tiistai 13. lokakuuta 2015

#618: Rakkaalla lapsella on monta nimeä

Champ on saanut uuden lempinimen: Pämppis. Jo ennen hevosen saapumista Suomeen kyselin teiltä ehdotuksia sopivasta puhuttelunimestä, mutta lopulta pelkkä Champ vakiintui ainoaksi viralliseksi kutsumanimeksi - olihan se samalla sen oikea nimi, lyhyt ja ytimekäs sellainen. Näiden kuluneiden vuosien saatossa ruunaa on kyllä kutsuttu yhdellä jos toisella nimityksellä, mutta mikään ei ole tullut kuitenkaan jäädäkseen. Rakkaalla lapsella kun on tunnetusti monta lempinimeä..

Luettelo tämän komistuksen nimistä on varsin näyttävä. Kaikista tunnetuin lempinimi Champille lienee Juntti, sillä se luki pitkän aikaa myös hevosen karsinataulussa. Kyseinen nimi vakiintui ruunalle melko nopeasti sen Suomeen tulon jälkeen, sillä onhan se vähän tuollainen yksinkertainen ja hellyyttävällä tavalla junttimainen. Tosin, jos multa kysytään, on Champ oikeasti vain niin kamalan viisas, ettei kukaan ymmärrä sen viisautta ja siksi sitä pidetään kovin tyhmänä ;) Nykyään juntti-nimeä tulee käytettyä harvemmin, sillä se oli iskostunut enemmän vanhojen tallikavereideni mieliin, eikä uudella tallilla monikaan tiedä tästä kauniista rakkaudenosoituksesta.

Kun puhun kavereilleni Champista, käytän hyvin usein pelkkää lyhennettä C. Esimerkiksi viestejä kirjoittaessani tai joskus ihan puhelimessakin saatan todeta, että "ratsastin C:n jo tänään" tai "eilen C oli vapaalla". Muita puhekielessä käyttämiäni nimiä ruunasta ovat esimerkiksi Champpi, Tsämppi, Läski (hah, tätä nimeä se sai kantaa silloin, kun se oli vähän pulskassa kunnossa), Hönö, Kanttura.. Lista on loputon! Ja tiedän, että joidenkin mielestä esimerkiksi tuo Kantturaksi kutsuminen on ikävää ja "hevosta loukkaavaa", mutta mun lähipiirissä lähes kaikkia hevosia kutsutaan silloin tällöin tuolla ilmaisulla, eikä se todellakaan tarkoita sitä, että hevosta haluttaisiin väheksyä jollain tapaa. 

Tämän postauksen kuvat ovat kesän kisoista, joita en muistaakseni ole vielä täällä aiemmin julkaissut!
c. Asta Peräkylä
c. Asta Peräkylä
c. Asta Peräkylä
Champ on lyhenne kolmesta englanninkielisestä sanasta: champagne (samppanja), champignon (herkkusieni) sekä champion (mestari, valio). Kouluvalmentajani on kehitellyt hevoselleni oman lempinimen tuosta herkkusienestä, sillä siitä on tullut Herkkis. Onhan se välillä melkoinen neiti, jätkämäisellä luonteella varustettuna. Siinä siis yksi sopiva kutsumanimi lisää. Blogissa antamistanne ehdotuksista pidin ehdottomasti eniten Nasusta ja olisin varmasti alkanut kutsumaan Champia sillä nimellä, mutta äitini mielestä hevosemme ei voinut kantaa sellaista nimeä, eikä sitä siksi koskaan otettu kunnolla käyttöön. 

Mutta miksi Champ on nyt ristitty Pämppikseksi? Tässä kohden olisi paikallaan pieni selitys. Lausun 'champ' sanan usein ä:n kanssa, jolloin siitä vääntyi Tsämppi. Kun radiossa alkoi alkuvuonna soimaan hitiksi noussut kappale Pämppää, muuntui nimi yhtäkkiä Pämpiksi ja siitä sitten, hiljaa ja kovan mietinnän tuloksena hioutui nykyinen mestariteos eli Pämppis. Hah, todellisuudessa tuo vain putkahti suusta ulos jonain kauniina päivänä ja siitä asti se on ollut osana hevosen normaalia arkea. Pämppiksen kanssa samaa sukua on kutsumanimi Pönttis, joka on lyhenne termistä 'pönttöpää'. Koska hei, eikö jokainen hevonen ole sellainen joskus. Tai siis, aika usein!

c. Hanna Heinonen
c. Hanna Heinonen
Koska elämässäni ei tunnetustikaan ole kovin paljon sisältöä, vietin sunnuntai-iltani etsien netistä erilaisia selityksiä termille 'champ'. Eräs englanninkielinen urbaani sanakirja osasi antaa seuraavia, varsin imartelevia määrittelyjä rakkaan nelijalkaiseni nimelle. Kopioin nuo määritelmät sellaisenaan tähän ja yritin suomentaa termit suurinpiirtein sinne suuntaan, mutta korjatkaa toki, jos joku käännös meni aivan metsään!

"A wack person, a loser, someone who lacks coolness, not popular, annoying."
(Outo tyyppi, häviäjä, joku jolla on puutetta cooleudesta, ei suosittu, ärsyttävä.)

"Someone who can do an activity particularly well, esp. drinking."
(Joku, joka voi tehdä jotain toimintaa erityisen hyvin, varsinkin juomista.)

"The coolest kid on earth. He can beat anyone at beer pong. Hes better than Chuck Norris."
(Coolein tyyppi maan päällä. Hän voi lyödä kenet tahansa beer bongissa.
Hän on parempi kuin Chuck Norris.)

"A term, used sarcastically, to disparage someone's ability."
(Sarkastisesti käytetty termi termi, väheksyäkseen jonkun kykyä.)

"Anyone who is severely deluded about his ability to do something well or effectively. 
An annoying twit."
(Kuka tahansa, joka on johdettu vakavasti harhaan hänen mahdollisuuksistaan tehdä
jotain hyvin tai tehokkaasti. Ärsyttävä pöhkö.)

"Something stupid, that's just not that good."
(Jotain typerää, joka ei vain ole niin hyvä.)

"Not cool or not in style."
(Ei coolia tai ei muodikasta.)

"What your dad calls you when he forgets your name."
(Millä nimellä isäsi kutsuu sinua, kun hän unohtaa nimesi.) - oma suosikkini :D

"Ability to do what ever one wants without any consequences."
(Kyky tehdä mitä haluaa ilman mitään seurauksia.)

"Short for champion, in the first place, winner, the best!"
(Lyhenne mestarista, ensimmäisellä sijalla, voittaja, paras!)

Näistä voi jokainen muodostaa oman käsityksensä siitä, mitähän Champin nimi mahtaa loppujen lopuksi tarkoittaa. Tuo lista olisi jatkunut vaikka  miten pitkään, eikä aina kauhean positiivisissa merkeissä, kuten yltä saattaa jo huomata. Mutta oli miten oli, on tuo hevonen maailman tärkein ja rakkain mulle juuri sellaisenaan - nimestä viis! 

Onko teidän hevosillanne lempinimiä? :)

47 kommenttia

 1. On paljonkin. Esim muro, Tipu, Ananas. On niitä mutta en viitti kaikkii laittaa! Söpöi kuvii. Lisää tämmösii. Ja hyvää syksyy.

  VastaaPoista
 2. Mun liikutusheppa oli yhdessä välissä apina ja tätä apina nimeä käytin monella muullakin hevosella, jos ne olivat vähääkään "apinoinet" jotain kanssani :D Toista liikutusheppaani kutsun poniksi, koska se on melko pieni lv joka on pyöreässä kunnossa tällä hetkellä :D Nykyisellä liikutushepalla on muutenkin niin monta nimeä!

  VastaaPoista
 3. Ihana toi Pämppis! :D Cerallakin on iso lista lempinimiä, suosikkeja tai eniten käytettyjä niistä on Cerppu, Surppu, Surppis, Möhis (möhömahasta tullut:D) ja Surman-Serma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Möhis, haha loistava :D Surman-Serma on hyvä myös!

   Poista
 4. Omaa tammaani Minniä (Mizzi Gray) kutsun mummoksi tai sit ihan reteesti idiootiksi/kaakiksi jos sen on ansainnut ja mein shettisruuna on yleisesti Toippa (Huvikummun Toitoi) mut siitä vääntyy hyvin toippis, tolppa, toitoi, toitsi ja isäntä kutsuu sitä aasiksi :D

  VastaaPoista
 5. Meilläkin näitä lempinimiä riittää, vaikkei ne kauhean yleisessä käytössä ole..
  Kerppu lempinimeä kantavaa kutsutaan mm.. Keepu, Kepu, Keppana, Mölli, Linko (oli nuorempana niin kova tiputtelemaan puomeja :D), Kiljotiini (tämä tulee siis siistä vanhaan aikaan käytetystä tappovälineestä (? :D), kun Kerpulla on semmoinen tapa, että kun sen kaulan ali menee, niin se laittaa leuan kiinni ryntäisiin ja liiskaa ihmisen :'D) ja näitä on vaikka kuinka paljon!

  Ja toinen hevonen Domppis, on säästynyt toistaiseksi pahimmalta, mutta Tomppis, Tumpelo, Tyhmis, Apina... Kertoo vähän tuosta eläimestä XD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei mikä tapa :D on nää hauskoja eläimiä!

   Poista
 6. Hevoseni oikea nimi on Rico van Johanna's Stal, mutta se sai mieheltäni kutsumanimekseen Albert :D lisäksi lempinimiä on paljon! Schnappi (tiedätkö, se krokotiili. Youtubesta löytyy), Narpsi, Snirtsi, Arska... Schnappi on tällä hetkellä suosituin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, nyt mulla alkoi soimaan päässä toi krokotiililaulu :D hahaha!

   Poista
 7. Minulla on yksi passi hevonen ja toinen on hevonen jota liikutan todella paljon ja niillä on jos jonkinmoista nimeä kertynyt. Toinen on virralliselta lempinimeltä Hilma mutta millä tahansa näillä sitä on kutsuttu esim Hilima, Himpula, Pikku Tamma, Hilmula ja Pikku Musta lista olis ääretön. Toinen on Gigant mutta miten siinä sit kävikään sitä kutsutaan välillä miksi vaan näistä Pappa, Gigsutin, Vanha Ukko ja jne...

  VastaaPoista
 8. Lempinimiä tuntuu aina kertyvän jos minkälaista. Omaa hoito/vuokraheppaani kutsun nimillä Erkki, Sotanorsu, Ernesti, Eevertti sekä sitten niillä vähän tyhmemmillä Urpo tai Kaakki, kun se on sen käytöksellään "ansannut". Muilta tosin saanut vähän sitten kamalempiakin nimiä... :D Kuitenkin rakkain otus maan päällä, eikä nimi sitä pahenna :) <3

  VastaaPoista
 9. Minulla on kolme liikutettavaa suomenhevosta, joita kaikkia tulee kutsuttua erilaisilla nimityksillä aina sen mukaan, millainen heppa on. Vanhinta tammaa, 25-vuotiasta Maarua tulee kyllä kutsuttua rouvaksi, mummoksi ja mammaksi useammin kuin Maaruksi. Se on myös Mara tai jos tämä tasapaksu putte osoittautuu joinakin päivinä todella "hienoksi", tulee sitä kutsuttua Marbellokseksi. Myös Vinku-Liisaa on käytetty Maarusta, sillä sen tapa vinkua ja flirttailla pojille (oli sitten ruuna tai ori) on uskomattoman huvittavaa ottaen huomioon korkean iän. Toinen hevonen, 18-vuotias kiukuttelija Salama on usein Salkkis, Salkkari tai - jos oikein paha päivä on - Kiukku. Vinku-Liisasta inspiroituneena tulee Salamaa kutsuttua joskus myös Kiukku-Liisaksi. Kolmas viimeinen on porukan ainoa ruuna, Onni, jolla ei ole yhtä montaa nimenväännöstä tai häpäisyä kuin Salamalla ja Maarulla. Onni on kuitenkin Onski, ratsastuksen jälkeen aina Onnibussi tai jos sillä on huono päivä niin luonnollisin nimityshän tietenkin on Onneton. Rakkaita lapsia tosiaan!

  VastaaPoista
 10. Haha :D Coda on lähinnä Korppu, enkä muista yhtään mistä sekin on tullut..

  VastaaPoista
 11. Hah, ihania nimiä :D Mun vuokraheppa on Rislingas, eli Ressu. Kutsumanimiä on kyllämkans kertynyt; Reppana, Reebeli, hevoinen (???), poni (sarkasmilla kun säkää 170cm), Reesu jne.
  Toinen vuokraheppa on Heikki, sitä kutsun myös poniksi (pikkunen lv), shettikseksi (niin pieni Ressun rinnalla!) ja Heppu on kans aika suosittu, mutta ykkönen kuitenkin on pappa tai papparainen :D

  VastaaPoista
 12. Meillä on neljällä hevosella seuraavanlaisia lempinimiä;
  Erä-Lento: Lentsikka, Pallo, Möhömaha(liikakiloja kertynyt saikun jälkeen) ja vielä Pötkylä
  Vinha-Veera: Veeruska, Karvakorva, Kupla (Kisoissa on hyvä sanoa etten pärjännyt kuplalla noille Ferrarille :D) ja Rouva
  Pirta-Ella: Ellastiina, Poni, Ellu, Kanaheltta(varmaan puoliksi kana koko hevonen) ja Pv (erehdyttävästi puoliverisen näköinen)
  Pedro's Boy: Poku, Pappa, Papparainen, Pippa, Possu, Läskipallo, Vanhus, Poika ja Hömppä

  VastaaPoista
 13. On ja paljon:) mm. Nilla, manilla, ruutitynnyri, nuunuu, nilpukka, nilpu, mamma, nilppa, viilipytty, nilpura, pomppuponi, nilpaza, noppa ;D ponin oikea nimi on Manilla af Lergraven

  VastaaPoista
 14. On ja paljon:) mm. Nilla, manilla, ruutitynnyri, nuunuu, nilpukka, nilpu, mamma, nilppa, viilipytty, nilpura, pomppuponi, nilpaza, noppa ;D ponin oikea nimi on Manilla af Lergraven

  VastaaPoista
 15. Osaisitko kertoa jotain tuosta kypärästä mikä sinulla on noissa kuvissa, itse nimittäin suunnittelen kyseisen kypärän ostoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitähän siitä sanoisin.. Hyvä kypärä, sopii mun päähän. Tykkään ulkonäöstä, ne on vaan aika kuumia kun ei ole mitään "ilmanvaihtokanavaa". En kyllä vaihtaisi, ehkä välillä voisin ottaa jonkun toisen COn mallin vaihtelun vuoksi, mutta merkkinä pidän paljon ja siksi niitä on kaksin kappalein mulla :)

   Poista
 16. Haha tää oli hauska! :D Onhan noita lempinimiä annettu vähän kaikille tallin hevosille, itse käytän monesti myös pelkkää hevosen etunimen kirjainta kirjoittaessani. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etunimen kirjain on kyllä helppo tapa! Kiitti :)

   Poista
 17. Toivolla käytetään lähinnä nimiä, Toivo, Torsti, Toevo, Toivoboy ja nykyään kutsutaan eniten Töötöö nimellä :D

  VastaaPoista
 18. Mulla on viis kolme hevost ja kaks ponii. Niillä on kaikkilla kuus listaa missä on niitten lempinimet! Esim Hippuli on yks lempi nimi. Ja vauhko ja ärhäkkä. Ärhäkkä tulee siitä kun se puuree kahta mun pikku siskoo. Ja iskä sanoo niitä urpoiks ja höpsöilt. Koska ne on ihan höpsii!!






  ja meijdän kaks ponii kuuluu mejdän kolmen isosikon pikkusiskoille! Ne on urpo ja viisas. Mä en oo ite päässy menee mun omal tammal Liljal! Koska mulla on käsi paketis. Koska tipuin esteen päälle kotoon! Ja ikävin homma on täs se kun mul on kisat nyt kohta. Niin en tiiä mitä teen!





  Ja tänään mä neuvoin kupaakin pikkusiskoo! Hyppää hesteit! Kun ne on ollu kipeen. Niin vähän niit jännitti mut kyl ne siit oppii. Kun vaan ne keskittyy. Ja Urpo ja Viisas on ihan kilttei et ne ei tee mitään. Niikun Lilja ja Ruusu ja Söpöliini! Ne on ihan kauheit riiviöit!





  Me ollaa suuniteltu et lähettäis syyslomal. Kaikki ratsastaa siis kaikki viis lasta! Mellolle ja ehkä jopa yrittäisin opettaa pikkusiskoja hyppää isoj esteit.





  mä unohin kertoo mut se mun käsi on jo ollu kauansiin kantositees! Mäoon ihan päivist sekasin. Ja kaikist:D














  Mut mä lähen nyt kattoo mun siskojekaa elikuvaa.Kun kolul alkaa huomeen vast 11. 10.

  hyvä postaus lisää tämmösii. Ja hyvää syksyy sulle ja Champille!!:D:)


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä nyt vittua. Opettele kirjottamaan, vaikka ketään ei kiinnosta sun mielikuvitustarinat Aadan joka ikisessä postauksessa nykyään. Eikö yksi kommentti per postaus riittäis? Aada on jo aikuinen ihminen, sitä ei kiinnosta sun, ala-asteikäisen lapsen, mielikuvitustarinat.

   Poista
  2. Ne ei oo mitään mieli kuvaustarina. Ja mitä se sulle kuuluu miten mä kirjotan? Vai yritätsä neuvoo lukiolaist? Ja ei se haittaa vaikka on kirjotus virheit. Aika monel on!!!!!!!./`

   Poista
  3. Luulisi lukiolaisen osaavan kirjottaa jo jotenkin..
   Pikku kysymys sulle: Tuleeko sanat kirjoitus ja virhe yhteen vai erikseen?? :D

   Poista
  4. Lukiolainen :__D Kaikkea sitä. Etkös sä vasta ollut toipumassa syövästä sairaalassa, kuten jossain aikaisemmassa postauksessa kerroit? Olet selvästi patologinen valehtelija.

   Poista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  6. Miten voisit yhtäkkiä lähtee ratsastaa sinne mellolle jos sun käsi on kantositees? Vähän kyllä epäilyttää.

   Poista
  7. Pitääks sulle aina kertoo kakki? En vastaa.:D

   Poista
  8. Empä oo kakista kysellykkää... :D :D

   Poista
 19. Hauskoja nimi�

  VastaaPoista
 20. Mun hoitsulla Albertilla on kertynyt myös aika paljon lempinimiä aikojensaatossa... Kuten:
  Allu(yleisin)
  Tumpelo
  Tohveli
  Alpertti
  Urpo
  Möhömaha
  Paksukainen
  Alku
  Altsu
  Aikku
  Akku

  VastaaPoista
 21. Meillä on kotona 4 poniä ja kaikilla jonkun verran lempinimiäkin :D
  pikku-tähti: tähti, possu (tähti on "vähän" ylipainoinen shettis :D)
  almnäs Leading Lady: Lady, leidi
  pyölin timotei: Timppa, Tipsu, Timo
  Ya-pint-all-hawa: Jasu, Jasse, Jassu, Jassukka, ääsmin, Jaska( Jasu on tamma vaikka ehkä vähän eri kuvan näistä lempinimistä sai>:D)

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat