sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

#558: Ihana päivä Finnderbyssä

Mulla olisi kirjoitettavana sata ja yksi postausta menneiltä viikoilta eri aiheista, mutta tähän väliin on yksinkertaisesti pakko hehkuttaa tämän päivän tapahtumia. Vielä muutama päivä sitten ajattelin viettäväni sunnuntain rauhallisesti kotona, mutta perjantai-iltana sain loistavan päähänpiston lähteä täksi päiväksi Ypäjälle seuraamaan vuoden ensimmäisiä kansainvälisiä kisoja eli Finnderbyä. Onneksi lähdin!
 
Pakko tosin alkuun todeta, etten mennyt paikalle seuraamaan esteratsastusta, sillä musta tuntuu, että sen taso tässä tapahtumassa on tippunut vuosi vuodelta alemmas. Aikoinaan Finnderby oli arvostettu kisa, jossa kisasi monia nykyiselläkin huipputasolla olevia esteratsastajia, mutta tänä vuonna esteratsastuksen kansainvälisissä luokissa ei nähty ainuttakaan ulkomaalaista osallistujaa. Derby-luokassa lähtijöitä oli yhdeksän, sunnuntain GP:ssä kahdeksan. No, viime vuodesta parannusta tehtiin edes sillä, että kaksi ratsukkoa sai Finnderby-luokasta nollasuorituksen perusradalta viime vuotisen yhden nollasuorituksen sijaan.
 
Tällä suomenhevosella oli mieletön pomppu!

Taidekuvia, heh :D
Pienen Ypäjä-retken ideana oli siis lähinnä mennä moikkaamaan tuttuja, maistella kisatunnelmaa ja keksiä muutenkin kiireiseen aikatauluuni vielä vähän lisää ohjelmaa. Aamu alkoi herätyskellon soittoon kuudelta, jonka jälkeen pakkasin kamppeet kasaan ja ajoin puolisentoista tuntia Ypäjälle. Salla ja hänen kaverinsa tulivat mukaani, tosin eri paikkakunnalta, joten mukavaa seuraa oli alusta asti tarjolla. Sää näytti lupaavalta ja paikalla pärjäsi hyvin pelkällä t-paidalla! Menimme heti aluksi odottelemaan suomenhevosten kansallisen luokan alkua ja kuvailimmekin sitä hyvän tovin kentän reunalta.
 
Kun luokka oli loppunut, lähdimme porukalla kiertelemään aluetta ja tutustumaan expoon. Hommasta ei meinannut tulla yhtään mitään, sillä suunnilleen parin metrin välein vastaan tuli joku tuttu kisatoimitsija, kilpailija tai muu heppatuttu, jonka kanssa vaihdeltiin kuulumisia ja juteltiin niitä näitä. Yhdessä vaiheessa Salla sanoikin, että mulla oli mennyt kymmenen metrin matkaan puoli tuntia. Hmm, hupsista :D Puheenaiheita oli kyllä ihan laidasta laitaan: illanvieton kulusta hallituksen muodostamiseen asti. No, sitä vartenhan paikalle lähdettiin - tapaamaan tuttuja ja kavereita!Haha, tää oli pakko lisätä! Nooralla on tippunut hattu silmille lopputervehdyksessä ja Hertta katselee kameraan :D "Enkö ollukki hieno? Näittekö kaikki?!"
En mä ymmärrä, miksi se Noora sanoo, ettei heistä saa Hertan kanssa edustavia kuvia.. Tässäkin olisi yksi :D


 
Kiertelyn jälkeen katsoimme muutaman ratsukon verran kouluratsastuksen GP küria, mutta lopulta nälkä vei voiton ja lähdimme ajamaan Forssan Hesburgeriin. Tajusimme syödessämme, että Nooran startti olisi ihan kohta alkamassa Intermediate I-luokassa ja lähdimme hirveällä kiireellä takaisin Ypäjälle. Juoksimme autolta pää kolmantena jalkana kentän laidalle ikuistamaan kameralle suorituksen laukkaosuudesta eteenpäin. Hieno rata ja ihana musiikki, hyvä Noora :)
 
Loppupäivä kuluikin samaan malliin: seurasimme joitakin kouluratsukoita, kuvasimme hetken aikaa kansallista 125cm-luokkaa ja juttelimme kaikkien mahdollisten tuttujen kanssa, joita vain matkan varrella sattui eteen kävelemään. Tällaiselle sosiaalisihteerille aivan loistava päivä siis! Lopulta parkkeerasimme takamuksemme katsomoon kermamunkkien kera esteratsastuksen GP-luokkaa varten. Luokka oli vähäisen lähtijämäärän takia ohi jo ihan muutamassa kymmenessä minuutissa, joten lähdimme kotiin juuri parahiksi kaatosateen alta. Tai itseasiassa kerkesin kastua läpimäräksi kävellessäni raviradan ympäri autolleni ja istuuduin penkille näyttäen lähinnä uitetulta koiralta..
 


 
Kotiin pääsin viiden aikoihin ja samalta istumalta jatkoin matkaani tallille. Champilla on huomenna tähystys ja sen takia "pakollinen vapaapäivä", joten tarkoituksena oli ratsastaa kevyesti pellolla kaikki askellajit läpi. Mulla oli allani normaalin hevosen sijaan oikea vinkulelu, sillä ruuna hyppelehti ja vinkui vähintään kerran kierroksessa ollessaan niin kovin innostunut peltolenkkeilystä. Varsinaisen ratsastusosion jälkeen kävelimme vielä isommalle pellolle ottamaan muutamat laukkapätkät, joiden seurauksena Champilta irtosi kenkä. Päädyimme siis maneesiin keventämään loppuravit ja karsinaan teippaamaan kavion kasaan jesarilla. Ärsytysmäärä oli huipussaan, mutta kuten sanottu - tyhmästä päästä kärsii koko ruumis (tai tässä kohden ehkä hevosen kaviot). Onneksi kengitys on tiistaina.
 
Tällaisia fiiliksiä tänään. Kokonaisuudessaan erittäin onnistunut sunnuntai ja tällä energialla jaksaa pitkälle! Oli niin ihanaa nähdä tuttuja ihmisiä kilpaurheilun parista, varsinkin nyt, kun en ole huhtikuun jälkeen oikeastaan missään edes käynyt pääsykokeisiin lukemisen takia. Tästä se kisakausi vähitellen starttaa meidänkin osalta. Huippua :)
 
Olitko sinä Finnderbyssä tänä vuonna?
Jos et, oletko joskus ollut/haluaisitko päästä käymään?

36 kommenttia

 1. Tosi kiva postaus! ;) Ja hyviä kuvia ♥

  VastaaPoista
 2. Kv esteluokissa oli kylläkin yksi ulkomaalainen ratsastaja- faktat kuntoon ennen kuin oikein korostat

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oops, niinpä näkyy pienemmässä luokassa ainakin eilen olleen. Enpä katsonut kuin 140cm luokan listat ja tämän "faktan" kuulin paikalla olleilta kilpailijoilta, useammaltakin, eli elin sen tiedon varassa. Sori jos pahoitin mielesi ;)

   Mutta on se yksi ulkomaalainen edustaja kv luokassa silti edelleen erittäin ikävä saavutus näille kisoille. Ei sitä oikein voi kv-tason kisaksi kutsua, kun mukana ei ole edes suomen kärki. Kv-status kyllä, taso ei. Toivottavasti pian kuitenkin toisin :)

   Poista
 3. Oli kiva nähdä :) sait tosi makeita kuvia!

  VastaaPoista
 4. Olin Finnderbyssä, mutta valitettavasti lauantaina, minulta oli kani hyppimässä kaniestekisoissa. :D
  Oli kyllä hieno tapahtuma, vaikka en kauaa ehtinytkään olla, kun lähdimme kotiin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, ne kanihyppelyt oli sunnuntainakin niin ihania :D haluun kanssa!

   Poista
 5. En ihmettele yhtään ettei kiinnosta kv ratsastajia osallistua. Lauantain Big Tourin voittaja sai 315€... Jopa suokit sai luokassaan isommat rahapalkinnot haha :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja listätään vielä että tosiaan sunnuntain Big Tour voittaja sai huimat 1065 €, joka on silti mielestäni turhan pieni summa.. Finnderby voittaja saa 2700 €. Ketä ulkomaalainen edes kiinnostuu tollaisesta pikku rahasta, todellakin pitäisi elvyttää kunnolla rahapalkinnot kuntoon ja kunnon markkinointia ulkomaille! Finnderby-luokan lähtöpalkintosumma vois ihan hyvin olla 3500 € ja sitten mitä enemmän osallistujia niin sitten voi nostaa sen mukaan palkintoa. Tämmösillä pikku hippusilla tulla ikinä saamaan tota kisaa nousemaan.

   Sinä aikana kun ollaan Ypäjällä asuttu (yli 10 vuotta) ton kisan taso on laskenut kun lehmän häntä. Mikä on kyllä surullista.

   Poista
  2. Näinpä, ja todenäkösesti niillä kv-tason tähdillä se hevosten kuljettaminen Suomeen, majoitukset yms maksaa enemmän kun sen pari tonnia :D

   Poista
  3. Jep! Jos ihan rehellisesti puhutaan niin pääluokan eli derbyn ykkösen palkinto voisi olla 10t -> varmasti alkaisi sillä rahalla ulkomaalaisetkin kiinnostumaan (edes pikkutekijät vaikkei huiput)! Kyseessä kuitenkin haastavahko derby, ei kukaan halua "turhaan" hevosta tuolle radalle viedä.

   Jumankauta jos olisin miljonääri elvytyäisin ton kisan! :D

   Poista
  4. Joo, ei moni lähde tuollaisista pikkusummista hypyttämään hevosta nykystandardien mukaan hieman kyseenalaiselle radalle, vaikka onkin korkeutta pudotettu menneiltä vuosilta jne. Voita Senni lotossa, niin voit järjestää oman Kisamatkalla-Finnderbyn ;) Olisko vähän siistiä!

   Poista
  5. Sama homma tällä hetkellä sekä ravi-, että ratsupuolella. Palkintorahat hipovat maata, jolloin osallistujat kaikkoavat isoimmista kilpailuista, jonne kustannukset (ilmoittautumismaksut, kuljetus, yms. Erikoishoito) ovat kalliimmat. Esimerkiksi täällä Itä-Suomessa on tällä hetkellä kovin vähän sarjoja esimerkiksi lämminverisille, jotka ovat tienanneet urallaan noin 5000e vasta. Kuka lähtee ajamaan reippaasti yli 100km, jotta pääsisi osallistumaan kilpailuihi, jossa palkintona 700e+ jos on vielä epävarmempi hevonen, joka saattaa laukata.
   Melkein sama ratsupuolella, tosin siellä ei palkintorahoja saa nimeksikään saman verran edes isoista kisoista. Puhumattakaan pienistä, joista ei saa lanttiakaan.
   Jossain vika...

   Poista
  6. Näinpä juuri... Kilpailemista ei nähdä täällä Suomessa varmaan niin tärkeänä juttuna kuin muualla maailmassa :)

   Poista
 6. Samaa mieltä että Finnderbyn taso on laskenut. Eilen olin pääluokkaan asti, ja siinäkin oli tosiaan vain kahdeksan lähtijää - nekin suomalaisia.. Mutta upeita kuvia!

  VastaaPoista
 7. Wau, magee toi eka kuva! Haha, Hertta-mummelihan se siellä vääntää ;D♥

  VastaaPoista
 8. Heheee ai et usko vieläkään ettei saa edustavia kuvia.. xD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää niin repes teidän edustuskuvalle!!!!

   Poista
  2. On noi kyllä loistavia kuvia! XD

   Poista
  3. Ihan huippu parivaljakko kuvattavana ainakin ;D

   Poista
 9. Todella hienoja kuvia oot saanu otettua! :) Mä en ole koskaan ollut Finnderbyssä, mutta ehkä mäkin joku vuosi sinne tulen :D

  VastaaPoista
 10. Anteeksi outo kysymys mutta miksi lähdit Ypäjältä Forssaan syömään? :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastaan paikkakuntalaisena pienen perustelun.. Ypäjällä tosiaan ei oo kuin nuo hevosopiston ravintolat, jotka on derbyjen aikaan _täynnä_ ja ylihinnoiteltuja. :D "Keskustasta" löytyy kebab, joka sekin derbyjen aikaan ihan täynnä ja sit on viel ylihinnoteltu Villa emilia. Kyl usein meki lähetään ypäjäläisinä joko loimaalle tai forssaan syömään. :')

   Poista
  2. Juuri kuten veraaae sanoi :D

   Poista
 11. Tuossa viimeisessä kuvassa on tallilta jossa käyn tunneilla, niin meidän valmentajan poika��

  VastaaPoista
 12. Tosi kiva postaus, mut miks sulla on robotti vahvistuus päällä:D

  VastaaPoista
 13. Sulle on sähköpostia näihin ihaniin kuviin liittyen :)

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat