maanantai 9. joulukuuta 2013

Joulukalenterin 9. luukku - sopivan satulan tärkeys

"Sopiva satula on jokaisen ratsun tärkein varuste"
 
 
"Joulukalenterin 9. luukku päästää teidät tällä kertaa tutustumaan satulansovitukseen ja sopivan satulan tärkeyteen. Satulapajan Katja Rikassaari on satulaseppä ja tutkinnon Englannissa vuonna 2006 suorittanut satulansovittaja (The Society of Master Saddles Qualified Saddle Fitter)."
_______________
 
Olen pyörittänyt 11 vuotta Satulapajaa ja oppini satulasepän työhön olen saanut Petro Sirolalta. Pidän työssäni erityisesti siitä, että yksikään päivä ei ole samanlainen. Joudun haastamaan osaamiseni vaikeiden hevosten kanssa ja pääsen työskentelemään myös muiden ammattilaisten kanssa (valmentajien, eläinlääkäreiden, fysioterapeuttien, hierojien…) Tuntuu että jos ei ihan päivittäin, niin vähintään joka viikko oppii uutta ja se tekee työstäni todella mielenkiintoista! Viikkooni mahtuu tallikierroksia, sovituksia sovituspajassa, töitä pajan puolella sekä nykyisin myös uuden myymälän myymälänhoitajan työt. Lisäksi kisakaudella toimin viikonloput kisakuskina :)
 
Taina Jäppinen ja Misskärrs General
Satula on jokaisen ratsuhevosen varuste numero yksi, sillä sen tehtävä on jakaa ratsastajan paino tasaisesti hevosen selkään sekä tehdä liikkumisesta miellyttävää. Epäsopiva satula on hevoselle paitsi epämukava, se myös vaikuttaa liikkeisiin ja pahimmillaan voi aiheuttaa jopa vammoja.  
 
Satulaa sovitettaessa aloitetaan aina hevosen rungon kartoittamisesta. Osa hevosista on kapeita, osa leveitä. Toisilla saattaa olla hyvinkin korkea säkä, joillain taas lyhyt tai suora selkä. Nämä kaikki ominaisuudet vaikuttavat merkittävästi oikean satulan valintaan ja on tärkeää, että ne tiedostetaan jo satulaa hankittaessa.
 
Adleris ja sopiva runko
Eniten satulan istuvuuteen ja sopivuuteen vaikuttaa runko, joita on useita erilaisia malleja. On tärkeää, että runko istuu hevosen selkään jo ilman toppauksia, sillä epäsopivaa rungon muotoa ei taitavinkaan satulaseppä saa korjattua pelkästään toppauksia muokkaamalla.
 
Mikäli itse on epävarma oman tai sovitettavan satulan sopivuudesta, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Epäsopiva, esimerkiksi liian pitkä tai kapea satula kipeyttää hevosen selän tai lavat nopeasti ja tekee liikkumisesta epämiellyttävää.
 
Hyväkin satula vaatii huoltoa
 
Vaikka hevoselle olisi hankittu täydellisesti istuva satula, ei se pysy ikuisesti hyvänä ilman huoltoa. Patjoissa olevat villat painuvat käytössä, joten niitä tulee vaihtaa ja muokata tarpeen mukaisesti, jotta satulan suoruus ja molemminpuolinen tasapainoisuus säilyy.
 
Jos satulaan noustaan aina samalta puolelta ja ilman penkkiä, näkyy se helposti toisen puolen patjassa. Satulaan nousu penkiltä säästää sekä satulaa, mutta myös hevosen selkää. Myös ratsastajan omat vinoudet näkyvät satulassa, joten usein kysynkin, milloin ratsastaja on itse käynyt fysioterapeutilla tai kiropraktikolla.
 
Villa imee itseensä ajan myötä myös kosteutta ja hikeä, jolloin sen joustavat ominaisuudet menetetään. Tästä syystä patjojen villat tulee vaihtaa kokonaan noin viiden vuoden välein. Myös hevonen muuttuu ajan myötä, joten on erittäin tärkeää, että satula ja sen kunto tarkistetaan aika ajoin. Vastinhihnojen kunto on merkittävä turvallisuuskysymys myös ratsastajalle. Itse kannattaa aina satulaa ja suitsia puhdistaessa tarkistaa ompeleiden kunto myös jalustinhihnoista.
 
Kerran vuodessa on hyvä nyrkkisääntö satulan tarkistukselle. Lisäksi jos hevonen on ollut esim. sairaslomalla, satulaseppä pystyy kertomaan mitä väliaikaisratkaisuja satulalle olisi tehtävissä. Tällaisessa tilanteessa satulan muokkaus ei ole järkevää, mutta sen täytyy silti olla oikeassa asennossa myös kuntoutusta aloitettaessa. Satulan tarkistus on myös paikallaan, jos hevonen vastustelee satulointia, ratsastajan asento tuntuu hankalalta (luottakaa myös omaan tuntemukseen) tai jos hevonen on kaatunut satula selässä.
 
Ratsun lihaksisto kehittyy ja elää sen elämäntilanteen mukaisesti – ihan niin kuin ihmiselläkin. Esimerkiksi nuori hevonen kasvaa ja kehittyy, mutta myös aikuinen hevonen muuttuu. Muutoksiin voivat vaikuttaa myös tallin vaihto, ruokinnan muutokset, ratsastajan vaihtuminen…
 
Satulan sopivuus ja suoruus vaikuttavat hevosen liikkeisiin, terveyteen ja liikkumismukavuuteen, mutta myös ratsastajan istuntaan ja asentoon. Satulan tuleekin olla sopiva paitsi hevoselle, myös ratsastajalle. On tärkeää että istuin on sopivan kokoinen. Esimerkiksi jos ratsastajalla on pitkä jalka, tulisi valita ainakin 17,5" istuin, jotta jalka ei työnnä ratsastajaa takakaarelle istumaan tai ettei jalka tule yli polvituen. Usein näkee, että ongelma on ratkaistu isolla polvituella ja syvällä istuimella, mutta tällöin ratsastajan lonkkaan tulee "lukko" ja hevosen liikkeisiin mukautuminen vaikeutuu.
 
Uusi satula on hyvä tarkistuttaa ensimmäisen kerran jo kolmen kuukauden kuluttua hankinnasta, jotta mahdollisiin ongelmiin voidaan puuttua nopeasti. Tarkistuksen yhteydessä voidaan nähdä myös mahdollinen väärinsatulointi. Esimerkiksi eteen satulointi on tänä päivänä yllättävän yleistä ja silloin satula kipeyttää hevosen nopeasti. Jos oikean paikan löytyminen tuntuu vaikealta, voi hyvänä sääntönä pitää sitä, että etujalan ja satulavyön väliin on jäätävä kunnollinen, kämmenen mentävä väli.
 
Haluaisin erityisesti korostaa, että sopiva satula ja sen säännöllinen huolto on ihan yhtä tärkeä asia kuin vaikkapa kengitys, rokotus tai hampaiden raspaus. Vanhan satulan korjaaminen sopivaksi on yleensä paljon helpompi ja halvempi tapa, kuin täysin uuden satulan etsiminen. Usein ihmiset lähtevät satulan vaihtoon turhankin herkästi, sillä monesti satulan saisi sopivaksi toppaamalla. On kuitenkin melkein mahdotonta, että hevonen pitäisi samaa satulaa nuoresta eläkeläiseksi.
 
Korida sovituspajassa
Satulapaja sijaitsee Itä-Helsingissä, Östersundomin kartanolla. Satulapajasta löydät satulasepän palveluiden lisäksi kattavan valikoima ratsastusvarusteita. Uusissa 240 neliön tiloissa on lisäksi myös sovituspaja, jonne voi tulla hevosen kanssa.
 
Satulapaja edustaa Jeremy Rudge-mittatilaussatulaa. Kun ratsulle hankitaan mittatilaussatula, otetaan hevosesta mitat, jotka lähetetään Englantiin. Ratsastaja saa valita istuimen pehmeyden, polvituen mallin, siiven pituuden..melkein kaikki toiveet voidaan toteuttaa. Valmis satula on sovitettavissa 4-12 viikon kuluttua.
 
Lisäksi edustamme myös F.lli Fabbri mittatilaussaappaita.
 
Tiloissa toimii myös ratsutarvikeliike
Adleris teipattuna satulan mittausta varten

Oikein mukavaa joulunodotusta kaikille toivottaa koko Satulapajan väki!
 
www.satulapaja.com, löydät meidät myös Facebookista!
 
 

9 kommenttia

 1. Heheei tuttu heppa :) Korida päässy satulansovitukseen. Ent. Vuokris siis kyseessä. Häkellyttävää nähä se täällä sun blogissa. :DD

  VastaaPoista
 2. "On kuitenkin melkein mahdotonta, että hevonen pitäisi samaa satulaa nuoresta eläkeläiseksi." Meidän hevosella on ollut jo yli kahdeksan vuotta sama satula, tosin on ostettu uusi välissä mutta täsmälleen samanlainen :)

  VastaaPoista
 3. Olipa hyvä ja kattava postaus, asiat oli selitetty perusteellisesti. Tällaisia lisää!

  VastaaPoista
 4. Hyvä postaus ja tärkeetä asiaa! Useat satulakauppiaat myy kuitenkin täysin epäsopivia satuloita "rahat pois" meiningillä, joten ei pidä luottaa pelkästään siihen ammattilaiseen. Kannattaa kysyä myös valmentajan ja muiden mielipidettä satulan sopivuudesta. Harvat sovittajat myöskään katsoo hevosta liikkeessä uuden satulan kanssa. :)

  VastaaPoista
 5. Erittäin paljon asiaa postauksessa! harmi vaan, kun oikeasti ammattimaisia ja hyvin työnsä tekeviä satulansovittajia tosiaan ei montaakaan tässä maassa ole.

  VastaaPoista
 6. tylsä. liaan pitkä

  VastaaPoista
 7. Adleris on tuttu heppa! ;) Oon ite menny sil :)

  VastaaPoista
 8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat