sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

#323: Hippolan ratsastushaaste

Saimme kuluneella viikolla haasteen Hippolalta: meidän tuli toteuttaa heidän laatima treeni ja kuvata tämä videolle. Olin tietysti heti innoissani mukana, mutta koska Champ oli kävelyliikunnalla maanantaista torstaihin, piti treenin toteuttaminen jättää loppuviikkoon ja vähän soveltaa sitä oman maun mukaan. Ja toki asiat menivät niin, että kun hevonen oli ratsastuskuntoinen, sairastui kuski vuorostaan vatsatautiin! Eilen (eli kuvauspäivänä) kykenin vielä ratsastamaan, mutta tänään sunnuntaina oli pakko luovuttaa ja tyytyä juoksuttamaan hevonen. Enpä edes muista, milloin olisin ollut näin kipeä..
 
Alkuperäinen tehtävä meni näin: "Ravaa harjoitusravissa lyhyen sivun läpi ja lähde kulman jälkeen väistöön kohti kentän keskiosaa. Uralle päästyäsi nosta laukka ja tee puoliympyrä laukassa. Siirry käyntiin ennen pitkällä sivulla suoralla hevosella. Siirry raviin hyvissä ajoin ennen kulmaa ja suorita tehtävä toiseen suuntaan. Toista tehtävää ja pyri mahdollisimman rentoon ja tasaiseen lopputulokseen." Toteutin tehtävän niin, että väistin kevyessä ravissa pituushalkaisijalta uraa kohden, nostin laukan lyhyen sivun puolesta välistä ja laukkasin ympyrän. Siitä sitten siirtyminen jossakin kohdassa takaisin raviin ja sama uudelleen.
 

 
Ai että, ensin täytyy hieman hehkuttaa - nyt on ulkokausi korkattu! Menin nimittäin kentällä ja vitsi, miten innoissaan me molemmat olimme Champin kanssa. Halusin ratsastaa hevosen ensin vain rennoksi ja kunnolla avuille, mutta koska kaikki ympärillä oli melkoisen 'spookya', ei ajatus oikein käynyt toteen.
 
Harmittaa, kun aikatauluongelmien ja valmentajan estymisen vuoksi koulutreeneistä oli vähän aikaa sitten kuukauden tauko. Meidän sileätreenauksen vähentyminen valvovan silmän alla näkyy selkeästi muutamassa seikassa. Ensinnäkin a) istun itse ihan etukenossa ja reisien päällä, b) hevonen ei ole avuilla, koska c) en vaikuta siihen kunnolla ja jään helposti vain d) ratsastelemaan "ihan kiva"-moodiin. Ja kaiken lisäksi Champ on lihonut muutamassa viikossa silmiinpistävän paljon ja se onkin nyt vähän säännöstellymmällä heinällä..
 
Joku varmaankin ihmettelee tuota kielen roikottamista vasemmasta suupielestä, mutta se on Champilla tapana silloin, kun se ei ole rento ja työskentele oikeasti kunnolla selän läpi. Välillä hevonen tosin on ihan superhyvä ja kantaa itsensä hyvin, mutta työntää silti kielen ulos silloin tällöin. Tapa on vähentynyt melko paljon vuoden aikana, joten ehkä tässä ollaan oikeaan suuntaan menossa.
 


 
Toki ihan hyviäkin pätkiä tuli, varsinkin ottaessa huomioon tuon neljän päivän ratsastamattomuuden ja siitä johtuvan vinouden, oman osaamattomuuteni ja no, onhan noita syitä. Näätte itse videolta ja kuvista sitten tarkemmin. Lopuksi rakensimme esteen kentän reunaan ja hyppäsin sen kerran kiitoksena hevoselle. Ajattelin, että Champ olisi ollut ihan innoissaan, mutta se ei tehnyt mitään. Ihan tylsä hevonen! :D
 
Nyt jatkan täällä sairastelua ja toivon, että tokenen huomiseksi hevosen selkään. Tiistaina meillä olisi kouluvalmennus ja torstaina hypätään. Ypäjällä olisi tarkoitus kisata sunnuntaina 20.4. luokissa 105cm ja 115cm, viikko sen jälkeen päästään tositoimiin Keravalle ulkokisojen merkeissä! Tästä se kausi lähtee käyntiin, toivottavasti kaikki pysytään terveinä.

 

34 kommenttia

 1. Herranen aika mikä ylälinja Champilla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. haha joo on sille ehkä hiukan tullut jotain sinne ajan kuluessa, toivottavasti :)

   Poista
 2. Huomasin että Champilla on suu auki jatkuvasti eli se 'juoksee' kipua pakoon avaamalla suunsa. Kuolain sattuu sen ikeneen. En sano etteikö sillä voisi ratsastaa kuolaimella tai sellaista mutta kun todella sillä on suu auki.. Kokeile kuolaimettomia? Ne voisi toimia ja Champ menisi rennomminkin. Se on aika jämäkkä sinun käsissäsi. Olet taitava ratsastajaja en pilkkaa mitenkään mutta ajattelen Champin suuta. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sillä on suu auki, koska ei ole avuilla ja painaa kädelle. kun se on rehellisesti läpi, pysyy suukin kiinni :) kuolaimettomia oon kokeillut (+hackamoreja) syksyllä hammasongelmien aikaan ja se meno oli jotain niin hirveää, ettei muusta väliä :D piti suuta auki ihan samalla tavalla silloin, kun ei ollut läpi (eli koko ajan).

   kiitos kuitenkin kommentista, vaikka ymmärtänet varmaan tällaisten olevan hieman turhia anonyymeiltä netin välityksellä :)

   Poista
  2. No ei kyllä pidä paikkaansa että jos hevonen aukoo suutaan niin pakenee kipua:D Meillä heppa aukoo suutaan aina kun on hermostunut, jopa taluttaessa:D

   Hienosti meni! Champ on niin hyvännäköisessä kunnossa!:) tsemppiä loppuukauteen!

   Poista
  3. jep, ei kaikki ole aina niin mustavalkoista ;)

   kiitos kovasti ja samoin sulle :) !

   Poista
 3. Kannattaisi kokeilla vaikka hackamoreja tuolla Champilla, kun kerran on noita suuongelmia. Tuo remonttiturpis peittelee vähän tuota suun aukomista, mutta ei ole ratkaisu. Tosin tiedän, että tuo ei ole teillä suun aukomisen takia tuo käytössä.

  Mutta tosi kaunis hevonen! Ja todella hyvä lihaksisto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, olipa taas tosi mahtavalla ajatuksella kirjoitettu kommentti minulta! Kuulostan hirveän jyrkältä ja toistavalta, oho! Ei pitäisi kommentoida epäinhimillisiin aikoihin...

   Miten muuten niiden Micklemejen kanssa? Oletko ajatellut hankkia?

   Poista
  2. oon kokeillut hackamoreja sillä n 2vk ajan ja rehellisesti sanottuna oli aivan järkyttävä ratsastaa, kun kuolain oli sille liian hidas. oon mennyt paljon muilla hevosilla sillä ja pidän kyllä itse paljon, mutta tälle ei ainakaan se malli sopinut. myös kuolaimettomia kokeilin, vieläkin huonommalla tuloksella. jep, kommentoinkin jo tuonne miksi se suu on auki, eli hevonen ei rehellisesti läpi selästä ja painaa kädelle. korjaantuu siis taitavammalla ratsastuksella :)

   micklemit oli ainakin sen 3kerran kokeilun perusteella jees, tosin hevonen oli ehkä aavistuksen verran hitaampi + toisaalta tasaisempi. kieli roikkui välillä, mutta eri kohdassa. pitäisi hankkia ne, jos vain saisin ylimääräistä rahaa..

   kiitos kommentistasi, eikä se liian jyrkältä kuulostanut :)

   Poista
  3. Luuletko olevasi joku kuolainasiantuntia, kun kokoajan jaksat jostain kuolaimista! jOS HEVONEN AUKOO SUUTA ON SIIHEN OLEMASSA MONIA SYITÄ AUKOA SUUTA ( juuri tuo sinun selittämä syy, liian kova ohjas ote yms .) Minun ponini kulkee joskus laukassa suu auki, mutta siihen suytä ei oikein löydy. Luultavasti vain minä hiukan jännitän. Tämä wi ole mikää negatiivikommentti, aina vain vähän arveluttaa nuo anonyymien kommentit. Kyllä, itsekkin olen anonyymi mutta en saa tuota google+ tiliä tähän ( en tiedä miksi ) PS. Ihaniaa kuvia Aada! varsinkin kolmanneks vika !<3<3<33

   Poista
 4. Suosittelisin 10cm pidempiä ohjia, jolloin hevosen ei tarvi painua korkealle mutta silti alas. Huomaa heti että liian tiukat ohjat koska näyttää aivanko kiskoisit suusta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. meinasit noita kuvia, missä se on kuolaimen alapuolella? (alkuverkkakuvat) ratsastan tarkoituksella sen tuollaiseen muotoon, mutta toki olet oikeassa että oma käteni voisi olla edempänä - ei välttämättä pidemmällä ohjalla :) ja hevosen suun aukomiseen kerroinkin syyn jo ylempänä, vilkaises sieltä!

   Poista
 5. Ihana toi vika kuva !! ♥

  P.S. Titanic tuli yks päivä telkust ois pitäny pitää leffailta =(

  P.P.S. PAJUNKISSOI !!!!!!!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. se on vaan hyvä kuvakulma ;)

   nouuu olis pitäny kattoo!!!! :D

   Poista
 6. Te ootte niin parhaita!<3 Ei teitä voi ku ihailla:)

  VastaaPoista
 7. Mä tykkään tosi paljon kolmanneks alimmasta kuvasta! Siinä on jotenkin ihana tunnelma, ja taustalla näkyy kivasti tuo järvi :) Ja Champ menee niin hyvin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo se järvi on kyllä myös mun mielestä tosi kiva :)

   Poista
 8. kuka toine hevone tos tokas kuvas on ku näyttää jotenki tutulta? :D Hienosti meette! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. se on eräs yksityishevonen talliltamme, en viitsi nimeä mainita, kun en tiedä haluaako omistaja sitä julki :) ymmärrät varmasti!

   Poista
  2. Joo ymmärrän! :)

   Poista
 9. Upea Champ, siistiä ratsastusta! (Ja mielettömän maisemat teidän kentällä ;))

  VastaaPoista
 10. Järkyttäviä siirtymisiä ja väistöjä.. Tahti kovin kiivas ja hevonen tosi jännittynyt.. Huomaa ettet ole kouluratsastaja.. Lisäyksessä kovia tahtirikkoja kun ajetaan vaan eteenpäin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. eihän ne olleetkaan siirtymisiä, vaan askellajin vaihtoja ;) eikä mun sileällä ratsastus ole kouluratsastusta ikinä nähnytkään, kun kouluratsastus alkaa vasta silloin kun treenataan oikeasti vaativiin luokkiin. siihen asti se on perusratsastusta, en oletakaan olevani millään tasolla kouluratsastaja :) toki perusratsastusta tulee oppia aina paremmaksi ja sitähän varten käyn valmennuksissa 2x vko ja yritän kovasti oppia. toivottavasti säkin, ettei kaikki aika mene netissä anonyyminä muiden haukkumiseen oman itsetuntosi kohottamista ajatellen :)

   missä tuossa videolla oli lisäys? niin, ei missään. yhdellä diagonaalilla ratsastin eteen, mutten missään nimessä miettinyt edes askeleenpidennystä..

   Poista
  2. Tainnut anolla olla huono päivä :-D Kannattaisikohan miettiä vähän, mitä netissä nimettömänä huutelee. Tai ainakin linkittää samalla omaa ratsastustaan esimerkiksi, eikä vain neuvoa ilman mitään totuuspohjaa. Hyvähän se on puskista huudella...

   Mua niin ärsyttää anot, jotka.eivät osaa käyttäytyä. Asiat voidaan ilmaista niin monelta eri kantilta ja tässä nähtiin taas esimerkki siitä, millainen on kateellinen/lapsellinen/muuten henkisesti huonovointinen ihminen, joka ei ajattele muita kuin itseään.

   Tsemppiä treeneihin ihan jokaiselle, ihana asenne myös sulla Aada kun et ota nokkiisi noista anoista!

   - Jenna -

   Poista
  3. nojoo, kaikki eivät ehkä ajattele ennen kuin asiat mielestään näppäimistölle suoltavat :) onneksi se ei ole meiltä muilta pois, nautitaan me heidänkin puolestaan keväästä!

   kiitos kovasti, onneksi tällaisia kommentteja tulee kuitenkin suhteellisen vähän. rakentavaa kritiikkiä pitää toki esittää, mutta ilmaisutavalla asioihin voi vaikuttaa niin paljon :)

   Poista
 11. Luin näitä aiempia kommentteja kun kaikki kehuivat kentän näköalaa jne niin piti itsekin selata kuvat uudestaa läpi ja kattoo "ei perhana siellähä on järvi" :D

  hyvin te vedätte!

  *emmi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo, toi kenttä on vissiin saanut jonkun erikoisluvan olla noin lähellä vesialuetta, kun ei normaalisti saisi olla :) harmi vaan, ettei siinä saa uittaa hevosia!

   Poista
 12. Taas yksi anonyymi kommentoi. Aloitan sillä, että onpa tänne tullut tosi epäkohteliaita kommentteja!! Ja Aadalle tuli pakottava tarve kommentoida siksi, että omistan hevosen joka roikottaa kieltä - myös maastossa, pitkällä ohjalla (varsinkin sinne lähtiessä, liittyy ilmeisesti hevosen innostuneisuuteen). Olen kokeillut eri turparemmejä, hackamoreja, micklemiä ja miljoonat kuolaimet. Asia ei todellakaan ole niin yksinkertainen, eikä mustavalkoinen. Joskus on parempia joskus huonompia päiviä. Eläinlääkärin mukaan minun tapauksellani on todella matalat poskihampaat, ja kitalaki, joten kuolaimelle jäävä tila suussa on tosi pieni. Se, että hevonen aukoo suutaan, ei välttämättä automaattisesti liity kipuun. Hevosen on pystyttävä nielaisemaan, sekä liikuttamaan leukaansa sivusuunnassa ratsastaessa. Ratsastat siististi - tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tiedän monia muitakin kielenroikottajia, jotka tekevät sitä ihan puhtaasti tavasta. Tokikaan en väitä, etteikö joskus Champilla ole voinut olla joku trauma, minkä vuoksi se on tavaksi jäänyt (esim. vääränlainen kuolain, ratsastajan huono käsi, muuten epäsopivat varusteet, kipeä hevonen jne...). Se kuitenkin roikotti kieltään jo koeratsastuksessa Hollannissa ja vieläpä todella paljon ensimmäiset puoli vuotta myös Suomessa, koko ajan vähentynyt ja ajoittain pysyy kokonaankin suussa ;)

   Kiitos paljon asiallisesta ja kattavasta kommentista! Tsemppiä sullekin treeneihin :)

   Poista
  2. Tuo kielenroikottaminen on kyllä ihmisille heti sellainen käsitys että ratsastaja ratsastaa rumasti jonka takia hevonen tekee sitä, tunnen erään tosi hyvän ratsastajan jonka ratsastus on niin kevyttä ja siistiä että ohjat vaan on kädessä että niillä ei paljon tehdä mitään, mutta hänen hevosensa roikottaa kieltä jonkun muun syyn takia.

   Poista
 13. Oi vitsit tätä teidän menoo on ihana kattoo! Tulee niin ikävä omaa hevosta ja tuota treenaamista! Miten sun sormet muuten kestää ratsastaa ilman hanskoja? :D en tiedä mikä käsivamma mulla on kun ilman hanskoja vartissa jo iho rullaantunu sormista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. haha mä oon mennyt niin paljon ilman hanskoja, että kädet ovat tottuneet. aluksi tuli ihan jäätävät rakot, mutta kun kolme kesää vedin ilman, oon tottunut sitten menemään ilman myös näin talvisinkin :) tosin jos on gramaanit/kanget/muuten kahdet ohjat, tulee mullekin siihen keskarin ja nimettömän väliin vesikellot..

   Poista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat