torstai 3. huhtikuuta 2014

#325: Luontaistuotteita hevoselle?

Lupailin viime viikolla teille jotakin uutta yhteistyöpostausten merkeissä. Sain jonkin aikaa sitten mielenkiintoisen yhteydenoton yritykseltä, josta olin aiemmin lukenut muutamista eri blogeista. Kyseessä on vastikään perustettu suomalainen yritys Chia de Gracia, joka tarjoaa asiakkailleen hevosen hyvinvointia edistäviä ja ylläpitäviä, pääasiassa puhtaasti luonnosta saatuja lisäravinteita. Minulta tiedusteltiin halukkuuttani kokeilla Champille viime aikoina paljon huomiota saaneita chian siemeniä sekä esimerkiksi MSM:ää.

Chia de Gracia on muuten Tampereen hevosmessuilla, kannattaa vierailla Keravan Horse & Riderin ständillä 339 osastolla A. Sieltä pitäisi löytyä kaikkea kivaa ja kysymyksiä luontaistuotteisiin liittyen voi silloin esittää.
 
Olen itse ollut aina melko skeptinen kaikkeen "luonnonmukaiseen" ja muuhun hössötykseen, johtuen varmaankin vaikutteista, joita olen muilta ympärilläni olevilta ihmisiltä saanut. Toki olen joskus etsinyt tietoa esimerkiksi yrteistä ja miettinyt niiden käyttöä entisen ylläpitohevoseni kohdalla, mutta aina jokin on saanut minut muuttamaan mieltäni ja päätymään takaisin hyvin pelkistettyyn ja "tuttuun sekä turvalliseen" ruokintaan. Voin siis hyvällä omallatunnolla sanoa, ettei tässä ole kyse mistään hetken mielijohteesta kokeilla massan mukana kivoja aineita hevoselle.

 
Vasemmalla chiaa, oikealla MSM:ää. Cha de Gracian tuotteet toimitetaan tällaisissa kätevissä uudelleen suljettavissa pusseissa ja ne ovat ainakin omaan silmääni kivan näköisiä, joten säilytys on sikäli helppoa :) Kerkesin tosin jo avaamaan tuon toisen, siksi sen yläreuna on noin epätasainen..
Sain ensimmäisen kerran suosituksia kokeilla chiaa Champille jo lokakuussa, kun kouluvalmentajani kertoi omista käyttökokemuksistaan hevosilleen ja toisaalta itselleen. Olin hieman epäileväinen, sillä en ollut koskaan aiemmin kuullut kyseisestä tuotteesta saati lukenut siitä sen enempää mistään. Liityin kuitenkin muutaman viikon kuluttua yhteen Facebook-ryhmään, josta sain enemmän tietoa chian oletetuista vaikutuksista. Luin myös normaaleissa ruokakaupoissa myytävän chian taustoja ihmisten ravintona. Lopulta tallimme teki tilauksen joulun jälkeen, jolloin liityin itse mukaan. Olin suunnitellut tilaamista siis jo kauan ennen kuin chia nousi varsinaisesti "kaikkien huulille".

Chiasta kerrotaan Chia de Gracian sivuilla seuraavasti: "Chia de Gracian chia-siemenet ovat kaikkein korkealaatuisimpia ja täysin ilman torjunta- tai kasvinsuojeluaineita tuotettuja siemeniä. Koko tuotantoprosessi on tarkasti sertifioitu ja kontrolloitu parhaimman mahdollisen laadun takaamiseksi. Chian siemenet ovat 100 % gluteeniton ja lisäaineeton luonnontuote. Chiassa on ihanteellinen proteiini-, kuitu-, hivenaine-, vitamiini-, ja rasvakoostumus. Siemenissä on runsaasti omega-rasvahappoja, ja ne ovat paras tunnettu kasviperäinen omega-3-rasvahappojen lähde. Lisäksi chian siemenet sisältävät runsaasti kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, rautaa, antioksidantteja ja vitamiineja (A, B1, B2, B3, E) sekä reippaasti  proteiinia eli valkuaista.

Chia on hyvä elimistön puhdistusruoka, sillä se sitoo itseensä kuona-aineita ja korkea kuitupitoisuus edistää suoliston toimintaa. Chia toimii apuna myös painonhallinnassa, sillä se hidastaa hiilihydraattien imeytymistä, tasaa verensokeria ja tekee olon kylläiseksi. Chian siemenet imevät itseensä noin kymmenkertaisen määrän vettä, ja ne geeliytyvät nopeasti kylmässäkin vedessä. Geeliytyessään chia muodostaa hevosen suolistoon suojaavan kalvon, edistää vatsan toimintaa sekä suoliston hyvinvointia. Chiaa voidaan käyttää myös poistaessa hiekkaa hevosen suolistosta, sillä se vilkastuttaa suolen toimintaa. Chia sopii hevosen jokapäiväiseen ruokavalioon." Lisää voit lukea täältä.
Olen seurannut sivusta esimerkiksi ht.netissä käytävää keskustelua chian vaikutuksesta hevosille. Jotkut ihmiset ylistävät sen maasta taivaisiin kertomalla sen parantavan kaikki vaivat, mitä mieleen voi tulla. Samalla skeptisimmät pitävät siemeniä kukkahattutätien hömpötyksenä - myyjät käärivät hyvät rahat hyväuskoisten ihmisten kustannuksella.

Lähdin kokeilemaan chiaa Champille aluksi muutamasta eri syystä. Syötin sille aiemmin pellavaa ja öljyä, jotka chian syöttö korvasi kokonaan. Toinen syy tähän kokeiluun oli se, että epäilin Champin vatsassa olevan vähän hiekkaa, mikä saattoi olla syy hevosen silloin tällöin tapahtuvalle pukittelulle laukassa. Toki tiesin, että mikäli hiekkaa oikeasti olisi paljon, ei Chian syöttäminen tilannetta täysin korjaisi, vaan silloin tulisi kääntyä eläinlääkärin puoleen. Kouluvalmentajani oli kuitenkin tehnyt omille hevosilleen hiekkatestin chian syöttämisen yhteydessä ja todennut, että hiekkaa tosiaan tulee ulos paljon myös hevosilta, jotka eivät sitä oikeastaan edes syö.

Olen syöttänyt chiaa Champille alkuvuodesta saakka, joten mulla on jonkin verran kokemuspohjaa. Turvotan siemenet kylmässä vedessä limaksi, joka maistuu Champille hyvin. Vaikka olen jättänyt öljyn pois ja pitänyt muun ruokinnan samana (itseasiassa laskenut kauraa hieman), on virtaa riittänyt hevosessa ihan samoin. Se on jopa hieman seesteisempi kuin aiemmin, eli vaikka virtaa on, se ei tohella joka suuntaan. Hevosen karva kiiltää ja se on pirteä. Lisäksi pukittelu laukassa on loppunut kokonaan, johtuuko se sitten ratsastajasta, hevosesta, chiasta vai mistä, sitä en osaa sanoa.Haluaisin kovasti kokeilla chian syömistä itsekin, sillä monet tuttuni ovat niin tehneet ja kertoneet olevansa sen jälkeen paljon pirteämpiä ja vatsan voivan paremmin. Pelkään kuitenkin hieman siemenien proteiinipitoisuutta ja sitä, kestääkö ihoni sen. Mulla oli nimittäin nuorempana huonokuntoinen iho, enkä siksi suosi esimerkiksi proteiinilisiä ruoissa. Toisaalta proteiini on siemenissä vähän eri muodossa, joten kokeilla varmaan kannattaa!

Toinen saamani tuote oli Chia de Gracian MSM. MSM:ää olen syöttänyt Champille ennaltaehkäisevästi tukemaan nivelten hyvinvointia jo kohta vuoden, joten tuotteena tämäkin oli tuttu. Chia de Gracian sivuilla tuotteesta kerrotaan näin: "MSM on orgaaninen rikkiyhdiste, jota voidaan käyttää yhdessä muiden luontaistuotteiden kanssa vahvistamaan  ravintoaineiden imeytymistä ja vaikutusta. MSM on hyvä apu nivel- ja lihasvammojen hoitoon sekä lihasjäykkyyteen.  MSM auttaa ylläpitämään nivelten ja jänteiden normaalia toimintaa, sillä rikki toimii elimistössä muun muassa nivelpintojen, rustojen ja sidekudosten rakennusaineena."

Toivon tietysti, että tämän syöttäminen tulee meidän kohdalla olemaan aina lähinnä ennaltaehkäisevää, eikä esimerkiksi nivelvammoja ilmenisi. Fakta kuitenkin lienee se, ettei yksikään hevonen ole koko elämäänsä terve ja sen kanssa on opittava elämään.

Oletteko te kokeilleet hevosillenne tai itsellenne luontaistuotteita? Mitä ja miksi? :)
 

25 kommenttia

 1. Mun vuokrahevoselle syötetään noita Chian siemeniä. Syytä en tiedä,mutta paljon iloisemman näköinen,niin kuin teilläkin: karva kiiltää,ja energiaa on!:)

  VastaaPoista
 2. Mää syötän mun hevoselle nuita chian siemeniä, ja en kadu kyllä yhtään!:) Mekin turvotetaan ne ja laitetaan puuron joukkoon. Huilun karva on paremmassa kunnossa, kiitos Cian!;)

  VastaaPoista
 3. tuli muuten msm ssästä mieleen että miten hoidat muuten champin jalkoja liikutuksen, maastoilun, sileän tai hyppyjen jälkeen?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oon tehnyt tästä joskus postauksen, mutta lyhyesti:

   - rankka liikunta, aina kylmäys joka jalkaan kylmäyssuojilla (esim. estevalmennus, puomit/kavaletit, kouluvalmennus, muu kuin käyntimaasto, kisat..)
   - juoksutuksen jälkeen myös kylmät kaikkiin jalkoihin
   - rankemman ratsastuksen jälkeen välillä linimenttiä kintereiden alueelle

   eli siis ihan maalaisjärjen mukaan, ei mitään kummosta :)

   Poista
 4. Meillä syödään ensimmäistä Chia-purkkia, ja tyytyväinen olen ollut! Karva kiiltää ainakin kunnolla, jossei muuta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kerro sitten, kun on pidempi aika takan, millaisia vaikutuksia ollut! :)

   Poista
 5. No eipä se chia ole sen "luonnollisuus hömppää" kuin pellavansiemen, öljy, valkosipuli, porkkana tmv. Itse syönyt chiaa reilun kk ja ainakin vatsa toimii, tosin rukkasin ruokavalio superfoodeilla, protskuilla ja hiilareidennpoisjätöllä muutenkin eli en tiedä paljon on chian vaikutusta ja paljon jotain muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ei olekaan, mutta monet ovat tottuneet noihin luettelemiisi tuotteisiin niiden yleisen käytettävyyden vuoksi ja luettelevat siksi ne eri kastiin esim. yrttien ja muiden superfoodien kanssa :) kiva kuulla, että olet huomannut eroa ruokavalion muutoksen myötä!

   Poista
 6. Itse olen syönyt chiaa jo vuoden verran lähestulkoon päivittäin. Parhaitenhan chian ravintoaineet saadaan käyttöön hajottamalla siemenen rakenne esim smoothiekoneella tms. Chian rakenne tahtoo olla aika kova keholle rikottavaksi. Smoothieiden pohjaksi chiageeli sopiikin tosi hyvin ja näin saadaan kaikki hyöty siitä irti. Chiaa on käytetty tuhansia vuosia Etelä-Amerikassa ravinnetiheytensä vuoksi ja sieltä on lähtöisin sanonta, että "chia on voimaruokaa".
  Suosittelen kokeilemaan itsellesi myös! Jos ei jaksa smoothieita tehdä, niin sitten vaan heität jugurtin tai vaikka maidon sekaan ja annat turvota kymmenisen minuuttia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, näinhän se on :) Kyllä mä haluaisinkin kokeilla, mutten tiedä, miten oma iho kestää ja siksi oon vähän lykännyt tätä kokeilua.. :D

   Poista
 7. Oletko menossa Tampereelle hevosmessuille ja jos meet niin minä päivänä?:)

  VastaaPoista
 8. itse syötän molempia noista kisa-ponilleni ja ihan tyytyväinen olen ja varmasti jatkan käyttöä! En osaa sanoa kyllä että olisin mitään ulkoista muutosta huomannut muutakun että hieman pirteämpi ja vatsatoimii :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. noniin, tärkeää on ainakin vatsan toiminta :)

   Poista
 9. Me syötetään MSM:ää mutta ei tuon merkkistä:)

  VastaaPoista
 10. Meillä chiaa syödään hiekan poistoon ja ei siitä ole haittaakan ollut. hiekkaa on alkanut poistumaan ja tässä kuussa otetaan kontrolli kuva mahan hiekka tilanteesta. poni on mielestäni muutunt tyytyväisemmäksi ja karva kiiltää! meillä vaan niin nirso ruuan suhteen että chia pitää piilottaa muun ruuan joukkoon että menee alas ja silti meinaa välillä jäädä syömättä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei kerro sitten, miten näkyy kontrollikuvassa tilanne! :) hepat on ärsyttävän nirsoja välillä :D

   Poista
 11. Mä aijon kokeilla chian siemeniä mun shettis vaarille joka kärsii kesäihottumasta, saa nähhä kuinka toimii! ja ite syön chian siemenet aamupalalla joko aamupuuroon sekoitettuna tai maustamattoman jukurtin ekä myslin ohesssa!:) ite tykkään mut en nyt tiiä onko ne vaikuttanut muhun vvai nää valoisammat ja lämpimät ilmat?:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. haha joo, mä ainakin piristyn aina keväisin kunnolla! :) Ja kerro toki sitten, miten hepan ihottuman kanssa kävi!

   Poista
 12. Me syötetään chiaa. Karva alkanu kiiltää enemmän ja jouhet helposti harjattavissa. Yhelle vatsahaavaepäillylle annetaan isompaa määrää, tosin vasta alettu nostaa, eli en tiiä auttaako. Vatsahaavaa ei oo vielä varmistettukaan, mutta kohta seki selviää.

  VastaaPoista
 13. Voitko tehä videopostauksen????

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat