torstai 19. helmikuuta 2015

#501: Voihan hammasongelmat

Tiistaina Champilla oli vuorossa rutiininomainen hammashuolto eli raspaus. Yksi Suomen ehdottomasti parhaista hevosten hampaisiin erikoistuneista eläinlääkäreistä tuli tallillemme raspaamaan hevosia ja Champ pääsi käsittelyyn mukaan, aivan kuten aiemmillakin kerroilla. Olemme käyneet kyseisen henkilön luona niin klinikalla kuin näin kotioloissa koko sen ajan, kun Champ on Suomessa ollut, joten Champin hammasongelmat ovat hänelle tuttuja.
 
Viimeksi Champ raspattiin viime vuoden elokuussa eli puolisen vuotta sitten. Silloin mitään ihmeellistä ei ollut, joten ajattelin saman käsittelyn olevan edessä tälläkin kertaa. Toisin kävi: hampaissa oli sen verran paljon sanomista, että muutoksia tehtiin aika paljon.
 
Raspauksen jälkeisiä tunnelmia. Tällä kertaa mukana on vain kännykkäkuvia, sillä halusitte tuoretta materiaalia vanhojen laadukkaampien kuvien sijasta :)

Perusongelmanahan Champilla on se, että sen hampaat aaltoutuvat herkästi ja sen taaimmaisiin hampaisiin muodostuu eräänlaiset "hyppyrit", jotka painavat ikävästi ientä hangaten sen rikki. Tämän vuoksi kielelle ei jää paljon tilaa ja hevonen pyrkii aukomaan suutaan tai heittämään kieltä ulos. Tullessaan Suomeen oli tuo tilanne mennyt suussa sen verran pahaksi, että ongelmaa saatiin korjata pitkään ennen tilanteen saamista hyväksi. Champilla ei voi juuri näiden hammasongelmien vuoksi pitää normaalia turpahihnaa (eläinlääkärin suosituksesta), sillä se painaisi juuri yhtä haavaumakohtaa. Vajaa kaksi vuotta sitten haavat suussa olivat sen verran pahoja, että ne olivat märkiviä ja tulehtuneita - Hollannissa hevosen hampaita kun ei oltu juuri hoidettu.
 
Tiistaisessa operaatiossa lähdimme siis jälleen korjaamaan hampaita järjestykseen. Champ on hyvä käsitellä kaikissa tilanteissa ja on aina toiminut yhden rauhoittavan voimin, mutta tällä kertaa eläinlääkäri joutui tuikkaamaan ruunaan useamman annoksen, jotta operaatio saatiin loppuun. Herkimpiä olisi voinut hirvittää: suusta valui verta ja hevonen hikoili kuin pieni porsas. Nuo viimeisten hampaiden hyppyrit ovat niin vaikeassa paikassa, ettei niitä meinaa saada kuunnolla sileiksi ilman ihon rikkomista. Onneksi suun haavat paranevat nopeasti!
 
Muutama kuva tämän päiväiseltä maastokävelyltä!

Raspauksen jälkeen Champ oli säälittävä näky: se roikotti veristä kieltään ulos suusta alahuuli veressä ja piti silmiä kiinni ihan tokkuraisena, nurkkaan peruuttaneena. Laitoin sille kuivatusloimen päälle, sillä ruuna hikoili aika rajusti. Reilun parin tunnin kuluttua tulin tallille uudelleen ja vein piristyneen hevosen pihalle syömään heiniä. Ruunalla oli hirmuinen nälkä, mutta haukatessaan ensimmäisen suupalan oli hämmästys sille ilmeisesti suuri - se ei pystynyt syömään! Tai pystyi, muttei selkeästi tiennyt, miten päin heiniä olisi kannattanut suuhun ottaa, jottei sitä olisi sattunut. Champ ei halunnut avata suutaan kunnolla, vaan pyöritteli heinätuppoja huuliensa välissä, piti korvat luimussa ja pään ihan ylhäällä. Sitä selkeästi sattui ja harmitti, kun ruokaa ei voinut nälästä huolimatta syödä.
 
Illalla kymmenen aikaan kävin tallilla vielä uudelleen, eikä hevonen ollut syönyt iltaheiniäkään. Se seisoi takaosa ovelle päin, masentuneen näköisenä nurkassa ja vähät välitti saapumisestani. Mittasin lämmön (ei onneksi mitään) ja yritin antaa sille leipäpalaa. Huulensa ruuna kyllä avasi, mutta hampaita ei. Niinpä leipäkin jäi syömättä. Tarjosin sille melassivettä, joka onneksi maistui.
 

 
Seuraavana aamuna tullessani tallille sain kuulla, ettei Champ ollut edelleenkään syönyt kovin hyvin aamulla tai yöllä. Syöttelin sille kaurat kädestä ja ne menivät lopulta alas, heinää se pupelsi, muttei saanut syötyä kunnolla. Lähdin sitten käymään muualla ja palasin takaisin parin tunnin kuluttua lähteäkseni maastolenkille ruunan kanssa. Kuolaimet olisin kuulemma saanut suuhun jo laittaa (kipeät kohdat ovat taaempana kuin kuolaimen kohta), mutten kokenut sitä fiksuksi ratkaisuksi tilanteessa, jossa suu oli liian arka jopa syömiseen. Sen sijaan kävimme puolen tunnin reippaalla kävelylenkillä ja voi että, miten Champ nautti! Se käveli innoissaan ja oli ihan fiiliksissä. Lopuksi juoksutin sitä maneesissa muutaman kierroksen riimulla ja ruuna liikkui iloisena sielläkin.
 
Toivon todella, että kipu suussa häviäisi nopeasti ja hevonen alkaisi syödä normaalisti. Maastolenkin jälkeen Champille kyllä maistui jo sokeri ja muut herkut, joten selkeästi parempaan ollaan menossa. Päiväheinätkin olivat vähentyneet paljon verrattuna siihen, ettei se syönyt juuri mitään tiistaina. Kipulääkettä olisin voinut muuten syöttää, mutta omani oli mennyt vanhaksi, enkä sitten nähnyt tarvetta lähteä sitä asiakseen hankkimaan, kun eläinlääkäri ei ollut sitä suositellut.
 
Onko teidän hevosillanne raspauksessa paljon muutettavaa?

27 kommenttia

 1. Voi ei, toivottavasti alkais helpottaan! Onneks meillä ei oo ollu mitään hammas ongelmia ja hampaiden hoitokin on vain kerran vuodessa ja ovat meidän "aasien" hampaat tällä pärjänneet. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, ettei teillä ole mitään ihmeellistä :)

   Poista
 2. Voi raasua! Mun hevosella oli ähky vuosi sitten ja toi Champin syömättömyys iski hirveän tunteen, sen saman kuin silloin. Mun ensimmäinen hevonen ja sillä ensimmäinen ähky ja taluttelin kyyneleet silmissä ettei tää voi olla tässä. Ei onneksi ollut. Noniin asiaan... meillä ei ole ollut mitään hammasongelmia onneksi, mutta mietin tota suun aukomista. Onko se ihan normaalia vaikka ei hampaissa vikaa olisikaan?
  Tiedän etten ilman alaturpista lähde mihinkään koska maastossa heppa lähtee jo pupunkin perään haastamaan kilpaa sekä panee kielen ulos eikä silloin ole mitään mahdollisuuksia pidätteisiin. Ja kun lähtee niin se on menoa se :D
  Pidä pikku Champ iloisena :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kamalaa, toivottavasti en joudu itse tuollaiseen tilanteeseen :( Suurin osa suun aukomisesta tuskin liittyy hevosilla hampaisiin, se voi johtua niin paljon muustakin, esim. kuolaimesta/suitsista/muista varusteista, ratsastuksesta, tavasta.. Syitä on varmaan yhtä monta kuin hevosiakin :D

   Poista
 3. Voimia Champille! :) Omalla hevosella oli viime torstaina raspaus ja muutama piikki. Tiistaina vasta kuitenkin sai syötyä kaikki heinät vaikkei raspauksessa mitään ihmeellistä tehtykään piikkien poiston lisäksi. Yllättävän kauan sillä kesti (5pv) ettei syöny kunnolla heiniä ja säälihän sitä kohtaan tuli kun herra on normaalisti kunnon suursyömäri! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, onneksi kuitenkin alkoi syömään normaalisti :)

   Poista
 4. Ikäviä nuo suuongelmat:( toivottavasti menee ohi!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän, eilen heppa oli jo paljon parempi ja ratsastaessa Super kiva :)

   Poista
 5. Suuongelmat ovat kaikista ikävimpiä. Jalaton hevonen on yhä hevonen vaikka treenata ei voisikaan. Mutta huonohampainen hevonen ei ole hevonen. Hevonen huonolla purukalustolla ei ole elinkelpoinen. Champpi on elinkelpoinen siis toki, puhe on nyt hevosesta jonka hampaat ovat pelastamattomissa :D nimim. kaverin poni lopetettii koska oli niin huonot hampaat että ei saanut syötyä tarpeeksi. Muuten täysin terve ja hyvänikänen nuori poni nutta hampaat ei ollut raspia ikinä nähnytkään ja hampaat oli pilalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oot ihan oikeessa! Onneksi Champilla nuo ongelmat on helposti hoidettavissa ammattilaisen toimesta :)

   Poista
 6. Voi Champia! Foxi pitää kolmen kk välein sähköraspata, sillä sillä tulee juuri kuolaimen kohdalle koukku hampaisiin. Muuten hampaissa ei ole ongelmaa, mutta tuon yhden piikin takia on pakko pitää väli lyhyempänä. Puoli vuotta on liian pitkä raspausväli, sillä silloin hammas on ehtinyt jo kasvaa turhan paljon, eikä sitä pysty kerralla ottamaan kovin paljoa. Hevosellekin mukavampaa, kun hampaat ei ole ehtinyt mennä vielä huonoiksi ennen seutaavaa raspauskertaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta kyllä, parempi noin :) Mäkin mietin, että olisiko esim 4-5kk väli parempi meillä kuin tuo 6kk. Mutta toistaiseksi näin :)

   Poista
 7. Munkin hepalla pitäs nyt hampaat huoltaa tässä piakkoin. Hepan hampaat ollaan viimeksi vuosi sitten raspattu.. Ei tosin meidän takia, heppa tuli meille vasta tammikuussa ja edellinen omistaja ne on raspannut viimeksi vuosi sitten ja mua hirvittää mitä sieltä hampaista löytyy.. Toivottavasti ei mitään hirveän pahoja piikkejä tmv.. :/ Mutta voi Champ raukka! Toivottavasti paranee pian kokonaan! :) Mutta onneksi nuo Champin hamppijutut on korjattavissa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti mitään ei löydy teiltä - tai ainakaan mitään isompaa :) Jep, onneksi ne on korjattavissa!

   Poista
 8. Moi!
  Sä oot käyttäny champilla vissiin ennen micklemeitä remonttiturparemmiä, miksi vaihdoit? Painaako se sinusta hevosen turpaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aada vastatkoon itse, nutta jos sua asia kiinnostaa niin vastaan miksi MINÄ vaihdoin remppaturpiksesta micklemeihin.
   A) remppa jos ei paina niin tuntuu "ikävältä" niinkuin nornaalit EI-anatomisesti muotoillut suitset yleensä. Rempat on nun mielestä parhaat jos vertaa esim enkkuun ja meksikoon tms.

   B) mun tammalla oli krooniset hiertynät päässä :D suitset pestiin pöivittäin, nahka oli laadukasta ja öljyttiin usein. Silti oli kokoajan pysyvät karvattonat alueet silnien lähhellä ja kuolainremmien vieressä (tuli siis remmistä missä kuolain on, ei kuolaimesta). Nyt micklemien jälkeen ei oo yhtääm hiertymää päässä, ei vaikka menis pesemättömillä micklemeillä joskus :)

   C) rempassa ne pitkät öö sivu/poskiremmit mitkä onka meni todella lähelle silmää.

   D) micklemeitä kehutaan et ne auttaa jos hevosella on tapana heilutella päätänsä tai jos se tulee tyhjäksi edestä. Molemmat vaivat löyty meiltä ja vajaa 1kk käytön jälkeen molemmat vaivat oli hävinnyt.

   Micklem♥ elämäni paras investointi :D

   Poista
  2. Hyviä pointteja annoitkin jo, mutta vastaan vielä omalta kannaltani:

   Pidin remonttiturpista niin löysällä, ettei se painanut varmasti yhtään mitään (väliin mahtui vaikka nyrkki). Halusin kokeilla micklemeitä, eivätkä ne vaikuttaneet huonommilta kuin remonttiturpis, joten jatkoin kokeilua. Nämä näyttävät kivemmilta Champin päässä omasta mielestäni ja ovat toimineet hyvin :)

   Poista
  3. kiitos vastauksista ja mukavaa että anokin kertoi oman kokemuksensa :) tekis mieli kokeilla tota micklemiä mutta en viitti ostaa jos ei sovikaan :/

   Poista
  4. Niin ja sitä piti myös kysyä, mitkä kuolaimet Champilla on?

   Poista
  5. Champilla on sileällä ihan perus paksu kolmipala ja esteillä D-renkaallinen muovinen nivelkuolain, joka on vielä päällystetty omatoimisesti lateksilla :)

   Poista
 9. Voi Champpi, pikaisia paranemisia! ♥

  VastaaPoista
 10. Meillä on sen verran hyvä tilanne että heppa raspataan kerran vuodessa ja sillonkaan ole ei suuri tarve. Voimia sinne. Syökö Champ turvotettuja mössöjä sentään?❤��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti ja kiva kuulla, että teillä on paremmin hammasjutut :) Ja ei se oikein syö, on aika nirso, mutta siitä kerron enemmän pian!

   Poista
 11. Aada sun pitää auttaa mua! Oon unohtanu biisin nimen, se soi tässä https://www.youtube.com/watch?v=PlWmIYWZEGA sun videossa ihan viimeisenä ja aattelin et tiedät varmaan nimen kun oot tollanen musiikkiasiantuntija :D Sori tällänen turha kysymys/kommentti, jäi vaan häiritsemään kun oon kyllä aikanaan kuullu sen nimen monestiki mutta nyt oon totaalisesti unohtanu sekä esittäjän että kappaleen nimen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun piti tehdä tätä varten oikea salapoliisityö, enkä silti löytänyt vastausta. En vaan millään muista ton biisin nimeä ja vaikka kuuntelin puolen tunnin verran vuoden takaisia listahittejä, en löytänyt tota.. Mutta kannattaa kokeilla puhelimen tunnistusohjelmalla, jos sulla semmonen on :)

   Poista
 12. oliks tää teijän raspaaja kenties hirnuva hammas? ��

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat