perjantai 2. elokuuta 2013

#214: Vastaukset kysymyksiin

Kiitos kaikille kysymyksiä lähettäneille lukijoille! Kaiken kaikkiaan kysymyksiä tuli paljon, mutta onnekseni muutamat olivat samanlaisia/lähellä toisiaan ja pystyin yhdistelemään vastauksia tiiviimmiksi - en siis tarvinnut viettää koko loppukesää koneen äärellä vastaten jokaiseen erikseen :) Olen todella pahoillani, jos olen jättänyt jonkun kysymyksen epähuomiossa välistä. Toivottavasti kuitenkin suurin osa löytyy alta!
 
Kysymyspostaus osoitti myös sen, että harvempi (uusi) lukija ilmeisesti on lukenut esittelysivut Champista ja minusta - moniin kysymyksiin olisi löytynyt vastaus sieltä heti. Suosittelen tätä nyt ihan kaikille, sillä päivitin kaikki blogin välilehdet eilen ja niistä löytyy jälleen uutta tietoa. Uutena mukaan tuli tuo viimeisenä näkyvä "linkit", jonka alta paljastuu kasa linkkejä blogin historian varrella kirjoitettuihin teksteihin. Mukana on oma lista muiden muassa kuva- ja mielipidepostauksille sekä postauksiin, joista saattaa löytyä jotain ratsastuksellisia vinkkejä. Kaikkia postauksia en kerinnyt vielä käymään läpi, joten jos joku vanhempi lukija huomaa jonkin tietyn postauksen uupuvan listasta, kertokaa ihmeessä!
 
Lupaan antaa aplodit sille lukijalle, joka jaksaa oikeasti lukea kaikki nämä vastaukset läpi. Yritin vastata mahdollisimman tyhjentävästi, mutta kuudennen tunnin kohdalla alkoi hieman kiinnostus lopahtaa ja sen vuoksi osa vastauksista on melko lyhyitä. En myöskään lajitellut vastauksia mitenkään ryhmiin, joten ne ovat tosi sekavasti.. Ja yritin laittaa kuvia aihealueen mukaan, mutta luovutin lopulta.
 
Kiitos ja anteeksi, toivottavasti kuitenkin pidätte!
 
1: Jos Champ olisi ihminen, millainen se olisi?
V: Champ on perusluonteeltaan vähän jääräpäinen ja erittäin puuhakas sekä hieman yksinkertainen. Yksikertaisuus ei kuitenkaan ole tyhmyyttä, sillä ruuna on joidenkin asioiden suhteen melko viisas. Toisaalta se on esimerkiksi työntekoon viitaten erittäin mukavuudenhaluinen, ellei sitten innostu itse kovasti jostakin asiasta (esimerkiksi kisoista). Ihmisenä Champ olisikin siis jokin kolmikymppinen miehenalku, joka toisaalta yrittäisi loistaa bisneselämässä ja kerätä muiden huomiota sosiaalisena ja toimeliaana kaverina, mutta toisaalta käpertyisi aina niin halutessaan sohvalle pelaamaan pleikkaria ja syömään epäterveellisesti jotain pikaruokaa. Muiden ihmisten suhteen se yrittäisi olla vähän muiden yläpuolella, mutta juoksisi "häntä koipien välissä" pakoon henkilöitä, jotka alkaisivat uhoamaan tai väittämään kovasti vastaan.
 
2: Olisitko edellisen kysymyspostaukseen vastatessasi uskonut, että olisit jo hieman yli puolen vuoden jälkeen hevosen omistaja?
V: Itseasiassa kyllä, koska etsimme syyskuussa omaa hevosta parhaillaan. Tai oikeastaan en muista, olimmeko käyneet omaksi yhtäkään katsomassa, mutta ainakin joitakin ylläpitomahdollisuushevosia olimme läpikäyneet. En kuitenkaan halunnut asiasta sen kummemmin puhua julkisesti, sillä mikäänhän ei ole varmaa ennen tapahtumistaan - saman linjan pidän edelleen :)

Onnellinen hevosenomistaja ensimmäistä päivää koskaan! Kuva otettu sinä päivänä, kun Champ tuli Suomeen.
3: Mikä on hauskin muisto/kommellus Champin kanssa?
V: Apua, en millään keksi mitään yhtä tiettyä! Päällimmäisenä mielessä on tietysti edellisen viikonlopun kisojen sijoittumiset ja se fiilis kisapaikalla, toisaalta muista yhtä hyvin sen hetken, kun Champin kuljetus Hollannista kaarsi tallin pihalle ja olin vihdoin ihka oikeasti hevosenomistaja! Se koko päivä oli kuin unelmien täyttymys.
 
Hauskimpia kommelluksia ovat kaikki Champin päähänpistot mm. heittäytyä täysin jääräpääksi ("varmaan syön ton puskan vaikka kuin repisit siitä narusta") tai yhtäkkiä pelätä jotakin pienenpientä puupinoa, joka on ilmestynyt tuttuun paikkaan.. Tai se, kun ruunan kanssa pusuttelee!

4: Tuntuuko siltä että Champ on "elämäsi hevonen" etkä aio vaihtaa sitä missään vaiheessa uuteen hevoseen ellei siitä tule käyttökelvoton?
V: Champ on mulle tällä hetkellä parempi kuin sopiva hevonen, sillä sen kapasiteetti ja taidot riittävät estepuolella Suomessa 130cm+ luokkiin asti. Itse toivon kehittyväni koko ajan eteenpäin ja mahdollisesti saavani kisata tuolla korkeudella joskus tulevaisuudessa tämän hevosen kanssa. Koulupuolella ruunasta tulee saamaan huimasti paljon enemmän irti kuin nyt, kunhan opin pyytämään hevoselta asioita oikein ja se saa oikeanlaisen lihaksiston. Sanotaan näin, että osaan tällä hetkellä käyttää Champin koko kapasiteettivarastosta ehkä puolet siitä, mitä sillä olisi annettavana. En siis nää mitään syytä vaihtaa hevosta toiseen.
 
5: Nyt "normaalin elämän" tulevaisuuden suunnitelmat, lähetkö sinne Ninalle, meetkö opiskelemaan? Entä ensi vuonna?
V: Syksyllä aloitan avoimessa yliopistossa lukemaan viestinnän perusopintoja 20 opintopisteen verran. Ensi keväänä on edessä uusi yliopistohaku, silloin hakupaikkoina saattaa näkyä joku muukin kuin Helsinki.. Ninan luona käyn syksyllä varmaankin piipahtamassa, mutta pidempiaikaisesti ei ole tarkoitus lähteä. Ensi kesä on sitten asia erikseen, saa nähdä mitä se tuo tullessaan. Kokonaisuudessaan ensi vuoden suunnitelmat määräytyvät pitkälti sen mukaan, pääsenkö opiskelemaan yliopistoon - alkuvuosi menee kuitenkin päntätessä pääsykokeisiin.
 
6: Oletko missään vaiheessa katunut Champin ostoa?
V: En ole missään vaiheessa katunut, mikä on kyllä sinällään ihme. Sanotaan näin, että kertaakaan ei ole tullut vastaan päivää, jolloin tallille meno olisi kaiken kaikkiaan tuntunut vastenmieliseltä. Meiltä ajaa tallille kuitenkin joka päivä 30 minuuttia suuntaansa, joten joskus todella väsyneenä yhdeksäntuntisen työpäivän jälkeen pimeänä talvi-iltana -20 asteen pakkasessa on saattanut käydä mielessä, että olisihan se kiva päästä ennen puoltayötä nukkumaan.

7: Oleko katkera siitä että Champ on nyt sairastellut?
V: En ole katkera, sillä hevosenomistajan arkeen kuulu myös ne ajat, jolloin hevonen ei ole terveenä. Tietysti olen ollut huonolla fiiliksellä aina kengän irrotessa tms, mutta se lienee normaalia. Meillä ei onneksi ole ollut mitään "oikeita" sairauksia (ähkyä, nivelrikkoja tms), kavio-ongelmien kanssa kuitenkin olen osaavan kengittäjän ansiosta pystynyt lähes koko ajan treenaamaan normaalisti. Kaikkien vastoinkäymisten ansiosta osaa sitten iloita jokaisesta hetkestä, jolloin hevonen on täysin kunnossa!

 
8: Mikä on Champin lempinimi? Champin koko nimi?
V: Champilla ei oikeastaan ole mitään lempinimeä, se on vaan Champ. Itse kutsun sitä usein Juntiksi, sillä se on vähän hönö ja Juntti on suloinen hellittelynimi :3 Ratsastuksenopettajani sanoo ruunaa Herkkusieneksi ja on sitä kutsuttu muiden muassa nimillä Champpi ja Samppa. Champin koko nimi on yllättävästi Champ.

9: Pahin onnettomuutesi hevosten kanssa?
V: Pahin onnettomuus oli varmaan Hollannissa viime alkutalvesta, kun katkaisin solisluuni kahdesta kohtaa ratsastusvirheen vuoksi (tässä video). Se ei ollut todellakaan pahin onnettomuus, mutta ainoa, jossa mulle on sattunut mitään. Olen tullut aiempina vuosina vaikka miten päin alas hevosen selästä, pahiten taisin tippua yhden sittemmin hyppykelvottomaksi todetun hevosen selästä, kun lensin sen selästä päin maneesin seinää.

10: 3 suosikki blogiasi? Montaa blogia seuraat?
V: Tiian Voitto Kotiin ja Susannan Puoliverinen prinssi ovat kaksi ehdotonta suosikkiblogiani, muut lukemani blogit tulevat aika lailla samoilla viivoilla toistensa kanssa. En oikeastaan seuraa kovinkaan montaa blogia ja vielä harvemmassa olen rekisteröityneenä lukijana. Lifestyleblogeja en ole oppinut seuraamaan ollenkaan.
 
11: Seurusteletko/ oletko seurustellut? Onko sulla ollut vakavia seurustelusuhteita? Jos on onko hevostelu haitannut niitä? Jos ei tahtoisitko vakavan parisuhteen? Millainen olisi unelma poikaystäväsi?
V: En seurustele nyt. "Vakava" pitäisi määritellä ensiksi, sillä sen voi käsittää niin monella tapaa tämän ikäisenä. Sanon silti ei ja tietysti tahdon joskus. Hevostelu vie paljon aikaa ja rajoittaa siksi todella paljon ajankäyttöä tallin ja koulun/töiden ohella. Unelmapoikaystävä olisi tietysti harrastuksestani edes vähän kiinnostunut, itsekin urheilullinen, toiset huomioonottava ja muutenkin fiksusti käyttäytyvä suunnilleen kanssani samanikäinen/vähän vanhempi henkilö, joka olisi suunnitellut omaa tulevaisuuttaan samalla tavalla kuin minä ja omaisi samantyyppiset elämänarvot kanssani. Tietysti hyvä ulkonäkö ei olisi haitaksi ;)

12: Paljonko champ mahtoi maksaa?
V: Tämä on asia, joka ei kuulu kenellekään muulle kuin hevosen omistajille sekä valmentajalleni, joka sattui hevosen oston yhteydessä olemaan paikan päällä. Monet "puolitutut" ovat tätä multa ihan kasvotustenkin kyselleet, mutten koe tarpeelliseksi kertoa. Jokainen varmasti osannee kuitenkin päätellä, ettei hevonen ole ilmainen ollut.

13: Käytkö itse joka päivä tallilla?
V: Kyllä, ellen ole esimerkiksi Ypäjällä töissä kisoissa tai näe jotain hallusinaatioita kotona kuumeessa. Itseasiassa en ole kertaakaan ollut sairauden vuoksi pois tallilta tämän puolen vuoden aikana! Käyn tallilla aina itse myös Champin vapaapäivinä kävelyttämässä ruunaa ja tekemässä sille iltaruuan.

14: Oletko harkinnut hevosellesi vuokraajaa?
V: Joskus ennen hevosen ostoa harkitsin vuokraajan ottamista, mutta olen todennut, ettei siitä tulisi mitään. Haluaisin vuokraajaksi ihmisen, johon voisin luottaa 100% eli sen olisi oltava joku hyvistä kavereistani. Vuokraajan ottaisin rahan vuoksi - en suinkaan oman ajan, sillä silloin pyytäisin jotakin kaveriani liikuttamaan hevosen. Kavereiltani en halua pyytää rahaa vuokrauksesta, eli toisin sanoen se olisi mahdoton tilanne. En kuitenkaan ole millään tavoin vuokraamista vastaan, itse olen tällä hetkellä kuitenkin liian pikkutarkka ottaakseni tuntematonta vuokraajaa.

Champin yksi paras puoli on sen puuhakkuus!
15: Mikä on Champin paras puoli? Entä huonoin?
V: Champin paras puoli on sen hyvä hyppyvoima ja tekniikka, eli siis sen esteratsastuspuoli. Huonona puolena sanoisin sen tällä hetkellä vielä huonossa kunnossa olevan kavioaineksen. Ehkä siinäkin alkaa näkymään muutoksia muutaman kuukauden kuluttua!
 
16: Onko sulla tähtäimessä kisaaminen enemmän koulu vai estepuolella? Tavoitteesi tulevaisuudessa kilpailemisen suhteen? Koulu- vai esteratsastaja?
V: Ehdottomasti estepuolella, vaikka olinkin joskus muutama vuosi sitten true kouluratsastaja! Voisihan sitä joskus jonkun koululuokankin vääntää, mikäli hevoseni tasoittuisi sillä saralla riittävästi. Tämän loppukauden aikana haluaisin saada alle siistejä ja puhtaita ratoja 100cm ja 110cm -tasoilta, ensi kaudella sama teema jatkuu sitten 110cm/120cm luokissa. Loppukauden tavoite vuonna 2014 voisi olla henkilökohtaiset aluemestaruudet korkeudella 120cm. Koulupuolella voisin ottaa tavoitteeksi ensi kaudella startata jonkun seuraluokan! Kaukaiseen tulevaisuuteen katsottaessa tavoitteet kilpailemisessa ovat niin pitkällä kuin omat ja hevosen rahkeet riittävät. Champin kanssa toivon pääseväni ainakin 130cm radoille asti.

Ja tuohon viimeiseen kysymykseen, pidän itseäni enemmän esteratsastajana, sillä mulla on estehevonen ja kilpailen sillä alueella. Aikoinaan olin true kouluratsastaja (tai ainakin halusin olla), mutta sittemin suurin kiinnostus on kääntynyt esteisiin. Kouluratsastus on kyllä tosi mukavaa, varsinkin hevosella, joka oikeasti osaa!
 
17: Onko sulla tallilla samanikäisiä kavereita?
V: Ihan samanikäisiä eli vuonna 1994 syntyneitä ei Equstomin yksityispuolelta löydy. Hieman nuorempia kyllä on, kuten myös vanhempia. Entisellä tallilla olimme kaikki suunnilleen samanikäisiä, mikä olikin ihan loistavaa. Nykyinen tilanne ei kuitenkaan haittaa, sillä pystyn hyvin viettämään aikaa eri-ikäisten ihmisten seurassa. Lisäksi "omanikäiseni" kaverit käyvät kanssani tallilla melko usein.

18: Montako tuntia vietät siellä (tallilla) päivittäin?
V: Normaalina arkipäivänä, jolloin ratsastan töiden jälkeen/ennen tallilla menee matkoineen aikaa vähintään neljä tuntia. Vapaapäivinäni olen tallilla helposti noin 5-9 tuntia, riippuen tietysti tekemisen määrästä ja päivän muista suunnitelmista.

19: Miten virkistät hevosesi mieltä arjen ja reenaamisen keskellä?
V: Champilla on viikossa yksi kävelytysvapaa ja sen lisäksi käymme valmennusten ohella maastossa päästelemässä joko satulan kanssa tai ilman. Ratsastan myös nykyään laiskuuttani (en jaksa putsata varusteita = satulavyötä, kenkiä, chapseja ja jalustimia) silloin tällöin maneesissakin ilman satulaa. Champ ei tarvitse kauheasti virkistämistä, esimerkiksi jos päästän sen tarhaan iltapäivällä/illalla, riehuu se siellä itsekseen pomppien ninjaloikkia joka suuntaan. Siksi se ei myöskään ole laitumella - se ei välitä syömisestä, vaan lähinnä haluaisi baanata laidunta ympäri tuhatta ja sataa, mikä ei ole juuri nyt hyvä idea kenkien irtoamista ajatellen.

20: Suurin unelmasi hevoselämässä?
V: Ehdottomasti se, että mulla olisi varaa ja aikaa harrastaa, valmentautua ja kilpailla laadukkaasti koko elämäni ajan oman työn ja perheen ohella. Kaikkea saa toivoa..!
 
21: Koko nimesi?
V: Eiköhän jokainen tätä tietoa tarvitseva sen tiedä :)

22: Kauan olet pitänyt blogia?
V: Aloitin bloggaamisen vuoden 2011 loppupuolella, muistaakseni marraskuussa. Eli blogi on ollut toiminnassa kohta kaksi vuotta!

23: Onko sinua ikinä kiinnostanut aloittaa vloggaus?
V: Ei ole, en tosiaan tiedä mitä annettavaa mulla olisi sillä saralla. Ei ole ikinä käynyt edes mielessä, kun en juuri seuraa ketään "oikeaa, tunnettua" vloggaajaa.
 
Lempiruokaa myös tämä! (nyt tuli nälkä...)
24: Lempihedelmä? Lempikarkki? Lempiherkku? Lempiruokasi?
V: Sanoisin mansikka, mutta kun se ei ole hedelmä, vaan epähedelmä :( Eli banaani, syön niitä usein esimerkiksi jogurtin ja myslin kanssa! Lempikarkki on lakritsiveneet ja lempiherkku on pulla. Lempiruoka on varmaankin joko wienerleike tai pekonipasta, nami!

25: Unelmatyöpaikka vai 100 uutta lukijaa?
V: Eiköhän jokainen yhtään tulevaisuuttaan ajatteleva vastaisi tähän tuon ensimmäisen eli unelmatyöpaikan. Bloggaaminen on kuitenkin vain harrastus, jota tärkeämpää on panostaa tulevaisuuden toimeentuloon ja siihen, että elämä on neljänkymmenenkin vuoden päästä vielä elämisen arvoista.

26: Lapsuuden unelma-ammatti?
V: En muista! Joskus 14-vuotiaana halusin ratsastuksenopettajaksi. Sitä ennen olen varmaankin halunnut olla prinsessa tai joku supermies, en tiedä.. :D

27: Mitä tavoitteita annat blogisi tulevaisuudelle?
V: Tavoitteena on jatkaa blogin parissa niin pitkään kuin itselläni riittää aika ja mielenkiinto. Haluan, että blogini olisi informatiivinen, sisältäisi laadukkaita tekstejä ja kuvia sekä olisi mahdollisimman lukijaystävällinen. Haluan välttyä turhalta draamalta ja pysytellä täysin todenmukaisissa tapahtumissa oman elämäni osalta, minkä vuoksi en koe mielekkäänä esimerkiksi kaupallistaa blogiani tällä hetkellä yhtään suunniteltua enempää.
 
28: Mikä on parhaiten mieleen jäänyt poni, jolla olet ratsastanut?
V: Yritin miettiä tätä todella pitkään, mutta yksikään ei noussut sen kummemmin esille. Opettavaisin lienee ollut Renee, jolla menin Equstomissa aikoinaan paljon. Yksi ensimmäisistä hoitohevosistani on ollut myös todella merkittävässä asemassa hevoselämässäni, nimittäin pienenpieni eestinhevostamma Tooni.

29: Mihin kiinnität huomiota ensimmäisenä, kun astut johonkin sinulle uuteen talliin?
V: Kiinnitän huomiota ensimmäisenä tallin siisteyteen ja ulkonäköön. En pidä ollenkaan epäsiisteistä tai "ränsistyneistä" talleista, vaan arvostan järjestystä ja toimivuutta. Seuraavaksi huomio kiinnittyy tallin hevosiin sekä siellä liikkuviin ihmisiin. Jos arvioisin tallia mahdollisena tulevana kotitallina omalle hevoselleni, pyrkisin tarkistamaan tietysti asioita paremmin.

30: Mikä on sinusta tärkeintä hevosenhoidossa?
V: Tähän kysymykseen vastaaminen vaatisi romaanin mittaisen teksin, mutta tiivistettynä kahteen lauseeseen: tärkeintä hevosenhoidossa on mielestäni kuunnella hevosta ja hoitaa sitä sen tarpeiden mukaan, eikä sen mukaan, mikä omistajasta sattuu milloinkin tuntumaan hyvältä idealta tai mikä milloinkin on muodissa. Maalaisjärjen käyttö olisi aika hieno juttu!
 
31: Ootko joskus harkinnut ostavasi toisen hevosen? Aiotko ostaa uuden hevosen, jos champ joudutaan joskus lopettamaan?
V: En ole. Voisin ostaa toisen hevosen, jos mulla olisi äärettömästi aikaa ja rahaa niin, etten tarvitsisi käydä töissä tai millään asteella murehtia rahan riittävyydestä. Eli jos voittaisin lotossa miljoonia tai keksisin yhtäkkiä jonkin maailmaa mullistavan teorian ja rikastuisin pelkällä hengittämisellä.. Sitten kun Champista aika jättää, ostan varmasti jossakin vaiheessa uuden hevosen, mikäli elämäntilanne on sellainen.
 
32: Kuka hoitaa Champia jos olet poissa?
V: Äitini tai joku kavereistani.

33: Onko sinulla toinen sivu tai blogi? Mikä on sivun linkki jos on?
V: Mulla on kuvasivusto, jota en ole päivittänyt.. ikuisuuksiin. Viimeksi ehkä vuosi sitten? Tai vielä kauemmin? Se vähän jäi, kun aloitin pitämään blogia. Osoite on/oli http://ajaton.kuvat.fi.


Nämä kuvat kertovat hevoseni järjenjuoksusta...............
34: Mitä kysyisit Champilta jos se puhuisi? Mikä on edellisen kysymyksen vastaus?
V: Kysyisin siltä, että "mitä ihmettä sä teet?" ja Champin vastaus olisi "äöäöäöäöäöäöäöäöäöääö". Sillä ei varmaan järki juoksisi kauheasti :D

35: Mitä haluaisit muutaa Champista? Mitä hauaisit muutaa itsestäsi?
V: Champista muuttaisin kavioiden laatua sormia napsauttamalla, jos vaan voisin. Itsestäni muuttaisin sitä piirrettä, jonka takia nytkin istun sohvalla vastaamassa näihin kommentteihin enkä tee jotain muuta, kuten lenkkeile - tuppaan jäämään notkumaan koneelle/kännykälle aina ihan liian pitkäksi aikaa!

36: Minkä puhelimen haluaisit? Apple vai Nokia?
V: Haluaisin jonkun älyttömän kalliin ja vaikeasti saatavan puhelimen (esimerkiksi se Nokian tytäryhtiö Vertun puhelin Signature Cobra, joka maksaa 217 000€), jonka sitten myisin tuplasti kalliimmalla jollekin sheikille! Kävin kerran Pariisissa yhdessä Vertun liikkeessä ja järkytyin, miten paljon kultaa tai timantteja voi olla puhelimessa. Ja tällä hetkellä Nokia, mutta se vaihtelee.

37: Mikä on toiveammatisi?
V: Tiedottaja, esimerkiksi jossakin suuressa organisaatiossa. Ja jos tarkemmin saisi valita, niin nimenomaan ulkoisen viestinnän puolelle, sillä sisäinen tiedottaminen ei syystä tai toisesta kuullosta yhtään niin kivalta..

38: Kuinka monta hevosta sinulla on ollut? Onko champ ensimmäinen oma hevosesi?
V: Yksi oma ja yksi ylläpitohevonen. Champ on ensimmäinen oma hevonen.

39: Oletko koskaan vuokrannut mitään hevosta?
V: Kyllä olen, viimeksi viime syksynä ja sitä ennen vaikka kuinka monta kertaa kuluneiden vuosien aikana! En edes muista kaikkien nimiä..

40: Lempileffasi? Lempikirjasarjasi? Lempisarja?
V: Lempielokuva on joko Ylpeys ja ennakkoluulo (ja nimenomaan se, missä Keira näyttelee) tai sitten Nälkäpeli. Ja kirjoissa juurikin samaiset kaksi, ehkä Ylpeys ja ennakkoluulo vie tässä voiton. Tulikin mieleen, että pitäisi ehkä lukea se taas uudelleen! Lempisarjat ovat Gossip Girl, NCIS ja Pretty Little Liars.

41: Maneesi talli vai ei maneesi talli?
V: Maneesillinen, jos saan itse valita. Helpompi treenata talvikaudella, sillä lumisella kentällä et voi hypätä samalla tavalla kuin maneesissa.

42: Mitä haluaisit koko maailmasta, jos saisit, mitä haluaisit?
V: Haluaisin, että minä sekä kaikki läheiseni eläisimme onnellisina ja hyvin toimeentulevina koko elämämme ajan. Kuulostaa aika kliseeltä, mutta tuo sisältää pitkälti kaiken se muun, jota voisi yksitellen alkaa toivomaan.

43: Kuinka moneen kysymykseen olet vastannut nyt?
V: 43 jos tämä otetaan mukaan! Tai jos lasketaan niin, että jokaisessa on vain yksi kysymys.. Osassa oli kaksi, höh, en jaksa laskea :(

44: Mitä koulua käyt?
V: Aloitan Helsingin avoimessa yliopistossa syksyllä.

45: Käytkö enään normaaleilla tunneilla?
V: Ratsastuskoulutunneilla vai? En käy, käyn Piuden estevalmennuksissa ja Sannan kouluvalmennuksissa.

46: Miksi valitsit Champin?
V: Koska sillä oli riittävästi osaamista opettaakseen mulle asioita ja ollakseen ensimmäinen oma hevoseni, jolla pääsen kehittymään ja kilpailemaan aktiivisesti. Sen jälkeen mukaan tuli tiesty myös hevonen, ulkonäkö ja suku.

 
47: Kuinka monissa kilpailuissa olet käynyt? Kenellä kisasit ensimmäiset kilpailusi?
V: En todellakaan osaa sanoa, ruusukkeita on yli 70 kappaletta eli kisojakin on oltava päälle 100! Huh, aika monta. Ja tähän päälle vielä ne kaikki toiset sata, joissa en ole itse kilpaillut, vaan ollut paikan päällä töissä/katsojana. Ensimmäiset kisani menin Atoll-nimisellä eestinhevosruunalla, luokkakorkeus oli 40cm ja kyseessä oli pollux-estekilpailut!

48: Kallein varusteesi? Champin kallein varuste?
V: Kallein oma varusteeni lienee saappaat, jotka kustansivat vuonna 2009 400 euroa. Champin kallein varuste on sen satula, joka maksoi käytettynä 1450€.

49: Kuinka paljon sinulla kuluu rahaa kuukaudessa Champiin?
V: Riippuu ihan kuukaudesta ja siitä, missä suhteessa valmennus- ja kilpailukuluja tai toisaalta klinikkakuluja tulee. Keskimääräisesti laskettuna kiinteä summa kuukaudessa on noin tuhat euroa, siihen päälle sitten liikkumavaraa suuntaa ja toiseen. Esimerkiksi nyt kavio-ongelmien aikaan rahaa on kulunut paljon kengitykseen, mutta vastaavasti vähemmän kisoihin.

50: Korkein esteesi minkä olet hypännyt ja kenellä? Mikä on korkein luokka mitä olet joskus kisannut?
V: Se oli okseri, joka nousi 145cm korkeaksi, Rafina-tammalla. Korkein kilpailuluokka on ollut 115/125cm, olin toinen.

51: Onko Champ täydellinen? Onko Champ unelmiesi hevonen?
V: Mikään hevonen tuskin on täydellinen, ei Champkaan ole. Unelmieni hevonen se on kyllä aika pitkälti, juuri sen värinen kuin hevonen pitää mielestäni olla ja lisäksi se hyppää hyvin, sillä on ihan kivat liikkeet ja se on todella kivan luonteinen.

52: Onko Champilla kaikki varusteet, joita olet halunnu?
V: Ehei, ei lähellekään! Sillä on kuitenkin kaikki tarvittavat varusteet. Aina voi ja saakin haluta lisää, eri asia sitten on se, saako niitä koskaan.
 
53: Minkä merkkinen kamera sinulla on ?
V: Kopioitu suoraan UKK:sta: "Nykyään omistan Canonin 7D -järjestelmäkameran, jolla kuvaan kaikki kuvat ja suurimman osan videoistani. Vuoden 2012 loppupuolen kuvat on otettu Canonin 60D-järjestelmäkameralla ja sitä ennen blogin muut kuvat Canonin 450D-järjestelmäkameralla. Objektiivina käytän suurimmaksi osaksi Canonin EF 70-300/4-5.6 L IS USM (linkki tässä), mutta minulta löytyy myös kaksi pienempää ja halvempaa Canonin objektiivia."


RAKASTAN kuvata talvella! (tulipas tähän nyt talvisia kuvia. höh)
54: Kiinnyitkö kapriin nopeasti? Olitko surullinen kun kapri lähti?
V: Kyllä kiinnyin, tamma oli todella ihana tapaus luonteeltaan. Luonnollisesti olin siis surullinen, varsinkin sinä päivänä kun heitimme Kaprin takaisin Hauholle. Tiesin kuitenkin alusta asti tilanteen, joten olin varautunut siihen koko ajan. Onnekseni lähdin heti Kaprin lähdön jälkeen PM:iin töihin ja sitten Hollantiin, joten ikävöintiä ei kestänyt pitkään.

55: Millä tallilla champ asustaa? Paljonko siellä on tallivuokra?
V: Equstomissa Nurmijärvellä. Tallivuokra on 660€ kuukaudessa.

56: Onko nina fagerströmin valmennukset hyviä? Mistä tutustuit ninaan?
V: Pidän Ninan valmennuksista todella paljon, sillä hän on vaativa, mutta reilu. Hänen teettämänsä tehtävät ovat oikeasti tekniikkaa parantavia, eikä tunneilla hypätä "hyppäämisen ilosta" isoja esteitä. Tutustuin Ninaan suhteiden kautta, sain hänen sähköpostinsa ja lopulta tutustuimme paremmin Stephexillä Belgiassa. Nina sitten pyysi mua Hollantiin luokseen viime kesäksi.

57: Tunnetko ketään bloggaajaa oikeassa elämässä? Mistä tutustuit tiia suomalaiseen, ja mistä sait idean mennä niille? Onko sinun kavereillasi blogeja?
V: Tunnen oikeassa elämässä paremmin kuin tuttuna esimerkiksi Jennin ja Tessan. Näiden lisäksi on monia tuttuja ja puolituttuja, joiden kanssa näämme esimerkiksi kisoissa tai juttelemme somessa. Tiian tutustuin blogin ja facebookin kautta, idea ratsastuskokeilusta oli molemminpuoleinen ja Tiia onkin tulossa syyskuussa kokeilemaan Champia tänne Etelä-Suomeen.

Monilla kavereillani on blogi, mutta en jaksa etsiä jokaisen linkkejä tähän. Osa on oikeastikin ihan tunnettuja blogeja (kilparatsastajia suurin osa), osa sitten ihan tuntemattomia.

58: Oletko ylpeä itsestäsi ja champista?
V: Millä tavalla ylpeä? Saavutuksista vai? Niissä ei ole mitään ylpeyden aihetta, katsotaan uudelleen muutaman vuoden päästä, kun osaan vaatia hevoselta enemmän :) Yksittäisinä olen kyllä: Champ on todella rehellinen ja ihana hevonen, joka on saavuttanut elämässään paljon. Itse olen päässyt kokemaan hevosten parissa aivan uskomattomia asioita, joista moni vain haaveilee - pitää siis olla kiitollinen!

59: Missä olet töissä?
V: Kaupan kassalla paikallisessa isossa kaupassa.

60: Kauan olet ratsastanut? Mikä ikäseinä aloitit ratsastuksen?
V: Kolmetoista vuotta, kohta lähtee neljästoista vuosi käyntiin! Huh, onhan tässä tullut aika pitkään jo heppailtua. Aloitin siis kuusivuotiaana.

61: Missä näet itsesi viiden vuoden päästä?
V: Haaveena olisi, että olisin valmistunut viestinnän kandiksi ja mahdollisesti lukisin maisterin opintoja loppusuoralla. Tai olisin ylipäätään opiskelemassa! Mulla olisi kiva ja hevosista ymmärtävä poikaystävä ja asuisin jossakin Uudellamaalla, toivottavasti siis opiskelisin Helsingissä. Ratsastuspuolella olisin päässyt kilpailemaan 130cm-luokissa ja mulla olisi vielä paljon varaa kehittyä, vaikka olisinkin tietysti kehittynyt jo huimasti tästä eteenpäin!

Belgiassa 2011
62: Champin lempiherkku?
V: Se syö ihan mitä vaan, paitsi ei vadelmia. Esimerkiksi fleksit, kakkalapiot, rikkakihvelit ja muut irtaimistot on sen mielestä tosi hyviä. Eikun oikeesti, nameissa sen herkkua on kaikki ne, jotka ovat rapisevissa pusseissa. Eli ihan kaikki. Jos jotain pitää nostaa ylitse muiden, on ne melassivesi ja porkkanat!

63: Lempi varustekauppa? Lempi vaatekauppa? Lempi varustemerkki hevoselle sekä ratsastajalle?
V: Varustekaupoista suosikkeja ovat Veljekset Wahlstén sekä Horse&Hound. Vaatekauppojen suosikit ovat Cubus sekä NewYorker, tosin löydän paljon vaatteita myös ihan Ginasta ja H&M:ltäkin.
 
Lempivarustemerkki hevoselle on varmaan Dyon tai Equiline, ratsastajalla tykkään paljon Parlantista ja Spooksista. Tietysti muutkin ovat kivoja, enkä itse omista esimerkiksi mitään Spooksin varusteita. Kiva kyllä olisi! 

64: Onko Champilla parasta keveria?
V: Ei ole, sillä Champin tyttöystävä lähti kesälaitumelle ja sillä oli heinäkuun ajan toinen naapuri, jonka kanssa Champ kyllä ystävystyi. Nyt sillä on jälleen uusi seinänaapuri, suomenhevosruuna Kunkku. Onneksi tyttöystävä Windy palaa kohta takaisin toiseksi seinänaapuriksi. Champ tarhaa yksin ja se tulee toimeen oikeastaan minkä tahansa hevosen kanssa.

65: Miten usein käyt kilpailuissa? Oletko käynyt koulukisoissa Champilla?
V: Nyt olen käynyt harvemmin kavioiden vuoksi, mutta normaalisti parit kisat kuussa ovat normaalia rytmiä. En ole käynyt koulukisoissa Champilla, mutta voisin joskus kokeilla niitäkin.

66: Mikä puhelin sulla on? Ja minkä värinen? Minkä merkkinen tietokone?
V: Mulla on Nokian Lumia 800 sinisenä. Tätä ennen on ollut iPhonea ja ZTE:tä ja Nokiaa ja vaikka mitä.. Tietokoneeni on HP:n läppäri.

67: Onko sinulla sisaruksia? Keitä perheeseesi kuuluu?
V: Mulla on yksi pikkuveli ja perheeseemme kuuluu myös isäpuoleni kaksi lasta. Muita perheenjäseniä ovat äiti, isäpuoleni, isäni sekä Champ.

68: Missä maissa olet käynyt? Missä maissa haluaisit käydä? Matkustatko usein?
V: Tästä tulee pitkä lista.. Ruotsissa x miljoona, Norjassa muutamat kerrat, Tanskassa, Hollannissa muutamaan otteeseen, Saksassa, Belgiassa, Ranskassa kaksi kertaa, Espanjassa eri paikoissa eri lomilla (Teneriffa, Gran Kanaria..), Itävallassa, Turkissa, Virossa useasti, Thaimaassa. Jäiköhän tästä joku? Haluaisin käydä Italiassa, Lontoossa ja jenkeissä!

Matkustelin ennen paljon enemmän, parhaimmillaan teimme pari lomamatkaa vuodessa ja siihen päälle vielä esim. Viron tai Tukholman matkat. Nykyään matkustelen itse vähemmän (ellei reissaamista Suomen sisällä lasketa!), sillä hevonen rajoittaa liikkumista aika lailla. Tälläkin hetkellä muu perhe on Espanjan auringon alla ja istun itse sateisessa Suomessa, sillä ilmoitin, etten pysty lähtemään mukaan töiden ja hevosen vuoksi.

69: Paljon Champ hyppää ratana?
V: Kisoissa se on mennyt kansainvälisiä 130cm-luokkia, en tiedä miten isoa sitä on kotona hypytetty.

70: Irtohypytätkö hevosia usein?
V: En koskaan. En nää tarpeelliseksi, sillä niin nuorta hevosta en ole koskaan omistanut eikä kokenutta hevosta tarvitse hypyttää irtona hyppäämisen ilosta.

71: Isoin ratsastamasi hevonen? Pienin poni millä olet ratsastanut?
V: Ei mitään muistikuvaa! Jollain shirellä olen joskus köpötellyt, liekkö sitten se? Pienin poni on ollut varmaankin sitten joku shetlanninponi.

Olin viime jouluna issikkavaelluksella Ylläksellä ja näytin tältä XD oli muuten pakkasta!
72: Oletko ollut koskaan issikkavaelluksella?
V: Olen ollut kaksi kertaa virallisella issikkavaelluksella ja muuten olen ratsastanut islanninhevosilla muutaman kerran. Eikun oho, olen itseasiassa vetänytkin Tahkolla muutamia vaelluksi! Eli siis olen ollut ehkä kymmenellä issikkavaelluksella. Vaellukset ovat aika hauskoja, varsinkin jos mukana on kokeneempaa porukkaa ja pääsee menemään hieman kovempaa!

73: Onko sinulla paljon KL:n tavaroita?
V: Onhan noita kertynyt kaappeihin kaikkea mahdollista, mitä voi pään ja varpaiden väliin pukea. Ihan kivoja vaatteita ovat, varsinkin vanhemmat mallit. Saapassukat eivät tosin kestä kauhean aktiivista käyttöä.
 
74: Ketkä sinua on valmentanut?
V: Vakituisia valmentajia ovat olleet Jonna Aaltonen, Sanna Siekkinen sekä Piude Myrskog. Vierailevia valmentajia ovat olleet Nina Fagerström, Ville Vaurio, Håkan Wahlman, Pinja Immonen, Sanna Backlund, Kikko Kalliokoski, Henrik Ehrnrooth.. Apua, olikohan tuossa vielä puoliakaan! Ja tähän päälle tieysti vielä joukko ratsastuksenopettajia.

76: Millainen valmentaja sinulle sopii?
V: Mulle sopii parhaiten tarpeeksi vaativa valmentaja, joka laittaa kuskin kunnolla töihin eikä säästele sanojaan tehdessään sitä. Mielestäni mikään ei ole niin rasittavaa kuin kuunnella pelkästään "hyvä, kiva" -kommentteja, sillä ne eivät ole kehittäviä pidemmän päälle. Tietysti jokaisessa suorituksessa on varmasti jotakin hyvää, mutta aina löytyy parannettavaa! Valmentajan tulee siis olla tiukka ja vaativa, muttei mikään hirviö - sosiaalisista ja pedakogisista taidoista on siis hyötyä.

77: Paras heppahetkesi?
V: Molemmat kesät hevoshommissa ulkomailla sekä Champin tulo Suomeen! Tai se tunne ollessamme tammikuun lopulla Hollannissa lentokentällä, kun sain vahvistuksen vanhemmiltani puhelimitse, että ostetaan Champ. Mentiin heti Piuden kanssa juomaan pari lasia skumppaa! :D

78: Voisitko tehdä hevosista ammatin?
V: Jos mulla olisi paljon rahaa entuudestaan ja aikaa oikeasti vain ratsastaa, voisin tehdä. Mutta esimerkiksi tallityöntekijäksi tai tallinpitäjäksi en haluaisi vakituisesti, sillä sen puolen olen kokenut niin monesta eri kulmasta. Haluan harrastaa tulevaisuudessakin laadukkaasti, joten tarvitsen tarpeeksi hyväpalkkaisen työn.

77: Mitä tekisit jos et ratsastaisi?
V: Istuisin varmaan kotona sohvalla ja söisin Ben&Jerryä.. Ei vaan, harrastaisin varmasti vieläkin kuvataidejuttuja, sillä siitä pidän paljon. Valokuvaisin enemmän ja se olisi mulle varmaankin jonkinlainen puoliammatti. Olisin paljon enemmän kavereiden kanssa ja shoppailisin paljon, sillä rahaa ei menisi hevosiin.
 
78: Millainen Champ on ratsastaa? Antaako Champ mitään ilmaiseksi?
V: Kopioitu suoraan Champin esittelysivuilta: "Ratsastaessa Champ on mukavuudenhaluinen, eikä tee mitään ilmaiseksi. Jokainen ruunan selässä käväissyt on todennut, kuinka se onkin vaikuttanut paljon hankalammalta kuin ulospäin on näyttänyt! Ruuna pyrkii nojaamaan seinään, olemaan vino ja laiskottelemaan takajaloillaan minkä kerkeää, mutta vähitellen perusratsastus on parantunut. Tällä hetkellä ruuna osaa puhtaat vaihdot vaikka joka kolmannella, pohkeenväistöt, avot jne. Perusratsastuksessa on vielä paljon matkaa siihen, millaiseksi hevosen tulevaisuudessa haluan. Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa eteenpäin."

79: Monesti viikkoon ratsastat Champilla?
V: Champilla on yksi talutusvapaa, ainakin yksi maastopäivä, yksi estevalmennus, yksi kouluvalmennus ja muuten saatan mennä ilman satulaa, käydä kisoissa, mennä kavaletteja, ratsastaa rennosti eteen-alas, työstää sitä enemmän tai pitää laukkapäivän. Kaikki riippuu niin paljon siitä, miten kisoja tai valmennuksia on ja miten kengät pysyy jalassa! Mutta keskimäärin vähintään viitenä, yleensä kuutena päivänä viikossa.

80: Onko Champ laumassa pomo vai se joka alistuu?
V: Champ on vähän molempia. Se ei oikeastaan pelkää ketään ja on vähän sellainen ärsyttävä nenille hyppijä, joka ei kuitenkaan ikinä luimi kenellekään - se tulee lähinnä vaan ottamaan muilta ruuat toisten suusta karsinan ovien yli eikä välitä, vaikka muut luimisivat sille, vaan menee korvat hörössä haistelemaan tai rapsuttelemaan muita. Yhtä ponia se meidän tallilla kyllä kunnioittaa, mutta muuten se on vähän sellainen.. yksinkertainen.

Katsokaa, kun yritin olla kouluratsastaja viime syksynä! Koulupenkki ja kaikki...

81: Champin taso, ko ja re? Oma tasosi; ko ja re? Minkä tasoisia kisoja olet mennyt?
V: Champ on kilpaillut estepuolella kansainvälisiä 130cm-luokkia ja koulupuolella se osaa vaativan tason liikkeitä, joskaan sen kokoamisaste ei yllä lähellekään sitä tasoa. Sanoisin, että koulupuolella sen taso on helppo B-A. Oman tason määrittely kopioitu suoraan omilta esittelysivuiltani: "Ratsastustasoa on vaikea määritellä, mutta olen kisannut viime vuosina aluetasolla kouluratsastuksessa helppoon A:han asti ja estepuolella seuratasolla aina 115cm luokkiin. Kuitenkin harjoituksissa ja valmennuksissa osaavilla hevosilla olen päässyt tekemään piffiä ja paffia, vaihtoja jokaisella askeleella jne. sekä hyppäämään 120-130cm ratoja ja yksittäisenä "jopa" 145cm okserin."

82: Onko Champ helppo lastata?
V: Maailman helpoin! Se kävelee traikkuun, hevosautoon tai minne vaan ilman mitään ongelmia ja tulee sieltä myös pois nätisti. Matkustamisessakaan ei ole mitään sanomista.

83: Millon viimeksi olet ratsastanut ilman kypärää?
V: Varmaan parisen viikkoa sitten? Ennen menin ilman kypärää lähes aina kesäisin, mutta nykyään pyrin pitämään kypärän päässä. Equstomissa se on lisäksi pakollista, ihan vain ratsastuskoulutoiminnankin kannalta.

84: Milloi ostit Champin? Mistä Champ on ostettu?
V: Tasan puoli vuotta sitten! Ostimme sen Hollannista yhdeltä tallilta, jossa se oli myynnissä toimeksiantona.

85: Onko joskus ollut sellainen olo, jolloin olet sitä mieltä, että "hevoseton on huoleton" -sanonta pitää paikkansa?
V: On! Todellakin on, ensimmäisen kerran varmaan joskus pikkuisena, kun vuokrasin kesällä muutaman viikon ajaksi yhden puoliveriruunan, joka tuli mummolaani asumaan siksi aikaa. Sille sitten kävi jotakin ihan pientä ja luulin jo aiheuttaneeni kauean katastrofin.. Mutta onneksi kaikesta on aina selvitty :)

86: Jos Champ olisi ihminen ja olisi työelämässä mikä sen ammati olisi? Entä harrastus?
V: Champ olisi joku hieno bisnesmies, joka ylpeilisi ammatillaan, vaikkei oikeasti olisikaan siinä mitenkään muita parempi. Harrastuksena se voisi pitää vaikka golfia tai muuta hienostolajia, joskin muiden katseilta piilossa se pelaisi pleikkaria kotona tai nörtteilisi tietokoneen ääressä.

87: Mikä on lempivärisi?
V: Lempivärini on milloin mikäkin! Hevosvarusteissa rakastan tummansinistä ja ruskeaa, mutta omissa vaatteissani pidän paljon lämpimistä sävyistä yhdistettynä johonkin pastellisävyyn tai kirkkaaseen yksityiskohtaan. Mulla on oikeastaan esimerkiksi vaatteissa ihan kaikkia värejä, paitsi jotain ällöttävää tummanvihreää.

88: Teetkö bannerisi joskus itse? Millä ohjelmalla teet bannerisi?
V: Teen bannerini lähes aina itse, muistaakseni viimeiset viisi tai jotakin ovat olleet kaikki omatekemiäni. Sitä ennen Riikka teki muutamia ja tykkäsin niistäkin todella paljon, mutta aika ei riitä ihmisillä kaikkeen - siispä kokeilin väsätä jotakin itse. Teen bannerit suomenkielisellä Photoshop CS5.1:llä tai Corel X4:llä (tai joku vastaava, en muista).

89: Hevoset vs ponit?
V: Hevoset, koska olen liian pitkä ratsastaakseni poneilla säännöllisesti.

Olen kyllä tyytyväinen elämääni! Kuva Tukholmasta viime vuoden syksyltä.
90: Oletko tyytyväinen elämääsi?
V: Olen kyllä, kaikki on aika hyvin. Tietenkin aina voi mennä paremmin, mutta osaan iloita pienemmistäkin asioista!

91: Mikä on Champin lempivaruste? Sinun mielestä.
V: Champin lempivaruste on varmaan bootsit sen omasta mielestä, sillä se tykkää repiä niitä aina rikki tarhassa. Mun mielestä kivoin varuste on sen satula, sillä se on tosi kivan näköinen ja hyvä istua! Sopii myös hevosen selkään.

92: Kävitkö pienenä ratsastuskoulussa?
V: Juu kyllä, ihan "isonakin" eli lopetin virallisesti viime syksynä. Olen käynyt vakituisesti kolmessa eri ratsastuskoulussa, sen lisäksi kymmenillä eri tallilla vuokraamassa tai auttelemassa tallihommissa.

93: Oma talli vai täyshoitotalli, johon Champ pitäisi viedä?
V: Täysihoito, sillä näin opiskelijana en haluaisi hevosta omaan pihaan. Eri asia olisi, jos asuisimme vaikkapa Itä-Suomessa mummolassani, jolloin hevosen vieminen muualle olisi aika turhaa.

94: Onko sinulla lempihevosrotua?
V: Ei ole, yleisesti pidän eniten urheiluun jalostetuista puoliverisistä. Tietysti oldenburgit ovat aika ihania, kun tuo ruuna sitä rotua edustaa.. Mutta oikeasti ei ole mitään väliä.

95: Millainen Champ on luonteeltaan?
V: Kopioitu suoraan Champin esittelysivuilta: "Perusluonteeltaan puuhakas Champ ei haluaisi olla hetkeäkään tekemättä mitään. Kuntoonlaittopaikalla se kyllästyy harjaamiseen viimeistään puolen tunnin jälkeen, taluttaessa kävelemisen sijaan olisi ihanaa syödä jokainen vastaantuleva puska tai imeskellä riimunnarua/taluttajan vaatteita/oikeastaan mitä tahansa. Tarhassa ollessaan ruuna syö yleensä joko lunta, tarhan aitoja tai suojiaan ja se onkin melko edistynyt irroittamaan bootseja jaloistaan. Puuhapete on myös riisunut viereisen tarhan hevosen riimun todistetusti avaamalla lukon siististi, joten melkoinen houdini on kyseessä! Ruunan saa herkkujen avulla ihan millaiseen asentoon tahansa, oli se sitten hevoselle fysiologisesti mahdollista tai ei.."

96: Ovatko kaikki kaverisi hevosihmisiä?
V: Eivät todellakaan ole, mutta suurin osa on kylläkin! Sanotaan näin, että ehkä 80% kaikista kavereistani ovat hevosihmisiä. Syy tähän on yksinkertainen: vietän tallilla, kisatessa tai kisoissa työskennellessä vapaa-ajastani varmaan lähes kaiken. Tunnen tämän vuoksi esteratsastuksen puolelta suuren osan Suomen hevosihmisistä, mikä on tosi mukavaa. Kisoihin on aina kiva mennä paikan päälle, kun löytyy aina juttuseuraa joko kilpailijoista, tuomareista tai muista toimihenkilöistä!

97: Mistä sait idean tehdä blogin?
V: Olen aina valmiina lähtemään kaikkeen uuteen mukaan ja olin aikoinaan seurannut pitkään muita blogeja hyvin kiinnostuneena. Pienenä pidin virtuaalitalleja ja vihkotalleja sekä pyörin tallini.fi'ssa, joten mulle blogin perustaminen oli melko loogista. En tosiaan ajatellut jaksavani ylläpitää tätä kovinkaan pitkään, mutta toisin kävi!

Unelmatallini puitteiltaan on ehdottomasti Stephex!
98: Unelmatalli?
V: Aikalailla juuri sellainen, mitä Stephex oli. Iso valoisa maneesi, isot laitumet, valkoista hiekkaa oleva laukkarata, kolme kenttää, kävelytyskone, hienoja hevosia ja siisti ympäristö. Kaikki toimisi kellontarkasti ja asiat tehtäisiin ammattimaisesti alusta loppuun. Lisää voit lukea täältä kuvien kera.

99: Onko sulla mitään tavaraa/asiaa yms. mitä et antaisi pois mistään hinnasta?
V: Eiköhän kaikki tavara lähtisi, jos oikeasti tarpeeksi tarjottaisiin. Voisin sitten sillä summalla ostaa vaikka miljoona uutta samanlaista! Läheisistäni en haluaisi luopua, enkä myöskään ratsastusharrastuksesta tai siitä, että opin melko hyvin kuuntelemalla tunneilla.

100: Ootko itsekriittinen ihminen?
V: Suhteellisen kyllä, mielestäni koskaan ei voi olla liian hyvä tekemissään asioissa.

101: Joku tapahtuma, jonka voisit jättää pois elämästäsi, miksi?
V: Ehkä se kaatuminen hevosen kanssa Hollannissa, sillä tuo solisluu vihoittelee edelleen silloin tällöin ja tuntuu ällöttävältä ajatella, että se on rikki. Varsinkin, kun se rutisee ja naksuu olkapäätä liikuttaessa..

102: Harrastatko/oletko harrastanut jotain muuta?
V: Olen harrastanut kanteleen soittamista lähes kymmenen vuoden ajan, balettia (okei, olin ehkä viisi ja kävin yhdellä tunnilla..) ja kuvataidekoulua todella monta vuotta. Nykyään jäljellä siis vain ratsastus ja valokuvaaminen, sekä harvoin tapahtuva piirtäminen/maalaaminen.

103: Koska teet taas videopostauksen?
V: Joskus tulevaisuudessa, kun on aikaa ja joku hyvä aihe. En millään jaksaisi nähdä vaivaa kuvata päiväni tapahtumia, mikäli mitään ihmeellistä ei tapahdu.

104: Miten hyvi Champ luottaa suhun?
V: Vaikea sanoa, mutta kyllä se esimerkiksi kaikkiin "pelottaviin" paikkoihin mun perässä tulee. Se on niin ihmisystävällinen ja kiltti reppana, että luottaa varmaan kaikkiin ihmisiin samalla tavalla.

105: Haluaisitko joskus istua hiittikärryille, joitten edessä on kunnon ravuri ja mennä sillä kunnon hiitilenkin?
V: Olisihan se kiva kokeilla joskus. Olen kyllä ajanut monesti itse, tosin en kertaakaan raviradalla. Monesti on myös tullut päästeltyä ravurilla täyttä ravia maastossa selästä käsin, jolloin vauhti oli kyllä päätä huimaavaa!

106: Olisi kiva kokeilla valjakkoa? Entä westerneä?
V: Miksei, jos sellainen tilaisuus tulisi kohdalle.

107: Millaisista ihmisistä pidät? Millaisista et?
V: Pidän avoimista ja rehellisistä ihmisistä, joihin voin luottaa edes jonkin verran. Myös sosiaalisiset ja helposti lähestyttävät ihmiset ovat makuuni, mutta mulla on myös paljon hiljaisempia kavereita. Tekopirteät tai liian miellyttämishaluiset sekä liialti takertuvat ihmiset ovat rasittavia, enkä jaksaisi millään heidän seuraansa pidempään. Toisaalta osaan itsekin olla melkoisen rasittava ja muuttaa luonnettani eri ihmisten mukaan, joten en haluaisi tuomita ketään ennen tutustumista.

108: Kuinka pitkä olet? Miten painava olet? Miten pitkä ja miten painava haluaisit olla?
V: Olen 173,5cm pitkä, enkä toivottavasti kasva enää enempää! Painan tällä hetkellä varmaan 59kg tai 60kg, mutta haluaisin painaa muutaman kilon vähemmän tähän pituuteen nähden (nyt olen päässyt kesällä vähän lihomaan, kun olen syönyt possun lailla). En kuitenkaan todella pidä itseäni millään tapaa lihavana, vaan täysin normaalipainoisena! Eli siitä on turha valittaa :) Haluaisin olla muutaman sentin lyhyempi, sillä sitten voisin käyttää aina korkokenkiä tuntematta itseäni muita pidemmäksi. Onneksi mulla on paljon pitkäkin kavereita!

Mitähän me säädetään tässä.. Kuva on viime vuoden HIHSistä, kun oltiin siellä töissä. Mä otan kuvaa, Steffi ilmeilee ja Sarina lagaa puhelimellaan. Oli vissiin ihmeellistä, kun hotellin vessassa oli tollanen peili...?
109: Tutustutko helposti ja mielelläsi uusiin ihmisiin? Millainen luonne sulla on?
V: Kyllä! Olen sen verran sosiaalinen, että hakeudun mielelläni uusien ihmisten seuraan, jotka vaikuttavat mielestäni tutustumisen arvoisilta. Toki osaan myös välttää tutustumisen monin eri keinoin, mikäli koen henkilön jollain tapaa vastenmieliseksi tai täysin erilaiseksi kanssani.

Olen luonteeltani sosiaalinen, välillä todella pikkutarkka ja välillä suorastaan raivostuttavan suurpiirteinen. Rakastan puhumista ja ihmisten seuraa, mutta nautin myös itsekseen olemisesta. Osaan olla todella jääräpäinen, mutta myös antaa periksi niin halutessani. Kilpailuhenkisyyteni näkyi hyvin koulussa, jossa halusin aina olla paras tai tehdä asiat ainakin todella huolellisesti. Toisaalta hevosharrastuksen parissa voittaminen ei ole koskaan ollut tärkeää.

110: Minkä ikäinen ihminen on sinusta vielä lapsi?
V: Käyttäisin sanaa 'lapsi' kaikista alle 16-vuotiaista, mutta mielestäni esim. 18-vuotias ei ole vielä aikuinen. Nuo ovat niin suhteellisia käsityksiä, sillä se riippuu aivan ihmisen luonteesta ja kypsyydestä.

111: Oletko/oletko ollut kiusaaja/kiusattu?
V: En ole ollut onneksi kumpaakaan.

112: Mitä mieltä olet lämminverisistä? Entäpä niistä ylipäänsä ratsuina? Jos olisi mahdollisuus, voitsitko ottaa itsellesi joskus sellaisen? Entäpä mitä mieltä olet ravureista? Oletko koskaan ajanut? Käytkö raveissa? Mitä mieltä olet ylipäätänsä ravi-ihmisistä?
V: Vastaan näihin kaikkiin tässä samassa. Lämminveriset ovat mielestäni aivan yhtä hyvä rotu kuin mikä tahansa muukin. Parhaiten ne edustavat lajiaan tehdessään sitä, mihin ne on alunperin jalostettu eli juostessaan kilpaa. Ymmärrän kuitenkin hyvin, ettei jokainen lämminverinen halua/osaa juosta tarpeeksi kovaa tai niistä ei muuten haluta tehdä kilpahevosia kyseiseen ammattiin, joten silloin niiden ratsukäyttö on luontevaa. Maaginen "ravuri ratsuna" -käsite ei mielestäni ole itsessään mitenkään erikoinen - puhumisen arvoisen tai paheksuttavan siitä tekee mahdollisesti se, millaisissa käsissä nämä alaansa vaihtaneet hevoset ovat. Valitettavan usein ne päätyvät nuorille ja kokemattomille lapsille, jotka eivät osaa toimia hevosten kanssa oikein.

En itse koe tarpeelliseksi hankkia lämminveristä, sillä en tekisi sillä mitään. En osaisi ajaa sen kanssa kilpaa, mikäli se olisi hyvä hommassaan ja toisaalta se ei todennäköisesti olisi ratsutaidoiltaan tarpeeksi osaava omaan käyttööni. Toki poikkeuksiakin on! Olen ajanut useammankin kerran ja käynyt raveissa lähinnä vip-vieraana muutaman kymmentä kertaa. Ravi-ihmiset ovat leppoisia ja päällisin puolin ammattitaitoisia, varsinkin kun puhutaan ammatikseen sitä tekevistä henkilöistä.

113: Kun näit champin ensimmäistä kertaa niin mitä ajattelin hevosesta? Tiesitkö heti että tuossa se seisoo, tuon mie haluan? :D Vai teitkö sen päätöksen kun olit sillä ratsastanut?
V: Kun Champ tuli maneesiin näytettäväksi, olin silloin toisen hevosen selässä. Katsoin heti ruunaa "wow"-ilmeellä, sillä se oli lihaksikas, hienon värinen ja sillä oli aivan älyttömän kiva hyppy! Siltä seisomalta päätin, että tuon näköisen hevosen haluaisin, jos vain olisi mahdollisuus ostaa ja se olisi muuten sopiva. Onneksi näin myös kävi. Näimme hevosesta videon kisoista ja näimme myös, miten hevonen toimi toisen ratsastajan kanssa esitystilaisuudessa. Omasta ratsastuksestanihan ei tullut juuri mitään, ainakin totesimme, että hevonen on todella rehellinen hyppääjä!

114: Kuka maksaa champin ylläpidon?
V: Maksan itse niin paljon kuin pystyn, eli ainakin kiinteät kulut = tallivuokra, hieronnat, kengitykset ja muut vastaavat. Vanhempani auttavat tietenkin kuukausittain maksamalla mm. valmennukset, kilpailut sekä kaikki muut ylimääräiset kulut, joita en pysty itse kustantamaan. Kassatyöntekijän palkalla ei kauhean paljon makseta hevosen ylläpidosta..

115: Onko sinulla ajokorttia? Aiotko hommata traikunvetoluvan?
V: Kyllä on ja aion hommata, kunhan ehdin.

Klippasin viime talvena yhden hevosen Tahkolla.... :DDD
116: Millon on synttärisi?
V: Syyskuussa eli aivan pian!

117: Kuulutko uskoon?
V: Kyllä kuulun, ihan normaalisti kastettu aikoinaan kristinuskoon.

118: Missä asut?
V: Nurmijärven kunnassa Etelä-Suomessa, tarkemmin en kerro.

119: Pidätkö koirista ja kissoista? Onko teillä lemmikkejä kotona?
V: Molemmista pidän, mutta ne eivät pidä minusta.. :D Mitään lemmikkejä ei ole kotona, koska äiti on ollut allerginen koirille tai kissoille joskus.

120: Millaisessa talossa asut?
V: Omakotitalossa, joka on sen verran iso, että näyttää ihan sekasortoiselta ollessani yksin kotona, kun en jaksa siivota paikkoja kuntoon. Nytkin olen kaksi ja puoli viikkoa yksin, eikä keittiön pöydän pinnasta nää enää varmaan mitään.. Pitäisi ehkä siivota huomenna.

121: Onko muut perheenjäsenesi hevosihmisiä?
V: Oman hevosen oston jälkeen perhe on kiinnostunut enemmän hevosista. Äiti on suorittanut muutama vuosi sitten alkeiskurssin ja isäpuoleni kävi aikoinaan jonkin verran raveissa. Isäni on paljon mukana esim. kilpailumatkoilla ja osaa käsitellä hevosia hyvin - en tarvitse toista hoitajaa mukaan matkaan, ellen itse halua jotakuta ottaa.

122: Oletko allerginen jollekin?
V: En ole onnekseni.

123: Millon aloit kehittyä ratsastajana, tai milloin tapahtui se suurin muutos?
V: Suurin muutos tapahtui vuonna 2009, kun siirryin ratsastamaan Equstomissa. Sain paljon uutta näkökulmaa istunnan tärkeydestä ja ylipäänsä perusratsastuksesta. Sen jälkeen kehittyminen on ollut pitkälti nousujohteista.

124: Millaisesta ratsastustyylistä pidät?
V: Kevyestä ja eleettömästä ratsastustyylistä. Olisi upeaa osata joskus vaikuttaa hevoseen aivan yhtä minimaalisilla avuilla kuin Gal teki Totilaksen kanssa saadessaan maailmanennätysprosentit tai ratsastaa yhtä siististi World Cup-luokka kuin Meredith usein tekee.

125: Millainen on arkipukeutuminen, käytäkö merkkivaatteita?
V: Riippuu ihan siitä, mihin olen menossa. Jos olen kotona tai lähden vain kaverini luokse, pukeudun mukaviin vaatteisiin, enkä panosta sen enempää. Baariin tai jonnekin muualle julkiselle paikalle lähdettäessä kiinnitän pukeutumiseeni enemmän huomiota. Käytän merkkivaatteita jonkin verran, mutten todellakaan valitse niitä pelkästään merkin perusteella.

126: Kiusaako Champ ikinä sinua?
V: Toivottavasti ei :D Ei se koskaan ole esimerkiksi juossut karkuun tai purrut, lähinnä se puuhastelee kaikkea koko ajan ja on siksi välillä ärsyttävän aktiivinen.

127: Kuka maksoi champin? Ja oliko se sulle joku lahja jostakin?
V: Vanhempani maksoivat ja ei ollut lahja mistään, ainakaan tietääkseni.

Shoppailemassa jouluostoksia!
128: Shoppaatko usein?
V: En shoppaile, ellei hevosen rehuostoksia lasketa mukaan..! Käyn vaateostoksilla nykyään todella harvoin, vaikka äitini yrittää mua sinne aina välillä pakottaakin. Kaapeissani ei yksinkertaisesti ole tilaa enkä koe tarvitsevani uusia vaatteita, sillä niiden käyttöpaikkoja on nykyään niin vähän - töissäkin kun on aina yhdet tietyt vaatteet päällä. Jos olen kaupoilla, löydän kyllä aina jotain kivaa! Shoppaileminen on tosi mukavaa, jos olisi vaan rahaa, millä shoppailla.

129: Millaista pukeutumistyyliä suosit?
V: Normaalia? En osaa määritellä, mutta pukeudun aika lailla niin kuin muutkin ihmiset. Jokainen pukeutukoon kuten parhaakseen kokee, kenelläkään ei pitäisi siihen olla sanottavaa.

130: Oletko hemmoteltu? Eli saatko haluamasi?
V: En todellakaan ole hemmoteltu, vaikka monet joskus niin väittivätkin. Vanhempani ovat kasvattaneet mut arvostamaan jokaista saamaani asiaa, eikä minkään saaminen ole ikinä ollut itsestäänselvyys. Nykyään täysi-ikäisenä en myöskään halua pyytää vanhemmiltani mitään ylimääräistä ja pyrin hoitamaan omat raha-asiani mahdollisimman pitkälti itse. Valitettavasti se ei kuitenkaan kovin usein onnistu, sillä rahanmenoa on hevosen vuoksi paljon.

131: Minkälaista musiikkia kuuntelet?
V: Kuuntelen todella monenlaista musiikkia, mutta parhaiten musiikkimakuani kuvaa radiokanavat, joita kuuntelen: NRJ, Voice, Ylex ja Yle X3M. Youtube-käyttäjäni tiedoista löytyy 11kpl soittolistoja, joihin olen koonnut vuosien varrella kuunneltuja biisejä esim. omia bileitämme varten. Kannattaa käydä katsomassa!

132: Olitko hyvä koulussa? Mitä kirjoitit yo-kokeissa?
V: Keskiarvoni oli lukion loputtua 9.06 ja arvosanojen keskiarvoista löytyi seitsemän tai kahdeksan kymppiä, kolme seiskaa ja loput ysejä. Kirjoitin ylioppilaskirjoituskissa kolme laudaturia (yhteiskuntaoppi, psykologia, äidinkieli) ja kaksi C:tä (ruotsi ja englanti). Olin siis perushyvä, en mikään tähti, mutten surkeakaan.

133: Mitä mieltä olet voiton omistaja tiiasta?
V: Mitähän mieltä hänestä pitäisi olla? Mukava nuori, joka osaa todellakin pitää blogia ja panostaa siihen älyttömän paljon! Hänellä on tosi kiva hevonen ja pääsevät yhdessä varmasti pitkälle :)

134: Jos champ karkaisi, mitä se tekisi? (Oletetaan nyt että se karkaisi tarhasta)
V: Se menisi syömään, kuten tekikin kerran karatessaan multa maastokävelytyslenkillä. Se juoksi takaisin tallille (oli ensin kylläkin vetänyt täyttä laukkaa tallista ohi jäljistä päätellen ja tehnyt sitten uukkarin) ja löytyi pihamaalta mutustamassa jotakin maahan jäänyttä heinätuppoa.. Ahne!

135: Onko sulla parasta kaveria ja kuka?
V: Mulla on monta todella hyvää kaveria, vaikea nimetä ketään parasta!

136: Champin säkä?
V: En tiedä tarkkaa säkäkorkeutta, mutta noin 165cm se on. Myynti-ilmoituksessa luki 168cm, mutta ei se kyllä unissakaan niin iso ole.

137: Miten oot tutustunu piudeen niin hyvin tai sillee ku oot sen kaa nii paljon tekemisissä?
V: Piude on ollut mun ratsastuksenopettaja varmaan kahdekan vuoden ajan. Sinä aikana ollaan oltu tallin ohella paljon yhdessä kisoissa, olen hoitanut hänen lapsiaan ja eläimiään jne.

138: Sori jos liian henk koht kysymys mut asutko sun äidin luona vai myös isäsi luona vai miten teillä on järjestely? Asuvatko vanhempasi lähekkäin?
V: Asun äitini luona, mutta kävin pienempänä joka toinen viikonloppu isäni luona. Nykyään käyn siellä harvemmin, sillä en oikeasti vaan kerkeä. Viimeksi taisin käydä joskus alkutalvesta. Näämme kuitenkin suhteellisen usein, toki useamminkin voisi nähdä! Lisäksi soittelemme lähes päivittäin. Matkaa kahden kodin välillä on varmaan nelisenkymmentä kilometriä.

139: Mikä on mielestäsi sopiva hinta ratsastuksenopetukseen?
V: Riippuu ihan tallista, hevosesta ja opettajasta. Jos kaikki nämä ovat huippuluokkaa, ei sata euroa tunnilta ole paha hinta. Jos kyseessä on naapurin pellolla pidettävä tunti jollakin vanhalla pystyynkuollella kantturalla ja opettajana toimii pikkusisko, niin ei siitä kauheasti kannata maksaa. Etelä-Suomessa tuntihinta on varmaan keskimäärin noin 30-40 euroa/tunti normaaleissa ryhmissä, pienryhmät toki kalliimpia.

Tahkolla viime syksynä
140: Luetko kirjoja paljon? Jos luet niin millaisia?
V: Lukisin paljon enemmän, jos kerkeäisin! Rakastan lukemista. Tällä hetkellä kesken on vielä Nälkäpelin kolmas osa, tosin englanninkielisenä. Tykkään paljon kaikesta hömppäkirjallisuudesta, mutta olen lukenut myös muutamia klassikoita.

141: Kuinka paljon sinulla kuluu rahaa kaikkiin varusteisiin, oimiisi sekä Champin?
V: Kuukaudessako? Varmaan noin pari kymppiä kuussa, sillä joka kuukausi ei uusia tarvitse (toivottavasti) hankkia. Kaiken kaikkiaan rahaa kaikkiin varusteisiin on mennyt järkyttävä määrä, en halua edes laskea. Ei se kai olisi edes mahdollista, kun kolmetoista vuotta tätä hommaa on tehty.

142: Haluaisitko opiskella Ypäjällä?
V: En haluaisi, sillä en halua hevosalan koulutusta.

143: Millaista kuolainta käytät? Kuinka vahva Champista tulee hypätessä?
V: Menen Champin kanssa perus kolmipalalla niin sileällä kuin hypätessäkin. Champ saattaa jäädä esteen jälkeen vahvaksi suustaan, jos olen joutunut ratsastamaan ennen estettä eteen. Tosin hevosen vahvuus johtuu aina ratsastajasta.

144: Kaikki ratsastuspaikat, joissa olet käynyt?
V: Tätä on yksinkertaisesti mahdotonta luetella.. Niitä on varmaan sata, ympäri Suomea ja ulkomaita!

145: Unelmiesi hevonen?
V: Sellainen juuri Champin värinen (ehkä hieman tummempi) ja samanlainen päästään kuin Champ. Rungoltaan hieman pidempijalkaisempi ja liikkeiltään älyttömän magea, hyppykyvyltään ja osaamiseltaan 160cm tasoa. Samanlainen luonne kuin Champilla!

146: Miten saa tonne sivuun noi hevosten kuvat, et ne menee tonne sivuille?
V: Mene ulkoasunmuokkaukseen ja sieltä gadget, jolla saat ne sinne. En oikein osaa neuvoa, mutta kokeilemalla ja bloggerin ohjeita seuraamalla saat varmasti laitettua.

147: Mitä teet koneella jos et ole tyyliin fb, blogi yms?
V: Selaan feissarimokia, ht.nettiä, katson jotain sarjaa tai luen Iltalehteä. Tai kuuntelen musiikkia!

148: Katsotko teeveetä paljon?
V: En oikeastaan ollenkaan, en ehdi.

149: Oletko kavereiden kanssa ulkona paljon?
V: Paljon vähemmän kuin haluaisin, sillä pidän kavereiden kanssa hengaamisesta ja ulkona käymisestä, yhdistettynä lyömätön vaihtoehto!

150: Monta kertaa olet tippunut?
V: En ole enää moneen vuoteen pysynyt laskuissa perässä. Viime vuosina olen tippunut ehkä kolme kertaa, pienempänä useammin.

151: Onko Champilla menty kangilla koskaan?
V: Ei ainakaan mulla ollessaan, aiemmasta en tiedä, mutta epäilen vahvasti ettei.

152: Cola, Fanta vai Sprite?
V: Cola ehdottomasti tai kaikki sekaisin - kuulostaa pahalta, mutta on hyvää!

Mökkijuhannus 2013 turkulaisten seurassa.. Meitä oli noin kymmenen viettämässä lämmintä viikonloppua!
153: Poltatko? Kuinka usein juot?
V: En polta ja juon ehkä kaksi kertaa kuussa, toisinaan vähemmän ja toisinaan enemmän.

154: Mikä on sulle tärkeimpiä asioita elämässä?
V: Perhe ja läheiset ihmiset sekä tietysti Champ. Voisin luetella tähän listan kaikesta tärkeästä, mutta koska nämä kysymykset ei lopu koskaan, en kuluta tähän enempää aikaa.

155: Mitä sun unelma salaattiin tulisi?
V: Fetaa! Paljon fetaa! Tietysti kurkkua, tomaattia, salaattia (vaikken siitä tykkää), öljyä ja jos haluaisi herkutella, niin pekonia myös.. En syö juuri ollenkaan vihanneksia, koska olen tosi laiska valmistamaan salaatteja tai leikkaamaan kurkusta viipaleita tms. Pitäisi petrata vähän tässä asiassa.

156: Kuinka monta kaveria sulla on joidenka kanssa hengaat? (esim. +/- 5)
V: Aktiivisimmin vietän aikaa noin kymmenen kaverini kanssa, muut ovat sitten liian kaukana ollakseen viikottaisessa/kuukausittaisessa tapaamisvälissä tai tulevat muuten mukana muun elämän rinnalla esim. kisojen, tallin, töiden tai muun ohella. Mulla on varmaan 50 kaveria, joiden kanssa haluaisin viettää paljon enemmän aikaa!

157: Kerro tarkasti miten meikkaat, huollat kynsiä, ihoa ja hiuksia?
V: Siinä ei kauhean paljon ole kerrottavaa. Meikkaan aina töihin lähtiessäni tai jos menen vaikkapa baariin, mutta jos meikkaaminen ei ole "pakollista", en jaksa vaivautua (esim. tallille, töihin tai kavereille menen yleeensä ilman). Perusmeikkiini kuulu ripsiväri, kulmakynä sekä välillä saatan käyttää peitepuikkoa ihon pieniin virheisiin. Jos haluan panostaa enemmän, laitan aurinkopuuteria, huulikiiltoa ja luomiväriä, harvemmin poskipunaa. Huollan kynsiäni ihan äärimmäisen huonosti ja ne ovatkin tosi lyhyet, rumat ja kynsinauhani ovat koko ajan rikki. Joskus jaksan lakata kynnet, mutten koskaan puhdistaa lakkoja pois ja sitten niistä tulee todella rumat.

Ihonpuhdistukseen käytän normaalia naamanpuhdistuainetta ja apteekista saatavaa kosteuttavaa perusvoidetta, sillä vaikka ihoni on kuiva, se myös rasvoittuu helposti. Mullahan oli nuorempana melko huono iho, onneksi ei nykyään enää. Hiukset yritän harjata edes päivittäin, vapaapäivinä sekin tosin saattaa jäädä.. Koulupäivinä suoritsin hiuksia välillä, nykyään vain oikeasti panostaessani jotain tilaisuutta varten. Olen maailman laiskin ihminen, mitä kauneudenhoitoon tulee!

158: Miksi et ostanut kapria omaksesi?
V: Sillä hetkellä emme halunneet ostaa omaa hevosta.

159: Onko champ enemmän reipas vai laiska?
V: Riippuu tilanteesta. Periaatteessa se on tosi laiska, mutta periaatteessa sillä on ihan hyvä oma moottori. Hypätessä se innostuu ennen estettä sekä kisatilanteissa.

160: Vietätkö enmmän aikaa champin vai kavereiden kanssa?
V: Ehdottomasti Champin!

Menossa maastoon!
161: Ratsastatko champilla koskaan maastossa? Onko champ erilainen maastossa kuin kentällä?
V: Ratsastan ainakin kerran viikossa. Maastossa en vaadi siltä mitään, sillä se on mielenvirkistyspäivä.

162: Osaako champ kumartaa?
V: Namin perässä osaa kyllä, tosin sen tyyli on melko mielenkiintoinen.

163: Pelkäätkö koskaan menettäväsi champia? Onko hevosenomistajana enemmän hyviä vai huonoja puolia?
V: Toivon, etten joutuisi luopumaan Champista ennen kuin on pakko, mutta eihän sitä elämästä koskaan tiedä. Hevosenomistajana on enemmän hyviä puolia, eihän tätä muuten tekisi!

164: Oletko ollut tepon valmennuksissa?
V: Teppo Hakalan? En ole ollut, enkä varmaankaan ole ainakaan lähiaikoina menossa. Mulla on oma kotivalmentaja, jonka tyyli eroaa Tepon tavasta hieman, joten en ole nähnyt tarpeelliseksi mennä sekoittamaan omaa päätäni.

165: Oletko tehnyt champin kanssa töitä maasta käsin? Oletko uittanut champpia? Pitääkö champ vedestä?
V: Olen puuhastellut Champin kanssa maasta käsin kaikkea, mutten ole tehnyt sen kanssa mitään varsinaisia harjoituksia. Uittomahdollisuutta meillä ei valitettavasti ole Equstomissa, mutta haluaisin joskus päästä kokeilemaan uittamista Champin kanssa! Olen kyllä muita hevosia uittanut muutamia vuosia sitten. Champ ei pelkää vettä, sitä voi hyvin suihkutella vaikka päähän - se ei tosin nauti siitä.

166: Onko champ säikky?
V: Ei ole, se on vähän hölmö vaan välillä ja saattaa "kytätä" vaikka maassa olevaa lehteä tai tuttuun paikkaan tullutta risua.

167: Oletko mielestäsi kaunis?
V: En ole mikään ihmeellisen näköinen, mutten onneksi myöskään mikään jäätävä variksenpelätin. Ihan normaali ihminen, ainakin toivon niin!

168: Harmittiko sinua että solbacka myytiin/lopetettiin?
V: Ei harmittanut ja paikkahan on nyt ostettu.

169: Oletko koskaan kokeillut champilla kenttäratsastusta? Entä lännenratsastusta tai vikellystä?
V: En ole kokeillut, kenttäratsastusta olisi tarkoitus kokeilla jossakin vaiheessa! Varmasti viimeistään ensi kesänä menemme hyppimään maastoesteitä.

170: Kuka sinun ratsastusta on yleensä kuvaamassa?
V: Yleensä ratsastustani kuvaa joko kaverini Janita tai äitini/isäni.

171: Tunnetko kehittyväsi champin kanssa? Entä champin kehittyvän sinun kanssa?
V: Kehityn kyllä huimasti Champin kanssa, se on kyllä ehdoton tarkoitus! Champ kehittyy kanssani ehkä lähinnä perusratsastuksellisesti ja toivottavasti myös lihaksistollisesti, estepuoli sillä on niin vahva, että se saa keskittyä minun opettamiseen.

172: Kuka on ensimmäinen hevonen jolla ratsastit?
V: Taisi olla joku talutusratsastusponi ollessani noin kaksi-neljävuotias. Asuimme silloin Myyrmäessä ja talutustapahtuma oli jossain kerrostalon pihalla, siitä on ihan kuvakin! (mulla oli todella hemaisevat vaatteet)


173: Millaista se hevosen omistajan arki on sun mielestä? Eli siis onko rankkaa, mukavaa tms?
V: Tästä voisin tehdä joskus pidemmän postauksen, joten vastaan vain lyhyesti: hyvinä päivinä se on parasta maailmassa, huonoina hetkinä tekisi mieli itkeä silmät päästä. Huonoina hetkinä syy pahaan oloon on aina huoli hevosesta, ei niinkään se, että joku asia on mennyt pieleen. Epäonnistumisia tulee aina ja niistä me opitaan koko ajan lisää!

174: Miten hepan saa peräänantoon/muotoon? Mitä eroa on peräänannolla ja muodolla vai onko mitään?
V: Muoto tarkoittaa hevosen kaulan ja pään asentoa, se voi olla siis vaikka yläkautta silmiin tai turpa kyntäen maata. Peräänanto on pikemminkin "tila", jossa hevonen työskentelee koko kroppansa läpi aktiivisesti ratsastajan apujen välissä. Se, miten hevosen saa ratsastettua peräänantoon, riippuu ihan hevosen fysiologiasta, koulutustasosta ja ratsastajan taidoista. Mielestäni peräänanto ei koskaan ole tavoite, vaan lähtökohta kaikelle ratsastuksen tekemiselle.

175: Pelaatko facessa mitään pelejä?
V: En pelaa, se tästä vielä puuttuisikin.. :D

Jee este! vuonna 2011
176: Kuinka paljon aikaa käytät champin kuntoon- ja poislaitossa?
V: Kuntoonlaittoon menee aikaa puolesta tunnista tuntiin riippuen siitä, varustanko hevosen vain normaalisti vai puunaanko sitä enenemmän. Poislaittoon käytän aikaa vaihdellen sen mukaan, joudunko esimerkiksi pesemään Champia vai riittääkö pelkkä nopea harjaus. Poislaittoon kuulunee myös varusteiden putsaus/muu häärääminen ja kaikkiaan siihen menee aina vähintään tunti.

177: Mitä champ syö? Moneltako ja montako kertaa päivässä?
V: Aamuruokinta on klo 5, päiväruokinta noin klo 13 ja iltaruokinta noin klo 19. Champ syö säilöheinää sekä kuivaheinää, basic-täysrehua sekä puuroa iltaisin, joka koostuu erilaisista lisäravinteista.

178: Lempisuklaa? Lempikarkkipussi?
V: Uskokaa tai älkää, en oikeastaan pidä suklaasta! Jos syön suklaata, syön yleensä pätkiksiä. Onko ne edes suklaata? Tai sitten jotain perus masikkasuklaalevyjä. Lempikarkkipussi on ehkä suffelipussi.

179: Miten sun kädet pysyy noin paikalla kun ratsastat?
V: Pysyykö ne nyt muka niin erikoisen paikallaan? Äh, saisivat olla paljon tasaisemmat.. Harjoitusta, kehonhallintaa ja harjoitusta se vaatii.

180: Onko champilla iso laukka?  Kuinka vanha champ on?
V: Champilla on melko iso laukka, Piude kysyi koeratsastuksessa, haluanko edes hypätä sillä, kun laukka tosiaan oli normaalia laukkaa isompi. Ruuna on nyt yhdeksän.

181: Mitä kieliä osaat puhua?
V: Siansaksaa! No ainakin silloin tällöin osaan puhua suomea, ruotsia, englantia ja sen lisäksi osaan muutamia sanoja ranskaa, viroa, saksaa, hollantia (flaamia) ja espanjaa. Tosin oikeasti ihan muutamia, ei niillä saisi edes järkevää lausetta aikaiseksi. Ellei haluaisi ilmoittaa rakastavansa makkaraa tai jotain muuta tosi outoa.

182: Arvosteletko paljon muiden ratsastusta?
V: En haluaisi arvostella, mutta myönnettäköön, että kyllä sitä mielessään tai kavereiden kesken tulee silloin tällöin keskusteltua ihmisistä. Kisoissa näkee välillä aivan järkyttävää ratsastusta ja mietinkin usein, miksi sen tasoiset ratsastajat hyppäävät sellaisia luokkia.. En kuitenkaan ole mitenkään normaalia kärkkäämpi suustani, eiköhän jokainen ole joskus jonkun ratsastusta arvostellut, niin ikävää kuin se onkin.

183: Huomaatko ikinä olevasi kateellinen kenellekään suunnilleen sinun tasoisillesi ratsastajille/kilpailijoille?
V: En sanoisi olleeni kateellinen kenellekään samantasoiselle ratsastajalle tai en ainakaan muista sitä, eli menneinä vuosina sellaista ei ole eteen sattunut. Varmasti joskus ratsastuskouluaikoina olimme kaikki toisillemme ristiin kateellisia siitä, jos joku toinen sai mennä sillä hevosella, jolla oli itse halunnut menä. Se lienee normaalia? Ainiin, joskus olen saattanut miettiä, että missähän sitä itse olisi, jos vanhemmat olisivat tallinomistajia ja mut olisi tungettu miljoonahevosen selkään yksivuotiaana.

184: Mietitkö vaihtavasti joskus hevosta päästäksesi etenemään paremmin kilpa-urallasi?
V: Jos joskus sattuisin kehittymään niin pitkälle, ettei Champin ikä/taidot siihen enää riittäisi ja mulla olisi varaa ostaa uusi kisapeli, niin varmasti sen tekisin. Silloin mun pitäisi hypätä 140cm tasolla eli jotakin Suomen GP-luokkia, joten siihen on vielä melkoinen matka.

185: Jos ajattelet eteneväsi pitkälle, tapahtuisiko se oman työn ja rahoituksen kautta vai suhteiden avulla?
V: Varmasti molemmat vaikuttaisivat asiaan. Oman työn ja oman rahoituksen kautta siinä varmasti menisi huomattavasti pidempään, mutta ilman toistensa tukea tavoite ei tulisi onnistumaan. Molempia tarvitaan, valitettava tosiasia.

Todistetusti osaan ajaa kärryillä XD ei saa nauraa sitten... Vuonna 2010/11 vissiinkin?
186: Onko sinulla kavereita ympäri suomea? Missä?
V: On kyllä, ihan kaikkialla. Eniten ehdottomasti Etelä-Suomessa ja Turun alueella, sitten Itä-Suomessa ja Kaakkois-Suomessa. Muut ovatkin hajautuneet melko tasaisesti ympäri maata.

187: Mikä ei-niin-tunnettu ratsukko miellyttää sinua estepuolelta?
V: Tämä on vaikea kysymys! Missä mittakaavassa ei-niin-tunnettu? Tarkoitatko maailman mittakaavalla vai Suomen piirejä katsomalla? Jos pitää nimetä joku suomalainen ratsastaja, joka miellyttää silmää ratsastustaidoillaan, sanoisin varmaan Rosa, Janna tai vaikka Joonas. Jos taas tarkoitit ihan jotakin alue-/kansallisen tason ratsastajaa, ei mieleen tule tähän hätään mitään tiettyä.

188: Millaisen ostotarkastuksen teitte Champille? Löytyikö siitä _mitään_ huomauttamista?
V: Champille tehtiin laajennettu ostotarkastus eli taivutuksien ja muun kliinisen tutkimuksen ohella se kuvattiin. Kuvia otettiin yhteensä reilu 20 kappaletta ja ne lähetettiin myös Suomeen analysoitaviksi. Yksikään hevonen ei ole koskaan täysin terve, mutta Champ oli käyttöönsä ja ikäänsä nähden todella hyvässä kunnossa. Sillä oli kaikki kuvista tehdyt analyysit laitettu ykkösiksi Hollannissa lukuunottamatta sädeluita, jotka olivat kaksi miinus. Suomessa nekin tosin laitettiin ykkösiksi ja ihmettelivät kovasti, miksi alunperin oli kakkosen saaneet. Taivutuksissa ruuna ei ontunut yhtään eikä mitään muuta huomautettavaa löytynyt. Meillä oli myös kuvat Champista vuodelta 2011. Lausunnoksi annettiin, että hevonen on kilpakäyttöön täysin soveltuva.

Olin ihan pissat housussa tuon tarkastuksen vuoksi, sillä edellinen Suomessa tarkastukseen meillä mennyt hevonen ei ollut tarkastusta läpäissyt. Onneksi nyt kuitenkin meni heittämällä läpi!
 

18 kommenttia

 1. Huhhuh tän lukemisessa meni aikaa o.o :DD

  VastaaPoista
 2. Ethän sä tossa videossa (solisluu katki??) reagoinu mitenkää? Eikö ees vähä sattunu?? :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sattui, mutten tossa vaiheessa vielä tajunnut sitä. Sitten kun olin kunnolla tajunnut tilanteen ja pyöritellyt olkapäät tajusin, ettei oikea olkapää ole normaali -> kokeilin kädellä ja tunsin vaan kuinka luu törrötti ja sitten kävelin muutaman askeleen ja pyörryin hetkeksi. Solisluu siis katkesi 2 kohdasta ja se jäi sellaiseen outoon asentoon, nyt siinä on vaan patti.. :D

   Poista
 3. jee kolmas:D mutta huhhuh kuinka pitkä postaus!:) oli tosi kiva kun jaksoit kirjoittaa,oli kiva lukea koko postaus vaikka se vei vähän aikaa;P

  VastaaPoista
 4. Uh, kiitos iltalukemisista !! ;) Ja oiih thanks linkityksestä, sunki blogi kuuluu ehdottomasti mun top listan ihan terävimpään kärkeen hihii ! Noi Champin ilmeet on aika söpöi tui tui tui ♥

  P.S. Hieno toi klippaus :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. haha joo eikö ookkin style klippaus ;) voisin tulla klippaa nuuttisenkin tolleen, olis aika katu-uskottava!

   Poista
 5. Huhhuh ku oli lukemista! Sai ihan pitää välillä taukoa lukemisesta :D mutta kiva postaus silti!

  VastaaPoista
 6. Voitko nyt taputtaa minulle?:)

  VastaaPoista
 7. Kuka teijän kengittäjä on?

  VastaaPoista
 8. Luin aika pitkään sun tätä postausta :D

  VastaaPoista
 9. Jostain syystä blogger ei taas anna vastata tämän postauksen kommentteihin, mutta kiitos kuitenkin kaikille kommentoineille ja ISOT APLODIT kaikille, jotka lukivat <3 :D

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat