keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

#511: Tuija Rosenqvistin valmennus

Tätä kirjoittaessani ulkona on aivan mahdottoman ihana sää - sisällä istuminen tuntuu vihoviimeiseltä asialta! Mun on kuitenkin otettava itseäni niskasta kiinni ja kirjoitettava teille hieman juttua yli viikko sitten olleesta Tuija Rosenqvistin valmennuksesta, sillä en ole aiemmin siitä kerennyt tänne kertomaan.
 
Puolisentoista viikkoa sitten lauantaina Tuija saapui tallillemme pitämään seuran järjestämiä estevalmennuksia. Hyppäsin aamun ensimmäisessä ryhmässä, sillä iltapäivällä suuntasin töihin. Meitä oli ryhmässä kaksi - minun ja Champin lisäksi mukana oli ilmeisesti vähän nuorempi hevonen. Aloitin tunnnin kertomalla Tuijalle hieman taustoja hevosesta ja itsestäni: mitä Champ on tehnyt elämässään, mitä mä olen tehnyt ratsastajana, mitä olemme tehneet yhdessä ja mitkä ovat tavoitteet tälle kaudelle. Ensimmäistä kertaa sanoin ääneen, että haluaisin hypätä loppukaudesta jotain helppoja 125-130cm luokkia, jos kaikki menee hyvin. No, tuossa on se aika iso jos. Mutta tavoitteita pitää aina olla!
 
Kerroin Tuijalle meidän mahahaavadiagnoosista (joka oli tuolloin saatu vasta kolme päivää aiemmin). Teimme siis töitä pienillä korkeuksilla, joskin tekniikkaa harjoitellen. Videoltakin kuuluu, kuinka Tuija sanoo, ettei meidän tule olla hevoselle nyt vihaisia siitä, jos sillä on hauskaa. Se on ainakin hyvä merkki ja kertoo jotain siitä, että se nauttii työskentelemisestä.
 
 
 
Verryttelimme ensin hetken itsenäisesti, jonka jälkeen Tuija alkoi neuvomaan meitä. Hän oli tarkkaillut itsenäisesti verrytellessämme tekemisiämme ja auttoi nyt tekemään muutoksia. Sain itse tehtäväksi ratsastaa ensin käynnissä todella suuria taivutuksia pienellä ympyrällä tehden väistöä niin, että hevonen oli niskastaan todella matalalla. Champilla on tapana jäädä helposti passitahtiseksi käynnissä silloin, kun sillä ei ole selkä mukana eli kun se on jännittynyt. Käynnin tahdin rikkominen väistöillä on helppo tapa saada hevonen nelitahtiseen käyntiin. Pienen työskentelyn jälkeen ruuna kävelikin ihan nelitahtisesti koko ajan.
 
Ravissa jatkoimme samaa työskentelemistä ympyrällä, taivutuksilla ja väistöillä. Hevonen ei saanut juosta alta, vaan sen piti mennä liioitellun hitaasti. Tämä siksi, että varsinkin Champin kaltaiset hevoset haluavat herkästi helpottaa olemistaan lisäämällä vauhtia ja juoksemalla vähän apujen alta pois. Tuija sanoi, että Champilla on niin valtava ravi, että sen on helpompaa vaikeissa tilanteissa lisätä vauhtia ja tulla etupainoiseksi kuin ottaa painoa takaosalle ja työskennellä kunnolla selän läpi. Saimme myös vinkkejä hevosen vinouteen (joka on kyllä nykyään paljon vähäisempää kuin vaikka puoli vuotta sitten): pienellä poikituksella, mutta suurella taivutuksella avotaivutusta oikeassa kierroksessa vaihdellen ravin tempoa liikkeen sisällä.
 
Työskentelimme ravissa pitkällä puomilinjalla, jossa ravin piti olla todella, todella lyhyttä. Tässä näkyi Champin heikkous: se tarjosi paljon mieluumin koottua, pientä laukkaa kuin lyhyttä, aktiivista ravia. Ravivälit olisivat olleet normaalit kahden askeleen välit, jos olisin ratsastanut normaalia ravia. Halusimme kuitenkin jokaiseen väliin yhden askeleen lisää, joten töitä piti tehdä todenteolla! Videon alusta näkee, miten Champ kiemurtelee ja tarjoaa laukkaa/käyntiä sen sijaan, että menisi lyhyttä ravia. Onneksi saimme molempiin suuntiin onnistuneitakin pätkiä, varsinkin vasen kierros oli alusta asti helpompaa. Lopuksi saimme tulla puomit normaalissa ravissa ja voi että, miten kivaa ravia saimme aikaan! Hevonen oikeasti odotti ja raviin tuli joustoa.
 
 
Hyppäämisen aloitimme puomi-kavaletti-puomi -innaritehtävällä, jossa menimme ympyrän kaarella. Aluksi hommasta ei meinannut tulla mitään, sillä Champ hyppäsi aina vinoon ja meinasimme mennä puomin ohi. Kun sain itse ratsastettua paremmin, ei ongelmaa enää ollut. Tätä tehtävää tulimme molemmista suunnista ja videolla kuuluu paremmin ohjeita siitä, mitä piti tehdä. Yhtenä tärkeänä ohjeena oli, että vaikkei paikka aina osunut, ei tilanteesta pitänyt hätääntyä. Pienillä esteillä virheitä voi tulla ja siksi ne pidetään pieninä, että niitä on helppoa lähteä korjaamaan.
 
Kun ympyrätehtävä sujui, tulimme puomilinjaa laukassa niin, että välit olivat in-and-out-väleinä. Tuija painotti sitä, että ratsastajan tehtävä oli mukautua hevosen liikkeisiin kädellä tarjoamatta kuitenkaan liikaa ohjaa ja pitämällä vatsalihasten tuen koko ajan yllä niin, että hevonen ei ajaudu liian etupainoiseksi. Innaritehtävä oli meille aika helppo, sillä olemme tehneet niitä aikoinaan paljon. Korkeuden noustessa oli tietysti oltava entistä tarkempana siinä, että hevonen mahtui väleihin.
 
Lopuksi tulimme muutaman kerran radan, joka näkyy videolla. Emme olleet Champille vihaisia siitä, että sillä oli hauskaa: se vinkui ja oli vähän kuriton, mutta annoimme sen vähän pelleillä, sillä se suoritti hyvällä asenteella. Esteiden jälkeen en yrittänyt ottaa hevosta heti kiinni, vaan annoin sen laukata ensin vähän aikaa ja aloin vasta sitten valmistautumaan seuraavaan tehtävään. Tuon hevosen iloisuuden huomasi ihan siinäkin, että kun vain laukkasin suoraan ilman millekään esteelle lähestymistä, se saattoi vinkaista mennessään (tekemättä kuitenkaan mitään muuta). Yksi noista kerroista tallentui videolle. On se kyllä hauska eläin!
 
Mulla ei valitettavasti ole kuvia tästä kyseisestä valmennuksesta, mutta tässä pari screenshottia viime torstailta, kun hyppäsin pitkästä aikaa vähän isompia esteitä. Champ oli ihan Super!
Saimme Tuijalta paljon positiivista palautetta, mutta myös treenattavaa kotiin. Mun täytyy tehdä paljon siirtymisiä askellajien sisällä Champin kanssa niin, että se alkaisi vähitellen koukistaa sen suoria takajalkoja paremmin alleen. Varsinkin laukka on sileätyöskentelyssä helposti vähän maahansidottua, eikä takajalat ponnista kunnolla ylös. Esteillä tuota ongelmaa ei kyllä sitten ole, heh!
 
Meidän tallilla olisi ollut tulevana lauantaina Tuijan valmennukset uudelleen, mutta menen sen sijaan Niclaksen valmennuksiin Hongisojalle. Sieltä tuleekin toivottavasti materiaalia ja juttua ensi viikolla.
 
Oletteko te olleet koskaan Tuijan valmennuksissa? :)

11 kommenttia

 1. Juu oon käyny pariinkin kertaan hänen omalla kotitallillaan. Ja olen tykännyt todella paljon! :)

  VastaaPoista
 2. Ihan mahtava toi Champ on kyllä hevosena ! Omakin polle on ottanut nyt tavaksi ton ääntelyn ja vinkumisen esteiden ja puomien väliin :D
  Ihana postaus ja meette kyllä niin superisti!

  VastaaPoista
 3. Mua on jääny häirittee hirveesti mikset koskaa lissää champista instagramiin kuvia mut muista hevosista lisäilet :D ja ihanko champ ei ois missää muualla esillä ko täällä blogissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seuraat väärää Aadaa :)

   Poista
  2. Joo Champistahan siellä oikeastaan kaikki kuvat on :D

   Poista
 4. Anonyymille joka kysyi miksi aada ei lisää instagramiin kuvia, aadallahan on pelkästään champista kuvia? Seuraatko oikeaa aadaa? Nimimerkki Aadalatti löytyy ku ia pelkästään aadasta ja champista :D

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat