perjantai 29. marraskuuta 2013

#256: Vino hevonen valmennuksissa

Terveisiä tuulisestä ja kylmästä Etelä-Suomesta! En tiedä miksi, mutta aina tällaisella tuulisella säällä pienikin pakkanen tuntuu todella paljon kylmemmältä. Olen vielä käynyt nyt viime aikoina aina aamuisin ratsastamassa, joten kuuman suihkun jälkeen on tehnyt mieli lähinnä käpertyä lämpimän peiton alle ja nukkua loppupäivä. Tähän en ole kuitenkaan kyennyt, sillä vaikka olenkin töissä seuraavan kerran vasta viikonloppuna, on mulla ollut paljon hommaa koulujutuissa!
 
Tähän postaukseen mulla ei ole mitään ihmeellisempää kerrottavaa, mutta ajattelin kuitenkin hieman avata kahta edellistä valmennustuntiani. Keskiviikkona olin estevalmennuksessa, jota varten olin pyytänyt Piudelta tehtäviä puomien ja kavalettien avulla ajatellen viikonlopun Pinja Immosen valmennuksia.
 
Aloitimme valmennuksen ratsastaen ravissa ensin kahden puomin yli diagonaalilla, jotka olivat yhden laukka-askeleen päässä toisistaan ja sitten ns. kahdeksikolla tulimme toisesta suunnasta kolmoissarjaa, joissa esteiden tilalla oli vain puomit maassa. Teimme töitä todella hartaasti juurikin ajatellen, että hevoset todella tulisivat kunnolla ohjan ja pohkeen väliin sekä olisivat paitsi suoria, myös tarvittaessa taipuisia. Champilla on nyt ollut vaikeuksia kuunnella vasenta pohjetta, sillä se haluaisi nojata vasemman lavan päälle. Tein esimerkiksi niin, että oikealle käännyttäessä taivutin hevosta vasemmalle, jolloin lapaa oli helpompi kontrolloida.
 
Nyt ei ole mitään uusia kuvia, joten saatte tyytyä vanhoihin fiilistelykuviin niin viime kesältä kuin talveltakin!
Kerava aluemestaruudet 2013, tyylimestaruus 100cm
Kun olimme tehneet töitä ravissa ja hevoset olivat edes jotenkin kuulolla siinä, siirryimme laukkaamiseen. Piude pyysi meitä tulemaan ympyrälle vasemmassa kierroksessa ja nostamaan oikean laukan. No, helpommin sanottu kuin tehty! Vastalaukkahan ei itsessään ole mikään temppu, vaan aivan normaalia perusratsastusta, mutta sitä on hieman hankala toteuttaa mikäli hevonen ei ole avuilla. Muutamat sarjavaihdot esitettyämme helpotimme tehtävää ja jatkoimme sitä suoraa uraa pitkin.
 
Aluksi Champ pyrki tarjoamaan vaihtoa myötälaukaksi, mutta kun pyrin istumaan tiiviisti satulassa ja pitämään kaulan suorana sain hevosen vähitellen rentoutumaan ja kuuntelemaan apujani paremmin. Nopeasti ruuna rentoutuikin kunnolla ja pääsin taivuttamaan sitä reilusti sisäänpäin, mikä on todella hyvää jumppaa hevoselle. Pystyin istumaan rennosti ja vaikuttamaan hevoseen pääosin pienillä avuilla - se tunne oli kyllä magea! Teimme samaa vielä toiseen suuntaan ja olin kyllä niin tyytyväinen paitsi hevoseen, myös itseeni. Toki muutamia vaihtoja tuli, mutta ne johtuivat kuskin hitaudesta. Oli kyllä ilo huomata, mikä muutos viime keväisestä on tapahtunut! Silloin emme päässeet suoralla uralla välttämättä edes kierroksen mukaista laukkaa ilman vaihtoja, sillä hevonen ei ollut avuilla ollenkaan..
 
 
 
Näiden "alkuverrytelyiden" jälkeen tuntia oli kulunut jo 40 minuuttia ja ainakin Champ oli aivan läpimärkä. Jatkoimme välikäyntien jälkeen samalla sarjakahdeksikolla kuin aluksi, mutta nyt laukassa ja niin, että puomit oli nostettu pieniksi kavaleteiksi. Tehtävä oli aivan sama kuin ravissa eli hevosen tuli olla suora linjoille tultaessa ja kääntyä kaarteissa etuosa edellä. Jatkoin tässäkin kaarteissa ajatusta ulospäin taivuttamisesta sekä jouduin kiinnittämään paljon huomiota siihen, ettei Champ valunut liikaa vasemmalle suorilla linjoilla. Menin ilman jalustimia, sillä silloin joudun itse enemmän hommiin ja saan hevosen paremmin avuille. Loppua kohden homma alkoi sujumaan paremmin, vaikka hevonen väsähtikin.
 
Torstaina ratsastin Champilla ihan kevyesti noin puolen tunnin ajan vain ajatuksella eteen-alas. Koko ratsastuksen ajan tein isoja ympyröitä ja kaarevia teitä taivuttaen pitkillä ja hitailla vaihdoilla sisään ja ulos, eli ajatuksena oli vain jumpata hevosta ennen tämän päiväistä kouluvalmennusta.
 
Kouluvalmennus oli siis nyt aamulla ja teimme paljon töitä juurikin kääntymisen ja siirtymisten kanssa. Lähdin itse vähän turhan aggressiivisella asenteella ratsastukseen eli yritin liikaa - joskus vähemmän onkin enemmän! Champ tuntui hieman väsyneeltä ja nojasi entistä enemmän vasemmalle, jolloin yritin ratkaista tilannetta ratsastamalla eteen ja tätä kautta yritin saada hevosen pohkeen eteen. No, hetki meni ennen kuin sisäistin Jonnan ohjeen olla ratsastamatta niin kauhean kovaa. Kun maltoin ratsastaa hevosta tahdissa, kääntyi se paljon paremmin ja raviin tuli kivaa joustoa, joka todella tuntui selkään asti! Champ myös tasoittui todella paljon edestä ja oli pieniä vastustelunhetkiä lukuunottamatta hyvin kahden ohjan tuntumalla. Laukassa vasen laukka oli ihan super ja teimme myös vähän kokoamisia, oikea laukka oli hieman haastavampi hevosen tarjotessa vaihtoja vasempaan oman keskivartaloni pettäessä, muttei sekään lopulta huono ollut.
 
Viime vuonna itseasiassa aika tasan vuosi sitten, kun olin yksikätisenä kuukauden ajan.. :s Vieläkin muuten olkapää narskuu, kun sitä liikuttaa ja välillä on tosi kipeä liikunnan vuoksi! Älkää siis katkoko luita ja pitäkää hevoset pystyssä :P

Tulispa jo nämä hanget ja kelit, niin pääsisi treenaamaan lumeen!
Jonna totesikin vasemman laukan aikana, että "jos toi hevonen ei nyt ole sun avuilla, niin sitten se ei ole koskaan". Pätkiä tuli taas sellainen olo, että homma sujuu ja kaikki on helppoa sekä kivaa. Nyt vaan täytyy malttaa oma pää ja tosiaan ratsastaa hevosta tahdissa pohkeen eteen, ei siis räiskiä myöskään sileätyöskentelyssä miten sattuu. Ensi viikolla onkin se hippolan klinikka, jota ennen Jonna pitää yhden kouluvalmennuksen ja sitten olenkin valmis nolaamaan itseni kaikkien nähden.. Haha, toivottavasti en nyt ihan sentään! Harjoittelemaanhan sinne tullaan ja ennen kaikkea tarjoamaan katsojillekin jotain vinkkejä. Meidän kohdalla jos ei muuta, niin ainakin se, miten ei kannata asioita tehdä!
 
Tästä piti tulla lyhyt postaus, mutta innostuin taas selittämään noista tunneista.. Sunnuntaina meillä on siis Pinjan estevalmennukset ja tänään ajattelin tehdä Champin joulukalenteria valmiiksi - olen ostanut sellaista ihanan poikamaista vaaleanpunaista joulunauhaa ja söpöjä pinkkejä glitterikoristeita, joista väsään jotain jouluista ruunan karsinan oveen. Sunnuntaina onkin jo joulukuu, huh! Nyt vaan saisi sataa kunnolla lunta, jotta saisimme valkoisen joulun :)
 
Teettekö/ostatteko te joulukoristeita talliin tai hevosillenne?

25 kommenttia

 1. Mä en luultavasti tee joulukoristeita. Olisin ponille ostanut joulukalenterin, mutta se syö muutenkin niin paljon herkkuja. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. haha toi on kyllä totta, että muutenkin syö paljon :D

   Poista
 2. Ihana postaus:) ja hyvä toi vinkki missä kehotit pitää hepan pystyssä:P Hauskasti tossa vikassa kuvassa noi kaikki neljä jalkaa ilmassa samaan aikaan:) terkkuja Champille

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. haha kiitti, jeps,champpi lentää! kerron terkut :)

   Poista
 3. Ihana postaus taas kerran!Ite ainaki teen ite hepalle joulukalenterin.Tää ei nyt liity tähän mitenkään,mutta mikä tää fontti on sun blogissas?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista yhtään, se on se ihan normi automaattifontti, en oo muuttanut :) ja kiitos!

   Poista
 4. Tosi kiva kun selität näin tarkasti! :) Tuli kyllä ikävä kesää noista ekoista kuvista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiva että pidät! :) jep, mutta onneksi talvikin on kiva..

   Poista
 5. Kivoja kuvia :) itse tein tänään pipareista jouluheppoja talliin ja laitoin sokerikuoroteella lempi heppan nimen ja tallin omistaja laitto sen heti tänään esille talliin :)

  VastaaPoista
 6. ihania kuvia! varsinkin toi viimeinen <3

  elamanikuvina.blogspot.fi

  VastaaPoista
 7. Tosi kaunis toi sun ylioppilaskuva..♥ Mutta siis mä koristelen joka joulu pienen yksityistallin, jossa hoitohevoseni 9 kaverinsa kanssa asustaa :D

  VastaaPoista
 8. kiva postaus :) ihana champ niiku aina !
  mut hei! osaatko kertoo mikä on combo loimi, tai siis tiiän et se on ulko loimi, mut kuinka paksu ja pitääkö vettä ollenkaan? ku olen ajatellut ostaa tälläisen http://www.horze.fi/Finn-Tack-Aventura-comboloimi/24508,fi_FI,pd.html mitä olet mieltä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti!
   Mä en osaa sanoa yhtään, että tarkoittaako toi combo-sana tässä tilanteessa sitä, että on kaulakappale loimessa mukava vai sitä, että yhdistetty vedenpitävyys+toppaloimi. Mutta siis tuota tuoteselostusta lukemalla selviää paksuus (250g) ja vedenpitävyydestä ei sanota -> tosin 300D polyesteriä eli varmaan vähän pitää, ei kastu heti märäksi. Kannattaa kysyä kaupalta itseltään! Mä pitäisin tuollaista loimea pakkasilla, itsellä tosin 300g :)

   Poista
  2. okei. mut kiitti vastauskesta :D

   Poista
 9. http://tuhkimoponit.blogspot.com/2013/11/4-marraskuun-kootut.html

  --> Hihii..... XD XD :)

  VastaaPoista
 10. Hihi ihana tuo vika kuva :**** ♥
  Mitä sulle on tapahtunut tossa kuvassa missä sul on käsi paketissa :o

  VastaaPoista
 11. Thanks for sharing, nice post!

  Phục vụ cho nhu cầu vận chuyển container bằng đường bộ ngày càng lớn, vận chuyển xăng dầu bằng đường sắt và vận tải, gửi hàng hóa vận chuyển xe máy bắc nam bằng đường sắt cũng đã xây dựng nên những qui trình, dịch vụ vận chuyển hàng hóa bằng các toa xe chuyên dùng chuyên nghiệp và có hệ thống. Đảm bảo mang đến chất lượng tốt nhất cho khách hàng sử dụng dịch vụ.

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat