tiistai 4. elokuuta 2015

#585: Sinivalkoinen ruusuke

Pahoittelut lyhyestä postaustauosta: latasin koneelleni uuden ohjelmistopäivityksen ja kauhukseni koko tietokone oli käyttökelvoton kahden päivän ajan. No, onneksi lataus suoriutui vihdoin loppuun ja pääsin tositoimiin! Bloggeriin päästyäni tosin huomasin, että koko sovellus oli muuttunut uuden päivityksen myötä erilaiseksi, enkä pystynyt muokkaamaan kirjoitettua tekstiä ollenkaan - saati lisäämään kuvia. Kyllähän siinä meinasi itku päästä, kun kiireessä yritin jotain saada aikaan ennen töihin lähtöä. Onneksi sain nyt ladattua uuden selaimen koneelleni ja tässä kaikki näyttää vielä normaalilta.

Olen palanut halusta päästä kertomaan teille meidän kisaviikonlopustamme! Lauantaina oli vuorossa mun ja Champin ensimmäiset yhteiset koulukilpailut, joiden valmisteluista saitte lukea edellisessä postauksesta. Muutamat teistä ihmettelivät luokkavalintaa, mikä tuli mulle aikalailla yllätyksenä. Mä en tietenkään ole millään tavoin tilivelvollinen selittämään valintaani sen tarkemmin, mutta koska se on aiheuttanut hämmennystä, avaan tilannetta vähän.

Nyt on kuvia ja videota tässä postauksessa! Monesti kuulen toiveita sileäkuvista, joten nyt niitä olisi :) Pahoittelut niille, joiden mielestä kuvia on liikaa tai turhan monia samanlaisia!
Aluksi verryttelin pidemmällä kaulalla.
Nämä olivat Champin ensimmäiset koulukisat. Se on nähnyt kouluaidat kerran aiemmin elämässään (reilu vuosi sitten) oman tallimme rataharjoituksissa - ei siis harjoituskisoissa, eikä edes samalla ohjelmalla kuin menneenä viikonloppuna, kuten joku jo kerkesi väittää. Tuolloin tuomarina oli vanha ratsastuksenopettajani ja pyysin, että ratani arvosteltaisiin ilman vähennyksiä kielestä. Kun nyt päätin lähteä mukaan koulukisoihin, ei mulla ollut pienintä ajatustakaan siitä, että meillä olisi ollut mahdollisuuksia saada yli 60 prosentin suoriusta. Jokaisessa arvostelukohdassa, jossa kieli näkyy, vähennetään pisteitä kaksi. Tasaisella kuutosen paperilla prosentit olisivat tuolloin olleet suunnilleen 40..

Mun valmentajani ovat aina olleet realisteja: luokat pidetään helppoina niin pitkään, että tekemisestä tulee sujuvaa, vaivatonta ja helppoa. Kun Champ tuli mulle Suomeen, se oli edellisellä kaudella kisannut kansainvälisiä 140cm-luokkia. En mä silti lähtenyt hyppäämään ensimmäisissä kisoissa sitä korkeutta, vaan kisasimme koko ensimmäisen kauden pääosin 90cm ja 100cm -luokissa. Joku toinen valmentaja olisi varmasti laittanut mut hyppäämään jo tuona vuonna 120cm-luokkia, sillä Champ oli todella kiltti ja pelasti mun virheitä. Mutta ei se olisi ollut reilua hevoselle. Enkä usko, että olisi ollut reilua laittaa hevosta uudessa tilanteessa sellaiselle kouluradalle, jossa se jännityksen takia ei pystyisi suorittamaan tehtäviä vaaditulla tavalla.


Kun lähdin näihin koulukisoihin, ei mulla käynyt pienessä mielessäkään osallistua muuhun kuin helpompaan mahdolliseen luokkaan. Mennä näyttämään hevoselle uutta tilannetta ja kokeilemaan, miten sujuu. Realistiset tavoitteet oli saada hyväksytty tulos ja olisin ollut suorastaan riemuissani yli 56% tuloksesta. En todellakaan ajatellut, että helppo C on vain lapsille tarkoitettu luokka (näissä kisoissa samassa luokassa oli mukana myös aikuisia, apua), sillä olen kisannut tuota samaa tasoa aiemminkin silloin, kun hevonen on ollut kokematon kouluaitojen sisällä. Enkä ajattele vieläkään. 

Oli miten oli, tätä aihetta ei varmaankaan tarvitse puida sen enempää. Me emme kilpaile kouluratsastuksessa, vaan harrastelemme esteitä sen mukaan, mitä itse taidoiltani kykenen. Sileätyöskentely on tietysti esteratsastuksen alku ja juuri, mutta se on kaukana siitä kouluratsastuksesta, jota valkoisten aitojen sisällä vaatimimmissa luokissa haetaan. Eiköhän siis palata takaisin postauksen aiheeseen eli siihen, miten meidän ensikosketus koulukisoihin sujui :)

Kisat alkoivat lauantaina puoli yhdeksältä ja oma starttini oli kello 9.25. Mun mielestä oli hyvällä tavalla niin huvittavaa, että koulukisoissa jokainen sai oman lähtöajan jo hyvissä ajoin ennen kisapäivää. Mä olin aivan hukassa kaiken kouluratsastuskisaamisen kanssa, joten kyselin kavereiltani vinkkejä verryttelyn kestoon ja esimerkiksi siihen, missä saan pitää raippaa ja milloin pitää tehdä mitäkin. Aiheutin varmasti huvittuneisuutta paikallaolijoissa, sillä nämä tyhmät kysymykset pääsivät suustani useaan otteeseen. Kysyvä ei tunnetusti eksy!

Kun Champ jännittyy, se vetää niskan lyhyeksi ja turvan kohti ryntäitä. Tässä tulos: liian pitkät ohjat, jolloin joudun nostaamaan kättä - mistä hevonen jännittyy ennestään.


Mun mielestä tässä kuvassa ajoitus on osunut oikeaan. Oon juuri ratsastamassa samassa askeleessa eteen :D Silloinhan käden pitäisi mennä eteen, ei suinkaan ylös, kuten tässä kuvassa. Champ protestoi avaamalla suutaan.


Lähdin tarkoituksella kisoihin pilke silmäkulmassa eli pistimme koko touhun ihan ranttaliksi. Hevosta puunattiin viimeiseen häntäjouheen asti ja heräsin itse kuudelta keretäkseni meikkaamaan sekä asettelemaan helmikorvakoruja korviini. Se jos joku on jotain, sillä nykyään en jaksa meikata edes töihin. Saimme kavereiltani ja tallimme muilta hevosihmisiltä lainaan yhtä jos toista härpäkettä pinteleistä satulahuopaan, sillä en omista koulukisoihin vaadittavia remeleitä itse. Toki seurakisoihin olisi riittänyt ihan tavalliset varusteet, mutta kerrankos sitä panostaa kunnolla.

Kisapaikalle päästyämme laitoimme hevosen kuntoon ja siirryimme verryttelyyn. Ratsastin puolisen tuntia tehokasta työskentelyä aloittaen tuttuun tapaan matalammalla kaulalla ja nostaen hevosta vähitellen ylemmäs. Tein siirtymisiä, kaarevia uria, vastalaukkaa, muutamia väistöjä ja askeleenpidennyksiä sekä pari pysähdystä. Champ tuntui alusta asti mukavan rennolta ja se reagoi kaikkeen juuri, kuten halusin. Jos haluaa jälkiviisastella, olisin hyvin voinut vahtia paremmin hevosen suoruutta, sillä se oli suurin ongelma itse suorituksen aikana.

Kymmenisen minuuttia ennen suoritustani siirryimme maneesille päin ottamaan pintelit pois jalasta. Odottelualueella en käyttänyt enää raippaa, vaikka se olisi ilmeisesti vielä saanut olla mukana. Kun omaan vuorooni oli aikaa muutaman minuutin verran, pääsin kiertämään rataa sisäpuolelta. Tuomaripääty oli katsomon kanssa samalla suunnalla ja monet hevoset olivat kytänneet sitä kovasti. Tein siis ratkaisun, jossa ratsastin ravissa sekä laukassa molemmissa suunnissa päädyn ohi. Kun pilli soi suorituksen aloittamisen merkiksi, pysäytin Champin ja taputin sitä vielä kunnolla molemmilta puolilta kaulaa.Itse radan kulun näette kokonaisuudessaan videolta. Saimme numeroita pääosin 6,5-7 väliltä, mutta mukaan mahtui myös muutamia 7,5 (mm. toinen laukannosto) sekä 4 (ensimmäinen temponlisäys, joka meni rikki). Huomautuksia tuli suoruudesta, jännittyneisyydestä sekä ajoittaisesta epätasaisuudesta. Yleisvaikutelmista kaikki kohdat olivat numerolla 7. Näihin kuuluvat siis ratsastajan vaikutus hevoseen, ratsastajan asento, istunta ja apujen käyttö sekä oikeiden teiden seuraaminen. Alakommentti kuului seuraavanlaisesti: "hienoja pätkiä, mutta välillä jännittyy. Vielä käsi rennommaksi ja tasaisempi tuntuma". Koko paperi on kommenttien osalta kauttaaltaan linjassa oman tuntemukseni kanssa, mutta pisteitä annettiin ehkä hieman höllällä kädellä. Toisaalta tuolla tasolla vaatimukset eivät vielä kummoisia ole.

Kisahoitajani Kristiina tunsi suoranaista myötähäpeää suoritukseni jälkeen ja manasi, miksen osaa ratsastaa :D Olimmekin todella yllättyneitä, kun kuulimme tulokseni olevan 67% tasan. Loppujen lopuksi voitin koko luokan vajaan kolmen prosentin erolla seuraavaan ratsukkoon. Tilanne oli todella hämmentävä, sillä en olisi uskonut pääseväni lähellekään palkintosijoja, saati tavoitella voittoa. Champ oli kuitenkin enemmän kuin mielissään palkintojenjakotilaisuudesta ja se paistatteli huomion keskipisteenä tärkeämpänä kuin pitkiin aikoihin. Sen itseluottamukselle teki hyvää päästä kunniakierrokselle jonon ensimmäisenä!
Saimme todella hienon ruusukkeen, wau!
Paljon haleja ja taputuksia parhaalle ratsulle! :)


Kisapäivä oli nopeasti ohi meidän osaltamme, sillä palasimme kotitallille ja hoidimme hevosen kuntoon. Pakkasimme vielä varusteet valmiiksi seuraavan päivän estekisoja varten, jonka jälkeen lähdin kodin kautta seuraamaan vielä yhden kaverini suorituksen samoihin koulukisoihin. Koulukisailut ovat meidän osaltamme varmasti pitkälti tässä, sillä ne vievät harmittavasti vapaita viikonloppuja estekisaamiselta. Mikäli me joskus vielä kisoihin eksytään, saatamme uskaltaa osallistua helpon C:n lisäksi myös B:hen. Siinä tosin hevosen pitäisi olla jo paremmin lavoistaan ylhäällä, mikä voikin olla se seuraava tavoite sileänratsastukseen..

Käyttekö te estepainotteisilla hevosillanne koulukisoissa - tai toisinpäin? :)

84 kommenttia

 1. en ymmärrä miten sait startisasi niin ison numeron, just noitten raippojen yms kanssa ja olit muka niin hukassa, olethan kisannut he:aata ja itekkin sanoit olevasi x-y ikävuosina hirmu kouluratsastaja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Hirmu kouluratsastaja" voi tarkoittaa niin monta asiaa - mieleltäni olin täysi tuuppari, mutta eihän sitä ratsastuskouluoppilaana voinut kauhean vakavasti kisata.

   Ja joo mä en muistanut edes kouluradan kirjaimia, lähtökohdiltaan siis aika alkeelliset asetelmat. En tiennyt, saako kannuksissa olla kumipäällysteet, voinko mennä ilman hanskoja jne. pikkujuttuja, jotka eivät ole enää aktiivisessa muistissa :)

   Poista
 2. Mielestäni 120cm ratoja hyppäävän ratsastajan ei tulisi yllättyä menestyksestä heC- luokassa. Isoilla esteillä vaaditaan jo sen verran ratsastustaitoa, että helpon beenkin tulisi mennä heittämällä läpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti tulee mennä, en mä sitä sano. Saa kai sitä silti yllättyä yhdestä jos toisesta asiasta elämässä. Älkää ottako kaikkea niin kamalan tosissaan :D

   Poista
  2. Sehän oli hyvä valinta mennä C juuri tuon kielen takia, jännittyvyyden ja kouluosuuden eihän ne ennen ole kisannut koulua yhdessä. Tosikkoja :D

   Poista
 3. Oon itte ihan true koulu ridaja, vaikka kisaan aika helpolla tasola :) Uskaltauduin nyt osallistua tallimme ristikko luokkaan ja en ees tiiä mit ne arvostelut tarkotaa saati osaa tehdä este verkkaa ....... Teillä muutes menit tosi hyvin :) oote niin ihana pari Champin kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että uskaltauduit osallistumaan estekisoihin! Rohkeasti vaan kyselemään muilta neuvoa ja lukemaan netistä infoa :) tsemppiä!

   Poista
 4. Hyvältä näytti onnea! :)

  VastaaPoista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne suojaavat jalkaa, ihan kuten suojat. Koulukisoissa pinteleitä suositaan enemmän, koska ne näyttävät huolitellummilta. Ja kai se on vähän statuskysymys myös :)

   Poista
 6. kertokaa tyhmälle mitä järkeä on pitää pinteleitä verkassa mutta ottaa ne radalle pois? siis tiedän että niitä ei radalla saa olla mutta miksi sitten laitetaan verkkaan?

  VastaaPoista
 7. Itsekin olen ollut kyseisen paikan kisoissa. En tiedä onko kyseessä sama tuomari, mutta aika höllällä kädellä tuli pisteitä :) Toki olin itsekin Helppo C luokassa, ensimmäisissä kisoissani ikinä! Mielestäni siis ihan kiva juttu, kun kuitenkin seurakisoissa oltiin. Itse tykkäsin tosi kovasti paikasta ja kaikki oli suunniteltu ja järjestelty huippuhyvin! (Vähän kateeks käy, kun te saitte noin valtavat ruusukkeet ja me ihan pikkuset :DD)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että oot samassa paikassa ollut kisaamassa :) ja hyvä että meni hyvin!

   Poista
 8. Onpas negatiivisiä kommentteja! Näytätte tosi hienoilta ja varmasti mukavaa vaihtelua teille molemmille.

  VastaaPoista
 9. Onpa joillain kommentin jättäneillä nuttura kireällä ;) Hyvin paljon samoilla linjoilla olen kanssasi, turha on kiertää koulukisoja, jos päätavoitteet kuitenkin esteillä (sileäntreeni toki välttämätöntä kuten sanoitkin). Toisaalta on hyvä totuttaa hevosta uusiin tilanteisiin, mistä tietää vaikka joskus päätyisittekin kouluradoille uudestaan, olisi silloin tilanne jo tuttu hevoselle. :)

  Mitä tulee luokkavalintaan, ehdottomasti olitte oikeassa paikassa, ensimmäisen kerran kuuluukin olla helppoa ja mukavaa, että hevoselle jää positiivinen fiilis.

  Mielenkiinnosta, oliko siitä kielestä/suusta mainintaa pöytäkirjassa? Itse en sitä juuri radalla huomannut, mutta katsoin videon puhelimella, joten en sitä välttämättä huomannut. En kysy ilkeyttäni, oma hevoseni oli aikoinaan kielenheittäjä ja ajoittain kielestä tuli paljonkin sanomista, joskus ei ollenkaan.

  Täytyy vielä todeta, että blogiasi on ilo lukea, teksti on selkeää ja osaat analysoida omaa ratsatustasi, mukava lukea realistista pohdintaa ilman selittelyä. Blogistasi jää se kuva että välität todella Champista ja haluat sen parasta. Keep up the good work! :)

  -anonyymi aktiivilukija


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos oikein paljon mukavasta kommentista! :)

   Kielestä ei ollut mainintaa paperissa, suun ajoittaisesta aukomisesta kylläkin. Kieli ei näkynyt radan aikana kertaakaan tuomariin päin (yksi mahdollinen kohta oli, mutta se oli tuomarista katsottuna sellaisessa kulmassa, ettei siitä voinut rokottaa, koska näköhavaintoa ei ollut). Ennen rataa kieli oli kyllä moneen otteeseen suun ulkopuolella :D tuomari tuli vielä erikseen sanomaan, että oli ennen radan alkamista pelännyt, jos hevonen heittää kieltä koko radan läpi, kun siltä alkuun vähän vaikutti. Parempi kuitenkin näin :)

   Poista
 10. Mulle oli ihan uutta toi, että kielen roikottamisesta vähennetään säännönmukaisesti 2p jokaisesta tehtävästä jonka kohdalla kieli on näkyvissä. :o Osaatko sanoa miksi näin tiukka käytäntö?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieli on niin selkeä virhe, siksi se vähentää pisteitä reilusti :)

   Poista
 11. Kipan mukaan teillä oli nyt sama tuomari kuin rataharkoissa? Pitääkö paikkansa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaan :) mukava yllätys olikin!

   Poista
  2. Eli sun valmentaja?

   Poista
  3. Öö, ei? :D kyllähän mä olisin tiennyt jos mun valmentaja sitä luokkaa olisi tuomaroinut, silloin en olisi voinut siihen osallistua.

   Tämä tuomari on ollut mun ratsastuksenopettaja ratsastuskoulussa joskus viitisen vuotta sitten (vai vielä kauemmin?), joskus myös vuokrasin hänen hevostaan. Vuosi taisi olla 2009?

   Poista
  4. Miksi et voisi osallistua siihen luokkaan jos valmentajasi olisi tuomaroinut?

   Poista
  5. Jääviyden takia. Seuratasolla se ei ole niin tarkkaa, mutta valmentajani kieltäytyi tuomaroimasta ko. kisojen vaikeintakin luokkaa siksi, että hänen oppilaansa starttasi siinä.

   Poista
 12. Ihanasti meette! Sun blogi tuo niin paljon inspiraatiota omaan heppaelämään! :)

  VastaaPoista
 13. Mikä toi laukanvaihto tos lopulla oli?:DD

  VastaaPoista
 14. Teillä meni hienosti! :) ps. olen sinua 4 vuotta vanhempi ja rullaan yhä edelleen oman hevosen kanssa koulukisoissa Helppo C-luokkia, koska ne ovat itselleni ja hevoselle mukavampia, kun ei tarvitse jännittää ja hermoilla niin paljon, eli olen kanssasi tässä asiassa täysin samaa mieltä, että ei kouluradoilla ihan heti tarvitse mitään piaffea vedellä ;)

  VastaaPoista
 15. Mulla on ollu hevosen kanssa välillä sama ongelma, että jännittyy helposti niskasta ja vetää turvan ryntäisiin. Millä keinolla olet saanut Champin taas rentoutumaan? Ja hyvältä näytti rata, varmaan ihan hauska kokeilla välillä koulukisojakin. Varsinkin jos saa noin ison ruusukkeen : D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis ylipäänsä vuosien myötä miten vai juuri ko. tilanteessa? Jos hevonen jännittyy, yleensä yritän pitää käden mahdollisimman tasaisena ja jatkaa meneillään olevaa tehtävää kuitenkaan paineistamatta hevosta enempää :)

   Poista
 16. Minusta meno näytti hienolta! Ja onko sillä väliä mitä luokkaa kisaa, jos se on vain itselle ja hevoselle mukavaa ja sujuu! :) Kaikkien kuuluu tehdä sitä mistä pitää ja mikä sujuu, eikä väkisin mennä vääntämääm vaikeampia luokkia :)

  VastaaPoista
 17. Teillä meni tosin hyvin! Meidän Luca oli kovin kiinnostunut Champista. Hirnui ja tuijotteli Champpia koko ajan. :D Oltiin siis samassa luokassa kolmansia.
  elamaataallapain.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko vastata tähän kommenttiin, että ehkä heppasi tunnisti, että Champ on "julkkis"? ;)

   Hyvältä näyttää teidän rata videolla, ja ehdottomasti pitää olla näin hyvästä suorituksesta ylpeä ja innoissaan! Kun on ekat kisat ja vähän jännitystä ilmassa niin ehdottomasti helppo luokka, että kaikille jää hyvä fiilis radasta :)

   Poista
  2. Lotta: Oi vitsi, eikä Champ tajunnut mitään. Se vain möllötti kuin mikäkin aasi :P onnea hienosta suorituksesta!

   Elppi: Kiitos! Näinpä juuri :)

   Poista
 18. Wau, onnea! Rata näytti tosi hyvältä! Hyvä, että menitte tuon HeC, kun ette kuitenkaan ole tavoitteelisesti kisaavia koulussa, niin jäi molemmille hyvä mieli kivasta jutusta :) Ja olitte tosi tyylikkäitä ;) Muuten, minkä esinepalkinnon saitte, kun sulle tarjottiin jotain ja sitten osoitit kuvaajaa (?)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä mäkin ajattelin, että kun ei ole päälaji, niin miksi mennä tosissaan tekemään :)

   Sain helmikorvakorut (true dressage rider siis!) ja ratsastussaapassukkia. En viitsinyt ottaa niitä käteen ratsastuksen ajaksi, joten pyysin viemään kuvaajalle :)

   Poista
 19. Innostuin tästä postauksesta nyt sen verran, että ilmottauduin paikallisiin seurakouluihin :D Viimeisistä koulukisoista aikaa ainakin 6 vuotta... Saa nähdä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mahtavaa! Jes, tsemppiä kovasti ja tuu ihmeessä kertomaan miten meni :)

   Poista
 20. onnea suorituksesta! Champ oli tosi hieno! :)
  Hirvee haloo täällä nyt tosta luokasta... Jos Champ ei ole hirveästi koulukisoissa ollut,niin minkä takia pitäisi edes harkita johonkin A- luokkaan menemistä,vaikka ootkin taitava ratsastaja. Parempi niin,että alottaa helpommista,niin hepallakin parempi mieli,ettei heti lähdetä vaatimaan paljoa kun ollaan muutenkin mukavuusalueen ulkopuolella. Champ käyttyäytyi niin asiallisesti,videosta päätellen!

  Mulla on ittelläni vanha isojen luokkien estehevonen,jolla tuuppailen kans helppoja luokkia ja on herralla aina mukavaa heitellä pukkeja radalla,vissiin niiiiin tylsää kun ei oo esteitä. :D

  kouluradoilla.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, hevosesi siis selkeästi keksii vähän haasteita radalle ;) kiitos kovasti! Tätä mieltä olen itsekin :)

   Poista
 21. Oot kyllä rohkea mimmi! Hyvin meni ekoiksi koulukisoiksi Champin kanssa :) Rapsutuksia hienolle herralle! :)

  VastaaPoista
 22. Miksi te puhutte ekoista kisoista kun blogissakin on ollut juttua koulukisoista reilu vuosi sitten? Vielä sama tuomari joka silloinkin pisteyytänyt samoihin pisteisiin, niin ei kai voi puhua "ekoista kisoista"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Missähän vaiheessa tän sisäistäminen helpottuisi...

   Nämä olivat meidän ensimmäiset koulukisat. Piste. Vuosi sitten keväällä meidän tallilla järjestettiin rataharjoitukset - ei edes kilpailuharjoitukset, vaan rataharjoitukset. Sama asia kuin tunnin päätteeksi valmentaja arvostelisi radanpätkää. Tuolloin sai pitää suojat/pintelit/raipan/jne mitä ikinä halusi radalla apuvälineenä, sillä prosentteja ei laskettu eikä ketään laitettu parhausjärjestykseen.

   Selvensikö?

   Poista
 23. Ihmettelen tätä kohtaa tekstissä: "Kisahoitajani Kristiina tunsi suoranaista myötähäpeää suoritukseni jälkeen ja manasi, miksen osaa ratsastaa :D". Missä kohtaa et osannut ratsastaa? Ratahan oli aikalailla rikkeetön (askeleen pidennyksessä yksi rikko), helpossa c'ssä ei edes vaadita peräänantoa (tai muotoa, mikäli joku tätä termiä vielä käyttää), joten on mielestäni aika tökeröä sanoa noin että et osaa ratsastaa. Voin olla satavarma, että kisoissa oli huomattavasti kehnompia ratsastajia ja sitten tulee tollaista kommenttia. Miltäköhän muista on mahdollisesti mahtanut tuntua, jos on kuullut kommentin? Olen kuitenkin samaa mieltä, että helppo C oli teille hyvä aloitus, eikä mielestäni vaikeampaa luokkaa olisikaan kannattanut mennä. Sitä en todellakaan kiellä. Mutta olihan se aikalailla arvattavissa, että sijoitutte tai voitatte jos Champ ei roikota kieltä. Ei saa aliarvioida itseänsä tai hevosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noo, sanotaan näin, että Kristiina osaa olla välillä melkoisen suorasanainen ja tuomitseva :D Hän ihan surutta kyllä löi kättä naamaansa ratani jälkeen. Ei varmasti tarkoittanut, etteikö suoritus ollut riittävä tuolle tasolle, mutta noin niinkuin yleisesti.

   Poista
  2. Tämä selvensi. :) Täytyy olla kuitenkin tarkka, koska joku kokemattomampi on voinut pahoittaa mielensä tuollaisesta kommentista, jos ei tiedä mitä sillä on tarkoitettu.

   Poista
  3. Tässä olen ihan samaa mieltä kanssasi. Kristiina on itsekin vasta 15v eli tilannetajua voi aina hioa :)

   Poista
 24. Mua kyllä ihmetytti myös luokan valinta enkä ala siitä tappelemaan vaikka mielestäni kuuluttekin ihan toisiin luokkiin vaikka olisi ekat kisat. Itselläni kolmannet kisat olivat jo helppo aata. Ja sanon tämän siksi että teillä on todella mahdollisuuksia korkealle kunhan champ pitää kielen suussaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitkäs ekat kisat sitte?

   Poista
  2. Eihän sitä tiedä, vaikka meidän kolmannet kisat olisivat helppoa a:ta - suuresti kuitenkin epäilen ;)

   Poista
 25. Olen hevostani kouluttanut n. vuoden vasta koulupuolella - sillä ei tullessaan minulle osannut mitään. (kyseinen hevonen siis jo nyt 10, oli 9 kun aloitimme koulutuksen, tullessani minulle hevonen osasi vain kävellä, ravata ja laukata. eläinrääkkäystapaus :( ) koulutuksen myötä, minusta tuli hirveän 'tosikko' ratsastaja, ja kisasin vain koulua hevosellani. se on jatkunut viime keväästä -> tähän 2015 kevääseen, kun sain nyt keväällä hyvän estehevosen! kisainto siis esteille nousi, ja nyt olemmekin uuden hevoseni kanssa kisanneet 80cm esteitä, voittaen tai sijoittuen, aina, ihanaa kun on varma hevonen näin epävarmalla kuskilla, niin munkin luottamus on kasvanut siihen että osaan kyllä esteitäkin mennä! nyt olen ihan intona esteratsastuksesta & olen ottanut startteja tällä koulutuksessa olevallakin hevosella estepuolella, hyppäämme kotona helposti 80-90cm ratoja. kisoissa samaa korkeutta. onse hienoa kuinka on mahdollisuua mennä koulua sekä esteitä kisaten & treenaten! ai että <3. olen myös tämän koulupuolella koulutuksessa olevan hevosen kouluttanut itse myös esteillä, sillä kaikkien mielestä ketä sen hevosen selkään on laitettu, ovat sanoneet että se on liian vaikea..? mulla toimii hienosti esteillä, ja on niin nätti että huh! hienot hypyt & kapasiteetikas hevonen.. ihanaa kun saa työlle vastinetta kun näkee kuinka upea siitä on vuodessa tullut ❤️ ... sekavaa tekstiä, toivon että ymmärsit ����

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi ihanaa, että oot saanut yhteistyön sujumaan hevosen kanssa! Tsemppiä jatkoon :)

   Poista
 26. En juuri ikinä lue kommentteja, saatika kommentoi !! Nämä kommentit ampuuvat jo niin yli että alko olemaan jo hauskaa lukea tätä pätemistä ! :D jokainen saa kisata omalla hevosella juuri niinkuin haluaa. Ymmärrän täysin että miksi menetti heC. Ensinnäkin te ette kisaa koulua, niin jostaihan se on aloitettava ! mitäs jos heppa olis laittanut ranttaliks valkosista aidoista tai tuomaripöydästä, mistä sitä ikinä tietää. ;)

  itse kilpailen enemmän esteitä tasolla ö, mutta käyn epäsäännöllisen säännöllisesti koulukisoissa vetämässä häntäpään prosentteja. Jonkun täytyy nekin ansaita ! tykkään kilpailla ja muutenkin työstää koulua, mutta en vain osaa !!

  Tsemppiä teille, ja ehkä tekin joskus kisaatte jossakin muiden mielestä "teille sopivassa luokassa" ! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Naurahdin tuolle sun sanonnalle "jonkunhan nekin pitää ansaita" - sulla on ihan mahtava asenne, pidä siitä kiinni! Tsemppiä hirmuisesti jatkoon ja kisaamisesta nauttimiseen!! :)

   Poista
 27. Mielestäni ei ole yhtään naurettavaa panostaa varustukseen ja ulkonäköön ihan helpoista koululuokista lähtien, koko lajin ideahan on mennä virheettömän siisteinä ja täydellisessä yhteisymmärryksessä rata läpi :D Sellaiset ihmiset, jotka tulevat koulukilpailuihin (oli ne sitten minkä tasoiset tahansa) tarhasta noukitulla räjähtäneen näköisellä hevosella ja kuluneissa tallivaatteissaan, luovat lähinnä sen vaikutuksen etteivät kunnioita kilpailun järjestäjää, tuomaria ja katsojia pätkääkään. Pysyisivät suosiolla kotona kiertämässä kehää, jos ei viitsi edes siistiä hevosta ja vetää valkoisia housuja jalkaan...

  Ja mitä tuohon luokkavalintaan tulee, en ymmärrä alkuunkaan näitä vikisijöitä. Samahan se olisi estepuolella mennä kokemattomalla hevosella hyppäämään metriä ekoissa kisoissa, vain siksi että ratsastaja on aiemminkin hypännyt kyseisellä tasolla. Eiköhän ne hevoset kuitenkin ilmoiteta ihan siihen ristikkoluokkaan tai muuhun pieneen luokkaan ekalla kerralla, huolimatta siitä että ratsukko saattaa onnistuessaan viedä rusetin joltain shettisratsastajalta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämäpä juuri. Kiitos viisaista sanoista :)

   Poista
  2. Täysin samaa mieltä! Minäkin sain kritiikkiä, kun osallistuin ristikkoluokkaan 4v hevosella joka oli ihan vauva ja ikäisiään jäljessä. Tämä siksi, kun oon ite kilpaillu vanhalla kansallisella tasolla edellisellä hevosella viimeksi v.2009...
   Mutta en kylläkään vieny shettisratsastajien ruusukkeita, kun heppa oli niin jännittynyt ja ihan pois avuilta. �� Ois ollu kamala kokemus aralle hevoselle jos rata olis ollu korkeempi..

   Ihan oikee (ja ennenkaikkee reilu hevoselle) luokkavalinta teillä! Champ näytti tosi upeelta videolla ja ratsastit kauniisti :)

   Poista
 28. Luin joitain kommentteja ja hirmu negatiivista porukkaa täällä! Mutta siis se, että osallistuit HeC luokkaan on todellakin enemmän kun suotavaa, varsinkin jos hevonen on kokematon sillä puolella. Kyllähän sitä estepuolellakin alotetaan ristikkoluokista, vaikka olisit itse 80cm tasoinen ratsastaja, mutta hevonen ei. Minulla kokemusta tuosta kun omistin lämppärin vuoden verran joka ei osannut juuri esteitä tullessaan meille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärtäisin tämän jos hevosen kanssa ri kotonakaan hypättiin kuin ristikkoa tai hieman korkeampaa. Champ ja aada kuitenkin treenaavat ja osaavat vaikeampia kuin helppo c:n tehtäviä.

   Poista
  2. Petra: Näinpä! Tsemppiä sulle hevosesi kanssa :)

   Anonyymi: Tottakai osataan, enhän mä muuten pystyisi kisaamaan esteitä. Sileätyöskentely on kuitenkin ihan eri asia kuin kouluratsastus. Estehevoselta ei vaadita samoja asioita, mitä kouluhevoselta, vaikka samoilla tehtävillä niitä tehtäisiinkin (väistöt, avot, sulut, vaihdot, kokoamiset, eteenratsastukset jne).

   Poista
 29. Itelläkin oli hieno estehevonen, jonka kanssa pääasiassa tietty mentiin esteitä tosissamme. Koulua treenattiin kuitenkin suht ahkeraan ja huviksemme käytiin muutamia kertoja vuodessa kouluaitojenkin sisällä. :D en itse osannut ratsastaa koulurataa ollenkaan, eikä hevonenkaan yleensä ollut niillä "koulusäödöillä", vaan "estesäädöillä", koska ymmärsi kyllä että oli kilpailutilanne. Koulussa vaan kun ei mennä kovaa ja korkealta ja kotioloissa Tuupatessa kyseinen hevonen oli enemmänkin eteenpäinpotkittavaa mallia, toisin kuin kisoissa :D jollain tapaa aina kuitenkin sijoituttiin, välillä jopa voitettiin HeC luokkia. HeB luokatkin selvittiin hyväksytysti :D välillä tunsin kyllä paineita juurikin noiden " 120cm hyppäävien tulisi kyllä suorittaa heB radat vaikka silmät kiinni" -kommenttien takia - mun hepasta ei vaan ollut kouluradoille!!!! Toisella hepalla olikin jo eri juttu, mut se ei sitte hypänny.......

  VastaaPoista
 30. Ärsyttävää, kun ihmiset eivät osaa iloita toisten puolesta. Itselle tuli ainakin hyvä vaikutelma ja pää asia on, että teillä on hauskaa. Itseǩin kisaan kansallisella tasolla esteitä ja en olisi kyllä pettynyt vaikka he c-luokasta tulisi 60 %. Jos lajissa ei kisaa niin kuka kieltää menemästä testailemaan ja pitämään hauskaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon ihan samaa mieltä! Hauskaahan sinne mentiin pitämään, ei nuttura kireällä vääntämään. On nämä kouluratsastusihmiset näköjään tosikkoja ;)

   Poista
 31. Itselläni on kyllä enemmän estehevonen ja sen puolen kisoja tullut mentyä. Tallikisoissa käytiin kerran heC ja heB hyvin tuloksin! Muuten ei olla vielä uskallettu koulupuolelle nenää työntää kisoissa, saa nähdä miten käy jatkossa...

  VastaaPoista
 32. Tosi kiva ja hyvä postaus! Oon sun aika uus lukija ja sun postauksia on kyllä miellyttävä lukea :) onnea sulle ja champille ja uskaltekaaha uuestaakii koulukisoihi lähtee, ei se niin kamalaa ole ja väillä on kiva haastaa itseään ;) t. vannoutunut esteratsastaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tervetuloa mukaan seuraamaan meidän arkea. Ja eiköhän me joskus tulevaisuudessa jotain koulujuttuja tulla menemään :)

   Poista
 33. Onnea luokan voitosta! :)
  Mun on pakko kysyy tätä nyt sulta kun olet kokeneempi hevosihminen kuin minä, että miksi asiaan puututaan kisoissa niin paljon siihen, jos hevonen jännittää? Kyllä kai hevosetkin jännittävät tulevaa rataa, varsinkin jos ne tietävät jo rutiinista sen että radalla odotetaan parasta. Musta on jotenkin hassuu et hevoselta, joka viedään eri tallille kilpailemaan, odotetaan sen olevan täysin rento. Tiedät paljon hevosista ja itselläsikin on oma, toivottavasti osaat jotain valoa mulle tähän asiaan antaa :)
  Mä kannustan sua ainakin uudestaan joskus koulukisoihin, vaikka ihan siihen helpoimpaan luokkaan uudestaan :) Mukavaa vaihtelua hevoselle ja sullekin, ja kehittää varmasti molempien teidän itsetuntoa ja myös välistänne luottamusta :) Mikään ei syvennä ihmisen ja hevosen välistä suhdetta paremmin kuin kaikenlaisten uusien asioiden kokeilu ja oppiminen ja juurikin se rentomielisyys kaikessa:) Ehkä joku kesä kokeiluun teille kenttäkisat? ;)

  Keep going Aada!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on vaikea kysymys, johon mulla ei ole vastausta antaa. Varmasti kaikki tiedostavat sen, että hevosia voi jännittää - sen takia niitä helpompia luokkia mennään alle ja nostetaan vasta sitten tasoa kun homma alkaa tuntumaan varmalta :)

   Ensi kesänä pitäisi päästä menemään jotkin kenttäkisat, jos vain kaikki menee suunnitelmien mukaan!

   Poista
 34. ihmeen paskamyrsky yhdestä koulustartista :D jos olisitte kisanneet hea tasolla niin silloin ymmärtäisin että porukka raivoaa kun viet tikkarit lapsilta mutta nyt on kyllä mielestäni aivan eriasia.. jostain kaikkien on aloitettava ennemmin tai myöhemmin

  VastaaPoista
 35. Itse en ole koskaan vielä kerinnyt edes kisaamaan, mutta minun pitäisi uskaltautua joskus jollekkin tallille kisaamaan raviluokka jonkun hevosen kanssa.. ^_^ Haluan aloittaa helposta ja jos raviluokka menee hyvin saatan ottaa uusiksi mm. vuoden päästä saman luokan ja katsoa miten sujuu :D Hienosti meni nuo kisat! Itse kuitenkin melkein arvasin että kyllä sieltä voitto tulee ja vielä hyvin prosentein! ;))

  VastaaPoista
 36. Onnea! Hienolta näytti rata ja minustakin oikein sopiva luokkavalinta, kommentoihan tuomarikin että "hienoja pätkiä" eikä esim. hieno kokonaisuus. Vaikka kotona menettekin "korkeammalla" tasolla koulua, ei se tarkoita että taso olisi sama kisoissa :D
  Jäi vaan kaivamaan tuo "Sileätyöskentely on tietysti esteratsastuksen alku ja juuri, mutta se on kaukana siitä kouluratsastuksesta, jota valkoisten aitojen sisällä vaatimimmissa luokissa haetaan." En tarkoita tätä missään nimessä pahalla, mutta ei se kovin kaukana siitä ole. Perusratsastuksen tulee olla suunnilleen samalla tasolla, ero on oikeastaan siinä että esteradoilla on esteitä joita ratsastetaan ja kouluradalla ne "esteet" ovat liikkeitä. Hevosen tulee olla ihan yhtä lailla avuilla molemmilla radoilla, toki estehevonen osaa hypätä siinä missä kouluhevonen osaa piffata ja tehdä piruetteja :D
  Olikohan riittävän sekava sepustus, mutta siis pääpointti että onnea menestyksestä ja aivan ihana asenne sinulla!

  VastaaPoista
 37. Vaikka Blogitalli lopettaakin, niin voiks sä silti julkasta ne sun kuvaamat videot sun päivistä niin ihan täällä sun omassa blogissa ? :) mua ainakin kiinnostaisi nähdä niiiin paljon sun arkea jne

  VastaaPoista
 38. Mielestäni oli todella hyvä vaihtoehto toi Helppo C! Jostainhan se pitää aloittaa! Varsinkin jos Champ ei ole koulukisoja aikaisemmin mennyt niin todella hyvä suoritus molemmilta! Mielestäni sinun kannattaisi mennä myös muutamat koulukisatkin vuosien aikana niin saisi myös vähän vaihtelua! :)

  VastaaPoista
 39. On kyllä ilo katsella tollasta menoa, ja ihan fiksua mennä sellainen rata joka itsestä tuntuu hyvältä! Itsekkin hevosen kanssa menty helpompia luokkia juuri sen vuoksi että tottuu siihen että tarvitsee nätisti tepastella eikä häntä tötteröllä painaa esteillä ;)

  VastaaPoista
 40. Tuntuu niin hassulta katsoa videota jossa menitte saman radan kuin minä yksissä tulevissa kisoissa:) mutta todella opettavaista samalla!!! Mulla vain ei ole noin hieno liikkeistä hevosta xD katsotaan kuinka käy näiden puskaratsastajien...😂

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat