perjantai 26. helmikuuta 2016

#698: Päästä vinksallaan

Olen pitkään tiedostanut, että hevosihmiset ovat hieman vinksahtaneita päästään. Miettikää nyt: maksamme itsemme kipeiksi siitä, että nelijalkainen ystävämme saa syödä juuri sille sopivaksi analysoitua ruokaa. Hankimme hevosellemme hierojaa, fysioterapeuttia, niksauttelijaa, hevoskuiskaajaa ja ties mitä maijapoppasia samalla, kun olemme itse venytelleet viimeksi viime vuosikymmenellä. Kaikesta huolimatta - tai ehkä juuri siitä johtuen - voi vaakatasossa tulevan räntäsateen takaa tihrustamalla nähdä hevosenomistajan, jonka virne ylettyy korvasta korvaan silloin, kun hevonen on suorittanut yhden onnistuneen liikkeen valmennuksessa.

Mutta ei hätää, tämä mielenvikaisuus on pakollinen piirre hevosihmisissä ja meidän pitää olla siitä ylpeitä. Aloin tosissani miettimään eilen sitä, miten paljon helpompaa elämä olisi välillä ilman ratsastusurheilua. Sain nimittäin järjestettyä itseni sellaiseen aikatauluhässäkkään, ettei tosikaan! Koska tulevan viikon ohjelma on kaikessa komeudessaan melkoisen koominen, halusin jakaa sen teille jo etukäteen. 

Kaikki lähti siitä, että viimeksi Piia Pantsun valmennuksien yhteydessä ilmoitin haluavani osallistua hänen seuraaviin valmennuksiinsa kahtena päivänä. Valmennukset sijoittuvat ensi viikon tiistaille ja keskiviikolle, mutta ajattelin tuolloin pystyväni skippaamaan luennot yliopistolla ja keskittyväni noina päivinä puhtaasti hevosurheilun pariin. Toisin kävi, sillä tämän viikon alussa tajusin, että mulla on tulevalla viikolla neljän tentin tenttiviikko. Koulun järjestelmään kirjautuessani toivoin tenttien osuvan aamupäivälle, mutta kuinkas ollakaan: sekä tiistaina, että keskiviikkona tentit olivat sopivasti juuri päivästä iltapäivän puolelle. 


c. Annika Mäki
Niille, jotka eivät yliopistotason tenttisysteemiä tunne, voin hieman avata tenttien laajuutta. Kyseessä ei suinkaan ole muutaman kymmenen sivun opiskeltava alue, vaan yksi tentti kestää yleensä kahdesta neljään tuntia ja siihen on opiskeltavana yhdestä neljään kirjaa, jotka ovat laajuudeltaan kaikkea paristasadasta sivusta eteenpäin ja usein englanniksi. Eikun viestiä valmennusten järjestäjälle ja kysymystä peliin aikataulujen sumplimisesta! Tiistaina ajattelin pääseväni aikaisin aamusta tai myöhään illasta, keskiviikkona saman kuvion mukaan. Tosin ilta-ajat jouduin myöhemmin hylkäämään ihan senkin vuoksi, ettei kyyti olisi järjestynyt.

Vastausviesti aikatauluista tuli perille ja sain tiedon, että molempina päivinä valmennukseni alkaisi neljä tuntia ennen sitä hetkeä, jolloin mun pitäisi istua tenttisalissa valmiina koitokseen. Kuulostaa vielä täysin mahdolliselta kuviolta, mutta seuraavaksi eteen tuli kysymys matkoista. Meidän tallilta ajaa ratsastuskeskus Ainoon puolen tunnin verran, tallilta kotiin mulla menee noin 15 minuuttia ja kotoa koululle tunti. Laskin, että jos konkreettisesti heitän hevosen trailerista tarhaan ja jätän kaikki tavarat niille sijoilleen, kerkeäisin tenttiin juuri ja juuri oikeaan aikaan. Illalla tenttien jälkeen tulen sitten tallille purkamaan kaikki tarvikkeet sekä hoidan hevosen kunnolla. Lukemisesta viis, nyt halutaan valmentautua!

c. Annika Mäki

Jo tässä vaiheessa ei-hevosihmiset pyörittelisivät silmiään, mutta eihän tämä hupi tähän loppunut. Mulla ei vieläkään ole BE-korttia eli en saa vetää traileria itse. Soitin ensin isälleni, joka sanoi, ettei mielellään ottaisi töistä vapaata tämän takia. Seuraava urhi oli isäpuoleni ja kysyin, josko hän olisi voinut ottaa töistä vapaata, mutta hän ilmoitti olevansa työmatkalla Berliinissä juuri tiistaina ja keskiviikkona. Sitten alkoi pommitus kaikkia muita ihmisiä kohtaan. Kävi ilmi, että se hevosauto, jota saisin itse ajaa, on vielä korjauksessa ja että kaverini ei uskaltaisi välttämättä ajaa huonon sään sattuessa yhdistelmäämme. Tässä vaiheessa äiti kehotti jo luovuttamaan. Mutta ei, en mä niin helpolla luovuta.

Pienen epätoivoon vaipumisen jälkeen sain idean: Champ voisi majoittua yön Ainossa! Tallin omistajaporukalle tämä sopi, joten kysyin isältäni, josko hän voisi tiistaiaamulla heittää hevosen Järvenpäähän ja hakea meidät keskiviikkoaamuna sieltä valmennuksen jälkeen renkaat vinkuen pois, jotta kerkeän tenttiin. Tämä kävi ja näin ollen ajan tiistaina tentin jälkeen vielä kävelyttämään ja hoitamaan hevosta Järvenpäähän, jonka jälkeen pääsen kotiin lukemaan nukkumaan, jotta voin herätä keskiviikkona puoli kuudelta keretäkseni valmennukseen. Ja kaiken aikaa tulen juoksemaan tuli hännän alla. On tämä kyllä yksi iso show :D


c. Annika Mäki
Kaikista helpointa ja varmasti järkevintähän olisi ollut lykätä valmennukset seuraavalle kuukaudelle ja keskittyä tenttiurakkaan. Menetetyn tenttilukemisajan lisäksi tuhlaan tähän nyt kaikki rahanikin, sillä se hevosen majoittaminen vieraassa tallissa valmennuksien kera ei ole ilmaista puuhaa. Tällä hetkellä mun suurin toive on, etten myöhästy keskiviikon tentistä ja että voittaisin lotossa.. Jottei loppuviikko olisi yhtään sen löysempi, olen lupautunut Horse Fairiin yötallivahdiksi pe-la ja la-su öiksi samalla, kun olen perjantain ja lauantaina oikeissa töissäni toisella paikkakunnalla päivisin. Sunnuntaina pääsen nauttimaan messukeskuksen tunnelmasta myös päivällä, sitä odotellessa!

Onko teillä jotain hauskoja tarinoita siitä, miten aikatauluja on pitänyt 
sumplia hevosjuttujen takia? Miten ne onnistuivat? :)

Ps. Champista oli eilen tehty valheellinen myynti-ilmoitus eräälle markkinasivustolle. Sain teiltä monia viestejä asiaan liittyen ja haluan painottaa, ettei Champ ole myynnissä. Asia on jatkokäsittelyssä, enkä tule siitä puhumaan jatkossa blogin puolella. Haluan muistuttaa kaikkia fiksusta nettikäyttäytymisestä: valheellista tietoa ei kannata koskaan jakaa edes leikillään, sillä näissä tilanteissa voi tahtomattaan syyllistyä rikokseen. Ollaan fiksusti netissä, niin kaikilla on kivaa!

36 kommenttia

 1. Ilman BE-korttia saa vetää trailerin, jos kuorma ja yhdistelmä on tarpeeksi kevyet. Paikoista en ole varma, mutta Google tietää ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tämä on ihan totta, minä voin vetää ilman be-korttia meidän maasturilla kahden hevosen koppia ja yhtä hevosta, toisen hevosen kanssa menee liian painavaksi :)

   Poista
  2. Kyllä saa, mutta sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, millainen lasti on kyydissä. Ilman BE-korttia saa vetää yhdistelmää, jonka kokonaismassa ei ylitä 3500kg. Tuohon lasketaan auton ja trailerin kokonaismassa, ei siis omapainoa+lastin painoa. Jos laskisin tuolla omapainolla, saisin mäkin vetää yhdistelmäämme yhden hevosen kanssa, mutta se on todellisuudessa laiton yhdistelmä mun kortille. Huono juttu siinä vaiheessa, jos jotain sattuu ja vakuutus ei korvaa :(

   http://www.ruuhkavuosiratsastaja.fi/2014/09/millaista-yhdistelmaa-saa-vetaa-ilman.html?m=1 tuolla on hyvin kirjoitettu juttu aiheesta! :)

   Poista
 2. Kuulostaa tutulta. Mulla on tosiaan Pantsun treenit klo 11 ja mun pitäisi olla Pasilassa klo 13:30. En vielä tiedä miten tämän homman hoidan, mutta valmennuksia en jätä väliin mistään hinnasta... :D

  VastaaPoista
 3. Oi oi, mulla on juuri edessäni sama tilanne :D kahdet tärkeät kisat iskee juuri samalle päivälle karsinnat ja kvaalaus mestaruuksiin ... startit iskee kuitenkin aamulle ja toinen hiukan illemmalle. laskelmieni mukaan ehtisin ehkä kumpaankin paikkaan ;) tosiaan toiset ratsastuskoulun ja toiset naapuritallilla vuokriksella. no voi olla että pitää karsia ..:D

  VastaaPoista
 4. Huh, oot kyllä ihailtavan omistautunut :D

  VastaaPoista
 5. Joo mullakin on aina noita aikataulu ongelmia. Parhaillaan oon ollu sen 15h poissa kotoa, kun pitää juosta joka paikassa :D Työn, koulun ja hevosen omistamisen yhistäminen on välillä hieman haastavaa, mutta ei todellakaan mahdotonta.

  VastaaPoista
 6. Kuulostaa melko normaalilta, kun täältä jumalan seläntakaa saa aina kopilla liikkua valmennuksiin niin pitää laskea ehtiikö töihin vai eikö ehdi :) Itse haen vielä aina auton ja kopin 30 km päästä vanhemmiltani niin tämä koukkaus tuo yleensä lisähaastetta kun pitäisi olla 2 paikassa yhtäaikaa jo. Valmennuksiin ja treeneihin menen silti, sumplin kaikki muut sitten sen mukaan.. tai ainakin yritän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, toi on muuten ihan totta että pitkät välimatkat ja varsinkin trailerin/vetoauton kanssa venkslaaminen vie tuhottomasti aikaa! :/

   Poista
 7. Apua, oot sää pimee :D Vaikka kyllähän sitä nuoruuden innolla jaksaa, tiedän tunteen, kun vaan jotain haluaa niin kamalasti :)

  En nyt ihan varmaksi muista, mutta miten mulla on sellainen mielikuva, että meillä alkoivat aina _kaikki_ tentit aamulla kahdeksalta (ei edes vartin yli vaan tasalta ;))? Ja loppuivat sitten klo 12. Jotenkin muistelisin, ettei tämä ollut edes pelkkä oman tiedekunnan juttu, vaan sama oli myös muualla, kun välillä kävin jotain kursseja poikkitieteellisesti.. Toki varmasti kaikilla tiedekunnilla ja yliopistoilla on omat käytäntönsä :) Tuo oli kyllä vallan passeli minulle, sai aina heti aamusta tentin pois käsistä ja päivä lähti hyvin (tai huonosti!) käyntiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei onneksi näin, lauantaisin on tiedekuntatentit 9-13 jos niihin joutuu menemään :D muuten ihan todella sekalaisesti, kun pidetään usein viimeisellä luentokerralla :)

   Poista
 8. Mä olen parhaimmillani ollut kisoissa pari vuotta niin, että oon kinunut kisajärjestäjältä saada startata ensimmäisenä luokassani, jonka jälkeen heitin hevosen päiväkarsinaan ja jätin sen hevosenhoitajan huostaan, joka kulki sen kanssa luokan loputtua valmentajani kyydillä hevosautolla kotiin ja hoisi hevosen siellä loppuun. Itse hyppäsin loppuverryttelyn jälkeen autoon ja ajoin töihin, johon kerkesin juuri ja juuri. Äkkiä vaan vaatteiden vaihto ja sitten 6h kisakampauksessa töissä. Töistä kun pääsin niin piti tietty vielä ajaa tallille tarkistamaan että kaikki on ok ja tavarat omilla paikoillaam :D

  VastaaPoista
 9. Eiih, sait mut jälleen kerran nauramaan :D Tiedän ton tunteen paremmin kuin hyvin, kun pitäisi olla jokapaikassa yhtäaikaa. Mutta, mehän ollaan hevosihmisiä xd

  VastaaPoista
 10. Vitja! Kuka idiiootti laittaa valheelliesti myyntiin toisen hepon... Mietis, jos champ olisi myyty niin, että et olisi ollut tallilla silloin kun ostajat hakisivat hepan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luuletko että se myynti olis oikeesti onnistunut :D Luulenpa ettei ko. ihmisellä ollut edes oikeasti tarkoitus myydä Champia, vaan pilailla. Ei vaan oikein ajatellut mitä teki.

   Poista
  2. Näinpä juuri, kyseessä oli selkeästi ihan pelkkä "pila" tai muu, joka tietysti on siltä kannalta ikävää, että noista jutuista ei kannattaisi koskaan pilailla - oli tekijä minkä ikäinen tahansa :)

   Poista
  3. Periaatteessahan olisi mahdollista että joku Champin olisi saanut myytyä. Mutta aika epätodennäköistä. Olisi vaikka selittänyt että passi on hukkunut ja postittaa perästä tms.

   Poista
  4. Varmasti joo, mikäli se olisi ollut tarkoituksena. En usko, että tässä oli kuitenkaan tarkoituksena oikeasti yrittää myydä hevosta :)

   Poista
 11. Sinulle on tulossa rankka viikko, mutta yritä jaksaa :) Me ollaan tulossa myös Horse Fairiin kolmeksi päiväksi. Meidän ori menee sinne :)

  VastaaPoista
 12. Kiva postaus :D! Ja inhottava se ihminen joka oli tehnyt sillä tavalla :/!!

  VastaaPoista
 13. Varmaan koomisin on ollu ku muutama vuos sitten oli päälleikkäin pover cup finaalit siilinjärvellä ja mansikkatyttökista suonenjoella (välimatka n. 80km) Ja olin ilmottautuessani molempiin olettanu et koulustartit on aamulla, mutta todellisuudessa finaalirata oli joskus kolmen aikaan iltapäivällä ja mun ois pitäny olla puol neljä jo lavalla syömässä mansikoita kilpaa, mutta sain onneks sen skipattuu, joten suoraan radalta autoon ja kauheeta kyytiä meikkiin ja kampaukseen josta karnevaleille ja suoraan haastatteluun ja sieltä lavalle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, tuo kuulostaa jo suurinpiirtein mahdottomalta yhtälöltä :D onneksi onnistui!

   Poista
 14. Heh, semmoista se välillä on. Itse kun aina ehdottelen vaikka mitä vaihtoehtoja vanhemmille että pääsen tallille, niin pyörittelevät vain silmiään. Yksi kerta olin heti ehdottamassa, että veisivät ja hakisivat tallilta samalla kun menevät tutuille, vaikka heille tulikin matkaa yhteen suuntaan yhteensä 40 min. :D

  VastaaPoista
 15. Millaisia kannuksia käytät kun hyppäät Champilla? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne taitavat olla 20mm pitkät, tylppäkärkiset ja suorat :)

   Poista
 16. Meillä ainaki AMK:ssa menee sillain että tenttiin saa mennä puol tuntia myöhässä, mutta tenttiaika ei siis lisäänny. Ja aikasintaan puolen tunnin päästä saa siis lähteä. Eli jos tentti alkais klo 11 saa sinne mennä vielä 11.30 ja ekat saa lähteä 11.30.

  VastaaPoista
 17. Tulee yksi päivä mieleen parin vuoden takaa joka meni suunnilleen näin: Aamulla klo 6 aamutalliin, kotiin puolen päivään maissa, suihkuun ja 15min päästä lähtö kaverien kanssa reissuun viereiseen kaupunkiin(n.tunti ajoa suuntaansa). Klo 16.30 kotona, klo 17 talliin, hevo valmiiksi ja koppiin -> valmennus 19-20, sieltä kotiin ja iltatallia tekemään. Talli valmis 21.30, kotiin ja pikasuihku ja kaverin synttäribileisiin :D Kauan ei jaksanut olla, yhden aikaan yöllä kotiin ja nukkumaan jotta voisi taas herätä viiden jälkeen aamulla ehtiäkseen 6.00 aamutalliin.. :D Hieman kuitti sen päivän jälkeen. Tai muistuu mieleen myös kisareissuille lähtö 3.30 tallin pihasta, eka luokka alkaa 9 ja kisapaikalle ajaa melkein 4 tuntia (Ypäjä). Ja samaalta kisaviikonlopulta kotiuduttu tallin pihaan puolen yön aikaan ja taas seuraavana aamuna aamutalli odottaa.. Samoin yöttömän yön kisat on kivat kun melkein saa tehdä aamutallin kisoista tulleessaan :D Löytyyhän noita, nimim. huomenna olen 5.00 tallissa pesemässä kisaviikolle lähteviä hevosia.. Hullu tässä hommassa pitää olla, huhhuh!

  VastaaPoista

Aadan hevoselämää -blogiin voi kommentoida rekisteröityneenä käyttäjänä tai nimettömästi. Kommentteja ei valvota etukäteen, mutta niiden sisällön tulee noudattaa Suomen lakia ja nettikettiä. Kaikki palaute on tervetullutta, kunhan se esitetään asiallisesti.

Vastaan jokaiselle kommentoijalle. Otathan huomioon, että joissain tapauksissa vastausaika voi venähtää pitkäksi. Olen kuitenkin kiitollinen jokaisesta kommentista! :)

Suositut tekstit

Viikon luetuimmat

Instagram @aadalatti

Rekisteröityneet lukijat