torstai 22. lokakuuta 2015

#623: Erilainen näkökulma

4Your Horse -tapahtuma Helsingin jäähallilla oli ja meni. Me olimme paikalla esiintymässä Jaana Pohjolan ja Minna Lindströmin esityksessä, jossa vuoromme alkoi vasta yhdeksältä illalla. Olen viimeisen reilun kuukauden aikana kertonut treeneistämme täällä blogin puolella sen verran, mitä olemme päässeet treenaamaan: mitään todellista ja vakavasti tehtyä harjoitusrupeamaa ei siis missään vaiheessa vedetty. Pakko myöntää, että mua jännitti ihan kamalasti mennä tuonne areenalle ihmisten eteen. Jännitys ei kuitenkaan johtunut kisojen tapaan siitä, millaisella tuloksella tulisimme areenalta ulos. Se ei johtunut siitä, että mulle olisi ollut mitään väliä, miten suoriutuisimme tehtävistä - emmehän olleet menossa esittämään mitään oikeita kouluratsastusliikkeitä, vaan niitä metodeja, joita Jaana ja Minna olivat mulle muutaman treenikerran aikana opettaneet. Enhän mä edes kuvitellut ratsastavani "piruetteja", sillä ei Champilla ole sellaiseen tarvittavaa fysiikkaa. Eniten mua pelotti se feedback, jota tulisin saamaan tapahtuman jälkeen sosiaalisessa mediassa.

Ja niinhän siinä kävi. Tämä kuuluisa ruskea foorumi repesi riemusta esityksemme jälkeen, antaen oikein tuutin täydeltä lokaa niskaan yhdelle jos toiselle esiintyjälle. Siellä viitattiin paljon sellaisiinkin asioihin, joista mulla itselläni ei ole mitään tarkempaa käsitystä (esimerkiksi aiemmat esiintymiset eri esiintyjiltä), mutta eniten tietysti harmaita hiuksia ja harmaata mieltä aiheuttivat kommentit, joissa mua itseäni haukuttiin koko nimen kera viestistä toiseen. Aiemmin, jos mua on tuolla foorumilla arvosteltu, olen osannut painaa asian villaisella ja jatkanut elämääni siitä, mihin se on ennen topikin avaamista jäänyt. Tällä kertaa tulin kuitenkin hyvin surulliseksi ja voin sanoa, että olo oli todella tyhjä. 

Tässä ollaan tutustumassa areenaan. Kuski selittää kovasti jotain :D
Kuvia verryttelystä. Olin verryttelyssä yksin, joten kuvaaja pääsi kentän keskelle ottamaan materiaalia talteen!

Tiesin, että kritiikkiä ja negatiivista palautetta tulisi varmasti. Olin kuitenkin yllättynyt siitä, miten reagoin noihin viesteihin itse. En varsinaisesti osanut käsitellä asiaa: periaatteessa tunsin oloni hyvin voimattomaksi, sillä en pystynyt vaikuttamaan millään tavalla nettikeskusteluun, enkä halunnut lähteä itse kommentoimaan kyseiselle sivustolle mitään yhtä kommenttia enempää (jonka yhteydessä oli oma sähköpostiosoitteeni yhteydenottoja varten: mitään viestejä ei kuulunut). Kuvittelin olevani jotenkin ahdistunut, pettynyt ja ennen kaikkea harmissani. Kysyin itseltäni, uskallanko mennä jatkossakaan mukaan mihinkään uuteen ja mulle vieraaseen tilanteeseen, jos lopputulos on se, että mut haukutaan  suurin piirtein eläinrääkkääjäksi ja täydelliseksi puusilmäksi. Mähän menin sinne pitämään hauskaa ja esittämään ne asiat, joita me tässä yhteydessä opittiin. Kaikki se eroaa todella paljon normaalista treenistäni ja alue on mulle yhä edelleen kovin tuntematon ja uusi. Mä en tiennyt etukäteen esityksestämme juuri mitään ja sekin, mistä luulin olevani tietoinen (asioiden esittämisjärjestys) muuttui areenalla erilaiseksi. En lähde puimaan esityksen sisältöä sen enempää, sillä en ollut sen kanssa muuten kuin oman ratsastukseni osalta vastuussa.

Itsensä likoon laittaminen vaatii aina rohkeutta. Rohkeus on sitä, että uskaltaa poistua omalta mukavuusalueeltaan ja tehdä sellaisiakin asioita, josta tietää saavansa joskus myös negatiivista palautetta. Se on sitä, että haastaa itsensä ja kokeilee asioita, joita ei välttämättä normaalisti tekisi. Se, että uskaltaa kommentoida anonyymisti sosiaalisessa mediassa ja aiheuttaa muille mielipahaa tarkoituksellisesti tai tarkoituksettomasti, ei vaadi keneltäkään rohkeutta. Negatiivinen palaute on aina yhtä tärkeää kuin positiivinen, mutta se tulee esittää rakentavasti, jotta siitä voidaan hyötyä jatkoa ajatellen. Mä en itse arvosta ollenkaan sellaisia ihmisiä, jotka lähinnä soittavat suutaan ilman järkevää perustelua. Siinä, missä argumentaatiotaito ja inhimillisyys loppuu, alkaa yleensä päätön mollaaminen.Olin joskus nuorempana itsekin ihminen, joka kommentoi ikävästi muiden tekemisiä. En siis voi pyhittää itseäni tästä pahasta tai nostaa itseäni jalustalle - kaikkihan haukkumiseen ovat joskus sortuneet. Jossain vaiheessa kuitenkin oivalsin erään seikan, joka liittyy kateuteen. Tämän kuuluisan kateuskortin esille vetäminen on nykyään kovin yleistä, eikä sitä taideta ottaa enää kovinkaan tosissaan. Mutta tajusin itsestäni sen, että mä taisin oikeasti olla kateellinen. En välttämättä siitä, että joku omisti oman hevosen tai siitä, että joku teki jotain sellaista, mitä näin tarpeelliseksi kommentoida ilkeästi. Olin kateellinen siitä rohkeudesta, mitä näillä ihmisillä oli. He uskalsivat laittaa itsensä likoon, kokeilla uusia aisoita ja epäonnistua. Nousta ylös ja kokeilla uudelleen, muuttaen toivottavasti jotain seuraavaan kertaan. Epäonnistua, kokeilla jälleen kerran uudelleen. Siitä mä olin kateellinen. 

Ihminen on maailman julmin olento, se on todistettu moneen kertaan. Olisin halunnut kirjoittaa tästä päivästä mukavan postauksen ja kertoa tarkemmin yhdestä jos toisesta kivasta yksityiskohdasta, mutten pystynyt jättämään näitä fiiliksiä pelkästään oman pääni sisään. Tiistaina esityksen jälkeen pääsin kotiin tallilta vasta puoli yhden aikoihin yöllä ja yksin kotona selaillessani kommenttitulvaa oli olo todella tyhjä. Aamulla heräsin vain lukeakseni uudet ilkeät kommentit. Mietin, miksi edes kirjoitan julkista blogia tai miksi edes lähdin esitykseen, johon emme selkeästi Champin kanssa kuuluneet tai joiden aihe oli mulle alunperin täysin tuntematon. Miksi haluan laittaa itseni alttiiksi tälle kaikelle? Loppupeleissä kyse on aina siitä rohkeudesta. Olen taas yhden kokemuksen verran rikkaampi, valmiina kohtaamaan elämän uusia haasteita. Mikä ei tapa, se vahvistaa. Tai kuten Haloo Helsingin kappaleessa todettiin, "mikä ei tapa, se todellakin satuttaa".
Keskiviikkoaamu meni ihan positiivisissa merkeissä, sillä pääsin hyppäämään ihanalla hevosellani (video tämän linkin takana, jos haluatte katsoa) sellaisten ihmisten seurassa, jotka jaksoivat tsempata. Kidutin itseäni lukemalla sosiaaliseen mediaan tulleita kommentteja, mutten voinut uteliaisuudelleni mitään. En pystynyt syömään mitään yli vuorokauteen, mulla ei vain ollut yhtään nälkä. Joskus iltapäivän puolella aloin saamaan useilta ihmisiltä puheluita ja viestejä: ihmiset halusivat kannustaa mua, kertoivat kuinka ylpeitä olivat siitä, että uskalsin lähteä tuollaiseen paikkaan. Soittajien joukossa oli ihan tavallisia hevosharrastajia, mutta myös alan arvostettuja ammattilaisia. Niitäkin, joiden mielestä itse esitys ei ollut kummoisesti toteutettu. Tähän asiaan en tietenkään pysty ottamaan kantaa täällä blogin puolella, vaikka toki mullakin on asiaan oma kantani. Puheluiden jälkeen en pystynyt enää pitämään pakettia kasassa. Itkin, monen tunnin ajan. Lähtiessäni jäähallille veljeni tuli alakertaan ja näki punoittavat silmäni ja kasvoni: "Sä olet itkenyt. Miksi?". Tuntui tyhmältä sanoa, että nettikeskusteluiden takia. Mutta se oli totta - tunsin itseni niin voimattomaksi. Olinko todella niin kertakaikkisen epäonnistunut ihminen? Olin monien keskusteluissa esiintyneiden viestien kanssa samalla kannalla, mutta jotkut niistä tuntuivat todella pahalta. Ehkä olin heikko, ehkä en. Tällä kertaa jokin raja kuitenkin ylittyi.

Jos pohditaan hetken verran itse esiintymistä, on mun pakko sanoa, että kokonaisuus oli itselleni etukäteen vain osittain tiedossa. Olimme puhuneet, että esittäisin näitä laukkakäännöksiä vasta ihan lopussa ja muut tekisivät ensimmäiset parikymmentä minuuttia muuta, mutta areenalla jouduin hommiin melko nopeasti aloittaen suoraan näistä käännöksistä. Se tuli itselleni hieman yllätyksenä, mutta muuten selvisimme Champin kanssa tehtävistä ennalta odotetulla tavalla. Ehei, emme me olleet siellä esittämässä oikeita laukkapiruetteja tai mitään tähtitieteellistä. Me olimme demostroimassa niitä oppeja, joita Jaana ja Minna olivat meille jakaneet muutaman treenikerran aikana. Onnistuimme tässä suunnitellulla tavalla. Se, onko näistä metodeista hyötyä ratsastuksellisesti, on tietysti oma tarinansa.Pakko vielä nostaa esiin yksi kommentti, jota puitiin sosiaalisessa mediassa ahkeraan: Champin takajalkojen terveys. Monia tuntui huolestuttavan ruunan terveydentila ja sain monia kehotuksia lähteä hevosen kanssa klinikalle. Onneksenne voin todeta, että hevonen taivutettiin ja kuvattiin osaavan eläinlääkärin toimesta nelisen viikkoa sitten. Oikea takajalka (jota siis ennustettiin sosiaalisen median voimasta rikkinäiseksi) ei reagoinut taivutuksiin ollenkaan, eikä missään kuvissa ollut mitään sanottavaa. Toki olen vain ihminen, enkä voi sanoa, pitikö tämä eläinlääketieteellinen tutkimus paikkaansa. Tässä valossa hevonen on kuitenkin saanut terveen paperit, eikä kenenkään siitä kannata aiheuttaa itselleen harmaita hiuksia. Eläinlääkärinä toimi pitkän linjan ammattilainen, eikä hän ole ainoa, joka on kuvannut ja tutkinut hevoseni jalkoja/selkää/kaulaa/tms: keneltäkään eläinlääkäriltä ei ole tullut näiden kolmen vuoden aikana mitään sellaista informaatiota, mikä osoittaisi Champin sairaaksi. On tietysti huojentavaa tietää, miten hyvin muiden elämässä asiat ovat, jos aikaa jää pohtia muiden tekemisiä niin kovin analyyttisesti. Mä en tuntenut itse selkään hevosen olevan epäpuhdas, mutta se voi johtua täysin omasta kokemattomuudestani. Olen vain harrastaja, en koe osaavani asioita vielä kovin kummoisesti. Jos se ontui esityksessä, olen siitä kovin pahoillani omasta puolestani ja pyrin seuraavalla kerralla toimimaan vastaavassa tilanteessa toisin.

Tästä postauksesta tuli nyt tällainen sekava avautuminen, joka saattaa kuulostaa monien korvaan säälittävältä piipitykseltä tai muulta vastaavalta. Julkisesti sosiaalisessa mediassa kuitenkin toivottiin myös esiintyjien kannanottoa, enkä halunnut jättää omia fiiliksiäni kertomatta. Minäkin olen vain ihminen, teen virheitä ja nousen sitten ylös uudelleen, tehdäkseni niitä taas joskus lisää. Pidän silmäni avoimina ja kokeilen uusia asioita, haastan itseäni ja haluan oppia. Nikke Ankara sanoo laulussaan hyvin: "Väärät valinnat pohjalle mut pudottaa, vaikeita aikoja, haluisin ne unohtaa. Mut ne seuraa mun vierellä ja muistuttaa, ettei mun pidä koskaan luovuttaa."


Linkki videoon.
(Videolla on ensin pätkä areenaan tutustumista, verryttelyä ja lopuksi videoita itse esityksestä).

Paikalla esiintyjänä ollut australialainen Andrew McLean pohti Hevosurheilun haastattelussa seuraavanlaisesti: "Sitä olen ihmetellyt usein, että miksi ne ihmiset, joille eläinten hyvinvointi on elämässä asia numero yksi, ovat usein myös heitä, jotka ovat kaikkein ilkeimpiä kanssaihmisiään kohtaan?". Keskustelua pitää toki käydä, se on avain tapahtumien kehittymiselle ja jatkolle. Mä itse aion kuitenkin nyt keskittyä täällä Horse Show'n kansliassa ratsastuskilpailuihin ja kaikkeen niihin liittyvään toivotellen teille kaikille samalla todella antoisaa ja aurinkoista loppuviikkoa! :)

125 kommenttia

 1. Vaikeahan tuohon on enää sanoa, että "älä välitä" yms. Niin inhottavaa, että jotkut ihan kiusallaan alkaa pistelemään jotain noin ilkeitä kommentteja toisen ratsastuksesta ja hevosensa huolehtimisesta. En pysty edes kuvitella kuinka paljon rohkeutta varsinkaan multa vaatisi lähteä isolle areenalle ratsastamaan satojen silmätikuksi. Menee vaan multa yli ymmärryksen, kuinka jotkut vaan jaksaa keksiä ja kaataa yhden ihmisen niskaan p*skaa muidenkin edestä.
  Ottaisi mielummin simätikuksi sellaisen, joka oikeasti ratsasteleekin ihan vaivattomasti jollain ontuvalla tai kipeällä hevosella, koska Champ ei ainakaan mun silmään näytä ontuvan. Teidän yhteistyö näyttää tosi hyvältä mun silmään ja ratsastat kyllä niin nätisti!

  VastaaPoista
 2. Sää oot Aada ihan mielettömän rohkea. Mennä esiintymään oman hevosen kanssa areenalle osaksi esitystä ja aihetta, jossa ei niin syvällä itse ole mukava vaatii mieletöntä ennakkoluulottomuutta. Ja vielä rohkeampaa on herättää tämmöinen jälkikeskustelu asiasta, toivottavasti tämä saa ansaitsemansa huomion. :)

  Ihmiset tuntuivat paheksuvan melko paljon koulukuntaa, jonka demoratsukkona olitte. Luulen, että iso osa ilkeistä kommenteista pyrki olemaan ilkeää ilkkumista koulukuntaa kohtaan. Kommentit tietysti henkilöityivät teihin, koska "suuri yleisö" tietää teidät nimeltä.. Sitä en toki ymmärrä mitä kukaan sillä voittaa, että toisten toimintaa irvaillaan. Liekkö se on vain tapa käsitellä omia ennakkoluuloja? Vähän niin kuin kiusaus ja syrjintä muussakin elämässä.

  Mutta halusin vain kirjoittaa, että ihailen ja kadehdin sitä, että uskalsit juttuun lähteä mukaan. Sää itse tiedät, että edistytte hevosesi kanssa koko ajan ja että se liikkuu hyvin. Silloin voi ja on varmaan hauskakin kokeilla kaikkea jännää välillä. Jos heppa liikkuu noin hienosti verkassa ja hyppää seuraavana päivänä, niin ei ne laukkakäännökset tainneet sen elämää pilata. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos <3 ihan totta, että tuskin ne meidän elämää pilasi :P

   Poista
 3. En ollut näkemässä esitystä, mutta mediassa nähtyjen videoiden ja tekstien perusteella vähän kyllä katsoin epäillen tuota koulutustyyliä.. Mutta Aada olit kuitenkin rohkea kun lähdit tuonne esiintymään!

  VastaaPoista
 4. Kuka ihme tuossa voi nähdä ontuvan hevosen? Ja epäpuhtausta vaihdoista: mitä sitten, vaikka vaidot eivät olisi puhtaita? Moni estehevonen ei osaa vaihtaa puhtaasti eikä se kenenkään menoa haittaa. Oma 130-140-hyppääjäni ei vaihda aina noinkaan hyvin kuin Champ eikä se meidän tekemisiä koskaan ole haitannut.


  Tulin todella vihaiseksi lukiessani hötöä eilen. Asia ei kosketa minua, en tunne sinua Aada enkä kirjoita blogia enkä ole koskaan joutunut vastaavanlaiseen tilanteeseen. Silti suututti niin että olisi tehnyt mieli ottaa jokainen "kriitikko" hlökohtaiseen puhutteluun.


  Erittäin rohkeasti kirjoitettu ja täyttä asiaa. On kunnioitettavaa, että pystyt noin rauhallisesti ja hermostumatta kirjoittamaan. Itse en kykenisi. Pisteet sinulle siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Ihanaa, että tällaisia kommentteja tulee mulle tuntemattomilta ihmisiltä - piristää kummasti :) ja joo tuota rauhallisuutta on tullut harjoiteltua, en mäkään vielä reilu vuosi sitten olisi osannut hillitä itseäni :D

   Poista
 5. Tuli tästä sun tekstistä jotenkin itellenikin todella haikea fiilis. Miten hevosihmiset on niin julmia. Haukutaan muita ja odotetaan, että ne kestäisi palautteen mutta sittenkun joku sattuukin sanomaan sille haukkujalle jotain siitä tai sen hevosesta ei kritiikkä otetakaan enään vastaan. Miksi hevosihmiset ei vaan voisi olla onnellisia muiden puolesta ja tsempata muita eteenpäin. Ilmeisesti se on vaan liian vaikeaa. Itse ennen hajosin heti jos mulle sanottiin jotain pahaa, mutta enää mua ei kiinnosta juuri ollenkaan se mitä musta tai mun hevosesta sanotaan. Tietysti on asioita jotka alkaa mietityttämään ja satuttaa hetken aikaa, mutta yli yritetään mennä. Ja tää on niin säälittävää että aletaan haukkumaan muita ilman tietoa faktoista ja taustoista. Olet Aada aivan tajuttoman rohkea kun lähdit esiintymään areenalle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Eihän niistä kannattaisi välittää, mutta se on niin kovin vaikeaa.. Mutta kuten eräs huippugroomi mulle totesi: suomeen ei halua mennä, koska se on niin kauhean ahdasmielinen paikka hevosasioiden puolelta! :/

   Poista
 6. Oho, onpas Champilla mageet jalustimet! ;-) Ja muutenkin oikein siisti look, kuten myös sinulla Aada. Mätsäätte hyvin yhteen. ;-D

  VastaaPoista
 7. Tuli itsellekin surullinen olo tätä lukiessa. Kiva saada haukut niskaan siitä hyvästä, että yrittää jotakin uutta ja on rohkea.
  Tsemppiä ja treenailun iloa!

  VastaaPoista
 8. Tämä oli kiva postaus ja jostain syystä olen aina ajatellut sinun olevan ylimielinen :D mutta tämä kyllä todisti sen luulon vääräksi. On rohkeaa, että uskalsit puhua omista tunteistasi täällä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva, että muutit käsitystäsi :) oon ennenkin saanut kuulla, että jotkut ovat saaneet musta ylimielisen kuvan blogin perusteella. Ehkä se johtuu tavastani kirjoittaa? :D

   Poista
 9. Aada sä olet mielettömän rohkea. Ihailen uskallustasi ja itseluottamustasi, kun lähdit ja laitoit itsesi likoon. Tuntuu todella pahalta sun puolesta nuo kommentit. Sä teit juuri niin hyvin kuin pystyit ja niin hyvin kun Champ pystyi. Toivoisin, että voisin vetää nuo typerät nettikeskustelut pois. Maailma on julma paikka. Tsemppiä, uskalla jatkossakin kokeilla uusia asioita ja tilaisuuksia. Älä anna muutaman ajattelemattoman ihmisen pilata uusia kokemuksia.

  Olen itsekin kokenut samaa auttaessani pakolaisia, tosin teksti ei ole aivan yhtä henkilökohtaista, mutta kun niistä ei välitä ja keskittyy nauttimaan juuri siitä mistä pitää niin jaksaa ja ongelmat väistyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Upeaa, että autat pakolaisia. Suuret respectit täältä :)

   Poista
 10. Tämä on ensimmäinen kerta, kun kommentoin blogia ja niitä olen monen monta vuotta seurannut ahkerasti. Nyt tuntuu vaan, että on pakko..
  Tsemppiä! Olet todella rohkea ja avoin tyyppi ja toivon sulle pelkkää hyvää. Näillä ihmisillä, jotka kommentoivat ilkeästi ihan vain kommentoimisen "ilosta" on varmastikkin itsellään todella paha olla. Ymmärrän eri näkökulmia ja -kantoja sekä sitä, että opetusmetodeja on tasan niin paljon kun on opettajiakin ja keskusteleminen aiheista on tervetullutta, mutta miksi pitää alkaa haukkumaan ja lyttäämään? Kritiikkiä saa esittää ja se on hyvä, mutta että mennään henkilökohtaisuuksiin, räävitään olemmattomia vain rääpimisen ilosta ja keksitään valheita.. Ihan KAIKKI me hevosihmiset opetellaan, eikä KOSKAAN olla valmiita ja ihan JOKAINEN me tehdään virheitä ja paljon, niiden avullahan me opitaan. Sen takia tämä on ihan paras harrastus. Miksi sitten yleisö vaatii täydellisyyttä, koska sellaista ei olekkaan kun TÄYDELLINEN ratsasastaja tai täydellinen hevonen tai täydellinen valkku. On eri tasoisiaratsastajia, hevosia, valkkuja, jotka haluavat tulla paremmiksi. Ihan kuin se virhe, jonka kautta me opitaan olisikin nykyään kiellettyä.. Vaikka ilman virheitä ei opita..
  Ja näillä ihmisillä, jotka käyttävät energiansa vain muiden "virheiden" ja elämän räävimiseen pitää kyllä olla todella tylsä elämä! Haukkumista en vain ymmärrä, koska me kaikki opetellaan. Ei kukaan ole täydellinen.. Mä uskon karmaan ja tiedän että olemalla hyvä muita kohtaan saat itsellesikin hyvää ja päinvastoin. Kyllä karma kolauttaa niitä, jotka sen ansaitsevat! :) Kuinkakohan moni näistä haukkujista uskaltaisi tulla sanomaan asiat päin naamaa.. Tuskin kovin moni. Nimimerkin taakse on helppo piiloutua ja purkaa omaa pahaa oloa muihin. Eikä varmastikkaan näillä ihmisillä ole kovin paljon empatia kykyä. Miltä heistä itsestään tuntuisi jos samalla tavalla räävittäisiin. Mua suoraan sanottuna hävettää, että hevospiirit ovat näin myrkytetyt... Onko jonkun menestyminen, ilo, virhe, voitto joltain toiselta pois? Ei tasan ole! Tsempataan me positiiviset muita niin ehkä se siemen alkaa poikimaan positiivisempaa ilmapiiriä koko lajin päälle. :)
  Olen niin pahoillani sun puolesta ja toivon koko sydämmestäni että uskallat lähteä uusiin juttuihin mukaan! <3 Lämpimät terkut ja tsempit teille molemmille. :)

  Tästä tais tulla aika sekava kommentti, mutta tätä tunteenpurkausta en paremmin osannut sanoiksi pukea! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja mun mielestä veditte ihan hiton hyvin!

   Poista
  2. Voi kiitos Emmi! Ihana kommentti, tästä tuli niin hyvä fiilis :) oon sun kanssa aivan samaa mieltä!

   Poista
 11. En ole myöskään ennen tänne kommentoinut vaikka aktiivisesti blogia luenkin. Nyt oli kumminkin pakko. Mä oon useasti ajatellut että vaikutat todella mukavalta ja aidolta persoonalta. Sulla on hyviä mielipiteitä ja osaat kirjoittaa todella mielenkiintoisesti ja saat lukijan ajattelemaan asioita. Mutta kaiken tämän lisäksi sä oot ihan hemmetin rohkea! Mielestäni on jotenkin raukkamaista anonyymeiltä suoltaa pelkkää vihaa ja haukkua niin julmasti. Halusin vain sanoa että paljon tsemppiä sulle ja champille!

  VastaaPoista
 12. Voi Aada. Voi Aada ja Champ. Sun ratsastus, se on mielettömän siistiä. Rauhallista, ja kaunista. Kaunista. Sitä se on. Ja ei, en sano tätä sen takia, että ajattelen mun piristävän sut tällä tuon järkyttävän haukkumisen jälkeen, vaan siksi, että olen seurannut sun blogia lähes alusta asti, enkä ole ikinä kommentoinut. Kertonut kuinka upeaa ja ihailtavaa sun ratsastus on. Mutta nyt musta tuntuu että on oikea aika.

  Aloitetaanko siitä, että mun mielestä, on uskomatonta, kuinka paljon teet Champin eteen töitä. Ja kyllä, tiedän itsekin minkälaista on ratsastaa korkea tasoista isoa hevosta. Ja ylipäätään hevosta, jolla on täysin oma tahto. Aada mieti, miten pitkällä sä olet Champin kanssa. Champin kanssa yhdessä. Se on ihailtavaa. Champ ei ole sulle pelkkä kisaväline, jolla saisit hypätä mahdollisimman isoja esteitä. Ei. Champ on silminnähtävästi sun ystävä. Kenties paras. Sitä en tiedä. Mutta hyvä ystävä ainakin. On ihailtavaa, kuinka sun ratsastuksesta oiken säteilee ystävyys ja rakkaus tuohon ihanaan C:hen.

  Meillä oli aina pienempänä leikki, jossa leikimme ratsastajia. Mä sanoin usein, että haluan ollla Aada. Ja että musta tulee isona samanlainen kuin Aada. Yhtä hyvä ratsastaja, ja ihminen ylipäätään.

  Aada, ihailen sun upeaa ratsastustasi. Sun mielettömän upeaa yhteistyötä hevosen kanssa.

  ~eräs lukija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon <3 tällaisia asioita on ihana kuulla!

   Poista
 13. Mulle se itse esitys tuntui vähän huolimattomalta/ei niin läpi mietityltä, tai ehkä se vaan ei sitten auennut vaan mulle kunnolla. Varmaan myös se treenien vähäisyys vaikutti. Mutta oli ihanaa nähdä että sä ja Champ teitte siellä parhaanne (kuin varmaan muutkin ratsukot), ja selvästihän Champ halusi näitä harjoiteltuja asioita yrittää, ja esittelikin niitä oikeen hauskasti. :) Ei näyttänyt siltä että sitä piti pakottaa tai sitä olisi sattunut.
  Mulla on itelläni erittäin paha esiintymiskammo, joten luulen että arvostan vielä ehkä normaalia enemmän ihmisiä jotka uskaltavat ja pystyvät tollasiin juttuihin menemään mukaan! Hattua nostan, hienosti pärjäsitte! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottahan se on, että esityksen olisi voinut suunnitella ja toteuttaa niin monin tavoin paremmin! Mä en kuitenkaan ollut sisällöstä vastuussa, joten en valitettavasti voinut siihen vaikuttaa :( kiitos!

   Poista
 14. Välillä kun ht.nettiä lukee niin ihan ihmeissäni olen kuinka monta "asiantuntijaa" sieltä löytyykään. Todellisuudessahan nämä 90% haukkujista ovat heppaharrastajia joiden tiedot eivät yllä vielä sille tasolle että osattaisiin tulkita hevosta mitenkään päin. Suosittelen niille, ketkä viettävät ht.netissä vapaa-aikansa haukkumalla muita, menemään itse sinne hevosen selkään ja valmentajan silmän alle, jotta voisi vastaavanlaisiin tilanteisiin päästä ja vältyttäisiin niiltä kateellisten kommenteilta. Ikävä fakta on se, ettei sitä ratsastajana kehity netissä pyörimällä ja lyttäämällä muita.

  VastaaPoista
 15. Mitäpä tuohon sanoisi. Todella, todella ikävää ja vaikka ei pitäisi välittää, niin ihmisiä me kaikki ollaan ja luultavasti vain tunnevammainen voisi jättää tuollaiset puheet omaan arvoonsa järkevästi vailla minkäänlaista ikävää fiilistä. Hyvä juttu on kuitenkin se, että uskalsit a.) mennä esiintymään b.) kertoa avoimesti kommenttien aiheuttamista tunteista tänne - ehkäpä se ainakin jonkun huutelijan saa miettimään ja katsomaan peiliin, toivon niin. TSEMPPIÄ, elämä jatkuu! =)

  VastaaPoista
 16. Tämä veti kyllä surulliseksi. Hienoa, että uskallat ottaa puheeksi tämänkin puolen asiasta! Aina kaikkea ei tarvitse, eikä edes voi noin vain sivuuttaa ajattelemalla, että "en välitä". Valitettavasti aina löytyy porukkaa, jolle ei mikään kelpaa ja se on ihan fine. Mutta siinä vaiheessa, kun alkaa haukkuminen ja selän takana huutelu, mennään pahasti metsään. En todellakaan ymmärrä, miten joku voi saada kiksejä toisten haukkumisesta. Ja vaikka se tätä nykyä aika kliseiseltä kuulostaakin, on siellä haukkumisen taustalla aivan varmasti kateutta. Tuskin kovin moni haukkujista uskaltaisi itse lähteä suurelle areenalle tuhansien ihmisten pällisteltäväksi. Tuollaiseen esitykseen osallistuminen on varmasti todella jännittävää ja vaatii paljon rohkeutta. Hienoa ja upeaa, että uskalsit lähteä mukaan! Tsemppiä teille jatkoon! :)

  VastaaPoista
 17. Mikään ei oo niin julmaa, ku se miten hevosten parissa olevat riepoo toisiaan netissä. Helppo se on huudella ilman kasvoja, ja helppo on huudella myös asioita, joista ei oikeasti edes tiedä mitään vaan on päättänyt olla jotain mieltä koska sattuu vaan nyt niin päättämään. Mitä vaan katsoessa näkee just sitä, mitä haluaa nähdä ja kaikelle muulle jää sokeaksi. Esiinnyitte Champin kanssa tosi rohkeasti ja teidän yhteistyö oli miellyttävää katsottavaa! Niinkuin moni muukin sanoi, jätä sen paskanruskean foorumin mielipiteet ja kommentit omaan arvoonsa, niitä laukoo tasan ne joilla ei ole vähäistäkään ammattitaitoa. Tsemppiä tulevaan treenikauteen, oot oikeasti taitava ratsastamaan ja siulla on hieno hevonen, yhdessä pääsette varmasti pitkälle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :) se on kyllä totta, että hevosihmiset osaavat olla todella julmaa sakkia!

   Poista
 18. Ne kommentit sai kyllä niin pahalle tuulelle. En ymmärrä miten voi olla noin ilkeitä ihmisiä, varsinkaan kun itse olin älyttömän innoissani teidän puolesta. Tsemppiä, te ootte niin hienoja ❤

  VastaaPoista
 19. Myönnän. Olen kateellinen. Nimittäin niille henkilöille, jotka osaavat huomata "rikkinäisen jalan" ja antaa siitä täydellisen diagnoosin ilman tutkimuksia. Ja vaikka katsomon ja kentän välissä olisi tilaa kymmeniä metrejä. Ja toki he ovat osanneet havainnoida hevosen sekä ratsastajan jännittyneisyysasteet, pohjan, päivän kunnon ja kuun ja tähtien asennon ja kaiken muun oleellisen vaikutuksen suoritukseen. Olen kateellinen siksi, että itse olen opiskellut vuosia ammattia, joka voisi antaa edes teoreettisen mahdollisuuden tutkia ja tunnistaa hevosten ja toki kaikkien muidenkin eläinten terveysongelmia. Silti se on minulle ajoittain haastavaa, vaikka käytössä on kaikki mahdolliset laitteet ja lääkkeet. Miksi, oi miksi minua ei ole siunattu täydellisellä osaamisella syntymästä asti?
  t. Opiskellut ell

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoppa muuta, tuosta mäkin olen kateellinen! :D

   Poista
 20. Nykypäivänä on aina rohkeaa lähteä mukaan isompiin (tai pienempiin) tapahtumiin, koska tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus, että lokaa tulee niskaan teit mitä hyvänsä. Toisaalta hyvä, kun epäkohdat tulevat esille, toisaalta juuri niin julmaa kuin ihminen osaa olla: anonyymin turvissa huutelu ilmeisesti oikeuttaa ihmiset sanovaan mitä vaan ja purkamaan pahaa oloaan muihin ihmisiin.

  Minä en ymmärtänyt kyseisestä demosta oikein mitään, vaikka otsikon määritelmät minulle tuttuja olivatkin. Kirjoitin tämän asian myös blogiini, mutta samalla totesin ja totean edelleen, että eihän se ole teidän ratsukoiden vika. Tehän olitte siellä tekemässä ja näyttämässä asioita, joita oli teille opetettu. Varsinkin silloin, kun on kyse itselle uusista asioista, niin on vaikeaa olla kriittinen tai kyseenalaistaa.

  Tsemppiä ja voimia! ..Jos vaan suinkin pystyt, jätä arvostelu omaan arvoonsa.
  ..Kaikessa on aina myös jotain hyvää ja kuten itsekin totesit, olit rohkea ja tämän jälkeen jälleen kerran vahvempi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen blogikirjoituksesi kanssa ihan samoilla linjoilla :) kiitos paljon!

   Poista
 21. Aada ♥♥ huomenna nähään!

  VastaaPoista
 22. Tsemppiä! Minä ymmärsin, että tämän demon tarkoitus ei edes ollut esittää oikeita laukkapiruetteja, vaan näyttää kuinka paljon ja nopeasti positiivisella vahvistamisella voidaan saada aikaan... En ollut paikalla, enkä siksi tiedä demosta kuin ht.netistä luetut arvostelut. Luulen, että jouduit nyt näin kovan arvostelun kohteeksi pääasiassa demon pitäjien takia. He eivät ilmeisesti ole kaikkien hevosihmisten suosiossa, joten heidän koko esityksensä lytättiin ratsukoita myöten. :( Voin olla väärässäkin, mutta tällainen fiilis tuli, kun luin hötönettiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin mäkin jälkikäteen tulkitsin :) ja juu, ei ollut tarkoitus esittää laukkapiruetteja tai mitään sen kummempaa!

   Poista
 23. Varmastikkaan kukaan noista kommentoijista uskaltaisi itse mennä edes ratsastamaan tuonne. Itse arvostan sinua todella paljon. Mietin myös sitä että varmastikkaan mikään huippu kouluhevonenkaan on osannut noita heti täydellisesti ja virheettömästi. Olit todella rohkea kun otit haasteen vastaan.. Haasteen mikä varmasti monesta tavallisesta ratsastajasta tuntuisi mahdottomalta. Tsemppiä ❤

  VastaaPoista
 24. Voi, olen niin pahoillani, että hienosta tapahtumasta ja rohkeasta esiintymisestä jäi noin huonot fiilikset ja negatiivisen palautteen ryöppy käteen. Varmaan tämä on laiha lohtu, mutta ainakin minun mielestäni olitte Champin kanssa tosi symppiksen oloisia ja yhteensopivat ratsukkona. Minulle olitte esityksen valopilkkuja, eikä blogisi edes ole minulle kovin tuttu entuudestaan.

  On sääli, jos ainoa asia, mikä ihmisille nyt sitten jäi päivästä mieleen ja mistä he haluavat keskustella, on tämä yksittäinen demo. Päivä oli nimittäin minusta tavattoman antoisa kaikin puolin, istua nökötin paikoilleni jähmettyneenä (paikanvaihtoa lukuunottamatta) suunnilleen kymmenen tuntia ja kuuntelin vain! Sain sellaisen positiivisen informaatioähkyn hevosen käyttäytymisestä ja kouluttamisesta, että sulattelen uusia oppeja vielä pitkään. Yksi yksittäinen demo, joka ei nyt avautunut meille katsojille ratsukoista johtumattomista syistä, on minusta loppujen lopuksi aika epäoleellinen juttu kokonaisuuden kannalta. Mieluummin juttelisin vaikka siitä rapsutuksen merkityksestä hevoselle, nyt kun minun kaltaisillani kukkahatuilla on ihan tieteen nimissä lupa helliä hevosta niin paljon kuin jaksaa. :)

  Tsemppiä teille jatkoon, tulette varmasti pääsemään vielä pitkälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, kiitos paljon! Olet kyllä aivan oikeassa :)

   Poista
 25. Kompit monille muille jo-kommentoineille ja tosiaan - voidaan muuttaa tätä ratsastusharrastuksen valitettavan ilkeämielistä kulttuuria vaan sisältäpäin eli olemalla itse ystävällisiä ja avoimia. Siihen ainakin minä pyrin. Olitte hienon näköisiä kuvien ja videon perusteella esityksessä! Mistä tuo ihana tummansininen neuleesi on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Viisaita sanoja. Neule on ostettu joskus H&Mltä :)

   Poista
 26. Tosi hienosti näytti menevän!❤️ En ymmärrä noita haukkujia, tsemppiä! Näin sut tänään HIHS:ssä.:):D

  VastaaPoista
 27. En ole tänne sun blogiin ikinä aiemmin kommentoinut, vaikka säännöllisesti olen lukenut viime keväästä asti. Tää postaus oli just sellanen, mitä mietin yksin tallilla yks ilta, kun oma poni oli astunu kiven päälle ja arkoi takajalkaansa. Siinä pohdin, että miten bloggaajat uskaltaa tuoda esille kaiken omat virheensä ja takaiskut (esim. hevosen loukkaantumiset). Itse tulen surulliseksi jo siitä, että nään ponin turvonneen jalan ja kun kuulee toisen tallilla kävijän kertovan kovaan ääneen, miten tässä tilanteessa olisi pitänyt toimia. Teille bloggaajille arvostelun määrä on suurempi ja juuri siksi en itse kyennyt koskaan alkaa bloggajaksi, koska tajusin etten ikinä voisi kirjoittaa täydestä hevoselämästäni vaan blogistani tulisi siloiteltu todellisuus. Ihailen jokaisella bloggaajalla sitä, että he uskaltavat "alamäen hetkinä" tulla kirjoittamaan tilanteesta ja ovat valmiita "ottamaan vastaan" sen kuran, mitä juuri nämä pelkurit ja kateelliset haluavat levittää. Sillä sitähän se yleensä on. Ammattilaiset ja ne, joiden tiedot ja taidot riittäisivät sinun ja Champin neuvomiseen lähettäisivät viestinsä aivan jonnekkin muualle kuin hötönettiin ja varmasti muotoilisivat asian rakentavammin.

  Ja en voi lukea itseäni pois näistä kateellisista. Kyllä, olen kateellinen sinulle jo pelkästään siitä, miten ahkerasti puhdistat hevosesi varusteet. Eikä saa unohtaa kaikkea sitä, miten kauniisti ja eleettömästi ratsastat. Mutta osaan pitää sen kateuden kurissa, koska osaan myös ajatella ja tiedostaa sen, että kaikki mitä osaat ja teet ei ole tullut tyhjästä. Uskon, että olet joutunut luopumaan joistakin muista asioista sen takia, että voit tehdä asioita, joista kateellisilla on helppo kirjoittaa hötönettiin tekstiä.

  Jotenkin tuntuu, että ihmiset ei arvioidessaan kaikkea mahdollista sinussa ja Champissa ole huomannut kaikkia asioita. Mulla pisti silmään ensimmäisenä Champin rentous. Luulen kuitenkin, että jos Champilla olisi eläinrääkkääjä selässään, niin ei se ihan noin luottavaisesti liikkuisi paikassa, jossa jo kaikki ympärillä tapahtuva on outoa ja erilaista.

  Joo taisi tulla sekava ja ylipitkä kommentti, mutta nyt toivotan vielä tsemppiä teille tulevaisuuteen ja uusiin tavoitteisiin ja touhuihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, aivan ihana kommentti! On kyllä totta, että välillä sitä miettii, pitäisikö joitain asioita jättää kertomatta blogissa. Toisaalta haluan olla rehellinen, vaikka se välillä toisi ikäviäkin puolia. Mutta esimerkiksi tämän postauksen kautta huomasin, että rehellisyys ja nöyryys kannattaa :)

   Poista
 28. Voin hyvin samaistua ajatuksiisi ja tuntemuksiisi, Aada. En ollut paikalla, joten minun on vaikea ottaa kantaa tapahtumaan ja yksittäisiin esityksiin. Sen sijaan olen itsekin ihmetellyt, millaisen määrän lokaa moni esiintyjä on niskaansa saanut parin päivän aikana. Vaikka sanotaan, ettei haukku haavaa tee, sanat kyllä satuttavat ja saavat varmasti monen miettimään, kannattaako itseään laittaa likoon, jos pääasiallinen palkka siitä on kohtuuton arvostelu somessa. Ja kyllä, mukavuusalueelta poistuminen ja itsensä likoon laittaminen vaatii rohkeutta: olisi paljon helpompaa ja turvallisempaa tehdä asiat kuten aina ennenkin, mutta sillä tavalla ei myöskään kehitystä tapahdu eikä mikään muutu.

  "Olen vain harrastaja, en koe osaavani asioita vielä kovin kummoisesti." Tieto lisää tuskaa, ja mitä enemmän tiedät, sitä enemmän tiedät asioita, joita et vielä tiedä tai osaa. Muistan, kuinka reilu 10-vuotiaana olin käynyt ratsastuksen alkeiskurssin ja menin ensimmäiselle ratsastusleirilleni. Luulin osaavani ratsastuksesta kaiken, koska osasin mennä käyntiä, ravia ja laukkaa. En tiennyt, että ratsastuksessa voisi olla vielä jotain muutakin, ja luulin olevani oikein hyvä ratsastaja. Näin parikymmentä vuotta myöhemmin tiedän, että taitoni olivat tuolloin juurikin alkeiskurssin käyneen tasoa enkä tiennyt ratsastuksesta ja hevosista oikein mitään. Lohdullista on kuitenkin huomata, että nyt tiedän paljon enemmän kuin silloin, vaikka toisaalta nyt tiedän myöskin, kuinka valtavan paljon on vielä opittavaa ja etten varmasti ehdi yhden ihmiselämän aikana kaikkea oppia. En tule koskaan valmiiksi, mutta opettelen niin paljon kuin ehdin ja pystyn.

  Pää pystyyn, Aada! Vaati rohkeutta lähteä isolle areenalle kaikkien niiden ihmisten eteen ja arvioivien katseiden ristituleen, mutta selvisit siitä ja samalla taisit voittaa myös itsesi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä totta, että tieto lisää tuskaa. Mäkin pienempänä kuvittelin osaavani tyyliin kaiken, pyh pah :D kiitos paljon!

   Poista
 29. Mistä nää ihmiset on edes alottanu tän negatiivisenpiikittelyn? Ei tossa esityksessä oo mitään moitittavaa, pikemminkin kuinka moni pääsee tavallaan noin pitkälle pelkkänä "harrastajana" että pystyy esittämään hyvät laukkapiruetin alkeet. Voin olla väärässä mutta silti käsittämätöntä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laukkapiruettiahan tuo ei ollut nähnytkään, mutta muuten olen samoilla linjoilla :)

   Poista
 30. Mistä nää ihmiset on edes alottanu tän negatiivisenpiikittelyn? Ei tossa esityksessä oo mitään moitittavaa, pikemminkin kuinka moni pääsee tavallaan noin pitkälle pelkkänä "harrastajana" että pystyy esittämään hyvät laukkapiruetin alkeet. Voin olla väärässä mutta silti käsittämätöntä!

  VastaaPoista
 31. Voi ei, kuinka huono mieli mulle tulikaan lukiessani tätä. Itse en ollut paikan päällä enkä ole lukenut foorumeita, mutta tiedän mitä kaikkea sontaa niillä välillä kirjoitellaan. Tsemppiä Aada, älä ota haukkuja itseesi! Olet todella taitava ratsastaja, Champ on upea hevonen ja olette hieno pari yhdessä! Ei kenelläkään mene aina täydellisesti, ala- ja ylämäet kuuluu jokaisen hevosen omistajan arkeen. Sitä ei anonyymi kirjoittajat näytä ymmärtävän. Ja kirjoittajilla on oikeasti jotain vinksallaan omassa päässään. Tsemppiä, blogisi on yksi lemppareistani ja upeaa että uskallat kertoa asioista näin avoimesti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ihanaa, kiitos <3 tällaista tää välillä on :)

   Poista
 32. Aina löytyy näitä "asiantuntijoita", jotka tietää kaiken ja osaa myös muttei ikinä tee virheitä.. Ei herran jumala mikä maailma. Pakko myöntää että itekki näytän kaverille koulussa "kato miten toi ratsastaa" "kauheen rajusti ottaa suusta" ja blaa blaa blaa, mutta se että netissä pitää mennä oikeen joukolla vihaamaan jotain esityksen perusteella jossa ei mun mielestä ollu mitään kohuttavaa. Taitavasti ratsastat ja ihailen sun rohkeutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) tuo on ihan totta, että suurimmat arvostelijat eivät koskaan tee itse virheitä..

   Poista
 33. Hih, onneks sä näit kaikki ilkeet kommentoijat, n. 100-200 tuolla ollleista ihmisistä löytyy hötönetistä. Se koko foorumi-paikka pitöis poistaa, ei siellä jauheta kuin peeaskaa toisista, huhhuh! Hirveäää, ihan HIRVITTÄVÄÄ ihmisten käytös ja tuotahan ei nöytetty TV:ssä eli kommentoijat olivat tietysti paikanpäällä onneksi olken idiootit igmiset, paljastuitte. Luulitte pysyvän piilossa, mutta siellä videon taustalla nökyy varmasti löhes kaikkien kasvot. :) Eri asia kuinka tarkasti... ;)
  Aada ja Champ , wau!!! Mulla ei ois ikinä pokkaa mennä esittämään ihan mulle vierasta asiaa ja vielä ison yleisön ja hötönettiläisten eteen! Onnea ja hienostihan se meni, kommentoijista viis! Oikein mukavaa loppusyksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha pahoittelen kirjoitusvirheiden määrää... Mutta tajuut varmaan pointin! :P

   Poista
 34. Aina sitä voi vaan yllättyä uudestaan siitä kuinka ilkeitä ihmiset voi ollakaan.. Sun ratsastus on kyllä upeaa katsottavaa ja toi esitys meni tosi hyvin :) Uskon että kukaan noista kirjottelijoista ei koskaan edes tule pääsemään samalle tasolle mitä sinä. Ja sen lisäksi että uskalsit lähtee tonne, niin sulla sentään oli siihen ees mahdollisuus!

  VastaaPoista
 35. Pakko sanoa, että hävettää olla Suomalainen.. Millaista urheiluyhteisöä me tälle lajille oikein rakennamme :( Ikävää että tällaisia ihmisä on olemassa.. Tämä teksti vetää sanattomaksi.. Paljon Tsemppiä talven treeneihin Aada ! Olet upea ja esimerkillinen urheilija!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon <3 jep, meitä on moneen junaan..

   Poista
 36. Sinä suoritit osuutesi niin hyvin kuin pystyit. Ei ole ollenkaan sinun mokasi, että esitys oli huonosti suunniteltu ja toteutuskin vaikutti sekavalta ja taitamattomalta. Jouduit tässä inhottavaan välikäteen vain. Champin liike tosiaan näytti epämääräiseltä, liekö jalka vai selkä vai ei mikään, mutta oli mikä oli, ei sekään ole peruste tuollaiseen saamaasi ryöpytykseen. Tsemppiä jatkoon ja treeneihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jos liike oli epämääräistä, voinee se johtua jännityksestä tai huonosta ratsastuksestani. Kuten tekstissä totesin, olen pahoillani jos hevonen oli epäpuhdas - itse en sitä selkään tuntenut. Näistä sitä oppii :)

   Poista
 37. Ikinä en ole kommentoinut mihinkään blogii, mutta nyt on pakko! Aivan käsittämättömän hyvä teksti! Ei ole myöskään näin "kolahtanut" kenenkään postaukset eikä kyyneleitä valunut...olet ihan mahtava ja paljon tsemppiä tulevaan! Kenenkään ei tarvitse kestää "julkista haukkumista" olet mahtava!:)

  VastaaPoista
 38. Voisiko joku kopioida tänne ne haukkumaviestit, itse en ole nähnyt yhtään viestiä jossa Aadaa haukutaan. Ratsastuksellisesti jokaiselle on parannettavaa, ihan jokaisella, ja toisaalta moni näkee Champin liikkeissä epämääräisyyttä ja olihan niitä jalkoja rankasti hoidettu hiukan aikaisemmin, ei nivelpiikityset ole mikään madotuksen ja rokotuksen + raspauksen kaltainen vuosihuolto, vaan lääkinnällinen toimenpide kipeän hevosen olon ja liikkeen helpottamiseksi. Onhan se inhottavaa mennä ratsastamaan tapahtumaan jossa haluaisi esittää jotain hienoa, piruetteja, ja eikö teillä ollut piffistä ja paffistakin aluksi puhetta? ja sitten huomata että esitys onkin pelkä kaaos ja valmentajien puheet jotka ehkä siellä kotikentällä vaikuttivat kannustavilta olivatkin loppupeleissä hevosihmisten ympäröimänä aika naurettavia. Kyllähän epäpuhtaat vaihdot tulee korjata eikä todeta että meitä ne ei haittaa. Hevosen oppimista ne haittaavat.
  Olisi ollut mukvaa jos olisit laittanut videoon enemmän itse esityksestä, nythän lavan puolelta näytettiin reilu minuutti ja muu aika oli verkkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se, ettet nähnyt missään viesteittä haukkumista, ei tarkoita etteikö sitä olisi ollut. Voihan olla, että koet asiat eri tavalla ja siksi sun mielestä niissä ei ollut mitään ikävää. Kannattaa miettiä, jos vastaava tapahtuisi omalle kohdallesi - miten reagoisit?

   Lähtökohtaisesti en puhuisi kipeästä hevosesta, sillä Champ ei ole ollut epäpuhdas tai muuten oireillut ulkoisesti. Kilpahevosten hoidossa nivelpiikitykset kuuluvat mielestäni samaan kategoriaan kuin rokotus ja raspaus, mikäli hevonen sitä vaatii. Toki tapoja on yhtä monia kuin ihmisiäkin :) en siis tuomitse ketään, enkä tästä syystä haluaisi itse tulla tuomituksi.

   Piaffista/passagesta kouluttajat heittivät ajatuksen, mutta hei - uskooko joku todella, että tämänkaltainen hevonen oppisi vastaavia liikkeitä muutamassa viikossa namien avulla, ottaen huomioon hevosen nykyisen lihaskunnon ja liikemekaniikan. Ei oppisi, enkä osaisi edes opettaa, edes kokeneemmalle hevoselle. Kuten myös piruettien kanssa.

   Monista asioista olen samaa mieltä: Esitys oli epäselvä ja sen olisi voinut toteuttaa paljon paremmin. Ennen suostumistani olisin voinut ottaa taustoista selvää ja miettiä uudelleen, haluanko lähteä tällaiseen mukaan. Näin en kuitenkaan tehnyt ja silti mukaan lupauduin, joten turha sitä on enää jälkikäteen itkeä.

   Puhtaita vaihtoja hiotaan kotona kouluvalmentajamme avustuksella, joka on alansa arvostettu ammattilainen niin kilparatsastajana, tuomarina kuin valmentajanakin. Hän oli myös katsomassa esitystä ja oli samaa mieltä siitä, että se oli huonosti toteutettu, muttei nähnyt hevosen liikkuvan sen enempää epämääräisesti.

   En halunnut laittaa videolle muiden suorituksia, koska en kysynyt heiltä lupaa. Siksi pätkiä areenan puolelta on kovin vähän.

   Toivottavasti nämä antoivat jotain vastauksia pohtimiisi asioihin. Varmasti olet edelleen monista asioista toista mieltä ja se ei ole väärin - mielipiteitä täytyy olla ja niistä tietysti keskustella :)

   Poista
 39. Kamalaa mitä kaikkea sääki joudut kestään! :(
  Ihmiset on jotku niin hirveitä!!!

  Ja joo, iteki arvostelen (selän takana) muita mut toi on jotain aivan .... Sanattomaksi vetää ...

  Onneksi yleensä saatat olla välittämättä, ite oon sen verran heikko jo et vähäki arvostelu nykyään saattaa vaivata pitkän aikaa ja pyörii päässä ja saa pahan mielen.
  Ja onneksi sulla on ihania ihmisiä ympärillä jotka pystyy auttaan ja tukeen ja lohduttaan :)
  Kaikesta huolimatta ihanaa syksyn jatkoa! :)
  Ja jos käy niin etten mitää kommentoitavaa myöhempiin postauksiin keksi niin hyvää joulun odotustaki xP :D

  VastaaPoista
 40. Mä oon aina sanonut, että bloggaajat on rohkeita jo ihan siinä kun avaavat elämäänsä ja arkeansa tuhansille lukijoille. Itse en ymmärrä, onko jollain niin häiriintynyt päänsisäinen maailma vai mennyt kotikasvatuksessa jokin pahasti pieleen, että kokee jotain sairasta mielihyvää siitä että voi anonyymina arvostella ja haukkua muita netissä. Itse en paikan päällä ollut enkä tänä vuonna tule seuraamaan ollenkaan, mutta hienoa että lähdit mukaan tällaiseen teille uuteen juttuun. Tsemppiä jatkoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) näitä asioita voi pohtia, tuskin yksiselitteistä vastausta löytyy..

   Poista
 41. Mullekin tuli tosi paha mieli noiden kommenttien takia. Eikö tuo ole jo jotain nettikiusaamista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noo, joku kommentti saattoi ollakin, mutta suurin osa onneksi ei :)

   Poista
 42. On surullista, että ihmiset ovat niin ilkeitä toisilleen. Kyse on varmasti kateudesta, kuten kirjoitit. Olette Champin kanssa hieno pari ja ihailen kaunista ja hevosystävällistä tapaasi ratsastaa! Champ on yllättävän rento areenalla, mikä voi monen hevosen mielestä olla pelottava paikka. Champ on kuitenkin luottavainen ja kuuliainen, mikä kertoo, että olette tehneet asiat oikein. Hevosen liikkeissä en näe mitään moitittavaa. Kaunista syksyn jatkoa teille!

  VastaaPoista
 43. Minulle tuli tästä mieleen taannoinen taloyhtiön tilaisuus, jossa remppafirman edustaja esitteli asukkaille tulevaa remonttia. Suuresta määrästä ihmisiä muutama asukas oli oikein nähnyt vaivaa etsiäkseen negatiivista tietoa ja keksiäkseen vaikeita ja ikäviä, täysin turhia, kysymyksiä firman edustajalle. Olin jotenkin hyvin hämmentynyt siitä, itselleni ei olisi tullut mieleenkään edes googletella kyseistä yritystä. En ymmärrä, miksi jotkut halusivat väkisin keksiä jotain negatiivista asiasta ja aiheuttaa tälle edustajalle ikävän olon. Nämä muutama valittaja olivat ainoita, jotka avasivat suunsa tilaisuudessa. Äänekäs vähemmistö on se, joka pitää mekkalaa. Sen toivoisin sinunkin muistavan. Meitä tukijoita on tuhansittain enemmän kuin näitä mölyäjiä. Olet rohkea ja taitava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Tosi fiksuja sanoja, pisti minutkin miettimään :)

   Poista
 44. Minä ainakin ihailen sun ratsastustaitoja ja sitä, miten paljon jaksat treenata ja analysoida treenejäsi Champin kanssa, ja miten hyvää huolta siitä pidät! :) Toivon, että olisin itsekin noin reipas, viisas ja ahkera nuori nainen! :D Mutta ei, olen "himpun verran" laiskempi ja huonompi ratsastaja, siispä tyydyn vaan maastoilemaan länkkärisatulalla oman hepan kanssa ja vuokraaja hoitaa koulu- ja estetreenit kentällä 3krt/vko... :)

  Tsemppiä Aada jatkoon. Tietenkään ei voi sanoa, että "älä välitä" tai "anna tollasten kommentien mennä ohi korvien", kuten muutkin ovat jo sanoneet.

  Mutta itse olen sitä mieltä, että ihmisillä täytyy tosiaan olle todella vähän sisältöä omassa elämässään, jos he alkavat muiden elämää tuolla tavalla kommentoimaan. Tai vaikka heillä sisältöä olisikin, niin ei ainakaan järkeä päässä, koska en ymmärrä mitä tuollaisella mollaamisella oikein voi saada aikaan? Muuta kun pahan mielen sinulle, mikä ei todellakaan ole reilua, koska olenpa varma ettei moni uskaltaisi pistää itseänsä alttiiksi kommenttivyöryllä osallistumalla tuollaiseen tapahtumaan, saati jakamaan hevoselämäänsä samalla tavalla blogin kautta kun sinä jaat täällä blogissa meille.

  Täällä on yksi 24v Aada-fani, joka tykkää tästä blogista kun hullu puurosta ja olen oppinutkin kaikenlaista uutta ratsupuolelta tätä lukiessani! (Mulla kun on vaan entinen ravihevonen, jota ajelin itse mutta ei siitä ravuria tullut niin aloin ratsastelemaan siitä, kun en voinut luopuakaan :'))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, kiitos <3 se, ettei halua tai jaksa treenata aktiivisesti, ei tee kenestäkään yhtään sen huonompaa ihmistä - se kannattaa muistaa! :)

   Poista
 45. Moikka Aada! En tunne sinua enkä lue myöskään blogiasi aktiivisesti, mitä nyt silloin tällöin käyn jotain lukaisemassa. Kuitenkin minulla on ollut sinusta tosi positiivinen ja fiksu kuva (joka ei ole muuttunut). Yllätyinkin aidosti,kun näin nimesi jossain keskusteluissa, näitä pahimpa tosin en ole tainnut edes lukea.
  En ollut tapahtumassa paikalla enkä tästä osiosta ole videotakaan nähnyt, joten millään tapaa en voi alkaa arvostelemaan. Sinä kuitenkin vaikutat todella rohkealta ja mukavalta ihmiseltä! On tosi rohkea veto lähteä tuollaiseen juttuun mukaan ja on älyttömän ihailtavaa, miten olet valmis kokeilemaan uusia juttuja!! Muutenkin ratsastat kuvien ja tekstien perusteella tosi hyvin ja hoidat myös Champpia parhaasi mukaan. Hienoa!
  Mitä tulee netissä kirjoitteluun, on hyvä, että asioista puhutaan jne., mutta tuollaiset kohut, haukkumiset yms. on ihan järkyttäviä! Se,että alkaa ruotia ja haukkua jotain ihmistä onbihan eri asia kuin rakentava kritiikki! Rakentavaa kritiikkiä mielestäni on hyvä olla, kun taas tuo haukkuminen on todella inhottavaa!!
  Paljon tsemppiä sulle ja valoa syksyyn! Muista, että on myös paljon ihmisiä, jotka sinua todella arvostavat ja jotka eivät kirjoittele tyhmiä kommentteja nettiin. Jatka samaan, rohkeaan malliin! Tsemppiä!
  Niin ja P.S. Kuten jotkut ovat kirjoittaneet, tekstistäsi tuli haikea ja surullinen olo. En voi edeskuvitella oloa, joka sinut vallitsi lukiessasi kommentteja. Voimia sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Ihanaa saada tällaisia kommentteja näinkin paljon. Kyllähän se tuntui todella pahalta aluksi, mutta nyt olen käsitellyt asian ja olen sinut sen kanssa. Tästä fiksumpana kohti uusia haasteita :)

   Poista
 46. Ihmiset, jotka aiheuttavat toisille tahallisesti mielipahaa, haukkuvat ja lyttäävät maahan kärsivät yleensä aina huonosta itsetunnosta ja kokevat olevansa muita huonompia. Muiden lyttäämisestä on vai yritystä näyttää itse paremmalta ja he voivat joutua jopa itselleen todistelemaan omaa "paremmuuttaan".
  Hyvän itsetunnon omaavalla ihmisellä ei ole minkäänlaista syytä mollata muita.
  Vahva ihminen nostaa ympärillä olevinaan ylemmäksi, heikko yrittää lytätä alemmaksi...

  Itse en ole koskaan lukenut ht netin palstoja. Uskoisin että tulisi vaan huonolle tuulelle kaikesta typerästä mitä siellä pyörii. Yrittäisit Aada sinäkin jättää koko sivun unholaan. Et varmasti saa siitä mitään hyvää... Uskoisin että suurin osa siellä typerästi kirjottelevista on jotain teinejä/lapsia, joten senkin puolesta siinä ei ole mitään järkeä että luet niitä kommentteja ja tulet itse vaan todella surulliselle mielelle. Voin vain kuvitella miten pahalta tuollainen yleinen loanheitto tuntuu :(

  Koita jättää taaksesi nuo inhottavat kommentit ja keskity omaan itseesi. Olet todella taitava ratsastaja, uskon vahvasti että paljon taitavampi kuin kukaan kuka sinua on haukkunut on.
  Ratsastuksesi on todella nätin näköistä. Ratsastat hyvin eleettömästi ja tasaisen näköisesti. Ratkaiset hienosti ja hevosystävällisesti myös ongelma tilanteita. Hevosta et saa aina kulkemaan täydellisesti, mutta eipä saa kukaan muukaan ;) Maailman huippuratsastajillakin tulee huonoja päiviä. Tuskin huiputkaan harjoittelisi niin paljoa, jos kaikki mitä he hevosen kanssa tekee olisi
  _aina_ täydellistä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! :) olen joskus ollut lukematta ht.nettiä pitkiäkin aikoja, mutta jotain sairasta mussakin on, kun päädyn sinne loppujen lopuksi aina uudelleen katsomaan, onko siellä mitään ikävää. Uteliaisuudella ei ole rajoja :D

   Poista
 47. Ihmiset eivät ymmärrä olevansa nettikiusaajia kun suuntaavat haukkukommentit julkiselle foorumille eikä suoraan blogiin/sähköpostiin/muualle suoraan "kohteelle". Mutta sitähän tuo on.

  VastaaPoista
 48. Täysin ohi aiheen ,mutta miten klippaat hevosen pään ja millaisen tilan jätät selkään satulaa varten :) ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Klippaan pään puolittain ja satulan kohdalle jää noin satulahuovan mittainen kaistale :)

   Poista
 49. en sinua henkilökohtaisesti tunne, enkä voi tietenkään asettua mitenkään asemaasi. Kuitenkin mulle melkein tuli itku kun luin tuota tekstiäsi.. Oon todella pahoillani sun puolesta, en voi muuta oikein sanoa. :( tsemppiä!

  VastaaPoista
 50. Vastaukset
  1. :-D vitun apina

   Poista
  2. Saan laittaa hyvii kuvii!!!!:)

   Poista
  3. Aika törkeästi kyllä sanottu. Ei tuo anonyymi nyt niin paha juttu ole.

   Poista
  4. Anteeksi jos laitoin ton hyvii kuvii. En tarkottannu pahal! Ja mä vaan vähän loukkaanuin. Ja oot oikees anonyymi. Ja kumpaa anonyymii tatkoti? Jos muoa niin en oo enää töykee!! Anteeks kummatkin anonyymit!!):!!♡:)

   Poista
  5. En sanonu sulle vaan tolle Anonyymi anonyymille. "Hyvii kuvii"lla tarkotetaan yleensä vaan hyvää.. :P

   Poista
  6. Niin mä tarkotin. Mä oon vasta alkannu lukeetätä blogii. Niin oli toi aika ikävä juttu):. Ja mä en nyt keksinny muuta. Ja kiitos kun selvensit kummalle anonyymille sanoit:D

   Poista
  7. Ei ketään pitäisi haukkua, se ei ole kivaa! :(

   Poista
 51. Eniten pistää vihaksi jos ja kun ratsastajille alkaa kehittymään kammoa siitä, että ei uskalleta mennä vaikka kisamaan tai tälläisiin kamalan hienoihin tapahtumiin esittämään. Kun pelätään, että aina joku on somessa haukkumassa, taikka sitten ihan tallipiireissä.. Hiton surullista, että monet hevosharrastajat ovat niin älytöntä sakkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on se munkin pelko. Enhän mä kisojakaan jännitä siksi, että se kisaaminen jännittäisi, vaan nimenomaan sen suorituspaineiden takia. Se on ärsyttävää :/

   Poista
 52. Heippa tiedän Lindströmin minnan itsekin ja tiedän myös koulutus tavan voin kertoa että se on kaukana eläinrääkkäyksestä tms. Nykyään ihmiset kuvittelee tietävänsä kaikesta kaiken myös niiden muiden ihmisten asioista tai eläimistä. Ja sitten ne foliohattuiset taikka kukkahattu tädit on ihan kauhuissaan kun jostain asiasta eiväy oikeesti tiiä mitään. Olitte huipu rohkeita kun menitte niin ison yleisön eteen ja kun tieto arvosteluista olikin jo tiedossa. Hyvä sinä ja champ!

  VastaaPoista
 53. Ihana postaus Aada! Teksti sai minutkin miettimään, että kuinka todella olen kateellinen noille ratsastajilla, en tosin puhu heistä pahaa. Tuli tästä mieleen yksi ratsukko hihsistä: alkutarkastelun oli mennyt hyvin, kunnes yhden esteen jälkeen ratsastaja ja hevonen olivat lähdössä eri suuntiin, joten ratsastaja meinasi tippua, mutta sai itsensä selkään. Seuraavalle esteelle he lähestyivät ihan hyvin, mutta hevonen hyppäsi esteestä läpi, puomit lenteli ja ratsastaja oli kaulalla. Näistä epäonnistumisista huolimatta ratsastaja ratsasti hevosella maaliin asti aikaa ratsastaen ja tulikin maaliin todella hyvällä ajalla. Kun ratsukko saapui maaliin puhkesi yleisö valtaviin aplodeihin, aplodit olivat varmasti isoimmat siinä luokassa, vaikka moni ratsastaja ratsasti varmasti tyyli puhtaammin, oli yleisön mielestä tässä taisteltu aina maaliin asti hienosti. Mielestäni tämä ratsukko oli aplodinsa ansainnutkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hyvä esimerkki! Näinhän se pitäisi mennä :)

   Poista
 54. Toi tuntuu tosi pahalta näin sivullisenkin näkökulmasta...
  Aada te ootte mahtava ratsukko, älä lannistu teil meni todella hyvin! Te todellakin teitte minkä osasitte ja olitte oppineet, se on hienoa katottavaa! Eihän tuon esityksen tarkotuksenakaan ollu pilkkua viilaten esittää täydellistä kouluratsukkoa täydellisine laukkapiruetteineen vaan jotaan aivan muuta, sitä ei kateuden peitossa oman tallin tapoihin juuttuneet täydelliset hevosihmiset tohdi ymmärtää, tai eivät kehtaa myöntää mitä tässä elämässä voi saavuttaa olemalla rohkea ja heittäytymällä uuteen ja erilaiseen. Tekin tähän pisteeseen olette treenillä, treenillä, onnistumisilla, epäonnistumisilla, taistelulla päässeet. Mikään ei tapahdu sormia napauttamalla kuten varmaan kateuden sumussa helposti ajatellaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä juuri! Oppiminen vaatii aikaa, epäonnistumisia, kokeilemista ja ennen kaikkea yritteliäisyyttä :) kiitos!

   Poista
 55. Voi ei, kamalaa tollanen että saa hirveen määrän epäasiallista kritiikkiä anonyymeiltä siitä hyvästä, että on pistäny ittensä likoon ja päättäny rohkeasti esiintyä kyseisessä tapahtumassa! Todella vieras ajatus itselleni että niin tekisin.. Toivottavasti muistat myöhemmin ensimmäisenä kaiken hyvän ja positiivisen, mitä kokemus sinulle antoi! Tsemppiä sinulle täällä ajattelemattomien ihmisten maailmassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivotaan, että vastaavissa tilanteissa osaan muistaa kaiken positiivisen :)

   Poista
 56. Täällä monet avannet sydäntään, osoittanut sinulle tukea ja nähneet vaivaa sekä aikaa kommentointiin. Miksi et vastaa niihin? :) Olet kuitenkin vastannut tuoreempien postauksien kommentteihin? :) Tsemppiä jatkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastaan kyllä jokaiselle, mutta koska kommentteja on tullut ihan valtavasti, en kerkeä tekemään sitä yhtä lyhyessä ajassa kuin noihin uusimpiin joihin kommentteja on tullut alle 20kpl. Mä haluan kuitenkin lukea nämä ajatuksella ja miettiä mitä vastaan, siksi haluan tehdä sen silloin kun mulla on oikeasti aikaa :) uudempiin postauksiin olen vastannut esim junassa matkalla kouluun!

   Poista
 57. Hei Ada,
  Luin HT-netin keskusteluja ja itselleni jäi se käsitys, että siellä oli ainoastaan muutama henkilö, joka kommentoi sinun tekemisiäsi negatiivisesti. Enemmän kritiikki kohdistui ehkä oikeutetusti tilaisuuden kaoottisuuteen ja porkkonanoiden heittelyyn, tästä katsojat olivat kautta linjan ällistyneitä ja huvittuneita. Ehkä kommentteja kärjisti vielä kyseisten "valmentajien" omat aiemmat hyvin kriittiset kirjoitukset - nyt kun olisivat päässeet näyttämään omat taitonsa, menikin ihan pipariksi. Ihmiset olivat ehkä hivenen vahingoniloisia kun besserwisserit saivat maistaa omaa soppaansa. Eikä _se_ krittiikki kohdistunut sinuun.

  Useinhan kaikista ilkeimmät kommentoijat ovat henkilöitä, jotka oikeasti tunnet - ventovierailla on harvoin tarvetta olla ilkeitä kaltaisellesi taitavalle ja sympaattiselle ratsastajalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet aivan oikeassa siinä, että suurin osa kommenteista koski itse esitystä ja ihan syystä. Se olisi voinut olla paljon paremmin toteutettu, selkeämpi, suunnitellumpi jne - näihin asioihin en kuitenkaan itse pystynyt vaikuttamaan. Toki olisin voinut ottaa etukäteen paremmin selvää siitä, mihin olin lupautumassa (en tiennyt kouluttajien taustoista, koulutustavasta, tms), mutta jälkikäteen ei kannata itkeä. Tyhmästä päästä kärsii koko kroppa ;) tarkoitinkin tämän postauksen esimerkeillä niitä kommentteja, joissa viitattiin meihin ratsukkona tai joko hevoseen/itseeni. Nyt se ei enää harmita, mutta tuolloin tuntui tosi ikävältä.

   Olet ihan oikeassa: usein ilkeimmät ihmiset ovat tuttujasi, koska he pääsevät ihon alle paremmin. Kiitos kovasti :)

   Poista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat