perjantai 22. joulukuuta 2017

#932: Miten huollan varusteeni?

Pystynköhän laskemaan edes kahden käden sormilla, miten usein multa on kysytty varusteistani. Milloin mistäkin: mitä merkkejä käytän, mikä on suosikkini, miten huollan varusteeni ja miten ne ovat niin hyväkuntoisen näköisiä. Nuo kaksi viimeistä kysymystä korreloivat varmasti jotenkin keskenään, joten niputetaan ne yhteen ja tehdään niistä yksi postaus näin joulun alla. Lupasin nimittäin avata hieman sitä, miten pidän huolen omista varusteistani!

Hevosharrastajien joukossa on varmasti tuhansia erilaisia varusteiden huoltajia. On sellaisia, jotka eivät putsaa varusteitaan juuri koskaan ja sellaisia, jotka hinkkaavat niitä jokaisen käyttökerran jälkeen. Suurin osa tietysti sijoittunee tuolle välille, sillä monet tallikaverini ja hevostuttuni putsaavat esimerkiksi kuolaimet jokaisen ratsastukserran jälkeen, mutta eivät putsaa nahkavarusteita saippualla joka päivä. Nämä asiat jakavat varmasti ihmisiä moneen eri kastiin, mutta myös mielipiteitä: toisten mielestä liika putsaaminen kuluttaa varusteita, joten se ei ole hyväksi. Uskon vakaasti siihen, että huonoilla välineillä putsaaminen on varmasti loppujen lopuksi haitaksi mille tahansa varusteelle, mutta järkevällä toiminnalla varusteiden huolto pidentää niiden käyttöikää. Painotan kuitenkin, että nämä kaikki tässäkin postauksessa esitetyt seikat ovat vain omia mielipiteitäni, joten jokaisen oma tehtävä on pohtia, sopivatko ne juuri siihen omaan toimintamalliin.

Lähtökohta mun varusteiden putsaamiselle on se, että taidan olla vähän neuroottinen asian suhteen. Viimeisen vuoden aikana olen kyllä oikeasti löysännyt pipoa paljon, sillä toisinaan superkiireisinä päivinä tai vaikkapa kuumeessa ollessani en välttämättä putsaa suitsia saippualla, jos olen tehnyt sen edellisenä päivänä ja tiedän tekeväni sen kuitenkin seuraavana. Mutta kyllä, joskus näin jopa painajaisen siitä, etten ollut pessyt varusteitani. Tallilla mä olen saanut sellaisen siivousintoilijan maineen, koska kaikki varusteeni tulee olla siististi ja järjestyksessä. Viikkaan joka päivä loimet uudelleen oveen tallityöntekijän jäljiltä, putsaan rehulaarini vähintään harjalla (ja likaisina ollessaan myös saippualla) ja rehusankon huuhtelun jälkeen en enää laita sitä maahan ennen sen säilytyspaikkaan sijoittamista.

Kaikista kuvista kuuluu kiitos Vilmalle! Kuvissa istun hevosen selässä ilman kypärää, mutta kuten useasti sanottu: suosittelen kypärän käyttöä ihan jokaiselle ja sen käyttö on mielestäni äärimmäisen tärkeää. Tässä kuvaustilanteessa mun ei pitänyt mennä hevosen selkään, mutta hetken mielijohteesta sen toteutimme. Käytän kypärää aina ratsastaessani :)



Olen aina halunnut putsata varusteeni myös itse. Jos olen tallilla kaverin kanssa, pyydän heitä hoitamaan hevosen sillä välin, kun huollan varusteet kuntoon. Yleensä kyllä esimerkiksi reissujen jälkeen kylmään itse hevosen jalat, jonka aikana apukäsipari voisi esimerkiksi pestä jo varusteita, mutta haluan tehdä sen itse myöhemmin. Tässäkin kohden musta on muuten tullut nykyään paljon lepsumpi, koska esimerkiksi noin viikko sitten Riders Innin hyppyreissun jälkeen kaverini putsasi osan nahkavarusteistani samalla, kun hoidin muita juttuja tallilla. Mutta nyt mulla onkin tosi hyvä saippua, jolla kuka tahansa osaa putsata varusteen kuin varusteen kunnolla.

Mistä kaikki mun varusteenputsausintoilu on sitten saanut alkunsa? Homma juontaa juurensa niinkin kauas kuin vuosiin 2011 ja 2012, kun olin töissä Stephexillä ja Guttecovenissa. Jokaisen työpäivän päätteeksi pesimme kaikki nahkavarusteet, jokaisen käytön jälkeen suojat ja huovat menivät pesukoneeseen, kaikki loimet oli pakko viikata oviin tietyllä tavalla ja esimerkiksi käytävillä ei saanut olla ainoatakaan purua. Jos joku ihminen oli tarkka siisteydestä, niin Fagerströmin ykköshevosenhoitaja Tiina. Siellä mulle iskostettiin niin syvään päähän se, että asiat on tehtävä tuolla tavalla, että se on jatkunut menestyksekkäästi aina näihin vuosiin saakka. Tämä pätee tosin vain omia varusteitani, sillä ratsastaessani muiden hevosilla en putsaa heidän varusteitaan lähimainkaan samalla tavalla. Toki harjaan suojat hiekasta ja esimerkiksi pyyhkäisen suitset nopeasti, mutta sellainen jynssääminen ei todella edes käväise mielessä.





Huollan ratsastuksen jälkeen kaikki varusteet, jotka ovat silloin olleet käytössä. Suitset ja satulavyö saavat pesun, jonka jälkeen ristitän suitset omalla tavallani kaappiin ja laitan satulavyön satulan päälle. Satulasta harjaan joka kerran jälkeen jalustimet ja putsaan kaikki reunat siten, ettei niissä ole likaa. Jos satulan nahkaosassa on esimerkiksi pölyä, pyyhin sen pyyhkeellä siipien alta jne. Vältän pesemästä satulaa saippualla kovinkaan usein. Satulan päällä käytän aina satulansuojusta.

Suojat ja saappaiden pohjat putsaan aina harjalla, jonka jälkeen pesen saappaat ja suojat satulasaippualla. Säilytän suojat siististi yhdessä korissa ja saappaat omassa laatikossaan vaakatasossa, jotta ne eivät mene nilkoista kasaan. Pesen suojat ja esimerkiksi bootsit pesukoneessa yleensä kerran kuussa. Satulahuovan kopistelen joka käyttökerran jälkeen ja jos se on hikinen, ripustan sen kuivumaan. Muussa tapauksessa käytössä oleva huopa säilytetään satulan päällä. Vaihdan huopaa aina, kun se näyttää sisältä päin likaiselta. Kotikäytössä mulla on yleensä joku normaali huopa, mutta kuvauksia, kisoja ja muita tärkeämpiä tilaisuuksia varten käytän meidän edustushuopia ja suojia. Ne ovat kyllä samoja, mitä käytän muutenkin, mutta vähemmän käytettyjä ja uudempia.

Putsaan raipan ja hanskat ennen kuin laitan ne kaappiin, enkä muutenkaan lähtökohtaisesti pidä mitään tavaroitani, kuten loimia, suojia tai vilttejä maassa. Laitan kypärän päähän ja saappaat jalkaan viimeisenä asiana ennen hevosen selkään menoa ja otan ne pois heti, kun olen saanut hevoselta varusteet pois. Näin vältän sen, että ne sotkeutuisivat muissa tallihommissa. Harjapakin ollessa käytävällä pidän sen kantta aina kiinni, ellen ota sisältä jotain tavaraa, koska en halua sinne joutuvan turhaa likaa. Putsaan aina kaikki harjat kädellä käytön jälkeen, poistan esimerkiksi kaviokoukusta kaiken lian ja nypin harjasta mahdollisesti irronneet jouhet pois. Pesen myös kannukseni joka kerran jälkeen veden alla, myös nahkaremmit. Kannuksien remmit ovat sen verran kuluvaa tavaraa, etten ole kokenut niiden vesipesusta mitään haittaa. 





Nahkavarusteiden pesuun käytän nykyään aina Sporren nahanpuhdistusainetta, joka on tehty luonnollisista ainesosista. Olen käyttänyt valehtematta varmaan kolmeakymmentä eri satulasaippuamerkkiä, ihan niistä kalleimmista halvempiin. Tämän otin käyttöön syksyllä, enkä kyllä suostuisi vaihtamaan pois. Saippuaa kuuluu käyttää siten, että sitä vaahdotetaan märällä sienellä koko nahkaosaan, jonka jälkeen nahka kuivataan puhtaalla pyyhkeellä. Muut satulasaippuat ovat jättäneet mun varusteet vähän tönköiksi ja koviksi, vaikka pinta olisi ollut kiiltävä. Kauhistelin aluksi ajatusta siitä, että nahkaosia pitäisi oikeasti ihan vaahdottaa sillä vedellä, mutta tuo toden totta toimii. Nahka jää todella kiiltäväksi, mutta kuitenkin mattapintaiseksi. Tein joskus sen virheen, että hankasin aina ennen kisoja edellisiä saappaitani silikonisienellä, mikä kulutti nahkaa todella paljon. Se teki nahasta toki säihkyvän kiiltävää, mutta samalla liukasta. Nahkaa ei koskaan saisi putsata sellaisella välineellä, sen jos jokun asian opin edellisestä työpaikastani. 

Tässäpä oli hyvin pähkinänkuoressa kaikki se, miten pidän huolta varusteistani. Myönnetään, että moni pitäisi touhuani neuroottisena, mutta mulle on tärkeää pystyä harrastamaan siistissä ympäristössä. Sen vuoksi olen joskus jättänyt tallikavereillekin viestiä, että siivoaisivat jokainen omat jälkensä rehuhuoneesta. Kaikkien on kivempaa harrastaa yhdessä, kun ympäristö on siisti - eikö totta! Ja hei, jos joku haluaa lukea vanhan postaukseni siitä, miten pesen kypäräni, niin tsekkaas tämä. Siellä on hyvät ohjeet sille, miten kypärästä saa raikkaan tuoksuisen. 

Miten sä huollat varusteesi?

20 kommenttia

  1. Tule ihan huono omatunto tällaista tekstiä lukiessa, itse olen pessyt omat ratsastussaappaani tänä vuonna ehkä 10 kertaa :'D Harjaan ne melkein aina käytön jälkeen, mutta perusteellisemman pesun teen aivan liian harvoin.
    Ainoa varuste, jonka puhtaudesta olen miltei neuroottinen, on hevosen kuolaimet. Hinkkaan aina käytön jälkeen kuolaimista kaiken lian pois, ettei niihin pinty mitään mikä voisi hangata hevosen suupieliä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, kuolaimet pysyy kyllä oikein hyvin puhtaana varmasti monella. Niihin jää niin herkästi jotain, mikä voi gangsta suupielet auki jne :)

      Poista
  2. Kannattaisi keskittyä pitämään huolta omasta ja hevosen terveydestä. Varusteita saa rahalla uusia, niinpä kannattaa keskittyä huolehtimaan hevosen hyvinvoinnista liikutuksen jälkeen ja kypärä päähän aina kun menet hevosen selkään.
    Tai jos pääomasi ei ole arvokas voit toki ratsastella miten tykkäät, mutta älä julkaise niitä kuvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän Aada maininnut jo postauksessakin, että suosittelee kypärän käyttöä ihan jokaiselle ja ratsastaa aina kypärä päässä.

      Poista
    2. Kuten sanottu, kypärää suosittelen aina käytettäväksi ratsastaessa! omasta ja hevosen terveydestä huolehdin toki, kiitos huolenpidosta :) ihanaa joulun aikaa teille!

      Poista
  3. Mielestäni tärkeämpää kuin varusteiden puhtaus on se, että hevosella on puhtaat elinolosuhteet eli karsina ja tarha. Siivoan hevoseni karsinan ja tarhan päivittäin ja olen niistä erittäin tarkka. Tarhan haravoin läpi noin kerran viikossa ja näin maan ollessa kova saatan käyttää välillä jopa rikkakihveliä saadakseni lannanhiutaleetkin sieltä pois. Karsinaan ei saa jäädä yhtäkään lannanmurua ja kuivikkeen on pysyttävä puhtaana ja vaaleana. Kuivikkeet haluan tietyllä tavalla levitellyksi. Pesen myös hevoseni ruokakupin 2-3 kertaa viikossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tottakai se onkin tärkeää :) meillä siivotaan karsina ja tarhat tallin puolesta päivittäin, joten mun ei tarvitse käyttää siihen aikaa - voin siis keskittyä hyvin vaikka varusteiden putsaamiseen, hevosen huolehtiminen tulee toki itsestäänselvyytenä :)

      Kuulostat todella huolelliselta tarhan ja karsinan suhteen, mikä on varmasti hieno homma :)

      Poista
  4. Superpostaus taas! Itse pesen varusteeni myös joka kerran jälkeen, sekä hevoseni karsinan ja kupit päivittäin. Aijjempiin kommentteihin liittyen, uskon, että Aada pesee myös Macon karsinaa ja kuppeja, eikä kummallakaan ole mitään hätää. Hyvää joulua!

    VastaaPoista
  5. Upeita kuvia ja oot kyllä kaunis! Maco myös. :)

    Ja eiköhän ole syytä uskoa, että Aada huolehtii omastaan ja etenkin hevosensa terveydestä vallan mainiosti, kun jo "pelkät" varusteetkin saa noin hyvää huoltoa. Hieno homma! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos jotain sattuu noiden teinix herutuskuvien oton yhteydessä saattaa bloggaajaakin aikuisena harmittaa että valikoi esim aivovamman kypäräkuvien sijaan. Kukin tavallaan.

      Poista
    2. Kiitos paljon :)

      Meillä on varmaan vähän eri näkemys herutuskuville, koska mun käsitys tästä termistä on paljaan ihon näkyminen rintakehän alueelta ;) mutta kuten sanoit, kukin tavallaan!

      Poista
    3. Voi elämä mitä juttuja ihmisillä! Jos näistä saa väännettyä "teinix herutuskuvia" niin on taitava :)

      Hyvää joulua Aada, sekä vuotta 2018!

      Poista
    4. Voi elämä mitä juttuja ihmisillä! Jos näistä saa väännettyä "teinix herutuskuvia" niin on taitava :)

      Hyvää joulua Aada, sekä vuotta 2018!

      Poista
  6. Ihan tosi kiva postaus! Itse olen myös fanaattinen varusteidenputsaaja ja haluan, että kaikki tavarat ovat nätisti omilla paikoillaan. Loimet käärin aina uudestaan karsinan oveen, koska en siedä, että remmit roikkuu lattioilla XD

    Olisin kuitenkin mielelläni kuullut lisää aineista, joita putsaamiseen käytät. Minulla on etsinnässä joku hyvä suihkutettava satulasaippua ja ajattelin jos sinulla olisi joitain vinkkejä.

    Oikein ihanaa joulua!

    VastaaPoista
  7. Haluaisitkohan linkata ton puhdistusaineen mistä puhuit? En sitä onnistunut googlaanalla löytämään ja kiinnostaisi löytää uusi nahanpuhdistusaine! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. http://just-dressage.verkkokauppaan.fi/tuote/258376/Sporre-Nahanpuhdistusaine/
      Vielä sitä saa vasta tuolta

      Poista
  8. Maco näyttää helpolta kuvattavalta, tosin kun liikutettavani poni.. Se on aina heilumassa ja liehumassa:D jos siitä jotain hyviä kuvia saa niin ne on pakko tallentaa miljoonalle eri laitteelle ettei varmasti katoa koska niiin harvoin tulee heilahtamattomia kuvia tai missä poni juoksee kuvaajaa karkuun :DD Kiinnitin vaan jotenki huomioo siihe miten suloselta Maco näyttää kuvissa ja varmaan ollu paljonki paikoillaan eikä juokse karkuun...:D hyvä postaus!♥

    VastaaPoista
  9. Hei ja kiitos kiinnostavasta postauksesta! Minua jäi mietityttämään tuo saippualla nahkavarusteiden peseminen joka päivä. Valjassepäthän kehottavat pyyhkäisemään kostealla aina käytön jälkeen, jotta tuore hiki jne. irtoaa, mutta saippualla pesemistä suositellaan vain muutaman viikon välein. Onko pääsyy niin usein pesemiseen se, että et usko valjasseppiä ja uskot ahkeran hoitamisen olevan hyvästä, vai se, että haluat varusteiden olevan mahdollisimman puhtaita huolimatta siitä, onko se välttämättä niille hyväksi? En kritisoi, kukin saa tehdä varusteilleen mitä haluaa. :) Mukavaa talven jatkoa!

    VastaaPoista
  10. Puratko suitset osiin joka päivä, vai putsaatko ne vaan pintapuolisesti?

    VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat