maanantai 2. joulukuuta 2013

Joulukalenterin 2. luukku - Hevosesi ansaitsee lihashuoltoa


Joulukalenterin 2. luukku aukenee vieraskirjoittajan kynästä! Olen pyytänyt tänä vuonna muutamia hevosalan asiantuntijoita kertomaan omasta alastaan hevosten parissa ja näitä kirjoituksia on luvassa aina aivan viimerutistukseen asti. Yksi paikka on vielä täyttämättä, joten jos teillä on ehdotuksia siitä, mistä haluaisitte kuulla, niin kommenttia tulemaan!
________________
 
"Olen Minna Karttunen, kohta nelikymppinen hevosharrastaja Espoosta. Aloitin hevoshierontaopinnot lähes vuosi sitten keväällä ja valmistun maaliskuussa 2014. Matkan varrella minulla on ollut ilo tutustua sekä Aadaan että Champiin. Olen ratsastanut noin 10 vuoden ajan, mutta vuosi vuodelta minua alkoi enemmän ja enemmän kiinnostaa itse hevonen. Kun aloittaa ratsastuksen aikuisena on oltava nöyrä: ei sitä opi samalla tavalla kuin nuorena. Totesin, että koska minusta ei koskaan voi tulla hyvää ratsastajaa, voin kuitenkin löytää jonkin muun tavan olla hevosten kanssa, tulla hyväksi jossain muussa asiassa ja sitä kautta auttaa hevosia voimaan paremmin. Hevonen on upea, lempeä, viisas ja anteeksiantava eläin ja ansaitsee kaikkea parasta, mitä voimme sille tarjota!"
 
Hevosesi tekee paljon puolestasi. Ja jos sinulla ei ole omaa, vuokra- tai ylläpitohevosta, niin ratsastuskoulun hevonen se vasta töitä tekeekin. Sinä pyydät siltä paljon: koulukiemuroita, hienoja hyppyjä tai kiitolaukkaa sänkipellolla. Vaikka tämä kaikki on hevoselle kenties myös mukavaa, sen lihakset joutuvat työssä kovalle koetukselle. Lisäksi saattaa olla, ettei se satula nyt ole se kaikkein paras mahdollinen, satulavyö vedetään hieman liian kireälle, aika ei riittänytkään kunnon loppuveryttelyyn ja niin edelleen. Pienissäkin asioissa on monesti varaa parantaa. Tämä kaikki näkyy hevosesi lihaksistossa ja moniin näistä asioista hevosesi ei voi itse vaikuttaa, joten se tarvitsee myös lihashuoltoa.
Urheiluhevonen tarvitsee jatkuvaa hoitoa, myös lihaksistonsa osalta. Kuva kesän Metsämäen kisoista.


 

Hevosen liikkuessa sen lihakset tekevät aktiivista työtä: ne vuoroin supistuvat ja laukeavat. Tämä lihastyö taivuttaa niveliä ja muuttuu mm. raajojen liikkeeksi  (aktiivinen lihastyö). Lihakset myös kannattelevat sekä hevosesi että sinun painoasi (staattinen lihastyö). Kun hevosen lihakset ylirasittuvat lihakset jäävät supistuneeseen tilaan, mikä aiheuttaa voimakkaan jännitystilan, paineen, minkä hevonen mahdollisesti tuntee kipuna tai osoittaa hermostuneisuutena. Mitä kireämmäksi lihakset tulevat, sitä alttiimpia ne ovat revähdyksille, ja sitä enemmän hevosen nivelet kuormittuvat. Nivelongelmat ovatkin sitten jo vaikeampia hoitaa ja usein johtavat lääkärikäynteihin, piikityksiin sekä pidempiin tai lyhempiin sairaslomiin. Siksi on helpompaa hoitaa ja ennaltaehkäistä ikävämpiä vaivoja hoitamalla mahdolliset ongelmat kun ne ovat ”vasta” lihaksissa.
 
Hieronta on hyvä tapaa pitää hevosen lihakset kunnossa ja se sopii lähtökohtaisesti kaikille hevosille. Usein hierontaa käytetään vammasta tai onnettomuudesta toipumiseen, mutta parhaimmillaan se on ennaltaehkäisevänä ja/tai ylläpitävänä hoitomuotona. Kovalla treenikaudella tai tuntityössä oleville hevosille hieronta toimii myös palauttavana hoitona. Oikein ajoitettuna hieronta on myös hyvää valmistautumista tuleviin kilpailuihin. Ammattitaitoinen hieroja voi auttaa sinua myös hevosen ostotarkastuksen yhteydessä. Usein hieromalla saattaa löytyä piilevää tietoa esim. aikaisemmasta tapaturmasta tai vammasta, joka ei muilla tavoin välttämättä tule esiin.
Hieronta ja venytykset mm.:
       lisäävät lihasten joustoa, liikkuvuutta ja toimintatehoa
       laajentavat hevosen liikeratoja (parantavat liikettä)
       lisäävät kuona-aineiden kiertoa
       saavat nesteet liikkeelle, eli vähentävät turvotusta
       poistavat muodostunutta arpikudosta 
       rentouttavat
Hieronta siis auttaa monella tavalla: se ei ainoastaan vetreytä lihaksistoa ja paranna sen toimintatehoa, vaan myös mm. lisää veren- ja kuona-aineiden kiertoa, mikä puolestaan lisää esimerkiksi ravintoaineiden kiertoa elimistössä. Ammattitaitoisilla hierojilla on monesti myös muutama muu ”kikka kolmonen” tai työkalu takataskussaan, joten ole aktiivinen ja kysele häneltä muutenkin hevosen hyvinvointiin liittyvistä asioista.
Tee siis hyvä uuden vuoden lupaus ja anna hevosellesi säännöllistä lihashuoltoa tai rohkaise ratsastuskouluasi käyttämään hevoshierontapalveluja. Muistathan myös, että monipuolinen liikunta sekä työn ja levon tasapaino auttavat pitämän hevosesi lihaksiston kunnossa.
Ihahaa joulua kaikille!
Toivoo: Minna, hevoshierontaterapeutti (opiskelija),

21 kommenttia

  1. Tästä tuli kyllä hieman tylsä...

    VastaaPoista
  2. Tosi mielenkiintoinen teksti ja erilainen idea! :)

    VastaaPoista
  3. Aada, mitä mieltä sä oot:
    Minä ja mun kaveri ollaan hankkimassa yhteistä ylläpitohevosta, vaikka pariksi viikoksi. Tallia ei ole saatavilla, joten mikä hevosrotu/ponirotu kestäisi talven ilman tallia? Ja oltaisiko valmiita siihen? Kaverini on ratsastanut viisi vuotta ja minä neljä vuotta. Kiitos jos vastaat!
    -Tietämättömät

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hevostta/ponia ei saa pitää lainkaan ilman karsinaa, pihatto täytyy olla vähintään. Ja tietääkseni pihatonkin yhteydessä pitää talvisin olla karsina siltä varalta, että hevonen sairastuu. Luultavasti ette ole valmiiita ylläpito hevoseen, jos ette edes tiedä mitkä rodut kestää kylmän ja mitkä eivät.

      Poista
    2. Yhtäkään hevosta/ponia en todellakaan laittaisi tallittomalle paikalle talven ajaksi. Todella riski-altista kaikin puolin, niin lihasten kun muunkin hyvinvoinnin vuoksi, sillä kahdenkymmenen asteen pakkasilla loimetkaan eivät enää auttaisi, mikäli hevonen olisi 24/7 pihalla.. Eivätkä ratsastusvuodet kerro mitään, kyllä kymmenen vuotta ratsastanutkin saattaa olla saman tasoinen, kuin neljä vuotta ratsastanut. En TODELLAKAAN suosittele, huomioikaahan, että te olette hevosesta tälläisessä tapauksessa TÄYSIN vastuussa.

      Poista
    3. Kuten kaksi ylempää kommentoijaa sanoivat, en ottaisi hevosta tallittomaan ympäristöön. Varsinkin Suomen talviolosuhteissa pitäisi joku suoja olla, ihan jo lain mukaan :) kannattaa ottaa vuokrahevonen jostain lähitallilta!

      Poista
  4. Tosi hyvä postausidea ja mielenkiitoista tekstiä ! :)

    Löysin tämän sun blogin vasta Hippolan myötä ja klikkailin itseni heti lukijaksi. Kirjoitat kivalla tyylillä sun postauksia jaksaa hyvin lukea :)

    http://tallitytontimantit.blogspot.com

    VastaaPoista
  5. Olipa tosi kiva postaus! Hyvin jaksoi lukea! :)

    VastaaPoista
  6. Todella mielenkiintoinen postaus! Mutta mulle ei valitettavasti näy nuo venytysliikkeiden linkit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei mullakaan mut tosi kiva ja erilainen postaus:) Olishan se kiva jos ratsastuskouluissa käytettäis enemmän hierojien palveluita, mutta yleensä siihen ei ole varaa tai aikaa:/ Mutta Joo... Hauskaa joulun odotusta:D

      Poista
    2. Oho, unohdin linkata! Pitää korjata :) kiitoksia!

      Poista
  7. tosi hyvä ja mielenkiintonen postaus! :) montako kertaa kuukaudessa tai vuodessa hevosella pitäisi käydä hieroja? oot tosi hyvä bloggaa ja tää on mun lempi blogi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä käy hieroja kerran kuussa, jos heppa jumissa niin useammin :) mutta riippuu ihan hevosesta! Kiitos :)

      Poista
  8. Erinomainen postaus! Yleensä ottaen blogi joulukalenterit ovat täynnä kaikenmaailman kännykänkuori postauksia ym, mutta tällaista asiapainotteista kalenteria voisi oikeasti seuratakin!

    VastaaPoista
  9. Champilla on ihan omat venytysliikkeet :D

    VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat