sunnuntai 10. tammikuuta 2016

#675: Voihan pakkanen!

Talvi on ihanaa aikaa, kuten on moneen kertaan todettu. Täällä etelässäkin on nyt ylitetty 30 asteen pakkaslukemat ja voin sanoa, että ihanalla talvella tarkoitin kuitenkin hieman leudompaa keliä. Meinaa tämän talvi-ihmisen positiivisuus jäätyä, kun aamulla yrittää käynnistää autoa etukäteislämmityksestä huolimatta. No, kesällä keretään nauttimaan lämmöstä!

Pakkasta tai ei, paikalleen ei olla jääty (tai jäädytty, hah hah). Keskiviikkona eli loppiaisena meillä oli pitkästä aikaa estevalmennus, sillä viimeksi olen hypännyt joulukuun puolen välin tienoilla. Innokkutta riitti siis sekä mulla, että hevosellani! Lämpömittari näytti päivälläkin -24 astetta, mutta maneesin lämpötila laski onneksi vain -15 asteeseen ja pystyimme näin ollen ratsastamaan normaalisti. Toki noilla lämmöillä on huolehdittava siitä, että hevonen saa kävellä ja hölkätä pitkään villaloimien alla ennen varsinaisen liikutuksen aloittamista. Paikalleen ei saa jäädä missään vaiheessa, jottei lihakset kylmety niin nopeasti. Kävelytaukoja pitää olla tarpeeksi usein, jottei hevosen tarvitse hengittää nopeasti kylmää ilmaa hengästyessään. 

Koska hyppytaukoa oli takana useampi viikko ja maneesissakin melko arktiset olosuhteet, päädyimme pitämään tunnin kavaleteilla ja puomeilla varsinaisten esteiden sijasta. Tämä oli loistava ratkaisu, sillä tällainen perustyöskentely on ensiarvoisen tärkeässä asemassa hyppäämistä ajatellen: jos asiat eivät suju tekniikkatyöskentelyssä pienillä esteillä, eivät ne voi sujua sen paremmin isommillakaan. Ei siis todellakaan kannata olla pahoillaan siitä, jos joskus tunnilla tehdään puomeilla ja kavaleteilla töitä koko ratsastuskerran ajan. Siitä voi olla lopulta valtavasti hyötyä tulevaisuutta ajatellen!

Kylmästä ilmasta johtuen en halunnut ottaa paikalle mukaan kuvaajaa, vaikka yksi vapaaehtoinen olisi mahdollisesti löytynyt. Kuvaajan puuttuminen oli oikeastaan ihan kivaa vaihtelua, sillä pystyin keskittymään täysillä tilanteeseen itseensä. Ei sillä, että kuvaajan läsnäolo koskaan häiritsisi - sitä tunnetta on vaikeaa kuitenkin selittää auki, sillä muiden läsnäolijoiden vaikutus on aina jonkinlainen. Tällä kertaa paikalla oli vain minä, Champ ja valmentajani, joka sopi meille kaikille paremmin kuin hyvin. Teimme paljon toistoja kavaleteilla ja pienillä esteillä, jotkin kaksi olivat noin metrin korkeudessa. Sunnuntaina olisi tarkoitus hypätä pitkästä aikaa jumppasarjaa, sitä en malta odottaa! Josko silloin saisin paikalle kuvaajan, aikaisesta aloituksesta huolimatta.

Paukkupakkaset eivät loppuneet meidän tallillamme loppiaiseen, vaan ne jatkuivat seuraavana päivänä vielä kovempina. Torstaina maastoilin Champin kanssa pellolla, sillä kun lämpötilat tippuvat alle kolmenkymmenen miinusasteen, ei meidänkään maneesi enää ole inhimillinen paikka ratsastaa vakavamielistä ratsastusta. Auringonpaisteen alla oli kuitenkin ihana tallustella peltoa ympäri hengityksen höyrytessä, mun ja hevosen silmäripsien jäätyessä valkoisiksi. Champ rakastaa maastoilua ja kaikenlainen maneesin tai kentän ulkopuolella tapahtuva toiminta on sille loistavaa aivojumppaa. Samalla myös ratsastaja pääsee tuulettamaan päänuppiaan.

Kisakauden alku häämöttää ensi viikon sunnuntaina, kun ratsastuskeskus Aino järjestää kauden ensimmäiset kilpailut. Meidän kisarupeama ei onneksi starttaa vielä silloin, sillä haluan treenata nyt rauhassa ja saada asioita eteenpäin ratarutiinin osalta. Eihän sitä tiedä, josko uskaltautuisimme kuun lopulla näyttäytymään jossain päin Suomea kisavermeet päällä - jos pakkanen hellittää ennen sitä. Mikään kiire ei kuitenkaan ole, sillä otan tällä kertaa mieluumin varman päälle ja lähden karkeloihin rennoin rantein, jottei meillä mene heti alkukaudesta penkin alle. Mokailla kerkeää myöhemminkin ;)

Tällaiset palkinnot lähtivät joulukalenterin ylimääräisen arvonnan voittajille :)
Champ testasi, että kyseessä on varmasti laadukasta tavaraa ;)


Samalla voin ilmoittaa, että kaikille joulukalenteriarvontojen voittajille on nyt lähtenyt postissa paketit tulemaan. Postituksessa kesti hetken verran, sillä olin tosiaan tuon viikon Lapissa. Veljekset Wahlsten sponsoroi kalenteriarvontojen tuotteet yhteensä reilun 350 euron edestä, iso kiitos siis sinne suuntaan! Ylimääräisenä yllätyksenä suoritettiin kaikkien kommentoijien kesken Chia de Gracian sponsoroima arvonta, jossa kahdelle onnekkaalle lähti pussillinen kokonaisia ruusunmarjoja. Champ testasi pussien kestävyyden, kuten yllä olevista kuvista saattaa huomata.. Kestävää laatua on, sillä edes tuon tihutyöläisen hampaat eivät tehneet pusseihin jälkiä! Pahoittelut siis siitä, jos paketeissa on hieman hevoseni kuolaa. Ainakin niitä on rakastettu täällä suunnassa :P

Milloin sinä aloitat kisakautesi?

17 kommenttia

 1. Kumpa itsellänikin olisi hevonen, jolla ratsastella säännöllisesti. Hevosen puutteen vuoksi kisakausi ei taida alkaakaan minun kohdallani, mutta ei se mitään. Ihania kuvia jälleen. Champ näyttää tosi hienolta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti löydät jonkun kivan liikutushepan :)

   Poista
 2. Kiva postaus ja Champ on niin söppänä! Mun kisakausi alkaa maalis- tai huhtikuussa, riippuu siintä milloin kisat järjestetään koska kisoja on aika vähän meijän suunnalla :D Tänä vuonna starttaa ensimmäinen kisakausi ponin kanssa vaikka poni on ollut mulla jo kohta kaksi vuotta. Ei ollut kiire minnekkään, ollaan vaa tutustuttu ja treenailtu :)

  VastaaPoista
 3. Ihania kuvia❤Minun kisakausi alkaa helmikuussa:)

  VastaaPoista
 4. Just olen miettinyt mistä voi ostaa kokonaisia ruusunmarjoja! Mun heppa syö aina talvella hulluna nokkosta ja ruusunmarjoja (mitä myös kerään kesäisin itse talvea varten) :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä, olipa hyvä sitten että nyt tuli tieto :)

   Poista
 5. Oma kisakausi alkaa tammikuun viimeisenä lauantaina, tosin vähän eri radoilla kuin viime kaudella uuden kisakaverin myötä :) 80cm radoista palattiin ristikkoratoihin, mutta ei se mitään! Innolla oottelen silti tätä kautta, tarkoitus olisi oman kehityksen ohella kehittää vähän poniakin

  VastaaPoista
 6. Jee me ootetaan jo chiaa :) Me ei olla vielä suunniteltu yhtään kisakautta, varmaankin helmi-huhtikuussa käydään joissakin, jos pakkaset hellittää :)

  VastaaPoista
 7. Oma kisakausi alkaa tammikuun viimeisenä päivänä koulukisoilla, ja ylipäätään koko kausi on kouluratsastuspainoitteinen, ja tavoitteena on nostaa prosentteja entisestä. :) Esteitä toki mennään myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että menet myös esteitä koulun ohella! Vaihtelu virkistää :)

   Poista
 8. Ihania kuvia ja hyvä postaus :). Toi kolmas kuva on hassun söpö :D! champ vähän poseeraa :D♡

  VastaaPoista
 9. Meidän kausi alkaa luultavimmin helmikuussa. Pohjan takia ei olla päästy treenaamaan joten kattoo nyt miten onnistuu :)

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat