tiistai 5. huhtikuuta 2016

#717: Me ei olla sokerista!

Niin on kamalasti tekemistä, että kirjoittaminen jää auttamatta yömyöhälle - ei voi mitään! Pakko oli kuitenkin tulla kertomaan hieman tämän alkaneen viikon fiiliksiä. Kevätaurinko on nimittäin kuivattanut kenttäämme sen verran tehokkaasti, että olen päässyt nauttimaan ulkoilmaratsastuksesta muuallakin kuin maastossa. Jippii!

Mikään ei voita sitä tunnetta, kun pääset ensimmäisen kerran pitkän maneesikauden jälkeen ulkokentälle laukkaamaan. Okei, miinus kolmessakymmenessä ja räntäsateessa maneesi on urheimmankin ratsastajan mielestä päivän pelastus, mutta varsinkin aurinkoisilla säillä kaipasin ulkoilmaan vain taivas kattonani. Etenkin niinä päivinä, jolloin ulkona oli jo ihanan keväistä, mutta kenttä vielä liian jäässä ratsastusta ajatellen. Kun tuo jääkerros alkoi sulaa, laskin päiviä siihen hetkeen, että sain astella hevoseni kanssa ensimmäisen kerran kuitupohjaiseen hiekkalaatikkoon. Ja se päivä tapahtui ensimmäinen huhtikuuta.





Kevät on siis virallisesti täällä, sillä Champin kengissä ei ole enää hokkeja, tarhasuojat on heivattu pyykkikoriin ja paksuimmat ulkotoppikset odottavat kiltisti varastossa ensi talven pakkassäitä. Tämä talvi oli yllättävän kylmä, ilmesesti kylmin noin kymmeneen vuoteen (tällaista muistan jostain lukeneeni, älkää tuomitko, jos olen väärässä). Perinteinen odotushan on, että mikäli talviaika on ollut kylmää, tulisi kesästä poikkeuksellisen lämmin. Eiköhän siis kaikki laiteta sormet ja varpaat ristiin, jotta pääsisimme nauttimaan pitkistä hellejaksoista kotimaassamme! Olisihan se mukavaa saada lämpöaalto viikkoa pidemmäksi ajanjaksoksi myös tänne pohjoiselle pallonpuoliskolle. 

Mutta kesään on vielä aikaa, nautitaan sitä ennen aurinkoisesta keväästä! Omat ratsastukseni sijoittuivat loistavasti juuri viime viikon perjantaille sekä tämän viikon maanantaille Tampereen messujen takia, joten sain paistatella päivääni lähes pilvettömän taivaan alla. Eihän siinä muita vaihtoehtoja ollut kuin suunnata kulku kohti ulkokenttää. Sekä minä, että hevonen oltiin ihan älyttömän iloisia tästä maisemanvaihdoksesta - tavanomaisen koulutreenin lisäksi annoin Champille mahdollisuuden laukata oikein isoa ja reipasta laukkaa kenttää ympäri haluamaansa tahtia ja voi että, millaisia riemuloikkia hevoselta irtosi! Välillä maassa ei tainnut olla yksikään koipi, kun ruuna vinkui ja sinkoili milloin missäkin asennossa eri ilmansuuntiin. Kyydissä olleella ei ollut vaikeuksia pysyä mukana, mutta naurua tilanteesta ei kyllä puuttunut. Tuon ratsastuksen jälkeen meillä molemmilla taisi olla hymy herkässä.





Maanantaina heräsin jälleen varsin aurinkoiseen päivään ensimmäisenä ajatuksenani ikuistaa tuo sää kameran linssille. Meidän ihana tallinomistaja lupautui kykkimään kameran takana hetkisen verran, joten nyt vihdoin täällä blogissa on ajankohtaisia sileänratsastuskuvia Champistakin. En tehnyt kamalasti asioita ratsastuksen aikana, vaan koitin saada hevosen lähinnä rentoutumaan ja ravaamaan tarpeeksi rauhassa kanssani. Ulkokenttä on vielä toistaiseksi vähän energisoiva ratsastusalusta, minkä vuoksi ruuna tuppaa jäämään entistä pahemmin etupainoiseksi ja roikkumaan suu auki molemmilla ohjilla. Olisi niin paljon siistimpää mennä tuhatta ja sataa pää viidentenä jalkana! Kuka jaksaa edes yrittää tehdä jotain vakavamielisempää treeniä, kun kaikki muu olisi niin sata kertaa hauskempaa?

Yksi ongelma meille tuli vastaan maanantain ratsastuksien aikana. Kun harjoittelimme viime vuonna 4 Your Horse -tapahtumaa varten, olivat nämä treenit viimeisiä ulkokenttätreenejä ennen sisäkaudelle siirtymistä. Ilmeisen hyvin Champ oli ehdollistanut tuon laukkakääntymispomppimisen kentälle, sillä se tarjosi sitä muutamaan otteeseen ihan vaikka ravista, mikäli erehdyin nojaamaan liikaa eteen. Ei se hevonen tyhmä ole, sillä vaikken ole puoleen vuoteen pyytänyt siltä mitään vastaavaa, tarjosi ruuna opeteltua asiaa saman ympäristön vuoksi uudelleen. Eikä noista tilanteista voinut suuttua hevoselle - sehän teki juuri, kuten sitä oli aiemmin pyydetty. Muutaman yrityksen jälkeen Champ tosin tajusi, etten halunnut sen tekevän noita loikkimisia ja homma jäi siihen.






Tänään tiistaina meillä ei ollut enää yhtä aurinkoinen päivä, sillä päivän luennon jälkeen suuntasin kulkuni tallille varsin harmaassa säässä. Juuri, kun olin päässyt ulos Champin kanssa tarkoituksenani juoksuttaa sitä pyöröaitauksessa, repesi taivas kunnolla: vettä tuli ajoittain kuin saavista kaatamalla. Sisukkaana ihmisenä en tietenkään luovuttanut, vaan kävelin heliumpalloa muistuttavan hevoseni kanssa alkukäynnit maastolenkillä ja pyörin juoksutustarhassa hyvän tovin ollen lopulta märkä päästä varpaisiin. Ja koska peli oli jo siinä vaiheessa menetetty, päätin kävellä räystään alla tallia kohden, jolloin kaikki katolta valuva vesi putosi päälleni. Ihan vaan, koska teki mieli. Mä olen ehkä vähän outo, mutta hei - kesä kuivaa, minkä kastelee ja montaa kuukautta ei tarvitse enää odottaa!

Mentiin me kuitenkin kävelemään loppukäynnit maneesiin. Otettiin kavereille selfieitä, että hei, katsokaas miten me ollaan märkiä. Kunnes puhelimesta loppui akku. Onneksi nämä vesisadepäivät eivät elämää hetkauta, niistäkin voi ottaa ilon irti monella tapaa. Tulevat päivät treenataan vesisateesta (ja osin myöhäisistä ajankohdista) johtuen jälleen maneesissa, mutta ehkä me päästäisiin vaikka lauantaina nauttimaan jälleen ulkokentän luomasta hurmiosta. Voidaan sitten taas ensi syksynä ylistää maneesia ja todeta, että kyllä me sittenkin ollaan sokerista.

Joko teidän ulkokenttä on ratsastuskunnossa? :)


Seuraa blogiani Bloglovinin avulla


39 kommenttia

  1. Ihania kuvia, siellä on kevät vauhdissa!

    VastaaPoista
  2. Ihania kuvia! Ja kiva postaus:)

    VastaaPoista
  3. Täällä kentällä on vielä n. 5 cm kerros lunta..

    VastaaPoista
  4. Olen ratsastanut kentällä koko talven:)Kiva postaus ja hienoja kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, se on pakollista ilman maneesia. Onko kenttänne jo täysin kunnossa? :)

      Poista
    2. Se on jo ihan sula,mutta nyt se on sitten aivan mutainen ja märkä.

      Poista
    3. Toivottavasti kuivuu pian!

      Poista
  5. Hih mun mielestä tää talvi oli taas poikkeuksellisen lämmin muutamaa hassua pakkasjaksoa lukuunottamatta :D no mutta ihanaa että kevät tulee ja kenttäkausi avautuu!

    VastaaPoista
  6. Täälläkin mennään koko talvi kentällä, mutta ei oikeestaan haittaa ettei ole maneesia kun tykkään mennä enemmän ulkona. Maneesilla käydään sitten välillä kunnolla treenaamassa kun pohjat estää sen kotona. Nyt ootellaan kentän toisen pään jääkerroksen sulamista, kun toinen pää on jo sula ja mahtavassa kunnossa pari routakohtaa lukuunottamatta. Mutta kyllä kohta treenit pääsee jatkumaan ja kevyet hölkät väistyä tieltämme! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, toivottavasti kenttänne on pian priimakunnossa :)

      Poista
  7. Mäkin mietin että eikös tää talvi ollut tavallista lämpimämpi, kun muistan olleeni vielä suppilovahverometsässä joulukuun lopulla. :D Jossain vaiheessa oli ne parin viikon pakkaset mutta muuten en kyllä muista, että olisi ollut auton kanssa mitään ongelmia (=indikaattori kylmille keleille kun ei ole lämmitystolppaa :D)

    Champ on kertakaikkisen komeassa kunnossa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en osaa sanoa, vissiin niitä superpakkasia oli suhteessa vähemmän, mutta ainakin täällä meillä oli pitkät pätkät tasaisesti sellaista -5-15 pakkasta :D Siis tämänkin infon luin jostain iltapäivälehdestä eli totuusperää en uskalla mennä sanomaan. Olipa niin tai näin, toivon silti lämmintä kesää :P Kiitos!

      Poista
  8. Ei vitsi te meette niin upeesti <3 Meillä ei kotona ole kenttää ja kun menin talvella mun entisellä vuokraponilla(ei siis ollu sillon viel ex) siellä tallilla oli maneesi ja sen paikan kentästä ei tietoa :P

    VastaaPoista
  9. Ihania kuvia! Meet nin hienosti!
    Olen itse ratsastanut koko talven ulkokentällä koska kyseisellä tallilla maneesia ei ole. Ihan hyvin kyllä pärjäsi, oli kyllä aina tunnin jälkeen sormet ihan varpaat jäässä. Mustakin on ihanaa kun kevät tulee ja mulla on synttäritkin toukokuussa. Mä näin muuten pari päivää sitten ekan leskenlehden, ihanaa. Uutisissa oli myös että Hesassa oli jo nyt nähty ekat västäräkit!!
    Kyllä se kevät vihdoin tulee pitkän talven jälkeen:)
    Hyvää ja iloista kevättä sulle ja Champille

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos :) Talvella maneesi on kyllä aika ihana lisä. Mutta aivan totta, kevät on todella tervetullut vaikka talvesta itsekin pidän! Samoin sulle :)

      Poista
  10. Minun vuokrahevoseni tallilla ei siis ole ollenkaan maneesia, joten meillä taitaa aina olla ''ulkokenttäkausi''.. Tällähetkellä tulee routa ikävästi jostain läpi, mutta eiköhän se kenttä ala siitä kuivumaan kun nämä sateet loppuu ja tulee lämmintä. Ihania kuvia ja meette taas niin upeasti! :3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti kenttä on pian priima! Kiitos :)

      Poista
  11. Hienoja kuvia, ja ton Tampereen hevosmessut -postauksen kuvat olivat myös tosi upeita!! :) Videokooste messuilta oli kans kiva. (Kommentoin tähän, koska en ehtinyt kommentoida aiemmin...)

    Harmittaa, kun hoitohevoseni tallin lähellä ei ole missään maneesia, jossa voisi käydä. Vaikka lähtis trailerilla niin sais tosi pitkään ajella jos haluaisi ratsastaa maneesissa :/ Joten säiden armoilla ollaan ;) Tällä hetkellä kenttä on kyllä aika kuiva lukuun ottamatta yhtä nurkkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitos! Se on kyllä vähän harmi suomessa, kun kentällä ratsastavien on pakko olla säiden armoilla. Kesällä kaikki on onneksi mukavampaa, eikä siihen ole enää pitkä aika! :)

      Poista
  12. Ei onneksi "haittaa" olla maneesittomalla tallilla kun kentästä huolehditaan kunnolla ;)
    Kenttä ollut jo melkeimpä sen kuukauden kuiva ja sula! Parempaa kenttää saakin etsiä hetken kun pienintäkään lätäkköä ei kentällä koskaan näe :)
    Oonkin aina sanonut että ratsastus on ulkoharrastus! Toki tavoitteellisesti treenaavat tarvitsevat sen maneesin, ymmärtäähän sen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, hyvä kenttä on kyllä ihan huippujuttu! Siitä pitää olla onnellinen :)

      Poista
  13. Meillä ollaan jo melkein kesän puolella täällä Keski-Euroopassa, mutta onni on myöskin hyvä ja iso estekenttä, joka on miltei joka säällä ratsastuskunnossa :)

    angienelamaa.blogspot.co.at

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai vitsi, vähänkö mä haluan keski-Eurooppaan ratsastamaan ja kisaamaan :D äh, oon kateellinen!

      Poista
  14. Oivitsi miten upean näköistä! Itse tykkäsin viime kesästä, kun en ole mikään auringonpalvoja, ja mulle sellainen yli +25 astetta on liikaa, ellei ole pientä viileää tuulta. Että en ole sitten koskaan ollut edes ulkomailla :D
    Aurinkoista kevään jatkoa sinulle ja Champille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllähän siinä kolmessakymmenessä alkaa jo tulla tukalat oltavat.. Varsinkin, jos pitäisi edes ajatella ratsastamista :D Kiitos samoin!

      Poista
  15. Itse olen tallillamme ratsastanut koko talven kentällä, kun maneesia ei ole. Käsittääkseni kenttää hoidetaan lähes joka päivä :D
    Kun käyn myös yhdellä maneesitallilla, minua aina huvittaa kun kentät ovat melkein peilijäätä ja monta senttiä lunta päällä. (Keskitalvella)
    Tallilla jossa ratsastan, kenttä on jo oikein hyvässä kunnossa, mutta toisella tallilla ei ehkä ihan niin hyvä. (:

    Tulipas taas sekava kommentti, mutta ehkä siitä jotain tajuaa!

    www.airuskajahepat.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, meidänkään tallilla ei kenttään kosketa talvisin, sillä kaikki ratsastavat suosiolla maneesissa tai pellolla :D

      Poista
  16. Super ihania kuvia, ja wau mikä ilma! :) 😍

    VastaaPoista
  17. Tää ei nyt liity tähän postaukseen mut ku yhessä videossa sanoit että Champ on oikealta paljon jäykempi ja että sen lanne(?) tai jokin vastaava on jumissa niin mites sitten esim villohevoset on pärjänny ilman akupunktioo sun muita hierojia ja 'oikein liikkumista' (taivutukset yms..)? Vai johtuuko hevosten lihasjäykkyydet juurikin siitä että niillä ratsastetaan? Muutenhan kaikki vilkihevoset olisivat niin kankeita ja jäykkiä että tuskin pahemmin liikkuisivat :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän voisi vastata joku aiheeseen paremmin perehtynyt, mutta mä sanoisin, että villihevoset liikkuivat luonnostaa ruoan perässä ns. koko ajan, eivätkä seisseet karsinassa/pienissä tarhoissa 23h vuorokaudesta. Ja toki huono ratsastus kipeyttää hevosia. Toisaalta, villihevoset elivät käsittääkseni huomattavasti lyhemmän aikaa :)

      Poista
  18. meillä on ollut kenttä jo kauan ratsastuskunnossa jotenkin, mutta nyt se on täysin ! Ihanaa että sielläkin on tullut kokonaan kenttäkelit !

    VastaaPoista
  19. Me ollaan ratsastettu talven läpi kentällä ja kyllä muutamaan otteeseen unelmoitiin siitä ihanasta kuivasta maneesista, mut hei kuten sanottu, ei meitä sokerista ole tehty! Innoissaan meilläkin ootellaan kevättä ja kuivaa kenttää ;) hepatkin olleet nyt ilman takkeja ja ah kuinka ihania mutaralleja tarhoissa ollaan vedetty.. Ratsastajat kiittävät

    VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat