perjantai 25. huhtikuuta 2014

#336: Champ ja kouluaidat - huh?!

Mainitsinkin jo muutamassa postauksessa, että kävimme pääsiäislomien aikaan maanantaina kotitallimme omissa koulurataharjoituksissa. Ratsastin Champilla radan helppo C:2, joka on omasta mielestäni varsin mukava ja simppeli koulurata: ei juurikaan mitään ihmeellistä tekemistä ja pituuskin näin esteratsastajalle sopiva ;) Lähdin rataharjoituksiin erittäin löysin rantein, sillä opettelin radankin vasta herättyäni ennen tallille lähtöä.
 
Meidät oli jaettu verryttelyryhmiin, mutta halusin verrytellä kentällä muiden ratsastaessa maneesissa. Koska edellisenä päivänä olin hypännyt Ypäjällä kisoissa, tein hevosen kanssa nimenomaan palauttelevaa treeniä. Ravailin ja laukkasin aluksi maastossa teitä pitkin kevyesti ja sen jälkeen ratsastin kentällä ihan vain kaikki askellajit läpi ajatellen pelkästään eteen-alas. Noin kymmenen minuuttia ennen omaa suoritusvuoroani otin ohjat uudelleen käteen ja nostin hevosen niskan vähän ylemmäs, tein muutaman siirtymisen ja peruutin kerran. Ei siis kauheasti treenailtu ajatellen tuota itse arvosteluosuutta, mutta eipä kai se niin justiinsa ole!
 
Kaikki kuvat tällä kertaa otettu leikkauksena videolta, joten laadussa ei ole kehumista. Video myös alempana!


Maneesissa odottelin hetken aikaa omaa vuoroani ja sen jälkeen keventelin kouluaitojen sisällä ensin molemmista suunnista tuomaripöydän ohi, jonka jälkeen hieman harjoitusravia ja laukkaa. Champ ei pelännyt kouluaitoja ollenkaan, vaan oli lähinnä hyppäämässä niiden yli aina lähestyttäessä pitkältä sivulta kulmaa laukassa. Pönttö! Olin ajatellut, että ruuna olisi saattanut kytätä aitoja, kun kotimaneesissa oli jotain outoa ja uutta. Onneksi niin ei kuitenkaan käynyt.
 
Itse rata sujui ihan odotusten mukaan: pätkittäin hevonen tuntui ihan siedettävältä, mutta esimerkiksi siirtymiset, peruutukset, pysähdykset ja oikeastaan kaikki muu paitsi ympyrällä pyöriminen olivatkin sitten niitä kompastuskiviä. Ympyrällä on vaan niin kiva mennä, heh..! Meillä oli ihan ulkopuolinen tuomari ja pyysin häntä arvostelemaan kaikki kohdat niin, ettei hän ottaisi Champin kieltä huomioon - siitä kun vähennettäisi oikeasti kisatilanteessa jokaisesta kohdasta pisteitä, joissa kieli ulkona näkyy. Sain myös pitää radalla pintelit jaloissa (Champin mielestä tosi tyhmää, se ei suostunut aluksi kävelemään normaalisti) ja raipan sekä kannukset apuvälineinä. Monet muut olivat panostaneet kisavarustein ja letittäneet hevosensa hienoiksi, itse vedin flättärillä ja nauroin puolet ohjelmastani..
 
Ja ihan vaan, kun olisi muuten ollut liian helppo ohjelma, päätettiin esittää sarjavaihtoja..
.. ja lopulta vähän muutakin :D "hei ei täs kuulu mennä vaan samaa laukkaa ku aina ennenki vaihdan tässä, mitä tää nyt on!?"
Olin ihan varma, että Champ vaihtaisi molemmat laukkadiagonaalit ja ravissa askeleenpidennykset se rikkoisi laukalle, koska en ratsastaisi kunnolla. Varmistelin siksi aika paljon, jolloin tietysti pisteitä väheni liian myöhään aloittamisesta / liian aikaisin lopettamisesta. Toinen laukkadiagonaali tosin esitettiin vähän vaativampia liikkeitä, mm. sarjavaihdot joka toisella+kolmannella ja loppuun vähän laukkaamista poikittain. Hupsista keikkaa!
 
 
 
OHJELMA
PISTEET
HUOMAUTUKSIA
1
 L
I
C
Radalle harjoitusravissa
Pysähdys - tervehdys - ravia
Oikealle
 
6,0
 
Ravi saisi olla sujuvampaa
2
RSR
Keskiympyrä oikealle
7,0
Painuu hieman kuolaimen alle, muuten hyvä
3
BXR
Täyskaarto
6,5
Säilytä taivutus
4
RSR
Keskiympyrä vasemmalle
8,0
 
5
 MGR
Täyskaarto
6,5
Taivuta kaarre
6
 L
Pysähdys - peruutus 4 askelta - harjoitusravia
6,5
Pysäytys hieman myöhässä,
peruutus vino, korjaat hyvin
7
EM
MCH
Askeleen pidennys kevent.
Harjoitusravia
7,0
Siirtyminen vielä selvemmin
8
 HB
BL
Askeleen pidennys kevent.
Harjoitusravia
7,0
Aloita aikaisemmin
9
LEIM
Keskikäyntiä
6,0
Tahdin puhtaus parani loppua kohden
10
MC
C
Harjoitusravia
Harjoituslaukkaa (vasen)
6,5
Valmistele
11
SRS
Keskiympyrä
7,5
Alku hieman vino
12
BH
HC
Suunnanmuutos
Harjoitusravia
6,0
Loppuun asti, hiipuu
13
C
Harjoituslaukkaa (oikea)
8,0
 
14
RSR
Keskiympyrä
8,0
 
15
EM
M
Suunnanmuutos
Harjoitusravia
3,0
Vaihtelee
16
S
I
G
Vasemmalle
Vasemmalle
Pysähdys - tervehdys
 
6,5
 
Saisi ravata sujuvammin
 
 
 Radalta vapaassa käynnissä
 
 
 
"Rata sovitusti arvosteltu ilman kielen vaikutusta. Ajoittain jää vähän leijumaan ilman selkää, mutta toisaalta taas rennosti liikkuessaan HIENOT LIIKKEET. Laukassa hyvä ajatus ylämäkeen!"
 
Saimme pöytäkirjaan jokaisesta kohdasta pisteet ja kommentit, sekä loppuun ns. yleiskommentin suorituksesta. Tällä kertaa yleisvaikutelman kohdat (ratsastajan vaikutus hevoseen, ratsastajan istunta ja oikeiden teiden seuraaminen) jätettiin arvostelematta, joten enimmäispisteitä vähennettiin 60. Arvostelu oli kilttiä, mutta toisaalta ei se kai sen tiukempaa seurakisoissa näissä helppo C-luokissa olekaan. Prosentteja laskimme mulle tulleen reilu 66%.
 

 
Kaiken kaikkiaan oli oikein kiva päästä näyttämään Champille hieman kouluaitoja ja verestellä itse vanhoja aikoja, kun vielä kisasin pelkästään kouluratsastuksessa. Mua harmittaa hirmuisesti, kun en pääse osallistumaan tallimme omiin koulukisoihin ensi kuussa isäni syntymäpäivien sattuessa juuri samalle päivälle. Olisin mielelläni mennyt silloin "oikeassa kisatilanteessa" tämän saman ohjelman ja panostanut ehkä vähän enemmän joka saralla.. Ehkä me sitten ensi syksynä voidaan ottaa sama uusiksi!
 
Ps. Kaikki tiukkapipoiset kouluratsastajalupaukset, antakaa armoa kaltaiselleni esteratsastajalle, joka yritti selvitä hengissä helpoimman mahdollisen kouluradan. Arvostan teitä suuresti, mulla meinasi loppua happi ennen lopputervehdystä!

39 kommenttia

 1. Esteratsastajalta mun mielestä loistokasta!

  VastaaPoista
 2. Ihania te olette; tuo kuvaus toisesta laukkadiagonaalista on kertakaikkiaan hilpeä :D

  VastaaPoista
 3. Aika hyvin 66%! Monella kouluratsastajallakin jää alle (kuten mulla parilla ekalla kerralla, hups) helpossakin luokassa! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. haha tää nyt olikin tällanen kiltti arvostelu :)

   Poista
 4. Hienoltahan tuo näyttää! Ja aika monella estehevosella tuntuu olevan juuri noissa lävistäjissä hieman ongelmia tuon saman laukan pitämisessä :)

  Pakko muuten kysyä, että menitkö kisojen ulkopuolella? Kun sait kerta sovittua tuosta arvostelusta noin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jep, alkujaan ei päästy edes suoraa uraa ilman vaihtoja :)

   kyseessä oli rataharjoitus, kuten tekstissä lukee, siksi tuloksia ei tullut ja saatiin vähän erivapauksia :)

   Poista
 5. Oliko teillä oikea tuomari, mietin vaan tuota arvostelua,melko löysin rantein jaellut pisteitä...Uskallatko nimen sanoa jos on lisenssin omaava tuomari?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tuomari oli pätevä, en kerro nimiä tänne, kun en ole lupaa pyytänyt :) ja kuten tekstissä mainitsin, kyseessä oli rataharjoitus ja arvostelu oli kilttiä, tarkoitus ei ollut arvostella verenmaku suussa vaan kannustaa kaikkia tallimme harrastajia (niin kilpailijoita kuin tätejä) saamaan hyvä kokemus kouluradan ratsastamisesta :)

   Poista
 6. Hevonen menee kuolaimen alla saat 7 pistettä tai pysähdyt myöhässä, peruutat vinoon saat 6,5, keskiympyrän aloitus vino 7,5 pistettä. Lisää tuollaisia anteliaita tuomareita!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. lueppa ylempi kommentti :) seurakisoissa veikkaisin prosenttien olevan ~10% vähemmän!

   Poista
 7. tais olla champin mielestä liian helppo ohjelma kun sarjavaihdot piti piti itse lisätä :D varmaan ihan kivaa vaihtelua pelkkään hyppäämiseen :)

  VastaaPoista
 8. Hyvä Champpi!! Minusta rataharjoituksissa on ihan kiva käyttää vähän erilaisia arvostelumetodeja. Itse olin ridakoulun kesäkurssilla, jossa kurssin lopuksi mentiin rata. Ope oli tuomarina ja arvosteluperusteena oli se, mitä hän oli viikon aikana harjoituksissa nähnyt ja mitä oli ratsukon taitojen puitteissa odotettavissa. Ts jos hepalla oli esim passikäynti, niin se ei paljoa pisteisiin vaikuttanut. Sen sijaan jos töpeksi siinä missä oli kurssilla onnistunut niin tuli vähän kritiikkiä. Mielestäni tämä oli hyvä idea, ja antoi kivasti kannustavaa palautetta koko kurssista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta joka sana ja kuulostaa hyvältä arvostelumetodilta! :)

   Poista
 9. Kuulostaa tosi mukavalta tapahtumalta ja ystävällinen tuomari! Pääsisinpä itsekin joskus tällaiseen osallistumaan. Hienosti menitte Champin kanssa. Minkätasoisia luokkia olet siis kisannut kouluratsastuksessa? Mikä sai sinut vaihtamaan lajia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, oli oikein mukava kaikille tallilaisille :) Oon mennyt oikeastaan ihan kaikkea alue he A:han asti. Vaihdoin alun perin kouluratsastajaksi, kun polveni ei kestäneet hyppäämistä ja kun totesin vaivojen pienentyneen, vaihdoin takaisin esteille. Fakta oli myös, ettei mulla olisi ollut mahdollisuutta ostaa niin hyvää kouluhevosta kuin olisin halunnut, suhteessa estehevosiin :)

   Poista
 10. Istuit todella kivasti ja nätisti! :) hyvä, siisti rata. Lisää treenia vain! :)

  VastaaPoista
 11. Jee hyvä te !! Vitsii, ois ollu nii kiva tulla tonne ! Sun pitää kertoo sit kans jos näit pidetään jatkossaki ! :)

  VastaaPoista
 12. Eihän se nyt niin hullusti mennyt ja mukava harjoitushan tuo oli ! Jos vähän vielä treenaisitte niin noiden sarjavaihtojen perusteella sitten seuraavaks vaan strattaaman se Va B :D Ei vaan oikeesti tossa yhdessä kohdassa tosi hyvät vaihdot vaikka eihän se edes rataan kuulunut, mutta Champ ilmeisesti tykkäsi että oli liian helppoa niin piti tuoda jotain actionia ! ;) Hyvä te, tästä se lähtee !!

  VastaaPoista
 13. haha tervehdit väärällä kädellä alussa :DDDDD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. eikai sitä oo määrätty millä kädellä pitää tervehtiä :o

   Poista
  2. "Useimmiten kouluohjelmissa ensimmäinen suorituskohta on alkutervehdyss. Ratsastaja tervehtii tuomaria ottamalla ohjat vasempaan käteen, viemällä oikean käden tarmokkaasti sivulle ja nyökkäämällä. Halutessa tervehdyksen voi myös tehdä toisinpäin, eli ottaa ohjat oikeaan käteen ja viedä vasemman käden sivulle." -Ratsastajan opas kilpailumaailmaan.

   Eli ei ole oikeaa tai väärää, mutta suurin osa taitaa tervehtiä oikealla? Vähän niinkuin kättelykin tapahtuu oikealla (:

   Tosi siisti suoritus, harmittava tuo kieli! Voisitte muuten hyvin pärjätä ihan oikeissakin kisoissa ja pienellä treenillä siellä B:ssä, ja joskus A:ssakin!

   Poista
  3. Jep, niin mä aattelinkin :) Ehkä me joskus saatetaan joku koululuokka pyörähtää, kun tuo kieli vähenee koko ajan!

   Poista
  4. Ja voihan asian ystävällisemminkin ilmaista!

   Poista
  5. Uupss, sori! Laitoin vahingossa tuon " Ja voihan asian ystävällisemminkin ilmaista! " väärään kohtaan... Lisään sen oikeaan paikkaan!

   Poista
  6. Ja voihan asiankin ystävällisemmin ilmaista!

   Poista
  7. Sori taas, tässä on jokin ongelma... Mutta tuohon ylempään kommenttiin olisi tarkoitus laittaa.

   Poista
 14. Ratsastat kyllä ihan sikahyvin ja Champ meni myös kivasti, kunnes veti herneet nenään ja rupes "vähän" protestoimaan. Tsemmppii teille! :)

  VastaaPoista
 15. jes hyvä te! :) miten muuten loimitat champpia näillä keleillä. mitä silllä on päällä ulkona ja sisällä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loimitan sitä vähän vaihtelevasti, ulkona loimella tai ilman riippuen tuulesta ja lämpöasteista, sisällä aamupäivisin loimi ja öisin ilman. :)

   Poista
 16. Ekoissa kisoissa menin saman radan lempiponillani ( muilla omat hevoset ) ja tulos oli 52.500! Heitti poni vähän laukasta raville... Voittajan tulos oli 63.864, itse olin kuudes kun osallistujia oli 8.
  Joten tosi hyvin sinulta, varsinkin esteratsastajalta! Onko sinulla vinkkejä helppoihin koulukisoihin ja siihen, miten saan pidettyä ponin laukassa?
  Samaisissa kisoissa peruutti yksi suokki päin aitaa ja lähti pukkilaukkaan... Hieno se teidän laukkaosuus!:D
  T: Vilma

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat