perjantai 19. joulukuuta 2014

Joulukalenterin 19. luukku - Tallirutiinit


Joulukalenterin 19. luukku aukeaa Blogitallin haastepostauksen merkeissä. Tällä kertaa mukaan voi osallistua myös ne ihmiset, joilla ei ole omaa blogia - tarkemmin asiasta kannattaa lukea Blogitallin nettisivuilta. Kuten totutuksi tavaksi on tullut, joka viikko joku haasteeseen vastannut palkitaan ja tällä kertaa palkittavia on kaksi. Tämän viikon haasteen aiheena on tallirutiinit, joten avaan teille nyt hieman tarkemmin oman normaalin tallipäiväni sisältöä.
 
Menen tallille lähes poikkeuksetta aina aamulla ennen kahdeksaa tai vasta kuuden jälkeen illalla, jotta Champ saa tarhata oman tarhausvuoronsa kokonaan. Omat työni menevät myös hyvin niin, että pääsen tallille aina joko ennen töitä tai töiden jälkeen - tosin välillä työvuoro saattaa olla esimerkiksi 10:40-19:40, jolloin käyn tallilla aamukuudelta tai iltayhdeksältä.

 
Ensitöikseni tallille tullessa käyn moikkaamassa Champia sen karsinassa ja jätän mahdolliset varusteeni karsinan oven eteen. Pyrin aina aluksi laittamaan iltapuuroon tarvittavan pellavan turpoamaan, sillä silloin se saa rauhassa turvota ratsastuksen ajan. Tullessani iltaisin tallille saattaa  aikaa kulua aluksi jonkin verran muiden tallikavereiden kanssa jutustellessa, sillä aamuisin paikalla on harvemmin ihmisiä tallityöntekijöitä lukuunottamatta. Yritän kuitenkin toimia mahdollisimman ripeästi niin, ettei tallilla menisi koko päivää.. Kotona kun hommia riittää!
 
Pellavan turvottamisen jälkeen haen harjapakin ja rupean harjailemaan Champia. Harjaan sen karsinassa vapaana, sillä se osaa seistä nätisti paikallaan (paitsi jos ovi on auki, jolloin se haluaa koko ajan avata sitä itse ja seurustella naapurikarsinan hevosen kanssa). Kumisualla harjatessani ruuna yleensä kertoo itse, mistä kohdasta se haluaa rapsutuksia ja vääntää itsensä mitä oudompiin asentoihin. Jos rapsutan sitä oikealta puolelta, se yleensä kääntyy vaikka väkisin niin, että rapsutan vasenta puolta. Kun lopetan ja siirryn vähän kauemmas hevosesta, se siirtyy perässä ihan kiinni minuun.

Täytekuvia menneiltä vuosilta, tässä taidetaan olla lähdössä jonnekin..
 
Harjauksen jälkeen käyn vaihtamassa itselleni ratsastuskengät ja kypärän, minkä jälkeen palaan takaisin hevosen luo satulointia ja suojien laittoa varten. Ennen suitsien laittamista Champ saa aina namin, mitä se osaa kyllä odottaa. Sen ilme on aina niin huvittava, kun se tuijottaa suitsien kanssa lähestyvää ihmistä.. Kun hevonen on varustettu, lähden kohti maneesia.
 
Maneesissa kävelen alkukäynnit selästä ja sen jälkeen ratsastan normaalisti 30 minuutista puoleentoista tuntiin, riippuen päivästä ja siitä, miltä hevonen tuntuu. Lopettaessani laskeudun selästä loppukäyntejä varten. Champ saa namin alas tullessani, mitä se myös osaa odottaa. Lahjon sitä ehkä vähän liikaa :D Loppukäyntien jälkeen palaan takaisin talliin.
 
Mikäli tallissa on rauhallista, seisotan hevosta karsinan edessä käytävällä ottaakseni siltä suojat ja satulan pois ennen karsinaan menoa. Mikäli Champ ei ole hikinen, heitän sille karsinassa loimen päälle, mutta hiotessaan se saa kuivatella filtin kanssa näin talviaikaan ennen loimen pukemista. Rankan treenin jälkeen laitan kylmäyssuojat jalkoihin, ne saavat olla jalassa 15-20 minuuttia.


 
Varusteiden putsaus onkin sitten oikeaa tähtitiedettä. Harjaan ensin jalustimet, omat kenkäni ja suojat niin, ettei niissä ole hiekkaa. Sen jälkeen kaivan sienen ja saippuan esille puunatakseni saippuan kanssa liat jalustimista ja satulasta, kengistäni, suojista, satulavyöstä ja suitsista. En pese joka päivä jalustimia ja satulaa todella harvoin, mutta pyyhin ne pyyhkeellä päivittäin. Sen sijaan suojat saavat joka päivä ulkopinnan puhdistuksen ja pari kertaa kuussa pesen ne ihan pesukoneessa. Satulavyön, suitset ja saappaat pesen joka käyttökerran jälkeen. Varusteita putsatessani kuuntelen yleensä musiikkia ja seurustelen muiden tallilaisten kanssa.
 
Lopulta järjestän tavarat paikoilleen (olen tosi hyvä levittäytymään ympäriinsä) ja valmistan Champin iltapuuron valmiiksi iltaruokkijaa varten. Viimeisenä ennen tallilta poistumista käyn vielä antamassa Champille jonkin leipäpalasen tai muun ruokakuppiin ja sanon sille moikat. Sitten vain kohti kotia, matka on onneksi vain muutaman minuutin! Normaaleina päivinä mulla kuluu aikaa tallilla 2,5-3 tuntia, mutta esimerkiksi valmennuspäivinä saattaa mennä pidempäänkin. Kesäisin tallilla voi viettää helposti vaikka koko päivän :)
 
Millaisia teidän tallirutiininne ovat?

10 kommenttia

 1. Ihana postaus! Tää joulukalenteri on ihan huippu! <3

  VastaaPoista
 2. Aikas pitkälti samat rutiinit täällä, namien antoa myöten x)

  VastaaPoista
 3. Kauan Champ siis tarhaa päivässä?
  Mun tallirutiineihin kuuluu aina ratsastuksen lisäks päivä- ja iltallit. Eka hepoille heinät ja vedet ulos, karsinoitten siivous ja purun hekeminen, vedet sisälle, iltaruokien tekeminen, iltaheinien laitto, täs vaiheessa yleensä ratsastus omalla hepalla ja hevosten juoksuttaminen. Sitten puunaan hepan ja kaikki varusteet, jos on ilta niin hepat sisälle, käytävän lakaisu jne. Sit laitan aamutallin mahdollisimman valmiiks ja lähen kotiin :) käytän vielä joskus tallinomistajan 4 koiraa lenkillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Champ tarhaa talvisin reilun 6h ajan, kesäisin yritän pitää sitä sen lisäksi aina laitumella aamuisin tai iltaisin. :)

   Poista
 4. Tosi kiva postaus!!:)

  VastaaPoista
 5. Sinut on haastettu!
  tyhmatontyhmia.blogspot.fi luukku 19!

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat