkä takia valmentajat sanovat aina "käsi paikoillaan" ja sitten itse leikkivät käden kanssa paljon? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leikkikä vai sun meilestä Nikke paljon käsillään... ;) Musta ei!

   Poista
  2. Juu ei hän kyllä kädellään leikkinyt. Mutta ehkä se ero on siinä, että ammattilainen tietää yleensä mitä on tekemässä siinä, missä harrastaja tekee vähän sinnepäin. Näin mä asian näkisin :)

   Poista
 11. Upean näköistä menoa ja mitä hyppyjä Champilta! Näitä postauksia joissa valmentaja ratsastaa on aina ilo katsoa! Varsinkin, nyt kun kyseessä oli Nikke! Taitavaa ei voi muuta kuin ihailla, ja se vesimattomörkökin ylittyi sujuvan varmasti! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä juuri! Kyllä tuota menoa katsoisi tuntitolkulla ja niinhän sitä tuli seurattua maneesin laidalta useamman ratsun verran viikonloppuna :)

   Poista
 12. välillä tulee sellainen olo että hirveetä rääkkäystä ratsastaa omalla hevosella, kun jonkun ammattilaisen alla se vaan on niin tyytyväinen.... mutta pitää yrittää olla masentumatta :D ja seurata ilolla näitä tämmöisiä hetkiä. Mielenkiintoinen postaus ja seuraavaa osaa odotellaan täällä jo innolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa se :D mutta hei, onneksi hevoset eivät mene vähän huonommastakaan ratsastuksesta heti rikki! Ja sitä varten me käydään valmennuksissa :) kiva kun pidit!

   Poista
 13. Kivan näköistä menoa ja heppa näyttää tyytyväiseltä:) Kuitenkin olisi mielenkiintoista nähdä joku osaava kouluratsastaja champin selässä. Ja toki ymmärrän, että keskitytte lähinnä esteratsastukseen, mutta jos kunnollista läpiratsastusta hepalleen hakee, niin ehdottomasti kouluratsastaja ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta "ehdottomasti kouluratsastaja läpiratsastusta varten" olen eri mieltä. Estehevoset ovat kuitenkin melko erilaisia kouluhevosiin verrattuna eli kouluratsastaja ei välttämättä osaa vaatia estehevoselta asioita, jotka edesauttaa juuri sen hevosen kohdalla. Päämäärä kaikilla on tietysti sama, mutta keinot eroavat melkoisesti. Toki tää on puhdas yleistys - varmasti moni koulutuuppari osaa ratsastaa estehevosia ja toisinpäin. Kyllähän Champinkin selässä kävi vielä viime talveen asti rautainen kouluratsastuksen ammattilainen läpiratsastamassa hevosen tasaisin väliajoin, mistä oli ihan hirveästi hyötyä paitsi mulle, myös hevoselle.

   Poista
 14. Mahtava postaus! Sain tästä itsekkin omaan ratsastukseen vinkkejä, että mitä minun kannattaisi alkaa tekemään tammani kanssa joka on suoraan sanottuna välillä erittäin hankala varsinkin hypätessä ja välillä sileälläkin, mutta tästä sai hyvin irti vinkkejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että pidit postauksesta :) tsemppiä hevosesi kanssa!

   Poista
 15. Millä tavalla satula oli niclakselle epäsopiva?
  Hienosti champ hyppää, myös sinun kanssa! Toivottavasti champ sai nyt vähän itseluottamusta noiden vesimattojen kanssa tästä ! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No aadan perse taitaa olla vähän pienempi kuin nikellä ja jalat vähän eri suhteessa. Koita nyt isoissa hypyissä keikkua selässä jos penkki on sulle liian pieni.

   Poista
 16. Upealta näytti, kieltämättä! Kyllä näkyy että heppa on töitä tehny ku tuolleesa hiki tullu! ;) Miten muuten kun kerroit jossakin postauksessa että Champ työntää kieltä ulos siksi koska ratsastajan käsi ei ole niin kuin sen pitäisi (epätasainen tuntuma tai joku tämän tapainen syy), mutta videolla näkyi kun Champ työnsi kielen ulos myös Niken kanssa :o Yrittääkö Champ protestoida kättä vastaan, onko siitä tullut vain tapa vai mistä on kyse? :o

  Champ on kyllä upea ja hyppää hienosti, kuten Niclaskin sanoi :)

  VastaaPoista
 17. Ihanan eleetön tyyli Niclaksella ratsataa! Katsoin vaan nyt tuon viimeisen radan ja silmiin pisti kuinka tasaisessa temmossa Champ meni. Hienoa! :)

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat