keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

#204: Kengittäjä pelastaa jälleen

Osittain hyviä uutisia! Kurvailin aamulla noin kahdeksaksi, sillä kengittäjä tuli katsomaan Champin kaviota. Kavion kipsi oli siis irronnut maanantaina ja laitoimme sen nyt takaisin liiman avulla. Kenkä ja kipsi ovat siis nyt paikoillaan, mutta saa nähdä, milloin viritys tippuu jälleen jalasta. Kavio on kulunut niin kapeaksi, ettei siihen saa pelkkää kenkää järkevästi kiinni. Kengittäjän mukaan ilman uusia lohkeamisia kavio kasvaisi tätä kasvuvauhtia - eli Champin kohdalla hyvin hidasta - muutaman kuukauden kuluessa normaaliin kuntoon. Nyt siis peukut pystyyn ja toivotaan, ettei uusia lohkeamia tule ja pääsisimme syksyllä vapaaksi kavio-ongelmista!
 
Onko teidän hevosillanne / tuttujenne hevosilla ollut kavio-ongelmia? Millaisia?
 
Kenkä on nyt siis jalassa ja saan ratsastaa sen puitteissa jälleen normaalisti. Koska riski sen tippumiselle on kuitenkin olemassa, saa Champ tarhata sairastarhassa. Ruuna kun tuppaa olemaan oikea riehupelle yrittäessään karkottaa inhottavia ötököitä ympäriltään. Päätimme Piuden kanssa myös, etten ilmoittaudu mihinkään kisoihin kengän ollessa näin  huonosti kiinni. Kun kavio on kasvanut kunnolla ja siihen saadaan normaali kenkä (tai edes kipsi paremmin kiinni), katsomme asioita uudelta näkökannalta. Siihen asti treenamme aktiivisesti ja muuten täysin normaalisti kotona ja toivomme, ettei kenkä irtoaisi uudelleen.
 
Positiivista on, että vaikka takakaviot ovat nyt huonossa kunnossa, ei hevonen oireile niitä mitenkään kipsien kanssa, eikä ole epäpuhdas töppösillä kävellessään.
 
Nämä kolme kuvaa on otettu joskus 2 viikkoa sitten. Champilla oli gramaanit, sillä se oli ollut melkein 2 viikkoa lomalla kaviopaiseen takia, enkä viitsinyt ottaa riskiä siitä, että se lähtisi käsistä maastossa, kuten silloin kerran... :)
Mutta onneksi se oli aika lungi herra!
Olin tänään jälleen Piuden tunnilla ja tarkoitus oli ratsastaa kunnon läpiratsastus. Piude hypytti erästä toista tallilaistamme, joten tulin siihen samalla Champin kanssa. Olin herännyt aamulla aikaisin ja tullut tallille kengitykseen, jonka jälkeen kävin Hipposportissa maksamassa satulan ja palasin kotiin nukkumaan päiväunet. Mua väsytti aivan tajuttomasti mennessäni tallille uudelleen iltapäivällä ja olin jo varma, ettei tunnista tulisi mitään. Maneesiin mennessäni olinkin jo unohtanut suojat, jotka jouduin sitten hakemaan erikseen..
 
Onneksi olin väärässä ja tunti meni todella hyvin! Champ on ollut nyt viimeisten kahden viikon aikana aivan älyttömän kiva ratsastaa, sillä se toimii kerta kerralta paremmin. Tuntuu siltä, että olen päässyt siihen vihdoin kunnolla sisään. Asiaan voi vaikuttaa uusi satula, paremmassa kunnossa olevat hampaat (ikenien haavat ovat jo parantuneet) sekä kavioiden muokkaus niin, etteivät ne enää toivottavasti aiheuta kipua hevoselle (siitä en tiedä, onko voinut aiheuttaa aiemmin, mutta hieroja ja Piude veikkaavat näin).
 
Champista on tullut ratsastuksessa todella paljon kevyempi kädelle. Vaikka se väsyisi, se ei paina kädelle samalla tavalla kuin ennen, eikä visko päätään asioiden tullessa hankaliksi - ja silloin kun se niin tekee, tasoittuu se todella nopeasti, ihan muutamassa askeleessa. Sitä voi ratsastaa laukassa eteen, koota ja suoristaa ilman, että se vaihtaa laukkoja (kunhan kuski istuu suorassa ja antaa oikeanlaisia apuja!). Esteillä osaan tulkita sitä, mitä minun itseni pitää tehdä seuraavaksi, jotta toisin juuri tämän hevosen oikein esteelle. Toki virheitä tulee edelleen, mutta niissäkään tilanteissa en jätä hevosta läheskään niin usein yksin, vaan tuen sitä loppuun asti siinä päätöksessä, jonka lähestymiseen olen ottanut. Esteiden välissä kerkeän ajattelemaan muutakin kuin seuraavaa estettä ja tuntuukin, että aikaa on vaikka kuinka: pystyn keskittymään omaan istuntaani, hevosen laukkaan ja muuhun tekemiseen. Tällaisia tunteita tuli siis tänään, positiivista! :)
 
Ensi viikolla lähden Itä-Suomeen ja saa nähdä, minne kaikkialle eksyn reissun aikana. Olen varannut matkaan kolmesta neljään päivää, joten käväisen ainakin mummoni luona Polvijärvellä sekä Jokelantallilla Juankoskella.
 
Tähän loppuun laitan kuvia vielä Sarinan kiitoskorttikuvauksista, kun niitä aiemmin toivoitte. Toivottavasti tämä myöhäinen julkaisu ei haittaa, vaan katsotte kuvia innolla! Huomenna lähden kaverini Kian mukaan Laaksolle seurakisoihin hoitajaksi ja reissulta on luvassa videopostaus. Pientä extraa siis blogiin. Nyt kauniita unia kaikille, minä painun nukkumaan, jotta olen virkeä huomenna seitsemältä töissä :)
 
Pakollinen kielikuva!


Pelästynyt ylioppinut ja toinen moinen :D
 

57 kommenttia

 1. Tosi kivoja kuvia ja muutenkin hyvä postaus! :)

  VastaaPoista
 2. Ihana postaus♥ Ja pidän peukut pystyssä että champin kavio parantuu♥ Tsemppiä teille ja ihana blogi♥

  VastaaPoista
 3. Mun hoitohevosella oli kaviossa aika ikävä halkeama ja se pudotteli kenkäänsä milloin mihinkin, mm. seisomalla karsinassa. Kavioaineskin oli siis melko huono. Alkuun mitään edistystä ei tietenkään tapahtunut, mutta vuoden jälkeen halkeama oli kasvanut pois ja nyt kahden vuoden jälkeen kavio on ihan normaali ja mitään ongelmia ei enää ole. En tiedä mistä ongelma alunperin oli tullut, mutta mitään vippaskonsteja hoidossa ei ole käytetty. Pelkkä säännöllinen hyvä kengitys, hyvät pohjat ja asiallinen ruokinta (muttei esim. biotiinia).

  Olisi muuten mielenkiintoista nähdä kuvia tuosta kipsistä kaviossa, en ole aikaisemmin tuollaisesta kuullut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaviosta on kuvia tuossa "kattava selostus Champista" -postauksessa. Tai siinä kuvissa takasissa on kipsit :)

   Poista
 4. Kiva postaus ja onneksi kavio on parempaan päin! Tulee ihhan itsekin iloiseksi kun lukee että teillä on mennyt tunti hyvin :) kivoja nuo kuvat ja ihana kieli hepalla ♥

  VastaaPoista
 5. Kiva postaus! Vinkkinä myös, että kannattaa kokeilla sellaista ainetta kun equest kerabol. Vahvistaa oikeasti kaviota, eikä tarvi olla jatkuvasti lyömässä irtokenkiä kiinni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. meillä on nyt formula4feed josta luvataan paljon, katsellaan miten toimii :) kenkiähän tuolle ei voi takasiin lyödä kiinni, ovat liimalla kiinni, eivät nauloilla... :s

   Poista
 6. Mitkä kisat Laaksolla huomenna on?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekoitin tiistain laakson kisat ja viikonlopun husön aluekisat, joissa siis olin :)

   Poista
 7. hei olis mielenkiintosta nähä kuva siitä kaviosta ja kipsistä!
  meidän tallilla oli toissa vuonna tapaus, ruuna joutui seisomaan 3kk karsinassa, ei pystynyt kävelemään käytvälläkäää arkomatta rajusti kavioita. sillä siis kaikki kaviot mäsänä. nyt syötetään marstallin vitoa + hulf regulatoria päivittäin ja kaviot pysyneet kunnossa. yleensähän kavio ongelmat johtuvat huonosta aineenvaihdunnasta, kun p-aska ei pääse pois kavioista eikä uutta kamaa tilalle..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kuvia siitä on tuossa "kattava selostus champista" -postauksessa, tai siis niissä kuvissa takasissa on kipsit :)

   Poista
 8. Lillin jalkaongelmat johtuivat kokonaan jostain kaviorusto pehmentymästä tms. en muista tarkalleen mikä se oli, mutta oikeanlaisella kengityksessä ongelmat on pysyneet nyt poissa. Rengaskengät etusissa ja tarpeeksi ratsumaisesti kengitetty kavio, ennen olivat nimittäin liian lättänät. Onneksi tuo Champin ongelma ratkesi:)!

  VastaaPoista
 9. Nonni nyt Champpi ottaa iisisti ettei tuu enempää takapakkia ! Hyvä että treeneissä menee hyvin :)

  Ajatus kavio-ongelmista tuntuu melkeen vieraalta, kun Nuutin kanssa ei IKINÄ (kop kop kop !) oo ollu mitään niiden kanssa. Sillä on niin hyvä kavioaines. Yhtenä keväänä se oli ep kun kenkä oli jotenkin huonosti ja lähtiki sit irti, mut siinä se... :D hurja aina lukee muiden kertomuksia kavio-ongelmista (ku niihin törmää tosi usein !) ja tajuta et oho taidan päästä helpolla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oo onnellinen, ettei kavio-ongelmia oo! Oon ihan kypsä jo tähän... :D innolla oottelen syksyä ja sitä, että kaviot olisi hyvässä kunnossa!

   Poista
 10. Tuttavani hevonen on tunnetusti kova potkimaan kenkiään irti, ja niin myös tänäkesänä laitumella. Kavio oli samalla lohjennut sen verran lupaavasti, että hevosen laitumella pito kiellettiin kokonaan.

  VastaaPoista
 11. Meillä ainakin ravi tallissa annetaan kavioden kasvaan "pitkiksi" (eli ei noin pystyiksi kuin Champilla) ja joka toisella kegitys kerralla otetaan kengät pois ja toistepäin.Tämä tapa on saannut meillä huono kaviosten hevosten kavoit vahvistumaan ja tietty yksinkertainen ruokinta eli BlackHorse Booster,kaura ja heinä (ja palautusjuomana on BlackHorse SportPower).Näillä eväillä on hevosten kavoit olleet kestäviä ja ei oo tarvinnut hätääntyä siitä että jos joku kenkä onkin irronut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. champillakin oli aiemmin pidemmät kaviot, mutta muutetaan vähitellen niitä pystymmiksi, sillä pidemmät kaviot rasittavat ratsuhevosen niveliä ja jänteitä pidemmän päälle todella paljon.

   Poista
 12. Eräs tallilaisemme, jonka hepalla lähtee aina kenkä jos sillä ei ole bootseja ja sitten ellei irtokenkää saada takaisin heti on kavio lohjennut niin paljon, jotta tulee ihan verta, jos kenkä lyödään heti kiinni kavioon aristaa heppa kavitansa n.viikon AINA, joten sillä tosi herkät kaviot myös, mutta omistajansa syöttää hepallensa biotiinia ja rasvaa kavioita joka päivä. Tuo eräs Titta kommentoi, ettei biotiini ole "asiallista ruokaa" mikä biotiinissä mättää eikö sen juuri pitäisi vahvistaa kavioainesta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi Champilla ei ole kaviot noin herkät :( ja biotiini on mielestäni tärkeä osa huonokavioisten hevosten ruokintaa.

   Poista
 13. Nykyään tuntuu monella olevan kaiken maailman kavio-ongelmia, onneksi omalla kopukalla kaviot niin hyvässä kunnossa ettei tarvitse murehtia... :D

  Luulenko vaan vai onko toi hepo vähän laiha noissa yo kuvissa...? :O Vai miksi sillä paistaa kylkiluut? Ei kyllä pahasti, asentokin vaikuttaa toki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alffi ei ole liian laiha, sillä on hyvin massaa, mutta kylkiluut kyllä näkyvät. Ns heinämaha siis, mutta hevosta huolletaan niin hyvin kuin mahdollista, eli ei siis tarvitse huolestua :)

   Poista
 14. aaaa samaistun kavio-ongelmiin, vaikkei ne Santulla ookkaan kovin pahoja onneks! Kuitenkin tosi usein saa huomata ajaneensa tallille vaan pistääkseen merkille, että taas siltä on yks kenkä irti ja kavio lohjennu vähän. Tänä kesänä tosi saldona on vasta muutama irronnu kenkä onneks :D *koputan puuta*
  Mut meillä onneks auttanu vaan kavioöljy ja biotiini pahimpiin aikoihin, joten aika vähällä selvitty !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan ettei teillä tulis yhtään pahemmaksi! :)

   Poista
 15. Omalla ei ikinä mitään kavio-ongelmia ole ollut ja nytkin on ollut ilman etukenkiä huhtikuusta.. Aluksi oli lohkeamia havaittavaissa, mutta sitkeästi vain ilman kenkiä kosteassa tarhassa niin hyvät on kaviot :) Talvisin ei meinaa kengät pysyä mukana, mutta vaihettiin koon isompiin nauloihin ja sen jälkeen alkoi pysyä paremmin :) Kaverin hevosella lohkesi pala kaviosta ja sillä käytettiin paikka-ainetta ja se toimi sillä tosi hyvin. Merkkiä en muista, mutta on se valkoinen purkki ja vihreällä teksti eli ei sitä superpaikkaajaa joka kuivuu parissakymmenessä sekunnissa.
  Itse touhailen ravipuolella enimmäkseen ja siltä puolelta voisi löytyä vinkkiä kengitykseen. Saisko Champille kiinni esimerkiksi päärynäkenkää? Siinähän ei tule nauloja kuin kärjelle. Jokin muukin orsikenkä voisi toimia ja onhan niitä kaikenmoisia puolikenkiäkin kehitetty :) Raviukkelit on kokeilunhaluisia ja varmasti saat apua jos ihan rohkeasti menet raveissa vaikka varusteautosta apua kysymään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En sano tätä pahalla mutta ravi puolella uskelletaa heitteytyä etsimään kaiken maailman kenkä ongelmiin hyviä ratkaisua mutta yleensä törmää ratsu puolella siihen että ei uskelleta vaan heittäytyä etsimään hyviä vaihtoehtoja.Sanoisin että olisi hyvä ottaa mallia ravi puolen kengitys tyyleistä!

   Poista
  2. En tiedä ravikengityksestä mitään, joten en sitä kommentoi. Meillä on kuitenkin todella ammattilainen kengittäjä, joka varmasti tekee Champin kavioiden eteen "parhaat ratkaisut" :)

   Poista
 16. Kavio-ongelmat on hanurista...
  Entinen hevoseni omisti huonolaatuiset kaviot, ne oli todnäk. vähän huonommin huollettu Hollannissa (Suomessa ensimmäistä kertaa kengittäessä kengittäjä löysi kavion sisään katkenneita nauloja..) eikä hommaa helpottanut, että potki ihan harrastuksenaan seiniä - mistä ne naulat katkeili, kengät tippui, ilman kenkää kavio kului ja oravanpyörä jatkui.
  Koskaan meillä ei mennyt katastrofaaliseksi tilanne.. Aina saatiin kengittäjä melko pian lyömään kenkä kiinni ja kerran kolmipäiväisiin kisoihin matkatessa tamma irrotti kenkänsä kuljetuksessa ja sen mukana kunnon palan kavioo.. Kisa-aamuna hätämme pelasti onneksi Kiuruveden kengityspaja jonne kiikutin hevosen, paikattiin kavio, saatiin kenkä kiinni ja tamma radalle.
  Nyt hevonen on 15v (mun aikana 7-9v) ja tässä parin viime vuoden aikana sen kavio on vahvistunut niin, että jos kenkä tippuu - selviää se kengättömänä jo parikin päivää ilman epätoivoa saada siihen mitään kiinni takaisin. Jossain välissä koitettiin mömmöt, voiteet ja muut - turhaan. Nyt kun asialle ei ole edes tehty mitään (ruokinta pysynyt samana ainakin viimeiset 6 vuotta..) on kaviot alkaneet vahvistua.. Ei haittaa yhtään.

  Kaverin entisellä ruunalla tuo kavion heikko laatu olikin sitten jopa pahempi.. Kengittäjä epäili, että jos ei ole syntymävika niin sitten sitä on Saksassa seisotettu liian märässä karsinassa vuosia. Hevonen oli hieno, myöhemmin kuultiin että oli ruunattu huonojen kavioiden takia - muuten olisi jäänyt oriksi mutta pelättiin sen periytyvän.
  Ei pystynyt menemään märkään tarhaan ollenkaan ja kiikutettiin aina klinikalle kengitettäväksi.. Hevonen on reilu 10v eikä ongelma ole hävinnyt.. harmi.

  Ihana Steffi, niin oma ittensä noissa kuvissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi ei, et säkään ole ilman ongelmia selvinnyt! Toivottavasti ei tule lisää :)

   Steffi on kyllä niin ihana :)

   Poista
 17. Herranjestas! Aikoinaan kun itselläkin oli joskus vuosia sitten hevonen, eikä meillä koskaan ollut mitään kavio-ongelmia. Olisin paskonut verta jos olisi tullut jotain klinikkakäyntejä ym. Eihän sillä hevosella ollut edes vakuutusta. No hevoseton on huoleton. Huuuh, Onneksi ei oo enää hevosta, kuolisin stressiin näitä blogeja lukiessa kun tuntuu että aina jonkun hevosella on jotain. :/

  VastaaPoista
 18. Omalla ruunallani on ollut paljon ongelmia hitaan kavionkasvun, irtoilevien kenkien ja lohkeilevien kavioiden kanssa. Aloitin biotiinin syötön hevosella, mutta siitä ei ollut apua. Paras apu meille on ollut säännöllinen, sopivan lyhyt kengitysväli, piin syöttö (omani syö SilicaHorsea) sekä sopivan kostealla alustalla tarhailu. Kuumilla, kuivilla keleillä hiekkapohjainen alusta kuivattaa kavioita, jolloin ne lohkeavat helposti. Ruohopohjainen tarha on ollut sopivin, sillä aamukaste ja ruohosta tuleva kosteus kostuttavat luonnollisesti kavioita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, meilläkin varmasti kengitysväli pysyy nyt lyhyempänä.. :)

   Poista
 19. Onneksi Champ on jo kunnossa! :) Meijän ponilla ei ole koskaan ollut kavio ongelmia. Oletko menossa Hevoset stadikalla tapahtumaan? :)

  VastaaPoista
 20. Kuinka olet "tutustunut"/mistä tiedät Jokelantallin? En itse ole siellä käynyt, mutta siellä oli ennen paljon tuttuja hevosia (mm. Lohe, Ursula, Valter, Cessa), mutta taitaa olla kaikki nuo myyty/lopetettu. Tiedätkö ko. hevosia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mummola on siinä vieressä ihan. Oon ratsastanutkin noilla kaikilla :)

   Poista
 21. meijän hepal on ollut kaviopaise ja mun kamun hepalla 2 kertaa kavio kuume.
  kavio paiseesta selvittiin helpolla ja kaviokuume jutussa piti syöttää kaviokuume rehua ja -lääkettä sekä irrotta kengät + syöttää paljon pajua ja jättää kaikki makea pois

  VastaaPoista
 22. voi vitsi ois kiva nähä sut :D !!
  t. joensuulainen

  VastaaPoista
 23. Tsemppii noihin Champin kavio ongelmiin ja toivottavasti ne alkais nyt kasvamaan nopeesti! :) ootko menossa Tahkolla käymään ensviikolla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. en vielä tiiä meenkö, jos aikaa on niin varmaankin :)

   Poista
 24. Mikä kypärä sulla on?

  VastaaPoista
 25. Onneksi Champi on jo parempi.Ehkä me nähdään ensi viikola :)

  t. Polvijärveläinen

  VastaaPoista
 26. Meidän hepalla oli takakaviot melko huonossa kunnossa, kun se tuli meille 4 vuotta sitten (Jokelantallilta muuten! ;)) Kengät ei pysyneet paikoillaan kuin korkeintaan viikon ja tätä jatkui noin puoli vuotta. Kaviot lohkeili ja niissä kasvoi tavallaan jotain sientä tms.? Siitä ei koskaan otettu selvää sen tarkemmin, mutta hommattiin kahta erilaista litkua, jotka tappaa sienet ja bakteerit sekä kavion pohjasta, että säteestä ja on muuten toiminut hyvin! Lisäksi aloitettiin kavioiden hoitaminen niin, että pestiin kaviot kokonaan pioneer-shamppoolla, tämän jälkeen kuivaus ja sitten aineet. Kavion ulkopintaan ihan tavallista rypsiöljyä, sillä kaviot tuntui melko kuivilta.
  Ollaan myös kokeiltu tervaa sekä sitruunaa kavion pohjiin, mutta eipä niistä suurempia hyötyjä ole ollut. Kesäisin seisotaan järvessä ja sitten taas öljyä pintaan. Nyt on kestänyt kaviot yllättävän hyvässä kunnossa. Toisaalta myös hepan seinien potkiminen on vähentynyt/loppunut lähes kokonaan. :)

  Pystyisitkö tekemään erillisen postauksen Jokelantallilta, jos sinne olet menossa? Olisi mielenkiintoista lukea siitä paikasta myös sinun kirjoittamana. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokelantallista oon tehnyt vaikka kuinka paljon postauksia, kun olen siellä aina kesäisin ollut :) Ihana maalaistalli!

   Poista
 27. Jotenkin omaan silmääni tuo hevonen noissa vikoissa kuvissa näyttää todella laihalta..? En kyllä tiedä kuvittelenko..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se ole laiha, sillä on vaan heinämahaa ja kylkiluut näkyvät, mutta hoidetaan hyvin :)

   Poista
 28. Ihanaa huomata, että on olemassa hevosenomistajia jotka ymmärtävät faktat eivätkä aina syytä kengittäjiä hevostensa huonoista kavioista ja jatkuvista irtokengistä. Ja ovat valmiita vähän joustamaan huonon tilanteen tullessa, kovinkaan moni ei nimittäin suostu jättämään valkkuja välistä tai tarhaamaan väliaikaisesti pienemmässä tarhassa jotta kenkä pysyisi matkassa suojaamassa kaviota, vaikka se pitkän päälle olisi se paras ratkaisu.

  Tsemppiä jatkoon, teillä on hyvä kengittäjä ja varmasti nuo kavioasiat saadaan ajan kanssa kuntoon! :)

  terveisin toinen kengittäjä

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat