torstai 12. joulukuuta 2013

Joulukalenterin 12. luukku - Nina Fagerströmin valmennus

 
VIDEOT LISÄTTY, pahoittelen, että kesti :)
 
Ajattelin ensin jättää tämän valmennuspostauksen joulukalenterin ulkopuolelle, mutta koska mulla on aivan järkyttävä kiire vielä tämän viikon loppuun saakka, päätin kuitenkin ujuttaa sen kalenteriin mukaan. Mulla oli eilen herätyskello soimassa tasan 04:00 ja suuntasimme Tampereelle Nina Fagerströmin valmennukseen aamun pimeillä tunneilla. Oli muuten uskomattoman kiva reissu, kyllä kannatti nousta! Jotta tähän joulukalenteriin saatte hieman extraa, on mukana paljon videoita ja selostusta tunnista tarkemmin.
 
Aloitimme kuulumisten vaihdon ja alkuverryttelyn jälkeen ravissa ympyrän tapaisella uralla, jossa mukana oli ravipuomit. Kerroin aluksi Ninalle meidän ongelmista, joista isoimpana takaosan voimattomuus ja kaarteissa kaatuminen sisään, mikäli en ratsasta kunnolla. Nina teettikin meillä heti alussa treeniä, jolla pääsimme käsiksi kunnolla hevoseen. Meidän piti taivuttaa hevosta aivan liioitellusti ja todella lyhyellä ohjalla (ainakin se selkään tuntui siltä, videolta ei niin näyttänyt) puomien jälkeen ja vahtia, ettei hevonen mene nenä ryntäissä. Tämä oli mulle haastavaa, sillä aina kun taivutin Champia, se halusi laskea päänsä alas ja jouduin sitä koko ajan pyytämään ylöspäin.
 
Tällaisella ylitaivutuksella pääsimme ratsastamaan hevosia oikeasti jalalla ja saimme niitä reaktiivisemmiksi. Nina painotti, että verrytellessämme meidän tulee olla efektiivisiä ja tehokkaita ratsastuksessa, eikä ratsastuksen tarvitse näyttää niin kauniilta. Tietenkään hevosia ei saa repiä tai muuten toimia väkivaltaisesti, mutta koska hevonen tulee olla avuilla hypätessä, tulee sen oikeasti olla kokonaisuudessaan apujen välissä verryttelytehtävien jälkeen. Tässä mulle tuli jo ensimmäinen ahaa-elämys! Pitää alkaa vaatimaan yhä enemmän jo heti alusta lähtien niin, etten tosiaan jää verryttelemään aina niille pääty-ympyröille ja tyydy siihen, että "no se vähän nojaa sisään, yritetään vähän korjata" - näihin täytyy puuttua heti, jotta ongelmia saadaan ratkaistuksi!Champ jäi mielellään puomeilla tyhjäksi edestä ja ns. leijumaan, mikä piti saada pois. "Passagemaista" leijumista ei haluta esteratsastuksen puomitehtävissä, sillä hevonen ei saa jäädä tyhjäksi. Nina sanoikin, että se on pahin mahdollinen tunne esteillä - kun ei tiedä, mihin ja milloin hevonen laskeutuu hypystä!
Ristikkotehtävää, josta ei ole videoita

Jatkoimme samaa teemaa laukassa, mutta nyt niin, että teimme ensin normaalissa laukassa avon tapaista liikehdintää samalla ylitaivuttaen reilusti sisälle. Hevosten piti oikeasti olla kunnolla jalan edessä, jotta tämä onnistui. Aluksi unohdin kokonaan ulko-ohjan, jolloin Champ yritti oikeaan kierrokseen muutaman kerran tarjota laukanvaihtoa - kun muistin pitää ulko-ohjankin kädessä ja hevosen vasen lapa pysyi mukana ja käytin vielä Ninan antamaa neuvoa hyödyksi (kuuluu videolla), ei hevonen yrittänyt vaihtaa laukkaa enää kertaakaan. Kun sen sai kunnolla pohkeen eteen, ei vaihto-ongelmaa ollut enää ollenkaan.

Kun olimme tulleet tehtävän yhteen suuntaan normaalissa laukassa, jatkoimme samaa reilussa laukassa. Laukka sai oikeasti olla isoa, jotta hevonen ja kuski joutui kunnolla töihin. Ja vitsi, millainen ero selkään tuntui laukan laadussa tämän jälkeen! Tässä taas toinen ahaa-elämys: kun ratsastaa hevosta isommassa laukassa, voi siltä tosissaan vaatiakin jotain muutakin kuin eteenpäin menemistä. Tai no, tietystihän tämäkin yksinkertainen asia oli taas käytävä valmennuksessa toteamassa, vaikka siitä on monta vuotta itsekin itselleen hokenut..

 
Näiden alkutehtävien jälkeen aloitimme hyppäämisen kahdella ristikolla, jotka tulimme diagonaaleilla niin, että niiden väliin tuli tehdä iso ympyrä reilusti jälleen ylitaivuttaen ja ratsastaen jalalla hevosta takaa eteen. Ihan ensimmäisiltä ristikoilta mulla ei ole videoita, mutta muuten Ida kuvasikin kaikkea. Kun ristikot nostettiin pystyksi, sanoi Nina, että Champ odottaa hieman liikaa ensimmäisenä esteen jälkeen mun kättä eli jarruttavaa ohjasotetta. Kun hän asiasta mainitsi, korjasin seuraavalla kerralla ensimmäiseksi avuksi jalan käden sijaan ja ero oli valtava! Hevonen ei yrittänyt lähteä esimerkiksi poukkoilemaan suuntaan tai toiseen, joten tässä se kolmas ahaa-elämys. Monesti vähän menevämmän hevosen ottaisi esteen jälkeen kiinni mieluumin kuin käyttäisi jalkaa, mutta jalkaa käyttämällä hevonen oli paljon rauhallisempi esteen jälkeen. Tietenkään kyse ei ollut mistään "kannukset kylkeen ja täysiä eteen" -ratsastuksesta, vaan kevyestä kosketuksesta ennen puolipidätettä.

Sama ristikkotehtävä, mutta pystyinä ja myöhemmin okserina
Ensimmäinen pysty nostettiin okseriksi ja tulimme samaa tehtävää muutaman kerran, kunnes nostimme esteet 120-125cm korkeudelle. Kerran ratsastin okserille huonon tien ja hevosen pohjaan, jonka jälkeen jäin pystyllekin jarru päälle ja pohjaan, mutta muuten pääsin aika hyvin nypläyksestä pois ja uskalsin todella antaa hevosen laukata rytmikästä ja aktiivista laukkaa esteelle asti kaarteista ulos. Muutaman kerran olisin voinut ratkaista pystylle yhden askeleen lisää, mutta näin askeleen jo kaarteessa ja uskalsin laukata esteelle vähän isommin. Tietystikään mitään päätöntä tykitystä ei saa lähteä tekemään, mutta olin jopa hieman yllättynyt siitä, että päätin ratkaista kerrankin eteen yhden pikkuaskeleen sijasta.
 
Nina myös neuvoi, että esteiden välissä voin uskaltaa hyvin päästää kerran kättä kunnolla eteen ja ottaa sen jälkeen tuntuman uudelleen, jolloin saan ratsastettua hieman aktiivisemmin taas. Kun olimme hypänneet tuolla tehtävällä hevoset valmiiksi, aloitimme radan ratsastamisen. Rata alkoi aivan kuten äskeinen tehtävä oli, josta jatkoimme maneesin ympäri ja diagonaalilla pystyn, josta oli kuusi laukkaa sarjalle. Sarjalta piti ratsastaa lyhyelle sivulle pääty-ympyrä kaulaa taivuttaen ja sen jälkeen tulla okseri, josta jatkaa neljä laukkaa kolmoissarjalle ja sitten tehdä vielä pääty-ympyrä, jottei ratsastusta lopeta esteen jälkeen.
 
Ensimmäinen kierros oli noin metrin korkuisena (paitsi kaksi ensimmäistä oli edelleen samoja kuin aluksi) ja se sujui ihan kivasti. Pystyltä sarjalle -väliin otin seitsemän askelta, koska Champ jäi pystyn jälkeen pelleilemään jotain omaansa ja sekosin hieman rytmissä, mutta Nina painotti, ettei askeleet olleet tuossa se tärkein, vaan tie - tehtävä oli rakennettu hämäävästi siten, että sille olisi ollut helppo oikaista ennen pystyä ja tulla sarjan a-osalle vinoon, joka ei ole koskaan hyväksi. Nostimme esteitä 110-125cm korkeudelle ja sama kierros uudelleen. Toisella yrittämällä tuo sujui sujuvasti kuudella, joskin jäin sarjan jälkeen pääty-ympyrälle jotenkin lamaantuneena ja sössin lähestymisen kokonaan okserille kaarteesta ulos, jolloin jouduin ratsastamaan eteen kolmoissarjalle ja se kävi kovin ahtaaksi.
 

Tässä toin Champin vähän liian lähelle okseria, alemmassa okserikuvassa taas vähän kauas - viimeisessä hyvään kohtaan.

Sain korjata virheeni uudelleen, jolloin en taaskaan ratsastanut tarpeeksi hevosta pohkeen eteen ennen kaarretta okserille ja se lähti puskemaan okserille taas hieman lähelle, jolloin jäin edelleen hieman kauas kolmoissarjan ensimmäisestä osasta ja ahtaus koitui ongelmaksi. Kolmas kerta toden sanoo ja niin tälläkin kertaa, sillä silloin Nina kehotti nimenomaan kääntämään taas kaulaa kaarteessa kunnolla ja ratsastamaan hevosen takaosalleen. Hyppy okserille oli hyvä ja pääsin tekemään tarvittavan puolipidätteen ennen kolmoissarjaa, jolloin se oli parempi.
 
Olimme kaikki todella tyytyväisiä tuntiin, sillä sain ihan älyttömästi uutta ajateltavaa kotiin! Kaikki nämä olivat asioita, jotka olivat ennestään tiedossa, mutta joiden saaminen todella päähäni vaati tällaisia konkreettisia ahaa-elämyksiä. Vinkkejä tuli niin paljon, että tekemistä riittää kotona pitkäksi aikaa. Nina sanoi, että näki paljon hyvää menossa ja ainakin se oli parantunut sitten viime näkemän. Seuraavan kerran nähdään samoissa merkeissä ensi vuoden puolella, en malta odottaa! Kannatti ajaa kaksi tuntia suuntaansa, oli kyllä sen arvoista :)
 
Nyt viimeisen puolen viikon sisällä olen saanut näiltä kolmelta valmennuskerralta (Pinja Immosen estevalmennus, Hippolan kouluklinikka ja Ninan estevalmennus) niin paljon ajateltavaa ja kokeiltavaa ratsastukseeni, etten malta odottaakaan kaiken toteuttamista! Aion esimerkiksi ratsastaa nyt useammin ilman kannuksia, jotta saan tarvittaessa kannuksista sitä terävyyttä. Pakko oikeasti tulla sieltä omalta mukavuusalueelta pois muulloinkin kuin valmennuksissa, jotta kehitystä saadaan nopealla tahdilla. Tai eihän meillä mihinkään ole kiire, tässä sitä vaan innostuu kaikesta motivaatiosta, jota olen saanut imettyä itseeni kuluneen viikon aikana!
 
Mitä piditte tällaisesta postauksesta?
Superkivaa torstaita kaikille, nauttikaa päivästä :)

52 kommenttia

 1. Vastaukset
  1. Kiitti, tosin kaukana taitavasta - toivottavasti joskus sitä :)

   Poista
 2. "on mukana paljon videoita ja selostusta tunnista tarkemmin."
  Nii missä ne videot ? :D tosi hyvä postaus oli ja pitäisi varmaan omallakin hevosella koittaa ratsastaa paremmin... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Lisään videot kunhan ne ovat latautuneet youtubeen"

   Poista
  2. Joo tosiaan iisään kun pääsen töistä :) ja kiitti!

   Poista
 3. itse en oikein ymmärrä sitä ylitaivuttamista koska olin nyt syksyllä ypäjällä missä gillian higgins piti luetnoa ja kun rankaa katsoo niin hevosen on mahdotonta taipua kaulasta ilman että turpa valuu alas koska nikamat estää tiettyn pisteen jälkeen.
  kannataa tutustua anatomiaan ensin ja sit vasta ratsastamiseen. ja varsinkin kun moni valmenttaja tekee juuri tätä yli taipumista ja sit sanoo vaan että hevosessa se vika on kun ei kaulasta taivu....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tutustunut itse myös vähän ko hlön ajatuksiin artikkeleiden ja videoiden muodossa, vaikuttaa mielenkiintoiselta :) totta on, ettei kukaan voi tietää koskaan liikaa anatomiasta, oli kyse sitten hevosista tai ihmisistä!

   Poista
 4. Noi esteet on 90-100 maksimissaan, koittakaapa ite rakentaa 120-125 okseri--> helvetisti on isompi ku tollaset maahan kaivetut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ton maneesin tolpat on +180cm korkeita eli sen takia varmaan et osaa arvioida korkeutta oikein. Tuossa alimmassa kuvassa näkyy hyvin myös noi viivat, josta voit laskea, jos koet tarpeelliseksi :) vaikka eihän sillä korkeudella ole väliä, vaan tehtävien teknisyydellä ja tarkoituksella sekä sillä miten suorittaa :)

   Poista
 5. Tykkäsin kovasti :) tosi mukava, hyödyllinen ja kannustava postaus!

  VastaaPoista
 6. Kivasti selitetty tuo valmennus :) kuinka usein käyt valmennuksissa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiva että tykkäsit! käyn yleensä 1-2krt estetunnilla ja kerran koulutunnilla viikossa, sitten erikseen vierailevia valmentajia aina silloin tällöin :)

   Poista
 7. Tosi hyvä postaus! Tykkäsin kun selitit niin hyvin tuntuu että sain itsekkin irti paljon ja monet noista oli tosi järkeenkäyvän kuulosia. Äh tai siis sellasii mitä on oikeata treenaa ja just toi on mullaki et pitää uskaltaa menevää hevosta myös pohkeella eikä vain jäädä tekemään kädellä pidätteitä.
  Hyvin meni noi vähä korkeemmatki esteet! :)

  VastaaPoista
 8. En sano tätä todellakaan sen takia, että olen kateellinen tai mitään sinne liittyvää. En ainakaan itse ole jotenkaan jaksanut lukea enää postauksiasi? Paljon tekstiä, tuntuu turhan vakavalta... ehkä oon vaan outo. Blogisi on kyllä superhyvä - kerrot fakta-asioita ja monet ihailevat sinua! Toiveenani olisi vain, että joku tuleva postaus olisi rento ja lyhyt. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tiedostan tämän myös itse, koska jään yleensä helposti kirjoittamaan pitkästi ja tykkään venyttää tekstiä lisää ja lisää.. Huono tapa, ei voi muuta sanoa :D Varsinkin näin joulukalenterissa olen yrittänyt panostaa postauksiin sisällöllisesti, mutta saatte sitten viimeistään parin viikon päästä taas niitä "no en kerennyt taaskaan postaamaan"-juttuja ja lyhyempiä tekstejä!

   Yritän parhaani mukaan tehdä lyhyen postauksen, katsotaan onnistunko ;D

   Poista
  2. Mielestäni taas nämä postaukset ovat erinomaisia juuri sen takia, että kuville/videoille löytyy selitystä ja analyysia. Näistä Aadan valmennuksista voi moni ottaa opiksi, tai keksiä uusia tehtäviä itselleen yms. Ja videot ovat hyvä laatuisia ja valmentjan kommentit kuuluvat. Minusta nämä valmennuspostaukset ovat kaikkein parhaimia ja mielenkiintoisimpia!

   Poista
  3. Voi kiitos :) kiva kuulla, teen siis näitä jatkossakin!

   Poista
  4. Minustakin nämä pitkät asiapostaukset on just parhaita. Kuvat on kivoja, mutta ei niistä juuri saa vinkkejä omaan ratsastukseen ilman tekstiä.

   Poista
 9. voi vitsi tää oli tosi kiva ja hyödyllinen postaus! ! meette niin hienosti :)

  VastaaPoista
 10. Tosi kiva ja kiinnostava postaus :)

  VastaaPoista
 11. Jeeeeeee Aada Champpi on ihan sika paljon edistynyt siitä kun mä oon viimeks nähnyt teidät!! Lisää vaan niin sit ens vuonna voitatte kaiken! :)

  VastaaPoista
 12. Tää oli yks kivoimmista postauksista sulta! Ja Champ on kiva kun se näyttää varovan jalkojaan aika hyvin, joten pystyt ratsastaa "kovaakin" eikä tarvi pelätä, että heppa ottaa puomeja:) En ole kauhean kauaa sun blogia lukenut, mutta tää on ehdottamasti mun lemppariblogi! Kirjoitat tosikivasti ja kiinnostavasti ja olet aina niin iloinen, että kadehdin:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! :) älä suotta ole kateellinen, ei jokainen päivä täälläkään ole aina niin kauhean iloista :D

   Poista
 13. Tää oli tositosi kiva postaus! Meette superhienosti:)

  VastaaPoista
 14. Kiinnostava postaus, sain paljon motivaatiota omaan ratsastukseen! / Jessi

  VastaaPoista
 15. Rupesin just lukee sun blogii ja se vaikuttaa tosi kivalta! :) Champ on tosi hieno ja osaat ratsastaa hyvin, hyvältä näytti teiän meno! ;)

  VastaaPoista
 16. Ihan mahtavasti meette! Tuli hyvä mieli tästä postauksesta varsinkin kun oma tänpäiväinen ratsastus meni ihan penkin alle :D Kiva kattoo kun jotkut osaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi apua, kiitos paljon! :D ei se nyt varmasti niin huonosti mennyt :)

   Poista
 17. Tää oli sika kiva !! Champpeliini on niin hienoooooo ja no ehkä pilottikin vähän........... ;) Hihi !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :P pilotti osas suunnistaa suunnilleen oikeille puomeille!

   Poista
 18. Ootte niin täydellinen pari! Ihailen tätä sun blogia, ja sun ratsastus taitoja, ja tietenki Champpia ku se on niin hieno ;) Jatkakaa samaan malliin, ja toivottavasti saatte hyvän kisa kauden ens vuodesta!

  VastaaPoista
 19. Kiva postaus :) Oon menossa itse huomenna seuraamaan Nina valmennusta joten tuli ihan sopivaan aikaankin tämä ;)

  VastaaPoista
 20. Hei! Osaisitko valaista hieman, mitä tarkoittaa että hevonen jää edestä tyhjäksi, ja kun kaatuu sisälle/ulospäin? :)

  Olette todella hieno pari! Hyvää joulunodotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Edestä tyhjäksi tarkoittaa sitä, ettei hevonen ole kahden ohjan tuntumalla ja se on pohkeen takana, eli siis tuntuu, ettei sulla ole käsien päässä mitään konkreettista, mitä voisi työstää. Ja kun hevonen kaatuu sisälle/ulos, se yleensä tarkoittaa sitä, että se joko nojaa ratsastajan sen puoleisia apuja vastaan tai kattuu lavan tai kylkensä yli ja nojaa apuja vastaan. Näitä on vaikea selittää, kun ei ikinä tarvi miettiä näin konkreettisesti, kun tulevan vaan automaattisesti mielestä.. Toivottavasti tajusit silti :D

   Kiitos ja samoin sulle :)

   Poista
 21. Tykkäsin postauksesta ja erityisesti videoista! Katsoin jopa kaikki parii kertaa, ihanaa ku huomaa että oot "hyvä oppilas", teet niinku käsketään ja oikeesti muutosta näkyy, niinku ninaki sanoo: HYVÄÄ RATSASTUSTA! =)
  Mielenkiinnolla lisää odotan teidän kehitystä, teit on ilo katsoa Champin kanssa! :) Paljon tsemiä jatkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi kiitos, tää oli tosi kiva kuulla! :) paljon paljon on treenattavaa, mutta kyllä ollaan aikalailla niistä ihka ensimmäisistä yhteisistä ratsastuksista edistytty..! :D

   Poista
 22. Ihan tosi hyvä postaus!!! Tämmösett valmennustunnteja on niin inspiroivaa katsoa, ja oppii tosi paljon noista videoista ja tekstistä! :D olet tosi HYVÄ ratsastamaan! tsempiä jatkoon :)

  VastaaPoista
 23. voi kiitos kivasta kommentista :)

  VastaaPoista
 24. Aivan huippu postaus! Oli siistiä nähdä Ninan valmentavan muita ja hänen vinkkinsä nähtävästi toimivat :) Näistä oppii itsekkin. Lisää tälläisiä postauksia! Tsemppiä jatkoon :)

  VastaaPoista
 25. Ihanaa Aada, tosi kiva ja mielenkiintoinen postaus, Niinan valmennukset on aina niin huippuja! Ja hyvin kyllä veditte tekin, kivan näköstä katottavaa (:

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat