lauantai 24. kesäkuuta 2017

#886: Ääniraidallinen valmennusvideo

Ihanaa juhannusta jokaiselle teistä! Mä olen itse tällä hetkellä Säyneisessä, joka kuuluu nykyään Kuopion kaupunkiin. Paikka saattaa olla jollekin teistä tuttu viime kesältä, kun olimme täällä Champin kanssa viettämässä kesälomaa pidemmäm kaavan mukaan. Tällä kertaa visiitti on pikaisempi ja palaan Helsinkiin jo tänään, mutta oli silti kiva päästä käymään luonnon helmassa. Mikäs tässä lauantaiaamuna istuskellessa järven rannalla pirteänä aamupuuroa syöden. Viime vuonna juhannus oli hieman erilainen Raumanmeren juhannusfestivaaleilla, mutta mukavaa vaihtelua tämäkin. 

Maco on saanut olla nyt lomalla, sillä se raspattiin torstaina. Suusta ei onneksi löytynyt mitään kovin dramaattista verraten erimerkiksi Champin suuhun siltä ajalta, kun se on Suomeen vuonna 2013 tullut. Macon suussa oli hieman aaltopurentaa, mitä lähdetään korjaamaan kerta kerralta puolen vuoden raspausvälillä. Joitakin piikkejä löytyi, mutta ero oikean ja vasemman puolen hampaiden kanssa oli huomattava. Ruunan suu - tai oikeastaan pää - on kauttaaltaan vino, joten ylä- ja alahampaat eivät kohtaa samassa linjassa. Tästä johtuen oikean puolen ulkoreunaan pääsee muodostumaan piikkejä. Vasemmalla puolella sen sijaan oli juuri kuolaimen viereisessä hampaassa todella suuri piikki, joka ei ollut päässyt kulumaan normaalisti. Kaikki saatiin kuitenkin kuntoon tältä erää ja odotan innolla, näkyykö tämä jollain tavalla esimerkiksi ratsastaessa. Mitään niin radikaalia ei jouduttu tekemään, etteikö kuolaimia olisi saanut suuhun jo seuraavana päivänä laittaa, mutta halusin nyt samalla antaa Macolle kolmen päivän huilin rankempien viikkojen jälkeen. Ensi viikolla sitten taas kunnolla töihin!

Mä olen saanut nyt ihan valtavasti ihania kuvia paitsi Macosta, myös Vilhosta ja Acsusta. On kuvia hyppäämisestä, sileäntreenistä ja ihan vaan olemisesta elämässä. Ja kaiken huipuksi sain myös pitkän pätkän videota kouluvalmennuksesta järjestelmäkameralla kuvattuna, joten nyt on hyvälaatuista ääniraidallista valmennusvideota yli 20 minuutin verran. Se onkin ollut esillä youtubessa muutaman päivän, mutta laitan sen vielä tähän samaan teitä ilahduttamaan. Sanoinkin, että se joka tuon videon jaksaa katsoa alusta loppuun, on kyllä ansainnut jotain palkintoa. Yllättäen mulle oli kovin helppoa kertoilla juttuja koko videon keston ajan ja lopussa meinasi jopa aika loppua kesken. Hah, pitänee alkaa tekemään jatkossa vielä pidempiä videoita ;)

Kaikki postauksen kuvat c. Vilma Töyräs, iso kiitos <3Tuo kouluvalmennusvideo kuvattiin toiselta yhteiseltä valmennuskerraltamme. Takana oli siis jo yksi kouluvalmennus, jossa lähinnä tutustuimme toisiimme valmentajan tsekkatessa, millainen tämä uusi nelijalkainen onkaan. Ensimmäisen valmennuksen jälkeen sain suuren vinkin siihen, ettei mun tulisi ratsastaa Macoa niin valtavasti eteen, vaan ottaa se ensin hitaaksi ja tasapainoon, josta liikettä pystyy alkaa kasvattamaan isommaksi vähitellen. Ihan kuin tätäkään en olisi kuullut Champin ja Acsun kanssa useaan otteeseen.. Jotenkin päähän oli vain pinttynyt se fiilis, että nuoren hevosen kanssa tulee edetä kunnolla eteen. Toki niiden pitää antaa liikkua ja varsinkin esteillä olen saanut tästä ihan erilaisen flow'n, mutta kerron siitä enemmän estevalmennuksesta kertovan postauksen yhteydessä.

Toinen kouluvalmennuskerta ratsastettiin maneesissa, sillä Suomalaiseen kesäsäähän tyypillisesti ulkona tuuli ja satoi vaakatasossa - tai ainakin uhka oli todellinen. Meillä oli tunnilla mukana toinenkin ratsukko, mikä oli oikeastaan vain positiivinen lisä. Macolla kun on vielä sen verran huono kunto, ettei se jaksa tehdä töitä kunnolla kokonaista valmennustuntia putkeen. Siksipä kävelimme usein ja teimme varsinaisia töitä yhteensä vain noin puolen tunnin verran. Nuoremmiltakin hevosilta pitää osata vaatia, mutta niitä ei mielestäni kannata ajaa ihan loppuun joka kerralla, koska se jos joku on loistava tapa pilata hevosen motivaatiota töiden tekemiseen. Ja mikään ei ole niin kamalaa kuin epämotivoitunut hevonen.

Siirtymiset olivat aiheena ensimmäisellä valmennuskerralla, joten toisella kerralla lähdimme jatkamaan tästä ajatuksesta suoruuden, taipumisen ja reaktiivisuuden kautta. Alkuverryttelyssä valmentajani totesi, että nyt olisi aika herätellä ruunan takajalat kesälomilta ja alkaa kunnolla töihin. Se on vähän hidas takaa ja vähän muutenkin kauttaaltaan, iso hevonen kun on. Vihoviimeinen asia on siis oma hitauteni, joka laitetaan päivittäin koetukselle. Emme missään nimessä halua tästä hevosesta sellaista löysää pullataikinaa, joka ei reagoi mihinkään. Se oli tilanne, jossa olin Champin kanssa noin vuoden yhteiselon jälkeen ja jota lähdimme korjaamaan kolmen vuoden taipaleen ajan päätyen lopulta tilanteeseen, jossa koin Champin olevan sileällä varsin mukava pätkittäin. Maco on valmiiksi niin tasainen, suora ja niin sanotusti "mutkaton", että sitä jää helposti vain kantamaan eteenpäin, jolloin omasta kädestä tulee hevosen viides jalka ja koko homma on yksi farssi.
Heti alkuverryttelyjen jälkeen lähdimme ratsastamaan avotaivutuksia pitkillä sivuilla siten, että pitkän sivun alkuun tehtiin pienehkö voltti. Itse avotaivutuksen ei kuulunut olla kovin jyrkkää, vaan hevosen tuli liikkua kolmella uralla taipuen omasta rungostaan. Valmentajani ei halunnut kaulan taipuvan juuri ollenkaan, vaan taivutuksen tuli lähteä vasta kaulan keskiosan jälkeen. Näin itse avotaivutuksesta saa paljon paremmin hyödyn irti, sillä hevonen voi heittää kaulansa helposti mutkalle taipumatta itse ollenkaan rungostaan. 

En ollut koskaan ratsastanut Macolla juuri muuta kuin ympyröitä ja suoria uria, joten vähän skeptisesti lähdin liikkeelle avotaivutuksia ajatellen. Älkääkä ymmärtäkö väärin: eihän mikään ratsastusliike ole temppu, vaan oikean ratsastuksen tulos. Kyllä mä silti alitajuntaisesti mietin, että tämä hevonen ei välttämättä ymmärrä liikkumista pyydetyssä muotissa, jos sitä ei siltä ole koskaan aiemmin pyydetty. Vielä, mitä Maco esitti oikeinkin kivaa avotaivutusta liikkuen tasaisesti tahdissa ja taipuen juuri sen verran kuin pyysin. Champin kanssa ongelmana oli, että kun sille tuli vaikeaa, se sekosi aina tahdissa ja rupesi esittämään milloin laukkaa, tölttiä tai jotain omaa sekoitustaan. Tämä tapahtui usein varsinkin avotaivutuksissa. Maco sen sijaan jolkotteli kuin vanha tekijä! Toki tämä oli sellaista vauvajumppaa, mutta kuitenkin lähtökohtaisesti olin kovin iloinen sen mutkattomuudesta.

Raviosuuden jälkeen lähdettiinkin laukkaamaan. Laukassa teimme töitä ympyrällä ratsastaen vuorotellen kunnolla eteen ja sitten taas ottaen hevoset takaisin. Mitään piruettilaukkaa ei pitänyt esittää, mutta tällä temponvaihtelulla pyrittiin hakemaan hevosia enemmän ylämäkeen ja ajattelemaan myös itse eteen. Eteenratsastuksessa hevosen piti olla pyöreänä, eikä se saanut nojata ratsastajan käteen. Se tarkoitti, että käsi sai olla elävä. Ei niin, että nyrkki liikkuu, vaan siten, että omien käsien pikkusormet liikkuvat aktiivisesti saaden hevosen suupieleen pienen liikkeen. Se ei näy ulospäin, mutta estää sen, ettei hevonen nojaa ratsastajan käteen. Hitaampaan tempoon ratsastaessa sen sijaan piti korostaa ennen kaikkea oman keskivartalon tukea ja pohkeita, jotka säilyttivät hevosen ajatuksen etenemisestä myös hidastaessa. Hidastus ei siis saanut olla niin, että hevonen kaatuu omien lapojensa yli, vaan niin, että se ikään kuin istuu oman takaosansa päälle. Tai ainakin ajatuksena näin. Toteutus on varmasti haastavampaa!
Linkki videoon (ääniraidallinen valmennusvideo)

Maco toimi koko tunnin ajan todella kivasti, mitä nyt aluksi roikotti kieltä melko rajustikin vasemmalta puolelta. Uskoisin, että se lopettaa tuon raspauksen jälkeen, mutta se voi myös olla jäänyt tapa jonkun asian protestoinnista. Olen kokeillut sille nyt erilaisia kuolaimia ja turpahihnoja, mutta ainakaan vielä näistä mikään ei ole osoittautunut toista toimivammaksi. Pidetään siis peukkuja, että maanantaina hevosen kieli olisi suussa ;) Laukassa ruuna vähän väsähti, joten emme työskennelleet sen jälkeen enää ollenkaan. Loppuraveissa valmentaja totesikin, että varo, ettei ruuna kompastu omaan päähänsä - niin alhaalla se sitä piti. Mutta kehuja saatiin, edellisestä valmennuksesta olin löytänyt valtavasti nappuloita lisää ja allani oli kuulemma kuin eri hevonen. Jos se ei hyppää, niin siitä kuulemma tehdään kouluhevonen. Haha!

Loppuun kerron vielä vinkin, joka mun on pitänyt jakaa teille pitkän aikaa. Mulla on nyt jostain syystä tullut tässä kevään mittaan tapa pitää kyynärpäitä liian irti omista kyljistäni ratsastaessa. Mä olen pohtinut syitä tälle, mutta en ole keksinyt mitään kovin loogista selitystä. Nyt sellainen on löytynyt ja korjauksia tehty, mikä on helpottanut omaa ratsastustani valtavasti. Mun ranteethan kääntyvät herkästi lappeeleen, jolloin niistä tulee automaattisesti jännittyneet. Mä otan helposti pidätteen juuri ranneosalla, mikä tekee niistä liikkumattomat. Miettikääpä: kun mulla on ranteet lappeellaan ja kyynärpäät irti kyljistä, on kyynärpäät rentoina ranteet jäykkinä. Käännetään tilanne toisinpäin: ranteet suoriksi, kyynärpäät lähelle kylkiä. Tuki kyynärvarsiin ja pidätteet muodostumaan sieltä, ranteet rennoiksi (vaikka toki edelleen pystyssä). Voitte testata tätä ihan itse ilman hevostakin. Kummassa uskotte, että ohjastuntuma on tasaisempi? No nimenomaan tuossa jälkimmäisessä. Tämän ahaa-elämyksen kun sain, helpottui oma ratsastus taas paljon. Onni on hyvä valmentaja!

Aurinkoista juhannuspäivää 

50 kommenttia

 1. Minkä takia korvahuppu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan pelkästään kuvien vuoksi :D En mä käytä ollenkaan jos ratsatan ilman kuvaajaa.

   Poista
 2. Mitkä suitset nuo ovat? :) Kivat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veljekset Wahlstenin! Teen näistä jonkun postauksen :)

   Poista
 3. Jaksoin katsoa koko videon ihan hyvin! Mutta mielestäni tämän postauksen selostukset oli ihan turhia, koska kaikki sama asia tuli ilmi videolta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa tykkää lukea, osa tykkää kuunnella. Sinun tapasi toimia ei ole ainoa oikea.

   Poista
  2. Juuri kuten toinen anonyymi vastasi :)

   Poista
 4. Oli kyllä kiva video!
  Olisko sulla muuten jotain vinkkejä, kun ratsastaessa mun oikea käsi liikkuu eteenpäin eli ei ole tasaista ohjastuntumaa. Mä oon tätä yrittänyt korjata, ja käsi liikkuu paljon vähemmän nykyään eteenpäin, mutta kuitenkin vähän. Toivottavasti tajusit tosta edes vähän jotain. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuva, Että pidit :) valitettavasti en osaa auttaa ilman, että näkisin paikan päällä. Kannattaa kysyä valmentajalta/opettajaltasi :)

   Poista
 5. Mä niin tykkään teidän varusteista, ihanan hillittyä ja tyylikästä!

  VastaaPoista
 6. Mä ratsastan yleensä max 30 min, miks pitäis hinkata jo valmiiks hyvää :D Nuoremman kanssa menee kauemmin, mutta enpä silläkään yleensä tuntia mene.

  Maco on mun mielestä tosi kaunis ja hyvin kehittyny, näyttää ikäistään kypsemmältä, vaikka kunto kesken loppuiski :) Te ootte kyllä tosi tyylikäs pari.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sepä se :D ja se on kyllä yllättävän hyvännäköinen malliltaan!

   Poista
 7. Mulla täsmälleen samoja ongelmia viisivuotiaan ruunan kanssa :). Kiitos ihanasta valmennusvideosta, näistä saa aina hyviä ahaa-elämyksiä :D. Mikä kuolain teillä tässä videolla nyt oli?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että pidit :) tässä videolla on nivelkuolain. Tsemppiä jatkoon nuoren kanssa :)

   Poista
 8. Katoin jo aiemmin videon, hyvin jaksoin katsoa ja tosi kiva oli taas kuunnella, tuntu et meni niin nopeesti tuo aika :) On se hieno hevonen, ai että <3

  VastaaPoista
 9. Kiitos, hyvin jaksoi katsoa videon. Täytyy vielä erikseen kiittää, että puhut luonnollisesti, selkeästi, miellyttävästi. =) Käsivinkit otin myös ilolla vastaan, tuntuu olevan minulle "ikuisuusongelma".

  Tuosta kielen roikuttamisesta muistin ihanan entisen hoitohevoseni, tanskalaisen puoiveriruunan, ratsastuskoulun ratsu joka tuli Suomeen 7-vuotiaana "raakileena". Ruuna alkoi roikuttaa kieltään jossain vaiheessa ratsastaessa, mutta mielestäni tätä ei kestänyt pitkään, ongelma "hävisi" yhtä salaperäisesti kuin ilmestyi. Näin jälkikäteen uskon, että johtui hampaista, jotka ko. ruunalla olivat aika huonot. Pitkä selitys, mutta tarkoituksena vaan sanoa, että toivottavasti Macon kieli pysyy nyt raspauksen jälkeen jatkossa suussa paremmin. Joko olet testannut Mickelemit Macolla?

  Hyviä treenejä ja aurinkoisia hetkiä Macon kanssa! Todella sympaattisen oloinen hevonen =)

  Maarit L-=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit! Maco on kyllä symppis kaveri, ei siitä pääse mihinkään :) Micklemeitä en ole testannut kun omani pois myin, mutta ehkä niitä pitää joskus testata jos niikseen tulee. Katsotaan, miten raspauksen jälkeen lähtee hommat etenemään! Nuo kielijutut ovat melko kinkkisiä välillä, mutta toivotaan että tässä pääsisi vähällä ;)

   Poista
 10. Mikä Macon säkä on?:) Mikä askellaji on hänelle haastavin tai jossa on eniten töitä tiedossa?

  Vaikka Maco ilmeisesti onkin melko iso, niin ihanan sporttinen se on <3 Niin siro, sellainen urheilumallinen ;)

  Ja pakko sanoa vielä tuosta ääniraidallisesta videosta, että olipa ihana kuulla sut noin pirteänä ja iloisena! Eron huomaa selvästi sinussa, miten toiveikas ja onnellinen olet. Ihan eri flow! Ihanaa!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, ihana kuulla :) Macolle haastavin askellaji tuntuu tällä hetkellä olevan ehkä käynti. Sitä on ratsastettu käynnissä sen verran vähän :) Säkää en osaa sanoa tarkalleen, kun En ole itse sitä päässyt mittaamaan :)

   Poista
 11. Tuo kielen roikottaminen suusta voi olla ihan vain tapa,ilman mitään ongelmaa tai suurempaa syytä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se voi, toki toivon ettei näin olisi ja johtuisi vain tuosta hampaista, jotta se lähtisi pois :)

   Poista
 12. Ihan superhyvä video jälleen!! :) Mä olen tykännyt tosi paljon näistä sun ääniraidallisista videoista, ja kaikista muistakin videoistasi kyllä. Marocco vaikuttaa tosi ihanalta hevoselta, niin luonteeltaan kuin ulkonäöltään :) Sä olet onnekas kun olet löytänyt sen! Niin, ja hienoja kuvia myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Kiva kuulla, että näistä videoista pidetään :)

   Poista
 13. Mulla on jo pitkään ollut ongelmana juuri tuo kyynärpäiden irtoaminen kyljistä ja ranteiden kääntyminen, kiitos siis hyvästä vinkistä! :p Täytyy testata kun seuraavan kerran hevosen selkään pääsee :)
  Ja täytyy vielä todeta, että näitä sun ääniraidallisia videoita ja kyllä muitakin videoita on mukava katsoa :) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ja kiva, kun on ollut vinkistä mahdollisesti apua :)

   Poista
 14. Macon liikkeet näyttää niin sulavilta. Silmä lepää videota katsoessa:)

  VastaaPoista
 15. HEi voitko vastata noihin viime postauksen kysymyksiin :) kiinnostaa kovin!:D tämä siis sillä hos et palaa myöhemmin enää lukemaan vanhoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo vastaan heti kun ehdin, on vaan niin paljon etten puhelimella viitsi :)

   Poista
 16. Marocco on ihana ja tykkäsin siitä videosta paljon 😍😍❤💖💗💗💕💙ps.
  (oot paras💖💖💕💗)

  VastaaPoista
 17. Kiva postaus ja itse pidän todella paljon noista ääniraidallisista videoista! Minun hevoseni roikotteli enne kieltään, mutta rupesi häviämään kun sai voimaa takajaloille ja rupesi työntämään tasaisesti molemmilla takajaloilla mahan alle. Minun hevosen roikotti siis vasemmalle, ja otti kielen sisään kun sain vasemman takajalan mahanalle.
  Olette kyllä tyylikäs parivaljakko! Tsemppiä teidän tuleviin treeneihin, jään innolla seuraamaan teidän kehitystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja tuo voi hyvinkin olla totta, koska Maco myös vähentää sitä aina kun sen saa omille jaloilleen paremmin :)

   Poista
 18. Mitä järkeä on snäpätä hevosen selästä niin että keskittyminen on selkeästi siinä puhelimessa eikä hevosessa ja ympäristössä.. Muutenkin ärsyttää toi jatkuva oman "uhrautumisen" ja "paremmuuden" korostaminen. Kokoajan valitetaan että voivoi kun menee myöhään talilla kun on niin paljon ratsatettavia ja tekemistä ja voivoi kun olen pedanttisen tarkka varusteistani ja en pysty nukkumaan jos loimen nurkka ei oo just niinku pitää karsinan ovessa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No johan sitä on mieltänsä pahoitettu :D onhan se ihan fakta, että tallilla menee välillä myöhään. Ei se ole mitään uhrautuvaisuutta tai paremmuutta, ei myöskään se, jos kerron olevani tarkka varusteista. Mä en pidä yhtään siitä, jos omat tavarat ovat tallilla sekaisin. Miksi se on keneltäkään pois? :D

   Ja olet ihan oikeassa siinä, että puhelimen käyttö hevosen selässä on turhaa. Mitäpä sitä faktoja kieltämään ;)

   Poista
  2. Olen eri ano, mutta mielenkiinnosta googletin. OCD on pakko-oireinen häiriö :D Ylempi ano vissiin tarkottaa tuolla sitä, kun sulla on "pakkomielle" siihen, että kaikki on hyvässä järjestyksessä, puhtaana yms. Toisilla taas on pakko pestä käsiä jatkuvasti näin esimerkkinä.

   Mut mä en ainakaan usko, sähän joskus olet maininnut jotain, että tuo tarkkuus on talliajoilta tai vastaavasta tullu, vai miten se meni :D

   Poista
  3. Haha joo apua ei toi nyt noin niin paha oo :D siis kyllä mä pystyn elämään myös jos nyt sattuu joku olemaan vinossa, enkä mä pidä ollenkaan samalla tavalla järjestyksessä muita kuin omia hevosiin liittyviä tavaroitani. Se on opittu just nimenomaan sieltä ulkomailta, koska siellä oli pakko olla kaikki aivan tiptop :)

   Poista
 19. mitkä suitset ja satula sulla on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satula on Prestigen Versailles ja suitset Wahlstenin :)

   Poista
 20. Oliko champilla toinen silmä herasilmä vai onko ihan tavalliset?

  VastaaPoista
 21. Mitä saippuoita ja rasvoja käytät Macon varusteisiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista merkkiä, mutta tsekkaan kun pääsen tallille! :)

   Poista
 22. Hei miten käy sen varsaprojetkin kanssa?
  Kerroit silloin joskus videopostauksessa, että avasitte äitis kanssa sen tilin mihin keräätte rahaa ja ostatte vuotiaan varsan. Sillon myös kerroit, että champ pysyy mukana niin kauan kun henki pihisee. :)
  Mitä niille varsatilin rahoille käy, jos ette sitä osta?
  Mikä macon säkä about on? Onko isompi ku champ?
  Kerro molemmista 3 hyvää ja huonoa puolta, siis champista ja macosta?

  Oliko champ sulle liian haastava hevonen, kun myit sen vai oliko se ongelmahevonen jota et osannut ratsastaa?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne varsatilin rahat on käytetty uuden hevosen oston yhteydessä eli varsaa ei nyt tule, kun suunnitelmat muuttuivat :) Maco on isompi kuin Champ, en osaa sanoa säkää, about 170 tai vähän alle. Noihin hyviin ja huonoihin puoliin en osaa vielä ottaa kantaa, kun Maco on ollut mulla niin vähän aikaa. Ja eikö tuon viimeisen kysymyksen kaksi vaihtoehtoa ole about sama asia? :D

   Poista
 23. Katsoimpa sitten tässä (enkä ainakaan yhtään myöhässä postaukden julkaisusta) koko videon. Kerrot kovin eri tavalla valmennuksesta miten itse siitä kirjoittaisin tai kertoisin, ehkä siksi nää ääniraidalliset kiinnostavia onkin. Eikä video ollut yhtään liian pitkä, tuntui parilta minuutilta vaikka olikin vajaa puoli tuntia, aika meni nopeesti :D

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat