keskiviikko 21. kesäkuuta 2017

#885: Hyvin menee, mutta menköön

Johan on aikaa vierähtänyt edellisestä postauksesta! Melkein kaksi viikkoa, ohhoh. Paljon on ehtinyt tässä välissä tapahtua ja siitä syystä en ole ehtinyt viettää koneella aikaa ollenkaan. Turha varmaan selitellä, mutta aamusta alkuiltaan olen ollut arkisin töissä ja siitä ajanut suoriltaan tallille. Kotona olen ollut vasta kymmenen aikaan illalla, eikä blogi ole siksi saanut aikaa. Mutta nyt on onneksi juhannusvapaat ja ehkä hieman enemmän vapaa-aikaa! Vielä mitä, mä lähden huomenna Itä-Suomeen mökkeilemään ja ensi viikolla on deadline kahdella opiskelukurssilla.. Tai en nyt tuota juhannusaikaa ehkä mökkeilyksikään kutsuisi, sillä meillä on tuolla Itä-Suomessa omakotitalon rakennusprojekti ja siksi mä sinne menen auttelemaan.

Teitä varmasti kiinnostaa kuulla Maroccon kuulumisia. En aio pyydellä anteeksi postauksien väliinjäämistä, sillä mä olen oikeasti halunnut myös nukkua edes niitä kuuden tunnin yöunia ja viettää aikaa tallilla nyt, kun hevonen on vielä "uusi". Muualle someen olen jakanut meidän kuulumisia videoiden ja kuvien muodossa, mikä on ilmeisesti ollut kiva lisä monelle lukijalle tai videoiden katsojalle. Mä olen saanut ihan tajuttoman paljon ihania viestejä, lähemmäs tuhat. Eräs ihana viesti jäi mieleeni tältä päivältä, kun yksi seuraajani kommentoi seuraavasti: "oot myös onnellisemman oloinen kuin hetkeen videoillasi". Niinhän se taitaa olla, on se oma ja varsin mukavan oloinen hevonen ihan valtava onni omaan elämään. 


Maco saapui Suomeen melkolailla tasan kaksi viikkoa sitten. Ensimmäisen viikon kuulumisia te saittekin kuulla edellisessä postauksessa, mutta sen jälkeen olemme ehtineet alkaa jo vähän enemmän hommiin. Tuo ensimmäinen viikko kului pitkälti rennosti puuhastellen ja tutustuen uuteen nelijalkaiseen, sillä pitkä matka on hevoselle aina oma rasitteensa. Maco oli kuljetuksen jäljiltä hieman väsyneen oloinen, muttei missään nimessä kuitenkaan kipeä tai varsinaisesti vaisu. Enemmänkin sellainen voimaton, olihan siltä esimerkiksi vedetty väkirehuruokinta kokonaan pois. Tällä hetkellä ruuna on kuitenkin jo palannut normaaliin menoon, eikä sen kanssa ole ollut hetkeäkään ongelmia. Se syö hyvin ja kaikkea, mitä eteen laittaa, on edelleen ihan älyttömän kiva ja helppo käsitellä, eikä aiheuta yleisesti pahennusta kenessäkään tallilla olijassa. Acsun kanssa niistä on tullut ihan loistava parivaljakko, sillä pikkuserkukset jakavat tarhassa saman heinäkasan, kävelevät peräkanaa, rapsuttelevat toisiaan ja leikkivät, minkä ehtivät. Ihana nähdä, että ne ystävystyivät samantien.

Tuttuun tapaan mä olen ehtinyt testaamaan Macon kanssa jo ihan kaiken mahdollisen - tai siltä ainakin tuntuu! Me ollaan menty yhtenä päivänä kavaletteja ja puomeja, mikä meni oikein kivasti. Ruuna innostui esteiden ylittämisestä ja sai aivan uuden vaihteen käyntiin, mistä mulle tuli ihan valtava flashback Champin toimintaan. Sehän on ihan samanlainen! Varsinaisia esteitäkin hyppäsin toissapäivänä, eikä niissä ollut varsinaisia ongelmia. Macolla on vaan ihan valtavan iso laukka, joten sen kanssa mun on opittava etenemään ihan eri tavalla. Pelkkään kenttätyöskentelyyn homma ei ole jäänyt, sillä mä olen myös maastoillut, mennyt ilman satulaa ja isänikin on jo kiivennyt uuden hevoseni kyytiin. Siis voitteko kuvitella, tuo otus on maailman kiltein! Maastossa mä pystyin ravailemaan pitkin ohjin toisen hevosen perässä, kävelemään ajoittain vilkasta maantietä pitkin ja ihan vain rentoutumaan, koska se ei välittänyt mistään turhasta, vaan käveli korvat tötteröllä kauheaa vauhtia tomerana poikana eteenpäin. Matkalla me pysähdyttiin erään talon eteen, kun lapset halusivat tulla silittelemään hevosia. Siinä Maco ja Kalle patsastelivat nätisti, kun lapset silittelivät niitä ja me juttelimme vanhempien kanssa. Menin myös ilman satulaa maastossa ja isäni ratsasti ilman talutusta, vaikka oli istunut hevosen selässä vain kerran aiemmin. Yksi sana: uskomatonta!

Ei pitäisi maalailla piruja seinille, mutta eiköhän tässä pessimistin ajattelutavalla tule kohta joku takapakki suuntaan tai toiseen. Toistaiseksi kaikki on mennyt niin kovin vaivattoman oloisesti. Huomenna meillä on ensimmäinen estevalmennus, jonka jälkeen hevonen raspataan. Suussa on todennäköisesti enemmänkin sanomista, sillä heinien kastelemisen lisäksi Maco myös roikottaa kieltään ajoittain suusta aina samalle puolelle. Se tosin pelaa sillä kuulemma iltaisin karsinassaankin ihan omaksi huvikseen, joten tiedä sitten, onko se sillä vain tapana. Toivottavasti ei tai muuten tuli hankittua toinen kielivammainen hevonen :D Näistä ei pitäisi ikinä puhua, sillä juuri tänään valmentajani oli löytänyt yhden hevosen tallista aamulla kieli irronneena.. 

Marocolla kävi muuten tunnistaja viime viikon torstaina, minkä lisäksi se myös rekisteröitiin Suomeen. Hevosen virallinen väri sen passissa tuleekin olemaan mustankimo, jonka lisäyksenä passiin on merkitty teksti "jouhet mustat / valkoiset / harmaat". Haha, ei ole tunnistajakaan osannut päättää, mitä väriä tuon hevosen jouhet lopulta ovat. Niissä on oikeasti kaikkea mahdollista, kuten myös hevosen pohjavärissä. Sen iho on kyllä tumma eli pohjaväri on musta, mutta seasta löytyy myös aika paljon ruskeaan taittavaa sävyä. Todella mielenkiintoista nähdä, minkä värinen tuosta pojasta tulee vanhempana. Vähän kyllä toivoisin, että ainakin harja jäisi tummaksi, koska se on omaan silmääni melko magean näköinen.


Olen löytänyt itsestäni ihan uuden vaihteen hevosen puunaamisen suhteen, sillä tuota vaaleaa hevosta (oli se sitten mustankimo tai valkoinen) on hankalaa pitää kokonaan putipuhtaana. Vielä en ole hevosta klipannut, mutta eiköhän senkin aika tule joskus juhannuksen jälkeen. Klippaaminen sai jäädä tässä ensimmäisten viikkojen aikana ihan siksi, että halusin antaa ruunalle aikaa tottua Suomen ötököihin, enkä loimittaa sitä samantien ötökkäloimen alle. Se raukka oli tosin ehtinyt jo hangata itselleen veriset haavat kaulaan, koska ne pikkuötökät olivat kiusanneet sitä lämpiminä päivinä tarhassa. Champin jäljiltä mulla oli onneksi kunnolliset tarvikkeet noidenkin puremien hoitoon, joten ne paranivat muutamassa päivässä.

Maco on ihan mahdoton sottapytty Champiin verrattuna tai siltä musta ainakin tuntuu. Champ saattoi tarhassa ollessaan laukkailla tai riehua muiden hevosten mukana, mutta Maco on ottanut ulkoilusta kaiken huvin irti. Se oikeasti piehtaroi vesilammikoissa Acsun kanssa samaa tahtia ja on päätään myöten kurassa vesisadepäivinä. Viimeksi tänään mä käytin ensimmäiset parikymmentä minuuttia tallilla siihen, että pesin sen jalat vesikarsinassa ja hankasin päästä savea irti. Meidän tallilla on kaiken lisäksi oikeasti kuivat hiekkatarhat, joten en todella tiedä, missä tarhan ainoassa vesilammikossa se on onnistunut kierimään päivästä toiseen. Ainakin pojilla on ulkoillessaan hauskaa, ne kun puuhastelevat yhdessä vaikka mitä! Mä puolestani olen saanut käyttää ahkerasti kumisukaa, pölyharjaa ja kimojen hevosten omistajien pelastusta eli pikashampoota. Ja välillä olen vain niellyt tappioni jättäen ruunan kunnollisen harjauksen jälkeen karsinaan muutaman karvaan jämähtäneen likaläntin kera. Ei niitä hevosia viitsi joka päivä eri tökötteihin upottaa.


Mä olen tällä hetkellä yön porukoillani, sillä he ovat jo menneet talonrakennushommiin ja mulla sattui olemaan huomenna vapaapäivä. Kesän ainoa viikko, jolloin en ole töissä kaikkina arkipäivinä.. Tämä pikku loma tuli hankittua festareita ajatellen, mutta hevosen oston jälkeen nuo juhannussuunnitelmat vaihtuivat ajanvietteeksi, jossa säästetään rahaa. Ulos kun katsoo, on tuo varmaan ihan hyvä idea: ikävää olisi telttailla neljää päivää kaatosateessa, oli mitkä festarit tahansa. Mä yritän julkaista teille tulevina päivinä useampia videoita Youtubessa ja ainakin kaksi postausta vielä tämän viikon aikana blogiin, sillä mulla on todella paljon kuvia ja videoita koneella kahden kuukauden ajalta odottamassa julkaisemista. Tällä hetkellä videonteko-ohjelmassa latautuu yli 30 minuuttia kestävä ääniraidallinen valmennusvideo, joten niiden ystävät pääsevät pian nauttimaan!

Oikein mukavaa juhannusviikkoa! :)

46 kommenttia

 1. Marocco vaikuttaa kyllä niin mukavalta hevoselta luonteeltaan, sun someja seuranneena siitä huokuu sellainen rentous ja luotettavuus :) Ei taida ihan pieniä säikkyä/kyttäillä. Sellaisen kanssa on kiva pelata, ja myös kehittyminen on kivempaa kun saa keskittyä ns. olennaiseen myös ratsastajana. "Koko perheen hevoset" on parhaita :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä tosi hyvin käsitelty hevonen, mutta myös perusluonteeltaan kovin luottavainen. Fiksu kaveri :) näin juuri!

   Poista
 2. siis mitä sen hevosen kielelle oli tapahtunu kun oli lähtenyt irti? ja mitä koko hevoselle tapahtui, varmaan klinikalle vietiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa sanoa, onko toinen purrut kielen vai onko jäänyt jonnekin kiinni. Hevonen jouduttiin lopettamaan :(

   Poista
 3. Minkä hintaluokan heppa Maco on?

  VastaaPoista
 4. Pakko kysyä myös tuista kielestä, tutun hepalta lähti kielestä iso pala ja se tuli ihan täysin kuntoon vaikka pala puuttuukin tietysti edelleen, miten tuossa kirjoittamassasi tilanteessa toimittiin ja miten hevosen kävi? :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vietiin klinikalle ja hevonen jouduttiin lopettamaan. Siltä irtosi varmaan lähemmäs 15cm pala, meidän tallilla on yksi hevonen jolta irtosi 2,5cm pala ja se on edelleen aktiivikäytössä :)

   Poista
 5. Edelleenkin Aada: onnea! On mahtia tälläin sivusta seurata, kuinka yksi kaviokas voi kaikella mutkattomuudellaan tehdä yhden ihmisen noin onnelliseksi.

  Ja pikku vinkkinä kimon kimona pitämiseen (pikashampoon lisäksi): lisää kimoshampoota tippa karvankiillotusaineeseen ja sekoita, eikä tarvitse edes hinkata "kynnet verillä". Saa myös liinakon hännän oikeasti valkeaksi!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Otankin tuon vinkin käyttöön ;) vaikka eipä nytkään ole tarvinnut hinkata, hyvin on lika irronnut kevyellä hankauksella!

   Poista
 6. Etkö osaa käyttää hyönteiskarkotteita kun hevosen ryntäät/ kaula on punaisena verestä?
  Huonoa hevosenpitoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sä et taida omistaa hevosta?
   Todellisuudessa ne myrkyt ei auta kuin 20 min. Pikiöljy vaikuttaa tehokkaammalta, mutta ei oikein sovi vaalealle hevoselle.
   Itse päädyin loimittamaan mustan hevoseni UV-suojatulla ötökkäloimella laitumelle viime vuonna. Se oli hevoselle mukavempaa kuin myrkyissä uittaminen ja kuumasta kärsiminen.

   Poista
  2. Repesin ekalle Anolle, ei tarvii tulla tänne provoilee, ht:nettii on sitä varten.

   Poista
  3. Kyllä sitä suihkutetaan ihan joka ilta ja aamu hevoseen :D ja seassa vielä pikiöljyä. En mä halua laittaa loimea ennen kuin on pakko, koska yhden ötökkäherkän hevosen kanssa eläneenä voin vain todeta, että helpompaa ilman. Mulla on onneksi juuri tuollainen uv-suojattu loimi odottamassa, jos tarve tulee :)

   Poista
 7. Hyvää Juhannusta myös sinulle, olipa taas kiva lukea sinun ja Macon kuulumisia :)

  VastaaPoista
 8. Mulla on ollut aiemmin kimo hevonen ja nyt sitten ruunikko, tuntuu että kyllä se kimo oli paljon helpompi pitää puhtaana, kuin tumma hevonen jossa pöly/hiekka yms näkyy todella selvästi :D Tosin mun kimo oli tosi siisti, jotain ruoholänttejä siinä korkeintaan joskus saattoi olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, paljolti se riippuu hevosesta! Champ oli niin super siisti myös, se ei ikinä piehtaroinut ulkona :D

   Poista
 9. Ihania kuulumisia! Mukavan ja leppoisan kaverin olet Macossa löytänyt. :-D Miellyttävää ja rentouttavaa juhannusta!

  Maarit L. :-)

  VastaaPoista
 10. Mitkä saappaat sulla on?

  VastaaPoista
 11. Susta huokuu niin paljon onnellistuutta ja iloa, etten voinut olla hymyilemättä lukiessani tätä postausta! Ihanaa että olet löytänyt sulle just eikä melkein täydellisen karvakorvan, sä ja Maco ootte kuin luodut toisillenne����

  VastaaPoista
 12. Upea Maco! Tunnistaja on melkoinen puusilmä jos Macosta saa mitenkään mustankimon, aivan selvä (tumman)ruunikonkimo, tämän näkee varsinkin niistä vanhemmista kuvista mutta myös näistä uusista. Ja mikä ihmeen juttu tuo "jouhet mustat / valkoiset / harmaat" on :D Tottakai niissä on valkoista joka vuosi enemmän ja enemmän. Harjaskin tulee muuttumaan valkoiseksi, ei se mustaksi jää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mustankimo tämä hepo ei kyllä mistään suunnasta katsottuna ole :D Hiukan erikoista

   Poista
  2. Tuo jouhet mustat/valkoiset/harmaat oli kyllä hauska :D haha mä en niin väreistä tiedä, mutta onhan tässä mustaa ja valkoista, ehkä se oli tarpeeksi lähellä ;)

   Poista
 13. Marocco on kyllä niin upea hevonen! Ratsastat sillä ihan älyttömän hyvin, näyttää siltä teidän meno että olisitte jo kauan aikaa tehneet yhteistyötä :) tsemppiä jatkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivotaan, että kaikki sujuu jatkossakin hyvin :)

   Poista
 14. 1. Miten hevosen kieli on voinut irrota?
  2. Miksi klipata hevonen kesällä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 1. Esimerkiksi, jos toinen hevonen puree sen irti tai jos se jää kiinni johonkin. Tiedän molemmista esimerkeistä tapauksen, ikäviä ovat..
   2. Mun omaan silmään hevonen on aina siistimpi klipattuna, oli sitten kesä tai talvi :)

   Poista
 15. Ihanaa lukee näitä postauksia, ilo välittyy ruudun tällekkin puolelle <3

  VastaaPoista
 16. Maco vaikuttaa kyllä todella hienolta ja ihanlta hevoselta! <3 Ihanaa juhannusta sinullekin Aada!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä ainakin toistaiseksi osoittautunut hyväksi hankinnaksi! Kiitos samoin sinulle <3

   Poista
 17. Nyt on pakko kommentoida: kiitos että olet sinä. Et ehkä itse käsitä sitä,mutta annat todella paljon motivaatiota sadoille ihmisille. Et vaikuta yhtään ylimieliseltä eikä sulla ole noussut suosio päähän (kuin monella muulla) ja jaksaat aina vastata kaikkiin kommentteihin niin asiallisesti ja iloisesti. Blogisi ei yhtään vaikuta siltä,että haluaisit tehdä bloggaamisella vain rahaa. Olet aivan mahtava ja niin aito ihminen. Hyvää juhannusta sulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä menin ihan sanattomaksi! Aivan ihana kommentti, kiitos sulle siitä <3 Upeaa kuulla, että tällainen fiilis välittyy myös sinne ruudun toiselle puolelle. Aurinkoista juhannusta myös sulle :)

   Poista
 18. Siis muuttaako sun porukat itä-suomeen? :O

  Maksoitko macon kokonaan itse? Saitko siis käyttää champista saadut rahat suoraan macoon?
  Miksi et edes etsinyt suomesta hevosta? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muuta, meillä on täällä oma paikka, missä puretaan nyt tuo toinen omakotitalo ja rakennetaan uusi tilalle :) Sama paikka, missä olin Champin kanssa viime kesänä.

   Maksoin Maroccon siten, että Champista saadut rahat sain vanhemmilta, mutta muuten itse. Nikke auttoi etsimään hevosta ja siksi Saksa :)

   Poista
  2. Voitko tehdä jotain postausta sieltä itä-suomesta? Onko se siis mökki vai miksi olette ostaneet omakotitalon sieltä? :)

   Kauan sinne kestää ajaa? :)

   Onko ulkomailla hevoset halvempia kuin suomessa? Mitä maksaa hevosen tuonti suomeen? :)
   Missä olet tutustunu nikkeen? :)
   Msksoitko champin ylläpidon saksan aikana? Ja kuka vuokras sulta sen champin vanhan karsinan? Ilmoititko sitten sille, että "vie hevonen pois, tiistaina tulee uusi" :D

   Löytykö marocco sillä aikaa kun champ vielä oli sinulla? Ja jouduitko odottamaan että "menisi nyt kaupaksi" :D niin saisit ostettua macon :)

   Millaiseen kotiin champ meni? Aikuiselle, nuorelle, kisakäyttöön ym? Tiedätkö mitä sille kuuluu? Kiinnostaako sua enää champ? :)

   Poista
  3. Voitko vastaa näihin kyssiin :(

   Poista
 19. Ihana lukea, kuinka hienosti teillä on mennyt ja kuinka onnelliselta itse vaikutat :) Oikein nousi hymy huulille tästä postauksesta :) Ihan mahtava tuuri sinulla kävi tämän hevosen kanssa. Kaikkea hyvää teille jatkossakin! <3

  VastaaPoista
 20. Ihanaa! että teillä on mennyt hyvin:) Marocco on ihana ja tuo väri on aivan uskomaton😍

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat