torstai 8. elokuuta 2013

#216: Huh hellettä!

Viime päivät ovat olleet todella lämpimiä täällä Etelä-Suomessa! Lämpöasteet ovat kohonneet lähelle kolmeakymmentä, mutta siitä huolimatta en löysäillyt normaalia enempää ratsastuksen suhteen. Kuluneeseen viikkoon on itseasiassa kerennyt sisältyä vaikka ja mitä: nyt onkin luvassa lyhyehkö kooste viime päivistä kera muutamien kuvien. Toivottavasti postaus ei ole liian sekava, vaikka se sisältääkin kaikkea maan ja taivaan väliltä!
 
Sunnuntaina postailinkin teille iloisista tunnelmista ja fiilikse pysyivät loistavina aina illan valmennukseen asti. Tunnilla tuo ihanuus sitten vaihtui epätoivoon, sillä hommasta ei meinannut tulla yhtikäs mitään. Olin siis Piuden luona estevalmennuksessa Champin kanssa ja kanssani oli samalla kaksi muuta ratsukkoa. Aloimme alkuverryttelyiden jälkeen tekemään esteradan osia ja lopulta hyppäsimme rataa pienenä, noin 80-100cm korkeudella. Olin itse aivan hukassa: en hallinnut ylävartaloani ja sukelsin/myötäsin käsillä aivan liikaa, ratsastin turhan vahvalla sisäpohkeella kaikki kaarteet ja hevonen oli todella löysä ja eteenpäinpyrkimätön armottoman helteen ja paisteen vuoksi. Kaiken huipuksi juuri silloin, kun hommasta alkoi tulemaan mitään, irtosi Champilta oikean takajalan kenkä. Loistavaa!
 
Sunnuntain tunnilla. Valitettavasti isä kuvasi vain alkuverkkaa kameralla ja videoi hypyt, joten jos saan aikaiseksi ladata jotain videomateriaalia koneelle, laitan tähän sitten niitäkin lisää.
En ehkä kestä tota mun könöttämistä! Noh, ei mennyt hyvin tämä valmennus.. Aina ei voi onnistua!


 
Kaikeksi onneksi kengittäjä oli tulossa tiistaina, joten maanantaina vietimme hengailupäivää. Tarkoituksenani oli kävelyttää Champia, mutta koska töppönen ei mahtunut sen jalkaan (JES, kavio oli kasvanut siis edes VÄHÄN pituutta!!) ja jouduin turvautumaan pehmustejesariviritelmään, päätin vain syötellä sitä narun päässä pitkään.
 
Tiistain kengitys meni hyvin ja nyt meillä onkin joka jalassa kipsit. Etusiin kipsejä ei olisi tarvittu, mutta koska molempien etusten sisäreunat olivat viime viikkojen aikana lähteneet lohkeilemaan hieman enemmän, päätimme laittaa kipsit ihan vaikka varmuuden vuoksi - eihän kaikkia kavioita haluta samaan tilanteeseen kuin takasia nyt! Harmikseni sain kuulla, että luottokengittäjämme suuntaa syksyllä uusiin kuvioihin ja edessä olisi jälleen kengittäjän vaihto. Kunhan asia varmistuu tarkemmin, otan varmaankin Hyvinkään klinikalle yhteyttä ja varaan ajan Jaskan kengitykseen, sillä Jaska on ollut konsulttina nykyiselle kengittäjällemme Champin kavioiden osalta ja tuntee siis tapauksemme. Kengityslaskut nousevat kyllä päälle kahteensataan euroon, mutta kai sitä laadusta haluaa sitten maksaa.
 
Koska hevonen oli täysin puhdas liikkeistään tiistaina, kysyin Sannalta, josko hän voisi pitää meille hieman tuntia aamupäivällä (kengitys alkoi tosiaan ennen yhdeksää aamulla). Menimmekin itsenäisesti verryttelemään ja Sanna saapui paikalle katsomaan meitä noin puolen tunnin ajaksi. Ratsastuksen fiilistä voi kuvata hyvin yhdellä sanalla sekä minun että valmentajani osalta - WOW! Champ oli ensimmäistä kertaa erittäin hyvällä ja tasaisella kuolaintuntumalla lähes koko ratsastuksen ajan lukuunottamatta siis loppua, jolloin se hieman väsyi ja rupesi laiskottelemaan. Mulla oli alla aivan eri hevonen. Se käytti selkäänsä aktiivisten takajalkojen saattelemana ja meni itsenäisesti, omalla moottorillaan eteenpäin olematta etupainoinen! Olin aivan häkeltynyt, sillä ruunaa ihan todella sai pitää puolipidätteiden ja istunnan avulla..! Voisin laittaa tähän vaikka miljoona huutomerkkiä, sillä tunne oli sanoinkuvaamattoman upea. No, tästä sen näkee - kunhan kuski hoksaa asioita, saadaan Champista oiva ratsu myös sileäpuolelle ja lihaksiston rakennus voi alkaa.
 
Nämä kuvat on tiistai-iltapäivältä/illalta, kun päätettiin Ronjan kanssa käydä kaupassa ja tehdä ruokaa! Nuo ostoskärryt on ehkä paras osio - olen siis ollut 2 viikkoa yksin kotona ja meidän porukat tuli eilen käväisemään täällä nopeasti, joten mun oli pakko käydä ensimmäisen kerran kaupassa koko tältä ajalta. Meillä ei ollut jääkaapissa MITÄÄN ruokaa ennen tätä (oikeeesti, söin jotain vanhaa pekonia, kun en viitsinyt raahautua  kauppaan..) ja ostin sitten hieman vajaalla 200€:lla ruokaa meille.. Luulisi riittävän nyt taas hetkeksi :D
Tämä kuva on jo pari viikkoa vanha, mutta pakko julkaista nyt kun muistan! Champ on tandemratsu :3
Sain tällaisen tuliaisen Espanjasta, aivan ihana tuoksu! Rakastan swarovskia merkkinä ja varsinkin
sen iki-ihania kristalleja.. Onko jollakulla kokemuksia tästä, mitä pidätte?
Ruuna oli valmennuksen jälkeen aivan läpimärkä ja se vaahtosi vähän joka puolelta. Taisi joutua hommiin, vaikka teimmekin lähinnä eteen-alas-työskentelyä! Yhden erittäin tärkeän asian tajusin sunnuntain estevalmennuksessa: en saa ratsastaa niin vahvasti sisäpuolen avuilla, sillä silloin (varsinkin laukassa) Champ lähtee herkemmin tarjoamaan vaihtoja ja lopulta kiukustuu omaan säätämiseeni ja pukittaa herkästi. Ratsastaessani sisäpuolen avuilla vahvasti taivutan hevosta liikaa, enkä muista huolehtia ulkolavasta ja ulkokyljen suoruudesta, jolloin hevonen on ihan banaanina.  Kun tajusin tuon asian, ei ongelmaa ollut enää ollenkaan. Huippua, nyt kun sen vielä sisäistäisi :)
 
Keskiviikkona oli vuorossa jälleen estevalmennus. Tällä kertaa kotitallilla ja yksin, aamulla heti kahdeksan aikaan. Teimme todella perustehtäviä sisältävää rataa: pitkällä sivulla oli pysty-pysty linja, siitä kaarrettiin lyhyen sivun kautta okseri-pysty kaarevalle linjalle kohti toista lyhyttä sivua ja tämän jälkeen vielä lyhyen sivun kautta pitkälle sivulle, jossa oli ehkä haastavin este koskaan - pitkällä lähestymisellä oleva yksittäinen pysty. Aluksi sain muistutuksia kovasti omasta olemisestani esteiden päällä ja varsinkin ponnistuksessa, mutta lopulta sain hallittua itseni hyvin. Hyvä ohje dyykkaamisongelmaan on seuraava: aktivoi omat vatsalihaksesi juuri ponnistuksessa, jolloin et pääse makaamaan kaulalle, vaan pysyt pystyssä. Kädet seuraavat hevosen suuta tarvittavan verran ja ylävartalo käsiä - keep it simple!
 
Nämä kuvat ovat tältä päivältä. Ensin maastossa ja sitten tallipihalla syömässä! Jenna oli mukana kävelyseurana :)

 
Champ kuumui hyppäämisestä todella paljon ja siitä tulikin ihan duraselpupu. Aina ottaessani ohjia käteen alkoi ruuna pomppimaan paikallaan, jolloin tilanne piti rauhoittaa ja nostaa laukka vasta, kun hevonen käveli maltillisesti. Menemme hyvillä mielin hyppäämään sunnuntaina Tampereen aluekisoihin 100cm ja 110cm luokat, jotka ovat arvostelulla 367.1. Päätin laittaa verryttelyyn Champin häntään punaisen rusetin, sillä vaikka se ei koskaan potkaisisi muita hevosia, saattaa se omasta heilumisestani johtuen vaihtaa laukkoja melkoisen lennokkaasti, jolloin takanaolijoiden on hyvä pysyä kauempana.
 
Tänään torstaina annoin aivojen levätä kahden valmennuspäivän jälkeen kävelemällä tallin maastoissa ja pihamalla ilman satulaa. Huomenna on vuorossa läpiratsastusta ja lauantaina jotain näiden kahden väliltä, sunnuntaina sitten kilpaillaan! En kyllä osaa kirjoittaa lyhyestä, tästä tuli jälleen kauhean pitkä. No, josko kisoista tarttuisi mukaan muutakin materiaalia kuin tekstiä! Sitä odotellessa.. :)

44 kommenttia

  1. Kiva tää postaus, kuvat varsinkin! :)
    voitko kurkkaa mun blogin?:)
    http://onlythehorsesandme.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  2. Ihanan hyväntuulinen postaus! :-) Sä näytät noissa ekoissa kuvissa aika palaneelta vai onks se vaan asetuksista/muokkauksista tullutta...? :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) No se on vähän molempia, mulla on melko palaneet olkapäät, mutta toisaalta ei ne nyt ehkä ihan tuolta näytä..! Tuossa kuvassa on aika paljon lisätty väriarvoja, johtunee siis siitä ;)

      Poista
  3. Super hyvä postaus!! :) vaikka itteläni alkaa huomenna koulu, niin näistä blogeista tulee vaan niin hyvälle mielelle, ettei se koulu niin kamala asia olekaan ;) sun blogi on aivan mahtava, laadukasta tekstiä, hyviä kuvia ja plussana suloinen champ&super kaunis sinä! ♡
    Ja siitä epäonnistuneesta valkusta, ei aina voi onnistua, kyllä niille huippuratsastajillekkin sattuu virheitä eikä niistä pidä lannistua vaan seuraavalla kerralla on jo parempi!! (:

    Hyvää jatkoa teille ja tsemppiä kavioitten kanssa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iso kiitos tooodella kivasta kommentista <3 Piristit ihanasti iltaani! :)

      Poista
  4. Hei epiä, täällä on vaan satanu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. täälläkin pitäis ennusteiden mukaan ukostaa ja sataa seuraavat 2vk putkeen, mut onneks ei oo näkynyt vielä! tosi painostavat säät ollu kyllä ja öisin satanu/ukostanu ihan sairaasti :(

      Poista
  5. Liian pitkää tekstiä (ei pahalla jokaisella on oma mielipide)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mielipiteestäsi, yritän kovasti saada joskus hillittyä kirjoitusvimmani ja tehdä ihan lyhyen ja ytimekkään postauksen ;)

      Poista
  6. Onneks ollaan täällä etelä-suomessa tädin luona vierailee ku Savossa sataa sillä välin ! :D

    Mutta ihania kuvia:) ihan mukavasti ruokaa.... XD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. haha äläpä vaan :D kiitos ja juu tossa riittää syömistä hetkeksi, varsinkin kun jäin taas yksin... XD

      Poista
  7. Voitko joskus tehä jonku postauksen sun kavereist kenen kaa hengaat eniten ja vaikka tallikavereista :) ku nytki oli joku jenni ja ronja ja tollee ni ois kiva vähän tietää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo voin mä joskus tehdä jos vaan aikaa ja inspis :) parhaimmista kavereistani oonkin tehnyt viime joulukalenteriin! Mulla on vaan niin hirmusesti sellaisia kavereita, joiden kanssa voin viettää aikaa tallilla/siviilissä, että kaikkia en pysty millään listaamaan.. :)

      Poista
  8. Hei ookko ikinä koittanu meksikolaisia? Näyttää meinaan siltä että vois sopia:p
    Eksyin tänään sun blogiin ja oli pakko jäädä seurailemaan:-)♥

    riiaemiliaa.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tervetuloa lukijaksi! En oo koittanut, kun ei omasta kaapista löydy. Voisin joskus testata :)

      Poista
  9. tosi kiva postaus! vaikka olikin pitkä osaat krijoittaa niin ettei tunnu pitkältä :D Muuten mun hevosella vaikuttaa olevan aika samanlaatuset kaviot kuin champilla, ja me syötämme sellasta Hoof builder jauhetta päivittäin. Siitä on meille ollut hyödyksi ja vaikka hänen kaviot ovat edelleen huonot niin huomattavasti he ovat paranneet!! Ja nykyään häneltä tippuu kenkä n. 1-3 kertaa vuodessa. (kop kop)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiva kuulla, kiitos :)! Meillä champ syö formula4feetiä, on syönyt nyt 3kk suunnilleen ja tulokset tästä näkyy suunnilleen ensi talvena. Kavion kasvussa ikävää on juurikin se hidas uusiutuminen :( irtokenkäisyys johtuu champilla siitä, ettei takakenkiä saa juurikaan nauloilla kiinni, vaan liimalla mennään.. Ensi vuonna meillä on toivottavasti kunnon kaviot!

      Poista
  10. Kiva postauus !!:) Oot kaunis ! Miten tohon sivuun saa noi kuvat( eli sun ja champin) ? Voitko vastata !??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) ne saa laitettua ulkoasun muokkaus-sivulta, siitä sivupalkista lisää gadget ja uusi kuva, sitten laitat siihen linkin mukaan!

      Poista
  11. Ai, että Champ menee hienosti ja kiva postaus! :) Postauksen lukeminen toi piristystä sateiseen päivään! :)

    VastaaPoista
  12. Voisiko laittaa siitä Champin kipsistä kuvan??

    VastaaPoista
  13. Siun blogi on Aada IHANA! Juuri sopivasti kuvia, tekstiä ja videoita. Meette Champin kanssa vielä niin hienosti kja sun istunta on niin hyvä! Champ on niin kaunis hevonen ja sen nuo pääpilkut on niin söpöt! Tsemppiä jatkoon!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos todella kivasta kommentista, joka piristi mukavasti työpäivää <3

      Poista
  14. Missä kaupungissa asut ( ei oo pakko vastata)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asun Nurmijärven kunnassa, tarkemmin aluetta en kerro :)

      Poista
  15. Ihania kuvia♥

    Käyppä kattoo mun ja mun kamun blogi.
    pienetpullukatponit.blogspot.com

    VastaaPoista
  16. Sinusta ei koskaan puhuta roskaa, ja se on aivan sinun omaa ansiotasi; kirjoitat loistavasti ja hoidat Champin hyvin. Jatkakaa samaan malliin! :)

    VastaaPoista
  17. Tuli mieleen kun luin vanhoja postauksia, niin mihin se santtu sit kuoli? Eiks se avattavaks menny?
    Sit tiiätkö miks sohlbackan ratsastuskoulu lopetti? Ja koska se lopetti? Ja tuleeks siihe viel joku talli, ku nythän se on ihan tyhjillään ja kentälläki kasvaa heinää :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä mihin Santtu kuoli, se on säilytyksessä EKK:lla ellei ruumiinavausta ole jo tehty. Meille ei ainakaan ole kerrottu lukuisista kyselyistä huolimatta. Epäiltiin kaularankavauriota/kasvainta selkäytimen tai kaularangan vieressä, tai sitten jotain virusperäistä.

      Solbacka lopetti vuoden 2012 kesällä toimintansa edellisen omistajan kyllästyttyä tallin maksamiseen. Omistajalla on tosin edelleen toinen talli Nummelassa, tämä oli ns. sivubisnestä. Solbacka olo toisaalta myynnissä varmaan viisi-kuusi vuotta, eli ei suinkaan mikään yllättävä uutinen.

      Talli on jo myyty, sen osti keskisuomalainen pariskunta tietojeni mukaan. Siihen tulee ratsastuskoulu ja omistajien omia hevosia. Tallia kunnostetaan parhaillaan, ainakin vanha talli ilmeisesti revitään matalaksi ja kaikki vanhojen tarhojen aidat on purettu, kuten varmaan oot huomannut kerta tuon nurmen kasvamisenkin ;) maneesin ulkoseinät on myös maalattu! Mutta nämä tosiaan vain omia havaintojani, eli lopullinen toimenkuva tallista selvinee joskus tulevaisuudessa :)

      Poista
  18. Ihana blogi ja postaus! Piristi mieltä ja tuli itsellekin kirjoitusintoa! Champ on suloinen ja sinä kaunis! Oot täydellinen kirjoittaja ja blogisi on vain upea! :)

    VastaaPoista
  19. määkin tykkään sun blogista se on tosi hyvä ja upee haluisin tollateen blogin mut niin ja oot kaunis ja toi hevonenkin on sulonen ja hienoi hyppyi ja kaikkee tosi kivoja kuvi ja muuteskin määkin meinaan ratsastan jo ratsastanut kauan mää ratsastan miukun tallilla nytten ja oon ollut siellä jo aikas kauan

    VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat