tiistai 19. toukokuuta 2015

#548: Auringonlaskussa

Kuvittele itsesi ja lempihevosesi maastolenkille juuri silloin, kun aurinko painuu puurajan alapuolelle ja luo ympäristöön taianomaisen hohteen. Viime viikon sunnuntaina oli sellainen hetki ja juuri sitä ennen saimme ikuistettua muutamia hassuja köpöttelykuvia kameran muistikortille. Kuvausolosuhteet olivat melko haastavat keväisen ilta-auringon luoman valon sekä ajan takia - tarkoitus ei nimittäin ollut kuvata paria minuuttia pidempään, sillä sekä kuskilla, kuvaajalla että hevosella oli palava hinku päästä tien toiselle puolelle kohti maastopolkuja.
 
Kesä ihan oikeasti tulee. Viime postauksen kuvia katsellessa meinasin masentua harmauden vuoksi, mutta nämä kuvat todistavat sen, että vihreää on maassa ja puissa. Olen syötellyt Champille parhaimmillaan reilun tunnin verran vihreää ja tarkoitus olisi, että tallimme hevoset laskettaisiin toukokuun viimeisenä sunnuntaina laitumelle. Champ ei tänäkään vuonna mene yhteislaitumelle, mutta se saa nautiskella vihreää ruohoa muutaman tunnin verran päivittäin alun varovaisemman totuttelun jälkeen.
 


Tämä ei ole kuvana hyvä, mutta se oli pakko jakaa teidän kanssanne: katsokaa tuota hevosen kaulaa :D Pattipää!
Meistä ei oikeasti meinannut saada yhtään järkevää kuvaa..

 
Viime viikon lopulla Champin tarhausolosuhteet muuttuivat hieman, sillä se siirtyi puolipäivätarhauksesta kokopäivätarhaukseen ainakin toistaiseksi. Vain toistaiseksi, sillä tarha vapautui yhden hevosen joutuessa klinikalle eikä kukaan ole vielä varma siitä, milloin hevonen palaa takaisin. Tarha on sama kuin ennenkin, mutta nyt hevonen viettää siellä aikaansa reilun kuuden tunnin sijaan melkein kellon ympäri. Tämä aiheutti pieniä muutoksia Champin ruokintaan, sillä päivällä ruuna ei pysty saamaan väkirehuja ulos eli ne jäävät kokonaan välistä. Ratkaisu oli siirtää päivän puolen litran annos aamuruokinnan yhteyteen eli muutos ei tosiaan ollut suuri.
 
Aloitin siirtymisen vähän varovaisemmin, yhdeksällä tunnilla viikonloppuna. Champ oli sunnuntai-iltana tallille tullessani aika väsyneen oloinen ja se torkkui silmät kiinni, mutta ratsastaessa kuitenkin ihan pirteä oma itsensä. Tällaiset muutokset ovat tietysti hevoselle aina vähän aikaa vieviä, sillä esimerkiksi Champilla on selkeä rytmi päivässään: aamulla se menee ruokien syönnin jälkeen imuroimaan muiden karsinoista heiniä ja siirtyy sitten omaan putsattuun karsinaansa päiväunille makuulleen pariksi tunniksi, jonka jälkeen se lähtee ulos ja tulee illalla sisälle. Nyt aamun kauneusunet jäävät väliin ;)
 

 
 
Champ keksii itselleen kaikkea aktiviteettia tarhassa ollessaan. Se kaivaa kuoppia, imuroi jokaisen heinänkorren 0,8m säteellä aidoista, hyppelehtii tai muuten tuijottaa järvelle päin lempipaikassaan. Kaataa vesiastian ja seisoo siellä. Tai repii riimunsa keskelle tarhaa ja rikkoo lukot, mikäli riimu on sattunut jäämään lähietäisyydelle. Yhtenä päivänä se oli nähty leikkimässä naakan kanssa: lintu oli laskeutunut Champin tarhaan ja ruuna oli lähestynyt siivekästä yrittäen saada sitä leikkiin mukaan. Naakka ei ollut ymmärtänyt tarkoitusta ja se oli siirtynyt aina vähän eteenpäin, Champ perässään. Toissapäivänä Champ oli nähnyt pikkutytön kädessä voikukkia ja kun tyttö oli juossut muiden asioiden takia tarhan vierustaa edestakaisin, oli Champ juossut tytön kanssa samaa tahtia aidan viertä. On se vaan hassu..
 
Tämän viikon sääennuste näyttää loppuviikolle 20 asteen lämpötiloja - allekirjoittanut nauttii! Mulla alkaa perjantaina ensimmäinen kesälomaviikko, joka tosin menee viimeisiin pääsykokeisiin valmistautuessa. Ehkä voin tehdä kompromissin ja lukea pääsykokeisiin rannalla? Tämän vuoden auringonottokausi onkin jo avattu reilu viikko sitten!
 
Miten kesäistä teidän alueellanne on? :)

33 kommenttia

 1. Onko kaikilla teidän tallilla kuitenkin sama vuokra, vai joutuuko kokopäivätarhauksesta maksamaan lisää? Meillä on Pohjanmaalla jo vihreää, mutta puissa ja puskissa on vasta ihan pienet lehdet. :) toivottavasti pian täälläkin "kesä puhkeaisi kukkaan".. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama vuokra kaikilla :) toivotaan että kesä tulee nopeasti!

   Poista
 2. Miksi champ ei pääse muiden hevosten kanssa laitumelle? Itse pidän tärkeänä, että oma harrastekisaheppani pääsee kesäisin viettämään hevosen elämää kisaamisesta huolimatta! Meillä täällä Oulun kupeessa hepat ovat jo olleet öitäkin laitumella, riippuen vähän ilmoista hevoset saavat olla laitumella yötäpäivää toukokuusta syyskuun loppuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, täällä ei vielä laitumella ole kukaan ollut kun vettä on tullut ja maa vielä liian märkää. Toivottavasti kuivuisi nopeasti :) Mä olen selittänyt tuon laidunasian aika monta kertaa täällä blogissa, joten en viitsisi avata sitä sadatta kertaa uudelleen. Lyhyesti sanottuna: Champ ei ennen Suomeen tuloaan ollut tarhannut lainkaan/hyvin vähän, joten pelkästään tarhaamiseen totutteleminen oli oma projektinsa. Laitumella hevonen ei viihdy muutamaa hetkeä pidempään, vaikka sillä olisi ötökkäloimi ja hyvää ötökkämyrkkyä päällä, sillä se rupeaa ihan vauhkoksi ja juoksee päättömänä sitten, kun sillä menee hermot. Nykyään aika on jo pidempi, ensi alkuun sitä pystyi pitämään laitumella muutamia kymmeniä minuutteja, viime kesänä aika oli välillä jo tunti. Hiljaa hyvä tulee :)

   Poista
 3. Et ehkä tiedä hevosen lajityypillisestä käytöksestä kovin paljoa?
  Ja miksi mahahaavainen syö väkirehuja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et ehkä ole lukenut blogiani koskaan kunnolla?

   Ensimmäiseen en edes jaksa vastata, väittely kanssasi ei varmaan tuo meille kummallekaan parempaa päivää :) Champ syö mahahaavahevosille kehiteltyä väkirehua, Racingin selectediä, jossa on erittäin matala tärkkelys ja jota meille klinikalta suositeltiin. Tosin se syö sitä vain 1,5l päivässä, kun suositusannos olisi 3-6l.

   Poista
  2. Käsittämätöntä napisemista edelliseltä anolta. Miten luulet oikeasti käyvän, jos hevonen, joka ei käytännössä koskaan ikinä koko elämässään ole laiduntanut edes yksin, laitetaan yhteislaitumelle?

   Hevosen "lajityypillisestä käyttäytymisestä" on aivan turha inistä, koska tässä tapauksessa on aivan selvää, etteivät kaikki hevoset ole välttämättä koskaan sellaista kokeneet kunnolla oppimisesta puhumattakaan. Näinollen ne eivät osaa yhteislaidunta kaivata eivätkä osaisi sellaisessa olla ilman vahinkoja.


   Toisekseen aivan sama mitä te "hevonenonlaiduneläinonrääkkäystäpitäähevostayksintarhassa"- fanaatikot selitätte, kaikki eivät siltikään vain suostu ottamaan riskejä hevosen loukkaantumisesta. Aadakin tietää tapauksen jossa poni oli laitumella (ollut jo kauan ja tutussa porukassa) ja eräänä kauniina päivänä sai vahingossa sen potkun, jonka vuoksi poni jouduttiin lopettamaan. Tällaisia riskejä ei ymmärrettävästi haluta ottaa huolimatta siitä, että joku kuitenkin haukkuu "pumpulissapitäjäksi".


   Aada jo tuolla ylempänä jo selvästi tiivisti sen, miksei champ ole yhteislaitumella, ja hänellä on kyllä varsin hyvät perusteet sille. En minäkään champpia laittaisi, jos minä siitä päättäisin enkä myöskään ole koskaan laittanut omianikaan, juuri loukkaantumisriskin takia. Yksikään omistani ei todistettavasti ole koskaan edes tarhannut kaverin kanssa varsa-aikoja lukuunottamatta.

   Poista
  3. Kiitos tästä, puit ajatukseni sanoiksi tismalleen kuten itsekin olisin ajatellut :D

   Poista
  4. En nyt kyllä voi olla mainitsematta tähän keskusteluun sitä tosiasiaa, että suurin osa niistä tapauksista kun hevonen loukkaa itsensä tarhatessaan/laitumella/ylipäätään ulkoillessa on juurikin näitä tapauksia, joissa hevonen on siellä yksin ja riehuu turhautumistaan ja yrittää purkaa energioitaan liian pienessä tarhassa. Ymmärrän tuon, että Champ ei varmaan "puhu hevosta" ja sitä ei siksi ehkä ole järkevää päästää muiden kanssa laitumelle, mutta ylipäätään tässä kilpahevosten varjelemisessa loukkaantumisilta ollaan monesti aika hakoteilla... Mahahaava-asiaan en taida sanoa muuta, kuin että ei tullut minulle minkäänlaisena yllätyksenä, ettei Champin maha ollut parantunut. Karu totuus on se, että tuonkaltainen hevonen tuossa käytössä ja noissa olosuhteissa joutuu varmasti loppuelämänsä elämään mahahaavansa kanssa ja syömään siihen lääkkeitä. Ymmärrettävää kyllä ettei kilpahevosta voi pitää kuten harrasteputtea, mutta onhan tuo nyt aika karua touhua.

   Poista
  5. Tuon ensimmäisen argumenttisi kanssa olen samoilla linjoilla, tosin turhautuminen on ehkä vähän väärä sana. Mutta ideana juuri noin.

   Mutta mitä mahahaavaan tulee, olen eri mieltä (mikä tuskin on sulle yllätys). Tiedän monia mahahaavahevosia, jotka ovat esim pihatossa laumassa, eivät ole koskaan kisanneet ja elävät tämän vallitsevan "hevosen on parempi elää luonnossa"-tavan mukaan. Väitän, että suurempi osa oikeista kilpahevosista voi jopa paremmin kuin harrasteratsut. Suomessa näitä kilpahevosia on hyvin vähän, ei Champkaan ole tässä käytössään kuin harrastekilparatsu. Kilpahevonen on kansainvälisiä luokkia aktiivisesti kisaava ratsu :)

   Syy, miksi kisa- ja harrastekilpahevoset tuntuvat olevan useimmin rikki on se, että niiden pienimpiinkin vaivoihin puututaan herkemmin. Ne viedään klinikalle ja piikitetään ennen vaivojen ilmenemistä, ei vasta sitten kun hevonen on ollut kaksi viikkoa kolmijalkainen. Ihan jokaisella harrastehevosella löydettäisi varmasti jotain vikaa, jos tarpeeksi tutkittaisiin. Se ei kuitenkaan palvele sitä tarkoitusta johon kyseinen hevonen on sillä hetkellä tarkoitettu, joten "turha" tutkiminen ei yleensä ole tarpeellista.

   Voit koska vaan tulla seuraamaan päiväksi tai vaikka viikoksi Champin elämää sen kotitallille. Mun mielestä on ikävää, kuinka pystyt tuomitsemaan sen elämän tutustumatta siihen sen tarkemmin. Toki blogi antaa jonkun kuvan, mutta se on vain 10% siitä kaikesta, mitä muu todellisuus on. Se kannattaa aina pitää mielessä :)

   Mukavaa loppukevättä sulle! :)

   Poista
 4. Vitsit champ on hienossa kunnossa, oikee lihaskimppu. On ihanaa kun vihdoinkin on vihreää ja lämmintäkin luvassa, kivoja kuvia! En aina ihan ymmärrä noita ihmisiä mitkä valittaa vääränlaisesta ruuasta tai laiduntamisesta. Meilläkin hevonen laiduntaa yksin, koska sopivaa kaveria ei ole ja on yöt sisällä ja lisäksi usein tulee kuumimpaan aikaan päivälläkin, sillä muuten hevonen on tosi väsynyt ratsastaessa ja selvästi nauttii kun saa viileässä tallissa ottaa päiväunet. Meilläkin tallissa muutama saksasta tullut hevonen joka ei ole tarhannut ja edelleen monien vuosien jälkeen ne haluavat sisälle muutaman tunnin kuluttua, eikä selvästi viihdy pidempää vaikka aikaa onkin yritetty lisätä. Joten varmasti tiedät mikä hevosellesi on parasta ja ei se ainakaan huonovointiselta näytä. Hyvää kesänalkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) niinpä, jokainen hevonen on yksilö! Ihanaa kesänalkua sullekin :)

   Poista
 5. Champ on kyllä upeassa kunnossa, ei voi muuta sanoa :) Ihania kuvia!

  VastaaPoista
 6. On se jännää ettei kaikki hevosihmiset veläkään ymmärrä sitä että kaikki hevoset eivät kertakakkiaan viihdy laitumella 24/7. Minulla on 11 v. pv joka ei tod. viihdy kun se 10tuntia/3-4pv laitumella ja sitten haluaa jo pois sieltä kun paarmat ja ötökät hyrrää. Ja myös jos on kesällä tarhassa koko päivän niin viim. klo. 20 aikaan illalla niin on tosi levoton ja pyytää sisään. Kun tulee sisään niin selvästi rentoutuu ja vaikuttaa väsyneeltä. Talvella on tarhassa se max. 6 tuntia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, jokainen hevonen on omanlaisensa, aivan kuten ihmisetkin :) mielestäni hevosenlukutaito on tärkeämpää kuin ajatella tismalleen, kuten esimerkiksi vanhat hevostaitokirjat kertovat.

   Poista
 7. Juuri postausta lukiessani mietin, ettet taida saada kovin usein tuollaisia negatiivisiä valituksia, taisin olla väärässä :D Ihania kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi en, mutta varsinkin näin laidunkauden alkaessa löytyy aina joku joka ottaa asiakseen kyseenalaistaa hevosenhoitotaitoni :D

   Poista
 8. Oon touhunnu hevosten parissa yli 3 vuotta, enkä ole ennen kuullut ulkomaan huonoista/vähäisitä tarhauksista, ja hevosista jotka ei viihdy laitumella :D Noh, parempi myöhään kun ei milloinkaan :DD
  Meillä hepat toukokuusta syyskuuhun laitumella yötä päivää, ellei vedä sade liian liukkaaksi, tai aidat irtisano itseään, niinkuin viime kesänä, heh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolmessa vuodessa ehtii varmasti paljon, muttei tietenkään kaikkea :) mä olen ratsastanut kohta 15 vuotta, enkä silti voi väittää tietäväni edes murto-osaa kaikista hevosiin liittyvästä! Se kai onkin tämän lajin suola :) toivottavasti hevosenne pääsevät olemaan koko kesän laitumella ja aidat kestävät!

   Poista
 9. Täällä Oulun korkeudella ei todellakaan ole vielä mitään auringonottokelejä :D ja Champ on kyllä niin ihana persoona, se on varmasti tyytyväinen elämäänsä! :) Ja hei, sitten kun sulla on aikaa, niin videopostaus tallilta olisi taas tosi kiva. Oon tykännyt paljon videopostauksista mitä oot tehnyt viimeksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) ja tulossa on, itseasiassa huomenna jos kaikki menee suunnitelmien mukaan!

   Poista
 10. Mä pääsin tänään ekaa kertaa ratsastaan t-paidalla ja oli kyl lämmin, nyt taas on tooosi kylmä:´-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, toivottavasti lämpenee nopeasti taas :)

   Poista
 11. Hah,"miksichampeipääselaitumelleplaaplaa" -anoille mitäs sanotte siihen kun kerron että meillä hevoset ovat kesät, talvet samassa tarhassa. Eikä korrenkortta kasva aitojen sisäpuolella ;) eikä kyllä ole vielä yksikään hevonen menettänyt elämäniloa kun ei ole päässyt laitumelle. Ja ei, meilläkään kukaan tallin hevosista ei viihdy pihalla iltaan asti vaikka kuinka yrittäisi pitää ulkona. Mutta kun ei viihdy, niin ei viihdy. Alkavat jo päivällä järjestelemään laumassa jonoa portille. Tietävät tasan tarkkaan kuka sieltä haetaan ekana ja kuka vikana. Siinä järjestyksessä sitten kiltisti odottelevat vuoroaan :D on ne fiksuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha aivan, ne kaikki on niin yksilöitä! :) ja tosi viisaita, välillä liiankin ;)

   Poista
 12. Miksi pidät romaania niin takana?? Onko se oikein jos romaani ei tule yli satulahuovan? Vai miten romaani kuuluisi laittaa??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tarkasti katsot noita kuvia niin varmaankin huomaat ettei sitä oikein edemmäs voisi kai laittaa, tai ainakin minun silmääni se näyttää siltä. Jotkut romaanit ovat erikokoisia kun toiset ja asettuvat eri tavalla. Aadalla saattaa olla sellainen romaani joka asettuu tuon satulahuovan yli. Ja on oikein jos romaani ei tule satulahuovan yli, minä olen ainakin nähnyt vain tällaisia tapauksia, missä romaani on ns. satulahuovan rajojen sisällä.

   Poista
  2. Champilla on Matteksen L-kokoinen karvaromaani, jossa ideana on että juuri tuo valkoinen osa tulee satulan reunojen yli, itse satulan alla ei päälispuolella ole karvaa ollenkaan. Karvaosa on aika pitkä takaa ja koska huopani ovat lyhyitä, on karva lähes poikkeuksetta huovan reunan yli. Enempää satulan alle sitä ei voi laittaa, koska silloin se olisi asetettu väärin - tässä mallissa siis :) on olemassa hyvin monenlaisia romaaneja erilaisilla pehmusteilla, eli kannattaa tutustua siihen omaan ja sen käyttötarkoitukseen, jotta sovitus menee oikein.

   Eli lyhyesti: riippuu ihan romaanin, huovan ja satulan mallista, miten karva asettuu :)

   Poista
 13. Tosi hienoja kuvia nuo joissa Champ näyttää oikein tulenpunaiselta! :)

  Täällä Tukholmassa on ollut vähän on-off kevät, välillä superlämmin mutta esim viime viikon aikana lämpötila putosi +5-+9 välille ja satoi ihan sikana... Mutta nyt pitäisi lämmetä! :) Välillä on siis tarjennut ratsastaa t-paidalla ja seuraavalla viikolla ei untsikkakaan riitä... Perus pohjoisen kevät siis. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pohjoisen kevät on kyllä.. sanonko mikä! :D siellä Ruotsissa on varmasti aivan ihanan keväistä jo muuten :)

   Poista
 14. Okei,kiitos paljon tuosta romaani jutusta koska tallilla missä käyn on usealla romaani! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vain :) Varmasti niitä on erilaisia siellä!

   Poista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat