keskiviikko 30. marraskuuta 2011

06: Tekniikkaharjoituksia ja kouluvääntöä

En oo taas maanantain jälkeen postannut ollenkaan, joten jos nyt olis taas aika. Voisin vaihteeksi kertoilla jotain real-time tapahtumia ja säästää tarinointia muille päiville! Eli miten olis, jos vähän juttua eilisen estevalmennuksesta ja tänpäiväisestä koulutunnista?

Eli tiistaina oli estevalmennustunti, joka oli periaatteessa yhdistetty esteistä ja koulusta. Yleensä meillä on valkku 19-20, mutta tällä kertaa rästittiin valmiiks perjantain tunti, joten pidettiin 19-21 niin, että aluksi vähän koulupainotteisempaa (tosin esteille suunnattua verkkaa) ja loppuaika hyppäämistä. Viimeviikkoina mun valkkuhevosena on toiminut Pauli, mutta yllätyksenä meninkin Miralla. Kukaan ei tietysti ollut kuvaamassa, joten eipä kuvia kyseisestä tunnista ole. Mutta tässä joku kuva vuodelta 2009 estekisoista.
estekilpailut 2009, lk 90cm, jaettu 1. (Sjamira)
Aloitettiin tunti ensin laukassa ihan pitkin ohjin, niin että hevosilla vertyi lihakset ennen varsinaista työskentelyä. Laukan jälkeen jatkettiin harjoitusravissa niin, että pitkältä sivulta tehtiin pari kolme volttia aina, noin 10-15m halkaisijaltaan ja niin, että hevoset pysyi suorina eikä esim. valuneet ulkolavasta ulos. En tiiä johtuiko pari viikkoa sitten olleesta istuntakurssista vai mistä, mutta Mira oli heti kunnon työskentelyn aloitettua ihan superhyvä - pehmee kädelle, asettui ja taipui molemmat suunnat ja muutenkin tosi hyvä ratsastaa. Viime aikoina tamma on meinaa kuulemma ollut todella vino oikeelle ja vastustellut paljon kättä. En oo kyllä itekkään mennyt sillä kunnolla pitkään aikaan, joten en voi sanoa juuta tai jaata.

1. tehtävä
Ensimmäisenä varsinaisena hyppytehtävänä oli tulla ravissa pystyjä volttien kaarilla. Esteet oli minipieniä, noin 80cm, ja niitä tultiin molemmista suunnista niin kauan, että kaikilla sujui. Mira tuntui ihan hyvältä, ja muutaman kerran jälkeen hypyt alkoivat sujua kun muisti ratsastaa nimenomaan tietä ja rytmiä, ei estettä. Esteet tultiin tarkoituksella niiden ulkoreunasta, ei keskeltä.

Seuraavaksi menimme ns. apilatehtävää, jossa oli käytössä kaikki neljä estettä tehtävästä. Se onnistui oikeastaan ihan hyvin heti ensimmäisellä kerralla, koska tehtävä oli ennestään tuttu ja olimme tehneet sitä joskus aikoinaan, ehkä jotain 3-4 vuotta sitten estevalmennuksessa. Okei, onhan siitä aikaa, mut kumminkin tuttu tehtävä :D Esteet oli siis edelleen n. 80cm, eli tekniikkaa - ei korkeutta todellakaan.

2. tehtävä
Kolmantena oli pieni "rata", joka koostui viidestä hypystä. Ensimmäinen este tultiin vasemmasta kierroksesta voltilta, esteen jälkeen voltti vasemmalle ja suoristus vinolle pystylle josta edelleen vasen laukka ja kaarre pystylle, jonka jälkeen oikeassa laukassa tiukempi kaarre oikealle ja pysty, josta jatkettiin vielä ykköseste uudelleen voltilla vasemmalle. Tehtävä sujui muuten ok kaikilta, paitsi kolmos-nelos-esteiden väli eli se kohta radasta, jossa laukka olisi pitänyt vaihtaa oikeaksi ja tulla sujuva, mutta tiukempi tie pystylle. Joten tätä väliä tultiin uudelleen sitten muutamaan kertaan. Mira alkoi jo väsyä tuossa vaiheessa (menty reilusti yli tunnin), ja kun sille muutenkin hankalaa kantaa oikeaa laukkaa, oli vähän työtä saada kaarre toimimaan fiksusti.

3. tehtävä
Viimeisenä tultiin vielä kahden esteen linjaa, jossa tarkoituksena oli tulla lävistäjä-linjalla pysty josta loiva kaarre oikealle ja pysty, jonka jälkeen voltin puolikas vasemmalle. Tämä tehtävä sujui heti kaikilta hyvin, joten sitä ei tultu kuin muutamaan otteeseen per ratsukko ja sen jälkeen lopettelimme keventäen hevosia rennoiksi ja pitkät loppukäynnit. Mira oli hirmu kiva, pitkästä aikaa hyppäsin sillä kunnolla (vaikka ihan pieniä, mutta kumminkin tehtäviä) ja sujui hyvin!

4. tehtävä
Tähän loppuun vielä, että menin Rokilla tänään tunnilla Equstomissa ja aiheena oli taivutus, rentous ja hevosen ratsastaminen siirtymisten aikana. Mentiin koko tunti ympyrällä ja aluksi aloitin Rokin kanssa ratsastamalla hevosen enemmänkin eteen-alas. Ympyrällä piti miettiä katseen vaikutusta hevosen liikkumiseen ja taivuttaa hevosta normaalia enemmän ilman, että jäi vetoa tai yhtään kova tai liian nopea käsi (eli ei todella sahausta!!) = pitkiä ja rauhallisia taivutuksia niin, että kun ohjasta myötäsi, hevosen piti jäädä hetkeksi taipuneeksi. Vaikka en Rokilla oo mennyt syksyn aikana kuin kolmesti, on kesän tuntsaritreenit vielä jääneet mieleen niin, että sujui alusta asti hyvin. Eli taivutusta jatkettiin käynnin jälkeen ravissa, jolloin mukaan otettiin ympyrän aikana aluksi yksi, sitten kaksi, kolme ja lopuksi neljä siirtymistä käyntiin niin, että hevosen muoto ei saanut muuttua.

Raviosuuden jälkeen jatkettiin tietysti samaa laukassa. Tällä kertaa piti tehdä oman hevosen suoriutumisen mukaan nostoja ravista laukkaan ja siirtymisiä takaisin raviin taas muodon ollessa tasainen. Mulla ei taaskaan tunnilta kuvaa, joten tässä joku vanha kesältä..

Tuuppausta tuuppausta kesä 2011 (Rocket Power)
Rokin kanssa tehtiin niin, että muutettiin muotoa pari kertaa tunnin aikana, jossa työskenneltiin. Tamma ei ollut taas hetkeen kulkenut kunnolla alhaalla työskennellen, joten alun eteen-alas-homman jälkeen ratsastin sitä vain noin 15 minuuttia korkeammassa muodossa (lähinnä laukka-ravi-siirtymisien aikana) niin, että loppuajan laukoistakin takasin venyttämään. Muutamia todella hyviä pätkiä tuli laukassa, tuntui ihan, että hevonen laukkas todella takajalat alla ja välillä "lähes paikallaan" kun muutaman pienemmän voltin tein.

Rokki ei todella oo mikään helppo hevonen ja sillä tykkää mennä vain harvat. En tiedä johtuuko sen isoista liikkeistä vai tammamaisesta luonteesta, vinoudesta vai mistä. Meillä oli todella omat alkuvaikeudet aikanaan (kun menin sillä 2009 ekan kerran, se ei edes asettunu ja mulle huudettiin koko tunti kuin voin olla niin jäykkä :D), mutta nykyään yksi niistä hevosista, jotka tunnen "läpikotaisin" ja joiden selkään on aina kiva mennä, kun tietää että pitäis sujua. Puol vuotta menin siis tällä hevosella enemmän viime kesän tuntsareiden takia, nykyään harvemmin.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat