sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

#576: Kuvapostaus - Villivarsa laitumella

Kesäisin kaikkien blogit täyttyvät aurinkoisilla kuvilla, joissa vasta muutaman viikon ikäiset varsat kirmailevat laitumella sydämensä kyllyydestä. Tällaisia kuvia katsellessa varsakuume kasvaa ja mietin, josko joskus voisin itselleni pienen nelijalkaisen hankkia. Onneksi tätä paloa on lievittämässä oma ratsuni, joka muistuttaa käytökseltään joskus hyvinkin paljon pariviikkoista varsaa - ainakin innokkuutensa osalta.
 
Päästin Champin perjantaina maneesin takana olevalle laitumelle, jossa heinä on päässyt kasvamaan hevosten vatsalinjaakin korkeammalle. Champ riemastui tästä vihreästä unelmasta ihan tosissaan ja otti kaiken ilon irti tilasta juoksennella paikasta toiseen. Mulla sattui kamera mukaan autoon ja sattuneista syistä osasin aavistaa hevosen innokkuuden, joten pyysin tallikaveriani pitelemään hevosestä kiinni siihen asti, että hipsin itse tarpeeksi kauas kamerani kanssa. Tuloksena ovat nämä muutamat otokset.
 
Champilla on laitumella aina muutama ongelma. Se rakastaa ruohoa, mutta myös juoksemista. Niinpä sille tulee vastaan päätös siitä, pitäisikö sen syödä vai juosta ympäriinsä. Tällä kertaa se ratkaisi tilanteen niin, että ensin se otti suuhunsa niin paljon heinää kuin kerralla oli mahdollista ja aloitti sitten rallittelemisen syömällä samalla heiniä suustaan. Välillä se pysähtyi ja otti hieman lisää evästä jatkaen sitten matkaa uudelleen. Tässä videolinkki pieneen pätkään Champin laidunjuoksemisesta.
 
Hevosenomistajan tulee myös olla tarkkana siitä, miksi hevonen laitumella juoksee (tällaisissa tapauksissa, jolloin hevonen ei normaalisti ole jatkuvasti laitumella). Jos Champ on laitumella liian pitkään, se juoksee "paniikissa", koska se haluaa sisälle. Tilanne on silloin aivan toinen kuin tällä kerralla, jolloin hevonen juoksi puhtaasti siksi, koska se oli sen mielestä kivaa. Jos hevonen juoksee paniikissa, ei se malta syödä ja sen kehonkieli on jännittynyttä sekä pelokasta. Silloin kannattaa miettiä, miten laiduntamisesta saisi hevoselle mukavamman kokemuksen.
 
Mikä kuvista on suosikkisi?
(Kuvia on todella paljon, sillä en osannut karsia mitään pois. Pahoittelen!)
 
Aluksi nätisti narussa kiinni..
Ja sitten vähän maltillisesti kokeillaan, miltä meno tänään maistuu.


Ja kyllähän se maistui!
Champin häntä.. :D


Tämä kuva oli ihan pakko laittaa, sillä Champin häntä näyttää ihan värjätyltä :D Tässä siis kuva, kun ruuna ravistelee itseään. Sitä ärsyttää suunnattomasti nuo heinät, eikä se oikein tiedä, miten päin se olisi, ettei ne kutittaisi. Välillä se yrittää mennä makaamaan, muttei koskaan pääse maahan asti, ennen kuin uusi rallikierros alkaa.


Silmät osoittaa itään ja länteen :D
"Itte osotat itään ja länteen, pöh"
Champ ajattelee, että loikkimalla pääsee paremmin heinien seassa :D Harmi, että tuo traktori sattui juuri taustalle! 

56 kommenttia

 1. Hienoja kuvia, Champ on kyllä upea! :)

  VastaaPoista
 2. Vitsit Champ on hyvässä kunnossa ja hiano! Upeita kuvia :)

  VastaaPoista
 3. Voi että, aivan upeita kuvia!!! :)

  VastaaPoista
 4. Champ on kyllä niiiin hieno!! Tosi hyviä kuviakin olet ottanut!!

  VastaaPoista
 5. Miksei hevosesi laidunna pidempää aikaa? Tiesitkö, että hevosen mahahaava paranee suunnilleen kahdessa viikossa laitumella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aada on jo selittäny miksei champ laidunna...Sillä stressillä ei kyllä mahahaava paranisi :D

   Poista
  2. Jep, ei se ole kiveen kirjoitettu, paraneeko vaiko ei :D Meille ei ell edes suositellut laiduntamista, sillä hevonen stressaisi sitä varmasti ainakin alkuun liikaa.

   Poista
 6. Champ on kyllä toosi hyvässä kunnossa! Onko Champilla jälkeläisiä vai onko ehditty ruunata aikaisin? Meillä 1 vee ori pitäis päästä ruunaamaan kun joutuu muuten tarhailemaan toisen ruunan kanssa ja olisihan se kiva että pääsis meiän tamma laumaan mukaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en tiedä, onko sillä jälkeläisiä - tuskin ainakaan, kun ei missään netissä lue :)

   Poista
 7. Tosi hienoja kuvia! Ja ihana ku toisella roikkuu joka kuvassa ruoka suusta! :D

  VastaaPoista
 8. Haha, hauska kun matkaevästä mukana, ei pääse nälkä yllättämään! :D on Champ kyllä hieno!

  VastaaPoista
 9. Upeita kuvia! Ihana Champ! <3

  VastaaPoista
 10. Tosi hienoja kuvia!! ja toi kahdeksas kuva on söpö :D :3

  VastaaPoista
 11. Ihania kuvia :) Tuli mieleen, että miks et laittanut suojia, kun eikös Champilla normaalisti tarhassa ole?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sillä on vain hokkiaikaan suojat tarhassa :) Kesällä siis ei ole!

   Poista
 12. Kyllä on komea hevonen!

  VastaaPoista
 13. voi kuinka onnellinen hevonen!♥

  VastaaPoista
 14. Ihania kuvia<3 ja champ näyttää niin onnelliselta:)

  VastaaPoista
 15. Ihania kuvia :D oma lemppari oli toi traktori kuva :)

  VastaaPoista
 16. Stressaako Champ tarhan kokoisella laitumella? Periaatteessahan se ei sitten eroa tarhasta mitenkään, eli hevonen ei stressaakaan hehtaarikokoista tilaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ymmärtänyt tuota viimeistä lausettasi :D Mutta siis, Champ on nätisti tarhan kokoisella laitumella ja pidänkin sitä siinä syömässä parin tunnin pätkiä aina silloin tällöin. Se ei juokse siellä, mutta kyllä se tulee heti juosten portille, kun se kuulee mun äänen lähistöltä. Eli pienellä ruohopläntillä se osaa toki olla iisisti.

   Poista
 17. Että voikin hevonen näyttää iloiselta:D

  VastaaPoista
 18. Mulle tuli mieleen 17. kuvasta Villivarsan julisteet, Champ on kuin suoraan sellaisesta kuvasta jota pienenä lehteä lukiessa aina ihaili :D en osaa valita kuvista lempparia, kaikki niistä oli onnistuneita!

  VastaaPoista
 19. Sulla on kyllä ihan mielettömän upea hevonen! :)

  VastaaPoista
 20. "Traktori kuva" oli hieno! (hienompi joo ilman sitä traktoria...) Viimenen kuva myös tosi-ihana :)

  VastaaPoista
 21. Huikeita kuvia ja hieno hevonen!<3
  Millä ohjelmalla photoshoppasit sillon ne kavaletti pois siitä yhdestä kuvasta?:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en muokannut sitä kuvaa, mutta siis jos olisin muokannut, olisin tehnyt sen ihan Photoshopilla :)

   Poista
 22. Meillä ei nähty juurikaan irrottelua, kun neljän hevosen lauma (kolme olivat olleen jo ennestään yhdessä) päästettiin pari viikkoa sitten kesälaitumelle. Muutamia juoksupyrähdyksiä ja se oli siinä. Hevoseni on ollut nyt laitumella yötä päivää, vaikka aluksi vähän mietitytti, miten se siellä viihtyy, kun ei ole tottunut olemaan vuosikausiin laitumella jatkuvasti. Yllätys oli kuitenkin positiviinen ja heppa on ollut koko ajan todella virkeä ja tyytyväinen. Siitä näkee, miten lunkisti se ottaa siellä. Se on jo niin paljon kokenut! Osa läheisriippuvaisemmista hevosista saa stressiä siitä, jos edes yksi lauman jäsenistä puuttuu ratsastuksen takia. Mutta mikäpäs kiire olisi valmiissa maailmassa. :)

  Osaatko muuten sanoa, miksi Champ stressaantuu niin kovin laitumella? Kuvistakin näkee, että se on aika "kuumana"; tosin tässä tapauksessa stressi on varmaan positiivista. Tuleeko ruunalle "torikammo" niin suuressa tilassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että heppasi on nätisti laumassa :) Luulen, että juuri tuo tila on se ongelma. Champ ei tiedä, miten siellä pitäisi olla, kun kerrankin "rajattomasti" tilaa. Niinpä se vain juoksee ympäriinsä..

   Poista
 23. Todella hienoja kuvia ja ihana hevonen:)

  VastaaPoista
 24. Suosittelen tsekkaamaan fb:stä erilaisia valokuvaajien ryhmiä, jos ei itsellä riitä taidot tuon traktorin poismuokkaamiseen :) esim "valokuvaajan neuvola"ssa on todella paljon taitavia muokkaajia, jotka varmasti auttaisivat mielellään traktorin poistamisessa. Kuva olisi nimittäin upea ilman sitä! Aurinkoista kesää teille :)

  VastaaPoista
 25. ihania kuvia ja polle taisi vähän innostua :D

  VastaaPoista
 26. Ihania kuvia! Mahtavia nuo kuvat, joissa Champ laukkaa ruoho suussa :)

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat