torstai 17. joulukuuta 2015

Joulukalenterin 17. luukku - Mitä joulunaika on?


Joulukalenterin seitsemännentoista luukun takaa löytyy mietteitä siitä, mitä joulukuu ja joulun aika ylipäänsä mulle merkitsevät. Tällaisia asioita tulee harvemmin pohdittua syvällisemmin, sillä niitä pitää kovin itsestäänselvinä. 

Joulu on ollut mulle aina eräänlainen rauhoittumisen aika. Pienenä lapsena se tarkoitti, ettei päiväkotiin tarvinnut mennä ja myöhemmin kouluikäisenä pääsin rauhoittumaan veljeni kanssa joululomalle. Tauko opiskelusta oli aina paikallaan, sillä taisihan se koulusta lomailu olla jokaisen sen ikäisen suurin onni. Vaikka pakko myöntää, että kyllä tämä eilen alkanut kuukauden opiskelutauko lämmittää myös reilun parikymppisen mieltä kummasti! 

Olen aina viettänyt joulun perheeni kanssa. Vanhempieni erottua vaihtelimme vuosittain sitä, kumman vanhempani luona olimme veljeni kanssa joulun ja kumman luona uuden vuoden. Ollessani pieni olimme monesti mummolassani ihan aattonakin, mutta myöhemmin joulunviettopaikaksi vakiintui jompi kumpi kodeistani. Mikään sääntö se ei kuitenkaan ollut, sillä raahasimmepa kerran tavaramme lahjoineen päivineen Ylläkselle asti. En ymmärrä, miten isäni oli onnistunut piilottamaan sen lahjamäärän meiltä lapsilta koko automatkan ajaksi! 

Näin paljon meidän kotitiellä oli lunta nelisen vuotta sitten! Huh, ei kyllä ole hetkeen ollut :(

Pakko lisätä näitä taidekuvia, talvella tykkään kuvata aina tällaisia :D
Joulukuuni ovat koostuneet viime vuosina pitkälti viimeisistä koulurutistuksista, jonka jälkeen olen heittänyt niin sanotusti aivot narikkaan ja unohtanut opinnot täysin seuraavan vuoden puolelle saakka. Blogin aloittamisen jälkeen joulukalenterien tekeminen on täyttänyt arkeni kummasti ja varsinkin kuun loppupuolen luukkuihin on ollut välillä haastavampaa löytää aikaa tai ideoita. Tätä kirjoittaessanikin istun junassa matkalla Helsingistä kotiin, sillä olin tänään illalla viimeisessä tentissäni ja vietin loppuillan ystäväni kanssa keskustassa ostellen joululahjoja, syöden hyvin ravintolassa ja nauttien joulun tunnelmasta. Koska mulla alkaa torstaina työt jo seitsemältä ja kello on nyt junassa istuskellessani vaille yksitoista, halusin säästää aikaa nukkumista varten ja tehdä kirjoitusosan valmiiksi junassa.

Toden totta, joulun aikaan kuuluu kohdalleni myös lahjaostokset, kaupungilla pyöriminen ja ihmispaljoudesta nauttiminen. Olen ihminen, joka rakastaa pyöriä kaupoissa valitsemassa lahjoja kaiken sen ihmispaljouden keskellä, sillä se luo oikeasti joulun tunnelmaa! Kaikista parasta on, jos ympärillä on paljon ihania joulukoristeita: kauppojen näyteikkunat ovat täynnä mitä ihanampia koristeluja ja taustalla soi rauhallinen tai pirteä joulumusiikki. Ostosreissut kruunautuvat, kun pääsen istumaan johonkin kahvilaan glögi kädessäni ja vain tarkkailla ohikulkevia ihmisiä. Vietän jonkin verran aikaa myös erilaisten pikkujoulujen parissa ja pyrin näkemään ystäviäviäni normaalia enemmän.

Olen joskus käynyt kuvaamassa tuttujeni hevosia jouluna, tämä on vuodelta 2012.
Ja siitä omastakin on kuvia tullut otettua <3 Tänä vuonna emme taida saada lunta jouluksi..

Jouluaattoa ennen meillä on tapana siivota koko kotimme putipuhtaaksi ja koristella se jouluisesti. Kuusen saatamme laittaa yläkertaan jo pari päivää ennen aattoa, mutta alakerran ruokailutilaan tuomme kuusen vasta edeltävänä päivänä. Kuusen koristelu on aina yhteinen projekti, johon koko perhe osallistuu jollain tapaa. Yleensä perheen miespuoliset henkilöt joutuvat tuskailemaan valojen kanssa ja mulle siunaantuu koristeluosuus ;) 

Itse aattona päivä alkaa maittavalla aamupalalla ja kutkuttavalla tunteella siitä, että päivästä on tulossa loistava. Herään aattona aina melko aikaisin, sillä meillä on ollut perinteisesti jouluratsastus tallilla aamupäivän aikana ja olen aina halunnut koristella hevosen sekä itseni jouluisesti. Ratsastuskouluaikoina tein saman kuvion hoitohevoseni kanssa ja nykyään se toistuu oman hevosen avulla. Myös tänä jouluna luvassa on vastaava kuvio, enkä malta odottaa! Perheeni on aina tullut seuraamaan aattoaamun ratsastusta, jonka jälkeen olemme palanneet takaisin kotiin ja syöneet riisipuuroa jännittäen sitä, kuka sinä vuonna saisi mantelin. Hevoselle on toki aina viety maittavia jouluomenia! Champ rakastaa niitä, sen suu ihan vaahtoaa niitä syödessä.

Iltapäivällä menemme yhdessä aattohartauteen kirkkoon, jonne laittaudumme vähän normaalia hienommin. Kirkosta palatessamme käymme sytyttämässä kynttilän haudalle tai sitä varten tarkoitetulle paikalle ja palaamme kotiin viettämään hetken aikaa kuka missäkin. Illan tullen joulupukki piipahtaa jättämässä lahjat ja pääsemme kurkistamaan, kuka meistä on ollut se kaikista kiltein. Yleensä olemme jakaneet lahjat ensin jokaiselle ja avanneet niitä sitten yhdessä, jokainen yhden kerrallaan. Loppuilta onkin kulunut uusien tavaroiden parissa ja jotain kivaa, jouluista elokuvaa katsellen.

Viime vuonna jouluaaton ratsastusasumme näytti tältä!
Pämppis vähän vajaana taustalla :D

Eikä joulu aattoon lopu, vaan joulupäivänä on vuorossa myöhäinen aamuherätys ja yhteinen joululounas perheen kesken. Joululounaalle laittaudumme myös juhlavammin ja nautimme sen meidän ruokailuhuoneessa keittiön sijaan. Tarjolla on perinteistä jouluruokaa lipeäkalasta laatikoihin, mutta tällaisena kovin rajoittuneena ihmisenä (lue: nirsona) mussutan yleensä perunoita, kinkkua ja ruisleipää. Jouluaaton jälkeisille välipäiville meillä ei yleensä ole suunniteltuna kovinkaan paljon ohjelmaa, vaan olemme rauhallisesti kotona tai lähdemme esimerkiksi Itä-Suomeen mummoni luokse. 

Joulunaikaan kuuluu ehdottomasti hyvä musiikki ja mun kohdalla se tarkoittaa perinteisten joululaulujen lisäksi myös radiohittejä. Tällä hetkellä soittolistallani on pyörinyt pitkään muiden muassa Tungevaag & Raabani - Russian Roulette, Mike Posner - I took a pill in Ibiza (Seeb Remix), Teflon Brothers - Juusto Katolle ja Rudimental - Lay it all on me. Eikä sovi unohtaa kaikkien aikojen suosikkijoululauluani, Train - Shake up Christmas. Nämä joutuvat varmasti kovalle kulutukselle tulevan viikon aikana ;)

Tänä vuonna vietän joulun kotona, sillä lähdemme kavereideni kanssa Ylläkselle siitä seuraavalla viikolla viettämään uutta vuotta. Champ rokotetaan juuri ennen vuodenvaihdetta, joten se saa pitää lomaa treeneistä sen viikon nauttien toivottavasti hyvistä talvikeleistä. Joulun jälkeen olisikin kiva päästä treenaamaan muutamat välipäivät vielä kunnolla, jottei koko loppuvuosi mene pelkäksi kävelyjumpaksi. Aattona aion kuitenkin vain nauttia hevosen kanssa yhteisestä ajasta ja osallistua tallimme katrilliin, jossa meillä molemmilla on varmasti oikeinkin hauskaa!

Mitä teidän joulunaikaanne kuuluu?

5 kommenttia

 1. Siis omg ihanii kuvii. Oot paras. Todella paljon kaikkee:D

  VastaaPoista
 2. Mitä minun pitäisi muistaa kun alan bloggaamaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä tähän ole mitään yhtä ohjetta. Kannattaa muistaa, että pitää blogin omannäköisenä, eikä yritä miellyttää liikaa muita. Ahkera päivittäminen, hyvät kuvat, sujuva teksti ja kiinnostava aihe ovat niitä tärkeitä juttuja :)

   Poista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat